Jakab Péter Államfőjelöltje Magyarországról: "Ez nem az én hazám"

Jakab Péter Államfőjelöltje Magyarországról: "Ez nem az én hazám"
  • Ezzel az ars poeticával szeretne Róna Péter Köztársasági Elnökké válni.
  • Márki-Zay Péter Iványi Gábort támogatta volna, de a személyét a Jobbik elutasította.

Róna Pétert jelöli az ellenzék köztársasági elnöknek. A baloldali közgazdász korábban támogatta a gyurcsányi megszorításokat, szorosabb együttműködést szorgalmazott az IMF-fel, és kiállt a bevándorlás mellett is - összegez a hirado.hu portál.

Márki-Zay ezt is "elengedte"

A jelöltet Jakab Péter, a Jobbik elnöke nevezte meg közösségi oldalán. Róna Péter jelölését hosszú folyamat előzte meg a baloldalon. Az ellenzék ugyanis számtalan kérdésben nem mutatkozott egységesnek.
 
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségéről szóló döntést követően több balliberális értelmiségi is azt szorgalmazta, hogy az előválasztás folyamatához hasonlóan a köztársasági elnököt is a baloldali szimpatizánsok válasszák meg, ezzel is fenntartva a kampányhangulatot és a mozgósítást. Ezt az ötletet azonban nem támogatták a baloldali pártok.

Kérdésként merült fel az is, hogy egyáltalán szükség van-e az ellenzék részéről köztársaságielnök-jelöltre, ugyanis programjuk szerint – melyet a Jobbik képvisel legvehemensebben – a döntés jogát elvennék az Országgyűléstől, és azt a magyar választók kezébe helyeznék. A problémát tovább tetézte, hogy Orbán Viktor már a tavalyi év végén megnevezte a Fidesz–KDNP jelöltjét, Novák Katalint. Ezzel válaszra késztetve az ellenfelet, mely sokáig váratott magára.

A baloldalon több jelölt neve is forgott. Márki-Zay Péter Iványi Gábor lelkészt nevezte meg, míg többen Elek István írót, politikust emlegették, ehhez képest, szinte a semmiből jött Róna Péter jelölése. A közgazdászra esett választást nehéz nem ismét Márki-Zay Péter vereségeként értelmezni, akinek a saját frakció után vélhetően ezt a kérdést is el kellett engednie. Hogy milyen érvek szóltak a közgazdász mellett? Egyelőre ennek a kérdésnek a megválaszolása is várat magára.

Gyurcsány IMF-tárgyalója

"Az IMF vezetői úgy érzik, a magyarok 1990 óta az orruknál fogva próbálják vezetni őket, egyetlen megállapodást sem tartottak be, finoman szólva, gyakran nem mondanak igazat. Eközben itthon úgy adják elő, mintha a nemzetközi pénzintézet tartozna Magyarországnak valamivel" – nyilatkozta a Népszabadságnak Róna Péter már 1995-ben.

A 2006-ban a választásokat követően derült ki, hogy Magyarország gazdasága közel sem áll olyan erős lábakon, mint ahogy azt a Gyurcsány-kormány állította, ezért komoly megszorításokra volt szükség. Egy ilyen legyengült gazdaságot ért 2008-ban a gazdasági világválság, hazánk pedig az elsők között volt, amelynek külföldi kölcsönre volt szüksége ahhoz, hogy ne menjen csődbe.

Hazánk ezért az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) vett fel jelentős összegeket, melyekért cserébe vállalta, hogy komoly megszorításokat hajt végre. A hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadójaként működött Róna Péter. 2010-ben azt mondta, óriási hiba volna az Orbán-kormány részéről, ha nem használná ki a nemzetközi szervezet válságkezelésben, gazdaságfejlesztésben megszerzett hatalmas tapasztalatait, és hibának nevezte, hogy Orbán Viktor távolodna a valutaalaptól.

"Támogassuk a Gyurcsány-csomagot"

Róna Péter 2008-ban a szociális népszavazáskor a gyurcsányi megszorítások mellett lépett fel. A 168 órának úgy fogalmazott: (…) "én csak azt látom, hogy az államtól – a tavaszi népszavazás is ezt bizonyította – nagyon sokat várnak az emberek: legyen ingyenes a felsőoktatás és az egészségügyi ellátás. De miből és miért, ha nem akarnak adót fizetni, s a szociális támogatásokra is igényt tartanak."

Róna Péter továbbá azt is elismerte, hogy részt vett Gyurcsány megszorítópolitikájának kidolgozásában, és annak támogatását kérte az emberektől. Az MSZP társadalompolitikai tagozata részéről 2009-ben még miniszterelnöki jelölése is felmerült. A gyurcsányi kaland után pár évvel később azonban már a Lehet Más a Politika mellett találhatjuk Róna Pétert, mely pártot szintén nagy dérrel-dúrral hagyta ott.

"Ez nem az én hazám"

Róna Péter egyre inkább kiábrándult Magyarországból, melynek egyik mérföldköve volt a 2016-ban tartott bevándorlásellenes népszavazás, mellyel kapcsolatban a közgazdász azt mondta: ez egy erkölcstelen ország.

"Bevándorlók hiányában a nemzet és a gazdaság egyre növekvő elöregedése és zsugorodása megoldhatatlan kihívások elé állítja az országot" – fogalmazott.

2018-ban a Privátszféra című műsorban már azt mondta: "Ami nekem borzasztóan szembetűnő és nagyon fájdalmas, az nemcsak hogy anyagi meg gazdasági szempontból, hanem civilizációs szempontból is mennyire más Magyarország Nyugat-Európától." A közgazdász megfordította Antall József híres mondását, szerinte "Magyarországon még a keresztények is pogányok". "A magyarok nem tanulták meg, hogy miért lettek ők Trianonban megbüntetve. Aztán megint nem tanulták meg, hogy mi történt velük a második világháború végén. Nem veszik észre, hogy az Isten nem ver bottal" – mondta Róna Péter azzal kapcsolatban, hogy a magyarok nagy többsége nemet mondott az illegális bevándorlásra.

Róna a 2018-as országgyűlési választások után elhagyta az országot és visszaköltözött Angliába.

"Arra a fájdalmas következtetésre jutottam, hogy ez nem az én hazám" – magyarázta döntését.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-15 | 10:48
Orbán Viktor: Delta-variáns sokkal agresszívabb, mint a korábbiak voltak

Orbán Viktor: Delta-variáns sokkal agresszívabb, mint a korábbiak voltak

  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza.
  • Legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, 
Bel 2022-02-17 | 11:25
Lejtőn Márki-Zay: egyre csak nő az elutasítottsága

Lejtőn Márki-Zay: egyre csak nő az elutasítottsága

  • Még januárról februárra is 3 pontot rontott a baloldal miniszterelnök-jelöltje.
  • 2021 novembere óta pedig összesen 15 pontot.
Bel 2022-03-01 | 09:56
12-17 éves korosztályban 276 ezren vették fel az oltást

12-17 éves korosztályban 276 ezren vették fel az oltást

  • A beoltottak száma 6 394 782 fő, közülük 6 169 995 fő a második, 3 810 898 fő már harmadik oltását is felvette.
  • 2037 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 789 581 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 102 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 595 008 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 150 522 főre csökkent.
  • 3610 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 136-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-10-06 | 09:24
Márki-Zay kellemetlenül megalázta Karácsonyt, továbbra is taktikázik és időhúzásra játszik

Márki-Zay kellemetlenül megalázta Karácsonyt, továbbra is taktikázik és időhúzásra játszik

  • A 444 értékelése szerint Karácsony teljesen "aláment" Márki-Zaynak, aki kellemetlen helyzetbe hozta a Főpolgármestert: Karácsony Márki-Zay teljesíthetetlen és abszurd követeléseire mondott igent, úgy, hogy nem kapott cserébe semmit.
  • Ezt követően feldúltan távozott Hódmezővásárhelyről, de úgy látszik, a Főpolgármester annyira görcsösen akarja a hatalmat, hogy bárkinek megengedi, hogy beletörölje a lábát, Gyurcsány is sportot űz ebből.
  • A 444 szerint Márki-Zay időhúzásra játszik, mert úgy érzi, egyre erősebb. Ezt látszik alátámasztani egy friss Medián-kutatás, itt dolgozott korábban Karácsony Gergely.
  • A kutatóintézet azt mérte, a második fordulóban Dobrev 37, Márki-Zay 33, Karácsony pedig csak 24 százalékot kapna. 
  • Így továbbra sem dőlt el, ki lép vissza.
  • Csakhogy ahogyan a BENNFENTES is megírta elemzésében, teljesen mindegy, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt.
  • Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció, és Gyurcsány Ferenc uralja a baloldali térfelet, akárki is a potenciális miniszterelnök-jelölt, csak gúzzba kötve táncolhat, hiszen ha nincsen hátországa, akkor a többségi frakciókra kell támaszkodnia.
  • Közismert, hogy Karácsonynak minimális, Márki-Zaynak pedig semmilyen politikai hátországa nincsen az ellenzéken belül.
  • A 444 is ugyanezt pedzegeti: mivel Márki-Zay az összefogás egyetlen pártjával sincsen jóban, a hírportál már Medgyessy-forgatókönyvről ír.
  • Vagyis arról, hogy a pártok könnyen leszedhetik egy konstruktív bizalmatlanságival az akadékoskodó Márki-Zayt.
  • A 444 információi szerint Márki-Zay támogatói összeadták a pénzt egy másik kutatásra is, hogy pontosabban lássák az aktuális erőviszonyokat.
Bel 2021-10-20 | 09:55
Márki-Zay hátán mászik vissza a bukott múlt

Márki-Zay hátán mászik vissza a bukott múlt

  • Az eddig Karácsony mögött álló Bajnai Gordon is új mozgalmat indít, minden választókerületbe akarnak szavazatszámlálót.
  • Ez teljesen legitim cél, csak annyi vele a bibi, hogy maga Márki-Zay ismerte el egy hangfelvételen: az országgyűlési választásokon nem lehet csalni.
Bel 2021-06-17 | 14:05
Karácsony úgy van az igazmondással, mint egy balerina a nehéz fizikai munkával: egyszerűen nem megy neki

Karácsony úgy van az igazmondással, mint egy balerina a nehéz fizikai munkával: egyszerűen nem megy neki

  • Egy sajtótájékoztatón szembesítették a Főpolgármestert korábbi szavaival és ígéreteivel.
  • Kezdetben lehazugozta a kérdezni merő újságírót, majd visszakozott.
Bel 2021-07-02 | 16:15
Karácsony megint a keleti vakcinák ellen uszít az antitest-szűréssel

Karácsony megint a keleti vakcinák ellen uszít az antitest-szűréssel

  • Az oltásellenes baloldal nem tud kibújni a bőréből.
  • Ha a kínai vakcina nem lenne hatásos, akkor nem sikerült volna letörni a járványt.
  • Az igazán érdekes az lesz, a Főváros kitől szerzi be az antitest-szűrés eszközeit.
  • Tavaly ugyanis nagyot taroltak a fővárosi beszerzésekkel a Gyurcsány és Bajnai miniszterelnöksége alatt favorizált egészségügyi szolgáltatócégek.
Bel 2021-08-15 | 13:15
Összenő, ami összetartozik: a volt szoci beül a Jobbik frakciójába

Összenő, ami összetartozik: a volt szoci beül a Jobbik frakciójába

  • Letellt az idő: ismét pártot vált Demeter Márta.
  • Volt már szoci, kereste, hol lehet más a politika, most pedig a Jobbikon belül keresi boldogulását.
  • A korábban jócskán megcsappant támogatású Jobbik pedig mindenkit örömmel lát.