Jakab Péter Államfőjelöltje Magyarországról: "Ez nem az én hazám"

Jakab Péter Államfőjelöltje Magyarországról: "Ez nem az én hazám"
 • Ezzel az ars poeticával szeretne Róna Péter Köztársasági Elnökké válni.
 • Márki-Zay Péter Iványi Gábort támogatta volna, de a személyét a Jobbik elutasította.

Róna Pétert jelöli az ellenzék köztársasági elnöknek. A baloldali közgazdász korábban támogatta a gyurcsányi megszorításokat, szorosabb együttműködést szorgalmazott az IMF-fel, és kiállt a bevándorlás mellett is - összegez a hirado.hu portál.

Márki-Zay ezt is "elengedte"

A jelöltet Jakab Péter, a Jobbik elnöke nevezte meg közösségi oldalán. Róna Péter jelölését hosszú folyamat előzte meg a baloldalon. Az ellenzék ugyanis számtalan kérdésben nem mutatkozott egységesnek.
 
Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségéről szóló döntést követően több balliberális értelmiségi is azt szorgalmazta, hogy az előválasztás folyamatához hasonlóan a köztársasági elnököt is a baloldali szimpatizánsok válasszák meg, ezzel is fenntartva a kampányhangulatot és a mozgósítást. Ezt az ötletet azonban nem támogatták a baloldali pártok.

Kérdésként merült fel az is, hogy egyáltalán szükség van-e az ellenzék részéről köztársaságielnök-jelöltre, ugyanis programjuk szerint – melyet a Jobbik képvisel legvehemensebben – a döntés jogát elvennék az Országgyűléstől, és azt a magyar választók kezébe helyeznék. A problémát tovább tetézte, hogy Orbán Viktor már a tavalyi év végén megnevezte a Fidesz–KDNP jelöltjét, Novák Katalint. Ezzel válaszra késztetve az ellenfelet, mely sokáig váratott magára.

A baloldalon több jelölt neve is forgott. Márki-Zay Péter Iványi Gábor lelkészt nevezte meg, míg többen Elek István írót, politikust emlegették, ehhez képest, szinte a semmiből jött Róna Péter jelölése. A közgazdászra esett választást nehéz nem ismét Márki-Zay Péter vereségeként értelmezni, akinek a saját frakció után vélhetően ezt a kérdést is el kellett engednie. Hogy milyen érvek szóltak a közgazdász mellett? Egyelőre ennek a kérdésnek a megválaszolása is várat magára.

Gyurcsány IMF-tárgyalója

"Az IMF vezetői úgy érzik, a magyarok 1990 óta az orruknál fogva próbálják vezetni őket, egyetlen megállapodást sem tartottak be, finoman szólva, gyakran nem mondanak igazat. Eközben itthon úgy adják elő, mintha a nemzetközi pénzintézet tartozna Magyarországnak valamivel" – nyilatkozta a Népszabadságnak Róna Péter már 1995-ben.

A 2006-ban a választásokat követően derült ki, hogy Magyarország gazdasága közel sem áll olyan erős lábakon, mint ahogy azt a Gyurcsány-kormány állította, ezért komoly megszorításokra volt szükség. Egy ilyen legyengült gazdaságot ért 2008-ban a gazdasági világválság, hazánk pedig az elsők között volt, amelynek külföldi kölcsönre volt szüksége ahhoz, hogy ne menjen csődbe.

Hazánk ezért az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) vett fel jelentős összegeket, melyekért cserébe vállalta, hogy komoly megszorításokat hajt végre. A hitelmegállapodásról folytatott tárgyalásokon a Gyurcsány-kormány tárgyalóbizottságának tanácsadójaként működött Róna Péter. 2010-ben azt mondta, óriási hiba volna az Orbán-kormány részéről, ha nem használná ki a nemzetközi szervezet válságkezelésben, gazdaságfejlesztésben megszerzett hatalmas tapasztalatait, és hibának nevezte, hogy Orbán Viktor távolodna a valutaalaptól.

"Támogassuk a Gyurcsány-csomagot"

Róna Péter 2008-ban a szociális népszavazáskor a gyurcsányi megszorítások mellett lépett fel. A 168 órának úgy fogalmazott: (…) "én csak azt látom, hogy az államtól – a tavaszi népszavazás is ezt bizonyította – nagyon sokat várnak az emberek: legyen ingyenes a felsőoktatás és az egészségügyi ellátás. De miből és miért, ha nem akarnak adót fizetni, s a szociális támogatásokra is igényt tartanak."

Róna Péter továbbá azt is elismerte, hogy részt vett Gyurcsány megszorítópolitikájának kidolgozásában, és annak támogatását kérte az emberektől. Az MSZP társadalompolitikai tagozata részéről 2009-ben még miniszterelnöki jelölése is felmerült. A gyurcsányi kaland után pár évvel később azonban már a Lehet Más a Politika mellett találhatjuk Róna Pétert, mely pártot szintén nagy dérrel-dúrral hagyta ott.

"Ez nem az én hazám"

Róna Péter egyre inkább kiábrándult Magyarországból, melynek egyik mérföldköve volt a 2016-ban tartott bevándorlásellenes népszavazás, mellyel kapcsolatban a közgazdász azt mondta: ez egy erkölcstelen ország.

"Bevándorlók hiányában a nemzet és a gazdaság egyre növekvő elöregedése és zsugorodása megoldhatatlan kihívások elé állítja az országot" – fogalmazott.

2018-ban a Privátszféra című műsorban már azt mondta: "Ami nekem borzasztóan szembetűnő és nagyon fájdalmas, az nemcsak hogy anyagi meg gazdasági szempontból, hanem civilizációs szempontból is mennyire más Magyarország Nyugat-Európától." A közgazdász megfordította Antall József híres mondását, szerinte "Magyarországon még a keresztények is pogányok". "A magyarok nem tanulták meg, hogy miért lettek ők Trianonban megbüntetve. Aztán megint nem tanulták meg, hogy mi történt velük a második világháború végén. Nem veszik észre, hogy az Isten nem ver bottal" – mondta Róna Péter azzal kapcsolatban, hogy a magyarok nagy többsége nemet mondott az illegális bevándorlásra.

Róna a 2018-as országgyűlési választások után elhagyta az országot és visszaköltözött Angliába.

"Arra a fájdalmas következtetésre jutottam, hogy ez nem az én hazám" – magyarázta döntését.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-02 | 09:21
Balesetet okozott az embercsempész, többen megsérültek

Balesetet okozott az embercsempész, többen megsérültek

 • A sofőr nem állt meg a rendőri jelzésre, lehajtott az autópályáról és Tatán balesetet okozott.
Bel 2022-02-18 | 13:29
Az M1-esen csaptak le a MigránsTaxira

Az M1-esen csaptak le a MigránsTaxira

 • A rendőrök az M1-es autópálya 64-es kilométerszelvényében ellenőriztek egy német honosságú személygépkocsit 2022. február 18-án 12 óra 23 perckor.
 • A járműben két török állampolgárságú embercsempész, valamint magát három fő török és két fő szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
 • A járőrök az embercsempészeket elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Az embercsempészekkel szemben a nyomozók büntetőeljárást indítanak.
Bel 2021-08-10 | 12:37
MSZP: Karácsony azért nem adta még le a jelöltségéről az íveket, mert a a Párbeszéd közismerten gyenge az adminisztrációban

MSZP: Karácsony azért nem adta még le a jelöltségéről az íveket, mert a a Párbeszéd közismerten gyenge az adminisztrációban

 • És az ezzel foglalkozó stáb nagy része szabadságon van.
 • Ennek ellenére a szocialisták szerint Karácsony magabiztosan nyer majd.
 • Azt elismerték, hogy most következik a könyöklés az ellenzéki oldalon - a nagy összefogás ellenére.
Bel 2021-11-10 | 16:22
A rendőrök 47 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 47 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség munkatársai és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás járőrei 2021. november 10-én 15 óra 15 perckor 47 illegális migránst tartóztattak fel Ruzsa külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-05-31 | 10:06
Akart ő már lenni minden is: 2018-ban még azt nyilatkozta Karácsony, 2019-ben szívesen lenne az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője

Akart ő már lenni minden is: 2018-ban még azt nyilatkozta Karácsony, 2019-ben szívesen lenne az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője

 • Ambícióban nincs hiány, tetterőben annál inkább.
 • 2018-ban a vesztes választás után Karácsony még arról ábrándozott, 2019-ben ő lesz az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője.
Bel 2022-01-21 | 12:04
Eritreai, szudáni és iraki migránsokat csempészett a szlovák sofőr

Eritreai, szudáni és iraki migránsokat csempészett a szlovák sofőr

 • Az egyenruhások 2022. január 20-án 6 óra 55 perckor igazoltattak egy német hatósági jelzésű személygépkocsit az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében.
 • A járművet egy szlovák férfi vezette, aki négy – egy magát eritreai, egy magát szudáni és két magát iraki állampolgárnak valló–  utast szállított.
 • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a szlovák állampolgárral szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.
 • Az 53 éves férfit őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki embercsempészés bűntett elkövetése miatt.
 • Nyomozók előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására is.
Bel 2021-12-23 | 10:17
A beoltottak több mint fele már a megerősítő oltást is felvette

A beoltottak több mint fele már a megerősítő oltást is felvette

 • A beoltottak száma 6 245 773 fő, közülük 5 957 571 fő már a második oltását is megkapta, 3 136 000 pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 3586 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 237 330 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 140 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 071 772 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 127 251 főre csökkent.
 • 4827 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 454-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-02-15 | 18:20
Illegális migránsbanda Bács-Kiskun megyében

Illegális migránsbanda Bács-Kiskun megyében

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. február 15-én 1 óra 35 perckor 18 külföldit tartóztattak fel Katymár térségében.
 • Magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.