Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről

Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről
 • Túl sok az eszkimó, kevés a fóka.
 • Továbbra sem tud megegyezni az ellenzék a befutó listás helyekről.
 • Az egyik blokk a DK-Jobbik-Momentum-LMP és velük szemben az MSZP és a Párbeszéd.
 • Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Karácsony azzal zsarolja a teljes ellenzéket, leveteti magát a lista 3. helyéről.
 • Szerepe már így is csak szimbolikus, de a Főpolgármester a saját irháját menti.
 • Mivel korábban bejelentette, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, ha kicsekkol a közös ellenzéki listáról, akkor egyáltalán nem lesz a az esetleges ellenzéki bukta részese.
 • Továbbá ezzel nem kell magyarázatot adnia arra, miért nem sikerült az MSZP-Párbeszéd számára több képviselőt kilobbiznia a tárgyalóasztalnál.
 • Hiszen ő ott se volt.
 • Karácsony ugyanazt csinálja, amit mindig: szurolt helyzetekben kisasszézik a sztoriból, és hogy önmagát mentse, elárul mindenkit, minden szövetségesét és minden benne bízó választót.

Már csak napok vannak a listaállításra, de még mindig egymásnak feszül a két ellenzéki tömb - írja az ATV portálja.

Szombat a listaállítás határideje, de még nem állapodtak meg az ellenzéki pártok a befutó helyekről. A vita egy, esetleg két helyen megy, de a résztvevők remélik, hogy a megállapodás péntekig létrejön.

Az atv.hu három, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az egyfelől az MSZP és a Párbeszéd, másfelől a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP között fennálló nézeteltérések arról szólnak, hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt 8, 9, vagy 10 helye legyen-e az ellenzék közös listájának befutóként számon tartott, első 45 helyén.

Beleszámítanak-e a roma képviselőjelöltek az egyes pártok kvótáiba?

Az egyik konfliktusforrás, hogy mi lesz a Márki-Zay Péter kérésére az ellenzéki pártok – konkrétan a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd – (rész)listájának befutó helyére kerülő roma képviselőjelöltek státusza.

A Jobbik és a Momentum úgy teljesítették a miniszterelnök-jelölt kérését, hogy az általuk indított roma jelölt része 12, illetve 8 fős befutó (vagyis az ellenzéki lista első 45 helyén szereplő) "kontingensüknek".

A Jobbik annyihoz ragaszkodik, hogy 12 befutó helynél ne kapjon kevesebbet, illetve a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes a 45, várhatóan befutó listás helyből 37-nél ne kapjon kevesebbet. A Momentum pedig ahhoz ragaszkodik, hogy 8 helynél ne legyen kevesebbje az első 45 helyből. A DK nem ezen a téren tett gesztust, viszont ígéretet tett az LMP-nek, hogy amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek lehessen frakciójuk az új Országgyűlésben.

A mostani állás a következő: a lista befutónak tekintett, első 45 helyéből

 • a DK 14-et (ha az LMP-t kisegíti, akkor 13-at),
 • a Jobbik 12-t (köztük egy roma politikust),
 • a Momentum 8-at (köztük egy roma politikust),
 • az MSZP-P összesen 8-at vagy 9-et (de ebben nem minden forgatókönyv szerint van benne a Párbeszéd által indított roma politikus),
 • az LMP 3-at, de ha csak egy egyéni győzelmük van, a DK kvótájáról 4-et kap.

A Párbeszéd néhány hete – a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan – azt jelezte, hogy kész a miniszterelnök-jelölt kérésének eleget tenni, és befutó helyre tenni egy roma politikust a listáján, cserébe a lista 46. helyét kéri. A múlt héten viszont újra ott tartottak a felek, hogy a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes összesen 8 helyet adna az MSZP-Párbeszédnek, ők viszont 10-et kérnek – az MSZP-ből származó információink szerint végül 9-cel is beérnék, ha a többi párt kész lenne a kompromisszumra. ezt a helyzetet oldotta volna fel sorsolással Márki-Zay Péter, ám végül csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta ötletét.

Egy koncepcionális vita

Ám a Párbeszéd roma jelöltjének MSZP-P kontingensbe számítása körüli kavarodás csak az egyik vitás kérdés.

A másik vita lényege koncepcionális: az MSZP-P lényegesen jobban szerepelt az előválasztáson, mint a két párt együttes, ellenzéken belüli, közvélemény-kutatók által mért támogatottsága. Az előválasztás első fordulójában a két párt jelöltjei az összes ellenzéki voks 25 százalékát gyűjtötték be, így a maguk szempontjából érthető módon ezt az eredményt tekintik a listás helyek elosztása alapjának.

A Momentum ezzel szemben hetek óta hangoztatja – és ebben támogatóra lelt a DK-ban, a Jobbikban és az LMP-ben is – hogy a lista elosztásának és a leendő frakciók méretének tükröznie kell az egyes pártok országos támogatottságát – ebben pedig az általuk számításba vett kutatások átlaga szerint gyakorlatilag kiegyenlített a Momentum és az MSZP-P támogatottsága. Hasonló problémával küzd a DK és a Jobbik is, vagyis hogy az előválasztási koalíciókötések miatt kevesebb szavazatot kaptak jelöltjeik az első fordulóban, mint amekkora a nekik mért társadalmi támogatottság; a DK ezen felül azzal is, hogy a nyerhető egyéni választókerületekből és a befutó listás helyekről összeálló frakciójuk mérete várhatóan szerényebb lesz, mint ma mért társadalmi támogatottságuk.

Karácsonynak nem tetszik a "diktátumpolitika"

A helyzet hetek óta változatlan, pedig szombaton délutánig a listát le kell adni. A DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ragaszkodik ahhoz, hogy az MSZP és a P együttesen 8 helyet kapjanak, a szocialisták és a Párbeszéd viszont 10, illetve esetleges kompromisszum esetén 9 helyet kérnek. MSZP-s forrásunk megerősítette azt a más pártokból származó értesülésünket, hogy "szélsőséges esetben", a a DK-Jobbik-Momentum-LMP ragaszkodik mostani elképzeléseihez, amit az MSZP-ben és a P-ben "diktátumpolitikának" tartanak, akár az is elképzelhető, hogy Karácsony Gergely azt kéri, hogy vegyék le a nevét a lista 3. helyéről.

Ezt a végkifejletet azonban egyik forrásunk sem tartja valószínűnek, inkább azt várják, hogy a következő napok tárgyalási fordulóin megállapodik egymással a két ellenzéki tömb. Ehhez persze át kell hidalni az egy, esetleg két mandátumnyi különbséget a szembenálló felek elképzelései között. ​

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-11 | 07:29
354 gyermek érkezett Budapestre vonattal

354 gyermek érkezett Budapestre vonattal

 • Az ukrajnai háború elől 2022. április 10-én 960 ember, köztük 354 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
 • A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 33 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.
 • A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
 • A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.
Bel 2021-06-28 | 20:59
Budapest legutolsó főúttörő-elvtársnője oktatja a momentumos Orosz Annát

Budapest legutolsó főúttörő-elvtársnője oktatja a momentumos Orosz Annát

 • A minden választást elbukó, de jelenleg a sors különös fintora miatt Főpolgármester-helyettesként Karácsony Gergely felett gyámságot gyakorló Gy. Németh Erzsébet választókerületi riválisát, Orosz Annát oltogatja a Facebookon.
Bel 2021-06-30 | 10:58

A paktumvonaton nincsen fék: 23 újabb körzetben állapodott meg az LMP, a Párbeszéd, és az MSZP

 • A sorozatos megegyezések ellenére az ellenzék komoly arccal hazudja az emberek szemébe, hogy az előválasztásnak van jelentősége.
 • A visszalépések már hetek óta zajlanak, pedig a jelölési időszak még hivatalosan el sem indult.
Bel 2021-10-12 | 13:03
MSZP-sek Karácsonyról: "Ezek után azért Karácsony Gergely ne mondja már meg, hogy kire szavazzunk"

MSZP-sek Karácsonyról: "Ezek után azért Karácsony Gergely ne mondja már meg, hogy kire szavazzunk"

 • Csalódottak a Főpolgármester miatt az őt jelölő MSZP-ben.
Bel 2022-03-02 | 20:45
A magyarok 58%-a nem támogatja Paks II. leállítását

A magyarok 58%-a nem támogatja Paks II. leállítását

 • Az orosz-ukrán háború ellenére a magyarok nagy többsége szerint nem szabad veszélyeztetni magyarország ellátásbiztonságát.
Bel 2021-12-20 | 15:36
Az Index megszerezte az eltitkolt kutatást, amiről szemrebbenés nélkül hazudott az ellenzék

Az Index megszerezte az eltitkolt kutatást, amiről szemrebbenés nélkül hazudott az ellenzék

 • Múlt héten szerdán a 444 ismertette az ellenzék első, saját kutatását, amely drámai számokat tartalmazott az ellenzékre nézve.
 • Kunhalmi Ágnes azt mondta a kutatásról, nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni, igaz, ő nem is látta.
 • Márki-Zay pedig úgy nyilatkozott, ezt kutatásnak se lehet nevezni, és csak nyers adatokat tartalmaz.
 • Vita volt arról is, a kutatásnak van-e ismert a módszertana, és a kutatást sem vette senki a nevére.
 • Minden ellenzéki szereplő hazudott, mert a pártvezetők ismerték ezt a kutatást, és a módszertan is benne van a 69 oldalas dokumentumban.
 • Ahogyan arról is hazudtak, hogy a kutatásnak ne lenne gazdája, mert van.
 • Az Iránytű Intézet volt az adatfelvevő (Jobbik-háttérintézmény), és az adatokból a 21 Kutatócsoport (Momentum-háttérintézmény) készítette az elemzést.
Bel 2021-11-15 | 12:29
A MigránsTaxi minden résztvevőjét elfogták

A MigránsTaxi minden résztvevőjét elfogták

 • Illegális migránsokat szállított autójában a román férfi.