Bokros Lajos: a választások után hozzá kell nyúlni a rezsicsökkentéshez

Bokros Lajos: a választások után hozzá kell nyúlni a rezsicsökkentéshez
  • A Bokros-csomag névadója azt is elmondta, a 13. havi nyugdíj sem jár.

A vállaltan megszorításpárti Bokros Lajos hosszasan nyilatkozott az egyik baloldali lapnak.

A hírhedt Bokros-csomag névadója ezúttal a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat támadta. Szó szerint azt mondta, hogy "a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon", majd utalt arra, hogy a baloldal – amennyiben hatalomra kerül – akkor a választások után eltörli a rezsicsökkentést. Bokros az Orbán-kormány által visszavezetett 13. havi nyugdíjat is támadta.

Szerinte "a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit". A baloldali közgazdász Gyurcsány Ferenchez és a jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez hasonló módon támadta a különböző jóléti intézkedéseket.

Bokros Lajos volt baloldali pénzügyminiszter, akiről elnevezték a rendszerváltás után Magyarország legbrutálisabb megszorításokat tartalmazó intézkedést, a hírhedt Bokros-csomagot, ismét jóléti intézkedéseket támadott.

Bokros a baloldali Népszavának nyilatkozva durva támadást intézett a rezsicsökkentés ellen. Szerinte, a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon. Ezt követően a baloldali közgazdász utalt arra, hogy amennyiben a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal hatalomra kerül, akkor már a választások után megszüntetik a rezsicsökkentést.

Bokros szó szerint ezt mondta: "A választások után bizonyára hozzá fognak nyúlni a rezsicsökkentéshez, ugyanis a veszteségek olyan szintet kezdenek elérni, amely akár szétverheti mind a költségvetést, mind az alapellátást. A helyzet tarthatatlan, különösen, ha hozzávesszük, hogy bevezetése óta az energiaárak jelentős mértékben emelkedtek".

A baloldali közgazdász az Orbán-kormány által visszaadott 13. havi nyugdíjat is támadta. Véleménye alapján a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit.

Bokros erről a következőképpen nyilatkozott: "A 13. havi nyugdíj bevezetése ugyancsak értelmetlen és felesleges volt. Ez a költségvetési túlköltekezés része. A nyugdíj ugyanis nem rászorultsági alapon kimért szociális juttatás, hanem egy biztosítási rendszerben megszerzett váromány. Alapja az, hogy ki mennyit fizetett be járulékként. S mivel Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot, a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit".

Bokrosnak ugyanaz a véleménye a rezsicsökkentésről mint Márki-Zaynak és Gyurcsánynak

Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter még 2020 őszén, egy a Gellért szállóban tartott baloldali fórumon azt mondta, micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. 

Márki-Zay szerint tehát a megoldás, hogy az emberek ne fürödjenek, ne igyanak, ne főzzenek, ne használják az internetet és ne kapcsolják fel a lámpát se, hiszen ezzel lehet csökkenteni a rezsikiadásaikat.

A főnöke, Gyurcsány pedig még 2014-ben így kritizálta a rezsicsökkentést az Origónak nyilatkozva:

Origo: "A rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont?"

Gyurcsány: "Az egy hülyeség."

Origo: "Ön ezt mondja, az MSZP viszont a parlamentben megszavazta."

Gyurcsány: "Teljesen mindegy. Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet."

SZINTÉN 2014-BEN GYURCSÁNY A KÖVETKEZŐKÉPPEN VÉDTE AZ ENERGIASZOLGÁLTATÓK PROFITJÁT EGY SZEGEDI LAKOSSÁGI FÓRUMON: "Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon."

Márki-Zay Péter – Bokroshoz hasonlóan – egyszerre támadta a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat

Márki-Zay Péter 2021 októberében úgy fogalmazott: "Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat."

 A beszélgetésen Márki-Zay Péter veszélyes intézkedésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat,  mint mondta, "a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is."

Bajnait pedig a 13. havi nyugdíj elvételéért dicsérte.  Márki-Zay először 2019-ben az azóta Gyurcsány Ferenc pártjában, a DK-ban politizáló Kálmán Olgának azt mondta: "Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani".

TEHÁT A BALOLDAL MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE "HELYÉNVALÓNAK" NEVEZTE A MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEKET, IDE ÉRTVE A 13. HAVI NYUGDÍJ ELVÉTELÉT, AMIT SZERINTE "MINDENKÉPP VÉGRE KELLETT HAJTANI".

Márki-Zay máskor, Bajnai Gordonról beszélve megjegyezte azt is: a 2009 és 2010 közötti egy év sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon. Ekkor, ebben az egy évben hajtotta végre a szocialista kormány – kisebbségben, Bajnai Gordon vezetésével – a rendszerváltozás óta eltelt időszak legbrutálisabb megszorítását. Közismert, hogy ekkor szüntették meg (Gyurcsány előzetes javaslatára) a 13. havi nyugdíjat is. 

MÁRKI-ZAY TEHÁT A BRUTÁLIS MEGSZORÍTÁSOKKAL JÁRÓ IDŐSZAKOT A "LEGEREDMÉNYESEBBNEK" MINŐSÍTETTE.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-02-16 | 11:21
Alapjogokért Központ: politikai ítéletet hozott az Unió Bírósága

Alapjogokért Központ: politikai ítéletet hozott az Unió Bírósága

  •  A brüsszeli cél nem más, minthogy zsarolási és politikai nyomásgyakorlási eszközt adjon az Európai Bizottság kezébe - fogalmaznak.
  • A ma meghozott döntés az eddigi legsúlyosabb, példa nélküli beavatkozási kísérlet az uniós intézmények részéről az április 3-án tartandó hazai országgyűlési választásokba - írják.
Botrány 2021-11-29 | 10:07
Így könnyű a dugót kikerülni: Karácsony szolgálati autója a buszsávban suhan

Így könnyű a dugót kikerülni: Karácsony szolgálati autója a buszsávban suhan

  • Korábban a Főpolgármester azt tanácsolta a dugókban álló autósoknak, hogy "szálljanak ki, és menjenek gyalog".
Botrány 2021-10-20 | 10:04
Az ellenzéki propaganadasajtó csak akkor számol be a migrációs krízisről, ha annak magyar szála van

Az ellenzéki propaganadasajtó csak akkor számol be a migrációs krízisről, ha annak magyar szála van

  • A magyarországi cselédmédiában nem létezik a migrációs válság, de most végre magyarozhatnak egy kiadósat.
  • Ausztriában a katonák lekapcsoltak egy magyar rendszámú kisbuszt, amelyben migránsok voltak összezsúfolva, köztük két halott.
Botrány 2021-11-12 | 10:17
Karácsony vergődése a hazugságspirálban - újabb videóval jelentkezett Anonymus

Karácsony vergődése a hazugságspirálban - újabb videóval jelentkezett Anonymus

  • A maszkos alak ismét cáfolja Karácsony hazudozásait.
  • Kellemetlen ez a Főpolgármesternek és a propagandamédiájának is.
  • Nem tavaly, hanem idén májusban is tárgyaltak a Városháza eladásáról.
  • Minderről tudott Karácsony is, vagyis ismét hazudott a Főpolgármester.
  • Karácsonynak valószínűleg egyetlen igaz másodperc sincs az életben.
Botrány 2021-05-17 | 13:03
"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

  • 2019-ben a fideszellenes, ellenzéki média olyan embereket segített pozíciókba országszerte, akik lelkes civileknek maszkírozták magukat, tiszták és frissek, nem pedig olyanok, mint a "gonosz és korrupt fideszesek".
  • Országszerte és különösen a budapesti agglomerációban több településen is sikerült az alaptalan hangulatkeltéssel kipucolni az egyébként sikeresen és botránymentesen működő önkormányzatok éléről a helyi jobboldalt.
  • A választások után Budakalásznak is új, "civil" polgármestere és képviselőtestülete lett. Az új vezetés gyorsan megvált a jegyzőtől, mondvacsinált bizalomvesztésre hivatkozva.
  • Most ahogyan az szinte megszokott a baloldali kényszerösszefogástól, kiszivárgott egy újabb hangfelvétel.
  • Eszerint Göbl Richárd polgármestert a környezete emlékeztette arra, a jegyző rendben dolgozik, végrehajtja a feladatokat.
  • Ennek ellenére megváltak a jegyzőtől, és a hangfelvétel alapján azt is megbeszélték egymás között, hogy Göbl Richárd polgármester majd hazudik a bíróság előtt.
  • Mint az közismert, a magyar jog szerint a tanúknak igazmondási kötelezettsége van a bíróság előtt, így különösen botrányos, hogy a hivatalban lévő polgármesterről egy olyan hangfelvétel készült, ahol azt mondja: "De akkor én hazudok".
  • Miközben az új vezetés novemberben bocsátotta el a korábbi jegyzőt, utóda az a Deák Ferenc lett, akit Göbl Richárd polgármester akart, és aki közeli szomszédja a polgármesternek. Deák a még hivatalban lévő jegyzőnek személyesen elmondta, ő a jelöltje Göbl polgármesternek. Később el is nyerte a jegyzői állást.
Botrány 2022-10-27 | 17:12
Döbbenet: börtön helyett pszichiátriára küldenék a berlini gázoló terroristát

Döbbenet: börtön helyett pszichiátriára küldenék a berlini gázoló terroristát

  • A pszichiátriai szakvélemény szerint ugyanis az autóval többeket szándékosan elgázoló terrorista mentális betegsége miatt "képtelen a bűnre".
  • Egy iskolai osztályba hajtott bele szándékosan, majd tovább száguldott, és a járdán másokat is akaratlagosan elütött.
  • Az egy évvel ezelőtti ámokfutás tucatnyi áldozatot követelt.
Botrány 2021-11-22 | 16:02
A családos Jakab egy újabb rejtekhelyen bukott le a szeretőjével

A családos Jakab egy újabb rejtekhelyen bukott le a szeretőjével

  • A Bors újságírói fölfedezték a pártelnök igazi rejtekhelyét, amit a képek szerint egy hölggyel oszt meg, aki nem a felesége.
  • A Jobbik elnöke tagad és perrel fenyegetőzik, de a Bors videóján tökéletesen látszik, hogy a hölgyismerős éjszakára érkezik a közös otthonba.
  • Jakab erről azt állítja, csak dolgoznak abban a lakásban, de a videón jól láthatóan utazóbőrönddel érkezik oda.
  • Ha minden úgy van, ahogyan Jakab állítja, akkor a Jobbik elnöke éjt-nappallá téve dolgozik.
Botrány 2023-01-17 | 17:29
Brüsszeli korrupció: egymásra vallanak a szoci vádlottak - Panzeri "pentito" lesz

Brüsszeli korrupció: egymásra vallanak a szoci vádlottak - Panzeri "pentito" lesz

  • Belga és holland lapok friss beszámolói szerint Antonio Panzeri egykori szocialista Európai Parlamenti képviselő "bűnbánó maffiózóként" viselkedik az  kihallgatások során.
  • Vagyis megeredt a nyelve, és hogy mentse a bőrét, elkezdett más szocialistákra vallani.
  • Marc Tarabella ügyvédje még pár napja is azt állította, védence soha nem kapott semmit.
  • Panzeri, az ügy másik vádlottja viszont már december 10-én azt vallotta a nyomozóknak, 120 000 eurót adott át neki, készpénzben.
  • Az olasz törvények lehetőséget biztosítanak erre, és így Panzeri aláírta, hogy "pentito", azaz "bűnbánó maffiózó" lesz.