A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat

A Cseh-Karácsony kettős kamusztorival eteti a választókat
  • Csak azt adják, ami a lényegük.
  • Cseh Katalin arról megint nem mondott semmit, hogy nyomozások zajlanak az egykori céghálójának EU-s pénzeket érintő csalássorozatával kapcsolatban.
  • A tét 4,8 milliárd forintnyi EU-s támogatás.

A teljes ellenzéki sajtó felült a Cseh Katalinék által terjesztett fake newsnak, miszerint az Európai Parlament elfogadott egy jelentést, így már közvetlenül a városok is pályázhatnak uniós pénzre - írja a Mandiner.
 
Diadalittasan számoltak be az ellenzéki lapok – többek között a Telex és az Index arról, hogy az Európai Parlament elfogadta Cseh Katalin jelentését, így szerintük az önkormányzatok közvetlenül is pályázhatnak uniós forrásokra. Karácsony Gergely Facebook-posztban örömködött, azt írta, "... Budapest számára is rendkívül fontos. Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is az Orbán-kormány ellen".

Nem minősül uniós jognak

A főpolgármester szerint a most elfogadott jelentés tartalmazza azt, amiért a főváros is "évek óta lobbizik Brüsszelben, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak uniós forrásokra, a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz. Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak, amelyből a fővárosiak számára nagyon értékes fejlesztéseket tudnánk finanszírozni".

Azonban mind a lapok, mind a két politikus téved.

A saját kezdeményezésű EP-jelentés nem minősül uniós jognak, semmi kötőereje nincs. Jogalkotási eljárást csak az Európai Bizottság kezdeményezhet. Lattmann Tamás, a kormánybarátsággal nem vádolható nemzetközi jogász a Facebook-oldalán ír erről, a posztját egy "(sóhaj)"-jal kezdi, és azon sajnálkozik, hogy ez "így jelent meg mindenhol. Hogy na most aztán mostantól majd nagyon jó lesz. »Így«. Meg »mostantól« (ahogy máshol fogalmaztak) közvetlenül lehet menni a pénzekért a jelentés miatt. Mekkora diadal."

Majd közli a valóságot, hogy "ebből akkor lesz valami, bármi, ha e jelentés alapján az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjeszt elő, amit aztán a Parlament/Tanács kettőse a megfelelő uniós jogalkotási eljárás eredményeképpen elfogad. Optimális esetben mondjuk kb. két éven belül".

A nemzetközi jogász helyreteszi a dolgokat

Ezután Lattmann rövid okítást ad, miszerint az Európai Parlament ilyen határozatai nem jogszabályok. Majd odaszúr egyet a baloldali ellenzék államfőjelöltjének is. "Tudom, ezt annyira nehéz megérteni, hogy még Róna Péternek sem sikerült, úgyhogy azt magyarázta nemrég, hogy az EP összes határozata uniós jog, ami alapján ki lehetne kerülni az Alaptörvényt, és lám, mire jutott vele, szóval értem én, hogy nem kell hozzáértés, de direkt azért nem kéne átverni a választókat. Az ellenzékieket sem. Az ellenzéknek sem." S közli, hogy mindez nem az ő szép- vagy igazságérzékét sérti, "hanem mert az ilyen hablattyal épp most sikerül kitermelni a most éppen ellenzéki majdani EU-szkeptikus tömegeket, akik most elhiszik ezeket a dolgokat, majd mélységesen csalódnak, hogy jéé, mégsem történik semmi". Végül felteszi a kérdést: "Megéri?"

Hajléktalanok, migránsok

Egyébként érdemes a jelentésből szemezgetni. Ebből kiderül, hogy Cseh Katalin szerint a Covid19 után milyen kihívások érik a városokat. Így a dokumentum felhívja a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki olyan pozitív intézkedéseket, "melyek támogatják a marginalizált közösségek, például a fogyatékossággal élők, elszigetelt idősebb emberek, hajléktalanok, migránsok, menekültek és az etnikai kisebbségek, például a romák társadalmi befogadását".

Egy másik pont szerint pedig "a kohéziós politikai programok kedvezményezettjei nem alkalmazhatnak diszkriminatív – a legkevésbé pedig a kisebbségekkel, például az LMBTI-közösséggel szemben diszkriminatív – szakpolitikákat; ösztönzi azon potenciális kedvezményezettek, köztük a regionális vagy helyi hatóságok kérelmeinek elutasítását, amelyek az »LMBT-mentes övezetek« meghatározásához hasonló, megkülönböztetésen alapuló politikákat fogadtak el az LMBTI-közösség tagjaival szemben".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-19 | 08:51
Tízből hét aktív választó szerint a Fidesz fog győzni április 3-án

Tízből hét aktív választó szerint a Fidesz fog győzni április 3-án

  • Az aktív ellenzékiek 42%-a gondolja csak azt, hogy a baloldal lesz a befutó.
Bel 2021-07-18 | 15:58
Hadházy is azt hazudja, a kínai vakcina hatástalan

Hadházy is azt hazudja, a kínai vakcina hatástalan

  • Az állatorvos végzettségű korrupcióvadász ugyanazt hazudja, mint Karácsony Gergely.
  • A szekszárdi képviselő sem vesz tudomást arról, ha a kínai hatástalan lenne, akkor jelenleg is derékig állnánk a harmadik hullámban.
Bel 2021-11-05 | 13:24
61 százalék egyetért azzal, Márki-Zay Gyurcsány politikáját hozza vissza

61 százalék egyetért azzal, Márki-Zay Gyurcsány politikáját hozza vissza

  • A Századvég mérte fel, mit gondolnak a magyarok a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről.
  • 60 százalékuk szerint Márki-Zayt olyan politikusok támogatják, akik engednének a brüsszeli migrációs nyomásnak.
Bel 2021-09-19 | 11:11
Már 400 ezer embernél is többen írták alá a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciót

Már 400 ezer embernél is többen írták alá a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciót

  • Közben az ellenzék az előválasztását sem tudja megszervezni.
Bel 2021-05-11 | 12:03
Szijjártó segítette ki angolul Karácsonyt a Hableány-katasztrófa évfordulós megemlékezésekor

Szijjártó segítette ki angolul Karácsonyt a Hableány-katasztrófa évfordulós megemlékezésekor

  • Folytatódik az angolul nem beszélő Karácsony vesszőfutása.
  • Egy videó tanulsága szerint Szijjártó Péter külügyminiszter tolmácsolt neki a Hableány-katasztrófa évfordulós megemlékezésén.
Bel 2021-10-20 | 17:47
Pályázaton keresik a Nyugati pályaudvar és környékének megújítóját

Pályázaton keresik a Nyugati pályaudvar és környékének megújítóját

  • Meglepetés, de ezt sem Karácsony Gergely építi.
  • 2040-ig kétezer milliárdot fordít a kormány a budapesti és agglomerációs vasút fejlesztésére.
Bel 2021-12-23 | 13:09
Ezért érdemes oltatni: 56 műtüdős betegből 54 oltatlan

Ezért érdemes oltatni: 56 műtüdős betegből 54 oltatlan

  • Ezt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem vezetője nyilatkozta.
Bel 2021-07-14 | 11:11
5 millió 548 ezer a beoltott

5 millió 548 ezer a beoltott

  • Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát.
  • Több országban terjed a Delta-variáns, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.