Az emberek többsége inkább azt gondolja, hogy az ismerősei kormánypárti szavazók

Az emberek többsége inkább azt gondolja, hogy az ismerősei kormánypárti szavazók
 • A Real-PR 93 azt mérte fel, az emberek mit gondolnak a barátaik szavazatairól.
 • A megkérdezettek 43 százaléka azt gondolja, ismerősei a kormánypártokra szavaznak majd, és csak 33 százalék azok aránya, akik szerint az ellenzéki összefogásra.

A megszokottól eltérő módon vizsgálta a Real-PR 93. a lakosság pártpreferenciáit, a válaszadók ismerőseinek feltételezett pártválasztásáról érdeklődtek.

A megkérdezettek 43 százaléka véli úgy, hogy egy adott ismerőse a Fideszre fog szavazni, az ellenzéki összefogásra való szavazást 10 százalékponttal kisebb arányban gondolják. Míg 41 százaléknyi választó valószínűsíti, hogy ismerőseinek többsége kormánypárti szavazó, csak 28 százalék tartja ismerősei nagyobb részét a baloldal támogatójának- derül ki a Real-PR 93 szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Real-PR 93. közleményében kiemelte, hogy általános tapasztalat a lakosság körében végzett felmérésekben, hogy egyes érzékeny témákban nehezen adnak információt a vizsgált személyek önmagukról, ilyen témák például a saját anyagi helyzet, a szexualitás, és ilyen a pártválasztás is. Emellett sokszor előforduló kritika, hogy egy-egy közvélemény-kutatás során a válaszadók nem merik felvállalni pártválasztásukat a kérdezőbiztosoknak.

ISMERŐSEIK PÁRTSZIMPÁTIÁJÁRÓL FAGGATTÁK A VÁLASZADÓKAT

Ezen megfontolásokból a Real-PR 93. a megszokottól eltérő módon arra kérte a megkérdezetteket, hogy egy adott ismerősük, illetve ismerőseik többségének vélhető pártpreferenciájáról nyilatkozzanak. A két nagy politikai tábor egymáshoz viszonyított versenyhelyzete megfelel a legutóbbi pártpreferencia adatoknak, a Fidesz a statisztikai hibahatárokat meghaladó előnyben van az ellenzéki összefogással szemben.

Ha egy konkrét ismerősükről kellett nyilatkozni, a megkérdezettek 43 százaléka sorolta az adott személyt a kormánypárti szavazók közé, 10 százalékponttal kevesebben az ellenzéki összefogás támogatói közé, míg 7 százalék szerint adott ismerőse valamely kis pártra szavazna, további 11 százalék pedig nem szavazna. A válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismerőseinek többsége valószínűleg Fidesz szavazó, a baloldali többségű ismeretségi kört feltételezők aránya 28 százalék, és további 25 százalék szerint ismerőse hasonló arányban szavaznak a két nagy politikai erőre.

A MEGYEI JOGÚ VÁROSOKBAN EGÁLKÖZELI MEGOSZTOTTSÁG VAN

A korábban tapasztalt erőviszonyok a lakóhely szerinti vizsgálatokban is visszatükröződnek, a fővárosiak 41 százaléka szerint ismerősei többsége ellenzéki szavazó, csak 27 százalék véli úgy, hogy legtöbb ismerőse a Fideszre adná voksát. A megyei jogú városokban erős megosztottság van, 33-34 százalék a kormánypárti és a kormánykritikus szimpatizánsok aránya.

A kisebb településeken már egyértelmű kormánypárti előny tapasztalható. A kisebb városokban 42 százalék, a községekben pedig 52 százalék vélekedik úgy, hogy ismerőseinek többsége a Fideszre fog szavazni. Míg a kisvárosokban 26, a községekben csak 20 százalék azok száma, akik szerint ismerőseik nagyobb része az ellenzéki összefogás támogatója.

Módszer: 1000 fős, országos reprezentatív telefonos kutatás, 2021. december 21-23. Hibahatár: legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalék.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-14 | 12:29
Nem megy ez a koránkelés - Karácsony 9:33-kor jelentkezett be facebookos munkahelyéről, viszi a közpénzből fizetett autó kampányolni

Nem megy ez a koránkelés - Karácsony 9:33-kor jelentkezett be facebookos munkahelyéről, viszi a közpénzből fizetett autó kampányolni

 • A mai napot is ellógja a Főpolgármester Budapesten, mert ahogy írja a Facebookján, Szentendrére, Veszprémbe, Győrbe utazik.
 • Ma 9:33-kor is nagyon álmoskás fejjel indította a napot, mint aki épp kiugrott az ágyból.
 • Ez már a védjegyévé vált, pedig hatalmas átéléssel alakítja a szerepet, hogy ő egy potens vezető.
Bel 2021-12-02 | 09:59
Az embercsempész már azt hihette sikerült

Az embercsempész már azt hihette sikerült

 • A sofőrt már az üres járművel állították meg a rendőrök
Bel 2022-03-29 | 08:12
Megállították a 12 afgánt csempésző MigránsTaxit

Megállították a 12 afgánt csempésző MigránsTaxit

 • Pest megyei rendőrök 2022. március 28-án 22 óra 10 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy magyar rendszámú gépjárművet, amelyet egy szerb férfi vezetett, a járműben 12 külföldi tartózkodott.
 • A magukat afgán állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a szerb férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-10-25 | 19:53
Miközben Soros szervezetei Európa-szerte szervezik a migrációt, Márki-Zay megvédi a támogatójukat

Miközben Soros szervezetei Európa-szerte szervezik a migrációt, Márki-Zay megvédi a támogatójukat

 • Több Magyarországon is működő, Soros György által is támogatott bevándorláspárti szervezet is van idehaza, amelyek rendszeresen kritizálják a magyar kormány migrációs politikáját.
 • Ilyen például a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, az Amnesty International Magyarország, Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), valamint a Magyar Helsinki Bizottság.
 • Utóbbi szervezet 2021 elején egy jelentésben írta azt, hogy Magyarország "továbbra is illegálisan kényszeríti vissza Szerbiába a migránsokat”, ezen jelentés nyomán pedig Brüsszel is számon kérte hazánkat.
Bel 2021-07-30 | 11:37
Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

 • A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.
 • Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is.
Bel 2021-10-08 | 09:57
MSZP-Párbeszéd: cserbenhagyásként, felháborodva, csalódásként élik meg Karácsony visszalépését

MSZP-Párbeszéd: cserbenhagyásként, felháborodva, csalódásként élik meg Karácsony visszalépését

 • A 168 forrásai beszéltek erről az érzésükről a lapnak: a lap azt állítja, Karácsony újabb cserbenhagyása a szakadék szélére sodorta a korábban mögötte álló koalíciót.
 • MSZP-sek a párt felrobbanásától tartanak.
 • A BENNFENTES csütörtökön írta meg: Karácsony visszalépése újabb emberek, pártok és közösségek elárulását jelenti, de ez nem új gyakorlat Karácsony praxisában, neki ez a jelleme.
 • Elárulta Gyurcsányt, majd Schiffert, aztán elárulta a Bajnai-szövetséges Szigetvári Viktort. Legutóbb Tóth Csabát árulta el, akit pártja, a Párbeszéd és az azzal szövetséges MSZP jelölt Zuglóban.
 • Most pedig azokat, akik bíztak benne politikusként, és azokat is, akik rá szavaztak.
 • Karácsony nemrég személyesen kampányolt Tóth Csaba mellett, és Hadházyt ekézte különböző interjúkban, majd ahogy érzékelte, hogy Tóth Csaba mögül kiment a támogatás, Karácsony egy nyilvános tv-vita során ejtette a zuglói szocit.
 • Karácsony mindenkivel időleges szövetségeket köt a saját karrierje érdekében, majd hazudozni kezd és később elárul mindenkit - ez egy alapélmény azok között, akiket Karácsony az elmúlt években elárult.
Bel 2021-06-28 | 16:34
Hazaárulás kimaxolva: egy román vezetésével kérik azt a momentumosok, hogy Von der Leyen ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet

Hazaárulás kimaxolva: egy román vezetésével kérik azt a momentumosok, hogy Von der Leyen ne fogadja el a magyar helyreállítási tervet

 • A korábban magyargyűlölő, soviniszta és szélsőjobboldali román Dacian Cioloș levelét nagy örömmel írta alá Cseh Katalin is.