Pécsett recseg-ropog a baloldali összefogás, újabb ellenzékiek indulnak a körzetekben

Pécsett recseg-ropog a baloldali összefogás, újabb ellenzékiek indulnak a körzetekben
 • A nem túl sikeres pécsi baloldali városvezetés frakcióját két képviselő hagyta el az utóbbi időkben.
 • Mindketten bejelentették, hogy ringbe szállnak az országgyűlési választásokon is.

A Baranya 1-es és 2-es választókerületben is az a helyzet állhat elő, hogy az előválasztás győzteseivel szemben korábbi ellenzéki önkormányzati képviselők is indulnak a választáson. Az ellenzék kormánypárti akciót sejt a történtek mögött, az egyik jelölt hallgat, a másik pedig azt állítja, hogy olyan embereket visz el szavazni az ellenzékre, akik egyébként otthon maradnának - írja a hvg.

Recseg-ropog az ellenzéki összefogás a pécsi közgyűlésben, aminek az előválasztáson győztes Mellár Tamás (Baranya1) és Szakács László (Baranya2) ihatja meg a levét. Pécs volt DK-s alpolgármestere, Bognár Szilvia nemrég bejelentette, hogy megméreti magát az április 3-i országgyűlési választáson, a Baranya 1-es választókerületben, ezzel Mellárnak okozhat nehéz perceket. Egy volt jobbikos önkormányzati képviselő, Hencsei Zsolt pedig a Baranya 2-es választókerületben indulna többek között az ott esélyes DK-s Szakáccsal szemben.

Bognár Szilvia függetlenként, a Mindenki Pécsért Egyesület (ez alatt az ernyőszervezet alatt indultak az ellenzéki pártok jelöltjei) nevében nyert egyéniben az önkormányzati választáson 2019-ben – amikor az ellenzék tönkreverte a kormánypártot –, majd később belépett a Demokratikus Koalícióba. A városi közgyűlésben azonban többször is ellentétbe került Péterffy Attila polgármesterrel, illetve az ellenzéki frakciószövetséggel.

Bognár bírált egyes kinevezéseket és úgy látta, a város vezetésével szemben kritikus képviselőket elhallgattatják. Tavaly december kilépett a DK-ból és azóta függetlenként dolgozik a közgyűlésben.

A várost vezető koalíciós többség egyébként folyamatosan apad, korábban már három momentumos képviselő lépett ki Bognár mellett, majd kedden pont a másik egyéniben induló Hencsei Zsolt jelentette be a távozását a Jobbikból, illetve a várost vezető Pécs Jövője Frakciószövetségből. A 26 tagú testületben így kétfősre apadt a várost vezető – 14 tagú – koalíció többsége.

Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke a hvg.hu-nak azt mondta Hencsei távozásáról, hogy a képviselő maximalizmusa volt a háttérben. A város egyik legelhanyagoltabb körzetében nyert, ahol rengeteg munkát végez. Gyimesi szerint többet fejlődött az elmúlt két és fél évben a városrész, mint a Fidesz tíz éves regnálása alatt. Azt azonban Hencsei nem tudta elviselni, hogy a város korlátozott anyagi forrásokkal rendelkezik és nem tudja megvalósítani az összes elképzelését. A megyei elnök szerint az emiatt bekövetkezett sorozatos konfrontáció vezetett a képviselő kilépéséhez.

Hencsei a meszesi városrészén lett egyéniben önkormányzati képviselő, a terület az országgyűlési választáson a Baranya 2-es választókerülethez tartozik. Egyéniben ott Hoppál Péter nyert 2018-ban 40,1 százalékos eredménnyel az akkori megosztott ellenzékkel szemben. A választókerület minimum a billegő körzetekhez tartozik, de az eddigi becslések szerint inkább az ellenzéknek áll a zászló, Szakács László nyerhet. Hencseit kerestük telefonon, SMS-ben is, de nem reagált. Az indulását a Pesti Srácok egy cikke tényként állítja és egy közösségi médiás bejelentésre hivatkoznak, azonban a hvg annak nem találta nyomát. A hvg.hu-nak ugyanakkor két forrása is arról számolt be, hogy Hencseinek felvették a jelölőíveket, így indulna a választáson, ráadásul a helyi ügyekben jól informált Szabad Pécs is így tudja.

Kinek áll ez az érdekében?

A hvg több háttérbeszélgetést is folytatott az indulásokról, melyeken ellenzéki oldalról azt sejtették, hogy a Fidesz vett két önkormányzati képviselőt jelöltnek, akik gyengíthetik Mellár Tamás és Szakács László esélyeit, tőlük vehetnek el szavazatokat. Az egyik név nélkül megszólaló városházi forrás arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor csak azt kell nézni, kinek jó az ellenzéki szavazatok megoszlása és akkor már közel is járhatnak az igazsághoz. Hiteltelen, ha valaki a Fidesz leváltásának egyedül indul neki – mondta.

Hasonlóan nyilatkozott a hvg.hu-nak Horváth Csaba politológus, a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karának docense is. A szakember úgy véli, hogy a két renegát induló könnyen belekerülhet a megélhetési politikus kategóriába, – azt érzékeltetve ezzel, hogy a Fideszt sejthetik a választópolgárok mögöttük – emiatt is esélytelenek. Ugyanakkor úgy látja, hogy Bognár pár százalékot elvihet és ezzel Mellár Tamás nehéz helyzetbe kerülhet, bár jóval erősebbnek érzi a Fidesz jelöltjénél, Kővári Jánosnál.

A 2018-as választáson Mellár a Baranya 1-es oevk-ban a fideszes Csizi Pétert győzte le, 39,2 százalékot szerzett, míg a kormánypárti politikus csaknem 37 százalékot. A többi szavazatot a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MKKP jelöltje vitte el. Kérdés, az arányok mennyiben módosulnak, illetve a Fidesz új jelöltje, Kővári mennyire lesz erős ellenfél.

Bognár Szilviát is megkérdezte erről  a hvg, aki határozottan tagadta, hogy bármilyen kormánypárti kötődése lenne, vagy "biztatásuk" állna a háttérben. Azt mondta, hogy 2019-ben az önkormányzati választások előtt azért mondott igent a felkérésre, hogy induljon a városházi székért, mert nagyon elege volt a kormány intézkedéseiből. "Aki nálam jobban utálja a Fideszt, az festi magát" – mondta. A városházi koalícióban tapasztalt morál miatt indul, ahogy fogalmazott, gyakran olyan módszereket alkalmaznak, mint a Fidesz és ő egy mást színt akar a politikába vinni. Azt ugyanakkor tagadta, hogy a bosszú motiválná.

Jelenleg gyűjti az ajánlásokat, bízik benne, hogy összejön az 500 aláírás. Kilenc aktivista segíti a munkáját, de ő maga is talpal. Arról számolt be, hogy sok olyan ember ír alá neki, aki nem elégedett Mellár Tamás munkájával, és inkább el sem menne szavazni. Úgy gondolja, ha az indulásával elvisz olyan embereket az urnához, akik egyébként otthon maradnának és leszavaznak bármilyen kormányváltó erőre, akkor már megérte. Az esélyeiről úgy fogalmazott, hogy az esze szerint nem nyerhet, azonban a szíve mást diktál.

A városvezető koalíció nem kívánt reagálni volt frakciótársaik indulására, Mellár Tamás ugyanakkor egy Facebook-bejegyzésben bírálta Bognárt, aki egy Fidesz-közeli portálnak, a Pécs Aktuál podcastjában adott interjúban kritizálta az ellenzéket. Mellár azt írta, hogy elhatárolódik a kijelentéseitől, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy negatív benyomást keltsenek az ellenzéki összefogásról, és gyengítsék az ellenzék közös jelöltjeinek választási esélyeit.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-04 | 16:04
Napelem-pályázatot hoz a mikulás a családoknak

Napelem-pályázatot hoz a mikulás a családoknak

 • Miközben a baloldal a rezsiárakat emelné az égig, a magyar kormány 35 ezer család számára nyújt akár 11 millió forint vissza nem térítendő támogatást napelemre és fűtéskorszerűsítésre.
 • A támogatások hatására harmadával több lesz Magyarországon a megújuló energiát hasznosító épület.
Bel 2021-07-20 | 17:05

A Pegasust gyártó NSO Group: képesek vagyunk észlelni, ha egy kormány visszaél a programunkkal

 • Az izraeli cégnél sem hülyék dolgoznak, bármit is képzeljen magáról a magyar ellenzéki média.
 • "Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni"- mondta az izraeli üzletember.
Bel 2021-06-25 | 10:26
Meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót

Meghosszabbították a harmadfokú hőségriadót

 • Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.
 • A szabadtéren dolgozók védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözékkel és napvédő készítmények alkalmazásával. 
Bel 2021-12-06 | 07:28
37 illegális migránst tartóztatott fel a határvédelem

37 illegális migránst tartóztatott fel a határvédelem

 • A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. december 5-én 22 óra 30 perckor 14 határsértőt tartóztattak fel Bácsborsód közigazgatási területén.
 • Néhány órával később, hajnali 4 óra 30 perckor egy 23 főből álló csoportot tartóztattak fel Kelebia térségében.
 • Ellenőrzésük során a migránsok afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
Bel 2021-11-12 | 07:45
Felborult egy 24 illegális migránst csempésző kisteherautó, 20-an kórházba kerültek

Felborult egy 24 illegális migránst csempésző kisteherautó, 20-an kórházba kerültek

 • A baleset következtében több mint 20-an kerültek kórházba.
Bel 2022-02-02 | 09:14
A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani

 • A beoltottak száma 6 365 250 fő, közülük 6 105 342 fő már a második, 3 693 859 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 19 690 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 582 517 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 310 420 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 230 549 fő.
 • 4341 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen.