A sajátjai szedik le a keresztvizet Márki-Zay kampányáról

A sajátjai szedik le a keresztvizet Márki-Zay kampányáról
 • Rossz kommunikáció, hibás döntések, tapasztalatlan környezet, félreértelmezett szerep, rossz mondatok.
 • Az utóbbi hetekben a BENNFENTES is hasonló információkat kapott Márki-Zay kampányáról.
 • Bénázás, hatásköri tisztázatlanságok, amatőrizmus, a kampányfőnök semmibevétele.
 • A BENNFENTES úgy értesült, hogy az ellenzéki kampányközpontba már új embereket sem nagyon tudnak honnan felvenni.
 • A korábbiak kipörögtek a stábból, és aki abbahagyja az egészet, az utána nyíltan lehülyézi Márki-Zayt.
 • Forrásaink olyan embernek írták le Márki-Zayt, "aki okoskodik, mindenkinél mindig okosabb akar lenni, lehetetlen vele együtt dolgozni".
 • "Nagy csalódás nekem ez az ember, nagyon szimpatikus volt, de egy kiállhatatlan figura" - mondta egy másik forrásunk. 
 • Ennek csúcsa egyik forrásunk szerint a kampányszíneken és a betűtípuson való lamentálás volt, ami másfél hónapig tartott.

Egy január elején, vélhetően Márki-Zay Péter és stábja számára készült, a választási kampányt elemző anyag szerint a legnagyobb veszély az ellenzék számára, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére az ellenzékbe, illetve a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind a nyilvánosság, mind az ellenzéki politikusok körében - írja az Index.

Ráadásul hiányzik a "jó hangulat" az ellenzéki kampányból, többek között ezeket a hibákat rója fel az eddigi kampány és az ellenzéki összefogás számlájára az Index birtokába került elemzés. Márki-Zay Péter ugyan a konkrét dokumentumot nem ismeri, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nekik készítették.

Az Új politikát igényel az ország – A választási győzelem és az új polgári párt projekt címet viselő anyag Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének ad tanácsokat arra vonatkozólag, hogy a jelenlegi politikai helyzetben mit kellene csinálnia. A január 6-i keltezésű összeállítás arra a megállapításra épít, miszerint ezt a választást meg lehet nyerni, de ehhez az előválasztáson győztes Márki-Zay Péternek a helyzettel való őszinte és azonnali szembenézésre van szüksége – derül ki az Indexhez eljuttatott összefoglaló prezentációból.

Az anyag megállapítja, hogy az előválasztás után nem esett vissza jelentősen az ellenzék támogatottsága, viszont elmaradt az a növekedés, amit a közös miniszterelnök-jelölt és a közös jelöltek kampányának hoznia kellett volna. Hozzáteszik: a legnagyobb lehetőség az ellenzék számára (a kormány számára pedig a legnagyobb veszély), hogy véget ért az elmúlt évtizedet meghatározó gazdasági fellendülés.

Miközben az ellenzék számára az a legnagyobb veszély, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére az ellenzékbe – és Márki-Zay Péterbe –, valamint a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind a nyilvánosság, mind az ellenzéki politikusok körében.

A helyzeten pedig a miniszterelnök-jelölt is rontott azzal, hogy olyan nyilatkozatokat tett, amelyek az ellenzék győzelmébe vetett hitet gyengítik. A szakértők szerint a választási csalásokról, az ellenzéki árulókról, a tervezett saját pártról, valamint a hetedik frakcióról szóló nyilatkozatok mind ezt okozzák. 

Kézifék üzemmód

A Márki-Zay Péter számára készített összeállítás kiemeli: az előválasztás idején az ellenzék átvette a politikai kezdeményezést, dominálta a nyilvánosságot, sőt saját nyilvánosságot teremtett, de az előválasztás után leállt a politizálással, elveszítette a kezdeményezést.

Mint írják: az ellenzéki szereplők belső ellentéteikről, problémáikról és a kampányukról beszélnek a tényleges kampányolás helyett. Kitérnek az okokra is: az ellenzéki pártok számára ugyanis nem úgy alakult az előválasztás, ahogy akarták. Nem fogadták el Márki-Zay Pétert közös miniszterelnök-jelöltként. Sokkal nyíltabban politizáltak ellene, mint várható volt, ez pedig azt mutatja a választók számára, hogy nem lesznek képesek közösen kormányozni sem.  

Úgy vélik, hogy az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje maga is sokat hibázott eddig a kampányában. Nem közös jelöltként, az első számú ellenzéki politikusként lépett fel az előválasztás után, hanem a saját párt és frakció követelésével a hat pártelnök mellett csupán egy hetedikként pozicionálta magát, amivel leértékelte a saját szerepét.

A saját párt és frakció követelése ráadásul azért is hibás elképzelés, mert a Márki-Zay Péter által megnevezett politikusok (Pálinkás József, Gémesi György stb.) valójában nem kaptak semmiféle felhatalmazást az előválasztáson. Ráadásul maga Márki-Zay sem egy saját pártra kapta a felhatalmazást a választóktól, hanem éppen a pártokon kívülisége miatt választották meg őt a közös kormányfőjelöltnek.

Szintén a hibák közt említik azt is, hogy október óta maga sem szólítja meg közvetlenül azt a több százezer embert, akik korábban rá adták a voksukat az előválasztáson. 

Az ellenzéki kampány hibái közt említik azt is, hogy A MINISZTERELNÖK-JELÖLT MÖGÖTTI PÁRTOK – BÁRMIT IS MONDANAK – NEM AUTOMATIKUSAN ÉRDEKELTEK A GYŐZELEMBEN, ami nagyon jól megmutatkozik a kampánytanács munkájában, ahol, mivel mindenben teljes konszenzusra törekednek, kézifék üzemmódban működnek.

Gyakorlatilag minden döntés csúszik, nincs közös arculat, elmaradtak a betervezett kampányok, széttartó a kommunikáció, a kampányfőnököt (Zaránd Pétert) pedig semmibe veszik a pártok. A hibák közt említik továbbá, hogy olyan emberek is exponálják magukat Márki-Zay Péter körül, akik még nem láttak országos politikai kampányt, vagy éppen azon a területen járatlanok, amely rájuk lett bízva. 

Márki-Zay Péter kampányának hibájaként róják fel azt is, hogy az feleslegesen egyszemélyes: elmagányosít, és csökkenti a kormányzóképesség érzetét. Ráadásul nem látszik a miniszterelnök-jelölt kompromisszumképessége. Ha ezt most nem látják a választók, joggal merül fel a kérdés bennük, hogyan akar kormányozni majd hat másik párttal közösen – írják. 

A hibák közt szerepel, hogy ha már kapitányozzák Márki-Zay Pétert, akkor úgy is kell viselkedni a többi pártelnökkel, mint egy kapitány.

IGENIS MEG KELL NEKIK MONDANIA KONKRÉTAN, HOGY MI AZ ELVÁRÁS VELÜK SZEMBEN. MEG KELL TANULNIA KÉRNI ÉS ADNI IS – javasolják a szerzők.

Szintén hibaként említik, hogy a miniszterelnök-jelölt politikai elemzőként lép fel ahelyett, hogy politikai vezető lenne. Példaként a koronavírusban meghalt fideszes nyugdíjasok esetét hozzák fel. 

Az anyag úgy véli, hogy a választás a billegő körzetek kampányán fog múlni. Megállapítja, hogy míg a Fidesz már "ezerrel" dolgozik ezeken a helyeken, az ellenzéknek nincs önálló koncepciója erre.

A hibákat sorolva külön pontban írnak arról, hogy mennyire hiányzik a jó hangulat az ellenzék kampányából. A miniszterelnök-jelölt úgy beszél, mintha minden szavazó részletesen ismerné és követné a politikáját. Sok a feszültség, de kevés az olyan pont, amelyhez jókedvvel csatlakozni lehetne.

Márki-Zay Péter: Sok ilyen anyagot kapunk

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét telefonon sikerült utolérnie az Indexnek, aki kérdésükre elmondta: az Index által megnevezett prezentációt nem ismeri, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nekik készíthették. 

Naponta több ilyen jó szándékú tanácsot, elemzést, véleményt kapunk. Sajnos nem jut időm mindegyiket elolvasni, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy valakik nekünk készítették. Mi biztosan nem rendeltünk ilyen elemzést – mondta el Márki-Zay Péter. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-06 | 10:29
Közel 6 millióan felvették már az oltást

Közel 6 millióan felvették már az oltást

 • Megjelent a családi adóvisszatérítésről szóló kormányrendelet, 2022 februárjában a gyermekes szülők visszakapják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig.
 • Ezt az teszi lehetővé, hogy a magyar gazdaság növekedése az egyik legdinamikusabb az EU-ban.
Bel 2021-06-16 | 19:26
A Momentum torkán megakadt, hogy a Jobbik megszavazta a pedofil-ellenes törvényt

A Momentum torkán megakadt, hogy a Jobbik megszavazta a pedofil-ellenes törvényt

 • Nehéz kenyér az Orbán-ellenes összefogás.
Bel 2021-11-12 | 12:53
Kertek alatt ostontak a migránsok

Kertek alatt ostontak a migránsok

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és a mórahalmi polgárőrökkel együttműködve 2021. november 12-én 11 óra 55 perckor 36 illegális migránst tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
 
 
Bel 2021-07-08 | 09:44
5 millió 524 ezer a beoltott, 55 az új fertőzött, elhunyt 5 beteg

5 millió 524 ezer a beoltott, 55 az új fertőzött, elhunyt 5 beteg

 • 5 126 330 fő már a második oltását is megkapta.
 • 55 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 393 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 5 beteg.
 • Az aktív fertőzöttek száma pedig 37 599 főre csökkent.
 • 72 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-05-24 | 13:50
11 fős migránsbanda Balotaszállásmál

11 fős migránsbanda Balotaszállásmál

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 24-én 11 óra 10 perckor Balotaszállás térségében 11 külföldit tartóztattak fel.
 • Magukat afgán állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 
 
 
Bel 2021-06-11 | 13:41
Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

Másfél, két órákat állnak az autósok a budapesti dugókban

 • Az az útvonal, amit eddig autóval negyedóra alatt meg lehetett tenni Budapesten, a hétfői lezárások óta akár másfél, kétórásra is megnőtt.
 • A pesti alsó rakpart, a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a 3-as metró felújítása mind egyszerre kezdődött, ezért az autós és a buszos közlekedés ellehetetlenült a városban.  
   
Bel 2021-10-29 | 09:35
Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

Irányított kérdésekkel próbálta lejáratni a fideszes politikust a Medián

 • Felháborodott interjút adott a hvg.hu-nak Hann Endre.
 • Szerinte az Elkxrtuk című filmnek az egyik főszereplőjét ő ihlette.
 • Az interjúban megvédi közvélemény-kutató cégét, a Mediánt, hogy mindig is független volt.
 • Mi is emlékszünk, amikor 2006-ban irányított kérdésekkel próbálta lejáratni Lázár Jánost.
Bel 2021-08-31 | 12:00
Kocsis Máté: aki nem akarja, hogy Gyurcsányék újra hazudjanak reggel, éjjel meg este, azt arra kérjük, írja alá a petíciónkat!

Kocsis Máté: aki nem akarja, hogy Gyurcsányék újra hazudjanak reggel, éjjel meg este, azt arra kérjük, írja alá a petíciónkat!

 • Fontos, hogy minden magyart emlékeztessenek arra, hogyan kormányoztak azok a baloldali szereplők, akik most vissza akarnak térni a hatalomba - mondta a Fidesz frakcióvezetője.