A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat

A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat
 • Csak azt adják, ami a lényegük.
 • Cseh Katalin arról megint nem mondott semmit, hogy nyomozások zajlanak az egykori céghálójának EU-s pénzeket érintő csalássorozatával kapcsolatban.
 • A tét 4,8 milliárd forintnyi EU-s támogatás.

A teljes ellenzéki sajtó felült a Cseh Katalinék által terjesztett fake newsnak, miszerint az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, így már közvetlenül a városok is pályázhatnak uniós pénzre - írja a Mandiner.
 
Diadalittasan számoltak be az ellenzéki lapok – többek között a Telex és az Index arról, hogy az Európai Parlament elfogadta Cseh Katalin jelentését, így szerintük az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra. Karácsony Gergely Facebook-posztban örömködött, azt írta, "... Budapest számára is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is az Orbán-kormány ellen".

Nem minősül uniós jognak

A főpolgármester szerint a most elfogadott jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is "évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak, amelyből a fővárosiak számára nagyon értékes fejlesztéseket tudnánk finanszírozni".

Azonban mind a lapok, mind a két politikus téved.

A saját kezdeményezésű EP-jelentés nem minősül uniós jognak, semmi kötőereje nincs. Jogalkotási eljárást csak az Európai Bizottság kezdeményezhet. Lattmann Tamás, a kormánybarátsággal nem vádolható nemzetközi jogász a Facebook-oldalán ír erről, a posztját egy "(sóhaj)"-jal kezdi, és azon sajnálkozik, hogy ez "így jelent meg mindenhol. Hogy na most aztán mostantól majd nagyon jó lesz. »Így«. Meg »mostantól« (ahogy máshol fogalmaztak) közvetlenül lehet menni a pénzekért a jelentés miatt. Mekkora diadal."

Majd közli a valóságot, hogy "ebből akkor lesz valami, bármi, ha e jelentés alapján az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszt elő, amit aztán a Parlament/Tanács kettőse a megfelelő uniós jogalkotási eljárás eredményeképpen elfogad. Optimális esetben mondjuk kb. két éven belül".

A nemzetközi jogász helyreteszi a dolgokat

Ezután Lattmann rövid okítást ad, miszerint az Európai Parlament ilyen határozatai nem jogszabályok. Majd odaszúr egyet a baloldali ellenzék államfőjelöltjének is. "Tudom, ezt annyira nehéz megérteni, hogy még Róna Péternek sem sikerült, úgyhogy azt magyarázta nemrég, hogy az EP összes határozata uniós jog, ami alapján ki lehetne kerülni az Alaptörvényt, és lám, mire jutott vele, szóval értem én, hogy nem kell hozzáértés, de direkt azért nem kéne átverni a választókat. Az ellenzékieket sem. Az ellenzéknek sem." S közli, hogy mindez nem az ő szép- vagy igazságérzékét sérti, "hanem mert az ilyen hablattyal épp most sikerül kitermelni a most éppen ellenzéki majdani EU-szkeptikus tömegeket, akik most elhiszik ezeket a dolgokat, majd mélységesen csalódnak, hogy jéé, mégsem történik semmi". Végül felteszi a kérdést: "Megéri?"

Hajléktalanok, migránsok

Egyébként érdemes a jelentésből szemezgetni. Ebből kiderül, hogy Cseh Katalin szerint a Covid19 után milyen kihívások érik a városokat. Így a dokumentum felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki olyan pozitív intézkedéseket, "melyek támogatják a marginalizált közösségek, például a fogyatékossággal élők, elszigetelt idősebb emberek, hajléktalanok, migránsok, menekültek és az etnikai kisebbségek, például a romák társadalmi befogadását".

Egy másik pont szerint pedig "a kohéziós politikai programok kedvezményezettjei nem alkalmazhatnak diszkriminatív – a legkevésbé pedig a kisebbségekkel, például az LMBTI-közösséggel szemben diszkriminatív – szakpolitikákat; ösztönzi azon potenciális kedvezményezettek, köztük a regionális vagy helyi hatóságok kérelmeinek elutasítását, amelyek az »LMBT-mentes övezetek« meghatározásához hasonló, megkülönböztetésen alapuló politikákat fogadtak el az LMBTI-közösség tagjaival szemben".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-13 | 13:42
Egyre több magyarban erősödik meg a természetes gondolat, hogy a nő, nő, a férfi pedig férfi

Egyre több magyarban erősödik meg a természetes gondolat, hogy a nő, nő, a férfi pedig férfi

 • Több mint kétharmados a genderideológia elutasítottsága a magyarok között.
 • Az áprilisi adatokhoz képest tovább nőtt azoknak a száma, akik nem engedélyeznék kiskorú gyermekek esetében nemátalakító műtétek elvégzését.
 • Tízből kilenc ember vélekedik úgy, hogy ezeket a beavatkozásokat nem szabad kiskorúakon végrehajtani, és csak a magyarok 3 százaléka van ezzel ellentétes véleményemen.
Bel 2021-09-20 | 15:57
Budapesti önkormányzati főtanácsadó: nulla százalék esélyt adok arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be

Budapesti önkormányzati főtanácsadó: nulla százalék esélyt adok arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be

 • Az IDEA Intézet vezetője, budapesti önkormányzati főtanácsadó, Böcskei Balázs mondta ezt.
Bel 2021-08-25 | 13:46
A Momentum nem a szürkeállomány pártja: ismét szénné égett Kerpel-Fronius

A Momentum nem a szürkeállomány pártja: ismét szénné égett Kerpel-Fronius

 • Ahányszor betéved az ATV stúdiójába, garantált, hogy csúnyán felsül Karácsony helyettese.
Bel 2021-05-13 | 14:19

Kormányinfó: ötmillió regisztrált, pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltással rendelkező magyart

 • A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 • Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.
 • Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat.
 • A kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.
 • A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél.
 • Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.
Bel 2021-09-21 | 16:41
Politikai haszonlesésből lehetőségként tekintett a momentumos politikus a koronavírus-járványra

Politikai haszonlesésből lehetőségként tekintett a momentumos politikus a koronavírus-járványra

 • A beszélgetséből az is kiderül, hogy a Momentum súlyos emberhiánnyal küzd.
Bel 2021-10-22 | 11:38
Újabb MigránsTaxit kapcsoltak le a rendőrök az M9-esen

Újabb MigránsTaxit kapcsoltak le a rendőrök az M9-esen

 • A 29 éves férfi öt illegális migránst szállított, mikor a Tolna megyei rendőrök az M9-es autóúton Bogyiszló térségében ellenőrizték.
Bel 2021-09-08 | 11:13
Migránstaxi: 11 illegális migránst csempésztek az M9-es autópályán

Migránstaxi: 11 illegális migránst csempésztek az M9-es autópályán

 • Dusnok közelében fogták el azokat a román és albán férfiakat, akik 11 illegális migránst szállítottak.
Bel 2021-06-22 | 20:13
Szívszorító: félárván maradt gyereket paterolt ki V. Naszály Márta a Várból

Szívszorító: félárván maradt gyereket paterolt ki V. Naszály Márta a Várból

 • Majd a korábbi lakbér harmadáért adta ki a gyermek apja által bérelt lakást.
 • Baloldali szolidaritás a gyakorlatban.