Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába

Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába
 • A magyar kormány álláspontja világos: se katonát, se fegyvert nem küld az ország Ukrajnába.
 • Ezzel a magyar kormány határozott nemet mond a baloldal, azaz Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Cseh Katalin, Berg Dániel, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Iványi Gábor és Potocskáné Kőrösi Anita követelésére.

Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak az a határozott álláspontja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, amivel ellentétes, amit Márki-Zay Péter és a baloldal számtalan meghatározó politikusa egymással versengve mond.

Hozzátette, a NATO kérhet ilyen szerepvállalást, de nem kötelezhet rá bennünket; a tagállamok kötelesek megvédeni egymást, de "mivel Ukrajna nem tagja a szervezetnek, ilyen kötelezettség nem áll fenn".

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként az uniós tagállamokkal közösen ítélte el, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A miniszter felidézte: "Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről. Csaknem félmillió ember érkezett, haladt már át vagy talált menedéket Magyarországon, és köztük értelemszerűen nemcsak kárpátaljai magyarok, hanem ukránok is vannak" – mondta.

Az orosz–magyar viszont sosem volt szerelmi kapcsolat

A keleti nyitás politikája Gulyás Gergely szerint nem omlott össze az ukrajnai háború kitörésével, hiszen azt az a felismerés vezette, hogy "a 21. században sokkal inkább a Kelet, mint a Nyugat lesz meghatározó", amit a világgazdasági prognózisok is mutatnak.

Befektetőbarát üzleti környezetet hoztunk létre, mindenkivel örömmel tárgyalunk beruházásokról. Ez éppúgy igaz a német, brit vagy amerikai cégekre, mint a kínai vagy dél-koreai vállalatokra. Utóbbiak egyébként tavalyelőtt a legnagyobb beruházók voltak Magyarországon – említette meg a tárcavezetőa Mandiner legfrissebb számában megjelent interjúban.Szerinte mindaz, ami az elmúlt bő évtizedben történt, visszaigazolta a keleti nyitás politikáját. Oroszország pedig ennek a Keletnek egy szereplője – fogalmazott, kijelentve, "az orosz–magyar viszony a rendszerváltozás után sosem szerelmi kapcsolat volt, hanem kölcsönös érdekeken alapuló partnerség", hiszen – számos más EU-tagállamhoz hasonlóan - Magyarország sem tudja kiváltani a orosz nyersanyagimportot.

Gulyás Gergely megjegyezte: a háború nyilvánvalóan kárt okoz a magyar–oroszgazdasági kapcsolatokban is, hiszen elfogadtuk az Európai Unió által javasolt szankciókat, miután sikerült megakadályoznunk, hogy azok a nyersanyagszállításra is kiterjedjenek. Magyarország önhibáján kívül függ az orosz gáztól.

A második világháború végén és után nem mi, hanem a Nyugat gondolta úgy, hogy nekünk megfelel a szovjet érdekszféra, az elmúlt harminc évben pedig valamennyi magyar kormány támogatta a diverzifikáció célkitűzését – mutatott rá a miniszter.

Az atomenergia területére nem terjedhet ki a szankciós politika

Hozzátette, hogy nem épültek ki alternatív ellátási útvonalak, így függőségünk olyan mértékű, hogy orosz gáz nélkül "a gazdaság működése, a rezsicsökkentés és általánosságban elegendő nyersanyag sem biztosítható" .

Amikor arról kérdezték, nem fél-e a kormány attól, hogy uniós nyomásra végül energetikai szankciókat is alkalmaznia kell, azt felelte, "a józan ész erősebb". Egy másik felvetésre úgy nyilatkozott, Magyarország véleménye szerint a szankciós politikának az atomenergia területére sem szabad kiterjednie.

"Amikor szankciókról beszélünk, alapvető tévedés azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó európaiak, ha nekünk fájnak az intézkedések. Ezzel a buta és életidegen gondolkodásmóddal ma már csak Brüsszelben lehet karriert csinálni" – értékelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megemlítette, hogy bár az orosz–ukrán háborúnak van gazdasági kockázata, egyelőre a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés a járvány után Magyarországon gyorsabb az unió átlagánál.

Négy nem a népszavazáson

Budapest és Varsó kapcsolatáról a miniszter azt mondta, a lengyel–magyar viszony már középtávon is a legszebb reményekre jogosít fel bennünket, az Oroszországgal kapcsolatos nézetkülönbségek pedig nem újak.

Hozzátette, a két ország  "világnézete, társadalomfelfogása, a két kormány baráti viszonya erősebb, mint az orosz szankciók kérdésében fennálló, egyébként valóban jelentős nézetkülönbségek". Az országgyűlési választással egy időben tartott népszavazásról a miniszter úgy nyilatkozott, a kormány világos álláspontja az, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása a szülőkre tartozik. Aki ezzel egyetért, voksoljon a népszavazáson négyszer nemmel.

Gulyás Gergely az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az utóbbi négy évben a keresztény-konzervatív politika támogatottsága az értelmiség körében megerősödött Magyarországon.

"Akik ma ellenünk vannak, már 2018-ban is ellenünk voltak" – fogalmazott.

Természetesen 12 év kormányzása nem lehet hibátlan, de a fő irányokat jól határoztuk meg a nemzetpolitikától a gazdaság- és társadalompolitikán át a haderőfejlesztésig – mondta, hozzátéve, "a mögöttünk hagyott bő évtized kormányzati eredményei megállnak önmagukban".

"Gyurcsányék kormányzása után az államcsőd, a felperzselt föld maradt, ma viszont minden adva van ahhoz, hogy olyan jövőnk legyen, amilyet a legtöbb magyar ember elképzelt magának" – jelentette ki a miniszter, aki szerint "megszorítástól csak akkor kell tartani, ha a baloldal kerül kormányra".

Gulyás Gergely az interjúban úgy nyilatkozott, nagyon jó esélyt lát arra, hogy a kormánypártok megszerzik a parlamenti többséget. "A győzelem a lényeg, a mértéke már ajándék" – fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-12 | 12:20

A pedofilok melletti tüntetést szerveznek Soros szervezetei hétfőn a Kossuth térre

 • Nagyon megbántva érzik magukat az LMBTQ+ szervezetek, hétfőn tüntetnek Soros civiljei.
Bel 2021-08-23 | 18:06
Orbán Balázs: 2030-ra Magyarországnak az 5 legélhetőbb EU-s állam között kell lennie

Orbán Balázs: 2030-ra Magyarországnak az 5 legélhetőbb EU-s állam között kell lennie

 • Orbán azt mondta, az ellenzék nagyban kampányol, semmilyen más kérdéssel nem foglalkozva.
 • Ezt viszont a kormányoldal nem teheti meg, mert az ország komoly kihívásokkal, erőteljes nyomásgyakorlással néz szembe, tehát "a kormányrudat nem lehet eldobni és elfutni kampányolni".
Bel 2021-10-06 | 19:46
Kezdődik a bosszú: Hadházy feljelenti Tóth Csabát

Kezdődik a bosszú: Hadházy feljelenti Tóth Csabát

 • Adóelkerülés és pénzmosás vádjával.
Bel 2021-09-09 | 13:19
Embercsempész Apostagnál, határsértők Homorúdnál

Embercsempész Apostagnál, határsértők Homorúdnál

 • Az illegális migránsokat a nyomozók visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg az embercsempészt őrizetbe veszik.
Bel 2021-10-29 | 09:35
Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

 • Felháborodott interjút adott a hvg.hu-nak Hann Endre.
 • Szerinte az Elkxrtuk című filmnek az egyik főszereplőjét ő ihlette.
 • Az interjúban megvédi közvélemény-kutató cégét, a Mediánt, hogy mindig is független volt.
 • Mi is emlékszünk, amikor 2006-ban irányított kérdésekkel próbálta lejáratni Lázár Jánost.
Bel 2022-01-15 | 11:44
Márki-Zay egészségpolitikusa bezáratna vidéki kórházakat és osztályokat

Márki-Zay egészségpolitikusa bezáratna vidéki kórházakat és osztályokat

 • A gyurcsányista Komáromi Zoltán, aki 2021 tavaszán a DK oltásellenes arca volt, ezt az ATV-ben mondta el.
 • Hasonlóan fogalmazott korábban Márki-Zay is, aki szerint a vidékieknek el kell fogadnia, hogy nem lesz a közelükben szülészet és sürgősségi ellátás.
 • Ezek a gondolatok a vegytiszta gyurcsányizmust idézik, amire 2008-ban a népszavazáson már nagy arányban mondtak nemet a magyarok.
Bel 2021-10-06 | 15:35
Karácsony a Márki-Zay Péterrel kötött egyezségét is felrúgta

Karácsony a Márki-Zay Péterrel kötött egyezségét is felrúgta

 • Újabb ember került fel arra a végtelen listára, akit Karácsony Gergely eddigi életében elárult: Márki-Zay Péteré.
 • Ugyanis a két jelölt korábban megegyezett abban, szerda este 6 órakor személyesen egyeztetnek arról, mi a következő lépés.
 • Márki-Zay a saját elmondása szerint még szerdán délelőtt is arra kérte Karácsonyt, ne jelentsen be semmit azelőtt, hogy tárgyalnának.
 • Karácsony nem tartotta magát sem ehhez, sem ahhoz, hogy szerda 6 után mondanak valamit az embereknek.
 • Puzsér Róbert kritikusnak lett igaza, aki óva intette Hódmezővásárhely polgármesterét attól, hogy az ország "legalattomosabb hazudozójával" kössön szövetséget.
 • Márki-Zay sajtótájékoztatóján kiderült: a Medián és a Závecz kutatása mellett létezik egy általuk rendelt harmadik is, melynek eredménye megerősíti a két másik által közölt adatokat.
 • Vagyis azt, hogy Dobrev vezet jelenleg, Márki a második, és Karácsony csak a harmadik helyezett.
 • Karácsony nem csupán azt az egyezséget rúgta fel Márki-Zay Péterrel, hogy nem mondanak semmit a tárgyalásaik előtt, hanem azt is, amire hétfőn még garanciát vállalt.
 • Lényegében visszavonulót fújt abból a hétfői bejelentésből, miszerint Márki-Zay Péterrel teljes együttműködésben kormányoznának, akármelyikük is lesz a miniszterelnök-jelölt.
 • És arra sem adna garanciát, hogy Márki-Zay minden tervét megvalósítaná, ha miniszterelnök lenne - pedig hétfőn megállapodtak ebben.
Bel 2021-07-29 | 13:52
Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt

Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt

 • Az IDEA-Závecz legfrissebb közvélemény-kutatása megerősíti azt a hetek óta terjedő szóbeszédet, hogy Karácsony kampánya megfeneklett.
 • Kitartóan tartja magát ugyanis politikai körökben, hogy Karácsony kampányából elillant az erő, és ezzel egyre messzebb kerül az áhított előválasztási győzelemtől.
 • A BENNFENTES körüljárta a kialakult helyzetet.