Ellenzéki pártaktivistákkal tölti fel a baloldal az elvileg független választási bizottságokat

Ellenzéki pártaktivistákkal tölti fel a baloldal az elvileg független választási bizottságokat
 • Az elmúlt hetekben a baloldali ellenzék és Márki-Zay Péter is több alkalommal célozgatott arra bizonyítékok nélkül, hogy tömeges választási csalásokra készül a nagyobbik kormánypárt.
 • Mondhatni versenyt sírtak a nyilvánosságban a választások tisztaságáért, mozgalmat is szerveztek, hogy minden szavazókörben legyenek szavazatszámlálóik, és ujjongtak, hogy az EBESZ megfigyelőként vesz részt a 2022-es választásokon.
 • Az ember azt gondolná, a baloldal tehát mélyen elkötelezett a tiszta és törvényes választás lebonyolításában.
 • Ez azonban csak a látszat, a helyzet ennek éppen az ellenkezője.
 • A BENNFENTES az elmúlt napokban kiszúrt egy különös mintázatot: a 2019-ben ellenzéki vezetés alá került önkormányzatok sorra hívják vissza a törvény által biztosítottan független, önkormányzatok által kijelölt választókerületi bizottságokból annak köztiszteletnek örvendő tagjait, és baloldali aktivistákkal, pártemberekkel, egykori baloldali polgármesterekkel, képviselőkkel töltenek fel egy törvényileg is függetlenként meghatározott bizottságot.
 • A BENNFENTES előbb ezt Hódmezővásárhelyen, Józsefvárosban, majd kisebb kutakodások után Siófókón, Pécsett, Tatabányán és Miskolcon szúrta ki.
 • Hódmezővásárhelyen akkora botrány lett a független választási bizottság szétveréséből, hogy Márki-Zay jegyzője a napokban belebukott a történetbe.
 • A BENNFENTES sorra veszi azokat a kerületeket és városokat, ahol a baloldal az utóbbi hetekben pártkatonákkal töltötte fel az elvileg független választókerületi bizottságokat.

A gyakorlat mindenhol ugyanaz: az utóbbi hetekben leváltották az eddigi bizottsági tagokat, és baloldali pártembereket ültettek a helyükre.

A cseréknek azért van jelentősége, mert ha a bizottság elé kerül egy súlyos, választási csalásra utaló beadvány vagy panasz, akkor a baloldal által uralt többség egyszerű szavazattöbbséggel leseperheti az észrevételeket vagy a panaszokat.

Adódik a kérdés: tömeges választási csalásra készül a baloldal?

Ezért fontos ennyire a baloldalnak, hogy elfoglalja a törvény alapján független önkormányzati választási bizottságokat?
Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság hangsúlyozottan "független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv", elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Egészen pontosan "A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 22. §- a értelmében az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság 3 tagját és legalább 2 póttagot az országgyűlési egyéni választókerület székhelye szerinti település képviselő-testülete az országgyűlési képviselők általános választása kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon (2022. február 20. napján) választja meg; személyükre az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője, a székhelytelepülés jegyzője tesz indítványt.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntenek többek között az egyéni választókerületi jelöltek nyilvántartásba vételéről, illetőleg elutasításáról; az egyéni választókerületi választással kapcsolatos kifogásról; a szavazatszámláló bizottság tevékenysége, döntése elleni kifogásról, valamint a szavazóhelyiségben elkövetett egyéb cselekménnyel kapcsolatos kifogásról; a körzeti, a helyi, illetve lekérhető médiaszolgáltatással vagy nem országosan terjesztett sajtótermékkel kapcsolatos kifogásról. Jóváhagyják az egyéni választókerület szavazólapjának adattartalmát, megállapítják és közzéteszik az egyéni választókerületben a választás eredményét, kiadják az országgyűlési egyéni választókerületi képviselőknek a megbízólevelet."
Február 15-én, Hódmezővásárhely aktuális közgyűlésén az azóta megbukott jegyző javaslatára visszahívták a választási bizottságból a Pro Urbe-díjas, helyben köztiszteleben álló pedagógust, Faragóné Szénásy Emesét, majd helyére Márki-Zay Péter egyik ügyvédjének lányát nevezték ki. A baloldali képviselők a hangsúlyozottan "független, kizárólag a törvénynek alárendelt"

Majd Márki-Zay Péter egyik képviselője be is ismerte, mi is állt a háttérben.

A Csongrád-Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjainak megválasztása kapcsán ugyanis kiderült, hogy a képviselő-testület tagjai által ismert eredeti előterjesztés helyett Márki-Zay Péter polgármester és Tatár Zoltán jegyző mint az érintett választási iroda vezetője a Közgyűlés napján napon egy új, úgynevezett "javított" indítványt nyújtott be. Tatár Zoltán ismertette: a grémium három tagját és legalább két póttagot a vásárhelyi közgyűlésnek kell megválasztania a törvény szerint, a választási iroda vezetőjének (jelen esetben a vásárhelyi jegyzőnek) a javaslata alapján.

Az eredeti előterjesztés szerint Feketéné Dr. Szemző Margit, Dr. Bartha Béláné Dr. Farkas Margit és Faragóné Szénásy Emese lettek volna a választási bizottság tagjai, ám a február 15-i "javított" indítvány értelmében gyakorlatilag "kivágták" a bizottságból a Bethlen Gábor Gimnázium köztiszteletben álló nyugalmazott pedagógusát, a Pro Urbe-díjas Faragóné Szénásy Emesét, és helyette Dr. Kecskés Fanni ügyvédjelöltet javasolták. Faragóné pedig csupán a póttagok közé került – annak ellenére, hogy a Promenad24 információ szerint korábban egyébként felkérést is kapott már a bizottsági tagságra.
Márki-Zay embere, Gyutay Katalin meg is indokolta a hirtelen cserét. Kijelentette, a maga részéről úgy érezte, s ennek a hétfői ügyrendi bizottsági ülésen hangot is adott, hogy az eredeti összetételű testület nem pártatlan, és jó lenne, ha "az összefogó, összevont ellenzék részéről is lenne valaki"; ezért kellett keresni és jelölni egy olyan embert, aki a baloldalt képviseli majd.

Ez lett tehát Kecskés Fanni ügyvédjelölt, aki egyébként Márki-Zay Péter ügyvédjének, Kecskés Ákosnak a lánya.

A botrányos tagcserét követően a helyi Fidesz tiltakozott az eljárás ellen, a jegyző pedig belebukott a történetbe.

A 24 elnevezésű ellenzéki propagandamédiának Márki-Zay már akadálytalanul hazudhatta, hogy "egészségügyi okok" álltak a bizottság tagjának visszahívása mögött, csakhogy ez nem igaz, hiszen az eredeti javaslatban még a korábbi tagok szerepeltek. Márki-Zay a szeretet nevében azt is elmondta a 24-nek, hogy egyenesen Lázár János "uszította" a város egykori címzetes főjegyzőjét erre a témára, miután utóbbi kifejtette, hogy ez az eljárás ebben a formában nem volt törvényes.

Csere Józsefvárosban is.
Február 17-én a Hír8 fedezte fel: elkötelezett, O1G-profilképű baloldali aktivistát ültettek Pikóék a független bizottságba. A lap fel is tette a kérdést: "Felmerül a kérdés, hogy ezek után valóban független döntéseket hoznak-e majd a választások tisztaságának megőrzéséért?"

A helyi választási bizottságnak a törvényesség őreként pártatlan ítéleteket kell hoznia, annak érdekében, hogy a választások tisztaságát megőrizze. Az április 3-ai választásra készülve bizottsági tagokat választott a józsefvárosi képviselő-testület.

A baloldali frakció vezetője, Sátly Balázs (Momentum) úgy fogalmazott: "a bizottság a biztosítéka annak, hogy egy szabad versengés legyen itt Józsefvárosban, mindenféle technikai problémáktól mentesen. Ők fognak őrködni afelett, hogy egy olyan eredmény fog születni Józsefvárosban, ami mindenféle érintett szervezet, illetve jelölt számára elfogadható lesz."

Csakhogy homokszem került a gépezetbe, mert az egyik bizottsági tagról kiderült, hogy nyíltan a baloldalhoz kötődik, O1G profilképe elárulja, hogy messzemenőkig elhivatott a baloldal irányába.

A Józsefvárosi Fidesz képviselői azt kérték, hogy helyette válasszanak egy másik, valóban független bizottsági tagot, az illetőt pedig delegálja az a párt, amelyikkel szimpatizál, hiszen erre is van lehetőség.

A baloldali többség teljesen felháborodott a felvetésen. Szemmel láthatóan nem tetszett nekik az a jogos igény a polgári oldal részéről, hogy legalább ne olyan személyt válasszanak a bizottságba, aki ennyire látványosan elkötelezett egyik politikai oldal mellett. A baloldal kettős mércéről, cinizmusról beszélve foggal-körömmel védte az O1G profilképű bizottsági jelöltet.

Az említett baloldali kötődésű illetőt végül póttagként, de sikerült beszavaznia a baloldali többségnek. Kérdés, hogy ilyen nyilvánvalóan a baloldal irányában elkötelezett személyekkel hogyan lehet biztosítani a választás tisztaságát.

A BENNFENTES e két hír láttán kutakodásba kezdett, és kiderült: az utóbi hetekben nagyon sok városban és kerületben baloldali pártaktivistákkal töltötték fel a baloldali vezetésű önkormányzatok az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottságokat.

Eddigi ismereteink szerint ez történt az utóbbi hetekben Pécsett, Miskolcon, Siófokon, Tatabányán és a III. kerületben is.
A III. kerületben az önkormányzat egy nyíltan elkötelezett, korábban a jelenlegi baloldali polgármesternek, dr. Kiss Lászlónak kampányoló tagot választottak be a bizottságba. Jelölése olyan nagy vihart kavart még a baloldalon is, hogy a kerület egykori DK-s elnöke is kikelt a jelölése és a beválasztása ellen.

Hazai Iván András ex-DK elnök, akit Kiss László az önkormányzati választásokat követően megpuccsolt, a Facebook oldalán írt érdekes dolgokat arról, hogy Kiss László és kocsmárosa milyen deal-t kötöttek 2019-ben az önkormányzati választásokra: "Tisztelt Polgármester úr! Bizonyára Ön is emlékszik rá, amikor Ön MSZP-s polgármesterjelöltként, 2019-ben a választás nyarán megkeresett engem, mint a III. kerületi Demokratikus Koalíció Szervezetének Elnökét. Polgármester úr, Csala Péter és én találkoztunk az úgynevezett Darázsfészek pubban. A címe a következő: Selyemfonó utca 2. ahol azt beszéltük meg, hogyan fogjuk Csala Péter létrehozott facebook csoportjával a III. kerület/Óbuda nevű csoporttal mindenfajta mocskolódással támadni a Fidesz-KDNP-t az önkormányzati kampány alatt. Én mint a Demokratikus Koalíció volt szervezeti elnöke többször találkoztam Csala Péterrel és dr. Kiss Lászlóval együtt. Például Csillaghegyen a fakivágással szembeni tüntetés során. Tisztelt Testület, tisztelt Polgármester úr! Azt szeretném kérni Önöktől, hogy Csala Pétert elfogultság okán, határozatban zárjuk ki mint önkormányzati delegált a szavazatszámláló bizottságból."

Hasonlóképpen járt el a helyi baloldal a helyi választási bizottság összeállításánál is, ahol régi jól ismert pártkatonákat szavaztak be a testületbe.
Miskolcon is sikerült a helyi baloldal erős embereivel feltölteni az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottságot, igaz, a városban nem holmi Facebook-aktivistákkal tömték tele a grémiumot, hanem igazi baloldali nagyágyúkkal.

Így került be nemrégiben Dr. Halmai Gyula, aki 1998-2002 Mezőkövesd MSZP-s polgármestere, 2006-2010 között a Miskolc Holding Zrt elnök-igazgatója a Káli Sándor vezette szocialista városvezetés alatt, 2019-ben Veres Pál és az ellenzéki összefogás egyik fő kampány-irányítója az önkormányzati választási kampányban, és 2019-től a Miskolc Holding Zrt. egyik igazgatója.

Tag lett Dr. Kormos Sándor ügyvéd, aki az ügyvédi irodájával 2021-2022-ben mintegy 16 millió forint értékben kapott megbízást Miskolc önkormányzatától.

És tag lett Csabalik Zsuzsanna is, aki Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi embere, a pedagógus sztrájkok szervezője, Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület elnöke (Veres Pál jelenlegi polgármester jelölölő-szervezete volt 2019-ben a Velünk a Város Egyesülettel együtt), és az ellenzéki előválasztáson induló egyik jelölt volt "függetlenként".
Siófokon is csere-bere volt az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjai között, így jelentős baloldali túlsúly jött létre a grémiumban:

Nemrégiben
Dr. Kiss Pált,
Dr. Kovacsics Istvánt,
Dr. Lukácsa Attilát rendes tagnak,

póttagnak pedig:

Dr. Nemes Leventét,
Dr. Farkas Sándort

választották meg az utóbbi hetekben.
A BENNFENTES megszerezte a Pécsi önkormányzattól azt a zárt ülésen megtárgyalt és elfogadott előterjesztést, amelyből kiderül, hogy Baranya 1-es országgyűlési választókerületében a bizottség 5:1 arányban balra húz, Baranya 2-ben pedig szintén kényelmes baloldali többsége lesz a baloldalnak - egy elvileg független bizottságban.

Baranya 1 választási bizottságát DK-s és LMBTQ-aktivistákkal (az első vidéki Pride vezérszónokával), a 2-est pedig olyan tagokkal sikerült feltölteni, akiknek többek között a felelsége baloldali önkormányzati képviselő Komlón, és az ellenzéki Szakács László kampányaktivistája.

Így őrködik tehát a választások tisztasága fölött a baloldal - 4/5-ös baloldali többségű "független" helyi testületekkel.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-12-13 | 11:04
Cseh Katalin egy jelentésen dolgozott, de nem azon, ami az EU-s források megcsapolását lehetetlenítené el

Cseh Katalin egy jelentésen dolgozott, de nem azon, ami az EU-s források megcsapolását lehetetlenítené el

 • Deutsch Tamás és Hollik István is felszólította a képviselőnőt, hogy mondjon le mandátumáról a hozzá kapcsolódó EU-s pályázati botrány miatt, de a füle botját nem mozdítja a képviselő.
 • Mintha nem is lenne botrány, NAV-nyomozás és GVH-vizsgálat.
Botrány 2021-07-29 | 11:14
Momentumos jegyzőkönyv: Cseh Katalin a saját cégére hivatkozva lett a Momentum vezetőségi tagja

Momentumos jegyzőkönyv: Cseh Katalin a saját cégére hivatkozva lett a Momentum vezetőségi tagja

 • Másfél hete tart az Anonymous-ügyként elhíresült botrány, amelyben egy álarcos alak hívta fel a sajtó figyelmét, hogy Cseh Katalinhoz köthető cégháló több mint 4,7 milliárd európai uniós támogatást nyert el.
 • A NOlimpiával ismertséget szerző politikus, aki az olimpiára hivatkozva pályázott EU-s támogatást hologramos technológia kifejlesztésére, elismerte a pályázás tényét és azt állította, hogy minden rendben volt a pályázattal.
 • A BENNFENTES is írt róla, hogy nem ez volt a családi Pannónia Nyomda Kft. első botránya, korábban a Momentumtól is kaptak megbízásokat a 2018-as kampányban, amely pénzekkel nem tudott megfelelően elszámolni a párt.
 • A Cseh Katalin apja, Cseh Tibor által alapított Pannónia Nyomda Kft., amelynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője, két részletben összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon.
 • Úgy is, hogy fióktelepet nyitott pár nappal a pályázatok előtt, hogy jogsulttá váljon az EU-s forrásokra.
Botrány 2022-02-17 | 16:58
Bűnszervezetben játszott össze a Cseh Katalin körüli cégháló?

Bűnszervezetben játszott össze a Cseh Katalin körüli cégháló?

 • A legfrissebb gyanú szerint igen.
 • A gyanú szerint a cégháló szereplői folyamatosan, üzletszerű módon, rendszeres haszonszerzés céljából követtek el költségvetési csalásokat.
Botrány 2022-02-04 | 13:43
BINGÓ! A BENNFENTES megírta, hogy hazudozni fog az ellenzék, erre úgy is tettek

BINGÓ! A BENNFENTES megírta, hogy hazudozni fog az ellenzék, erre úgy is tettek

 • Pénteken délelőtt a BENFENTES megírta, hogy a baloldali ellenzék csúnya hazudozásba kezd pénteken 12 órától.
 • Így is lett.
 • Azt hazudták, hogy a Fidesz a román, szélsőséges AUR-ral parolázott Madridban.
 • Már a sajtótájékoztató előtt megírtuk, hogy ebből egy szó sem igaz.
 • Az AUR elnöke meghívót sem kapott a rendezvényre, amin az elnök hívatlanul megjelent, majd onnan a biztonságiak kidobták.
 • Ráhívták a spanyol csendőrséget, és a szélsőséges román begyűjtött egy 3000 eurós bírságot is.
 • Ma Gyöngyösi a Jobbikból kiállt, és komoly pofával belehazudta a kamerákba, hogy az AUR a Fidesz új szövetségese, miközben ez tényszerűen nem igaz.
 • Így lehet elhinni egyetlen szavukat is.
Botrány 2021-09-27 | 11:01
Kocsis Máté: Ezek ugyanolyanok!

Kocsis Máté: Ezek ugyanolyanok!

 • Jakab a munkagépest fenyíti, verőlegények fojtószorítanak, Gyurcsány erőszakot alkalmaz - írta a Fidesz frakcióvezetője.
Botrány 2022-03-30 | 17:41
Márki-Zay elismerte: titkos tárgyalást folytat az ukránokkal

Márki-Zay elismerte: titkos tárgyalást folytat az ukránokkal

 • Korábban fegyverszállítást követelt, majd legutóbb azt mondta, "Támogatjuk, hogy a NATO katonai segítséget nyújtson, persze!"
 • Tehát a baloldal teljesíteni akarja az ukrán elnök minden követelését.
 • Ezzel a baloldal a háborús konfliktusba rángatná Magyarországot.
Botrány 2021-11-12 | 10:17
Karácsony vergődése a hazugságspirálban - újabb videóval jelentkezett Anonymus

Karácsony vergődése a hazugságspirálban - újabb videóval jelentkezett Anonymus

 • A maszkos alak ismét cáfolja Karácsony hazudozásait.
 • Kellemetlen ez a Főpolgármesternek és a propagandamédiájának is.
 • Nem tavaly, hanem idén májusban is tárgyaltak a Városháza eladásáról.
 • Minderről tudott Karácsony is, vagyis ismét hazudott a Főpolgármester.
 • Karácsonynak valószínűleg egyetlen igaz másodperc sincs az életben.