Pécsett recseg-ropog a baloldali összefogás, újabb ellenzékiek indulnak a körzetekben

Pécsett recseg-ropog a baloldali összefogás, újabb ellenzékiek indulnak a körzetekben
  • A nem túl sikeres pécsi baloldali városvezetés frakcióját két képviselő hagyta el az utóbbi időkben.
  • Mindketten bejelentették, hogy ringbe szállnak az országgyűlési választásokon is.

A Baranya 1-es és 2-es választókerületben is az a helyzet állhat elő, hogy az előválasztás győzteseivel szemben korábbi ellenzéki önkormányzati képviselők is indulnak a választáson. Az ellenzék kormánypárti akciót sejt a történtek mögött, az egyik jelölt hallgat, a másik pedig azt állítja, hogy olyan embereket visz el szavazni az ellenzékre, akik egyébként otthon maradnának - írja a hvg.

Recseg-ropog az ellenzéki összefogás a pécsi közgyűlésben, aminek az előválasztáson győztes Mellár Tamás (Baranya1) és Szakács László (Baranya2) ihatja meg a levét. Pécs volt DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia nemrég bejelentette, hogy megméreti magát az április 3-i országgyűlési választáson, a Baranya 1-es választókerületben, ezzel Mellárnak okozhat nehéz perceket. Egy volt jobbikos önkormányzati képviselő, Hencsei Zsolt pedig a Baranya 2-es választókerületben indulna többek között az ott esélyes DK-s Szakáccsal szemben.

Bognár Szilvia függetlenként, a Mindenki Pécsért Egyesület (ez alatt az ernyőszervezet alatt indultak az ellenzéki pártok jelöltjei) nevében nyert egyéniben az önkormányzati választáson 2019-ben – amikor az ellenzék tönkreverte a kormánypártot –, majd később belépett a Demokratikus Koalícióba. A városi közgyűlésben azonban többször is ellentétbe került Péterffy Attila polgármesterrel, illetve az ellenzéki frakciószövetséggel.

Bognár bírált egyes kinevezéseket és úgy látta, a város vezetésével szemben kritikus képviselőket elhallgattatják. Tavaly december kilépett a DK-ból és azóta függetlenként dolgozik a közgyűlésben.

A várost vezető koalíciós többség egyébként folyamatosan apad, korábban már három momentumos képviselő lépett ki Bognár mellett, majd kedden pont a másik egyéniben induló Hencsei Zsolt jelentette be a távozását a Jobbikból, illetve a várost vezető Pécs Jövője Frakciószövetségből. A 26 tagú testületben így kétfősre apadt a várost vezető – 14 tagú – koalíció többsége.

Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke a hvg.hu-nak azt mondta Hencsei távozásáról, hogy a képviselő maximalizmusa volt a háttérben. A város egyik legelhanyagoltabb körzetében nyert, ahol rengeteg munkát végez. Gyimesi szerint többet fejlődött az elmúlt két és fél évben a városrész, mint a Fidesz tíz éves regnálása alatt. Azt azonban Hencsei nem tudta elviselni, hogy a város korlátozott anyagi forrásokkal rendelkezik és nem tudja megvalósítani az összes elképzelését. A megyei elnök szerint az emiatt bekövetkezett sorozatos konfrontáció vezetett a képviselő kilépéséhez.

Hencsei a meszesi városrészén lett egyéniben önkormányzati képviselő, a terület az országgyűlési választáson a Baranya 2-es választókerülethez tartozik. Egyéniben ott Hoppál Péter nyert 2018-ban 40,1 százalékos eredménnyel az akkori megosztott ellenzékkel szemben. A választókerület minimum a billegő körzetekhez tartozik, de az eddigi becslések szerint inkább az ellenzéknek áll a zászló, Szakács László nyerhet. Hencseit kerestük telefonon, SMS-ben is, de nem reagált. Az indulását a Pesti Srácok egy cikke tényként állítja és egy közösségi médiás bejelentésre hivatkoznak, azonban a hvg annak nem találta nyomát. A hvg.hu-nak ugyanakkor két forrása is arról számolt be, hogy Hencseinek felvették a jelölőíveket, így indulna a választáson, ráadásul a helyi ügyekben jól informált Szabad Pécs is így tudja.

Kinek áll ez az érdekében?

A hvg több háttérbeszélgetést is folytatott az indulásokról, melyeken ellenzéki oldalról azt sejtették, hogy a Fidesz vett két önkormányzati képviselőt jelöltnek, akik gyengíthetik Mellár Tamás és Szakács László esélyeit, tőlük vehetnek el szavazatokat. Az egyik név nélkül megszólaló városházi forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor csak azt kell nézni, kinek jó az ellenzéki szavazatok megoszlása és akkor már közel is járhatnak az igazsághoz. Hiteltelen, ha valaki a Fidesz leváltásának egyedül indul neki – mondta.

Hasonlóan nyilatkozott a hvg.hu-nak Horváth Csaba politológus, a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának docense is. A szakember úgy véli, hogy a két renegát induló könnyen belekerülhet a megélhetési politikus kategóriába, – azt érzékeltetve ezzel, hogy a Fideszt sejthetik a választópolgárok mögöttük – emiatt is esélytelenek. Ugyanakkor úgy látja, hogy Bognár pár százalékot elvihet és ezzel Mellár Tamás nehéz helyzetbe kerülhet, bár jóval erősebbnek érzi a Fidesz jelöltjénél, Kővári Jánosnál.

A 2018-as választáson Mellár a Baranya 1-es oevk-ban a fideszes Csizi Pétert győzte le, 39,2 százalékot szerzett, míg a kormánypárti politikus csaknem 37 százalékot. A többi szavazatot a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MKKP jelöltje vitte el. Kérdés, az arányok mennyiben módosulnak, illetve a Fidesz új jelöltje, Kővári mennyire lesz erős ellenfél.

Bognár Szilviát is megkérdezte erről  a hvg, aki határozottan tagadta, hogy bármilyen kormánypárti kötődése lenne, vagy "biztatásuk" állna a háttérben. Azt mondta, hogy 2019-ben az önkormányzati választások előtt azért mondott igent a felkérésre, hogy induljon a városházi székért, mert nagyon elege volt a kormány intézkedéseiből. "Aki nálam jobban utálja a Fideszt, az festi magát" – mondta. A városházi koalícióban tapasztalt morál miatt indul, ahogy fogalmazott, gyakran olyan módszereket alkalmaznak, mint a Fidesz és ő egy mást színt akar a politikába vinni. Azt ugyanakkor tagadta, hogy a bosszú motiválná.

Jelenleg gyűjti az ajánlásokat, bízik benne, hogy összejön az 500 aláírás. Kilenc aktivista segíti a munkáját, de ő maga is talpal. Arról számolt be, hogy sok olyan ember ír alá neki, aki nem elégedett Mellár Tamás munkájával, és inkább el sem menne szavazni. Úgy gondolja, ha az indulásával elvisz olyan embereket az urnához, akik egyébként otthon maradnának és leszavaznak bármilyen kormányváltó erőre, akkor már megérte. Az esélyeiről úgy fogalmazott, hogy az esze szerint nem nyerhet, azonban a szíve mást diktál.

A városvezető koalíció nem kívánt reagálni volt frakciótársaik indulására, Mellár Tamás ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben bírálta Bognárt, aki egy Fidesz-közeli portálnak, a Pécs Aktuál podcastjában adott interjúban kritizálta az ellenzéket. Mellár azt írta, hogy elhatárolódik a kijelentéseitől, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy negatív benyomást keltsenek az ellenzéki összefogásról, és gyengítsék az ellenzék közös jelöltjeinek választási esélyeit.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-05 | 11:31
Az építőanyag-forgalmazók kétharmadánál talált jogsértést a fogyasztóvédelem

Az építőanyag-forgalmazók kétharmadánál talált jogsértést a fogyasztóvédelem

  • Kormányzati szándék fellépni az építőanyag-árak drágítása ellen, hogy a támogatások az érintettekhez jussanak el, ne nyeljék el a hasznot a kereskedők.
Bel 2022-05-06 | 14:11
Nyolc migránst csempészett az ukrán sofőr

Nyolc migránst csempészett az ukrán sofőr

  • Szombathelyi rendőrök 2022. május 6-án, a délelőtti órákban, Ják térségében állítottak meg egy lengyel forgalmi rendszámú gépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett.
  • A gépkocsiban a sofőrön kívül nyolc, magát afgán állampolgárnak mondó személy utazott.
  • Rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Az ukrán állampolgárságú sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.
Bel 2021-12-20 | 13:56
Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

  • A Kálmán Olgának tollba mondott könyvében az egekig magasztalta Bajnai megszorításait a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
  • Teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és bevezetni a brutális megszorításokat - fejtette ki Márki-Zay.
Bel 2021-12-18 | 11:00
A Századvég szerint is mélyrepülésben van Márki-Zay

A Századvég szerint is mélyrepülésben van Márki-Zay

  • A baloldal saját mérése, a Medián HVG által megrendelt kutatása, és most a Századvég kutatói is azt mérték, Márki-Zay lefelé tartó spirálban van.
Bel 2021-08-02 | 09:58
Pulai András, az ellenzék bérelemzője: Karácsony elsőségét cibálja Jakab és Dobrev

Pulai András, az ellenzék bérelemzője: Karácsony elsőségét cibálja Jakab és Dobrev

  • A Népszavának adott interjút a bármire kapható Publicus elemzője, Pulai András.
  • Ebben megerősíti az IDEA-Závecz felmérést, hogy Karácsony elsőségét kikezdte Jakab és Dobrev.
  • Azt is elmondja, a Momentum népszerűségvesztésével a pártnak "kezdenie kellene valamit".
Bel 2021-06-21 | 10:21

Hónapokig adagolt nyugtatót az idős asszonynak, hogy megszerezze érdi nyaralóját

  • Miután a nő meghalt, azt is elintézte, hogy ne legyen boncolás.
Bel 2021-07-23 | 17:47
"Több orvost a kórházba!" pult előtt pózolt a pályaelhagyó Cseh Katalin

"Több orvost a kórházba!" pult előtt pózolt a pályaelhagyó Cseh Katalin

  • Az álszentségnek és a képmutatásnak nincsen határa.
  • Cseh Katalin 2014-ben végzett orvosként a Semmelweis Egyetemen, majd 2015-ben egészségügyi közgazdász diplomát szerzett a Rotterdami Erasmus Egyetemen.
  • 2015 szeptembere és 2017 szeptembere között rezidens orvosként dolgozott a SOTE 1. sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, majd befejezte orvosi pályafutását.
  • 2013 és 2018 között a Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetője volt.
  • 2021-ben pedig azt követeli, hogy "Több orvost a kórházba!"