A sajátjai szedik le a keresztvizet Márki-Zay kampányáról

A sajátjai szedik le a keresztvizet Márki-Zay kampányáról
 • Rossz kommunikáció, hibás döntések, tapasztalatlan környezet, félreértelmezett szerep, rossz mondatok.
 • Az utóbbi hetekben a BENNFENTES is hasonló információkat kapott Márki-Zay kampányáról.
 • Bénázás, hatásköri tisztázatlanságok, amatőrizmus, a kampányfőnök semmibevétele.
 • A BENNFENTES úgy értesült, hogy az ellenzéki kampányközpontba már új embereket sem nagyon tudnak honnan felvenni.
 • A korábbiak kipörögtek a stábból, és aki abbahagyja az egészet, az utána nyíltan lehülyézi Márki-Zayt.
 • Forrásaink olyan embernek írták le Márki-Zayt, "aki okoskodik, mindenkinél mindig okosabb akar lenni, lehetetlen vele együtt dolgozni".
 • "Nagy csalódás nekem ez az ember, nagyon szimpatikus volt, de egy kiállhatatlan figura" - mondta egy másik forrásunk. 
 • Ennek csúcsa egyik forrásunk szerint a kampányszíneken és a betűtípuson való lamentálás volt, ami másfél hónapig tartott.

Egy január elején, vélhetően Márki-Zay Péter és stábja számára készült, a választási kampányt elemző anyag szerint a legnagyobb veszély az ellenzék számára, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére az ellenzékbe, illetve a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind a nyilvánosság, mind az ellenzéki politikusok körében - írja az Index.

Ráadásul hiányzik a "jó hangulat" az ellenzéki kampányból, többek között ezeket a hibákat rója fel az eddigi kampány és az ellenzéki összefogás számlájára az Index birtokába került elemzés. Márki-Zay Péter ugyan a konkrét dokumentumot nem ismeri, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nekik készítették.

Az Új politikát igényel az ország – A választási győzelem és az új polgári párt projekt címet viselő anyag Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének ad tanácsokat arra vonatkozólag, hogy a jelenlegi politikai helyzetben mit kellene csinálnia. A január 6-i keltezésű összeállítás arra a megállapításra épít, miszerint ezt a választást meg lehet nyerni, de ehhez az előválasztáson győztes Márki-Zay Péternek a helyzettel való őszinte és azonnali szembenézésre van szüksége – derül ki az Indexhez eljuttatott összefoglaló prezentációból.

Az anyag megállapítja, hogy az előválasztás után nem esett vissza jelentősen az ellenzék támogatottsága, viszont elmaradt az a növekedés, amit a közös miniszterelnök-jelölt és a közös jelöltek kampányának hoznia kellett volna. Hozzáteszik: a legnagyobb lehetőség az ellenzék számára (a kormány számára pedig a legnagyobb veszély), hogy véget ért az elmúlt évtizedet meghatározó gazdasági fellendülés.

Miközben az ellenzék számára az a legnagyobb veszély, hogy a romló gazdasági helyzet ellenére az ellenzékbe – és Márki-Zay Péterbe –, valamint a Fidesz legyőzhetőségébe vetett hit rohamosan csökken mind a választók, mind a nyilvánosság, mind az ellenzéki politikusok körében.

A helyzeten pedig a miniszterelnök-jelölt is rontott azzal, hogy olyan nyilatkozatokat tett, amelyek az ellenzék győzelmébe vetett hitet gyengítik. A szakértők szerint a választási csalásokról, az ellenzéki árulókról, a tervezett saját pártról, valamint a hetedik frakcióról szóló nyilatkozatok mind ezt okozzák. 

Kézifék üzemmód

A Márki-Zay Péter számára készített összeállítás kiemeli: az előválasztás idején az ellenzék átvette a politikai kezdeményezést, dominálta a nyilvánosságot, sőt saját nyilvánosságot teremtett, de az előválasztás után leállt a politizálással, elveszítette a kezdeményezést.

Mint írják: az ellenzéki szereplők belső ellentéteikről, problémáikról és a kampányukról beszélnek a tényleges kampányolás helyett. Kitérnek az okokra is: az ellenzéki pártok számára ugyanis nem úgy alakult az előválasztás, ahogy akarták. Nem fogadták el Márki-Zay Pétert közös miniszterelnök-jelöltként. Sokkal nyíltabban politizáltak ellene, mint várható volt, ez pedig azt mutatja a választók számára, hogy nem lesznek képesek közösen kormányozni sem.  

Úgy vélik, hogy az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje maga is sokat hibázott eddig a kampányában. Nem közös jelöltként, az első számú ellenzéki politikusként lépett fel az előválasztás után, hanem a saját párt és frakció követelésével a hat pártelnök mellett csupán egy hetedikként pozicionálta magát, amivel leértékelte a saját szerepét.

A saját párt és frakció követelése ráadásul azért is hibás elképzelés, mert a Márki-Zay Péter által megnevezett politikusok (Pálinkás József, Gémesi György stb.) valójában nem kaptak semmiféle felhatalmazást az előválasztáson. Ráadásul maga Márki-Zay sem egy saját pártra kapta a felhatalmazást a választóktól, hanem éppen a pártokon kívülisége miatt választották meg őt a közös kormányfőjelöltnek.

Szintén a hibák közt említik azt is, hogy október óta maga sem szólítja meg közvetlenül azt a több százezer embert, akik korábban rá adták a voksukat az előválasztáson. 

Az ellenzéki kampány hibái közt említik azt is, hogy A MINISZTERELNÖK-JELÖLT MÖGÖTTI PÁRTOK – BÁRMIT IS MONDANAK – NEM AUTOMATIKUSAN ÉRDEKELTEK A GYŐZELEMBEN, ami nagyon jól megmutatkozik a kampánytanács munkájában, ahol, mivel mindenben teljes konszenzusra törekednek, kézifék üzemmódban működnek.

Gyakorlatilag minden döntés csúszik, nincs közös arculat, elmaradtak a betervezett kampányok, széttartó a kommunikáció, a kampányfőnököt (Zaránd Pétert) pedig semmibe veszik a pártok. A hibák közt említik továbbá, hogy olyan emberek is exponálják magukat Márki-Zay Péter körül, akik még nem láttak országos politikai kampányt, vagy éppen azon a területen járatlanok, amely rájuk lett bízva. 

Márki-Zay Péter kampányának hibájaként róják fel azt is, hogy az feleslegesen egyszemélyes: elmagányosít, és csökkenti a kormányzóképesség érzetét. Ráadásul nem látszik a miniszterelnök-jelölt kompromisszumképessége. Ha ezt most nem látják a választók, joggal merül fel a kérdés bennük, hogyan akar kormányozni majd hat másik párttal közösen – írják. 

A hibák közt szerepel, hogy ha már kapitányozzák Márki-Zay Pétert, akkor úgy is kell viselkedni a többi pártelnökkel, mint egy kapitány.

IGENIS MEG KELL NEKIK MONDANIA KONKRÉTAN, HOGY MI AZ ELVÁRÁS VELÜK SZEMBEN. MEG KELL TANULNIA KÉRNI ÉS ADNI IS – javasolják a szerzők.

Szintén hibaként említik, hogy a miniszterelnök-jelölt politikai elemzőként lép fel ahelyett, hogy politikai vezető lenne. Példaként a koronavírusban meghalt fideszes nyugdíjasok esetét hozzák fel. 

Az anyag úgy véli, hogy a választás a billegő körzetek kampányán fog múlni. Megállapítja, hogy míg a Fidesz már "ezerrel" dolgozik ezeken a helyeken, az ellenzéknek nincs önálló koncepciója erre.

A hibákat sorolva külön pontban írnak arról, hogy mennyire hiányzik a jó hangulat az ellenzék kampányából. A miniszterelnök-jelölt úgy beszél, mintha minden szavazó részletesen ismerné és követné a politikáját. Sok a feszültség, de kevés az olyan pont, amelyhez jókedvvel csatlakozni lehetne.

Márki-Zay Péter: Sok ilyen anyagot kapunk

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét telefonon sikerült utolérnie az Indexnek, aki kérdésükre elmondta: az Index által megnevezett prezentációt nem ismeri, de könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy nekik készíthették. 

Naponta több ilyen jó szándékú tanácsot, elemzést, véleményt kapunk. Sajnos nem jut időm mindegyiket elolvasni, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy valakik nekünk készítették. Mi biztosan nem rendeltünk ilyen elemzést – mondta el Márki-Zay Péter. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-10 | 14:45
Az magyarok 58%-a szerint emelkedik a rezsi, ha a baloldal jut hatalomra

Az magyarok 58%-a szerint emelkedik a rezsi, ha a baloldal jut hatalomra

 • 63 százalék szerint nem nőne az életszínvonal, illetve hatvan százalék szerint az ÁFA sem csökkenne.
 • Úgy tűnik, kiismerték az emberek a megszorító baloldalt.
Bel 2022-01-19 | 09:25
Tatabányánál 11 illegális migránst csempészett a szerb sofőr

Tatabányánál 11 illegális migránst csempészett a szerb sofőr

 • 2022. január 18-án 19 óra 45 perckor ellenőriztek a rendőrök egy személygépkocsit az M1-es autópálya 54-es kilométerszelvényében, amit egy 51 éves szerb állampolgár vezetett.
 • A járműben 11 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • A rendőrök a sofőrt és utasait elfogták és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
 • A szerb sofőrrel szemben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett gyanúja miatt indít eljárást.
Bel 2021-12-22 | 16:42
Újabb, a magyarokat védő intézkedés: október végi szinten fixálják a lakossági jelzáloghitelek kamatait

Újabb, a magyarokat védő intézkedés: október végi szinten fixálják a lakossági jelzáloghitelek kamatait

 • Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Facebook-oldalára feltöltött videóban.
Bel 2022-01-13 | 09:21
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

 • A beoltottak száma 6 299 590 fő, közülük 6 045 893 fő már a második, 3 306 370 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 9216 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 318 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 155 505 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 122 424 főre emelkedett.
 • 2647 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton.
Bel 2022-03-21 | 15:46
Magyar MigránsTaxi bukott le az autópályán

Magyar MigránsTaxi bukott le az autópályán

 • A sofőr 7 illegális migránst akart Ausztria területére juttatni.
Bel 2022-01-26 | 07:41
Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. január 26-án 2 óra 40 perckor Kelebia közigazgatási területén 17 illegális migránst, majd fél órával később Kunbajánál egy 11 fős csoportot tartóztattak fel.
 • A csoportok tagjai szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
 • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-06-02 | 10:18
Bukta: A szántóföld állította meg az embercsempészt

Bukta: A szántóföld állította meg az embercsempészt

 • 2022. június 2-án 7 óra 30 perckor Sopronkövesd külterületén, az osztrák-magyar határ közelében akartak ellenőrizni egy osztrák rendszámú gépkocsit.
 • A jármű vezetője menekülni próbált, majd az úttestről lesodródva a szántóföldön állt meg.
 • A 27 éves osztrák sofőrt az egyenruhások elfogták, és megállapították, hogy rajta kívül az autó utasterében tizenhét – magukat afgán állampolgároknak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. A gépkocsi úttestről való lesodródás során sem személyi, sem anyagi kár nem keletkezett.
 • A járőrök a sofőrt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A magyar férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak
Bel 2021-11-22 | 11:05
Füstbe ment terv: mégsem lesz balos államfő-előválasztás

Füstbe ment terv: mégsem lesz balos államfő-előválasztás

 • A hivatalos indoklás az, hogy nem akarják veszélyeztetni az ellenzék kampányának sikerét.