Kiakadtak a vakok, hogy Márki-Zay rajtuk viccelődött

Kiakadtak a vakok, hogy Márki-Zay rajtuk viccelődött
  • Tréfás kedvében volt a bolondgombát majszoló baloldali Messiás, mert egyszerre sikerült belerúgnia a vakokba és a feketékbe is.

A miniszterelnök-jelölt azzal "tréfálkozott", hogy még egy amerikai színes bőrű sztár is ellenszenvvel viseltetne afroamerikai honfitársaival szemben, ha nem tudná, hogy ő is közéjük tartozik.
 
A baloldal miniszterelnök-jelöltje még tavaly, egy december 12-i Facebook-videóban emlegetett egy négeres viccet.

"Na, van egy aranyos vicc. Ezt ismerik biztos, ugye, Stevie Wonderrel vagy éppen Ray Charlesszal is ismerős ez a vicc, amikor azt mondják, megkérdezik tőle a vicc szerint, természetesen egy interjúban, hogy hát milyen dolog vaknak lenni? Azt mondja, hát még mindig jobb, mintha néger lennék" – szórakoztatta követőit Márki-Zay.



Tehát a miniszterelnök-jelölt azzal "tréfálkozott", hogy még egy amerikai színes bőrű sztár is ellenszenvvel viseltetne afroamerikai honfitársaival szemben, ha nem tudná, hogy ő is közéjük tartozik. "Márki-Zay ezt az ízléstelen, rasszista hangvételű viccet nem elrettentő példaként, hanem egy kedves poénként adta elő. (Tényleg csak zárójelben jegyezzük meg: a fogyatékosságot szitokszónak használó, a több százezer fogyatékos embert néhány hete megsértő Márki-Zay a vak emberekkel sem tűnt túlságosan együttérzőnek ezzel az otromba viccel.)" – teszi hozzá a hírről beszámoló Origo.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) is elítélte Márki-Zay korábbi nyilatkozatát.
 
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Facebookon közzétett közleményükben ítélték el a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, mint írják, "ismételten Márki-Zay Pétertől hangzott el egy olyan kijelentés, amelyet a vak emberek sértőnek érezhetnek".

A szervezet egy Márki-Zay által mesélt viccre utalt, amelyben a politikus vak emberekkel sem tűnt túlságosan együttérzőnek.

Úgy véljük, remek humoristáink vannak, akik a szórakoztatást magas szinten művelik, így a magyar közönség szerencsére nincs rászorulva arra, hogy a politikában szerepet vállalók viccmesélésre adják a fejüket"
– írták, egyúttal sajnálatukat fejezve ki, hogy a választási kampány "felfokozott hangulatában egyes politikai tömörülések, illetve jelöltek részéről – gyakran akár csak a vicc kedvéért – elhangoznak olyan mondatok, amelyek egy-egy társadalmi csoport számára sértőek. 

Nem az első eset

Márki-Zay Péter még január végén egy facebookos bejelentkezés alkalmával beszélt fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök kommentelőkről. Szóhasználata felháborodást keltett, több érdekvédelmi szervezet is tiltakozásának adott hangot.  Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége közleményben ítélte el a miniszterelnök-jelölt nyilatkozatát, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke pedig egyenesen úgy fogalmazott, Márki-Zay szóhásználata "egyszerű emberi tahóság".

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is megszólalt, ők nyilvános bocsánatkérést követeltek Márki-Zaytól. Közleményükben úgy fogalmaztak, "a zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-20 | 18:50
Százmilliárdos kormányzati villamosfejlesztéssel harcol Karácsony

Százmilliárdos kormányzati villamosfejlesztéssel harcol Karácsony

  • És közben hazudozik, de ez nem meglepő.
Botrány 2022-03-13 | 19:20
Megint lebukott egy baloldali politikus: katonákat akarnak küldeni Ukrajnába

Megint lebukott egy baloldali politikus: katonákat akarnak küldeni Ukrajnába

  • Most a Jobbik alelnöke, Potocskáné szólta el magát.
  • Ahogyan korábban Márki-Zay, Juhász Ferenc, Fekete-Győr, és más baloldali politikusok is kinyilvánították: magyar katonákat küldenének Ukrajnába.
  • Ez a veszélyes lépés hadviselővé tenne bennünket.
Botrány 2022-01-24 | 19:38
Az ember, aki életében nem épített még semmit, ismét a Magyar Zene Házát szidja

Az ember, aki életében nem épített még semmit, ismét a Magyar Zene Házát szidja

  • Karácsony, a sikertelen főpolgármester, aki alól majdnem eladták a Városházát, és életében nem épített még semmit, ismét a világklasszis Magyar Zene Házát szidta.
  • Ilyen egy frusztrált, tehetségtelen politikus.
Botrány 2022-03-25 | 13:45
Gyurcsány szerint életünket kell adnunk Ukrajnáért, különben pocsék emberek vagyunk

Gyurcsány szerint életünket kell adnunk Ukrajnáért, különben pocsék emberek vagyunk

  • Gyurcsány Ferenc is Zelenszkij elnök agresszív követelései mellé állt, mi több, túl is teljesítené azokat.
Botrány 2021-11-16 | 20:02
Karácsony suttyomban hajléktalanokat költöztetett Csepelre

Karácsony suttyomban hajléktalanokat költöztetett Csepelre

  • A téma a legutóbbi közgyűlésen is szóba került, de Karácsonyt nem érdekleték a helyiek ellenérzései.
  • Fontosabb dolgokkal van elfoglalva: ki kell árúsítania a budapesti ingatlanvagyont.