Orbán: Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot

Orbán: Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot
 • Így reagált a baloldali követelésekre a Hír TV Napi aktuális című műsorában hétfő este Orbán Viktor.

A miniszterelnök Gyurcsány Ferenc minapi bejegyzéséről megjegyezte: annak lelkisége a tinédzserkorára emlékezteti, amikor az indián regényeket olvasva az ember folyamatosan úgy érzi, hogy van valakivel, vagy a fehérekkel, vagy az indiánokkal, de a politika nem ez a világ.

"A politikában felnőtt, érett lelki alkatú embereknek van csak helye, aki nem azonosul a konfliktus egyik vagy másik szereplőjével, hanem tisztázza, hogy kik vagyunk mi, és mi a viszonyunk ehhez a konfliktushoz" – jelentette ki.

"Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy. Itt emberek halnak meg, országokat lőnek szét, gazdaságok omlanak össze" – figyelmeztetett Orbán Viktor a Hír TV Napi aktuális című műsorában az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc nyilatkozatáról szólva – amelyben a baloldali politikus közölte: "Pocsék ember leszel vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked" – kijelentette: "nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet a magyar, amit az is alátámaszt, hogy népességarányosan mi fogadjuk be a legtöbb menekültet, az ország lakosságának több mint öt százalékát láttuk már el."Béke és biztonság

A miniszterelnök azt is tisztázta, hogy az sem jelent az ukránoknak segítséget, ha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három vagy négy nap múlva megáll. "Ráadásul nincs is felelősségünk ezért a háborúért, mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon, velünk erről nem konzultáltak, minket nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki, amely megalapozná Magyarország felelősségét" – rögzítette Orbán Viktor. 

A miniszterelnök úgy látja, hogy a magyar baloldal inkább azokkal van együttműködésben, akik szeretnék a NATO-t "beletolni" ebbe a konfliktusba. "Nem tudom megnyugtatni a magyar közvéleményt abból a szempontból, hogy a NATO álláspontja egyszer s mindenkorra megváltoztathatatlan. Minden alkalommal, amikor összeülünk, és áttekintjük a helyzetet, mindig megfogalmazzák azokat a véleményeket, hogy a NATO-nak magának is részt kéne venni ebben a konfliktusban" – hívta fel a figyelmet 

Orbán Viktor, aki szerint ha a baloldal nyerne a választásokon, akkor Magyarország is ezekhez a háborúba lépést erőltető országokhoz csatlakozna a katonai szövetségen belül. 

"Magyarországon a nemzeti oldal úgy fogalmaz, hogy ez egy orosz–ukrán háború, mi pedig a magyarok vagyunk, mi segítünk a bajba jutottaknak, de ugyanakkor egyetlen lépést sem teszünk, amely bajba sodorhatná Magyarországot" – jelezte a miniszterelnök. Hozzátette azt is: "nem tudunk segíteni senkin úgy, hogy közben tönkretesszük saját magunkat."

Orbán Viktor megerősítette azt a március 15-én is elmondott álláspontját, hogy a szomszédunkban zajló konfliktus nem a mi háborúnk, ha belesodródunk, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. "A nemzeti oldal álláspontja világos, hogy a béke oldalán maradunk" – rögzítette a miniszterelnök.

A választás még nem dőlt el 

A vasárnapi országgyűlési választásokról Orbán Viktor azt mondta, egyelőre nem lefutott a meccs. 

Szerinte a választásnak mindig van egy rejtélyes része, ami a közvélemény-kutatók számára is felderíthetetlen. "Járom az országot, beszélek az emberekkel, és azt kell mondanom, hogy ezt a bonyolult geopolitikai-gazdasági összefüggésrendszert, ami az orosz–ukrán háború és az ahhoz való magyar viszony, meg az amerikaiak abban játszott szerepe, kristálytisztán és világosan értik" – magyarázta a miniszterelnök.

"Mindegy, mit mutatnak a fölmérések. Ott mindig történhet valami, egészen biblikus alapja is van ennek: Jézus, Barabás. Tehát hiába várja az ember, hogy a józan ész alapján világos, hova kellene szavazni, meg az elmúlt 12 év eredménye alapján is elég világos, hogy csak a Fidesz tudja a békét, a biztonságot, az elért eredményeket megvédeni" – vázolta a választási döntés lényegét Orbán Viktor, aki mindenkit arra kért, vigye el azokat a barátait, családtagjait, akik úgy gondolkodnak, mint ők. A hétvégi gyermekvédelmi népszavazásról a miniszterelnök szintén úgy fogalmazott, tapasztalatai szerint a magyar emberek tisztán látják azt is, hogy a családok "átszerkesztése" és a gyerekek elé tolt szexuális propaganda komoly ügy.

"A mi józan eszünk, a természetes ellenálló képességünk miatt ez csak lassan nyert teret Közép-Európában. A többi ország is jól tartja magát, a horvátoktól föl egészen Lengyelországig" – mondta Orbán Viktor, megemlítve, hogy 2011 környékén Litvániában már téma volt ez, csak akkor elkerülte a figyelmünket. A kormányfő szerint Nyugat-Európában ez a kulturális jelenség szinte már korlátlanul rombol. "Ott, ha elküldöd a gyerekedet az iskolába, nem lehetsz abban biztos, hogy aznap nem valamilyen összevissza identitású politikai aktivista magyarázta el egyébként egy fogékony életkorban lévő gyermekednek, hogy tulajdonképpen nem is biztos, hogy fiú vagy, meg lehetnél nő is, ez csak rajtad múlik" – magyarázta a miniszterelnök. 

Átalakítjuk a magyar energiatermelést 

"A következő évtizedben úgy alakítjuk át a magyar energiatermelés szerkezetét, hogy javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából. És ez a kettő együtt kiteszi a mi energiaszükségletünknek több mint kilencven százalékát" – mondta Orbán Viktor az energiafüggőségünkre vonatkozó kérdésre válaszolva. A kormányfő szerint azt kell kialakítani, hogy ne függjünk egy beszállítótól. 

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy egész Európában élelmezési válság köszönthet be, ezért kellett megtiltani a magyar gabona exportját. 

"Mögöttünk egy világjárvány, mellettünk egy háború, előttünk egy teljesen bizonytalan, veszélyes európai helyzet, hát erre én sem számítottam. Ennek a választásnak a tétje tehát még a magamfajta vén csatalovak számára is óriási, sokkal nagyobb, mint amit valaha gondoltam volna" – foglalta össze Orbán Viktor.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-08 | 13:28
Kicsimmel' brüsszeli fröccsözésekbe - szelfi: happy-endinget is vállaló szexmasszőrrel utazott Gyurcsány Brüsszelbe

Kicsimmel' brüsszeli fröccsözésekbe - szelfi: happy-endinget is vállaló szexmasszőrrel utazott Gyurcsány Brüsszelbe

 • A hölgy vállal kölcsönös franciát, kézi levezetést és kebelszexet is.
 • Fél órára, órára, több órára, akár egész éjszakára is kapható. 
 • Intim piercinggel is rendelkezik.
Bel 2021-06-29 | 20:39
Mióta Karácsony már nem metrózik, hanem klímás szolgálati autó hurcolja mindenhová, nem fontos neki a hőség a metróban

Mióta Karácsony már nem metrózik, hanem klímás szolgálati autó hurcolja mindenhová, nem fontos neki a hőség a metróban

 • Mivel nyár van, kőkemény kánikula tombol az egész oszágban, így Budapesten is.
 • Ez már a 2. nyár, hogy az utasok megfőhetnek a metróban a Karácsony-vezette Budapesten.
 • Igazából neki már teljesen lényegtelen, hiszen szolgálati autó hurcibálja mindenhová, és most már luxusnak minősíti a metró utólagos klimatizálását.
 • Es persze vannak fontosabb dolgai is a Főpolgármesternek.
 • Ő ugyanis az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje, aki a tönkretett Zugló és a lezüllesztett Budapest helyett már Magyarország vezetésére pályázik.
 • Az ember, aki sosem csinált még semmit, sose fejezett még be semmit, és közben mindenkit elárult, de a hatalmas ambíciója az mégis akkora, hogy lassan az egész Galaxist is maga alá gyűri.
Bel 2021-06-25 | 17:44
Vajon hány közpénzből kitartott pártalkalmazott kell Újbudán egy szivárványos zászló felvonásához?

Vajon hány közpénzből kitartott pártalkalmazott kell Újbudán egy szivárványos zászló felvonásához?

 • Barabás Richárd, Újbuda párbeszédes alpolgármestere a Pride-hónap alkalmából Újbudán fel akarta vonni a szivárványos zászlót.
 • Nem igazán sikerült neki, a jeles történés egyik részében már a fotós is besegített, hol akadt el a csodazászló a rúdon.
Bel 2022-03-21 | 20:24
Kunhalmi Ágnes Bécsben elismerte: Orbán jól kezeli a helyzetet

Kunhalmi Ágnes Bécsben elismerte: Orbán jól kezeli a helyzetet

 • Idehaza persze uszít az ellenzék, ahogy szokott.
Bel 2021-09-28 | 20:01
Jakab állítólag nagyon maga alatt van, mert kiesett az előválasztásból - Márki-Zay a harmadik

Jakab állítólag nagyon maga alatt van, mert kiesett az előválasztásból - Márki-Zay a harmadik

 • A BENNFENTES-hez olyan információk jutottak el az előválasztást szervezőktől, hogy Jakab Péter búcsút inthet a második fordulónak, ugyanis kiesett a miniszterelnök-jelölti versenyből.
 • A BENNFENTES információi szerint a jól hajrázó Márki-Zay Péter jött fel a harmadik helyre.
 • Arra maga a hódmezővásárhelyi polgármester is utalt az utóbbi héten, hogy szerinte Jakabot ki fogja ejteni az előválasztásból.
 • Jakab Péter állítólag már tudja az eredményt, és sokkolták a számok, forrásaink szerint összeomlott a szélsőjobboldali pártvezér az újabb sikertelenségtől.
 • Az elkeseredettsége érthető: eddig egyetlen választást sem nyert meg Jakab Péter.
 • 2010-ben a miskolci 18-as számú egyéni választókerületben csak a harmadik helyen végzett mindössze húsz százalékot szerezve.
 • 2014-ben Miskolc polgármesteri székéért is elindult, azonban akkor is kikapott.
 • Az önkormányzati választáson az egyéni választókerületben indulva mindössze 874 voksot kapott, így szintén csak a harmadik lett.
 • Legutoljára 2018-ban Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú országos egyéni választókerületében állt rajthoz, de ott is kikapott fideszes ellenfelétől.
Bel 2021-08-12 | 12:28
Kemény akart lenni, de nagyot koppant a momentumos Hajnal Miklós

Kemény akart lenni, de nagyot koppant a momentumos Hajnal Miklós

 • Cseh Katalin a Pannónia Nyomda Kft-n keresztül uniós forrásra pályázott arra hivatkozva, hogy a kifejlesztett termék milyen jó lesz a budapesti olimpián.
 • A cég nyert is, a támogatást felvették, Cseh Katalin és a Momentum meg megakadályozta a budapesti olimpiát.
 • A Cseh Katalinhoz és családjához köthető cégháló egyébként összesen csaknem 4,8 milliárd forint értékben nyert el EU-s támogatást, 300 millió forint értékben pedig közbeszerzéseket.
 • A GVH, a Közbeszerzési Hatóság vizsgálja, hogy a cégek között történt-e összejátszás, és vizsgálódik a NAV is.
 • Ez nagyon kellemetlen a Momentumnak, ezért vissza akartak vágni, de hatalmasat koppantak.
Bel 2021-10-06 | 09:55
A momentumosok "tűzoltás" gyanánt cserélnék le Fekete-Győrt

A momentumosok "tűzoltás" gyanánt cserélnék le Fekete-Győrt

 • Fekete-Győr András pártelnöki pozíciója még sosem volt ennyire ingatag, mint most – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma Momentum közeli forrásoktól.
 • Informátoraik arról számoltak be, hogy megbomlóban van a bizalom a szivárványkoalíció pártjai és a DK között.
 • Sok momentumos derültséggel és némi kárörömmel szemléli, hogy a Jakab Péter vezette Jobbik gyakorlatilag "bebújt Gyurcsányék hátsó felébe".
Bel 2022-01-25 | 18:24
Karácsony eladja, az állam megmenti az értékes hegyvidéki villát

Karácsony eladja, az állam megmenti az értékes hegyvidéki villát

 • Karácsony pénzzé tenne mindent, pedig 200 milliárdos tartalékot örökölt Tarlóstól.