A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék

A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék
  • Rárepült a témára a baloldali ellenzék és vad Orbánozásba kezdett.

Az uniós közös reakciókon kívüli nyilatkozatokat tenne az egykori miniszterelnök, olyat is számon kért Orbánon, amit a kormányfő már megtett. Márki-Zay Péter a nap folyamán elismételte Gyurcsány követeléseit, és tüntetést hirdetett az orosz nagykövetség elé.

"Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is" – írta ki közösségi oldalára ma reggel a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a paksi beruházást, valamint a szputnyik vakcina gyártásáról szóló tárgyalásokat, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

"A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort!" – szólította fel az Orbán-kormányt az uniós állásponton kívüli nyilatkozatok megtételére az egykori miniszterelnök.

Gyurcsány azt is kérte a kabinettől, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával és az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy a szomszédos ország határai sérthetetlenek.

Ezt egyébként Orbán Viktor már két nappal ezelőtt megtette, felhívta az ukrán államfőt, és a közösségi oldalára is posztolta, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását. 

A miniszterelnök azóta az állam katonai vezetőivel való egyeztetés után azt is leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia.

A DK elnöke reggeli bejegyzése végén azt is ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy olvassa el Teleki Pál búcsúlevelét. A két világháború között politizáló miniszterelnök azután lett öngyilkos, hogy a hitleri Németország megszállta Jugoszláviát, amely állammal korábban az akkori magyar kormány örök barátsági szerződést kötött. 

Gyurcsány Ferenc kétszínűségéről korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője posztolt néhány képet, felidézve, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként a baloldali vezető politikus még kutyát is ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 
 
Orbán Viktort pedig azzal támadta, hogy első miniszterelnöksége idején (1998–2002) nem jutott el Moszkvába, mert nem hívta meg az orosz elnök. 

Gyurcsány után Márki-Zay is önálló lépéseket vár a kormánytól

"A NATO egységes álláspontjához mellett való kiállás után a baloldal azt várja Orbán Viktortól, hogy önállóan is alkalmazzon szankciókat Oroszország ellen, például állítsa le a Paks 2 beruházást" – ismételte meg Gyurcsány Ferenc ma reggeli követelését Márki-Zay Péter, aki a volt miniszterelnökhöz hasonlóan belpolitikai céljai elérése érdekében próbálja felhasználni a háborús helyzetet. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ma délelőtt Hódmezővásárhelyről a polgármesteri hivatalból jelentkezett be Facebook-oldalán, ahol azt is elmondta, hogy a kormánynak az "orosz kémbankot" is ki kell utasítania az országból. 

Márki-Zay elismerte, hogy Orbánék a NATO álláspontját támogatják, de ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök áruló, és bebizonyosodott, hogy megbízhatatlan szövetségese mind az uniónak, mind az amerikai katonai szövetségnek. 

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóján most azt is bejelentette, hogy ma este a baloldal az orosz nagykövetség előtt fog tiltakozni Ukrajna megtámadása ellen. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban arról is beszélt, hogy fegyvereket, de akár katonákat is küldene a NATO-csapatok részeként az ukrán-orosz háborúba. A katonai szövetség egyébként beavatkozásról még nem döntött. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-23 | 18:40
Az Amnesty is elsimeri: "a telefonszámok nem kapcsolódnak közvetlenül az NSO-hoz"

Az Amnesty is elsimeri: "a telefonszámok nem kapcsolódnak közvetlenül az NSO-hoz"

  • Lelepleződött a lehallgatási blöff.
  • A Soros-szervezet önmagát cáfolja.
Bel 2021-06-14 | 17:40
Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

  • "Sem magasság sem mélység nem rettent" - posztolta Facebook oldalára Bányai Gábor fideszes képviselő.
Bel 2021-06-11 | 10:43

Újabb 199 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést

  • 5 324 996 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 157 681 fő már a második adag vakcinát is megkapta.
  • Az aktív fertőzöttek száma 52 272, kórházban 442 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 7066-an vannak
Bel 2021-05-19 | 09:30

Új komp épül a Dunán Neszmély és Dunaradvány között

  • Az új komppal 40 kilométeres útvonal takarítható meg Szlovákia felé.
  • Szlovákia és Magyarország kormánya 2014-ben állapodott meg a határátkelők számának növeléséről.
  • A 677 kilométeres határszakaszon jelenleg 33 helyen lehet átkelni, a ciklus végéig hat új átkelő jön létre.
Bel 2022-03-18 | 17:56
Már a Telexnek is annyira kínos a hazudozó Márki-Zay, hogy helyretették a Messiást

Már a Telexnek is annyira kínos a hazudozó Márki-Zay, hogy helyretették a Messiást

  • Karácsony propagandalapja odaszúrt a baloldal miniszterelnök-jelöltjének.
  • Két állítását is szétszedte a baloldali propagandalap, gyakorlatilag lehazugozva Márki-Zayt.
Bel 2021-10-08 | 19:24
Az MSZP-nek sem kell Márki-Zay

Az MSZP-nek sem kell Márki-Zay

  • Karácsony kiszállása után az árván maradt MSZP az előválasztás után a legerősebbet támogatja majd.
  • Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a megyei elnökök inkább Dobrevet támogatnák a 2. fordulóban.