Orbán: Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot

Orbán: Nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot
 • Így reagált a baloldali követelésekre a Hír TV Napi aktuális című műsorában hétfő este Orbán Viktor.

A miniszterelnök Gyurcsány Ferenc minapi bejegyzéséről megjegyezte: annak lelkisége a tinédzserkorára emlékezteti, amikor az indián regényeket olvasva az ember folyamatosan úgy érzi, hogy van valakivel, vagy a fehérekkel, vagy az indiánokkal, de a politika nem ez a világ.

"A politikában felnőtt, érett lelki alkatú embereknek van csak helye, aki nem azonosul a konfliktus egyik vagy másik szereplőjével, hanem tisztázza, hogy kik vagyunk mi, és mi a viszonyunk ehhez a konfliktushoz" – jelentette ki.

"Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy. Itt emberek halnak meg, országokat lőnek szét, gazdaságok omlanak össze" – figyelmeztetett Orbán Viktor a Hír TV Napi aktuális című műsorában az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Gyurcsány Ferenc nyilatkozatáról szólva – amelyben a baloldali politikus közölte: "Pocsék ember leszel vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked" – kijelentette: "nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet a magyar, amit az is alátámaszt, hogy népességarányosan mi fogadjuk be a legtöbb menekültet, az ország lakosságának több mint öt százalékát láttuk már el."Béke és biztonság

A miniszterelnök azt is tisztázta, hogy az sem jelent az ukránoknak segítséget, ha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három vagy négy nap múlva megáll. "Ráadásul nincs is felelősségünk ezért a háborúért, mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon, velünk erről nem konzultáltak, minket nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki, amely megalapozná Magyarország felelősségét" – rögzítette Orbán Viktor. 

A miniszterelnök úgy látja, hogy a magyar baloldal inkább azokkal van együttműködésben, akik szeretnék a NATO-t "beletolni" ebbe a konfliktusba. "Nem tudom megnyugtatni a magyar közvéleményt abból a szempontból, hogy a NATO álláspontja egyszer s mindenkorra megváltoztathatatlan. Minden alkalommal, amikor összeülünk, és áttekintjük a helyzetet, mindig megfogalmazzák azokat a véleményeket, hogy a NATO-nak magának is részt kéne venni ebben a konfliktusban" – hívta fel a figyelmet 

Orbán Viktor, aki szerint ha a baloldal nyerne a választásokon, akkor Magyarország is ezekhez a háborúba lépést erőltető országokhoz csatlakozna a katonai szövetségen belül. 

"Magyarországon a nemzeti oldal úgy fogalmaz, hogy ez egy orosz–ukrán háború, mi pedig a magyarok vagyunk, mi segítünk a bajba jutottaknak, de ugyanakkor egyetlen lépést sem teszünk, amely bajba sodorhatná Magyarországot" – jelezte a miniszterelnök. Hozzátette azt is: "nem tudunk segíteni senkin úgy, hogy közben tönkretesszük saját magunkat."

Orbán Viktor megerősítette azt a március 15-én is elmondott álláspontját, hogy a szomszédunkban zajló konfliktus nem a mi háborúnk, ha belesodródunk, semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. "A nemzeti oldal álláspontja világos, hogy a béke oldalán maradunk" – rögzítette a miniszterelnök.

A választás még nem dőlt el 

A vasárnapi országgyűlési választásokról Orbán Viktor azt mondta, egyelőre nem lefutott a meccs. 

Szerinte a választásnak mindig van egy rejtélyes része, ami a közvélemény-kutatók számára is felderíthetetlen. "Járom az országot, beszélek az emberekkel, és azt kell mondanom, hogy ezt a bonyolult geopolitikai-gazdasági összefüggésrendszert, ami az orosz–ukrán háború és az ahhoz való magyar viszony, meg az amerikaiak abban játszott szerepe, kristálytisztán és világosan értik" – magyarázta a miniszterelnök.

"Mindegy, mit mutatnak a fölmérések. Ott mindig történhet valami, egészen biblikus alapja is van ennek: Jézus, Barabás. Tehát hiába várja az ember, hogy a józan ész alapján világos, hova kellene szavazni, meg az elmúlt 12 év eredménye alapján is elég világos, hogy csak a Fidesz tudja a békét, a biztonságot, az elért eredményeket megvédeni" – vázolta a választási döntés lényegét Orbán Viktor, aki mindenkit arra kért, vigye el azokat a barátait, családtagjait, akik úgy gondolkodnak, mint ők. A hétvégi gyermekvédelmi népszavazásról a miniszterelnök szintén úgy fogalmazott, tapasztalatai szerint a magyar emberek tisztán látják azt is, hogy a családok "átszerkesztése" és a gyerekek elé tolt szexuális propaganda komoly ügy.

"A mi józan eszünk, a természetes ellenálló képességünk miatt ez csak lassan nyert teret Közép-Európában. A többi ország is jól tartja magát, a horvátoktól föl egészen Lengyelországig" – mondta Orbán Viktor, megemlítve, hogy 2011 környékén Litvániában már téma volt ez, csak akkor elkerülte a figyelmünket. A kormányfő szerint Nyugat-Európában ez a kulturális jelenség szinte már korlátlanul rombol. "Ott, ha elküldöd a gyerekedet az iskolába, nem lehetsz abban biztos, hogy aznap nem valamilyen összevissza identitású politikai aktivista magyarázta el egyébként egy fogékony életkorban lévő gyermekednek, hogy tulajdonképpen nem is biztos, hogy fiú vagy, meg lehetnél nő is, ez csak rajtad múlik" – magyarázta a miniszterelnök. 

Átalakítjuk a magyar energiatermelést 

"A következő évtizedben úgy alakítjuk át a magyar energiatermelés szerkezetét, hogy javarészben nukleáris forrásból származik majd, a másik része pedig napenergiából. És ez a kettő együtt kiteszi a mi energiaszükségletünknek több mint kilencven százalékát" – mondta Orbán Viktor az energiafüggőségünkre vonatkozó kérdésre válaszolva. A kormányfő szerint azt kell kialakítani, hogy ne függjünk egy beszállítótól. 

A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy egész Európában élelmezési válság köszönthet be, ezért kellett megtiltani a magyar gabona exportját. 

"Mögöttünk egy világjárvány, mellettünk egy háború, előttünk egy teljesen bizonytalan, veszélyes európai helyzet, hát erre én sem számítottam. Ennek a választásnak a tétje tehát még a magamfajta vén csatalovak számára is óriási, sokkal nagyobb, mint amit valaha gondoltam volna" – foglalta össze Orbán Viktor.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-05 | 16:24
Egy szerb sofőr 20 illegális migránst akart átcsempészni az országon

Egy szerb sofőr 20 illegális migránst akart átcsempészni az országon

 • A rendőrök 2022. április 4-én 13 órakor egy magyar honosságú gépkocsit állítottak meg Fertőd belterületén.
 • Az autóból a járművezető, valamint négy migráns a megállást követően kiugrott, és elmenekült.
 • A rendőrök a 30 éves szerb sofőrt rövid időn belül elfogták.
 • A jármű utasterében az egyenruhások további tizenhat  – magukat szír és szomáliai állampolgároknak valló – külföldit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A gépjárműből kiugrott külföldiek felkutatása jelenleg folyamatban van.
 • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Soproni Rendőrkapitányságra előállítják.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2022-07-26 | 14:26
Újabb 17 fős migránsbanda elfogva

Újabb 17 fős migránsbanda elfogva

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. július 26-án 11 óra 40 perckor Kelebia közigazgatási területén 17 külföldit tartóztattak fel.
 • Az illegális migránsok afgán, indiai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-07-01 | 12:51

Orbán: Köszönet az egészségügyi dolgozóknak a helytállásért és a szolgálatért! 🙏

 • Semmelweis-napon mondott köszönetet a magyar egészségügyi dolgozóknak a kormányfő.
Bel 2021-05-15 | 20:29
Karácsony az elmúlt időkben végig tagadta, hogy benevezne a miniszterelnök-jelölti castingba

Karácsony az elmúlt időkben végig tagadta, hogy benevezne a miniszterelnök-jelölti castingba

 • Szombaton Karácsony Gergely Főpolgármester bejelentette, hogy benevez a miniszterelnök-jelölti válogatóba.
 • Tavaly több alkalommal is cáfolta indulását az ATV-ben és az RTL Klubnak adott interjúiban is.
 • Az ATV-nek azt mondta, "megtiszteltetésnek érzi, hogy Budapest Főpolgármestere lehet", és nincsenek más ambíciói, így nem készül arra sem, hogy miniszterelnök-jelöltként indul a 2022-es választáson.
 • Az RTL-nek pedig ezt mondta 2020 decemberében: "A hátam közepére nem kívánkozik a miniszterelnök-jelöltség".
 • Cáfolta ambícióit Bohár Dánielnek nyilatkozva is, "Egy porcikám sem kívánja ezt [a miniszterelnök-jelöltséget] és inkább buzdítok más alkalmas jelölteket".
 • VV Zsolt kanapéján alig két hónapja azt mondta, "dehogy akarok én miniszterelnök lenni".
 • A 2018-as miniszterelnök-jelöltségének ugyanígy futott neki.
 • Akkor egy kiszivárgott hangfelvételen ezt mondta: "Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem".
 • A Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt vezette lista 2018-ban végül 11,91%-ot ért el az Orbán Viktor vezette Fidesz 49,27 százalékával szemben.
Bel 2022-06-27 | 14:52

Embercsempészt fogtak el Csongrád-Csanád (vár)megyében

 • Szeged-Szőreg belterületén ellenőriztek egy magyar honosságú, Peugeot gyártmányú személyautót.
 • Az ellenőrzés során az egyenruhások az autóban 27 határsértőt találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A sofőrt a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol ellene embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
Bel 2021-09-16 | 11:06
565 ezren éltek eddig a harmadik oltás lehetőségével

565 ezren éltek eddig a harmadik oltás lehetőségével

 • 5 millió 851 ezer embert oltottak már be Magyarországon.
 • 5 millió 559 fő már a második oltását is megkapta.
 • 458 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 816 680 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, meghalt 4 beteg.
 • A gyógyultak száma 779 433 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 7129 főre emelkedett.
 • 343 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen.
 • A koronavírus ellen az egyetlen hatékony megoldás az oltás - írja a koronavirus.gov.hu portál.
 • A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért azt kéri a kormány, hogy ők regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.
Bel 2021-06-22 | 20:13
Szívszorító: félárván maradt gyereket paterolt ki V. Naszály Márta a Várból

Szívszorító: félárván maradt gyereket paterolt ki V. Naszály Márta a Várból

 • Majd a korábbi lakbér harmadáért adta ki a gyermek apja által bérelt lakást.
 • Baloldali szolidaritás a gyakorlatban.