A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék

A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék
 • Rárepült a témára a baloldali ellenzék és vad Orbánozásba kezdett.

Az uniós közös reakciókon kívüli nyilatkozatokat tenne az egykori miniszterelnök, olyat is számon kért Orbánon, amit a kormányfő már megtett. Márki-Zay Péter a nap folyamán elismételte Gyurcsány követeléseit, és tüntetést hirdetett az orosz nagykövetség elé.

"Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is" – írta ki közösségi oldalára ma reggel a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a paksi beruházást, valamint a szputnyik vakcina gyártásáról szóló tárgyalásokat, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

"A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort!" – szólította fel az Orbán-kormányt az uniós állásponton kívüli nyilatkozatok megtételére az egykori miniszterelnök.

Gyurcsány azt is kérte a kabinettől, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával és az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy a szomszédos ország határai sérthetetlenek.

Ezt egyébként Orbán Viktor már két nappal ezelőtt megtette, felhívta az ukrán államfőt, és a közösségi oldalára is posztolta, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását. 

A miniszterelnök azóta az állam katonai vezetőivel való egyeztetés után azt is leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia.

A DK elnöke reggeli bejegyzése végén azt is ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy olvassa el Teleki Pál búcsúlevelét. A két világháború között politizáló miniszterelnök azután lett öngyilkos, hogy a hitleri Németország megszállta Jugoszláviát, amely állammal korábban az akkori magyar kormány örök barátsági szerződést kötött. 

Gyurcsány Ferenc kétszínűségéről korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője posztolt néhány képet, felidézve, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként a baloldali vezető politikus még kutyát is ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 
 
Orbán Viktort pedig azzal támadta, hogy első miniszterelnöksége idején (1998–2002) nem jutott el Moszkvába, mert nem hívta meg az orosz elnök. 

Gyurcsány után Márki-Zay is önálló lépéseket vár a kormánytól

"A NATO egységes álláspontjához mellett való kiállás után a baloldal azt várja Orbán Viktortól, hogy önállóan is alkalmazzon szankciókat Oroszország ellen, például állítsa le a Paks 2 beruházást" – ismételte meg Gyurcsány Ferenc ma reggeli követelését Márki-Zay Péter, aki a volt miniszterelnökhöz hasonlóan belpolitikai céljai elérése érdekében próbálja felhasználni a háborús helyzetet. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ma délelőtt Hódmezővásárhelyről a polgármesteri hivatalból jelentkezett be Facebook-oldalán, ahol azt is elmondta, hogy a kormánynak az "orosz kémbankot" is ki kell utasítania az országból. 

Márki-Zay elismerte, hogy Orbánék a NATO álláspontját támogatják, de ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök áruló, és bebizonyosodott, hogy megbízhatatlan szövetségese mind az uniónak, mind az amerikai katonai szövetségnek. 

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóján most azt is bejelentette, hogy ma este a baloldal az orosz nagykövetség előtt fog tiltakozni Ukrajna megtámadása ellen. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban arról is beszélt, hogy fegyvereket, de akár katonákat is küldene a NATO-csapatok részeként az ukrán-orosz háborúba. A katonai szövetség egyébként beavatkozásról még nem döntött. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-18 | 16:21
A közeli erdőbe szaladtak a migránsok

A közeli erdőbe szaladtak a migránsok

 • Állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy 2022. május 18-án 11 óra 55 perckor Csákváron, a Vöröskapu utcában egy fehér színű, magyar honosságú mikróbuszból azt hátrahagyva több, feltehetőleg külföldi személyt láttak kiugrani és a közeli erdőbe beszaladni.
 • Az egyenruhások a helyszínre érkezve megkezdték a kutatást, melynek során 20 fő, magukat szír állampolgárnak valló férfit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a rendőrségre előállították.
 • A rendőrök az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-02-01 | 08:48
Tordai pártsegélyre is jogosult a Párbeszédtől

Tordai pártsegélyre is jogosult a Párbeszédtől

 • Magyarország sztálinista gitegylete és 1 százalékos kullancspártja jól tartja a hivatásos hőbörgőit.
Bel 2021-10-27 | 14:19
18 évesen már 15 illegális migránst csempészett

18 évesen már 15 illegális migránst csempészett

 • Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 18 éves lett sofőr ellen, aki 15 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.
 • Menekülési próbálkozása hasztalannak bizonyult, elfogták.
Bel 2022-09-28 | 13:12
Idehaza továbbra is a 2. legolcsóbb az energia ára Európában

Idehaza továbbra is a 2. legolcsóbb az energia ára Európában

 • Hiába hazudozik a komcsi média és az ellenzék.
Bel 2021-07-22 | 09:00
Vakcinabőség: 5 millió 583 ezer a beoltott

Vakcinabőség: 5 millió 583 ezer a beoltott

 • A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
 • Megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszi Magyarország a harmadik oltást mindenkinek.
 • A még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás. 
Bel 2021-08-11 | 20:54
Megtalálták a kertet, ahol a gyulai pedofil jobbikos inzultálta a gyerekeket

Megtalálták a kertet, ahol a gyulai pedofil jobbikos inzultálta a gyerekeket

 • Gyulán úgy tartják, a Jobbik azért szavazta meg a pedofiltörvényt, mert tudták, hogy bármikor kitörhet a gyulai jobbikos pedofilbotrány, és az rájuk fog égni.
Bel 2021-09-20 | 16:47
A Cseh Katka-botrány megrázta a Momentumot: az év egészében a párt támogatottsága most a legalacsonyabb

A Cseh Katka-botrány megrázta a Momentumot: az év egészében a párt támogatottsága most a legalacsonyabb

 • A biztos pártválasztóknál 2, a teljes népességen belül 1 százalékot veszítettek.
 • A Fidesz 3. hónapja vezeti az IDEA Intézet közvélemény-kutatását.
 • A teljes népességen belül 1 százalékkal vezet az ellenzék.
 • A Fidesz-KDNP azonban 4 százalékkal vezet a biztos pártválasztók között.
 • Az MSZP visszaverekedte magát a parlamenti küszöb környékére.
 • A Párbeszéd és az LMP megrekedt 2-2 százalékon, még úgy is, hogy az LMP javított 1 százalékot.
 • A Jobbik és a DK támogatottsága nem változott, a DK az első, a Jobbik a második.