Ellenzéki pártaktivistákkal tölti fel a baloldal az elvileg független választási bizottságokat

Ellenzéki pártaktivistákkal tölti fel a baloldal az elvileg független választási bizottságokat
 • Az elmúlt hetekben a baloldali ellenzék és Márki-Zay Péter is több alkalommal célozgatott arra bizonyítékok nélkül, hogy tömeges választási csalásokra készül a nagyobbik kormánypárt.
 • Mondhatni versenyt sírtak a nyilvánosságban a választások tisztaságáért, mozgalmat is szerveztek, hogy minden szavazókörben legyenek szavazatszámlálóik, és ujjongtak, hogy az EBESZ megfigyelőként vesz részt a 2022-es választásokon.
 • Az ember azt gondolná, a baloldal tehát mélyen elkötelezett a tiszta és törvényes választás lebonyolításában.
 • Ez azonban csak a látszat, a helyzet ennek éppen az ellenkezője.
 • A BENNFENTES az elmúlt napokban kiszúrt egy különös mintázatot: a 2019-ben ellenzéki vezetés alá került önkormányzatok sorra hívják vissza a törvény által biztosítottan független, önkormányzatok által kijelölt választókerületi bizottságokból annak köztiszteletnek örvendő tagjait, és baloldali aktivistákkal, pártemberekkel, egykori baloldali polgármesterekkel, képviselőkkel töltenek fel egy törvényileg is függetlenként meghatározott bizottságot.
 • A BENNFENTES előbb ezt Hódmezővásárhelyen, Józsefvárosban, majd kisebb kutakodások után Siófókón, Pécsett, Tatabányán és Miskolcon szúrta ki.
 • Hódmezővásárhelyen akkora botrány lett a független választási bizottság szétveréséből, hogy Márki-Zay jegyzője a napokban belebukott a történetbe.
 • A BENNFENTES sorra veszi azokat a kerületeket és városokat, ahol a baloldal az utóbbi hetekben pártkatonákkal töltötte fel az elvileg független választókerületi bizottságokat.

A gyakorlat mindenhol ugyanaz: az utóbbi hetekben leváltották az eddigi bizottsági tagokat, és baloldali pártembereket ültettek a helyükre.

A cseréknek azért van jelentősége, mert ha a bizottság elé kerül egy súlyos, választási csalásra utaló beadvány vagy panasz, akkor a baloldal által uralt többség egyszerű szavazattöbbséggel leseperheti az észrevételeket vagy a panaszokat.

Adódik a kérdés: tömeges választási csalásra készül a baloldal?

Ezért fontos ennyire a baloldalnak, hogy elfoglalja a törvény alapján független önkormányzati választási bizottságokat?
Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság hangsúlyozottan "független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv", elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Egészen pontosan "A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (a továbbiakban: Ve.) 22. §- a értelmében az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság 3 tagját és legalább 2 póttagot az országgyűlési egyéni választókerület székhelye szerinti település képviselő-testülete az országgyűlési képviselők általános választása kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon (2022. február 20. napján) választja meg; személyükre az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője, a székhelytelepülés jegyzője tesz indítványt.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntenek többek között az egyéni választókerületi jelöltek nyilvántartásba vételéről, illetőleg elutasításáról; az egyéni választókerületi választással kapcsolatos kifogásról; a szavazatszámláló bizottság tevékenysége, döntése elleni kifogásról, valamint a szavazóhelyiségben elkövetett egyéb cselekménnyel kapcsolatos kifogásról; a körzeti, a helyi, illetve lekérhető médiaszolgáltatással vagy nem országosan terjesztett sajtótermékkel kapcsolatos kifogásról. Jóváhagyják az egyéni választókerület szavazólapjának adattartalmát, megállapítják és közzéteszik az egyéni választókerületben a választás eredményét, kiadják az országgyűlési egyéni választókerületi képviselőknek a megbízólevelet."
Február 15-én, Hódmezővásárhely aktuális közgyűlésén az azóta megbukott jegyző javaslatára visszahívták a választási bizottságból a Pro Urbe-díjas, helyben köztiszteleben álló pedagógust, Faragóné Szénásy Emesét, majd helyére Márki-Zay Péter egyik ügyvédjének lányát nevezték ki. A baloldali képviselők a hangsúlyozottan "független, kizárólag a törvénynek alárendelt"

Majd Márki-Zay Péter egyik képviselője be is ismerte, mi is állt a háttérben.

A Csongrád-Csanád 04. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjainak megválasztása kapcsán ugyanis kiderült, hogy a képviselő-testület tagjai által ismert eredeti előterjesztés helyett Márki-Zay Péter polgármester és Tatár Zoltán jegyző mint az érintett választási iroda vezetője a Közgyűlés napján napon egy új, úgynevezett "javított" indítványt nyújtott be. Tatár Zoltán ismertette: a grémium három tagját és legalább két póttagot a vásárhelyi közgyűlésnek kell megválasztania a törvény szerint, a választási iroda vezetőjének (jelen esetben a vásárhelyi jegyzőnek) a javaslata alapján.

Az eredeti előterjesztés szerint Feketéné Dr. Szemző Margit, Dr. Bartha Béláné Dr. Farkas Margit és Faragóné Szénásy Emese lettek volna a választási bizottság tagjai, ám a február 15-i "javított" indítvány értelmében gyakorlatilag "kivágták" a bizottságból a Bethlen Gábor Gimnázium köztiszteletben álló nyugalmazott pedagógusát, a Pro Urbe-díjas Faragóné Szénásy Emesét, és helyette Dr. Kecskés Fanni ügyvédjelöltet javasolták. Faragóné pedig csupán a póttagok közé került – annak ellenére, hogy a Promenad24 információ szerint korábban egyébként felkérést is kapott már a bizottsági tagságra.
Márki-Zay embere, Gyutay Katalin meg is indokolta a hirtelen cserét. Kijelentette, a maga részéről úgy érezte, s ennek a hétfői ügyrendi bizottsági ülésen hangot is adott, hogy az eredeti összetételű testület nem pártatlan, és jó lenne, ha "az összefogó, összevont ellenzék részéről is lenne valaki"; ezért kellett keresni és jelölni egy olyan embert, aki a baloldalt képviseli majd.

Ez lett tehát Kecskés Fanni ügyvédjelölt, aki egyébként Márki-Zay Péter ügyvédjének, Kecskés Ákosnak a lánya.

A botrányos tagcserét követően a helyi Fidesz tiltakozott az eljárás ellen, a jegyző pedig belebukott a történetbe.

A 24 elnevezésű ellenzéki propagandamédiának Márki-Zay már akadálytalanul hazudhatta, hogy "egészségügyi okok" álltak a bizottság tagjának visszahívása mögött, csakhogy ez nem igaz, hiszen az eredeti javaslatban még a korábbi tagok szerepeltek. Márki-Zay a szeretet nevében azt is elmondta a 24-nek, hogy egyenesen Lázár János "uszította" a város egykori címzetes főjegyzőjét erre a témára, miután utóbbi kifejtette, hogy ez az eljárás ebben a formában nem volt törvényes.

Csere Józsefvárosban is.
Február 17-én a Hír8 fedezte fel: elkötelezett, O1G-profilképű baloldali aktivistát ültettek Pikóék a független bizottságba. A lap fel is tette a kérdést: "Felmerül a kérdés, hogy ezek után valóban független döntéseket hoznak-e majd a választások tisztaságának megőrzéséért?"

A helyi választási bizottságnak a törvényesség őreként pártatlan ítéleteket kell hoznia, annak érdekében, hogy a választások tisztaságát megőrizze. Az április 3-ai választásra készülve bizottsági tagokat választott a józsefvárosi képviselő-testület.

A baloldali frakció vezetője, Sátly Balázs (Momentum) úgy fogalmazott: "a bizottság a biztosítéka annak, hogy egy szabad versengés legyen itt Józsefvárosban, mindenféle technikai problémáktól mentesen. Ők fognak őrködni afelett, hogy egy olyan eredmény fog születni Józsefvárosban, ami mindenféle érintett szervezet, illetve jelölt számára elfogadható lesz."

Csakhogy homokszem került a gépezetbe, mert az egyik bizottsági tagról kiderült, hogy nyíltan a baloldalhoz kötődik, O1G profilképe elárulja, hogy messzemenőkig elhivatott a baloldal irányába.

A Józsefvárosi Fidesz képviselői azt kérték, hogy helyette válasszanak egy másik, valóban független bizottsági tagot, az illetőt pedig delegálja az a párt, amelyikkel szimpatizál, hiszen erre is van lehetőség.

A baloldali többség teljesen felháborodott a felvetésen. Szemmel láthatóan nem tetszett nekik az a jogos igény a polgári oldal részéről, hogy legalább ne olyan személyt válasszanak a bizottságba, aki ennyire látványosan elkötelezett egyik politikai oldal mellett. A baloldal kettős mércéről, cinizmusról beszélve foggal-körömmel védte az O1G profilképű bizottsági jelöltet.

Az említett baloldali kötődésű illetőt végül póttagként, de sikerült beszavaznia a baloldali többségnek. Kérdés, hogy ilyen nyilvánvalóan a baloldal irányában elkötelezett személyekkel hogyan lehet biztosítani a választás tisztaságát.

A BENNFENTES e két hír láttán kutakodásba kezdett, és kiderült: az utóbi hetekben nagyon sok városban és kerületben baloldali pártaktivistákkal töltötték fel a baloldali vezetésű önkormányzatok az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottságokat.

Eddigi ismereteink szerint ez történt az utóbbi hetekben Pécsett, Miskolcon, Siófokon, Tatabányán és a III. kerületben is.
A III. kerületben az önkormányzat egy nyíltan elkötelezett, korábban a jelenlegi baloldali polgármesternek, dr. Kiss Lászlónak kampányoló tagot választottak be a bizottságba. Jelölése olyan nagy vihart kavart még a baloldalon is, hogy a kerület egykori DK-s elnöke is kikelt a jelölése és a beválasztása ellen.

Hazai Iván András ex-DK elnök, akit Kiss László az önkormányzati választásokat követően megpuccsolt, a Facebook oldalán írt érdekes dolgokat arról, hogy Kiss László és kocsmárosa milyen deal-t kötöttek 2019-ben az önkormányzati választásokra: "Tisztelt Polgármester úr! Bizonyára Ön is emlékszik rá, amikor Ön MSZP-s polgármesterjelöltként, 2019-ben a választás nyarán megkeresett engem, mint a III. kerületi Demokratikus Koalíció Szervezetének Elnökét. Polgármester úr, Csala Péter és én találkoztunk az úgynevezett Darázsfészek pubban. A címe a következő: Selyemfonó utca 2. ahol azt beszéltük meg, hogyan fogjuk Csala Péter létrehozott facebook csoportjával a III. kerület/Óbuda nevű csoporttal mindenfajta mocskolódással támadni a Fidesz-KDNP-t az önkormányzati kampány alatt. Én mint a Demokratikus Koalíció volt szervezeti elnöke többször találkoztam Csala Péterrel és dr. Kiss Lászlóval együtt. Például Csillaghegyen a fakivágással szembeni tüntetés során. Tisztelt Testület, tisztelt Polgármester úr! Azt szeretném kérni Önöktől, hogy Csala Pétert elfogultság okán, határozatban zárjuk ki mint önkormányzati delegált a szavazatszámláló bizottságból."

Hasonlóképpen járt el a helyi baloldal a helyi választási bizottság összeállításánál is, ahol régi jól ismert pártkatonákat szavaztak be a testületbe.
Miskolcon is sikerült a helyi baloldal erős embereivel feltölteni az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottságot, igaz, a városban nem holmi Facebook-aktivistákkal tömték tele a grémiumot, hanem igazi baloldali nagyágyúkkal.

Így került be nemrégiben Dr. Halmai Gyula, aki 1998-2002 Mezőkövesd MSZP-s polgármestere, 2006-2010 között a Miskolc Holding Zrt elnök-igazgatója a Káli Sándor vezette szocialista városvezetés alatt, 2019-ben Veres Pál és az ellenzéki összefogás egyik fő kampány-irányítója az önkormányzati választási kampányban, és 2019-től a Miskolc Holding Zrt. egyik igazgatója.

Tag lett Dr. Kormos Sándor ügyvéd, aki az ügyvédi irodájával 2021-2022-ben mintegy 16 millió forint értékben kapott megbízást Miskolc önkormányzatától.

És tag lett Csabalik Zsuzsanna is, aki Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi embere, a pedagógus sztrájkok szervezője, Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület elnöke (Veres Pál jelenlegi polgármester jelölölő-szervezete volt 2019-ben a Velünk a Város Egyesülettel együtt), és az ellenzéki előválasztáson induló egyik jelölt volt "függetlenként".
Siófokon is csere-bere volt az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság tagjai között, így jelentős baloldali túlsúly jött létre a grémiumban:

Nemrégiben
Dr. Kiss Pált,
Dr. Kovacsics Istvánt,
Dr. Lukácsa Attilát rendes tagnak,

póttagnak pedig:

Dr. Nemes Leventét,
Dr. Farkas Sándort

választották meg az utóbbi hetekben.
A BENNFENTES megszerezte a Pécsi önkormányzattól azt a zárt ülésen megtárgyalt és elfogadott előterjesztést, amelyből kiderül, hogy Baranya 1-es országgyűlési választókerületében a bizottség 5:1 arányban balra húz, Baranya 2-ben pedig szintén kényelmes baloldali többsége lesz a baloldalnak - egy elvileg független bizottságban.

Baranya 1 választási bizottságát DK-s és LMBTQ-aktivistákkal (az első vidéki Pride vezérszónokával), a 2-est pedig olyan tagokkal sikerült feltölteni, akiknek többek között a felelsége baloldali önkormányzati képviselő Komlón, és az ellenzéki Szakács László kampányaktivistája.

Így őrködik tehát a választások tisztasága fölött a baloldal - 4/5-ös baloldali többségű "független" helyi testületekkel.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-20 | 13:06
Hazugságspirálban vergődik Karácsony

Hazugságspirálban vergődik Karácsony

 • Jutalmat adott a Városháza tervezett eladásában közreműködő vagyonkezelő vezetőjének, majd letagadta azt.
 • Karácsonynak egyszerűen nem megy az igazmondás.
Botrány 2022-12-14 | 18:16
"Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak" - vallotta az EP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjének asszisztense

"Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak" - vallotta az EP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjének asszisztense

 • Eva Kaili, a másfél milliónyi euróval lebukott EP-alelnök olasz élettársának asszisztense együttműködik a belga hatóságokkal.
 • Elmondása szerint az Eva Kaili bizalmasa által alapított, Soros György támogatta emberjogi védelemmel foglalkozó NGO-k szerepe csak az, hogy azok "forgassák" a pénzt.
Botrány 2022-03-17 | 11:18
Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

Márki-Zay: Z. Kárpát mosolygott a náci karlendítése alatt, tehát nem gondolta komolyan

 • Vigyorogva is lehet az ember rendes náci a baloldal listájának előkelő helyén.
Botrány 2021-07-03 | 21:51
Tarlós ellen kampányt építettek fel Karácsonyék a tömegközlekedés klimatizálásáért, most annyit tanácsolnak cinikusan, "Nyissuk ki az ablakot!"

Tarlós ellen kampányt építettek fel Karácsonyék a tömegközlekedés klimatizálásáért, most annyit tanácsolnak cinikusan, "Nyissuk ki az ablakot!"

 • Döbbenetes cinizmus.
 • Többek között azzal vergődött hatalomra Budapesten az ellenzék, hogy majd klimatizálja a metrót és a tömegközlekedést.
 • Most már csak annyit tudnak mondani a kánikulában levegőt nem kapó embereknek, hogy "Nyissuk ki az ablakot!"
 • A cinikus elszólás hasonlít Karácsonyéra, aki nemrégiben azt javasolta az autósoknak, ha nem bírják a dugót, szálljanak ki, és menjenek gyalog.
 • Őt klimatizált szolgálati autó hurcolja mindenhova, sofőrrel.
Botrány 2021-12-02 | 11:57
Városháza, vizsgálóbizottság: Bajnai megtagadta a bizottság előtt történő megjelenést

Városháza, vizsgálóbizottság: Bajnai megtagadta a bizottság előtt történő megjelenést

 • Az érinthetetlenek és a kiválasztottak kasztjának tagjait nem lehet a vizsgálóbizottság elé idézni.
 • Bajnai Gordon egykori miniszterelnök nem hajlandó megjelenni a Városháza tervezett eladása miatt létrehívott vizsgálóbizottság ülésén.
 • Pedig fontos lenne tisztázni, mit értett a volt kormányfő "cápák" alatt, akik a folyamatokba ékelődnek, hogy önmagukat közvetítőként láttatva "jutalékot" kérjenek maguknak.
Botrány 2022-03-26 | 14:21
Miskolci nagypolgári lakás, panel alatti áron? A DK-s Mokrai megcsinálta

Miskolci nagypolgári lakás, panel alatti áron? A DK-s Mokrai megcsinálta

 • Miskolcon is egyre sokasodnak a tisztakezűek piszkos ügyei.
 • A város fontos elvtársa, az egykor MSZP-s, de ma már a DK-ban politizáló Mokrai Mihály olcsóbban jutott nagypolgári lakáshoz a baloldal által vezetett önkormányzattól, mintha panellakást vett volna.
 • A stiklit a vészhelyzeti jogkörrel visszaélve sikerült leboltolni.
 • A baloldali polgármester a vészhelyzet ideje alatt, a közgyűlés nevében, de ahelyett egyedül eljárva hagyta jóvá az ingatlanértékesítést.
 • Klasszikus elvtársbiznisz: ilyen pofátlanul kell kistafírungolni az elvtársakat.
Botrány 2021-05-15 | 11:00
Rendkívül kínos és esetlen vesszőfutásban feslik fel Karácsony Gergely nyelvvizsga-botránya: a Főpolgármester belegabalyodott a saját hazugságaiba

Rendkívül kínos és esetlen vesszőfutásban feslik fel Karácsony Gergely nyelvvizsga-botránya: a Főpolgármester belegabalyodott a saját hazugságaiba

 • Aki okosnak és képzettnek játssza meg magát, csak hogy befogadják a vágyott kozmopolita klubba, azt könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.
 • A Főpolgármester naponta újabb és újabb momentumok során lepleződik le: kínos és esetlen vesszőfutásban ferdít nyelvtudásáról és soha el nem végzett doktori iskoláiról.
 • Ha nem komoly arccal és hatalmas magabiztossággal tenné ezt, megsajnálhatnánk. Ám eközben az ambíciói mindent felülírnak és Főpolgármesterként országos politikai dobbantását szervezi éppen.
 • Nincs azzal baj, ha valaki nem tud idegen nyelven, bár alapfokon azért mégis jól jön ha meg tudjuk értetni magunkat a külvilággal - azzal van baj, hogy kínos hazudozásba keveredett a Főpolgármester.
 • Az mégiscsak elvárható lenne, hogy az ország vezetésére bejelentkező Karácsony ne hazudozzon nyelvtudásáról, tudományos fokozatairól vagy éppen doktori iskoláiról.
 • Aki még a saját múltjának ilyen apróságairól sem képes elszámolni a választók felé, attól mit várhatnak a magyarok téthelyzetben?