Jakab Péter Államfőjelöltje Magyarországról: "Ez nem az én hazám"

Jakab Péter Államfőjelöltje Magyarországról: "Ez nem az én hazám"
 • Ezzel az ars poeticával szeretne Róna Péter Köztársasági Elnökké válni.
 • Márki-Zay Péter Iványi Gábort támogatta volna, de a személyét a Jobbik elutasította.

Róna Pétert jelöli az ellenzék köztársasági elnöknek. A baloldali közgazdász korábban támogatta a gyurcsányi megszorításokat, szorosabb együttműködést szorgalmazott az IMF-fel, és kiállt a bevándorlás mellett is - összegez a hirado.hu portál.

Márki-Zay ezt is "elengedte"

A jelöltet Jakab Péter, a Jobbik elnöke nevezte meg közösségi oldalán. Róna Péter jelölését hosszú folyamat előzte meg a baloldalon. Az ellenzék ugyanis számtalan kérdésben nem mutatkozott egységesnek.
 
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségéről szóló döntést követően több balliberális értelmiségi is azt szorgalmazta, hogy az előválasztás folyamatához hasonlóan a köztársasági elnököt is a baloldali szimpatizánsok válasszák meg, ezzel is fenntartva a kampányhangulatot és a mozgósítást. Ezt az ötletet azonban nem támogatták a baloldali pártok.

Kérdésként merült fel az is, hogy egyáltalán szükség van-e az ellenzék részéről köztársaságielnök-jelöltre, ugyanis programjuk szerint – melyet a Jobbik képvisel legvehemensebben – a döntés jogát elvennék az Országgyűléstől, és azt a magyar választók kezébe helyeznék. A problémát tovább tetézte, hogy Orbán Viktor már a tavalyi év végén megnevezte a Fidesz–KDNP jelöltjét, Novák Katalint. Ezzel válaszra késztetve az ellenfelet, mely sokáig váratott magára.

A baloldalon több jelölt neve is forgott. Márki-Zay Péter Iványi Gábor lelkészt nevezte meg, míg többen Elek István írót, politikust emlegették, ehhez képest, szinte a semmiből jött Róna Péter jelölése. A közgazdászra esett választást nehéz nem ismét Márki-Zay Péter vereségeként értelmezni, akinek a saját frakció után vélhetően ezt a kérdést is el kellett engednie. Hogy milyen érvek szóltak a közgazdász mellett? Egyelőre ennek a kérdésnek a megválaszolása is várat magára.

Gyurcsány IMF-tárgyalója

"Az IMF vezetői úgy érzik, a magyarok 1990 óta az orruknál fogva próbálják vezetni őket, egyetlen megállapodást sem tartottak be, finoman szólva, gyakran nem mondanak igazat. Eközben itthon úgy adják elő, mintha a nemzetközi pénzintézet tartozna Magyarországnak valamivel" – nyilatkozta a Népszabadságnak Róna Péter már 1995-ben.

A 2006-ban a választásokat követően derült ki, hogy Magyarország gazdasága közel sem áll olyan erős lábakon, mint ahogy azt a Gyurcsány-kormány állította, ezért komoly megszorításokra volt szükség. Egy ilyen legyengült gazdaságot ért 2008-ban a gazdasági világválság, hazánk pedig az elsők között volt, amelynek külföldi kölcsönre volt szüksége ahhoz, hogy ne menjen csődbe.

Hazánk ezért az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) vett fel jelentős összegeket, melyekért cserébe vállalta, hogy komoly megszorításokat hajt végre. A hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadójaként működött Róna Péter. 2010-ben azt mondta, óriási hiba volna az Orbán-kormány részéről, ha nem használná ki a nemzetközi szervezet válságkezelésben, gazdaságfejlesztésben megszerzett hatalmas tapasztalatait, és hibának nevezte, hogy Orbán Viktor távolodna a valutaalaptól.

"Támogassuk a Gyurcsány-csomagot"

Róna Péter 2008-ban a szociális népszavazáskor a gyurcsányi megszorítások mellett lépett fel. A 168 órának úgy fogalmazott: (…) "én csak azt látom, hogy az államtól – a tavaszi népszavazás is ezt bizonyította – nagyon sokat várnak az emberek: legyen ingyenes a felsőoktatás és az egészségügyi ellátás. De miből és miért, ha nem akarnak adót fizetni, s a szociális támogatásokra is igényt tartanak."

Róna Péter továbbá azt is elismerte, hogy részt vett Gyurcsány megszorítópolitikájának kidolgozásában, és annak támogatását kérte az emberektől. Az MSZP társadalompolitikai tagozata részéről 2009-ben még miniszterelnöki jelölése is felmerült. A gyurcsányi kaland után pár évvel később azonban már a Lehet Más a Politika mellett találhatjuk Róna Pétert, mely pártot szintén nagy dérrel-dúrral hagyta ott.

"Ez nem az én hazám"

Róna Péter egyre inkább kiábrándult Magyarországból, melynek egyik mérföldköve volt a 2016-ban tartott bevándorlásellenes népszavazás, mellyel kapcsolatban a közgazdász azt mondta: ez egy erkölcstelen ország.

"Bevándorlók hiányában a nemzet és a gazdaság egyre növekvő elöregedése és zsugorodása megoldhatatlan kihívások elé állítja az országot" – fogalmazott.

2018-ban a Privátszféra című műsorban már azt mondta: "Ami nekem borzasztóan szembetűnő és nagyon fájdalmas, az nemcsak hogy anyagi meg gazdasági szempontból, hanem civilizációs szempontból is mennyire más Magyarország Nyugat-Európától." A közgazdász megfordította Antall József híres mondását, szerinte "Magyarországon még a keresztények is pogányok". "A magyarok nem tanulták meg, hogy miért lettek ők Trianonban megbüntetve. Aztán megint nem tanulták meg, hogy mi történt velük a második világháború végén. Nem veszik észre, hogy az Isten nem ver bottal" – mondta Róna Péter azzal kapcsolatban, hogy a magyarok nagy többsége nemet mondott az illegális bevándorlásra.

Róna a 2018-as országgyűlési választások után elhagyta az országot és visszaköltözött Angliába.

"Arra a fájdalmas következtetésre jutottam, hogy ez nem az én hazám" – magyarázta döntését.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-27 | 09:35
A Kutyapártnak ígérget listás helyet Márki-Zay, ha nem indulnak külön

A Kutyapártnak ígérget listás helyet Márki-Zay, ha nem indulnak külön

 • Már megy az osztozkodás és a mutyi.
Bel 2022-01-15 | 13:26
Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

 • Ruff Bálint kommunikációs- és kampánytanácsadó évek óta dolgozik Botka László szegedi polgármesterrel, és újabban Pikó András VIII. kerületi polgármestert is segíti.
 • Hetente jelentkező podcast-vendég a Szabad Európa portálján, ahol az aktuális ellenzéki és kormányzati politikai mozgásokat elemzi.
 • A legutóbbi adásban azt mondta, ugyan időről-időre fölröppen, hogy Orbán Viktor "elfáradt", neki a 2021-es utolsó Kormányinfóról nagyon nem ez volt a benyomása.
 • Szerinte a magyar miniszterelnök "négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket".
 • "Ráadásul nem csak a kormánybarát médiától kapott kérdéseket, mégis mindenre tudott úgy válaszolni, hogy sajátjaiban nem maradt semmifajta hiátus. Ezt nem lehet teljesen elmondani az ellenzéki politikusokról, akiknél becsúsznak szerencsétlen és félremagyarázható mondatok" - mondta a Szabad Európának Ruff.
Bel 2021-08-23 | 10:43
Orbán: mindenki győzzön meg még egy embert az oltásra

Orbán: mindenki győzzön meg még egy embert az oltásra

 • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. 
Bel 2022-03-15 | 12:03
A rendőrök elfogtak két szlovák állampolgárt, akik 12 illegális migránst csempésztek

A rendőrök elfogtak két szlovák állampolgárt, akik 12 illegális migránst csempésztek

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrök közreműködésével 2022. március 15-én 7 óra 55 perckor Mórahalom külterületén ellenőriztek egy szlovák honosságú Peugeot Boxer típusú kisbuszt.
 • Az ellenőrzés során az egyenruhások az autó utasterében 12 határsértőt találtak, akik afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A sofőrt és társát a rendőrök a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol elszámoltatásuk folyamatban van.
 • A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-08-11 | 11:33
Kibújt a szög a zsákból: a DK-s képviselőjelölt kiszorítaná Budapestről az autósokat

Kibújt a szög a zsákból: a DK-s képviselőjelölt kiszorítaná Budapestről az autósokat

 • Egy videóban kotyogta el a baloldal terveit a VIII-IX. kerület képviselője.
Bel 2021-09-26 | 15:06
Az Origó megkérdezte az ellenzéki pártokat az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW ügyében, de az Előválasztási Bizottság rejtélyes válasza még több kérdést vet fel

Az Origó megkérdezte az ellenzéki pártokat az M3-as autópályán összetört luxus kupé BMW ügyében, de az Előválasztási Bizottság rejtélyes válasza még több kérdést vet fel

 • Továbra is számtalan kérdést vet fel a rejtélyes fekete luxus kupé BMW, amit szerda éjjel törtek össze az M3-as autópályán.
 • Mint ismert, a gépkocsiból előválasztási szavazólapok szóródtak szét, és a járműben nagymennyiségű készpénzt találtak.
Bel 2021-11-04 | 09:19
A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat 

A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat 

 • A beoltottak száma 5 962 878 fő, közülük 5 744 219 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 274 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 6268 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 885 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 803 151 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 51 108 főre emelkedett.
 • 3366 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 349-en vannak lélegeztetőgépen.