Macron atomerőmű-építést jelentett be, ettől elsírják magukat a hazai sötétzöldek

Macron atomerőmű-építést jelentett be, ettől elsírják magukat a hazai sötétzöldek
  • Szabó Tímeára lassan rá lehet adni a kényszerzubbonyt, mielőtt görcsös rohamot kap a hisztériától.

Széleskörű nukleáris programot jelentett be Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön, amelynek keretében Franciaország 2050-ig hat új, második generációs európai nyomottvizes reaktort (EPR) épít, és további nyolc kisebb reaktor építését is megfontolja.

A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy minden olyan reaktor időtartamát meghosszabbítja ötven éven túl, amelynek esetében ez lehetséges, és nem zár be egyet sem. Ez a döntés teljes ellentétben áll az államfő 2018-ban tett bejelentésével, amikor tucatnyi elöregedett reaktor bezárását helyezte kilátásba.

"Két fontos döntést hoztam: meghosszabbítjuk azon atomreaktorok élettartamát, amelyeket lehet, anélkül, hogy engednénk a biztonságból, és egyetlen olyan atomreaktort sem zárunk be a jövőben, amely képes a termelésre, kivéve, ha azt biztonsági okok indokolják" – mondta Emmanuel Macron a kelet-franciaországi Belfort-ban tett látogatásán. Hozzátette: megkérte a francia állami áramszolgáltatót, az EDF-et, hogy vizsgálja meg, hogyan lehet ötven éven túl meghosszabbítani az atomreaktorok üzemidejét.

A hat új reaktor üzembeállítása lépcsőzetes lesz 2035-től. Az ágazat nyolc kisméretű innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművet is fejleszt. A döntéssel hosszú távon 2050-ig Franciaországnak huszonöt gigawatt új nukleáris kapacitása lesz a jelenlegi hatvanegy gigawatt mellett.

A jelentős növekedést a kormány az újraiparosításra és a dekarbonizációra vonatkozó tervei miatti megnövekedett elektromosáram-igénnyel indokolja, miközben a 2020-as többéves energiastratégiában még a tizenkét legrégebbi reaktor bezárása szerepelt. Franciaországban mintegy hetvenkét százalékos a nukleáris energia aránya a lakosság energiaellátásban, ami a legmagasabb a világon, és az ország energiafüggetlenségét tizennyolc atomerőműben ötvenhat reaktor biztosítja.

Emmanuel Macron elismerte, hogy az "elmúlt évtizedre rányomta a bélyegét a nukleáris energia iránti nemzetközi kétkedés, a fukusimai szörnyű esemény nyomán".

"Vannak olyan nemzetek, amely ebben az időszakban radikális döntéssel hátat fordítottak az atomenergiának. Franciaország nem tette meg ezt a lépést, ellenállt, de nem ruházott be többet a nukleáris szektorba, mert a kételkedés jelen volt" – hangsúlyozta az elnök, aki azt is jelezte, hogy a hat európai nyomottvizes reaktor a nemzeti szuverenitás jelképének számító EDF fogja megépíteni és működtetni.

"Számíthat az állam támogatására ennek a negyven éve példa nélküli méretű projektnek a megvalósításához a megfelelő pénzügyi és technikai feltételeket illetően" – mondta az államfő, több tízmilliárd eurós beruházást ígérve.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2023-02-07 | 13:07
"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

"A béke elnöke": Trumpnak 2024-re az a terve, hogy az ukrajnai háborúval szemben induljon el

  • "Trump a béke elnöke, és két generáció óta ő az első elnök, aki nem indított háborút."
Kül 2021-07-29 | 11:10
Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

Szép új világ: Biden betiltotta "bevándorló” és az "illegális bevándorló" kifejezéseket

  • Utasították a bevándorlási bírákat és ítélkezőket, hogy hagyják abba az "bevándoló" és "illegális migráns" jelzők használatát.
  • Ehelyett King azt írja, hogy a bírák és az ítélkezők a "nem állampolgár", "migráns", "okmányokkal nem rendelkező állampolgár" vagy "iratok nélküli személy" kifejezéseket használják.
Kül 2023-01-30 | 15:46
A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

  • Erről akkor kezdtek el okoskodni, hogy bejelentették: Challenger 2-eseket adnak át Ukrajnának.
  • Tetszettek volna előbb gondolkodni.
Kül 2021-06-09 | 10:22
Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

Németországban ismét jelentősen emelkedik a benyújtott menedékkérelmek száma

  • A múlt hónapban 8278 új kérelmet nyújtottak be a védelmet kérők Németországban.
  • Tavaly ugyanekkor ez a szám 3777 volt.
  • Mathias Middelberg, a CDU/CSU-frakció belpolitikai szóvivője szerint "sok minden utal arra, hogy a menedékkérelmek száma tovább fog emelkedni".
  • "Ez gyakran a gazdasági migrációról szól, már nem a menekülésről" - mondta a CDU politikusa.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

  • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
  • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
  • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-12-07 | 12:02
Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

Ferenc pápa Napóleonhoz, a nácikhoz és a kommunistákhoz hasonlította az EU-t

  • Arra reagált a katolikus egyház feje, hogy Brüsszel el akarta törölni a karácsony kifejezést, hogy az egyetlen kisebbséget se sértsen.
  • Felhívta arra is a figyelmet, hogy "az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét és nem szabadna megpróbálnia egységesíteni őket".