Gulyás Gergely: magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük

Gulyás Gergely: magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük
  • Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük – jelentette ki Gulyás Gergely.

Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédiának adott csütörtöki interjúban.

A tárcavezető hozzátette: Magyarország a szövetségesek – a NATO és az Európai Unió – pártján áll, kulcsfontosságú, hogy a két szervezet egységét ebben az időszakban fenn tudják tartani.

A legfontosabb, hogy Magyarország és polgárai biztonságát szavatolni tudjuk – fogalmazott Gulyás Gergely és egyben kiemelte: egy szomszédos országban tört ki háború, és az uniós, valamint NATO-tagállamokkal együtt ítéli el Magyarország az oroszok támadását. Kijelentette: nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba.

Ugyanakkor az is legalább ilyen fontos, hogy a saját érdekeinket továbbra is érvényesíteni tudjuk – hangsúlyozta. Gulyás Gergely szerint fontos megőrizni azokat a célokat, amelyek szorosan összefüggnek az oroszokkal való gazdasági kapcsolatokkal, ilyen a földgáz beszerzése, amely a rezsicsökkentést lehetővé teszi. Egyúttal kulcsfontosságú az is – folytatta -, hogy a NATO és az Európai Unió egységét ebben az időszakban fenn tudják tartani.

Magyarország természetes módon a szövetségesek pártján áll, de ugyanakkor szeretnék egyértelművé és világossá tenni, hogy magyar katonáknak nem kell ebben a konfliktusban részt venniük.

A magyar katonáknak és a rendvédelmi szerveknek Magyarországon az a feladata, hogy az ország biztonságát megőrizzék – rögzítette. A magyar államnak pedig az a feladata, hogy ahhoz járuljon hozzá, hogy mielőbb sikerüljön békét teremteni, mielőbb érjék el, hogy normális konszolidált viszonyok lehessenek – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ennek érdekében fog a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón tárgyalni, és abban bíznak, hogy sikerülni megóvni mindazokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt években el tudtak érni.

Gulyás Gergely kitért arra is:az ellenzék számára nincs olyan válsághelyzet, ahol az ország érdeke számítana és Magyarország polgárai számítanának, csak az öncélú és saját hatalmi érdekeiket tartják szem előtt. Ez amúgy is felelőtlenség, de egy európai válsághelyzetben különösképpen az- mondta.
 
A miniszter azt mondta: ebben a helyzetben a kormánynak meg kell adni a támogatást, hogy felelősen tudjon tárgyalni. Értékelése szerint a kormány mindent megtett, amit lehetett, a békéért. Most, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a béke mielőbb helyreálljon, és Magyarország biztonságát szavatolni tudják - közölte.

Gulyás Gergely értékelése szerintAZOK A NYILATKOZATOK, AMELYEK AZT KÖVETELIK, HOGY SZÁLLÍTSUNK FEGYVERT ÉS KATONÁKAT UKRAJNÁNAK, FELELŐTLEN, ÁTGONDOLATLAN ÉS EBBEN A HELYZETBEN RENDKÍVÜL KÁROS NYILATKOZATOK.

A gázszállításról közelmúltban megkötött szerződésről azt mondta: csütörtök este fognak Brüsszelben tárgyalni arról, hogy Oroszországgal szemben Európa milyen szankciókat kíván bevezetni. Szerintük az Európa érdeke, hogy ott, ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. Álláspontjuk szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik. Kiemelte: közös álláspontot fognak kialakítani.

Az esetleges humanitárius helyzetről úgy fogalmazott: azért is aggódnak különösen, mertKÁRPÁTALJÁN KÖZEL 200 EZER MAGYAR ÉL. MAGYARORSZÁG SZÁMUKRA MINDENKÉPPEN KÉSZ VÉDELMET BIZTOSÍTANI- jelentette ki Gulyás Gergely.

Hozzáfűzte: mi vagyunk az első biztonságos ország ebben a konfliktusban, tehát számítani kell arra is, hogy mi történik, ha a helyzet tovább romlik Ukrajnában. Gulyás Gergely azt mondta: erre is felkészül a honvédség.
 
A belügyi tárcának és a katonaságnak kész terve van a menekültek elhelyezésére, jelentős szabad kapacitások vannak, akár több ezer menekültet is azonnal el tudna Magyarország helyezni. Különböző forgatókönyvekkel számolnak, de bármely nagyságrendű, reálisan elképzelhető menekültáradatra van megfelelő forgatókönyve a magyar kormánynak - közölte.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-17 | 17:28
Gyurcsány délutánra valószínűleg behörpintett, így várja Kocsist, meg a Viktort, hogy kézen fogva édes hármasban lehessenek

Gyurcsány délutánra valószínűleg behörpintett, így várja Kocsist, meg a Viktort, hogy kézen fogva édes hármasban lehessenek

  • Szürreálisan homoerotikus posztot osztott meg Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő a Facebookján.
Bel 2022-04-02 | 16:55
Mit tett a kormány Magyarországért? Itt a 100 pontos lista!

Mit tett a kormány Magyarországért? Itt a 100 pontos lista!

  • Dömötör Csaba államtitkár osztott meg egy frappáns összesítést Facebook-oldalán.
Bel 2021-06-25 | 13:31
Karácsony ma vállalkozásbarát terveket hazudott, eközben a körúti és a Nagycsarnok vállalkozói tönkremennek

Karácsony ma vállalkozásbarát terveket hazudott, eközben a körúti és a Nagycsarnok vállalkozói tönkremennek

  • Karácsony ma arról hazudott, ha kormányfő lesz, akár 50 milliós hitelt is kaphatnak a Covid miatt bajba került vállalkozások.
  • Holott a kormány a koronavírus-járvány miatt azonnal a vállalkozók segítségére sietett.
  • Így számtalan, a KKV-kat, vagy éppen a nagyobbakat célzó támogatások és ezermilliárdos hitelprogramok jelentek meg.
  • Karácsony úgy hazudja a segítséget, hogy eközben az általa irányított Budapesten a körutakon sorra mennek tönkre a vállalkozók az elbaltázott bringasávok miatt.
  • Akkor sem segített, amikor a Nagycsarnok vállalkozói kérték, hogy csökkentse a bérleti díjakat a pandémia alatt.
  • Válaszra sem méltatta őket a csupaszív Főpolgármester, helyette kirakták a bérleményből az egyik kezdeményezőt.
Bel 2022-02-15 | 09:49
277 ezer 12 évesnél idősebb kamasz beoltva

277 ezer 12 évesnél idősebb kamasz beoltva

  • A beoltottak száma 6 383 559 fő, közülük 6 142 438 fő a második, 3 771 453 fő már harmadik oltását is felvette.
  • 4411 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 721 483 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 123 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 468 444 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 210 285 főre csökkent.
  • 5291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 211-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az 5-11 éves korosztályban több mint 87 ezer gyermek, a 12-17 éves korosztályban 277 ezer kamasz már felvette az oltást.
Bel 2021-06-22 | 09:36

5 millió 421 ezer beoltott, 54 új fertőzött, elhunyt 4 beteg

  • A beoltottak száma 5 421 230 fő, közülük 4 555 029 fő már a második oltását is megkapta.
  • 281 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-11-08 | 08:01
A rendőrök az éjszaka két embercsempészt elfogtak és 57 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök az éjszaka két embercsempészt elfogtak és 57 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. november 7-én 22 óra 55 perckor Domaszék külterületén, az 55-ös számú főúton ellenőriztek egy bolgár honosságú Volkswagen Transportert, valamint egy mögötte haladó, szintén bolgár honosságú Mercedes Sprintert.
  • A járművekben a 48 és 42 éves bolgár sofőrökön kívül további 26, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Az egyenruhások a gépjárművek vezetőit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
  • Aznap este  2 órakor 20 fő, 4 óra 20 perckor 11 fő illegális migránst tartóztattak fel Szeged és Újszeged belterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, szomáliai és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-05-13 | 22:20
Szeptember 12-én fél 12-től Ferenc pápa szentmisét tart a Hősök terén

Szeptember 12-én fél 12-től Ferenc pápa szentmisét tart a Hősök terén

  • Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) záró szentmiséjét szeptember 12-én Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén– közölte Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök.
Bel 2021-09-29 | 23:24
Az alufóliasisakos DK-s lesz a debreceni ellenzéki jelölt

Az alufóliasisakos DK-s lesz a debreceni ellenzéki jelölt

  • Varga Zoltán 2758, Pálinkás József 1665, Szabó Bence 1586, míg Illés-Rácz Mariann 173 szavazatot szerzett a Gyurcsány-showban.
  • Így az alufóliasisakban hoppárézó DK-s jelölt fogja boldogítani a debrecenieket.
  • Mondjuk legalább az elektromágnesese sugárzás nem fogja bántani az agyát.