Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről

Marakodás a befutó helyeken: Karácsony azzal zsarolja az ellenzéket, hogy leveteti magát a lista 3. helyéről
 • Túl sok az eszkimó, kevés a fóka.
 • Továbbra sem tud megegyezni az ellenzék a befutó listás helyekről.
 • Az egyik blokk a DK-Jobbik-Momentum-LMP és velük szemben az MSZP és a Párbeszéd.
 • Annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Karácsony azzal zsarolja a teljes ellenzéket, leveteti magát a lista 3. helyéről.
 • Szerepe már így is csak szimbolikus, de a Főpolgármester a saját irháját menti.
 • Mivel korábban bejelentette, hogy nem ül be az Országgyűlésbe, ha kicsekkol a közös ellenzéki listáról, akkor egyáltalán nem lesz a az esetleges ellenzéki bukta részese.
 • Továbbá ezzel nem kell magyarázatot adnia arra, miért nem sikerült az MSZP-Párbeszéd számára több képviselőt kilobbiznia a tárgyalóasztalnál.
 • Hiszen ő ott se volt.
 • Karácsony ugyanazt csinálja, amit mindig: szurolt helyzetekben kisasszézik a sztoriból, és hogy önmagát mentse, elárul mindenkit, minden szövetségesét és minden benne bízó választót.

Már csak napok vannak a listaállításra, de még mindig egymásnak feszül a két ellenzéki tömb - írja az ATV portálja.

Szombat a listaállítás határideje, de még nem állapodtak meg az ellenzéki pártok a befutó helyekről. A vita egy, esetleg két helyen megy, de a résztvevők remélik, hogy a megállapodás péntekig létrejön.

Az atv.hu három, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy az egyfelől az MSZP és a Párbeszéd, másfelől a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP között fennálló nézeteltérések arról szólnak, hogy az MSZP-nek és a Párbeszédnek együtt 8, 9, vagy 10 helye legyen-e az ellenzék közös listájának befutóként számon tartott, első 45 helyén.

Beleszámítanak-e a roma képviselőjelöltek az egyes pártok kvótáiba?

Az egyik konfliktusforrás, hogy mi lesz a Márki-Zay Péter kérésére az ellenzéki pártok – konkrétan a Jobbik, a Momentum és a Párbeszéd – (rész)listájának befutó helyére kerülő roma képviselőjelöltek státusza.

A Jobbik és a Momentum úgy teljesítették a miniszterelnök-jelölt kérését, hogy az általuk indított roma jelölt része 12, illetve 8 fős befutó (vagyis az ellenzéki lista első 45 helyén szereplő) "kontingensüknek".

A Jobbik annyihoz ragaszkodik, hogy 12 befutó helynél ne kapjon kevesebbet, illetve a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes a 45, várhatóan befutó listás helyből 37-nél ne kapjon kevesebbet. A Momentum pedig ahhoz ragaszkodik, hogy 8 helynél ne legyen kevesebbje az első 45 helyből. A DK nem ezen a téren tett gesztust, viszont ígéretet tett az LMP-nek, hogy amennyiben a zöldpárt saját várakozásaival szemben nem 2, csak 1 egyéni győzelmet szerez, akkor saját listás befutó helyeiből átad egyet az LMP-nek, hogy a zöldeknek lehessen frakciójuk az új Országgyűlésben.

A mostani állás a következő: a lista befutónak tekintett, első 45 helyéből

 • a DK 14-et (ha az LMP-t kisegíti, akkor 13-at),
 • a Jobbik 12-t (köztük egy roma politikust),
 • a Momentum 8-at (köztük egy roma politikust),
 • az MSZP-P összesen 8-at vagy 9-et (de ebben nem minden forgatókönyv szerint van benne a Párbeszéd által indított roma politikus),
 • az LMP 3-at, de ha csak egy egyéni győzelmük van, a DK kvótájáról 4-et kap.

A Párbeszéd néhány hete – a Jobbikhoz és a Momentumhoz hasonlóan – azt jelezte, hogy kész a miniszterelnök-jelölt kérésének eleget tenni, és befutó helyre tenni egy roma politikust a listáján, cserébe a lista 46. helyét kéri. A múlt héten viszont újra ott tartottak a felek, hogy a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes összesen 8 helyet adna az MSZP-Párbeszédnek, ők viszont 10-et kérnek – az MSZP-ből származó információink szerint végül 9-cel is beérnék, ha a többi párt kész lenne a kompromisszumra. ezt a helyzetet oldotta volna fel sorsolással Márki-Zay Péter, ám végül csak az MSZP és a Párbeszéd támogatta ötletét.

Egy koncepcionális vita

Ám a Párbeszéd roma jelöltjének MSZP-P kontingensbe számítása körüli kavarodás csak az egyik vitás kérdés.

A másik vita lényege koncepcionális: az MSZP-P lényegesen jobban szerepelt az előválasztáson, mint a két párt együttes, ellenzéken belüli, közvélemény-kutatók által mért támogatottsága. Az előválasztás első fordulójában a két párt jelöltjei az összes ellenzéki voks 25 százalékát gyűjtötték be, így a maguk szempontjából érthető módon ezt az eredményt tekintik a listás helyek elosztása alapjának.

A Momentum ezzel szemben hetek óta hangoztatja – és ebben támogatóra lelt a DK-ban, a Jobbikban és az LMP-ben is – hogy a lista elosztásának és a leendő frakciók méretének tükröznie kell az egyes pártok országos támogatottságát – ebben pedig az általuk számításba vett kutatások átlaga szerint gyakorlatilag kiegyenlített a Momentum és az MSZP-P támogatottsága. Hasonló problémával küzd a DK és a Jobbik is, vagyis hogy az előválasztási koalíciókötések miatt kevesebb szavazatot kaptak jelöltjeik az első fordulóban, mint amekkora a nekik mért társadalmi támogatottság; a DK ezen felül azzal is, hogy a nyerhető egyéni választókerületekből és a befutó listás helyekről összeálló frakciójuk mérete várhatóan szerényebb lesz, mint ma mért társadalmi támogatottságuk.

Karácsonynak nem tetszik a "diktátumpolitika"

A helyzet hetek óta változatlan, pedig szombaton délutánig a listát le kell adni. A DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes ragaszkodik ahhoz, hogy az MSZP és a P együttesen 8 helyet kapjanak, a szocialisták és a Párbeszéd viszont 10, illetve esetleges kompromisszum esetén 9 helyet kérnek. MSZP-s forrásunk megerősítette azt a más pártokból származó értesülésünket, hogy "szélsőséges esetben", a a DK-Jobbik-Momentum-LMP ragaszkodik mostani elképzeléseihez, amit az MSZP-ben és a P-ben "diktátumpolitikának" tartanak, akár az is elképzelhető, hogy Karácsony Gergely azt kéri, hogy vegyék le a nevét a lista 3. helyéről.

Ezt a végkifejletet azonban egyik forrásunk sem tartja valószínűnek, inkább azt várják, hogy a következő napok tárgyalási fordulóin megállapodik egymással a két ellenzéki tömb. Ehhez persze át kell hidalni az egy, esetleg két mandátumnyi különbséget a szembenálló felek elképzelései között. ​

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-20 | 13:56
Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

 • A Kálmán Olgának tollba mondott könyvében az egekig magasztalta Bajnai megszorításait a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
 • Teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és bevezetni a brutális megszorításokat - fejtette ki Márki-Zay.
Bel 2021-05-23 | 12:16
Hadházy lebuktatta az ellenzéki előválasztást: "Nagyon helyes, hogy az ellenzéki összefogás ilyen jól szervezett, de ne csak abban fogjunk össze, hogy elosztjuk a képviselő-jelöltek helyeit, aztán ne csináljunk semmit"

Hadházy lebuktatta az ellenzéki előválasztást: "Nagyon helyes, hogy az ellenzéki összefogás ilyen jól szervezett, de ne csak abban fogjunk össze, hogy elosztjuk a képviselő-jelöltek helyeit, aztán ne csináljunk semmit"

 • A Fideszt, az LMP-t, a Márki-Zay alapította MMM-t, és most újabban a Momentumot megjárt Hadházy Ákos interjút adott a Magyar Narancsnak.
 • Az ellenzéki képviselő szerint Orbán rendszere orosz-típusú, és Orbán fél, ha sokan tüntetnek ellene.
 • Szerinte a törvények megszegése is járható út.
 • Az interjúban lerántja a leplet az ellenzéki csodafegyverről, az előválasztásról is. Bevallja, hogy az egész egy színjáték.
 • Elárulja, hogy az egész átverés, mert jelenleg az összefogás csak arról szól, hogy "elosztjuk a képviselő-jelöltek helyeit".
Bel 2022-08-22 | 09:28
Letartóztatták az angol embercsempészt

Letartóztatták az angol embercsempészt

 • Éjfél előtt – saját észlelés alapján – állítottak meg egy magyar rendszámú kisbuszt az M9-es autóúton a 8-as kilométerszelvény közelében, Bogyiszló térségében.
 • A kocsit egy 44 éves angol férfi vezette, aki hét illegális migránst szállított.  
 • A külföldiek közül négyen szír, hárman pedig török állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-04-19 | 18:21
MigránsTaxi: A rendőrök elfogtak egy román állampolgárt, aki öt határsértőt próbált átcsempészni Magyarországon

MigránsTaxi: A rendőrök elfogtak egy román állampolgárt, aki öt határsértőt próbált átcsempészni Magyarországon

 • A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 2022. április 19-én 15 óra 30 perckor Ruzsa külterületén ellenőriztek egy román honosságú Volkswagen Golf Karavan típusú személygépkocsit.
 • Az ellenőrzés során az egyenruhások az autó utasterében öt határsértőt találtak, akik pakisztáni és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Sofőrt a rendőrök a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol elszámoltatása folyamatban van.
 • A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-10-19 | 10:15
Szabad egy fotóra? - cuppanós puszival köszöntötte Orbánt egy szerb nő

Szabad egy fotóra? - cuppanós puszival köszöntötte Orbánt egy szerb nő

 • A miniszterelnök Szerbiában, a Délvidéken járt hétfőn.
Bel 2022-04-29 | 13:22
Rekord: Egy cseh férfi furgonjában 32 illegális migránst találtak

Rekord: Egy cseh férfi furgonjában 32 illegális migránst találtak

 • 2022. április 29-én 8 óra 25 perckor az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza térségében intézkedés alá vontak egy furgont, amelyet egy 32 éves cseh férfi vezett.
 • A jármű rakterében 32 külföldit találtak a rendőrök. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • A gyanú szerint a cseh állampolgárságú sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.
 • A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
 • A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-06-09 | 11:22

A kormány gazdaságpolitikája iránti bizalom is tovább nőtt

 • Ahogyan a járványkezeléssel, úgy a kormány gazdaságpolitikai lépéseivel is egyre elégedettebbek a magyarok.
 • Ez derül ki egy új közvélemény-kutatásból.
Bel 2021-09-29 | 09:56
Magyarország az egyik leggyorsabb gazdasági újraindítást érte el az EU-ban

Magyarország az egyik leggyorsabb gazdasági újraindítást érte el az EU-ban

 • A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.
 • A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt