Gulyás Gergely: magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük

Gulyás Gergely: magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük
  • Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük – jelentette ki Gulyás Gergely.

Nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba, magyar katonáknak ebben a konfliktusban nem kell részt venniük – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a közmédiának adott csütörtöki interjúban.

A tárcavezető hozzátette: Magyarország a szövetségesek – a NATO és az Európai Unió – pártján áll, kulcsfontosságú, hogy a két szervezet egységét ebben az időszakban fenn tudják tartani.

A legfontosabb, hogy Magyarország és polgárai biztonságát szavatolni tudjuk – fogalmazott Gulyás Gergely és egyben kiemelte: egy szomszédos országban tört ki háború, és az uniós, valamint NATO-tagállamokkal együtt ítéli el Magyarország az oroszok támadását. Kijelentette: nagyon fontos, hogy Magyarország semmiképpen ne sodródjon bele ebbe a háborúba.

Ugyanakkor az is legalább ilyen fontos, hogy a saját érdekeinket továbbra is érvényesíteni tudjuk – hangsúlyozta. Gulyás Gergely szerint fontos megőrizni azokat a célokat, amelyek szorosan összefüggnek az oroszokkal való gazdasági kapcsolatokkal, ilyen a földgáz beszerzése, amely a rezsicsökkentést lehetővé teszi. Egyúttal kulcsfontosságú az is – folytatta -, hogy a NATO és az Európai Unió egységét ebben az időszakban fenn tudják tartani.

Magyarország természetes módon a szövetségesek pártján áll, de ugyanakkor szeretnék egyértelművé és világossá tenni, hogy magyar katonáknak nem kell ebben a konfliktusban részt venniük.

A magyar katonáknak és a rendvédelmi szerveknek Magyarországon az a feladata, hogy az ország biztonságát megőrizzék – rögzítette. A magyar államnak pedig az a feladata, hogy ahhoz járuljon hozzá, hogy mielőbb sikerüljön békét teremteni, mielőbb érjék el, hogy normális konszolidált viszonyok lehessenek – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Ennek érdekében fog a miniszterelnök csütörtök este Brüsszelben az uniós csúcstalálkozón tárgyalni, és abban bíznak, hogy sikerülni megóvni mindazokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt években el tudtak érni.

Gulyás Gergely kitért arra is:az ellenzék számára nincs olyan válsághelyzet, ahol az ország érdeke számítana és Magyarország polgárai számítanának, csak az öncélú és saját hatalmi érdekeiket tartják szem előtt. Ez amúgy is felelőtlenség, de egy európai válsághelyzetben különösképpen az- mondta.
 
A miniszter azt mondta: ebben a helyzetben a kormánynak meg kell adni a támogatást, hogy felelősen tudjon tárgyalni. Értékelése szerint a kormány mindent megtett, amit lehetett, a békéért. Most, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, továbbra is mindent megtesznek azért, hogy a béke mielőbb helyreálljon, és Magyarország biztonságát szavatolni tudják - közölte.

Gulyás Gergely értékelése szerintAZOK A NYILATKOZATOK, AMELYEK AZT KÖVETELIK, HOGY SZÁLLÍTSUNK FEGYVERT ÉS KATONÁKAT UKRAJNÁNAK, FELELŐTLEN, ÁTGONDOLATLAN ÉS EBBEN A HELYZETBEN RENDKÍVÜL KÁROS NYILATKOZATOK.

A gázszállításról közelmúltban megkötött szerződésről azt mondta: csütörtök este fognak Brüsszelben tárgyalni arról, hogy Oroszországgal szemben Európa milyen szankciókat kíván bevezetni. Szerintük az Európa érdeke, hogy ott, ahol az oroszok keveset, Európa pedig többet vagy sokat veszítene, olyan területen ne legyenek szankciók. Álláspontjuk szerint a földgáz beszerzése ebbe a kategóriába tartozik. Kiemelte: közös álláspontot fognak kialakítani.

Az esetleges humanitárius helyzetről úgy fogalmazott: azért is aggódnak különösen, mertKÁRPÁTALJÁN KÖZEL 200 EZER MAGYAR ÉL. MAGYARORSZÁG SZÁMUKRA MINDENKÉPPEN KÉSZ VÉDELMET BIZTOSÍTANI- jelentette ki Gulyás Gergely.

Hozzáfűzte: mi vagyunk az első biztonságos ország ebben a konfliktusban, tehát számítani kell arra is, hogy mi történik, ha a helyzet tovább romlik Ukrajnában. Gulyás Gergely azt mondta: erre is felkészül a honvédség.
 
A belügyi tárcának és a katonaságnak kész terve van a menekültek elhelyezésére, jelentős szabad kapacitások vannak, akár több ezer menekültet is azonnal el tudna Magyarország helyezni. Különböző forgatókönyvekkel számolnak, de bármely nagyságrendű, reálisan elképzelhető menekültáradatra van megfelelő forgatókönyve a magyar kormánynak - közölte.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-09 | 10:57
Karácsony cselédmédiája gyorsan finomított cikkének címén, nehogy bántsa Gergőt

Karácsony cselédmédiája gyorsan finomított cikkének címén, nehogy bántsa Gergőt

  • Leaszfaltozták a Lánchíd körforgalmánál lévő virágágyást.
  • A Telex először azzal a címmel adott hírt erről, hogy "Karácsony leaszfaltozta Budapest legszebb virágágyását".
  • Gyorsan szólhattak a Telexnek a Városházáról a Karácsonynak kellemetlen cím miatt, ezért a Telex kivette Karácsonyt a címből.
  • Így működik az ellenzék cselédmédiája: a kis kedvencekről semmi rosszat, a Fidesszel és a kormánnyal szemben pedig bármilyen szemétség megengedett.
Bel 2021-08-23 | 12:22
Az elgyengült Karácsony szójalattés videóval üzeni a lezsírozott előválasztás kezdetén: történelmi ez a nap

Az elgyengült Karácsony szójalattés videóval üzeni a lezsírozott előválasztás kezdetén: történelmi ez a nap

  • A Főpolgármester az egybehangzó kutatások szerint csak a harmadik Jakab és Dobrev mögött.
  • Kampányának összeomlásáról július végén írt a BENNFENTES, majd augusztus közepén a HVG.
  • A BENNFENTES és a HVG is úgy értesült, Karácsony és a stábja azt hitte, egy diadalmenet lesz Karácsonynak az előválasztás.
  • Nem így lett.
  • A HVG úgy tudja, a Karácsony-stábban a rossz számok és a gyenge támogatottság miatt kitört a pánik.
Bel 2021-06-15 | 12:00
A Momentum azt kéri a Jobbiktól, hogy ne szavazza meg a pedofil-ellenes törvényt

A Momentum azt kéri a Jobbiktól, hogy ne szavazza meg a pedofil-ellenes törvényt

  • Kár, hogy az egyre jelentéktelenebb Fekete-Győrgynek senki sem szólt, hogy a Jobbik-DK alku árnyékában a Momentumnak egyre kevesebb lapot oszt a Gyurcsány-Jakab duó.
Bel 2021-05-10 | 12:50

Gyurcsány felesége az Altusról nem nyilatkozik, inkább orbánozással üti el az időt

  • Az ellenzék háziversenyében Dobrev Klára is fontos tényező. A dinasztikus pártállami leszármazott képviselőnő, Apró Antal unokája Gyurcsány Ferenc felesége és egyben Európai Parlamenti képviselő Brüsszelben.
  • Brüsszelhez azonban nem csupán a képviselőség, de az Altus megbízásai is kötik: az Európai Bizottság több alkalommal is százmilliós megbízásokkal látta el korábban családi cégüket, az Altus Zrt-t.
  • Dobrev Klára online kampányát pedig rendszeresen az európai pártcsaládja fizeti, tízmilliós értékben.
  • A Telex egy barátságos, kedves hangulatú interjút készített Dobrevvel, ahol orbánozásra nagy felület jutott, az Altus Zrt-vel kapcsolatos kérdésekre viszont semennyi.
Bel 2021-06-30 | 20:42
Kiszel Tünde leszedált hasonmását indítja az MSZP Győr-Moson-Sopron 3. sz. választókerületében

Kiszel Tünde leszedált hasonmását indítja az MSZP Győr-Moson-Sopron 3. sz. választókerületében

  • Alig van önálló jelöltje a szocialista pártnak országszerte.
  • Ahol van, abban sincs sok köszönet.
Bel 2021-09-24 | 09:53
Orbán Viktor: Az oltatlanok egy súlyos betegség kockázatának vannak kitéve

Orbán Viktor: Az oltatlanok egy súlyos betegség kockázatának vannak kitéve

  • A kormány tárgyal a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről és készül a 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatására.
  • A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt.
Bel 2021-06-22 | 11:18
Karácsony minden nap a 99 százalékért aggódik, a Körúton meg tönkremennek a vállalkozások

Karácsony minden nap a 99 százalékért aggódik, a Körúton meg tönkremennek a vállalkozások

  • Karácsonyék ugyanilyen érzéketlenek voltak a Vámház körúti Vásárcsarnok bérlőivel is.
  • Ők a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt kértek segítséget korábban, de őket is lepattintották.
  • A körúti vállalkozók üzletei sorra bezárnak, mert a parkolás ellehetetlenítésével elveszítették vevőiket.
  • Ennyit számít Karácsonynak az emberek élete, semmit.