Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről

Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről
  • Túl sok az eszkimó, kevés a fóka.
  • Továbbra sem tud megegyezni az ellenzék a befutó listás helyekről.
  • Az egyik blokk a DK-Jobbik-Momentum-LMP és velük szemben az MSZP és a Párbeszéd.
  • Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Karácsony azzal zsarolja a teljes ellenzéket, leveteti magát a lista 3. helyéről.
  • Szerepe már így is csak szimbolikus, de a Főpolgármester a saját irháját menti.
  • Mivel korábban bejelentette, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, ha kicsekkol a közös ellenzéki listáról, akkor egyáltalán nem lesz a az esetleges ellenzéki bukta részese.
  • Továbbá ezzel nem kell magyarázatot adnia arra, miért nem sikerült az MSZP-Párbeszéd számára több képviselőt kilobbiznia a tárgyalóasztalnál.
  • Hiszen ő ott se volt.
  • Karácsony ugyanazt csinálja, amit mindig: szurolt helyzetekben kisasszézik a sztoriból, és hogy önmagát mentse, elárul mindenkit, minden szövetségesét és minden benne bízó választót.

Már csak napok vannak a listaállításra, de még mindig egymásnak feszül a két ellenzéki tömb - írja az ATV portálja.

Szombat a listaállítás határideje, de még nem állapodtak meg az ellenzéki pártok a befutó helyekről. A vita egy, esetleg két helyen megy, de a résztvevők remélik, hogy a megállapodás péntekig létrejön.

Az atv.hu három, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az egyfelől az MSZP és a Párbeszéd, másfelől a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP között fennálló nézeteltérések arról szólnak, hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt 8, 9, vagy 10 helye legyen-e az ellenzék közös listájának befutóként számon tartott, első 45 helyén.

Beleszámítanak-e a roma képviselőjelöltek az egyes pártok kvótáiba?

Az egyik konfliktusforrás, hogy mi lesz a Márki-Zay Péter kérésére az ellenzéki pártok – konkrétan a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd – (rész)listájának befutó helyére kerülő roma képviselőjelöltek státusza.

A Jobbik és a Momentum úgy teljesítették a miniszterelnök-jelölt kérését, hogy az általuk indított roma jelölt része 12, illetve 8 fős befutó (vagyis az ellenzéki lista első 45 helyén szereplő) "kontingensüknek".

A Jobbik annyihoz ragaszkodik, hogy 12 befutó helynél ne kapjon kevesebbet, illetve a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes a 45, várhatóan befutó listás helyből 37-nél ne kapjon kevesebbet. A Momentum pedig ahhoz ragaszkodik, hogy 8 helynél ne legyen kevesebbje az első 45 helyből. A DK nem ezen a téren tett gesztust, viszont ígéretet tett az LMP-nek, hogy amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek lehessen frakciójuk az új Országgyűlésben.

A mostani állás a következő: a lista befutónak tekintett, első 45 helyéből

  • a DK 14-et (ha az LMP-t kisegíti, akkor 13-at),
  • a Jobbik 12-t (köztük egy roma politikust),
  • a Momentum 8-at (köztük egy roma politikust),
  • az MSZP-P összesen 8-at vagy 9-et (de ebben nem minden forgatókönyv szerint van benne a Párbeszéd által indított roma politikus),
  • az LMP 3-at, de ha csak egy egyéni győzelmük van, a DK kvótájáról 4-et kap.

A Párbeszéd néhány hete – a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan – azt jelezte, hogy kész a miniszterelnök-jelölt kérésének eleget tenni, és befutó helyre tenni egy roma politikust a listáján, cserébe a lista 46. helyét kéri. A múlt héten viszont újra ott tartottak a felek, hogy a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes összesen 8 helyet adna az MSZP-Párbeszédnek, ők viszont 10-et kérnek – az MSZP-ből származó információink szerint végül 9-cel is beérnék, ha a többi párt kész lenne a kompromisszumra. ezt a helyzetet oldotta volna fel sorsolással Márki-Zay Péter, ám végül csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta ötletét.

Egy koncepcionális vita

Ám a Párbeszéd roma jelöltjének MSZP-P kontingensbe számítása körüli kavarodás csak az egyik vitás kérdés.

A másik vita lényege koncepcionális: az MSZP-P lényegesen jobban szerepelt az előválasztáson, mint a két párt együttes, ellenzéken belüli, közvélemény-kutatók által mért támogatottsága. Az előválasztás első fordulójában a két párt jelöltjei az összes ellenzéki voks 25 százalékát gyűjtötték be, így a maguk szempontjából érthető módon ezt az eredményt tekintik a listás helyek elosztása alapjának.

A Momentum ezzel szemben hetek óta hangoztatja – és ebben támogatóra lelt a DK-ban, a Jobbikban és az LMP-ben is – hogy a lista elosztásának és a leendő frakciók méretének tükröznie kell az egyes pártok országos támogatottságát – ebben pedig az általuk számításba vett kutatások átlaga szerint gyakorlatilag kiegyenlített a Momentum és az MSZP-P támogatottsága. Hasonló problémával küzd a DK és a Jobbik is, vagyis hogy az előválasztási koalíciókötések miatt kevesebb szavazatot kaptak jelöltjeik az első fordulóban, mint amekkora a nekik mért társadalmi támogatottság; a DK ezen felül azzal is, hogy a nyerhető egyéni választókerületekből és a befutó listás helyekről összeálló frakciójuk mérete várhatóan szerényebb lesz, mint ma mért társadalmi támogatottságuk.

Karácsonynak nem tetszik a "diktátumpolitika"

A helyzet hetek óta változatlan, pedig szombaton délutánig a listát le kell adni. A DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ragaszkodik ahhoz, hogy az MSZP és a P együttesen 8 helyet kapjanak, a szocialisták és a Párbeszéd viszont 10, illetve esetleges kompromisszum esetén 9 helyet kérnek. MSZP-s forrásunk megerősítette azt a más pártokból származó értesülésünket, hogy "szélsőséges esetben", a a DK-Jobbik-Momentum-LMP ragaszkodik mostani elképzeléseihez, amit az MSZP-ben és a P-ben "diktátumpolitikának" tartanak, akár az is elképzelhető, hogy Karácsony Gergely azt kéri, hogy vegyék le a nevét a lista 3. helyéről.

Ezt a végkifejletet azonban egyik forrásunk sem tartja valószínűnek, inkább azt várják, hogy a következő napok tárgyalási fordulóin megállapodik egymással a két ellenzéki tömb. Ehhez persze át kell hidalni az egy, esetleg két mandátumnyi különbséget a szembenálló felek elképzelései között. ​

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-30 | 11:37
Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

  • A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.
  • Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is.
Bel 2021-09-27 | 09:42
Az Országgyűlés ma fogadhatja el a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását

Az Országgyűlés ma fogadhatja el a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását

  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza.
  • Legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
Bel 2021-12-13 | 11:07
832 határsértővel szemben intézkedtek a hétvégén

832 határsértővel szemben intézkedtek a hétvégén

  • A baloldal szerint továbbra sincsen bevándorlás okozta probléma.
Bel 2021-06-25 | 12:39
Marakodás a koncon: Karácsony alibizéssel vádolta meg Hadházyt, erre a szekszárdi képviselő is visszaszólt neki

Marakodás a koncon: Karácsony alibizéssel vádolta meg Hadházyt, erre a szekszárdi képviselő is visszaszólt neki

  • A Momentum Zuglót nézte ki a Fideszt, az LMP-t, majd Márki-Zay mozgalmát is megjárt Hadházynak.
  • Csakhogy ott az MSZP-s kéviselő, Tóth Csaba a megválasztott országgyűlési képviselő.
  • A Momentumon kívül mindenki beállt Tóth mögé, Jobbiktól a DK-ig.
  • Karácsony is támogatásáról biztosította a képviselőt, akiről korábban azt állította, a családjával fenyegette.
  • Most egy interjúban Karácsony alibizássel vádolta meg Hadházyt, mondván, az ő demokrácia-felfogásába nem fér bele Hadházy zuglói jelöltsége.
  • Csakhogy korábban Karácsony pont így nézte ki magának a 2014-ben nyerhető zuglói önkormányzatot.
  • Budai lakosként és listás országgyűlési képviselőként lett polgármester Zuglóban.
  • Amit szabad Jupiternek, nem szabad azt a kisökörnek.
Bel 2022-06-24 | 08:30
Kettős elfogás: Román embercsempészeket fogtak a rendőrök

Kettős elfogás: Román embercsempészeket fogtak a rendőrök

  • A román férfiak sri-lankaiakat rejtegettek egy autó csomagtartójában. 
Bel 2021-05-14 | 19:00
Újabb hazugságot gyűrt maga alá az igazság: az Átlátszó statisztikai adatokkal bizonyította be, nem halt meg 30 ezer magyar a koronavírus-járványban

Újabb hazugságot gyűrt maga alá az igazság: az Átlátszó statisztikai adatokkal bizonyította be, nem halt meg 30 ezer magyar a koronavírus-járványban

  • A baloldal örömmámorban úszott tavasszal a halálozási adatok láttán: folyamatosan azt harsogták, tízezrek pusztultak bele a koronavírus-járványba a kormány elhibázott védekezése miatt. Az ellenzéki képviselők gyilkosozták a kormány tagjait.
  • A 25.000-es számnál közös gyertyagyújtással emlékeztek a Kossuth téren, Jakabtól Gyurcsányig.
  • A baloldali ellenzék minden emberi méltóságon túllépve, a gyászolók érzelmeit otrombán felhasználva sokkolta a méltatlan halálpornóval az országot. Hű segéderő volt ebben a törekvésükben az ellenzéket kritika nélkül kiszolgáló liberális propagandamédia.
  • Eközben szintén közös oltásellenességükkel bizalmatlanságot szítottak az emberekben a keleti vakcinákkal szemben. Ennek következtében sokan elutasították a kínai és az orosz oltást is. Többen közülük belehaltak abba, hogy elhitték a baloldal oltásellenes szólamait, köztük a DK politikusai.
  • Az ellenzéki Átlátszó cáfolja a baloldal sokkloló halálkampányát: a többlethalálozás vizsgálatakor összehasonlította az elmúlt 5 év halálozási statisztikáit és a 2021-es év I. negyedévének halálozási statisztikáival.
  • Cikkükben kimutatják: a számok alapján 2021 első negyedévében 5.424-gyel többen haltak meg a 2015–2019-es évek első negyedévének átlagához képest, 8.335-tel többen pedig 2020 első negyedévéhez képest.
  • Mivel 2021 első negyedévében a regisztrált koronavírusos áldozatok száma ennél több volt (egészen pontosan: 11.738), így kijelenthető, hogy a nyilvántartásban szereplő COVID-halottak száma valóban magasabb, mint ahány honfitársunknak ténylegesen a vírus okozhatta a halálát.
Bel 2021-09-21 | 18:13
Jakab egy Karácsony-támogató baloldali vörösbáró lapjában fenyegette meg az OTP-vezér Csányi Sándort

Jakab egy Karácsony-támogató baloldali vörösbáró lapjában fenyegette meg az OTP-vezér Csányi Sándort

  • Kedélyesen alákérdezős interjút adott Jakab Péter a 24.hu portálnak, ahol a testőreire nem kérdeztek rá.
  • Így Jakab megint eljátszhatta a nép egyszerű gyermekét, pedig sofőr hurcolja mindenhová, és összesen havi hatmilliós keretből gazdálkodik.
  • Az interjúban Jakab azt mondja, a DK-val volt a legegyszerűbb megegyezni, ezért született meg a Jobbik-DK paktum.
  • Majd egyetlen bekezdéssel később azt állítja, ő nem dealelget senkivel, csak az emberekkel.
  • Beszól Karácsonynak, aki szerinte 15 milliót költ hetente a Facebookon, de ő nem ezt az utat választotta, mert nincsen ennyi pénzük, ő inkább járja a vidéket.
  • De nem kíméli Fekete-Győrt sem: őt fiatalosan forrófejűnek tartja, aki rendszeresen előreszealad, és akinek szólni kell, hogy fogja vissza magát.
  • Azt is kifejti, Hadházy főügyészi kinevezésétől a "hideg rázza" és Romániára követendő példaként tekint.
  • Az MSZP is kap Jakab kritikájából, mert Jakab szerint vannak a pártban olyanok, akiknek fideszes barátaik vannak a gyerekkorukból.
  • És porig alázza elődjét, Sneider Tamást is, aki gyakorlatilag megmentette számára a Jobbikot.
  • Ám az interjú legérdekesebb része mégis az, hogy Jakab hadat üzen az ország évtizedek óta legnagyobb hatalmú gazdasági szereplőjének, az OTP-vezér Csányi Sándornak, ügyészi kihallgatással fenyegetve a bankárt.
  • Különös, hogy ezt Varga Zoltán ellenzéki vörösbáró, és a pletykák szerint Karácsony egyik mecénásának lapjában tette meg - ezt egyfajta üzenetnek szánhatta Jakab?
Bel 2021-07-17 | 15:14
Ha valaki mRNS-vakcinát kapott, akkor ettől eltérőt javasolnak majd neki harmadik oltásként

Ha valaki mRNS-vakcinát kapott, akkor ettől eltérőt javasolnak majd neki harmadik oltásként

  • Ez a protokoll teljes mértékben egyezik a nemzetközi orvosi szakirodalom ajánlásaival.
  • Mi több, már a két dózison belüli "vakcinakoktél" is bevett szokás: Merkel kancellárt Astra Zeneca vakcinát követően Modernával oltották másodjára.