Bokros Lajos: a választások után hozzá kell nyúlni a rezsicsökkentéshez

Bokros Lajos: a választások után hozzá kell nyúlni a rezsicsökkentéshez
 • A Bokros-csomag névadója azt is elmondta, a 13. havi nyugdíj sem jár.

A vállaltan megszorításpárti Bokros Lajos hosszasan nyilatkozott az egyik baloldali lapnak.

A hírhedt Bokros-csomag névadója ezúttal a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat támadta. Szó szerint azt mondta, hogy "a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon", majd utalt arra, hogy a baloldal – amennyiben hatalomra kerül – akkor a választások után eltörli a rezsicsökkentést. Bokros az Orbán-kormány által visszavezetett 13. havi nyugdíjat is támadta.

Szerinte "a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit". A baloldali közgazdász Gyurcsány Ferenchez és a jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez hasonló módon támadta a különböző jóléti intézkedéseket.

Bokros Lajos volt baloldali pénzügyminiszter, akiről elnevezték a rendszerváltás után Magyarország legbrutálisabb megszorításokat tartalmazó intézkedést, a hírhedt Bokros-csomagot, ismét jóléti intézkedéseket támadott.

Bokros a baloldali Népszavának nyilatkozva durva támadást intézett a rezsicsökkentés ellen. Szerinte, a rezsicsökkentés a legkárosabb intézkedések egyike Magyarországon. Ezt követően a baloldali közgazdász utalt arra, hogy amennyiben a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal hatalomra kerül, akkor már a választások után megszüntetik a rezsicsökkentést.

Bokros szó szerint ezt mondta: "A választások után bizonyára hozzá fognak nyúlni a rezsicsökkentéshez, ugyanis a veszteségek olyan szintet kezdenek elérni, amely akár szétverheti mind a költségvetést, mind az alapellátást. A helyzet tarthatatlan, különösen, ha hozzávesszük, hogy bevezetése óta az energiaárak jelentős mértékben emelkedtek".

A baloldali közgazdász az Orbán-kormány által visszaadott 13. havi nyugdíjat is támadta. Véleménye alapján a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit.

Bokros erről a következőképpen nyilatkozott: "A 13. havi nyugdíj bevezetése ugyancsak értelmetlen és felesleges volt. Ez a költségvetési túlköltekezés része. A nyugdíj ugyanis nem rászorultsági alapon kimért szociális juttatás, hanem egy biztosítási rendszerben megszerzett váromány. Alapja az, hogy ki mennyit fizetett be járulékként. S mivel Magyarországon senki sem fizetett 13. havi nyugdíjjárulékot, a 13. havi nyugdíj sem illet meg senkit".

Bokrosnak ugyanaz a véleménye a rezsicsökkentésről mint Márki-Zaynak és Gyurcsánynak

Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter még 2020 őszén, egy a Gellért szállóban tartott baloldali fórumon azt mondta, micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. 

Márki-Zay szerint tehát a megoldás, hogy az emberek ne fürödjenek, ne igyanak, ne főzzenek, ne használják az internetet és ne kapcsolják fel a lámpát se, hiszen ezzel lehet csökkenteni a rezsikiadásaikat.

A főnöke, Gyurcsány pedig még 2014-ben így kritizálta a rezsicsökkentést az Origónak nyilatkozva:

Origo: "A rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont?"

Gyurcsány: "Az egy hülyeség."

Origo: "Ön ezt mondja, az MSZP viszont a parlamentben megszavazta."

Gyurcsány: "Teljesen mindegy. Április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet."

SZINTÉN 2014-BEN GYURCSÁNY A KÖVETKEZŐKÉPPEN VÉDTE AZ ENERGIASZOLGÁLTATÓK PROFITJÁT EGY SZEGEDI LAKOSSÁGI FÓRUMON: "Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon."

Márki-Zay Péter – Bokroshoz hasonlóan – egyszerre támadta a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat

Márki-Zay Péter 2021 októberében úgy fogalmazott: "Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette, mondjuk, a 13. havi nyugdíjat."

 A beszélgetésen Márki-Zay Péter veszélyes intézkedésnek nevezte a 13. havi nyugdíjat,  mint mondta, "a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen ha egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is."

Bajnait pedig a 13. havi nyugdíj elvételéért dicsérte.  Márki-Zay először 2019-ben az azóta Gyurcsány Ferenc pártjában, a DK-ban politizáló Kálmán Olgának azt mondta: "Átadták a terepet az egyébként nagyon tehetséges Bajnai Gordonnak, egy kisebbségi kormánynak, hogy hozza helyre, amit ők elrontottak. [...] A fenntarthatatlan helyzetet a Bajnai-kormány kezelte, megszüntette a 13. havi nyugdíjat, elkezdte az államháztartást rendbe tenni, megszorító intézkedéseket vezettek be. [...] Közgazdászként teljesen helyénvalónak tartottam azokat az intézkedéseket, amelyeket a Bajnai-kormány bevezetett, hiszen azokat mindenképpen végre kellett hajtani".

TEHÁT A BALOLDAL MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE "HELYÉNVALÓNAK" NEVEZTE A MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEKET, IDE ÉRTVE A 13. HAVI NYUGDÍJ ELVÉTELÉT, AMIT SZERINTE "MINDENKÉPP VÉGRE KELLETT HAJTANI".

Márki-Zay máskor, Bajnai Gordonról beszélve megjegyezte azt is: a 2009 és 2010 közötti egy év sok szempontból a legeredményesebb időszak volt Magyarországon. Ekkor, ebben az egy évben hajtotta végre a szocialista kormány – kisebbségben, Bajnai Gordon vezetésével – a rendszerváltozás óta eltelt időszak legbrutálisabb megszorítását. Közismert, hogy ekkor szüntették meg (Gyurcsány előzetes javaslatára) a 13. havi nyugdíjat is. 

MÁRKI-ZAY TEHÁT A BRUTÁLIS MEGSZORÍTÁSOKKAL JÁRÓ IDŐSZAKOT A "LEGEREDMÉNYESEBBNEK" MINŐSÍTETTE.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-12-02 | 11:27
Még októberben is egyeztetettek a Városháza tervezett eladásáról potenciális befektetőkkel

Még októberben is egyeztetettek a Városháza tervezett eladásáról potenciális befektetőkkel

 • Nem csupán orosz, hanem olasz befektetőknek is megvásárlásra ajánlották a Városházát, még idén októberben is.
 • Az olasz befektetőket képviselő Riccardo Salvatore november 18-án egy email szerint a botrány miatt arra kérte az emailezésben részt vevőket, hogy töröljenek ki mindent.
 • Az emaileket és az eladni tervezett ingatlanok listáját Berki Zsolt előzetesen egy, a BFVK Zrt-ben dolgozó hölgytől kapta meg emailben, tulajdoni lap másolatokkal, pontos paraméterekkel.
 • Ezeket Berki József, Berki Zsolt testvére küldözgette tovább olyan ismerőseinek, akikről azt gondolta, érdekelhetik őket nagyértékű budapesti ingatlanok.
Botrány 2021-07-20 | 16:44
A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

A Momentum nagyon szereti az uniós pénzeket

 • Egy kis gyűjtés arról, mennyire szereti a Momentum az uniós pénzeket.
Botrány 2021-09-29 | 19:43
17 millió forint volt a rommá tört luxus kupé BMW-ben

17 millió forint volt a rommá tört luxus kupé BMW-ben

 • Mostanra kiderült, nem aprópénz volt az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW-ben, melyből nem csak készpénz, hanem lőválasztási szavazólapok is előkerültek.
 • A pénz a rendőrségen van, és egyelőre senki sem jelentkezett érte.
 • Az ózdi tarifa alapján - 3 000 forint egy előválasztási szavazatért - 6 000 szavazatot lehetett volna vásárolni a pénzből.
 • Szavazatvásárlásról szóltak a hírek Ózd mellett Kecskeméten és Püspökladányban is.
 • Az ózdi előválasztásnak nem ez az egyetlen botránya.
 • A DK által is támogatott Farkas Péter Barnabásról a kampányban szivárgott ki egy fotó, ahol egy holokausztmúzeum előtt náci karlendítés közben pózol.
 • Természetesen azonnal letagadta az egészet, és azt hazudta, csupán integetett a többieknek.
Botrány 2021-10-20 | 11:17
A nép legegyszerűbb gyermekének maszkírozott Jakab is felrántotta a CSOK-ot

A nép legegyszerűbb gyermekének maszkírozott Jakab is felrántotta a CSOK-ot

 • Jakab Péter, a szerepe szerint a nép legegyszerűbb emberét alakító jobbikos pártvezér is élt a lehetőséggel, és felvette a CSOK-ot.
 • Korábban párttársai azt állították, csak a fideszes nagyurak élhetnek a családi otthonteremtési kedvezménnyel.
Botrány 2021-09-08 | 14:38
Az LMBTQ-propaganda elkaszálása miatt nem fizeti ki Brüsszel a Helyreállítási Alap pénzeit

Az LMBTQ-propaganda elkaszálása miatt nem fizeti ki Brüsszel a Helyreállítási Alap pénzeit

 • Kiemelten fontos az Uniónak, hogy a kisgyerekeket transzneműek érzékenyítsék az óvodákban és az iskolákban.
Botrány 2021-11-29 | 10:07
Így könnyű a dugót kikerülni: Karácsony szolgálati autója a buszsávban suhan

Így könnyű a dugót kikerülni: Karácsony szolgálati autója a buszsávban suhan

 • Korábban a Főpolgármester azt tanácsolta a dugókban álló autósoknak, hogy "szálljanak ki, és menjenek gyalog".