Kész átverés: Cseh Katalinék tíz esetben ugyanazzal pályáztak

Kész átverés: Cseh Katalinék tíz esetben ugyanazzal pályáztak
  • Pályáztak, és nyertek.
  • A gyanú szerint megtévesztették az EU-s döntéshozókat, körbeszámlázásokat követtek el a céghálóban és fölmerül a költségvetési csalás gyanúja is.

Tíz uniós pályázaton teljes egészben vagy részben ugyanazzal a technológiai fejlesztéssel vettek részt a Cseh Katalinékhoz is köthető cégháló különféle szereplői – a Mediaworks Hírcentrumának információi szerint ezt derítette ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Hírcentrum megtudta, a hatóság nyomozói szerint a féltucat vállalkozásból álló hálózat egyebek mellett körbeszámlázással, valamint fiktív bizonylatok segítségével jutott jogosulatlanul milliárdos uniós támogatásokhoz.

Alaposan feltérképezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói a Cseh Katalinhoz, illetve családjához köthető céghálót. A Mediaworks Hírcentrumának információi szerint a NAV szakemberei áttekintették a nagyjából féltucat vállalkozásból álló hálózat utóbbi években benyújtott uniós pályázatait.

A nyomozók – a Hírcentrum értesülései alapján – megállapították, hogy a szóban forgó vállalkozások – köztük az a Pannónia Nyomda Kft., amelyet korábban maga Cseh Katalin irányított – összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre.

Több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nem egyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is. A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek.

Az utóbbi elem meglehetősen lényeges.

Az adóhatóság nyomozói ugyanis azt valószínűsítik, hogy a cégháló tagjai tíz pályázaton teljesen, vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. Ez azt jelentheti, hogy egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek az uniótól. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az adóhatóságnál úgy vélik: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

A NAV-osok mindezek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak.

Ennek kapcsán érdemes felidézni azt az esetet, amelyről a napokban számolt be a Mediaworks Hírcentruma. Ezek szerint a cégháló bizonyos szereplői két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vettek egy cseh cégtől. Ám a magyar vevő által kifizetett, összességében több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, a céghálóba tartozó Holotech Hungary Kft.-hez.

A NAV cseh kapcsolat miatt kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz. Cseh banki adatok, adóbevallások és különféle szerződések segíthetnek tisztázni az ügy még homályos részleteit.

A feltárt esetek alapján a pénzügyi nyomozók arra a következtetésre jutottak, hogy a Cseh Katalinékhoz is köthető céghálózat bizonyos szereplői jogosulatlanul jutottak uniós, illetve hazai pályázati pénzhez, emiatt pedig kár érte a magyar költségvetést. Vagyis felmerül a költségvetési csalás gyanúja.
A Cseh Katalinék körüli botrány tavaly nyáron pattant ki, a sajtó kiderítette: a baloldali politikushoz, illetve a családjához köthető Pannónia Nyomda Kft. is tagja annak a cégcsoportnak, amely szisztematikusan összejátszva, gyanús körülmények között mintegy 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázatot nyert el.

A korrupció ellen kíméletlen harcot hirdető Cseh Katalin akkor többször is perrel fenyegette meg az ügy állásáról hírt adó újságírókat. A helyreigazítási kérelmek, a bírósági eljárások azonban elmaradtak, a kétes ügy részleteinek hatósági feltárása azonban nem.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást azt követően, hogy Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő és egy magánszemély feljelentést tett a sajtóban megjelent információk miatt. A NAV tavaly már házkutatást is tartott, a Gazdasági Versenyhivatal pedig idén indított helyszíni kutatással egybekötött versenyfelügyeleti eljárást. A Cseh Katalinékhoz köthető cégháló ügyei miatt vizsgálódik az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal is.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2023-06-02 | 11:28
EXKLUZÍV FOTÓK az elhíresült katonai "szívatásról" – így hazudik a dollármédia Gyurcsányék parancsára

EXKLUZÍV FOTÓK az elhíresült katonai "szívatásról" – így hazudik a dollármédia Gyurcsányék parancsára

  • Áll a bál a honvédségnél: a HM egyes dolgozói kikeltek magukból, amiért katonaként katonai kiképzésre kellett menniük.
  • A BENNFENTES megszerezte a hírhedt, "megalázó" kiképzés fotóit, a kiképzés részleteit és a kiképzésről szóló jelentést is.
  • Alighogy kinevezték, Böröndi Gábor vezérkari főnök a dollármédia támadásainak kereszttüzében találta magát.
  • Böröndi Gábort és a honvédséget legújabban azzal vádolta meg a hvg.hu Vadai Ágnes gyurcsányista politikussal karöltve, hogy "váratlan és furcsa ’kiképzésre’ küldtek több katonát Böröndi Gábor vezérkari főnökként tartott első vezetői értekezlete után, méghozzá ’szívatási’ céllal, bosszúból."
  • A kormányellenes propagandamédiát Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa, Gyurcsány Ferenc legnagyobb rajongója, egykori honvédelmi államtitkár riadóztatta. Ő 2007 júliusától 2009 áprilisáig, majd a Bajnai-kormány megalakulását követően 2010-ig a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt.
  • Vadai nevéhez a Magyar Honvédség lezüllesztése, eszközeinek elherdálása, a honvédség személyi állományának elsorvasztása és Magyarország védelmi képességeinek leépítése fűződik.
  • A magyar honvédelem megerősítésének mind idehaza, mind külföldön vannak ellendrukkerei.
  • Ennek oka, hogy hazánk jó ütemben, jóval az orosz-ukrán háború kipattanása előtt megkezdte a haderő modernizálását és a magyar védelmi ipar kiépítését.
  • A cél egy teljesen új alapokra helyezett, ütőképes és modern hadsereg fölépítése, és ez sokaknak nem tetszik.
  • A régmúlt gyurcsányi embereinek azért nem, mert az ő tehetségükből csak a honvédség szétverésére futotta.
  • A külföldi ellenérdekeltek pedig azért nem szimpatizálnak e nagyszabású magyar törekvéssel, mert Magyarország jó előre megrendelte a csúcsminőségű védelmi eszközöket, és most a háború miatt nagy a sorban állás és a tolongás a nemzetközi piacokon az eszközökért: a gyártók évekre előre lekötötték kapacitásaikat, és egyelőre nem tudnak több megrendelést teljesíteni.
Botrány 2021-12-22 | 11:15
Rejtélyes vagyon: Karácsony embere kétmilliárdos villában él, 100 milliós autóval furikázik

Rejtélyes vagyon: Karácsony embere kétmilliárdos villában él, 100 milliós autóval furikázik

  • Mártha Imre a Gyurcsány-korszakban került az állami MVM csúcsvezetői közé, majd a 2019-es önkormányzati választásokat követően a fővárosi közműcégekhez.
  • Ezeket a javaslatára vontak össze egyetlen nagy közműholdingba, amelybe beolvasztottak minden korábbi fővárosi céget, a távhőtől a főkerten át a temetkezésig.
  • A hivatalos indoklás a spórolás volt, de ezt eddig csak a dolgozókon, családos embereken hajtották végre, csoportos létszámleépítések formájában.
  • Mártha Imre amellett, hogy az őszi időben a spanyol partoknál yachtról tolja a home office-t egy csinos szőke társaságában, nyáron azzal hergelte a melósokat, hogy svábhegyi úszómedencés villájából "dolgozott" a medence szélén ülve.
  • A villa legközelebbi családtagjainak cégeire van írva.
  • Nagy kérdés, hogy erre a megdöbbentő vagyonra hogyan tett szert a 'csúcsmenedzser', még ha minden posztján nagyon jó fizetése is volt.
  • Mint ismert, Karácsony Ggergely a sikertelen miniszterelnök-jelölti kampányának az volt az üzenete, hogy ő majd a 99% érdekeit képviseli a kiváltságos 1% helyett.
  • Láthatóan kevés sikerrel megy ez még Budapesten is.
Botrány 2021-09-16 | 10:59
A Vajdaságon át, Svájcon és Románián keresztül Szlovákiáig ér a Cseh Katalin-cégháló - utóbbi országban egy súlyos korrupciós botránnyal

A Vajdaságon át, Svájcon és Románián keresztül Szlovákiáig ér a Cseh Katalin-cégháló - utóbbi országban egy súlyos korrupciós botránnyal

  • Egymás között adott-vett cégek, fél Európára kiterjedő cégháló, valamint egy óriási korrupciós botrány.
  • És a sokat emlegetett hologramos technológia, no meg rengeteg uniós pénz.
  • A Cseh Katalin-ügy részleteit vizsgálva újabb elképesztő momentumokra bukkant a Demokrata.
  • A Cseh Katalin-botrány kirobbanása óta tudjuk: a különböző szálakon a momentumos politikus családi cégéhez köthető hálózat vállalkozásaihoz ömlött az uniós pénz.
  • Az is kiderült, hogy a hálózat cégei összehangoltan váltogatták a telephelyeket és a fióktelepeket – Vác mellett például a Nógrád megyei Szécsény, Szirák és Ludányhalászi is felbukkan helyszínként –, miközben több milliárd forintnyi EU-s pénzt nyertek el.
  • A Demokrata most felfejtette a szlovák szálat is.
Botrány 2021-05-17 | 10:30
Bill Gates azt követően lépett ki a Microsoft igazgatótanácsából, hogy egy női munkatársával folytatott 2000-es viszonyára fény derült egy, a #MeToo idején írt levélből

Bill Gates azt követően lépett ki a Microsoft igazgatótanácsából, hogy egy női munkatársával folytatott 2000-es viszonyára fény derült egy, a #MeToo idején írt levélből

  • A 65 éves Bill Gates beismerte, hogy 2000-ben viszonya volt a Microsoft egyik női alkalmazottjával.
  • Az alkalmazott a Microsoft mérnökeként 2019-ben írt levelet a cég igazgatótanácsának, és állítólag azt kérte, hogy Gates elhidegült felesége olvassa el a levelét.
  • Gates 2020-ban hirtelen lemondott a Microsoft igazgatótanácsának tagságáról, miután a vállalat független vizsgálatot kezdeményezett egy ügyvédi irodánál.
  • Gates szóvivője szerint az igazgatótanácsból való távozásnak semmi köze az ügyhöz.
  • Melinda French Gates felháborodott a férje és fő pénzembere, Michael Larson ellen felhozott szexuális zaklatási vádak kezelése miatt.
  • A Daily Beast külön feltárta, hogy Gates házassági tanácsokat kért a pedofilszigetet működtető Jeffrey Epsteintől a 77 millió dolláros manhattani villájában tartott tucatnyi találkozójuk során.
  • A 130 milliárd dolláros vagyonukkal a világ egyik leggazdagabb házaspárja ebben a hónapban jelentette be, hogy elválnak.
Botrány 2021-07-14 | 12:01
Megszólalt a melós, akit Jakab és a sleppje rikácsolva fenyegetett egy építkezésen

Megszólalt a melós, akit Jakab és a sleppje rikácsolva fenyegetett egy építkezésen

  • Kamera elé állt a Jakab és a répaszínű hajat viselő nő által rikácsolva fenyegetett gépkezelő.
  • Természetesen nem akarta elütni Jakabot, hiszen 1 km/ó sebességgel, hangkürttel érkezett.
Botrány 2021-12-02 | 15:38
Nyílt blaszfémia: transznemű Szűz Máriaként pózol az EU LMBTQ-nagykövete

Nyílt blaszfémia: transznemű Szűz Máriaként pózol az EU LMBTQ-nagykövete

  • Riccardo Simonetti szerint Magyarországon nagyon aggasztó az lmbtq-emberek helyzete.
Botrány 2021-10-25 | 10:26
Eltékozolt jövő: Karácsony tétlensége miatt jelentős bevételektől esik el a BKV

Eltékozolt jövő: Karácsony tétlensége miatt jelentős bevételektől esik el a BKV

  • A JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) még a Tarlós-éra végén érvényes ajánlatot nyújtott be, és havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek négy plusz opcionálisan további négy évre szóló hasznosítási jogáért.
  • Karácsony indítványára azonban a közyűlés erre nemet mondott, majd a megállapodást egy határozattal ellehetetlenítette.
  • A döntéssel körülbelül 20 új busz rendszerbeállítását akadályozta meg Karácsony, ennyi fizetett volna két év alatt a cég a BKV-nak.