Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába

Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába
 • A magyar kormány álláspontja világos: se katonát, se fegyvert nem küld az ország Ukrajnába.
 • Ezzel a magyar kormány határozott nemet mond a baloldal, azaz Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Cseh Katalin, Berg Dániel, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Iványi Gábor és Potocskáné Kőrösi Anita követelésére.

Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak az a határozott álláspontja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, amivel ellentétes, amit Márki-Zay Péter és a baloldal számtalan meghatározó politikusa egymással versengve mond.

Hozzátette, a NATO kérhet ilyen szerepvállalást, de nem kötelezhet rá bennünket; a tagállamok kötelesek megvédeni egymást, de "mivel Ukrajna nem tagja a szervezetnek, ilyen kötelezettség nem áll fenn".

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként az uniós tagállamokkal közösen ítélte el, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A miniszter felidézte: "Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről. Csaknem félmillió ember érkezett, haladt már át vagy talált menedéket Magyarországon, és köztük értelemszerűen nemcsak kárpátaljai magyarok, hanem ukránok is vannak" – mondta.

Az orosz–magyar viszont sosem volt szerelmi kapcsolat

A keleti nyitás politikája Gulyás Gergely szerint nem omlott össze az ukrajnai háború kitörésével, hiszen azt az a felismerés vezette, hogy "a 21. században sokkal inkább a Kelet, mint a Nyugat lesz meghatározó", amit a világgazdasági prognózisok is mutatnak.

Befektetőbarát üzleti környezetet hoztunk létre, mindenkivel örömmel tárgyalunk beruházásokról. Ez éppúgy igaz a német, brit vagy amerikai cégekre, mint a kínai vagy dél-koreai vállalatokra. Utóbbiak egyébként tavalyelőtt a legnagyobb beruházók voltak Magyarországon – említette meg a tárcavezetőa Mandiner legfrissebb számában megjelent interjúban.Szerinte mindaz, ami az elmúlt bő évtizedben történt, visszaigazolta a keleti nyitás politikáját. Oroszország pedig ennek a Keletnek egy szereplője – fogalmazott, kijelentve, "az orosz–magyar viszony a rendszerváltozás után sosem szerelmi kapcsolat volt, hanem kölcsönös érdekeken alapuló partnerség", hiszen – számos más EU-tagállamhoz hasonlóan - Magyarország sem tudja kiváltani a orosz nyersanyagimportot.

Gulyás Gergely megjegyezte: a háború nyilvánvalóan kárt okoz a magyar–oroszgazdasági kapcsolatokban is, hiszen elfogadtuk az Európai Unió által javasolt szankciókat, miután sikerült megakadályoznunk, hogy azok a nyersanyagszállításra is kiterjedjenek. Magyarország önhibáján kívül függ az orosz gáztól.

A második világháború végén és után nem mi, hanem a Nyugat gondolta úgy, hogy nekünk megfelel a szovjet érdekszféra, az elmúlt harminc évben pedig valamennyi magyar kormány támogatta a diverzifikáció célkitűzését – mutatott rá a miniszter.

Az atomenergia területére nem terjedhet ki a szankciós politika

Hozzátette, hogy nem épültek ki alternatív ellátási útvonalak, így függőségünk olyan mértékű, hogy orosz gáz nélkül "a gazdaság működése, a rezsicsökkentés és általánosságban elegendő nyersanyag sem biztosítható" .

Amikor arról kérdezték, nem fél-e a kormány attól, hogy uniós nyomásra végül energetikai szankciókat is alkalmaznia kell, azt felelte, "a józan ész erősebb". Egy másik felvetésre úgy nyilatkozott, Magyarország véleménye szerint a szankciós politikának az atomenergia területére sem szabad kiterjednie.

"Amikor szankciókról beszélünk, alapvető tévedés azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó európaiak, ha nekünk fájnak az intézkedések. Ezzel a buta és életidegen gondolkodásmóddal ma már csak Brüsszelben lehet karriert csinálni" – értékelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megemlítette, hogy bár az orosz–ukrán háborúnak van gazdasági kockázata, egyelőre a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés a járvány után Magyarországon gyorsabb az unió átlagánál.

Négy nem a népszavazáson

Budapest és Varsó kapcsolatáról a miniszter azt mondta, a lengyel–magyar viszony már középtávon is a legszebb reményekre jogosít fel bennünket, az Oroszországgal kapcsolatos nézetkülönbségek pedig nem újak.

Hozzátette, a két ország  "világnézete, társadalomfelfogása, a két kormány baráti viszonya erősebb, mint az orosz szankciók kérdésében fennálló, egyébként valóban jelentős nézetkülönbségek". Az országgyűlési választással egy időben tartott népszavazásról a miniszter úgy nyilatkozott, a kormány világos álláspontja az, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása a szülőkre tartozik. Aki ezzel egyetért, voksoljon a népszavazáson négyszer nemmel.

Gulyás Gergely az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az utóbbi négy évben a keresztény-konzervatív politika támogatottsága az értelmiség körében megerősödött Magyarországon.

"Akik ma ellenünk vannak, már 2018-ban is ellenünk voltak" – fogalmazott.

Természetesen 12 év kormányzása nem lehet hibátlan, de a fő irányokat jól határoztuk meg a nemzetpolitikától a gazdaság- és társadalompolitikán át a haderőfejlesztésig – mondta, hozzátéve, "a mögöttünk hagyott bő évtized kormányzati eredményei megállnak önmagukban".

"Gyurcsányék kormányzása után az államcsőd, a felperzselt föld maradt, ma viszont minden adva van ahhoz, hogy olyan jövőnk legyen, amilyet a legtöbb magyar ember elképzelt magának" – jelentette ki a miniszter, aki szerint "megszorítástól csak akkor kell tartani, ha a baloldal kerül kormányra".

Gulyás Gergely az interjúban úgy nyilatkozott, nagyon jó esélyt lát arra, hogy a kormánypártok megszerzik a parlamenti többséget. "A győzelem a lényeg, a mértéke már ajándék" – fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-13 | 19:39
Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

 • Biztosan nem a képen látható kisszoba a budapesti francia nagykövetség díszterme.
 • A szimbolikus helyszínválasztással a francia elnök beárazta az ellenzéket.
 • Azzal, hogy a kisszobában fogadta őket, megüzente nekik, hogy partnernek se elég jók.
 • Jelzésértékű, hogy Franciaország első emberre arra se méltatta az ellenzéket, hogy közös sajtónyilatkozatot tegyen velük.
 • Ez természetesen nem akadályozta meg a jelenlévő ellenzékieket abban, hogy Emmanuel Macronnak a magyar helyzetről össze-vissza hazudozzanak.
 • A hiperpasszív Karácsony megint eljátszotta a nemzetközi színtéren is párbeszédképes, komoly politikust, közben egy árva mukkot nem beszél semmilyen idegen nyelven.
Bel 2021-06-09 | 11:39
Matolcsy György: Már júniusban kamatot emelhet a jegybank

Matolcsy György: Már júniusban kamatot emelhet a jegybank

 • A monetáris politikai fordulat akár már júniusban is elkezdődhet, amennyiben a monetáris tanács tagjai úgy látják, akár már ebben a hónapban sor kerülhet a kamatemelésre - mondta Matolcsy György Jegybankelnök.
Bel 2022-02-19 | 14:21
Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

 • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt tartott gazdasági évadnyitót a kormányfő.
 • A statisztikai adatokon túl Orbán Viktor a kormányzat gazdaságfilozófiai alapjait is ismerette több mint egy órás, szabatos előadásában.
Bel 2021-10-06 | 14:27
Karácsony úgy menekült el a versenyből, hogy marad

Karácsony úgy menekült el a versenyből, hogy marad

 • Karácsony Gergely szerdán 14.00-tól rendkívüli bejelentést tett, sokan arra számítottak, visszalép a megerősödő Márki-Zay javára.
 • Nem ez történt: igazából nem mondott semmit, csak azt, versenyben marad, mert ő képvisel valamit, amit a többiek nem.
 • Ez egy trükk.
 • Karácsony karrierista és gátlástalan, ha a saját pozíciójáról van szó; és aki ismeri, pontosan tudja, hogy régen a fejébe vette, hogy egyszer miniszterelnök lesz.
 • A napokban publikált Medián és Závecz közvélemény-kutatások azonban meggyőzhették arról, nincs esélye Orbánnal szemben.
 • De nem csak neki, ellenfeleinek sincs valós esélye a jelenlegi állás szerint legyőzni a Fideszt.
 • Ezért egy trükkös megoldáshoz folyamodott: bent marad a versenyben, hiszen közvélemény-kutatási adatok szerinti 3. helyezése miatt számára az teljesen tét nélküli.
 • Neki már mindegy, hogy Márki-Zay nyer vagy Dobrev, mert a kutatások szerint egyikük sem valós kihívója Orbánnak.
 • Bármelyikük is vezeti falnak a baloldali összefogást 2022-ben, Karácsony eljátszhatja, hogy ő nem volt ott a vereségnél, nem volt a vereséget megelőző marakodás részese, hiszen nem ő volt a miniszterelnök-jelölt.
 • Ő egy békülékenyebb ajánlatot nyújtott volna az embereknek, de az nem nyert az előválasztáson, ám a harciasabb retorika (Dobrev vagy Márki-Zay) sem vezetett eredményre a Fidesz ellen.
 • És elkezdhet azzal kampányolni, mit kellene másképpen csinálnia az ellenzéknek.
 • Eljátszhatja azt a trükköt, amivel minden, számára kényelmetlen helyzetet meg akar úszni: ő ott sem volt, nem felelős semmiért. Pontosan azt teszi, amit minden szorult helyzetben tenni szokott: csak a saját, egyéni szempontjaira, karrierjére figyel, és azt gátlástalanul, tűzön-vízen át, képviseli.
 • Karácsony tehát előremenekül: személyesen már az ellenzék 2022 utáni vereségére készül.
Bel 2021-11-17 | 16:41
Márki-Zay a minimálbért sem tartja fontosnak

Márki-Zay a minimálbért sem tartja fontosnak

 • A rezsicsökkentést ostobaságnak tartja és eltörölné, de a benzin árának rögzítése sincsen ínyére.
 • Korábban azt is elmondta, a minimálbért sem tartja fontosnak.
 • Úgy tűnik, Márki-Zay szemben áll mindennel, ami a magyaroknak jó és hasznos.
Bel 2022-03-17 | 10:54
A magyarok 61 százaléka Orbánt, 26 százaléka Márki-Zayt akarja miniszterelnöknek

A magyarok 61 százaléka Orbánt, 26 százaléka Márki-Zayt akarja miniszterelnöknek

 • Ez az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából derült ki.
Bel 2022-01-21 | 12:00
Momentumos önkormányzati képviselő szerint a momentumos képviselő-jelölt méltatlan a képviseletre

Momentumos önkormányzati képviselő szerint a momentumos képviselő-jelölt méltatlan a képviseletre

 • Kecskeméten nincsenek kibékülve egymással a momentumosok.
Bel 2022-01-17 | 12:28
Álprobléma: Avarban kúszó illegális migránsok rendőrkézen

Álprobléma: Avarban kúszó illegális migránsok rendőrkézen

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák rendőrökkel együttműködve 2022. január 17-én 11 óra 30 perckor 15 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai török és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk  jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.