Orbán: Mi nem a brüsszeliek számára akarunk főnyereményt megütni, hanem a magyar embereknek akarunk kedvezni

Orbán: Mi nem a brüsszeliek számára akarunk főnyereményt megütni, hanem a magyar embereknek akarunk kedvezni

Tizenkétszer tárgyaltam eddig az orosz elnökkel, de ilyen különleges kérdések miatt még sohasem – összegezte az orosz elnökkel való találkozóját Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, megjegyezve: a találkozó különlegességét nem az orosz–magyar kapcsolatok, hanem a fokozódó nemzetközi helyzet okozta.

A kormányfő szerint a kormány céljai teljesültek, hiszen az orosz–magyar ügyekben jó megállapodásokat sikerült kötni, de a találkozó fókuszában mégis az Ukrajna és Oroszország közötti katonai feszültség állt. Mivel pedig hazánk is NATO- és EU-tagállam, ezért részei vagyunk ennek a konfliktusmezőnek – fogalmazott.

"Van még egy-két ország, amely próbálkozik ezzel, például Németország és Oroszország jó gazdasági kapcsolatot ápol egymással" – magyarázta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a franciák is saját modell alapján építik a kapcsolataikat az oroszokkal. 

"Amikor jegesedik a helyzet, akkor szükség van olyan országokra, mint Magyarország, mert mi alkalmasak vagyunk jégtörőnek. Sokat és hosszan fogunk tárgyalni az orosz elnökkel" – magyarázta a miniszterelnök. 

Orbán Viktor elmondta, az orosz elnökre nagyon vigyáznak hazájában, ennek a része volt a hosszú asztal is, amelynél tárgyaltak. A tárgyalás öt órán át tartott, nehéz ennyi ideig észnél lenni – árulta el a miniszterelnök. A kormányfő tisztázta: a Szovjetunióval nagyon rossz viszonyt ápoltunk, de most az oroszokkal kiépíthetünk egy jobb együttműködést.

Szerinte a baloldali kormányok alatt mindig azért jönnek külföldiek az országba, hogy vigyenek, míg most hozni akarnak ide, tőkét, beruházásokat. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy Magyarország szuverén ország, súlya van a nemzetközi politikában. A miniszterelnök azért dolgozik, hogy megteremtse Magyarország energiafüggetlenségét, ehhez pedig szükség van Paks 2 megépítésére és egy jelentős napelem-beruházásra, amit már előkészített a kormány.

Az amerikai gáz mindig drágább, mint az orosz – árulta el Orbán. Ősszel Szijjártó Péter már megállapodott 4,5 milliárd  köbméter gáz szállításáról, ezt javasolta most a miniszterelnök még egymilliárd köbméterrel megnövelni. – A megállapodás közel van, még a külügyminiszternek kell egy-két kört futnia – fogalmazott a kormányfő. Felidézte, hogy másfél éve a szakértők nagy része még azt mondta, hogy nem érdemes megkötni egy újabb 15 éves szerződést, mert a piacon lesz elég gáz, és lehet majd olcsóbban is vásárolni. 

Nyugat-Európában épp kifogy a gáz a tározókból, és nem tudnak eleget vásárolni, mert nincs hosszú távú megállapodásuk – mutatott rá a miniszterelnök. A rezsicsökkentést Magyarország az oroszokkal kötött szerződés révén tudja megvédeni – hívta fel a figyelmet.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon lehet-e majd Szputnyik vakcinát gyártani, Orbán Viktor elmondta: közel vagyunk hozzá, mindkét félben megvan a szándék, de ez jogilag nem egy egyszerű dolog. Ennek az előfeltétele az, hogy az év végére a debreceni oltóanyaggyárunk első telephelye működni kezdjen.

– Egy olyan gyárat építünk Debrecenben, amely képes arra, hogy a Magyarországon használt valamennyi vakcinát előállítsa, és miután legószerűen rakjuk össze, hozzá tudunk majd építeni olyan elemeket, amelyek különböző piaci igényeknek tesznek eleget – hangsúlyozta a miniszterelnök. 

Szavai szerint Szputnyikból és a Szputnyik Lightból a világban nagy kereslet lesz, ma is nagyobb az igény, mint amennyit az oroszok képesek előállítani. Éppen ezért ők gyártóhelyeket keresnek, vagyis ha a járványhelyzet így marad és segítség kell, akkor tudunk velük közösen Szputnyik vakcinát gyártani.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az EU szeretné látni azokat az európai gyártókapacitásokat, amelyek lehetővé teszik a kontinensen belüli gyártással az összes igény kielégítését. Ezért most keresik azokat a gyárakat, amelyeket be lehet vonni egy összeurópai gyártóhálózatba. 

– Mi jelentkeztünk, és azt ajánlottuk, hogy Debrecent is vegyék bele ebbe a gyártóhálózatba – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor az interjúban arról is beszélt, hogy ameddig a tagállamok eltűrik, addig terjeszti ki Brüsszel a saját hatásköreit. Szerinte sok bürokrata fejében az a kép él, hogy az EU-nak egy Német-római Birodalomhoz hasonló államszervezetté kellene válnia. A miniszterelnök azt mondta, a magyaroknak mindig az volt az érdeke, hogy ne birodalom épüljön a kontinensen. 

– Nekünk a nemzetek Európája fenntartása az érdekünk – mondta a kormányfő. 

A helyzetet azzal példázta, hogy Brüsszel most zsarolja Magyarországot, visszatartják a helyreállítási pénzeket, és azt akarják elérni, hogy változtassunk meg egyes törvényeket, például a gyermekvédelmi törvényt. 

Az uniós bírák előre nyilatkoznak folyamatban lévő ügyekben várható döntésekről – hívta fel a figyelmet Orbán, szerinte ha ilyen Magyarországon történne, akkor "jogállami dzsihád" várna ránk. 

– Mi nem a brüsszeliek számára akarunk főnyereményt megütni, hanem a magyar embereknek akarunk kedvezni – jelentette ki a miniszterelnök. 

– Kikotyognak időnként ezt-azt, és az élelmes ember fél szavakból is megérti a helyzetet, de ennek nincs nagy jelentősége – fogalmazott a lapunk által nyilvánosságra hozott anyagokkal kapcsolatosan a miniszterelnök. Ismert, a Nyílt Társadalom Alapítvány volt vezetője mellett egy honi baloldali újságíró is arról beszélt, hogy a hazánkról véleményeket közlő külföldi riporterek nem ismerik az országot, és igaztalan vádakat is felhoznak Magyarország és a kormány ellen. 

Szerinte a dolgozó embereket inkább az érdekli, hogy mennyivel tudnak többet keresni és milyen lehetőségeik vannak az életben. – Most összességében mindenki léphet egyet előre Magyarországon, ez eredmény, és közben jönnek a külföldi újságírók, akik a magyar haverjaikra hivatkozva blődségeket írnak – fejtegette a kormányfő. Mint mondta, a tárgyalóasztalnál nem ez számít, hanem hogy kiállunk-e magunkért és a tényekért. 

– Mindenki látja, hogy épül az ország, a nemzeti vagyon nő, olyan dolgokat tudunk megtenni, amiket korábban sosem – véli Orbán Viktor. Szerinte ha az ellenzék vádjai igazak lennének, nem tudnák például visszaadni a családosok által tavaly befizetett szja-t. – Most Magyarország előre megy, de nem volt ez így a baloldali kormányok ideje alatt – idézte fel a kormányfő. 

Antall Józsefet idézve a politikai kultúráról azt mondta: ha Magyarországon az egyik oldal azt mondja a másikra, hogy gazember, akkor az annyit jelent, hogy nem értek vele egyet. 

Végül a járványhelyzetet értékelve a kormányfő úgy fogalmazott: úgy látom, hogy a szorongás és a nagy félelem kezd elpárologni, ugyanakkor észnél kell lenni, "nem javaslom, hogy pezsgőt bontsunk", hiszen az omikron még jelen van. 

Igaz, nem okoz annyi bajt, mint a korábbi variánsok, de nem szabad félvállról venni, tehát a védőoltások felvétele továbbra is fontos. Az oltás a kezünkben van, a vírus pedig egyre gyengébb, ami a jelenlegi helyzetet elviselhetőbbé teszi az emberek számára. Ezeket a szempontokat mérlegelve tudtuk megtenni azt, hogy az oltási igazolvány határidejét május elsejéig meghosszabbítsuk – zárta szavait Orbán Viktor. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-29 | 13:22
Rekord: Egy cseh férfi furgonjában 32 illegális migránst találtak

Rekord: Egy cseh férfi furgonjában 32 illegális migránst találtak

 • 2022. április 29-én 8 óra 25 perckor az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza térségében intézkedés alá vontak egy furgont, amelyet egy 32 éves cseh férfi vezett.
 • A jármű rakterében 32 külföldit találtak a rendőrök. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • A gyanú szerint a cseh állampolgárságú sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.
 • A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
 • A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-12-13 | 19:39
Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

Macron üzent: a kisszobában szorított helyet az ajvékoló ellenzékieknek

 • Biztosan nem a képen látható kisszoba a budapesti francia nagykövetség díszterme.
 • A szimbolikus helyszínválasztással a francia elnök beárazta az ellenzéket.
 • Azzal, hogy a kisszobában fogadta őket, megüzente nekik, hogy partnernek se elég jók.
 • Jelzésértékű, hogy Franciaország első emberre arra se méltatta az ellenzéket, hogy közös sajtónyilatkozatot tegyen velük.
 • Ez természetesen nem akadályozta meg a jelenlévő ellenzékieket abban, hogy Emmanuel Macronnak a magyar helyzetről össze-vissza hazudozzanak.
 • A hiperpasszív Karácsony megint eljátszotta a nemzetközi színtéren is párbeszédképes, komoly politikust, közben egy árva mukkot nem beszél semmilyen idegen nyelven.
Bel 2021-12-22 | 12:56
Történelmi adócsökkentés: 1500 milliárd forint marad 2022-ben az embereknél

Történelmi adócsökkentés: 1500 milliárd forint marad 2022-ben az embereknél

 • Közben az ellenzék azt hazudja, mindent ellopnak idehaza.
 • De ha mindent ellopnak, akkor hogyan jut 1500 milliárd forint adócsökkentésre?
 • A baloldali ellenzéknek nagyon fáj az adócsökkentés, ők ugyanis a régi gyurcsányi receptet ajánlják az embereknek: megszorítás, adóemelés, rezsiemelés.
Bel 2021-09-27 | 14:19
AZ MSZP-s Tóth Csaba beadta a kulcsot, visszalépett a jelöltségtől

AZ MSZP-s Tóth Csaba beadta a kulcsot, visszalépett a jelöltségtől

 • Állítása szerint halálos fenyegetéseket is kapott, és erről Karácsony Gergely is tudott.
 • Karácsonyt végig a volt miniszterelnök-jelöltemként emlegette.
Bel 2021-07-29 | 16:14
Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

 • Egyre környezettudatosabban választanak autót a magyarok, megugrott a hibridek eladási aránya.
 • Ezek a modellek általában drágábbak is a robbanómotoros kiviteleknél.
 • Nagy kár, hogy az Európai Bizottság a hibrideket is száműzné 2035-re, és maradnának a tisztán elektromos autók.
 • Pedig ha valami értelmezhető az individuális, motoros közlekedésben, az pont a hibrid: városokban elmegy a villanymotorral, városokon kívül pedig a robbanómotor húzza.
 • A brüsszeli zöld őrület ennek a logikának azonban keresztbe tesz.
Bel 2021-05-20 | 09:52

4 829 595 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 814 805 fő már a második adag vakcinát is megkapták

 • Kórházban 1836 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 51, többségében idős, krónikus beteg.
 • A regisztráltak száma meghaladja az 5,1 milliót és 87 százalékuk már túl van az oltáson, ezzel Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán.
 • A magyar lakosság 49,4 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 32,6 százalékos átlaggal.
 • Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett - a készlet erejéig - Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltások foglalhatók, és már nem kell sms-értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.
 • A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak.
Bel 2022-01-13 | 19:50
Az aranytartalékot eladó Surányi lesz Márki-Zay gazdasági jobbkeze

Az aranytartalékot eladó Surányi lesz Márki-Zay gazdasági jobbkeze

 • Baljós árnyak.
 • Surányi másik gazdasági csodatette a rekordinfláció volt.
 • Gyurcsány azt mondta Surányiról, hogy sok jó ötlete van, egészen addig, amíg nem kell számolni.