A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék

A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék
 • Rárepült a témára a baloldali ellenzék és vad Orbánozásba kezdett.

Az uniós közös reakciókon kívüli nyilatkozatokat tenne az egykori miniszterelnök, olyat is számon kért Orbánon, amit a kormányfő már megtett. Márki-Zay Péter a nap folyamán elismételte Gyurcsány követeléseit, és tüntetést hirdetett az orosz nagykövetség elé.

"Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is" – írta ki közösségi oldalára ma reggel a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a paksi beruházást, valamint a szputnyik vakcina gyártásáról szóló tárgyalásokat, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

"A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort!" – szólította fel az Orbán-kormányt az uniós állásponton kívüli nyilatkozatok megtételére az egykori miniszterelnök.

Gyurcsány azt is kérte a kabinettől, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával és az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy a szomszédos ország határai sérthetetlenek.

Ezt egyébként Orbán Viktor már két nappal ezelőtt megtette, felhívta az ukrán államfőt, és a közösségi oldalára is posztolta, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását. 

A miniszterelnök azóta az állam katonai vezetőivel való egyeztetés után azt is leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia.

A DK elnöke reggeli bejegyzése végén azt is ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy olvassa el Teleki Pál búcsúlevelét. A két világháború között politizáló miniszterelnök azután lett öngyilkos, hogy a hitleri Németország megszállta Jugoszláviát, amely állammal korábban az akkori magyar kormány örök barátsági szerződést kötött. 

Gyurcsány Ferenc kétszínűségéről korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője posztolt néhány képet, felidézve, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként a baloldali vezető politikus még kutyát is ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 
 
Orbán Viktort pedig azzal támadta, hogy első miniszterelnöksége idején (1998–2002) nem jutott el Moszkvába, mert nem hívta meg az orosz elnök. 

Gyurcsány után Márki-Zay is önálló lépéseket vár a kormánytól

"A NATO egységes álláspontjához mellett való kiállás után a baloldal azt várja Orbán Viktortól, hogy önállóan is alkalmazzon szankciókat Oroszország ellen, például állítsa le a Paks 2 beruházást" – ismételte meg Gyurcsány Ferenc ma reggeli követelését Márki-Zay Péter, aki a volt miniszterelnökhöz hasonlóan belpolitikai céljai elérése érdekében próbálja felhasználni a háborús helyzetet. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ma délelőtt Hódmezővásárhelyről a polgármesteri hivatalból jelentkezett be Facebook-oldalán, ahol azt is elmondta, hogy a kormánynak az "orosz kémbankot" is ki kell utasítania az országból. 

Márki-Zay elismerte, hogy Orbánék a NATO álláspontját támogatják, de ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök áruló, és bebizonyosodott, hogy megbízhatatlan szövetségese mind az uniónak, mind az amerikai katonai szövetségnek. 

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóján most azt is bejelentette, hogy ma este a baloldal az orosz nagykövetség előtt fog tiltakozni Ukrajna megtámadása ellen. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban arról is beszélt, hogy fegyvereket, de akár katonákat is küldene a NATO-csapatok részeként az ukrán-orosz háborúba. A katonai szövetség egyébként beavatkozásról még nem döntött. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-03 | 09:37
Orbán: Harmadik oltást eddig a lakosság 27 százaléka vette fel, ami messze meghaladja az uniós 10%-os átlagot

Orbán: Harmadik oltást eddig a lakosság 27 százaléka vette fel, ami messze meghaladja az uniós 10%-os átlagot

 • A beoltottak száma 6 145 984 fő, közülük 5 858 119 fő már a második oltását is megkapta, 2 665 330 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 10 143 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 134 869 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 191 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 910 745 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 189 002 főre emelkedett.
 • 7463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 566-an vannak lélegeztetőgépen.
 • Az Oltási akcióban már összesen 1 millió 16 ezren vettek fel oltást, közülük 831 ezren már a megerősítő harmadik oltást vették fel. 
 • A harmadik megerősítő oltás fontosságára hívta fel a figyelmet péntek reggeli nyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök, mert hat hónap után csökken a koronavírus elleni oltások hatása, viszont a védettség az ismétlő oltással újra 90 százalék fölé növelhető. 
Bel 2022-03-07 | 14:06
VIDEÓ - Márki-Zay szerint a fegyverszállítás nem veszélyes

VIDEÓ - Márki-Zay szerint a fegyverszállítás nem veszélyes

 • Továbbra is locsolná az olajat a tűzre Márki-Zay.
Bel 2021-09-29 | 10:00
Győrnél kapcsolták le a 6 fős MigránsTaxit

Győrnél kapcsolták le a 6 fős MigránsTaxit

 • Öt illegális migránst szállított autójában egy horvát férfi.
Bel 2021-09-23 | 17:55
A szegedi Binszki József után Gyurcsány is bejelentette, hogy Dobrev Klára fölényesen vezet az előválasztáson

A szegedi Binszki József után Gyurcsány is bejelentette, hogy Dobrev Klára fölényesen vezet az előválasztáson

 • A BENNFENTES már nyár közepén olyan pletykákat hallot városházi körökből, hogy Karácsony nagyon megijedt Dobrev előretörésétől.
 • A Főpolgármester sokáig ugyanis abszolút favoritként tekintett önmagára, aki majd "begaloppozik a győzelembe", ahogy a HVG is megírta azt.
 • Ehelyett viszont az történt, hogy Jakab és Dobrev is rájöttek a nyakára, sőt, van olyan felmérés, amelyben már csak a negyedik helyezett Karácsony.
 • Ez magyarázhatja az utóbbi idők óriási volumenű, heti tízmilliós Facebook, Youtube, Google Ads-költéseit a Főpolgármesternek.
 • Igaz, arra nem adott magyarázatot, hogy a hirdetésekért fizető Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületbe ki pakolt tízmilliókat.
Bel 2021-06-22 | 17:34
Mint az M4-es metrónál: egyre csak kúszik fel az M3 felújításának ára

Mint az M4-es metrónál: egyre csak kúszik fel az M3 felújításának ára

 • Az ITM nem járult hozzá az újabb, összességében 9,5 milliárdos költség-emelkedés elszámolásához.
 • A minisztérium csak a költségek kétharmadának elszámolását látja indokoltnak.
 • Ez azt jelenti, hogy a BKV-nak kell előteremtenie 2,6 milliárd forintot és 5%-nyi plusz költségkeretet.
 • A Swietelsky tavaly nyáron is megfogalmazott egy 18 milliád forintos pluszköveteléssel.
 • Végül a cég beérte 9,5 milliárddal is.
Bel 2022-07-28 | 14:22
A rendőrök 17 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 17 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. július 28-án 12 óra 30 perckor 17 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.