Márki-Zay embere Róna Péterről: "huncut pici gazember"

Márki-Zay embere Róna Péterről: "huncut pici gazember"
  • Király Júlia a nem nyilvánosságnak szánt levelében azt írta meg Márki-Zay Péternek, hogy kiszáll a kampányból Róna miatt.

Az MNB volt alelnöke a miniszterelnök-jelöltnek és az ellenzéki pártok gazdaságpolitikai szakpolitikusainak írott levelében jelentette be e hét hétfőn, hogy a továbbiakban nem vállal nyilvános szereplést az ellenzék kampányában. Ezt azonban nem akarta a nyilvánosságban közölni, mert attól tartott, ártott volna az ellenzéki kampánynak. "Egyszerűen nem fogok ráérni" – fogalmazott levelében Király Júlia - írja az atv.hu portál.

Király Júlia, aki 2007 és 2013 között volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, aki tavaly ősszel csatlakozott Márki-Zay Péter csapatához mint a miniszterelnök-jelölt gazdaságpolitikai tanácsadója.

Az együttműködés hónapokon át zökkenőmentes volt, olyannyira, hogy Király Júlia még február 8-án a 444-nek adott interjújában is hosszan ismertette Márki-Zay Péter és az egyesült ellenzék gazdaságpolitikai elképzeléseit.

Aztán történt valami: előbb arról írt az atv.hu, hogy a korábban a Jobbikon kívül minden ellenzéki párt által támogatott Iványi Gábor mellett Róna Péter és Elek István neve is felmerült az ellenzék államfőjelöltjeként; majd kiderült: a Jobbik fenntartotta Iványival szembeni vétóját, viszont a Párbeszéd és a Momentum feladta Rónával kapcsolatos ellenkezését, így Róna Péter lett az ellenzéki pártok közös köztársaságielnök-jelöltje.

Ez nagyon nem tetszett Király Júliának, aki hétfőn kora délután levelet írt Márki-Zay Péternek és a hatpárti ellenzék gazdaságpolitikai döntéshozóinak, és bejelentette, hogy a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli az egyesült ellenzéket, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy az ellenzéki államfőjelölt egy "huncut pici gazember".

Király Júlia a döntését indokló levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, majd emlékeztette az ellenzék miniszterelnökjelöltjét, hogy Róna őt (mármint Király Júliát) személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős "hét főbűnös" egyikének nevezve őt.

Ezt követően – miközben kijelentette, hogy nem akar károkat okozni az egyesült ellenzéknek – leszögezte: minden nyilvános szerepléséről lemond, és a háttérbe húzódva "próbál szurkolni" azért, "hogy megbukjon ez a rendszer".

Király Júlia döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. "Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni" – tette hozzá. Annyi kiutat hagyott a helyzetből, hogy kijelentette: amennyiben Róna Péter valamilyen okból mégsem vállalja a jelöltséget, "visszalépése máris felejthető".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-18 | 10:05
7 illegális migránst csempészet a szerb férfi Lajosmizsénél

7 illegális migránst csempészet a szerb férfi Lajosmizsénél

  • A szerb férfit őrizetbe veszik a rendőrök, az autóban utazó illegális migránsokat visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-06-15 | 13:28
Kettős elfogás: 13 migráns a csomagtérben

Kettős elfogás: 13 migráns a csomagtérben

  • A rendőrök 2022. június 15-én 9 óra 10 perckor a 81-es számú főúton, Székesfehérvár külterületén ellenőriztek egy moldáv honosságú gépjárművet és annak 42 éves grúz állampolgárságú sofőrjét, valamint a mellett ülő 42 éves moldáv segítőjét.
  • Járműben rajtuk kívül további 13 férfi utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • A rendőrök a két embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a rendőrségre előállították.
  • A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel és társával szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Bel 2021-06-23 | 16:48

Orbán: A Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert elfogulatlan vizsgálat nélkül tesz közzé elfogult, politikai véleményt

  • Közleményben reagált a magyar miniszterelnök Ursula von der Leyen megalapozatlan kritikáira.
Bel 2021-07-21 | 12:50
A Momentum, a DK és Hadházy is a gyermekvédelmi népszavazás bojkottjára hívnak fel

A Momentum, a DK és Hadházy is a gyermekvédelmi népszavazás bojkottjára hívnak fel

  • Ezek szerint ők be akarják engedni az óvodákba és az iskolákba az LMBTQ+ érzékenyítést.
Bel 2022-01-25 | 16:52
Alapjogokért Központ: stabil előny a kormányoldalon

Alapjogokért Központ: stabil előny a kormányoldalon

  • 5 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP listája a Márki-Zay vezette baloldali ellenzék előtt.
  • 3%-on a Kutyapárt, és 4%-on a Mi Hazánk mozgalom.
Bel 2021-06-11 | 13:49

Előválasztási színjáték: Jakab visszaszólt Hadházynak

  • Szerinte Hadházy a frontvonalon mutatta meg, hogy nem lehet rá számítani.
Bel 2021-06-08 | 20:16
Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

  • Újabb baloldali véleményvezér kritizálja a DK-Jobbik összefogást az előválasztás előtt.
  • Bauer Tamás sokáig az SZDSZ meghatározó politikusa volt.
  • 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, 2011-től 2014-ig a Demokratikus Koalíció alelnöke volt.