Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába

Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába
 • A magyar kormány álláspontja világos: se katonát, se fegyvert nem küld az ország Ukrajnába.
 • Ezzel a magyar kormány határozott nemet mond a baloldal, azaz Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Cseh Katalin, Berg Dániel, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Iványi Gábor és Potocskáné Kőrösi Anita követelésére.

Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak az a határozott álláspontja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, amivel ellentétes, amit Márki-Zay Péter és a baloldal számtalan meghatározó politikusa egymással versengve mond.

Hozzátette, a NATO kérhet ilyen szerepvállalást, de nem kötelezhet rá bennünket; a tagállamok kötelesek megvédeni egymást, de "mivel Ukrajna nem tagja a szervezetnek, ilyen kötelezettség nem áll fenn".

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként az uniós tagállamokkal közösen ítélte el, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A miniszter felidézte: "Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről. Csaknem félmillió ember érkezett, haladt már át vagy talált menedéket Magyarországon, és köztük értelemszerűen nemcsak kárpátaljai magyarok, hanem ukránok is vannak" – mondta.

Az orosz–magyar viszont sosem volt szerelmi kapcsolat

A keleti nyitás politikája Gulyás Gergely szerint nem omlott össze az ukrajnai háború kitörésével, hiszen azt az a felismerés vezette, hogy "a 21. században sokkal inkább a Kelet, mint a Nyugat lesz meghatározó", amit a világgazdasági prognózisok is mutatnak.

Befektetőbarát üzleti környezetet hoztunk létre, mindenkivel örömmel tárgyalunk beruházásokról. Ez éppúgy igaz a német, brit vagy amerikai cégekre, mint a kínai vagy dél-koreai vállalatokra. Utóbbiak egyébként tavalyelőtt a legnagyobb beruházók voltak Magyarországon – említette meg a tárcavezetőa Mandiner legfrissebb számában megjelent interjúban.Szerinte mindaz, ami az elmúlt bő évtizedben történt, visszaigazolta a keleti nyitás politikáját. Oroszország pedig ennek a Keletnek egy szereplője – fogalmazott, kijelentve, "az orosz–magyar viszony a rendszerváltozás után sosem szerelmi kapcsolat volt, hanem kölcsönös érdekeken alapuló partnerség", hiszen – számos más EU-tagállamhoz hasonlóan - Magyarország sem tudja kiváltani a orosz nyersanyagimportot.

Gulyás Gergely megjegyezte: a háború nyilvánvalóan kárt okoz a magyar–oroszgazdasági kapcsolatokban is, hiszen elfogadtuk az Európai Unió által javasolt szankciókat, miután sikerült megakadályoznunk, hogy azok a nyersanyagszállításra is kiterjedjenek. Magyarország önhibáján kívül függ az orosz gáztól.

A második világháború végén és után nem mi, hanem a Nyugat gondolta úgy, hogy nekünk megfelel a szovjet érdekszféra, az elmúlt harminc évben pedig valamennyi magyar kormány támogatta a diverzifikáció célkitűzését – mutatott rá a miniszter.

Az atomenergia területére nem terjedhet ki a szankciós politika

Hozzátette, hogy nem épültek ki alternatív ellátási útvonalak, így függőségünk olyan mértékű, hogy orosz gáz nélkül "a gazdaság működése, a rezsicsökkentés és általánosságban elegendő nyersanyag sem biztosítható" .

Amikor arról kérdezték, nem fél-e a kormány attól, hogy uniós nyomásra végül energetikai szankciókat is alkalmaznia kell, azt felelte, "a józan ész erősebb". Egy másik felvetésre úgy nyilatkozott, Magyarország véleménye szerint a szankciós politikának az atomenergia területére sem szabad kiterjednie.

"Amikor szankciókról beszélünk, alapvető tévedés azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó európaiak, ha nekünk fájnak az intézkedések. Ezzel a buta és életidegen gondolkodásmóddal ma már csak Brüsszelben lehet karriert csinálni" – értékelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megemlítette, hogy bár az orosz–ukrán háborúnak van gazdasági kockázata, egyelőre a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés a járvány után Magyarországon gyorsabb az unió átlagánál.

Négy nem a népszavazáson

Budapest és Varsó kapcsolatáról a miniszter azt mondta, a lengyel–magyar viszony már középtávon is a legszebb reményekre jogosít fel bennünket, az Oroszországgal kapcsolatos nézetkülönbségek pedig nem újak.

Hozzátette, a két ország  "világnézete, társadalomfelfogása, a két kormány baráti viszonya erősebb, mint az orosz szankciók kérdésében fennálló, egyébként valóban jelentős nézetkülönbségek". Az országgyűlési választással egy időben tartott népszavazásról a miniszter úgy nyilatkozott, a kormány világos álláspontja az, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása a szülőkre tartozik. Aki ezzel egyetért, voksoljon a népszavazáson négyszer nemmel.

Gulyás Gergely az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az utóbbi négy évben a keresztény-konzervatív politika támogatottsága az értelmiség körében megerősödött Magyarországon.

"Akik ma ellenünk vannak, már 2018-ban is ellenünk voltak" – fogalmazott.

Természetesen 12 év kormányzása nem lehet hibátlan, de a fő irányokat jól határoztuk meg a nemzetpolitikától a gazdaság- és társadalompolitikán át a haderőfejlesztésig – mondta, hozzátéve, "a mögöttünk hagyott bő évtized kormányzati eredményei megállnak önmagukban".

"Gyurcsányék kormányzása után az államcsőd, a felperzselt föld maradt, ma viszont minden adva van ahhoz, hogy olyan jövőnk legyen, amilyet a legtöbb magyar ember elképzelt magának" – jelentette ki a miniszter, aki szerint "megszorítástól csak akkor kell tartani, ha a baloldal kerül kormányra".

Gulyás Gergely az interjúban úgy nyilatkozott, nagyon jó esélyt lát arra, hogy a kormánypártok megszerzik a parlamenti többséget. "A győzelem a lényeg, a mértéke már ajándék" – fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-10 | 13:01
Miskolci választókörzete helyett Gyurcsány listájának befutó helyét választhatja Jakab Péter

Miskolci választókörzete helyett Gyurcsány listájának befutó helyét választhatja Jakab Péter

 • Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán jelentette be, nem indul miskolci egyéni választókörzetében.
 • Ez csak arra utalhat, hogy a közös ellenzéki listán fog szerepelni Gyurcsány Ferenc társaságában.
Bel 2022-08-24 | 07:38
37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

 • Szarvas lakott területén 2022. augusztus 23-án 20 óra 59 órakor a magyar rendőrök ellenőrizni akartak egy 40 éves litván állampolgárságú férfit, aki egy osztrák honosságú teherautót vezetett.
 • A gépkocsiban 37 fő, magukat bangladesi állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.
 • Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni
 • Ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való vissza kíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.
Bel 2022-02-01 | 12:35
Szüntelen nyomás: Alig három óra alatt ötvenkét, hullámokban érkező illegális migránst tartóztattak fel

Szüntelen nyomás: Alig három óra alatt ötvenkét, hullámokban érkező illegális migránst tartóztattak fel

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. január 31-én 22 órakor Madarasnál 13 határsértőt, majd 23 órakor Bácsborsódnál ismét 13 illegális migránst, és 23 óra 40 perckor Katymárnál egy 15 fős migránscsoportot tartóztattak fel.
 • Valamivel később, 1 óra 35 perckor 11 határsértőt tartóztattak fel Kiskunmajsa belterületén. 
 • A csoportok tagjai szír, indiai és török állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
 • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 
 
Bel 2021-11-05 | 10:42
A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

 • A baloldalnak több soron felajánlkozó Bige László szenvedélyes vadász, volt, hogy egy trófeáért 24 ezer eurót kellett fizetnie.
 • A Kovászna megyei Komandón óriási vadászházat és vadászterületet is birtokol a baloldali oligarcha.
Bel 2022-03-02 | 13:49
Újra megerősítette a baloldal: ők fegyvert szállítanának Ukrajnába

Újra megerősítette a baloldal: ők fegyvert szállítanának Ukrajnába

 • A DK-s Rónai Sándor az ATV-ben sajnálkozott, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnába.
 • Közben a magyar kormány minden erővel el akarja kerülni a háborút, ezért sem szállít fegyvereket Ukrajnába, és ezért nem engedi, hogy az ország területén fegyverszállítmányok haladjanak át.
Bel 2021-12-16 | 09:16
Ma újabb Oltási akció kezdődik, ismét nem kell időpontot foglalni

Ma újabb Oltási akció kezdődik, ismét nem kell időpontot foglalni

 • A beoltottak száma 6 200 040 fő, közülük 5 914 603 fő már a második oltását is megkapta, 3 043 950 pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 5298 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 213 318 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 016 089 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 159 853 főre csökkent.
 • 6109 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-02-07 | 12:38
Másfélszer több a hétvégén elfogott migránsok száma

Másfélszer több a hétvégén elfogott migránsok száma

 • Az múlt héten 1872 határsértőt tartóztattak fel, előtte 1295-öt.