Pécsett recseg-ropog a baloldali összefogás, újabb ellenzékiek indulnak a körzetekben

Pécsett recseg-ropog a baloldali összefogás, újabb ellenzékiek indulnak a körzetekben
 • A nem túl sikeres pécsi baloldali városvezetés frakcióját két képviselő hagyta el az utóbbi időkben.
 • Mindketten bejelentették, hogy ringbe szállnak az országgyűlési választásokon is.

A Baranya 1-es és 2-es választókerületben is az a helyzet állhat elő, hogy az előválasztás győzteseivel szemben korábbi ellenzéki önkormányzati képviselők is indulnak a választáson. Az ellenzék kormánypárti akciót sejt a történtek mögött, az egyik jelölt hallgat, a másik pedig azt állítja, hogy olyan embereket visz el szavazni az ellenzékre, akik egyébként otthon maradnának - írja a hvg.

Recseg-ropog az ellenzéki összefogás a pécsi közgyűlésben, aminek az előválasztáson győztes Mellár Tamás (Baranya1) és Szakács László (Baranya2) ihatja meg a levét. Pécs volt DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia nemrég bejelentette, hogy megméreti magát az április 3-i országgyűlési választáson, a Baranya 1-es választókerületben, ezzel Mellárnak okozhat nehéz perceket. Egy volt jobbikos önkormányzati képviselő, Hencsei Zsolt pedig a Baranya 2-es választókerületben indulna többek között az ott esélyes DK-s Szakáccsal szemben.

Bognár Szilvia függetlenként, a Mindenki Pécsért Egyesület (ez alatt az ernyőszervezet alatt indultak az ellenzéki pártok jelöltjei) nevében nyert egyéniben az önkormányzati választáson 2019-ben – amikor az ellenzék tönkreverte a kormánypártot –, majd később belépett a Demokratikus Koalícióba. A városi közgyűlésben azonban többször is ellentétbe került Péterffy Attila polgármesterrel, illetve az ellenzéki frakciószövetséggel.

Bognár bírált egyes kinevezéseket és úgy látta, a város vezetésével szemben kritikus képviselőket elhallgattatják. Tavaly december kilépett a DK-ból és azóta függetlenként dolgozik a közgyűlésben.

A várost vezető koalíciós többség egyébként folyamatosan apad, korábban már három momentumos képviselő lépett ki Bognár mellett, majd kedden pont a másik egyéniben induló Hencsei Zsolt jelentette be a távozását a Jobbikból, illetve a várost vezető Pécs Jövője Frakciószövetségből. A 26 tagú testületben így kétfősre apadt a várost vezető – 14 tagú – koalíció többsége.

Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke a hvg.hu-nak azt mondta Hencsei távozásáról, hogy a képviselő maximalizmusa volt a háttérben. A város egyik legelhanyagoltabb körzetében nyert, ahol rengeteg munkát végez. Gyimesi szerint többet fejlődött az elmúlt két és fél évben a városrész, mint a Fidesz tíz éves regnálása alatt. Azt azonban Hencsei nem tudta elviselni, hogy a város korlátozott anyagi forrásokkal rendelkezik és nem tudja megvalósítani az összes elképzelését. A megyei elnök szerint az emiatt bekövetkezett sorozatos konfrontáció vezetett a képviselő kilépéséhez.

Hencsei a meszesi városrészén lett egyéniben önkormányzati képviselő, a terület az országgyűlési választáson a Baranya 2-es választókerülethez tartozik. Egyéniben ott Hoppál Péter nyert 2018-ban 40,1 százalékos eredménnyel az akkori megosztott ellenzékkel szemben. A választókerület minimum a billegő körzetekhez tartozik, de az eddigi becslések szerint inkább az ellenzéknek áll a zászló, Szakács László nyerhet. Hencseit kerestük telefonon, SMS-ben is, de nem reagált. Az indulását a Pesti Srácok egy cikke tényként állítja és egy közösségi médiás bejelentésre hivatkoznak, azonban a hvg annak nem találta nyomát. A hvg.hu-nak ugyanakkor két forrása is arról számolt be, hogy Hencseinek felvették a jelölőíveket, így indulna a választáson, ráadásul a helyi ügyekben jól informált Szabad Pécs is így tudja.

Kinek áll ez az érdekében?

A hvg több háttérbeszélgetést is folytatott az indulásokról, melyeken ellenzéki oldalról azt sejtették, hogy a Fidesz vett két önkormányzati képviselőt jelöltnek, akik gyengíthetik Mellár Tamás és Szakács László esélyeit, tőlük vehetnek el szavazatokat. Az egyik név nélkül megszólaló városházi forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor csak azt kell nézni, kinek jó az ellenzéki szavazatok megoszlása és akkor már közel is járhatnak az igazsághoz. Hiteltelen, ha valaki a Fidesz leváltásának egyedül indul neki – mondta.

Hasonlóan nyilatkozott a hvg.hu-nak Horváth Csaba politológus, a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának docense is. A szakember úgy véli, hogy a két renegát induló könnyen belekerülhet a megélhetési politikus kategóriába, – azt érzékeltetve ezzel, hogy a Fideszt sejthetik a választópolgárok mögöttük – emiatt is esélytelenek. Ugyanakkor úgy látja, hogy Bognár pár százalékot elvihet és ezzel Mellár Tamás nehéz helyzetbe kerülhet, bár jóval erősebbnek érzi a Fidesz jelöltjénél, Kővári Jánosnál.

A 2018-as választáson Mellár a Baranya 1-es oevk-ban a fideszes Csizi Pétert győzte le, 39,2 százalékot szerzett, míg a kormánypárti politikus csaknem 37 százalékot. A többi szavazatot a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MKKP jelöltje vitte el. Kérdés, az arányok mennyiben módosulnak, illetve a Fidesz új jelöltje, Kővári mennyire lesz erős ellenfél.

Bognár Szilviát is megkérdezte erről  a hvg, aki határozottan tagadta, hogy bármilyen kormánypárti kötődése lenne, vagy "biztatásuk" állna a háttérben. Azt mondta, hogy 2019-ben az önkormányzati választások előtt azért mondott igent a felkérésre, hogy induljon a városházi székért, mert nagyon elege volt a kormány intézkedéseiből. "Aki nálam jobban utálja a Fideszt, az festi magát" – mondta. A városházi koalícióban tapasztalt morál miatt indul, ahogy fogalmazott, gyakran olyan módszereket alkalmaznak, mint a Fidesz és ő egy mást színt akar a politikába vinni. Azt ugyanakkor tagadta, hogy a bosszú motiválná.

Jelenleg gyűjti az ajánlásokat, bízik benne, hogy összejön az 500 aláírás. Kilenc aktivista segíti a munkáját, de ő maga is talpal. Arról számolt be, hogy sok olyan ember ír alá neki, aki nem elégedett Mellár Tamás munkájával, és inkább el sem menne szavazni. Úgy gondolja, ha az indulásával elvisz olyan embereket az urnához, akik egyébként otthon maradnának és leszavaznak bármilyen kormányváltó erőre, akkor már megérte. Az esélyeiről úgy fogalmazott, hogy az esze szerint nem nyerhet, azonban a szíve mást diktál.

A városvezető koalíció nem kívánt reagálni volt frakciótársaik indulására, Mellár Tamás ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben bírálta Bognárt, aki egy Fidesz-közeli portálnak, a Pécs Aktuál podcastjában adott interjúban kritizálta az ellenzéket. Mellár azt írta, hogy elhatárolódik a kijelentéseitől, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy negatív benyomást keltsenek az ellenzéki összefogásról, és gyengítsék az ellenzék közös jelöltjeinek választási esélyeit.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-28 | 11:55
Lábbal szavaznak: Karácsony miatt 84 ezer ember hagyta el egyetlen év alatt Budapestet

Lábbal szavaznak: Karácsony miatt 84 ezer ember hagyta el egyetlen év alatt Budapestet

 • Drámai számok látszanak a statisztikai hivatal jelentéséből. Budapestről tavaly több, mint 84 ezer ember költözött el.
 • A fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága.
Bel 2021-08-04 | 11:50
A lőtéri kutyát se érdekli Karácsony 99 Mozgalma

A lőtéri kutyát se érdekli Karácsony 99 Mozgalma

 • A BENNFENTES után a Magyar Nemzet is arról ír: érdektelenségbe fullad Karácsony személyes kampánya.
 • A DK pártlapjában, a Nyugati Fényben is üzentek Karácsonynak a Deák téri "szartenger" miatt.
Bel 2021-10-06 | 19:46
Kezdődik a bosszú: Hadházy feljelenti Tóth Csabát

Kezdődik a bosszú: Hadházy feljelenti Tóth Csabát

 • Adóelkerülés és pénzmosás vádjával.
Bel 2021-07-07 | 19:46
Oltási akciót indít a kormány, a háziorvosok személyesen felkeresik azokat, akiket eddig még nem oltottak be

Oltási akciót indít a kormány, a háziorvosok személyesen felkeresik azokat, akiket eddig még nem oltottak be

 • Ezt Gulyás Gergely jelentette be a Kormányinfón, és hozzátette, feltehetően lesz 4. hullám, és az az oltatlanokat támadja majd, mert a beoltottakat védik a vakcinák.
 • Azt is hozzátette, minden vakcinatípus esetében vizsgálják a 3. oltás lehetőségét.
 • Azonnali hatállyal bevezetik, hogy bejelentést követően lehet csak kivinni az országból bizonyos építőanyagi terméket.
 • Optimista a kormány a második negyedéves növekedést illetően. A legfontosabb, hogy a rendszerváltás óta nem látott bővülés legyen idén – tette hozzá.
Bel 2021-06-11 | 16:02
Újabb ellenzéki paktum az előválasztás előtt: Ungár Péter mögé állt be Jakab Péter Szombathelyen

Újabb ellenzéki paktum az előválasztás előtt: Ungár Péter mögé állt be Jakab Péter Szombathelyen

 • Folytatódik az előválasztásnak hazudott, de valójában a pártok közötti alkukat jelentő folyamat. Most Ungár mögé állt be Jakab.
 • A baloldali ellenzék azt hazudta korábban a választóknak, hogy majd ők dönthetik el, ki induljon egy választókerületben.
 • Ebből nem lett semmi: ahogy a BENNFENTES az utóbbi hetekben rendre megírta, az ellenzék az előválasztás előtt lemutyizza egymás között a körzeteket.
 • Bencsik János, Hont András, Bauer Tamás, Puzsér Róbert, Márki-Zay Péter és mások is is arra figyelmeztetnek, az "előválasztásnak" így semmi értelme sincs.
Bel 2021-05-14 | 07:59

Orbán: egy-két hónappal járunk a nyugati országok előtt, a baloldal csúfosan leszerepelt, nem segítettek, csak ártottak

 • Szép eredménynek mondható, hogy az Európai Unióban átoltottság tekintetében Magyarország az első helyen áll, de nem szabad elfelejteni, hogy emberéletekről van szó.
 • A kormányfő hozzátette, hogy Karikó Katalinnal való csütörtöki találkozóján a professzor elmondta neki, hogy az általuk kifejlesztett módszerrel egy mutáns megjelenése esetén gyorsan tudnak választ adni.
 • A miniszterelnök a baloldallal kapcsolatban azt mondta, hogy a járványhelyzetben csúfosan leszerepeltek, nem segítettek, csak ártottak.
 • Orbán Viktor szerint a nyugati országok egy-két hónappal mögöttünk járnak. A 16-18 év közöttiek oltása a legtöbb helyen fel sem merül, van ország ahol még a nyugdíjasok oltják.
 • Amint a diákok oltása befejeződött átlagosan hetente 150 ezer adag körüli Pfizer vakcina lesz elérhető a lakosság számára, de más vakcinák folyamatosan felvehetőek.
 • Nincs értelme jövőt tervezni, ha nincs gyerek, hiszen kinek terveznének jövőt, ha nem a gyerekeknek. A kutatások azt is kimutatták, hogy a fiatal párok több gyereket vállalnának, csak nincs meg hozzá az anyagi keretük.
Bel 2021-08-31 | 11:55
A Főpolgármester tanácsokat osztogat: készüljenek a közlekedők a forgalmi torlódásokra az iskolakezdéskor

A Főpolgármester tanácsokat osztogat: készüljenek a közlekedők a forgalmi torlódásokra az iskolakezdéskor

 • Múlt héten még eljátszotta a szuperkompetens vezetőt, aki egy prezentáció előtt makog, mert feltehetően akkor látta először.
 • Akkor még arról beszélt, forgalmi könnyítéseket hoznak a Nagykörúton az autósforgalom érdekében.
 • Ennek része volt, hogy a körúti villamoslámpákat áthangolják, így a villamosokat a háttérbe szorítják az autósforgalom érdekében.
 • Kedden már nem a cselekvő Karácsonyt láthatjuk, hanem azt, aki jótanácsokat osztogat.
 • Szerinte a közlekedőknek fel kell készülnie a torlódásokra.
Bel 2021-06-14 | 20:03
A józan ész hangja: a járványok és a tömeges migráció évtizede jön - az új hidegháború nem érdeke hazánknak, mert azon Közép-Európa mindig rajtavesztett

A józan ész hangja: a járványok és a tömeges migráció évtizede jön - az új hidegháború nem érdeke hazánknak, mert azon Közép-Európa mindig rajtavesztett

 • Előbbit Orbán Viktor miniszterelnök, utóbbit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a #NATO2030 konferenciája előtt, és a konferencián.