Kiszivárgott levél: erdélyi polgármesterek azt kérik Márki-Zaytól, ne menjen Erdélybe

Kiszivárgott levél: erdélyi polgármesterek azt kérik Márki-Zaytól, ne menjen Erdélybe
  • Az erdélyi vezetők 2004. december 5., és Gyurcsány Ferenc miatt nem akarnak találkozni a baloldali Messiással.
  • Nemrégiben a Hódmezővásárhely választókerületéhez tartozó falvakból is megüzenték, "ne hurcolja be a megosztottságot".
  • Az erdélyi politikai vezetők azt is nehezményezik, hogy a baloldali ellenzék által sztárolt Európai Főügyészség "Romániában a Kövesi által vezetett ügyészséget eszközként használták a magyar közösségi vezetők hiteltelenítésére, lefejezésére."

Több erdélyi önkormányzati vezető is nemet mondott az ősz során Márki-Zay Péternek, amikor a magyarországi ellenzéki miniszterelnök-jelölt kilátásba helyezte, hogy Erdélybe látogatna. RMDSZ-es színekben tisztséget nyert nyolc elöljáró közös levélben jelezte, hogy a választásokig nem kívánja őt fogadni. A dokumentum mostanig nem volt nyilvános - írja a Székelyhon.ro portál.

"December 5-e bűne nem évült el, az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást" – üzenték még tavaly októberben Márki-Zay Péternek, a magyarországi ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének erdélyi magyar önkormányzati vezetők.

A Székelyhon birtokába jutott levelet négy megyei tanácselnök és négy megyeszékhely polgármestere: Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke írták alá, válaszként arra a megkeresésre, hogy fogadják Márki-Zay Pétert.

Az önkormányzati vezetők levelüket azzal kezdik, hogy szerintük az erdélyi magyar közösség legitim képviselője Kelemen Hunor, így ha az ellenzéki erők a választási kampány részeként az erdélyi magyarokra is figyelmet fordítanak, elsősorban őt kell keresni.

Hangsúlyozzák, fontos és jó lépésnek tartják, hogy a magyarországi ellenzék a külhoni magyarokra is figyelni akar, mert el kell jönnie annak az időnek, amikor a "magyar nemzet sebei begyógyulnak, és a külhoni magyaroknak a nemzethez való tartozását többé nem kérdőjelezi meg senki".

"Tisztelettel jelezzük ugyanakkor, hogy az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást: december 5-e bűne nem évült el. Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. "Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei" – olvasható a levélben.

Azzal folytatják, hogy szerintük érdemi tettekre van szükség ahhoz, hogy a bizalom helyreálljon.

Arra is emlékeztetnek, hogy "hét évvel ezelőtt a romániai korrupcióellenes ügyészség több erdélyi, székelyföldi magyar vezetőt bilincsbe verve vitt el, példaként említik Ráduly Róbert Kálmánt, Csíkszereda akkori polgármesterét, Szőke Domokost, Csíkszereda akkori alpolgármesterét, Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós akkori polgármesterét. Hajnalban a családjukra rontottak, és mint köztörvényes bűnözőket, úgy hurcolták meg ezeket a vezetőket saját közösségük előtt, később a bíróság kimondta: ártatlanok."

"Romániában a Kövesi által vezetett ügyészséget eszközként használták a magyar közösségi vezetők hiteltelenítésére, lefejezésére. Nem éreztük akkor a magyar ellenzék támogatását, nem hallottuk felháborodásukat az önkényes intézkedések kapcsán: akkor nem érkeztek hozzánk megkeresések, együttérző levelek. Felettébb aggasztónak tartjuk, hogy Önök ugyanezt akarják Magyarországon: az ügyészséget politikai célokra használni" – szögezik le az önkormányzati vezetők.

Mint jelzik, aggodalommal figyelik, hogy "a hatalmat átvenni kívánó politikai vezetők feles jogszabályokkal akarnak kétharmados jogszabályokat megváltoztatni, az alkotmányos rend feloldására készülnek. A mi perspektívánkból ez egy rendkívül nyugtalanító szándék, ugyanis a külhoni magyarok számára elengedhetetlenül fontos a politikailag stabil anyaország" – fogalmaznak.

Végül azzal zárják a levelet, hogy bár a találkozás szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak. Hangsúlyozzák: az országgyűlési választások után minden magyar politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak, mert hisznek abban, hogy a magyar nemzet egységét helyre kell állítani.

A Székelyhon megkeresésére Antal Árpád megerősítette, hogy ők írták a dokumentumot. Mint mondta, azért nem hozták akkoriban nyilvánosságra, mert a megkeresés sem volt nyilvános. A levél címzettjétől, Márki-Zay Pétertől egyébként nem kaptak választ, a hódmezővásárhelyi polgármester csapatának egyik tagja magánüzenetben jelezte, hogy tudomásul vették a levelet.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-17 | 09:29
Tízezer fölött az új fertőzött, 6 millió felett a beoltott

Tízezer fölött az új fertőzött, 6 millió felett a beoltott

  • A beoltottak száma 6 008 226 fő, közülük 5 780 925 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 668 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 10 265 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 976 432 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 178 többségében idős, krónikus beteg, így a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 828 535 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 115 383 főre emelkedett.
  • 5852 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-09-29 | 22:21
Sikkasztásért ítélték el, most a DK jelöltje lesz Dombóváron

Sikkasztásért ítélték el, most a DK jelöltje lesz Dombóváron

  • Ez a megtisztult, tiszta ellenzék.
  • Szabó Loránd nyerte az előválasztást Dombóváron, a DK támogatásával.
  • 17 éven át, 2002 és 2019 között volt Dombóvár polgármestere.
  • 2012-ben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert felbujtóként sikkasztást követett el.
  • 2019-ben a Természetesen Dombóvár színeiben indult ismét a polgármesteri címért, de vereséget szenvedett.
  • Most ő lesz a változás arca Dombóváron egy sikkasztási üggyel a háta mögött.
Bel 2021-08-19 | 12:34
Czeglédy Csaba ármánykodással vádolja Karácsony Gergelyt

Czeglédy Csaba ármánykodással vádolja Karácsony Gergelyt

  • Ez a viselkedés nem állna messze a Főpolgármestertől.
  • Köztudott, hogy az LMP-t is ügyesen szétármánykodta.
Bel 2021-06-24 | 13:04
Szalai Ádám: Fáj, nagyon fáj, talán még nem fájt ennyire

Szalai Ádám: Fáj, nagyon fáj, talán még nem fájt ennyire

  • Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a közösségi oldalán megindító üzenetet osztott meg az Európa-bajnoki szereplésről.
     
Bel 2022-01-24 | 08:33
Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

  • Úgy tűnik, aki a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz, az elveszti az eszét.
  • Vasárnap este az is kiderült, hogy Márki-Zay hazudozni is ugyanolyan óramű pontossággal hazudik, mint Karácsony.
Bel 2021-07-22 | 16:19
A Momentum bejelentette: ha ők jönnek, a nemváltó műtéteket is engedélyezik

A Momentum bejelentette: ha ők jönnek, a nemváltó műtéteket is engedélyezik

  • A Fekete-Győr-Donáth duó jelentette ezt be.
  • Cseh Katalin nem volt ott a bejelentésen.
Bel 2021-05-31 | 10:06
Akart ő már lenni minden is: 2018-ban még azt nyilatkozta Karácsony, 2019-ben szívesen lenne az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője

Akart ő már lenni minden is: 2018-ban még azt nyilatkozta Karácsony, 2019-ben szívesen lenne az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője

  • Ambícióban nincs hiány, tetterőben annál inkább.
  • 2018-ban a vesztes választás után Karácsony még arról ábrándozott, 2019-ben ő lesz az egyesült baloldal Európai Parlamenti listavezetője.
Bel 2021-06-02 | 15:39
Újabb körzetet mutyizott le az ellenzék - A Momentum jelöltje visszalépett a kedvéért, most a DK jelentette be, hogy az egyik legkeményebb ex-radikális jobbikost is támogatják

Újabb körzetet mutyizott le az ellenzék - A Momentum jelöltje visszalépett a kedvéért, most a DK jelentette be, hogy az egyik legkeményebb ex-radikális jobbikost is támogatják

  • Szilágyi György a Fradi B-középben volt ismert 2010 előtt, a rettegett II-es szektor huligánjainak egyik fő alakja volt.
  • A napokban a momentumos jelölt visszalépett a javára, most a DK jelentette be, hogy őt támogatják.
  • Újabb szöget vertek ezzel az előválasztási csodafegyver koporsójába.