Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába

Gulyás Gergely: se katonákat, se fegyvereket nem küldünk Ukrajnába
  • A magyar kormány álláspontja világos: se katonát, se fegyvert nem küld az ország Ukrajnába.
  • Ezzel a magyar kormány határozott nemet mond a baloldal, azaz Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Cseh Katalin, Berg Dániel, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Iványi Gábor és Potocskáné Kőrösi Anita követelésére.

Gulyás Gergely megerősítette: Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánynak az a határozott álláspontja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, amivel ellentétes, amit Márki-Zay Péter és a baloldal számtalan meghatározó politikusa egymással versengve mond.

Hozzátette, a NATO kérhet ilyen szerepvállalást, de nem kötelezhet rá bennünket; a tagállamok kötelesek megvédeni egymást, de "mivel Ukrajna nem tagja a szervezetnek, ilyen kötelezettség nem áll fenn".

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként az uniós tagállamokkal közösen ítélte el, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A miniszter felidézte: "Magyarország humanitárius segítséget küld Ukrajnába, és első biztonságos országként gondoskodik az ide érkező menekültekről. Csaknem félmillió ember érkezett, haladt már át vagy talált menedéket Magyarországon, és köztük értelemszerűen nemcsak kárpátaljai magyarok, hanem ukránok is vannak" – mondta.

Az orosz–magyar viszont sosem volt szerelmi kapcsolat

A keleti nyitás politikája Gulyás Gergely szerint nem omlott össze az ukrajnai háború kitörésével, hiszen azt az a felismerés vezette, hogy "a 21. században sokkal inkább a Kelet, mint a Nyugat lesz meghatározó", amit a világgazdasági prognózisok is mutatnak.

Befektetőbarát üzleti környezetet hoztunk létre, mindenkivel örömmel tárgyalunk beruházásokról. Ez éppúgy igaz a német, brit vagy amerikai cégekre, mint a kínai vagy dél-koreai vállalatokra. Utóbbiak egyébként tavalyelőtt a legnagyobb beruházók voltak Magyarországon – említette meg a tárcavezetőa Mandiner legfrissebb számában megjelent interjúban.Szerinte mindaz, ami az elmúlt bő évtizedben történt, visszaigazolta a keleti nyitás politikáját. Oroszország pedig ennek a Keletnek egy szereplője – fogalmazott, kijelentve, "az orosz–magyar viszony a rendszerváltozás után sosem szerelmi kapcsolat volt, hanem kölcsönös érdekeken alapuló partnerség", hiszen – számos más EU-tagállamhoz hasonlóan - Magyarország sem tudja kiváltani a orosz nyersanyagimportot.

Gulyás Gergely megjegyezte: a háború nyilvánvalóan kárt okoz a magyar–oroszgazdasági kapcsolatokban is, hiszen elfogadtuk az Európai Unió által javasolt szankciókat, miután sikerült megakadályoznunk, hogy azok a nyersanyagszállításra is kiterjedjenek. Magyarország önhibáján kívül függ az orosz gáztól.

A második világháború végén és után nem mi, hanem a Nyugat gondolta úgy, hogy nekünk megfelel a szovjet érdekszféra, az elmúlt harminc évben pedig valamennyi magyar kormány támogatta a diverzifikáció célkitűzését – mutatott rá a miniszter.

Az atomenergia területére nem terjedhet ki a szankciós politika

Hozzátette, hogy nem épültek ki alternatív ellátási útvonalak, így függőségünk olyan mértékű, hogy orosz gáz nélkül "a gazdaság működése, a rezsicsökkentés és általánosságban elegendő nyersanyag sem biztosítható" .

Amikor arról kérdezték, nem fél-e a kormány attól, hogy uniós nyomásra végül energetikai szankciókat is alkalmaznia kell, azt felelte, "a józan ész erősebb". Egy másik felvetésre úgy nyilatkozott, Magyarország véleménye szerint a szankciós politikának az atomenergia területére sem szabad kiterjednie.

"Amikor szankciókról beszélünk, alapvető tévedés azt gondolni, hogy akkor vagyunk jó európaiak, ha nekünk fájnak az intézkedések. Ezzel a buta és életidegen gondolkodásmóddal ma már csak Brüsszelben lehet karriert csinálni" – értékelt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Megemlítette, hogy bár az orosz–ukrán háborúnak van gazdasági kockázata, egyelőre a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés a járvány után Magyarországon gyorsabb az unió átlagánál.

Négy nem a népszavazáson

Budapest és Varsó kapcsolatáról a miniszter azt mondta, a lengyel–magyar viszony már középtávon is a legszebb reményekre jogosít fel bennünket, az Oroszországgal kapcsolatos nézetkülönbségek pedig nem újak.

Hozzátette, a két ország  "világnézete, társadalomfelfogása, a két kormány baráti viszonya erősebb, mint az orosz szankciók kérdésében fennálló, egyébként valóban jelentős nézetkülönbségek". Az országgyűlési választással egy időben tartott népszavazásról a miniszter úgy nyilatkozott, a kormány világos álláspontja az, hogy a gyermekek szexuális nevelése, felvilágosítása a szülőkre tartozik. Aki ezzel egyetért, voksoljon a népszavazáson négyszer nemmel.

Gulyás Gergely az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy az utóbbi négy évben a keresztény-konzervatív politika támogatottsága az értelmiség körében megerősödött Magyarországon.

"Akik ma ellenünk vannak, már 2018-ban is ellenünk voltak" – fogalmazott.

Természetesen 12 év kormányzása nem lehet hibátlan, de a fő irányokat jól határoztuk meg a nemzetpolitikától a gazdaság- és társadalompolitikán át a haderőfejlesztésig – mondta, hozzátéve, "a mögöttünk hagyott bő évtized kormányzati eredményei megállnak önmagukban".

"Gyurcsányék kormányzása után az államcsőd, a felperzselt föld maradt, ma viszont minden adva van ahhoz, hogy olyan jövőnk legyen, amilyet a legtöbb magyar ember elképzelt magának" – jelentette ki a miniszter, aki szerint "megszorítástól csak akkor kell tartani, ha a baloldal kerül kormányra".

Gulyás Gergely az interjúban úgy nyilatkozott, nagyon jó esélyt lát arra, hogy a kormánypártok megszerzik a parlamenti többséget. "A győzelem a lényeg, a mértéke már ajándék" – fogalmazott.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-06 | 10:16

Majd' 4 millió a második oltást is megkapottak száma

  • 5 260 418 az oltottak száma, közülük 3 989 525 fő már a második oltását is megkapta.
  • 137 az új fertőzöttet azonosítottak.
  • Elhunyt 12 idős, krónikus beteg.
  • 602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.
  • Közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen
Bel 2021-08-13 | 17:54
Ha nem tud a Parlamentben cirkuszolni Jakab, esik a Jobbik

Ha nem tud a Parlamentben cirkuszolni Jakab, esik a Jobbik

  • Az IDEA szerint 2. hónapja, hogy megállt a Jobbik népszerűségének emelkedése, most már újra csökken.
  • Az MSZP a kutatás szerint visszabillegett a parlamenti küszöb környékére.
  • Újra a Demokratikus Koalíció a legnagyobb ellenzéki párt.
  • Az LMP stabil 1, a Párbeszéd 2 százalékon áll, sok sikert.
  • A biztos pártválasztók között 48 százalék a Fidesz támogatottsága és 44 százalék az egyesült ellenzéké.
Bel 2022-05-02 | 10:38
MigránsTaxi: Fejér megyében kapták el őket

MigránsTaxi: Fejér megyében kapták el őket

  • 2022. május 2-án 9 óra 25 perckor a 6209-es számú út 26-os kilométerszelvényében, Sárkeresztúr külterületén állítottak meg egy cseh honosságú gépjárművet, amelyet egy 24 éves férfi vezetett.
  • A moldáv sofőrön kívül a járműben hat, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • Ezért őket az egyenruhások elfogták, és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően a külföldieket – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a jármű vezetője ellen pedig büntetőeljárást indítottak.
Bel 2021-12-01 | 13:11
Az adatokból úgy tűnik, platózott a járvány idehaza

Az adatokból úgy tűnik, platózott a járvány idehaza

  • Nem emelkedik a fertőzöttek hét napos mozgóátlaga és a szennyvízben kimutatható koronavírus-örökítőanyag is stagnál.
  • Mindettől függetlenül arra biztatnak mindenkit, oltassa be magát, és ha már megette, vegye fel a harmadik, megerősítő oltást is.
  • Magyarország jelenleg az éllovas az EU-ban a 3. oltást felvettek számarányában.
  • Ez annak köszönhető, hogy az Uniós beszerzéstől függetlenül sokféle, és keleti vakcina is rendelkezésre állt, így sokan beoltathatták magukat, jóval az EU vakcinaszállítmányai előtt.
  • Ráadásul egy kutatásból azóta kierült, hogy a kínai Sinofarm, és az orosz Szputnyik vakcina is hatásos a fertőzéssel szemben és a halálozás megelőzésében.
  • A baloldali ellenzék ennek ellenkezőjét harsogta hónapokig, ezzel akarták lebeszélni az embereket az oltásról.
Bel 2022-01-18 | 19:17
Telefonon beszélt Donald Trumppal Orbán Viktor

Telefonon beszélt Donald Trumppal Orbán Viktor

  • Kölcsönös politikai támogatás és gratulációk.
  • Karácsony Gergely nem tudna egy ilyen telefonbeszélgetésben részt venni, mert egy árva hangot sem beszél angolul.
Bel 2021-11-23 | 20:03
A Jobbik esze, Potocskáné is trükközhet a közpénzből bérelt képviselői ingatlanával

A Jobbik esze, Potocskáné is trükközhet a közpénzből bérelt képviselői ingatlanával

  • Úgy tűnik, hogy jobbikos szokás lett az Országgyűlés által finanszírozott lakásokkal való trükközés.
  • Az elmúlt időszak azt is bebizonyította, hogy hiába "tolvajoznak" a mára baloldalivá lett párt képviselői, mert hát időről időre lebuknak, hogy nem vetik meg sem közpénzt, sem a jó autókat sofőrrel, sem a jó helyen lévő lakásokat.
  • És még ügyeskednek is velük.
Bel 2022-07-29 | 14:05
Újabb embercsempész próbált elmenekülni a rendőrök elől

Újabb embercsempész próbált elmenekülni a rendőrök elől

  • 2022. július 28-án 14 óra 48 perc körül egy magyar rendszámú személyautót akartak megállítani.
  • A gépkocsi vezetője a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyta, és az intézkedőket kikerülte.
  • A sofőr a járművel egy előtte balra kanyarodni szándékozó személygépkocsinak ütközött, majd árokba hajtott.
  • A rendőrök a gépkocsit vezető férfit és a gépjármű utasterében és csomagtartójában szállított összesen hat férfit és egy nőt elfogták, akik magukat szírnek vallották.
  • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, a hét migránst a rendőrök a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.