Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről

Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről
 • Túl sok az eszkimó, kevés a fóka.
 • Továbbra sem tud megegyezni az ellenzék a befutó listás helyekről.
 • Az egyik blokk a DK-Jobbik-Momentum-LMP és velük szemben az MSZP és a Párbeszéd.
 • Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Karácsony azzal zsarolja a teljes ellenzéket, leveteti magát a lista 3. helyéről.
 • Szerepe már így is csak szimbolikus, de a Főpolgármester a saját irháját menti.
 • Mivel korábban bejelentette, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, ha kicsekkol a közös ellenzéki listáról, akkor egyáltalán nem lesz a az esetleges ellenzéki bukta részese.
 • Továbbá ezzel nem kell magyarázatot adnia arra, miért nem sikerült az MSZP-Párbeszéd számára több képviselőt kilobbiznia a tárgyalóasztalnál.
 • Hiszen ő ott se volt.
 • Karácsony ugyanazt csinálja, amit mindig: szurolt helyzetekben kisasszézik a sztoriból, és hogy önmagát mentse, elárul mindenkit, minden szövetségesét és minden benne bízó választót.

Már csak napok vannak a listaállításra, de még mindig egymásnak feszül a két ellenzéki tömb - írja az ATV portálja.

Szombat a listaállítás határideje, de még nem állapodtak meg az ellenzéki pártok a befutó helyekről. A vita egy, esetleg két helyen megy, de a résztvevők remélik, hogy a megállapodás péntekig létrejön.

Az atv.hu három, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az egyfelől az MSZP és a Párbeszéd, másfelől a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP között fennálló nézeteltérések arról szólnak, hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt 8, 9, vagy 10 helye legyen-e az ellenzék közös listájának befutóként számon tartott, első 45 helyén.

Beleszámítanak-e a roma képviselőjelöltek az egyes pártok kvótáiba?

Az egyik konfliktusforrás, hogy mi lesz a Márki-Zay Péter kérésére az ellenzéki pártok – konkrétan a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd – (rész)listájának befutó helyére kerülő roma képviselőjelöltek státusza.

A Jobbik és a Momentum úgy teljesítették a miniszterelnök-jelölt kérését, hogy az általuk indított roma jelölt része 12, illetve 8 fős befutó (vagyis az ellenzéki lista első 45 helyén szereplő) "kontingensüknek".

A Jobbik annyihoz ragaszkodik, hogy 12 befutó helynél ne kapjon kevesebbet, illetve a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes a 45, várhatóan befutó listás helyből 37-nél ne kapjon kevesebbet. A Momentum pedig ahhoz ragaszkodik, hogy 8 helynél ne legyen kevesebbje az első 45 helyből. A DK nem ezen a téren tett gesztust, viszont ígéretet tett az LMP-nek, hogy amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek lehessen frakciójuk az új Országgyűlésben.

A mostani állás a következő: a lista befutónak tekintett, első 45 helyéből

 • a DK 14-et (ha az LMP-t kisegíti, akkor 13-at),
 • a Jobbik 12-t (köztük egy roma politikust),
 • a Momentum 8-at (köztük egy roma politikust),
 • az MSZP-P összesen 8-at vagy 9-et (de ebben nem minden forgatókönyv szerint van benne a Párbeszéd által indított roma politikus),
 • az LMP 3-at, de ha csak egy egyéni győzelmük van, a DK kvótájáról 4-et kap.

A Párbeszéd néhány hete – a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan – azt jelezte, hogy kész a miniszterelnök-jelölt kérésének eleget tenni, és befutó helyre tenni egy roma politikust a listáján, cserébe a lista 46. helyét kéri. A múlt héten viszont újra ott tartottak a felek, hogy a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes összesen 8 helyet adna az MSZP-Párbeszédnek, ők viszont 10-et kérnek – az MSZP-ből származó információink szerint végül 9-cel is beérnék, ha a többi párt kész lenne a kompromisszumra. ezt a helyzetet oldotta volna fel sorsolással Márki-Zay Péter, ám végül csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta ötletét.

Egy koncepcionális vita

Ám a Párbeszéd roma jelöltjének MSZP-P kontingensbe számítása körüli kavarodás csak az egyik vitás kérdés.

A másik vita lényege koncepcionális: az MSZP-P lényegesen jobban szerepelt az előválasztáson, mint a két párt együttes, ellenzéken belüli, közvélemény-kutatók által mért támogatottsága. Az előválasztás első fordulójában a két párt jelöltjei az összes ellenzéki voks 25 százalékát gyűjtötték be, így a maguk szempontjából érthető módon ezt az eredményt tekintik a listás helyek elosztása alapjának.

A Momentum ezzel szemben hetek óta hangoztatja – és ebben támogatóra lelt a DK-ban, a Jobbikban és az LMP-ben is – hogy a lista elosztásának és a leendő frakciók méretének tükröznie kell az egyes pártok országos támogatottságát – ebben pedig az általuk számításba vett kutatások átlaga szerint gyakorlatilag kiegyenlített a Momentum és az MSZP-P támogatottsága. Hasonló problémával küzd a DK és a Jobbik is, vagyis hogy az előválasztási koalíciókötések miatt kevesebb szavazatot kaptak jelöltjeik az első fordulóban, mint amekkora a nekik mért társadalmi támogatottság; a DK ezen felül azzal is, hogy a nyerhető egyéni választókerületekből és a befutó listás helyekről összeálló frakciójuk mérete várhatóan szerényebb lesz, mint ma mért társadalmi támogatottságuk.

Karácsonynak nem tetszik a "diktátumpolitika"

A helyzet hetek óta változatlan, pedig szombaton délutánig a listát le kell adni. A DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ragaszkodik ahhoz, hogy az MSZP és a P együttesen 8 helyet kapjanak, a szocialisták és a Párbeszéd viszont 10, illetve esetleges kompromisszum esetén 9 helyet kérnek. MSZP-s forrásunk megerősítette azt a más pártokból származó értesülésünket, hogy "szélsőséges esetben", a a DK-Jobbik-Momentum-LMP ragaszkodik mostani elképzeléseihez, amit az MSZP-ben és a P-ben "diktátumpolitikának" tartanak, akár az is elképzelhető, hogy Karácsony Gergely azt kéri, hogy vegyék le a nevét a lista 3. helyéről.

Ezt a végkifejletet azonban egyik forrásunk sem tartja valószínűnek, inkább azt várják, hogy a következő napok tárgyalási fordulóin megállapodik egymással a két ellenzéki tömb. Ehhez persze át kell hidalni az egy, esetleg két mandátumnyi különbséget a szembenálló felek elképzelései között. ​

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-08 | 09:24
A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

 • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed.
 • Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás.
Bel 2021-09-26 | 15:06
Az Origó megkérdezte az ellenzéki pártokat az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW ügyében, de az Előválasztási Bizottság rejtélyes válasza még több kérdést vet fel

Az Origó megkérdezte az ellenzéki pártokat az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW ügyében, de az Előválasztási Bizottság rejtélyes válasza még több kérdést vet fel

 • Továbra is számtalan kérdést vet fel a rejtélyes fekete luxus kupé BMW, amit szerda éjjel törtek össze az M3-as autópályán.
 • Mint ismert, a gépkocsiból előválasztási szavazólapok szóródtak szét, és a járműben nagymennyiségű készpénzt találtak.
Bel 2022-02-01 | 05:25
Hadházy majdnem húszmillióval gyarapodott egyetlen év alatt

Hadházy majdnem húszmillióval gyarapodott egyetlen év alatt

 • Azt nem árulja el, mennyit keres a családi cégéből.
 • Államkötvényeket vásárolt tavaly 6,3 millió forint értékben, ahogy négymillió forint is megjelent a bankszámláján, mellette pedig 5,8 millió forintnyi deviza is.
 • Hadházy ezek szerint fényevő, hivatalos országgyűlési keresete szinte egy az egyben megmaradt neki 2021-ban.
Bel 2022-02-07 | 12:51
Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között

Szakadék Orbán és Márki-Zay megítélése között

 • A magyar választók tisztán látják a két jelölt közötti különbségeket, Orbán utcahosszal vezet minden imázsjellemzőben kihívója előtt.
Bel 2021-06-09 | 14:40
A Momentum Portik Tamás egykori szeretőjének jelölésével is nagyon mellényúlt Szolnokon

A Momentum Portik Tamás egykori szeretőjének jelölésével is nagyon mellényúlt Szolnokon

 • Nem igazán tud nyerőt húzni mostanában a Momentum.
 • Kezdődött ez a kínos leszereplés az elhíresült Fegyőr-interjúval a Partizánban, folytatódott a Jobbik-DK szövetséggel a választókörzetek felosztásában.
 • Most kiderült, a Szolnokra ejtőernyőztetett jelöltjük, Kármán Irén sem tetszik a helyieknek.
 • Berg Dánielt a hétvégén visszaléptették Tordai Bence javára, és Hadházyt sem támogatja a DK Zuglóban.
 • Az utóbbi hónapok nem úgy fognak bevonulni a Momentum történetébe, mint a legsikeresebb korszakuk.
Bel 2022-03-26 | 14:33
Ezt se Karácsony építi: így nézhet ki hamarosan a Nyugati környéke

Ezt se Karácsony építi: így nézhet ki hamarosan a Nyugati környéke

 • A hiperpasszív főpolgármester, aki nem egy hírhedt koránkelő, és aki egy polcot se tud összeszerelni, mostanában inkább háborúsdit játszana az ukrán elnök oldalán.
 • A magyar kormány közben tovább fejleszti a Fővárost.