A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék

A háborús helyzetből húzna belpolitikai hasznot az ellenzék
 • Rárepült a témára a baloldali ellenzék és vad Orbánozásba kezdett.

Az uniós közös reakciókon kívüli nyilatkozatokat tenne az egykori miniszterelnök, olyat is számon kért Orbánon, amit a kormányfő már megtett. Márki-Zay Péter a nap folyamán elismételte Gyurcsány követeléseit, és tüntetést hirdetett az orosz nagykövetség elé.

"Oroszország agresszor. Megtámadott egy független, szuverén államot. Háború van a szomszédban. Akkor lépni kell nekünk is" – írta ki közösségi oldalára ma reggel a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar kormánynak fel kellene függesztenie a paksi beruházást, valamint a szputnyik vakcina gyártásáról szóló tárgyalásokat, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát. 

"A magyar kormány, amely régóta sajátos, a közös európaitól eltérő orosz politikát folytatott, most ne bújjon Brüsszel szoknyája mögé! Beszéljen világosan, ítélje el az agresszort!" – szólította fel az Orbán-kormányt az uniós állásponton kívüli nyilatkozatok megtételére az egykori miniszterelnök.

Gyurcsány azt is kérte a kabinettől, hogy fejezze ki szolidaritását Ukrajnával és az ukrán néppel, mondja ki világosan, hogy a szomszédos ország határai sérthetetlenek.

Ezt egyébként Orbán Viktor már két nappal ezelőtt megtette, felhívta az ukrán államfőt, és a közösségi oldalára is posztolta, hogy támogatják Ukrajna szuverenitását. 

A miniszterelnök azóta az állam katonai vezetőivel való egyeztetés után azt is leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia.

A DK elnöke reggeli bejegyzése végén azt is ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy olvassa el Teleki Pál búcsúlevelét. A két világháború között politizáló miniszterelnök azután lett öngyilkos, hogy a hitleri Németország megszállta Jugoszláviát, amely állammal korábban az akkori magyar kormány örök barátsági szerződést kötött. 

Gyurcsány Ferenc kétszínűségéről korábban Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője posztolt néhány képet, felidézve, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként a baloldali vezető politikus még kutyát is ajándékozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. 
 
Orbán Viktort pedig azzal támadta, hogy első miniszterelnöksége idején (1998–2002) nem jutott el Moszkvába, mert nem hívta meg az orosz elnök. 

Gyurcsány után Márki-Zay is önálló lépéseket vár a kormánytól

"A NATO egységes álláspontjához mellett való kiállás után a baloldal azt várja Orbán Viktortól, hogy önállóan is alkalmazzon szankciókat Oroszország ellen, például állítsa le a Paks 2 beruházást" – ismételte meg Gyurcsány Ferenc ma reggeli követelését Márki-Zay Péter, aki a volt miniszterelnökhöz hasonlóan belpolitikai céljai elérése érdekében próbálja felhasználni a háborús helyzetet. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ma délelőtt Hódmezővásárhelyről a polgármesteri hivatalból jelentkezett be Facebook-oldalán, ahol azt is elmondta, hogy a kormánynak az "orosz kémbankot" is ki kell utasítania az országból. 

Márki-Zay elismerte, hogy Orbánék a NATO álláspontját támogatják, de ennek ellenére úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök áruló, és bebizonyosodott, hogy megbízhatatlan szövetségese mind az uniónak, mind az amerikai katonai szövetségnek. 

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatóján most azt is bejelentette, hogy ma este a baloldal az orosz nagykövetség előtt fog tiltakozni Ukrajna megtámadása ellen. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje korábban arról is beszélt, hogy fegyvereket, de akár katonákat is küldene a NATO-csapatok részeként az ukrán-orosz háborúba. A katonai szövetség egyébként beavatkozásról még nem döntött. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-16 | 16:03

Elsőre egy fantáziátlan kopipésztnek tűnik Karácsony Gergely 99 mozgalma, és másodjára is az

 • A Főpolgármester 99 Mozgalom néven új tömörülés indítását jelentette be a Facebookon, pedig jelenleg is társelnöke egy 1%-os sikereket fölmutatni képes pártnak (Párbeszéd).
 • Szerinte a 99% szemben áll a kiváltságos 1 százalékkal, és ő mindenképpen a többséget akarja képviselni.
 • Ha ismerős a szlogen valahonnan, az nem véletlen.
 • A szereposztás harsányan kiviláglik Karácsony újrafazonírozásából és mozgalmából: a Főpolgármester fogja eljátszani a konszenzusos béketeremtőt, aki sokkal lágyabb tónusban kommunikál, mint a sok esetben jóval radikálisabb ellenzékiek. Ő viszi majd a jelenlegi hatalmi elittel szembenálló, higgadt politikai karakter szerepét.
 • Az elitellenes színészkedést annak ellenére is a rivaldafényben játssza a Főpolgármester, hogy ő maga is régóta az elit része: 2002-től dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban mint politikai tanácsadó, családi cége pedig 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.
 • Ezt követően 2010-től parlamenti képviselő volt, majd az LMP 2013-as szétrobbantását követően egy sikertelen szövetséget hozott tető alá a Bajnai Gordon alapította EGYÜTT párttal. 2014-ben kinézte magának a nyerhető Zugló kerületét, és ott indult polgármesternek, majd győzött is, hogy 2017-ban aktív polgármesterként elvállalja az MSZP-P miniszterelnök-jelöltségét.
 • Jelenlegi mozgalmában pedig szerepet kapott Ángyán József agrárszakember, Alföldi Róbert rendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Kis János filozófus és ifjabb Bibó István mellett Haraszti Miklós, Bozóki András, Kenedi János, Bod Péter Ákos, Elek István, Mellár Tamás, Alföldi Róbert, Jordán Tamás, Bojár Gábor és Hajós András, valamint Osvárt Andrea. Egyikük sem a 99 százalék tagja.
Bel 2021-11-29 | 10:15
Csoda történt: Karácsony időben ébredt hétfő reggel, bement a minisztériumba, aláírt, érkezik a pénz

Csoda történt: Karácsony időben ébredt hétfő reggel, bement a minisztériumba, aláírt, érkezik a pénz

 • Jár a keksz, ahogy a kommentelő mondaná.
 • A Főpolgármester azért kifejtette, nem érti, miért kellett olyan méltatlan helyzetbe hozni, hogy korán kellett kelnie.
Bel 2022-01-15 | 11:33
A magyarok kétharmada a rezsiköltségek emelkedésére számít, ha a baloldal kerül hatalomra

A magyarok kétharmada a rezsiköltségek emelkedésére számít, ha a baloldal kerül hatalomra

 • A népesség mindössze 10%-a gondolja, hogy baloldali győzelem esetén nem áll be negatív fordulat az adók, a családtámogatások és a rezsiköltségek tekintetében.
Bel 2022-03-30 | 17:47
Budai Gyula odacsapott: 3 ügyben is büntetőfeljelentést tett

Budai Gyula odacsapott: 3 ügyben is büntetőfeljelentést tett

 • Jogosulatlan adatkezelés, tiltott kampányfinanszírozás és költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezett eljárásokat az ellenzéki összefogással szemben Budai Gyula.
Bel 2021-09-28 | 09:59
Brutális nyomás: 65 illegális migránst és két embercsempészt fogtak el

Brutális nyomás: 65 illegális migránst és két embercsempészt fogtak el

 • A rendőrök az éjszaka folyamán két embercsempészt és nagyobb csoportokban, 65 illegális migránst tartóztattak fel.
Bel 2022-02-02 | 09:14
A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani

 • A beoltottak száma 6 365 250 fő, közülük 6 105 342 fő már a második, 3 693 859 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 19 690 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 582 517 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 310 420 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 230 549 fő.
 • 4341 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-11-12 | 09:15
A járvány felszálló ágában vagyunk, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak

A járvány felszálló ágában vagyunk, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak

 • A beoltottak száma 5 992 142 fő, közülük 5 768 941 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 527 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 8370 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 939 784 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 116 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 818 336 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 89 581 főre emelkedett.
 • 5147 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 509-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Mindenkinek ajánlott a megerősítő harmadik oltás felvétele, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását, mert a védőoltás után kialakuló védettség - minden vakcina esetében - néhány hónap elteltével gyengül.
Bel 2021-08-18 | 18:36
Horváth Csaba felszólította Hadházyt, hogy mondjon le a mentelmi jogáról

Horváth Csaba felszólította Hadházyt, hogy mondjon le a mentelmi jogáról

 • Továbbra is megy az adok-kapok Zuglóban, a felek egymást vádolják hazudozással.