Társadalomkutató: 8 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az ellenzék előtt

Társadalomkutató: 8 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az ellenzék előtt
 • A novemberi adatokhoz képest csökkent a baloldali lista támogatottsága.
 • 3-3%-on áll a Mi Hazánk és a Kétfarkó Kutyapárt.

A Fidesz–KDNP-t a részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 51, a baloldalt 43 százaléka támogatja, ami azt jelenti, hogy két hónappal az országgyűlési választás előtt a biztos pártválasztók között nyolc százalékpontos a Fidesz előnye az egyesült baloldallal szemben – derül ki a Társadalomkutató felméréséből.

Novemberhez képest jelentős átrendeződés figyelhető meg a politikai erőviszonyokban. A Fidesz–KDNP továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 51 százalékára számíthat, azonban a baloldal támogatottsága az aktív szavazók köré­ben 43 százalékra csökkent. 

A Társadalomkutató novemberi adatai szerint akkor a Fidesz a biztos választók 51 százalékát tudhatta maga mögött, míg a baloldal a voksok 46 százalékát. Vagyis a decemberi öt százalékpontos különbség mostanra nyolc százalékpontra nőtt.

Ezzel párhuzamosan erősödésnek indultak a kis pártok. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk "most vasárnap" egyaránt három-három százalékos eredményt érne el, amely pártok eredményeit novemberben az „egyéb pártok” besorolásban tüntették fel. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi támogatottságuk továbbra sem elegendő az Országgyűlésbe jutáshoz.

A Társadalomkutató rámutat: azok körében, akik 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, kiemelkedő a kormánypártok népszerűsége. A kiskorút nevelők 54 százaléka a Fidesz–KDNP szavazója, és csak tízből négyen támogatják a baloldalt. 

A februárban esedékes családi adó-visszatérítés várhatóan szintén pozitív hatást fog gyakorolni a kormánypártok népszerűségére.

A felmérés eredményei alapján Márki-Zay Péter továbbra sem teljesítette legfőbb vállalását, hogy népesebbé teszi a baloldal szavazótáborát. A sikertelen népszavazási kezdeményezés, a baloldallal nem szimpatizáló választók szüntelen sértegetése és a magas társadalmi támogatottságú kormányzati programok kritizálása mind hozzájárul ahhoz, hogy a baloldal már hónapok óta nem képes lendületet venni, és táboruk szűkül – állapítja meg a Társadalomkutató.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-20 | 09:39
3 helyszín, 3 migránsbanda

3 helyszín, 3 migránsbanda

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. május 19-én 23 óra 35 perckor 10 illegális migránst Bácsbokodnál, 1 óra 50 perckor egy 12 fős csoportot Garánál, valamint 5 óra 30 perckor Balotaszállásnál további 21 illegális migránst tartóztattak fel.
 • A csoportok tagjai szír, török és afgán állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
Bel 2021-12-22 | 20:24
Valaki megtámadta az Alkotmánybíróságon a gyermekvédelmi népszavazást

Valaki megtámadta az Alkotmánybíróságon a gyermekvédelmi népszavazást

 • Egyesek nem akarják megvédeni a gyerekeket a szexualizálástól és a koruknak nem megfelelő propagandától.
Bel 2022-02-24 | 11:43
Honvédelmi Minisztérium: Magyarországon nincs háborús helyzet

Honvédelmi Minisztérium: Magyarországon nincs háborús helyzet

 • Béke van, amit szeretnénk megőrizni – tette világossá a honvédelmi tárca. Arra kérték az embereket, bízzanak a magyar katonákban.
Bel 2021-06-07 | 18:26
Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

Telex: "Visszalép. El se indul. Támogatja. A dékás a jobbikos javára. A Jobbik a dékást. Mindkettő az MSZP-st"

 • A Telexnek is föltűnt, hogy a baloldai ellenzék előválasztása egy bohóctréfává vált.
 • A napokban a számtalan visszalépés miatt Márki-Zay, Puzsér, és egyéb baloldali véleményformálók is kritizálták az előválasztás "lezsírozását".
Bel 2021-11-03 | 07:27
A moldáv férfi 11 illegális migránst akart átcsempészni az országon

A moldáv férfi 11 illegális migránst akart átcsempészni az országon

 • A Kisbéri Rendőrkapitányság járőrei 2021. november 3-án hajnalban Bakonyszombathelyen állítottak meg egy személygépkocsit.
 • A járműben a 30 éves sofőrön kívül 11, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • Az egyenruhások mindannyiukat előállították a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra.
 • Az illegális migránsokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.