Kiszivárgott levél: erdélyi polgármesterek azt kérik Márki-Zaytól, ne menjen Erdélybe

Kiszivárgott levél: erdélyi polgármesterek azt kérik Márki-Zaytól, ne menjen Erdélybe
  • Az erdélyi vezetők 2004. december 5., és Gyurcsány Ferenc miatt nem akarnak találkozni a baloldali Messiással.
  • Nemrégiben a Hódmezővásárhely választókerületéhez tartozó falvakból is megüzenték, "ne hurcolja be a megosztottságot".
  • Az erdélyi politikai vezetők azt is nehezményezik, hogy a baloldali ellenzék által sztárolt Európai Főügyészség "Romániában a Kövesi által vezetett ügyészséget eszközként használták a magyar közösségi vezetők hiteltelenítésére, lefejezésére."

Több erdélyi önkormányzati vezető is nemet mondott az ősz során Márki-Zay Péternek, amikor a magyarországi ellenzéki miniszterelnök-jelölt kilátásba helyezte, hogy Erdélybe látogatna. RMDSZ-es színekben tisztséget nyert nyolc elöljáró közös levélben jelezte, hogy a választásokig nem kívánja őt fogadni. A dokumentum mostanig nem volt nyilvános - írja a Székelyhon.ro portál.

"December 5-e bűne nem évült el, az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást" – üzenték még tavaly októberben Márki-Zay Péternek, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének erdélyi magyar önkormányzati vezetők.

A Székelyhon birtokába jutott levelet négy megyei tanácselnök és négy megyeszékhely polgármestere: Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írták alá, válaszként arra a megkeresésre, hogy fogadják Márki-Zay Pétert.

Az önkormányzati vezetők levelüket azzal kezdik, hogy szerintük az erdélyi magyar közösség legitim képviselője Kelemen Hunor, így ha az ellenzéki erők a választási kampány részeként az erdélyi magyarokra is figyelmet fordítanak, elsősorban őt kell keresni.

Hangsúlyozzák, fontos és jó lépésnek tartják, hogy a magyarországi ellenzék a külhoni magyarokra is figyelni akar, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a "magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki".

"Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. "Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei" – olvasható a levélben.

Azzal folytatják, hogy szerintük érdemi tettekre van szükség ahhoz, hogy a bizalom helyreálljon.

Arra is emlékeztetnek, hogy "hét évvel ezelőtt a romániai korrupcióellenes ügyészség több erdélyi, székelyföldi magyar vezetőt bilincsbe verve vitt el, példaként említik Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda akkori polgármesterét, Szőke Domokost, Csíkszereda akkori alpolgármesterét, Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós akkori polgármesterét. Hajnalban a családjukra rontottak, és mint köztörvényes bűnözőket, úgy hurcolták meg ezeket a vezetőket saját közösségük előtt, később a bíróság kimondta: ártatlanok."

"Romániában a Kövesi által vezetett ügyészséget eszközként használták a magyar közösségi vezetők hiteltelenítésére, lefejezésére. Nem éreztük akkor a magyar ellenzék támogatását, nem hallottuk felháborodásukat az önkényes intézkedések kapcsán: akkor nem érkeztek hozzánk megkeresések, együttérző levelek. Felettébb aggasztónak tartjuk, hogy Önök ugyanezt akarják Magyarországon: az ügyészséget politikai célokra használni" – szögezik le az önkormányzati vezetők.

Mint jelzik, aggodalommal figyelik, hogy "a hatalmat átvenni kívánó politikai vezetők feles jogszabályokkal akarnak kétharmados jogszabályokat megváltoztatni, az alkotmányos rend feloldására készülnek. A mi perspektívánkból ez egy rendkívül nyugtalanító szándék, ugyanis a külhoni magyarok számára elengedhetetlenül fontos a politikailag stabil anyaország" – fogalmaznak.

Végül azzal zárják a levelet, hogy bár a találkozás szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak. Hangsúlyozzák: az országgyűlési választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak, mert hisznek abban, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.

A Székelyhon megkeresésére Antal Árpád megerősítette, hogy ők írták a dokumentumot. Mint mondta, azért nem hozták akkoriban nyilvánosságra, mert a megkeresés sem volt nyilvános. A levél címzettjétől, Márki-Zay Pétertől egyébként nem kaptak választ, a hódmezővásárhelyi polgármester csapatának egyik tagja magánüzenetben jelezte, hogy tudomásul vették a levelet.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-02 | 17:16
1% Fegyőr továbbra is úgy szólítja magát, hogy Miniszterelnök Úr

1% Fegyőr továbbra is úgy szólítja magát, hogy Miniszterelnök Úr

  • A Népszava felkérésére közvélemény-kutatást készítetett a Publicus Intézet, ezt szerda reggel hozták nyilvánosságra: a kutatási adatok szerint Fekete-Győrre gyakorlatilag senki sem szavazna az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson.
  • Így fogalmazott a Népszava: "Közben Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András kedveltsége lényegében a felére fonnyadt: most az összes megkérdezett 7 százaléka mondta azt, hogy az előbbire voksolna, és mindösszesen egy százalék az utóbbi kedveltsége. Jakab Péter 11 százalékon áll."
  • Fekete-Győrt azonban a letaglózó adatok sem bizonytalanították el, délután is tartott egy sajtótájékoztatót Hadházy Ákossal közösen.
  • Ott továbbra is Miniszterelnök Úrnak szólította saját magát.
Bel 2022-07-20 | 16:55
Szlovák autóval próbálták csempészni a migránsokat

Szlovák autóval próbálták csempészni a migránsokat

  • 2022. július 20-án 13 órakor Szegeden ellenőrzés alá vontak egy szlovák honosságú Skoda Octavia személyautót és annak szlovák sofőrét.
  • Az egyenruhások a jármű átvizsgálása során annak utasterében 4 határsértőt találtak, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A rendőrök a gépjármű 42 éves vezetőjét előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
  • A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-06-02 | 09:42

Az oltás letörte a harmadik hullámot: az elvégzett tesztek 1%-a pozitív, 275 új fertőzöttet azonosítottak - közben 90-re csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma

  • A WHO ajánlása szerint 5%-os pozitív tesztarányig lehet kontroll alatt tartani a járványt.
  • 837-re csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, 90-en vannak lélegeztetőgépen, október óta nem volt 100 alatt ez a szám.
  • Szerdára 13 új áldozata van a járványnak.
Bel 2021-06-21 | 15:15
Szerelemféltés állhat a brutális szegedi kettős gyilkosság mögött

Szerelemféltés állhat a brutális szegedi kettős gyilkosság mögött

  • Az elkövető a gyilkosság után elhajtott a helyszínről, majd 100 kilométerre Szegedtől öngyilkos lett.
Bel 2022-06-08 | 07:34
Kedden az ukrajnai háború elől menekülve 81 gyermek érkezett Budapestre

Kedden az ukrajnai háború elől menekülve 81 gyermek érkezett Budapestre

  • Az ukrajnai háború elől 2022. június 7-én 174 ember, köztük 81 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.
  • A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
  • A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.
Bel 2022-05-20 | 09:39
3 helyszín, 3 migránsbanda

3 helyszín, 3 migránsbanda

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. május 19-én 23 óra 35 perckor 10 illegális migránst Bácsbokodnál, 1 óra 50 perckor egy 12 fős csoportot Garánál, valamint 5 óra 30 perckor Balotaszállásnál további 21 illegális migránst tartóztattak fel.
  • A csoportok tagjai szír, török és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
Bel 2021-10-07 | 19:33
HVG.HU: lefőtt a kávé, Karácsony bedobja a törülközőt

HVG.HU: lefőtt a kávé, Karácsony bedobja a törülközőt

  • A hvg.hu úgy tudja, Karácsony Gergely vissza fog lépni, és pénteken reggel bejelenti, hogy Márki-Zay Pétert támogatja.
  • Ugyan teljes hírzárlat van ezügyben, de Karácsonynak olyan kollégiái és szövetségesei vannak, hogy azonnal kiszivárogtatták Karácsony döntését a sajtónak.
  • Ezzel a megfutamodással Karácsony megint saját magát és a saját karrierjét választotta.
  • És megint elárult egy rakat szereplőt: a Párbeszédet, az MSZP-t, és az LMP-t.
  • Ezeknek a kispártoknak ugyanis a léte függ a listás tárgyalásoktól, azaz attól, hogy az összefogásban részt vevő pártok egyáltalán bejutnak-e a Parlamentbe.
  • Listavezető és első ember híján ki fog lobbyzni értük?
  • Karácsony ismételten elárulta azokat, akik hittek benne.
  • Legfőképpen azokat, akik rá szavaztak az első fordulóban, és benne látták egy szociális és zöld Magyarország megteremtőjét.
  • Karácsony megmérettetett és könnyűnek találtatott - közéleti karrierje során sokadszor.
Bel 2021-08-04 | 20:24
Dübörög a migránsTaxi: embercsempészek Csongrád-megyében

Dübörög a migránsTaxi: embercsempészek Csongrád-megyében

  • Embercsempészés gyanúja miatt indult eljárás két magyar állampolgár ellen Csongrád-Csanád megyében.
  • A sofőr és utasa három migránsnak nyújtottak segítséget.