A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat

A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat
 • Csak azt adják, ami a lényegük.
 • Cseh Katalin arról megint nem mondott semmit, hogy nyomozások zajlanak az egykori céghálójának EU-s pénzeket érintő csalássorozatával kapcsolatban.
 • A tét 4,8 milliárd forintnyi EU-s támogatás.

A teljes ellenzéki sajtó felült a Cseh Katalinék által terjesztett fake newsnak, miszerint az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, így már közvetlenül a városok is pályázhatnak uniós pénzre - írja a Mandiner.
 
Diadalittasan számoltak be az ellenzéki lapok – többek között a Telex és az Index arról, hogy az Európai Parlament elfogadta Cseh Katalin jelentését, így szerintük az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra. Karácsony Gergely Facebook-posztban örömködött, azt írta, "... Budapest számára is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is az Orbán-kormány ellen".

Nem minősül uniós jognak

A főpolgármester szerint a most elfogadott jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is "évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak, amelyből a fővárosiak számára nagyon értékes fejlesztéseket tudnánk finanszírozni".

Azonban mind a lapok, mind a két politikus téved.

A saját kezdeményezésű EP-jelentés nem minősül uniós jognak, semmi kötőereje nincs. Jogalkotási eljárást csak az Európai Bizottság kezdeményezhet. Lattmann Tamás, a kormánybarátsággal nem vádolható nemzetközi jogász a Facebook-oldalán ír erről, a posztját egy "(sóhaj)"-jal kezdi, és azon sajnálkozik, hogy ez "így jelent meg mindenhol. Hogy na most aztán mostantól majd nagyon jó lesz. »Így«. Meg »mostantól« (ahogy máshol fogalmaztak) közvetlenül lehet menni a pénzekért a jelentés miatt. Mekkora diadal."

Majd közli a valóságot, hogy "ebből akkor lesz valami, bármi, ha e jelentés alapján az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszt elő, amit aztán a Parlament/Tanács kettőse a megfelelő uniós jogalkotási eljárás eredményeképpen elfogad. Optimális esetben mondjuk kb. két éven belül".

A nemzetközi jogász helyreteszi a dolgokat

Ezután Lattmann rövid okítást ad, miszerint az Európai Parlament ilyen határozatai nem jogszabályok. Majd odaszúr egyet a baloldali ellenzék államfőjelöltjének is. "Tudom, ezt annyira nehéz megérteni, hogy még Róna Péternek sem sikerült, úgyhogy azt magyarázta nemrég, hogy az EP összes határozata uniós jog, ami alapján ki lehetne kerülni az Alaptörvényt, és lám, mire jutott vele, szóval értem én, hogy nem kell hozzáértés, de direkt azért nem kéne átverni a választókat. Az ellenzékieket sem. Az ellenzéknek sem." S közli, hogy mindez nem az ő szép- vagy igazságérzékét sérti, "hanem mert az ilyen hablattyal épp most sikerül kitermelni a most éppen ellenzéki majdani EU-szkeptikus tömegeket, akik most elhiszik ezeket a dolgokat, majd mélységesen csalódnak, hogy jéé, mégsem történik semmi". Végül felteszi a kérdést: "Megéri?"

Hajléktalanok, migránsok

Egyébként érdemes a jelentésből szemezgetni. Ebből kiderül, hogy Cseh Katalin szerint a Covid19 után milyen kihívások érik a városokat. Így a dokumentum felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki olyan pozitív intézkedéseket, "melyek támogatják a marginalizált közösségek, például a fogyatékossággal élők, elszigetelt idősebb emberek, hajléktalanok, migránsok, menekültek és az etnikai kisebbségek, például a romák társadalmi befogadását".

Egy másik pont szerint pedig "a kohéziós politikai programok kedvezményezettjei nem alkalmazhatnak diszkriminatív – a legkevésbé pedig a kisebbségekkel, például az LMBTI-közösséggel szemben diszkriminatív – szakpolitikákat; ösztönzi azon potenciális kedvezményezettek, köztük a regionális vagy helyi hatóságok kérelmeinek elutasítását, amelyek az »LMBT-mentes övezetek« meghatározásához hasonló, megkülönböztetésen alapuló politikákat fogadtak el az LMBTI-közösség tagjaival szemben".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-30 | 11:18
Fekete-Győr 3,683 százalékos eredménye után "királycsinálónak" érzi magát

Fekete-Győr 3,683 százalékos eredménye után "királycsinálónak" érzi magát

 • Csak önbizalom legyen elvtársak, a többit megvesszük.
 • Fekete-Győr "eredménye" gyakorlatilag semmit nem jelent a miniszterelnök-jelöltek további párharcában.
 • A 3,683% ugyanis gyakorlatilag statisztikai hibahatár, nincs jelentősége a továbbiakban.
 • Ettől függetlenül mintha mi sem történt volna, Fekete-Győr akkora önbizalommal nyilatkozik a médiának, mintha 95%-kal nyerte volna meg az első fordulót.
 • Olyannyira, hogy a Telex újságírójának arról nyilatkozott, már egy magasabb polcon érzi magát.
Bel 2022-02-01 | 05:33
Gyurcsány lakásvásárlási előlegként 123 milliót költött

Gyurcsány lakásvásárlási előlegként 123 milliót költött

 • És ez csak az előleg 2021-es részlete.
 • Eddig 348 milliót fizetett ki.
 • Értékpapírszámlája 100 millióval nőtt egyetlen év alatt.
Bel 2022-02-01 | 12:35
Szüntelen nyomás: Alig három óra alatt ötvenkét, hullámokban érkező illegális migránst tartóztattak fel

Szüntelen nyomás: Alig három óra alatt ötvenkét, hullámokban érkező illegális migránst tartóztattak fel

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. január 31-én 22 órakor Madarasnál 13 határsértőt, majd 23 órakor Bácsborsódnál ismét 13 illegális migránst, és 23 óra 40 perckor Katymárnál egy 15 fős migránscsoportot tartóztattak fel.
 • Valamivel később, 1 óra 35 perckor 11 határsértőt tartóztattak fel Kiskunmajsa belterületén. 
 • A csoportok tagjai szír, indiai és török állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
 • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 
 
Bel 2021-09-06 | 10:51
Vitézy Dávid a nagykörúti lámpaátállításokról: "ez minden, csak nem zöld közlekedéspolitika"

Vitézy Dávid a nagykörúti lámpaátállításokról: "ez minden, csak nem zöld közlekedéspolitika"

 • Korábban a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület is bírálta Karácsonyékat, szakmaiatlansággal és túlzott magabiztossággal vádolva a döntéshozókat.
Bel 2021-06-05 | 14:23
Nehéz a helyzet, panaszkodtak 2020-ban Újbudán, majd szétosztottak egymás között 50 milliót - 20 millióval többet, mint 2019-ben

Nehéz a helyzet, panaszkodtak 2020-ban Újbudán, majd szétosztottak egymás között 50 milliót - 20 millióval többet, mint 2019-ben

 • Az adatradar.hu kikérte a jutalmakra vonatkozó döntéseket Újbudán, és azt találta, bőségesen premizálja munkatársait a DK-s László Imre.
 • Miközben a polgármester folyamatosan a kormányzati elvonásokra panaszkodik, a jutalmakkal nem szűkmarkú.
 • Alapfeladatok ellátásáért rendszeresen kap a jegyző, az aljegyző, valamint osztályvezetők is.
 • Természetesen annak nem jut, aki részt vett a koronavírus elleni védekezésben.
Bel 2022-02-01 | 05:37
Az LMP frakcióvezetője 5 klímagyilkos autóval küzd a klímaváltozás ellen

Az LMP frakcióvezetője 5 klímagyilkos autóval küzd a klímaváltozás ellen

 • Keresztes László Lóránt nevén 2 saját autó van, az Országgyűlés hivatala pedig további hármat bocsát rendelkezésére.
 • Mindeközen az LMP szerint kevesebbett kellene autóznunk, és be kellene vezetni a dugódíjat.
Bel 2021-07-22 | 12:28
Szijjártó: a holland miniszterelnök hungarofób, gyűlöli a magyarokat

Szijjártó: a holland miniszterelnök hungarofób, gyűlöli a magyarokat

 • A BBC-nek adott interjút a magyar külügyminiszter.
 • De nem olyan hiperpasszív angoltudással, mint amilyennel Karácsony rendelkezik.
Bel 2021-12-22 | 20:35
Századvég-elemzés: Márki-Zay rezsitervei négyszereznék a rezsiköltségeket

Századvég-elemzés: Márki-Zay rezsitervei négyszereznék a rezsiköltségeket

 • Egy átlagos családnak 64 ezer forinttal kellett volna többet fizetnie akkor, ha Márki-Zay fantazmagóriái szabnák meg a rezsiárakat.