VIDEÓ - Márki-Zay szerint a magyaroknak meg kell fizetniük a háború árát

VIDEÓ - Márki-Zay szerint a magyaroknak meg kell fizetniük a háború árát
  • Ő nem tud elképzelni olyan gazdaságpolitikát, ahol nem az emberekre hárítják a gazdasági veszteségeket.

Márki-Zay Péter nem tud elképzelni olyan politikát, ahol nem az emberekre hárítják a gazdasági veszteségeket.

A baloldali jelölt a magyar emberekkel fizettetné meg az ukrajnai háború árát, ami az Oroszország elleni szankciók kiterjesztésében jelentkezne.

A baloldal jelöltje a nádudvari fórumán azért bírálta a kormányt, mert nem engedik az orosz gázszállítások leállítását, amivel pedig a lakosságot is jelentős pluszterhektől kímélik meg. Márki-Zay korábban a rezsicsökkentés és a benzinárstop eltörlését is követelte, korábban azt is hangsúlyozta, "igenis érezni kell az energiaár-növekedést!"

Bár Márki-Zay Péter számos alkalommal sürgette az emberek mindennapi életét megkönnyítő olyan intézkedések eltörlését, mint a rezsicsökkentés, vagy a benzinár stop, ám most minden korábbi botrányos kijelentésénél messzebbre ment.

A baloldali jelölt úgy vélte a nádudvari fórumán: a magyar embereknek meg kell fizetniük a szomszédunkban zajló háború árát.

"Amikor Orbán azzal jön, hogy ne az emberek fizessék meg a háború árát, hát gondolják végig, hogy mikor nem önök fizették meg bárminek az árát. Azt mondja, ne az emberek, de ha nem az emberek, hát kik? Az állatok, a gombák, a növények? Ki fizesse meg, ha nem az emberek?" – mondta Márki-Zay.



Arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elutasította az ukrán elnök azon követeléseit, hogy hazánk is szavazza meg az Oroszország elleni szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, valamint, hogy Magyarország ne vásároljon orosz gázt és kőolajat.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pedig pénteki közleményében kifejtette: a kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát, márpedig ezt Magyarország nem engedheti meg. Emlékeztetett: a magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik.

Havasi azt is hangsúlyozta, hogy a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Amennyiben Márki-Zay veszélyes elképzelése érvényesülne, és a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát azon szankciók formájában, amelyet a baloldal követel, annak beláthatatlan következményei lennének.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője korábban arról beszélt, ha leállna az orosz gázszállítás, akkor akár pár héten belül drasztikusan emelkednének az árak, és már az őszi fűtési szezon kezdetekor korlátozásokat kellene bevezetni a lakossági felhasználásban is. A Századvég elemzője szerint néhány hónapon belül gazdasági recesszióba süllyedne a gazdaság, üzemeket kellene bezárni és tömegével szűnnének meg munkahelyek.

Az olyan különösen energiaigényes ágazatokban, mint a műtrágyagyártás, be kellene szüntetni a termelést, ami az ellátási láncok összeomlását eredményezné. Emiatt pedig az élelmiszeripar egészében súlyos ellátási problémák alakulnának ki.

Emlékezetes: Márki-Zay több alkalommal nevezte ostobaságnak a rezsicsökkentést, amelyet szerinte a szegények adójából valósít meg a kormány. Azt is sokszor hangoztatta, hogy az embereknek inkább kevesebb vizet, áramot és gázt kellene használniuk. Egy vitában kijelentette: "Igenis érezni kell az energiaár-növekedést!".

A benzinárstopot pedig legutóbb az ATV minapi műsorában bírálta a baloldali jelölt, aki egészen abszurd módon rossz döntésnek nevezte a benzin árának alacsonyan tartását. De a magát közgazdászként liberálisnak tartó politikus támadta a hatósági árat az alapvető élelmiszerek esetében is. Nézetei szerint nem feltétlenül van szükség minimálbérre sem, sőt annak káros hatásait is emlegette. Márki-Zay tehát válság esetén sem híve az állami beavatkozásnak, az emberek megsegítésének.

Korábbi nyilatkozataiban szükségesnek nevezte a Bajnai-kormány krízis idején tett megszorító intézkedéseit is. Mint ismert: Bajnai Gordon kormánya szüntette meg a 13. havi nyugdíjat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-12 | 11:52
Tarlós sziporkázott Karácsonyról: "nem egy kifejezetten igazmondó típus"

Tarlós sziporkázott Karácsonyról: "nem egy kifejezetten igazmondó típus"

  • Az egykori Főpolgármester, Budapest igazi vezetője úriember módjára nyilatkozott utódjáról az ATV portálján, de azért közben részletes jellemarajzot is adott Karácsonyról.
  • "Sosem tartottam erős személyiségnek, és valójában mindig azt gondoltam, előttem legalábbis bizonyította, hogy nem egy kifejezetten igazmondó típus."
  • "Ő olyan, hogy ha megijed, akkor elkezd hazudozni, és mindig valakire rámutat." "Bizonyos szempontból csodálatos figura."
  • "Valahogy el tudja érni, hogy ami szinte bárkit már réges-rég tönkretett volna – hogy 6-7 éve egyfolytában, mikor történik valami körülötte, ami negatív vagy kellemetlen –, akkor ő elkezdi tördelni a kezét, és jön azzal, hogy őt félrevezették, és semmiről nem tudott, jaj, istenem, ő ott sem volt, és ezt sokan beveszik, az egy csoda."
  • "Lassan már ott tartunk, hogyha Karácsony Gergely azt mondaná, hogy a húszéves unoka a nyolcvanéves nagymama keresztanyja, akkor is volnának emberek, akik azt mondanák, hogy hát fontoljuk meg, hátha igaz. Talán ő sem tudja, hogyan csinálja. Szóval, ez valami egészen elképesztő jelenség és nem tudom, meddig tartható fenn."
  • "Abban az értelemben Karácsonynak nincs igaza és nem is mond igazat, hogy szélsőséges különbség lenne a forráshoz juttatás között az én időszakomban, és most az ő időszakában."
  • "Azt nem lehet csinálni, hogy egyik nap útszéli stílusban pocskondiázom a kormányt és mindenáron le akarom váltani, másnap meg odamegyek a kezemet tördelve, és azt mondom, hogy hát legyünk barátok és adjatok már nekem egy csomó pénzt…"
  • "Az különösen nem volt szimpatikus, hogy Karácsony a vagány beszólásait leginkább Gál J. Zoltán laptopja és háta mögül produkálta."
Bel 2022-02-04 | 10:30
Tízből hat magyar nem tartja Márki-Zayt őszintének és egyenesnek

Tízből hat magyar nem tartja Márki-Zayt őszintének és egyenesnek

  • A magyarok 70 százaléka szerint Márki-Zay esélytelen Orbánnal szemben.
Bel 2021-11-25 | 09:27
Az Oltási akcióhét harmadik napján újabb 132 ezer oltást adtak be

Az Oltási akcióhét harmadik napján újabb 132 ezer oltást adtak be

  • A beoltottak száma 6 072 192 fő, közülük 5 816 050 fő már a második oltását is megkapta, 2 153 117 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 12 165 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 057 017 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 185 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 857 451 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 165 862 főre emelkedett.
  • 6858 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 680-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-10-29 | 10:09
Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak

  • A beoltottak száma 5 950 259 fő, közülük 5 731 651 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 191 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 4041 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 863 419 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 37 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 797 910 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 34 780 főre emelkedett.
  • 2130 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 230-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-03-03 | 10:13
Magyarország segít: Több, mint 1000 gyermeket mentettünk meg a háborútól

Magyarország segít: Több, mint 1000 gyermeket mentettünk meg a háborútól

  • Az ukrajnai háború elől 2022. március 2-án 6376 ember, köztük 509 gyermek érkezett Budapestre vonattal. 
  • 1 nappal korábban 532 gyermeken segítettünk.
  • A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.
  • Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 1099 ember, köztük 75 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.
  • Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.