ATV: kigolyózták a pártok Márki-Zay MMM-es jelöltjeit

ATV: kigolyózták a pártok Márki-Zay MMM-es jelöltjeit
  • Ezzel Márki-Zay azon terve is elbukott, hogy az Új Világ Néppárt jelöltjeinek elutasítása után a saját mozgalmának jelöltjeit vigye be az Országgyűlésbe.

Az ATV információi szerint a DK és a Jobbik kapja a legtöbb helyet a baloldali listán. Még mindig nincs végleges döntés a roma képviselőkről, illetve az MSZP és a Momentum listás helyeinek arányáról.
 
Friss híreket közölt az ellenzéki listaállításról a háttérinformációkhoz jutó atv.hu. Ebből kiderül: közös lista majdnem kész van, de még akadnak nyitott kérdések. Az LMP frakcióalakítási garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól; kompromisszum jöhet a Márki-Zay által támogatott roma jelöltek ügyében; egyértelmű nemet kapott viszont a miniszterelnök-jelölt a pártoktól az MMM politikusainak listás helyeit illetően.

A DK-Jobbik-Momentum-LMP alkalmi szövetség azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a P-nek, hogy a két párt együtt annyi befutó helyet kaphat, mint a Momentum egyedül.

A cikk szerint amíg a roma képviselők ügyében egyfajta kompromisszum körvonalazódik, a miniszterelnök-jelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják a pártok, addig a pártok listás helyeinek elosztásáról viszont nem egységesen, hanem 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők. Itt a vita még nincs lezárva, ugyanis konszenzusra van szükség.

A két kisebbségben lévő párt a két szövetséges, az MSZP és a Párbeszéd. A többi párt jelenleg így osztaná el a 45 befutó helyet:

- DK 14
- Jobbik 12
- Momentum 8
- MSZP és Párbeszéd együtt 8
- LMP 3 vagy 4.

Az atv.hu úgy tudja: az LMP garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz a zöld pártnak, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot.

Újra lesöpörték a közös listáról Márki-Zay embereit

Azonban – mint a cikkből kiderül – várnak még jelenleg megoldatlan kérdések az ellenzéki pártvezérekre. Ilyen például az LMP 3 vagy 4 listás helye. Mivel a zöld párt a frakcióalakításra vonatkozó garanciát megkapta a DK-tól, Jobbiktól és Momentumtól, így ez az ügy, bár nyitott, vitásnak nem nevezhető.

Nem úgy, mint az MSZP, illetve a Párbeszéd leendő listás helyeinek száma, pontosabban azok aránya a Momentum helyeihez. Az MSZP ugyanis – erről írtunk korábban – egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a DK, Jobbik, Momentum és LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz. Az MSZP-ből származó információink szerint azonban itt sem várható kenyértörés. A Momentum 8 helyéhez képest az MSZP most már csak hét listás befutó helyet szeretne, és ha a P esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita.

"Meg fogunk egyezni" – nyilatkozta egy befolyásos szocialista forrás az ATV-nek.

Egységesen elutasították viszont Márki-Zay azon kérését, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára – ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól, ahogy erre már a korábbi hírek alapján számítani is lehetett.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-12 | 17:30
Annyira besült a publicusos bérelemzés, hogy egy időre felhagynak vele Pulaiék

Annyira besült a publicusos bérelemzés, hogy egy időre felhagynak vele Pulaiék

  • Az ellenzéki választók "hullámzó lelkiállapotával" indokolják, hogy az előválasztás végéig nem tesznek közé közvélemény-kutatásnak álcázott közvélemény-befolyásoló felméréseket.
  • A Publicus az az intézet, mely az MSZP-t és Karácsonyt rendszeresen felülmérte a "kutatásaiban".
Bel 2021-10-29 | 17:21
A rendőrök tetten érték az embercsempészt és a migránsokkal együtt előállították

A rendőrök tetten érték az embercsempészt és a migránsokkal együtt előállították

  • Az autója buktatta le az embercsempészt Nagycenk külterületén.
Bel 2021-05-16 | 16:03

Elsőre egy fantáziátlan kopipésztnek tűnik Karácsony Gergely 99 mozgalma, és másodjára is az

  • A Főpolgármester 99 Mozgalom néven új tömörülés indítását jelentette be a Facebookon, pedig jelenleg is társelnöke egy 1%-os sikereket fölmutatni képes pártnak (Párbeszéd).
  • Szerinte a 99% szemben áll a kiváltságos 1 százalékkal, és ő mindenképpen a többséget akarja képviselni.
  • Ha ismerős a szlogen valahonnan, az nem véletlen.
  • A szereposztás harsányan kiviláglik Karácsony újrafazonírozásából és mozgalmából: a Főpolgármester fogja eljátszani a konszenzusos béketeremtőt, aki sokkal lágyabb tónusban kommunikál, mint a sok esetben jóval radikálisabb ellenzékiek. Ő viszi majd a jelenlegi hatalmi elittel szembenálló, higgadt politikai karakter szerepét.
  • Az elitellenes színészkedést annak ellenére is a rivaldafényben játssza a Főpolgármester, hogy ő maga is régóta az elit része: 2002-től dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban mint politikai tanácsadó, családi cége pedig 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.
  • Ezt követően 2010-től parlamenti képviselő volt, majd az LMP 2013-as szétrobbantását követően egy sikertelen szövetséget hozott tető alá a Bajnai Gordon alapította EGYÜTT párttal. 2014-ben kinézte magának a nyerhető Zugló kerületét, és ott indult polgármesternek, majd győzött is, hogy 2017-ban aktív polgármesterként elvállalja az MSZP-P miniszterelnök-jelöltségét.
  • Jelenlegi mozgalmában pedig szerepet kapott Ángyán József agrárszakember, Alföldi Róbert rendező, Ferge Zsuzsa szociológus, Kis János filozófus és ifjabb Bibó István mellett Haraszti Miklós, Bozóki András, Kenedi János, Bod Péter Ákos, Elek István, Mellár Tamás, Alföldi Róbert, Jordán Tamás, Bojár Gábor és Hajós András, valamint Osvárt Andrea. Egyikük sem a 99 százalék tagja.
Bel 2022-03-18 | 12:00
Miközben az ellenzék a Facebookon tombol, Orbán a határnál ellenőrzi a menekültek segítését

Miközben az ellenzék a Facebookon tombol, Orbán a határnál ellenőrzi a menekültek segítését

  • A barabási magyar-ukrán határállomáson tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Bel 2021-05-31 | 12:40
Egy országot akart lebeszélni az ellenzék az oltásról, de ez nem sikerült, így Magyarország letörte a járványt - a magyarok elégedettek a járványkezeléssel

Egy országot akart lebeszélni az ellenzék az oltásról, de ez nem sikerült, így Magyarország letörte a járványt - a magyarok elégedettek a járványkezeléssel

  • Hónapokig uszított a baloldal a kínai és az orosz vakcinák ellen.
  • Gyurcsányék pártja, a Demokratikus Koalíció aláírásokat is gyűjtött a kínai vakcina betiltásáért.
  • A magyarok inkább beoltatták magukat, így az ország letörte a járványt.
  • A járványkezeléssel való elégedettség látszik a magyarok hangulatán is.
Bel 2021-12-15 | 09:11
Február elejétől a szemétlerakók helyett a rászorulók kapják meg az élelmiszerfelesleget

Február elejétől a szemétlerakók helyett a rászorulók kapják meg az élelmiszerfelesleget

  • Az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében hozott fontos döntést az Országgyűlés.
  • Élelmiszermető Központ alakul, mely számára a kereskedőknek fel kell ajánlania azokat az élelmiszereket, amelyek szavatossága két nap múlva lejárna.
  • "Addig, amíg van szegénység és van rászoruló ember, nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyetlen grammnyi élelmiszer is a kukába kerüljön" - mondta az Agrárminisztérim vezetője.
Bel 2021-07-02 | 15:05
Balos kultúra: a miniszterelnök halálát kívánta a megmondóember

Balos kultúra: a miniszterelnök halálát kívánta a megmondóember

  • Konok Péter a reménytelenül unalmas és egysíkú, Dévényi István-féle Kötöttfogás c. műsorban kavarta fel az állóvizet azzal, hogy azt sziszegte a szakálla alatt amikor Orbán Viktorról beszéltek a műsor szereplői, hogy "szerintem meg dögöljön meg".
  • Se a valaha volt legnagyobb fideszes, de ma már a valaha született legnagyobb Fidesz-árvává vált Dévényi, se a többi magasan művelt közéleti értelmiségi nem tette helyre Konokot, a műsor vígan folyt tovább.
  • Igaz, minek.
Bel 2021-06-22 | 13:12
Nagy akarásnak nyögés a vége: Karácsonyék kőkemény levelet ígértek Kínának, ehelyett az egész fellágyult

Nagy akarásnak nyögés a vége: Karácsonyék kőkemény levelet ígértek Kínának, ehelyett az egész fellágyult

  • Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeinek a Kínának küldött közös levelet is több mint két hétbe került összehozni.
  • Ha ilyen hatékonysággal dolgoznak, Magyarország a jövőben belefullad a dugókba.
  • A levél jelentős visszakozás a korábbi harcos retorikához képest, és a korábbi keménykedés ellenére minden elemében fel is lágyult.
  • Olyan szemforgató mondatok szereplenek benne, hogy "A közelmúlt eseményei ugyanakkor sajnálatosan árnyékot vetettek a Kínai Népköztársaság és Magyarország sok szálon futó kapcsolatainak fejlődésére."
  • Ha valami árnyékot vetett a kapcsolatok fejlődésére, az Karácsonyék bohóckodó utcanév-átváltoztatása volt a IX. kerületben, amit a kínaiak barátságtalan gesztusként értékeltek.