A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat

A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat
 • Csak azt adják, ami a lényegük.
 • Cseh Katalin arról megint nem mondott semmit, hogy nyomozások zajlanak az egykori céghálójának EU-s pénzeket érintő csalássorozatával kapcsolatban.
 • A tét 4,8 milliárd forintnyi EU-s támogatás.

A teljes ellenzéki sajtó felült a Cseh Katalinék által terjesztett fake newsnak, miszerint az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, így már közvetlenül a városok is pályázhatnak uniós pénzre - írja a Mandiner.
 
Diadalittasan számoltak be az ellenzéki lapok – többek között a Telex és az Index arról, hogy az Európai Parlament elfogadta Cseh Katalin jelentését, így szerintük az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra. Karácsony Gergely Facebook-posztban örömködött, azt írta, "... Budapest számára is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is az Orbán-kormány ellen".

Nem minősül uniós jognak

A főpolgármester szerint a most elfogadott jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is "évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak, amelyből a fővárosiak számára nagyon értékes fejlesztéseket tudnánk finanszírozni".

Azonban mind a lapok, mind a két politikus téved.

A saját kezdeményezésű EP-jelentés nem minősül uniós jognak, semmi kötőereje nincs. Jogalkotási eljárást csak az Európai Bizottság kezdeményezhet. Lattmann Tamás, a kormánybarátsággal nem vádolható nemzetközi jogász a Facebook-oldalán ír erről, a posztját egy "(sóhaj)"-jal kezdi, és azon sajnálkozik, hogy ez "így jelent meg mindenhol. Hogy na most aztán mostantól majd nagyon jó lesz. »Így«. Meg »mostantól« (ahogy máshol fogalmaztak) közvetlenül lehet menni a pénzekért a jelentés miatt. Mekkora diadal."

Majd közli a valóságot, hogy "ebből akkor lesz valami, bármi, ha e jelentés alapján az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszt elő, amit aztán a Parlament/Tanács kettőse a megfelelő uniós jogalkotási eljárás eredményeképpen elfogad. Optimális esetben mondjuk kb. két éven belül".

A nemzetközi jogász helyreteszi a dolgokat

Ezután Lattmann rövid okítást ad, miszerint az Európai Parlament ilyen határozatai nem jogszabályok. Majd odaszúr egyet a baloldali ellenzék államfőjelöltjének is. "Tudom, ezt annyira nehéz megérteni, hogy még Róna Péternek sem sikerült, úgyhogy azt magyarázta nemrég, hogy az EP összes határozata uniós jog, ami alapján ki lehetne kerülni az Alaptörvényt, és lám, mire jutott vele, szóval értem én, hogy nem kell hozzáértés, de direkt azért nem kéne átverni a választókat. Az ellenzékieket sem. Az ellenzéknek sem." S közli, hogy mindez nem az ő szép- vagy igazságérzékét sérti, "hanem mert az ilyen hablattyal épp most sikerül kitermelni a most éppen ellenzéki majdani EU-szkeptikus tömegeket, akik most elhiszik ezeket a dolgokat, majd mélységesen csalódnak, hogy jéé, mégsem történik semmi". Végül felteszi a kérdést: "Megéri?"

Hajléktalanok, migránsok

Egyébként érdemes a jelentésből szemezgetni. Ebből kiderül, hogy Cseh Katalin szerint a Covid19 után milyen kihívások érik a városokat. Így a dokumentum felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki olyan pozitív intézkedéseket, "melyek támogatják a marginalizált közösségek, például a fogyatékossággal élők, elszigetelt idősebb emberek, hajléktalanok, migránsok, menekültek és az etnikai kisebbségek, például a romák társadalmi befogadását".

Egy másik pont szerint pedig "a kohéziós politikai programok kedvezményezettjei nem alkalmazhatnak diszkriminatív – a legkevésbé pedig a kisebbségekkel, például az LMBTI-közösséggel szemben diszkriminatív – szakpolitikákat; ösztönzi azon potenciális kedvezményezettek, köztük a regionális vagy helyi hatóságok kérelmeinek elutasítását, amelyek az »LMBT-mentes övezetek« meghatározásához hasonló, megkülönböztetésen alapuló politikákat fogadtak el az LMBTI-közösség tagjaival szemben".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-03 | 07:27
A moldáv férfi 11 illegális migránst akart átcsempészni az országon

A moldáv férfi 11 illegális migránst akart átcsempészni az országon

 • A Kisbéri Rendőrkapitányság járőrei 2021. november 3-án hajnalban Bakonyszombathelyen állítottak meg egy személygépkocsit.
 • A járműben a 30 éves sofőrön kívül 11, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • Az egyenruhások mindannyiukat előállították a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra.
 • Az illegális migránsokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.
Bel 2021-09-03 | 12:01
Mosonudvar területén kapták el a 16 fős MigránsTaxit

Mosonudvar területén kapták el a 16 fős MigránsTaxit

 • A 86-os számú főúton, Mosonudvar belterületén állítottak meg az egyenruhások egy gépjárművet, amelyben a sofőr 16 illegális migránst akart Ausztria területére fuvarozni.
Bel 2021-06-15 | 11:02
Ellenzéki repedés Pécsett: a helyi DK visszahívja az alpolgármesterét, az országos központ ezzel nem ért egyet

Ellenzéki repedés Pécsett: a helyi DK visszahívja az alpolgármesterét, az országos központ ezzel nem ért egyet

 • Eger, Göd, Szeged, és most Pécs: gyakorlatban a nagy összeborulás.
Bel 2021-09-09 | 22:38
Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség

 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.
Bel 2022-03-02 | 10:11
Karácsony embere: el kell zárni az orosz gázt

Karácsony embere: el kell zárni az orosz gázt

 • A gittegylet-kullancspárt Párbeszéd képviselője, Kocsis-Cake Olívió ismét nagyot mondott.
Bel 2021-06-21 | 10:21

Hónapokig adagolt nyugtatót az idős asszonynak, hogy megszerezze érdi nyaralóját

 • Miután a nő meghalt, azt is elintézte, hogy ne legyen boncolás.
Bel 2021-06-26 | 20:39
Megint a Momentum húzta a rövidebbet: Pécsett kipaterolták őket a városvezetésből

Megint a Momentum húzta a rövidebbet: Pécsett kipaterolták őket a városvezetésből

 • Egyre több pofont kap a zsugorodó lila párt.
 • Az előválasztáson se osztanak nekik sok lapot, Gyurcsány és Jakab szisztematikusan szorítják ki őket, nincs rájuk nagy szükség.
 • Persze ez érthető, 16 százalékról leküzdötték magukat 5%-ra, és Fekete-Győr világra szóló égést mutatott be a Partizánban, ami azt eredményezte, hogy párton belül is megsemmisült.
 • A Szabad Pécs értesülései szerint a helyi politikát is Gyurcsány Ferenc és emberei kavarják.
 • A történet előzménye, hogy az őt polgármesternek jelölő Mindenki Pécsért Egyesület tagjai közül kizárták a regnáló polgármestert, Péterffy Attilát.
Bel 2021-10-11 | 17:47
5%-ot esett az ellenzék az előválasztás során

5%-ot esett az ellenzék az előválasztás során

 • Ez az eredménye a szervezetlen káosznak és a Karácsony-Márki-Zay bohóckodásnak.