A kormány tovább építi Budapestet, Karácsonynak ehhez sincsen semmi köze

A kormány tovább építi Budapestet, Karácsonynak ehhez sincsen semmi köze
  • A hiperpasszív Főpolgármester csak a hisztézéshez és az ellenkezéshez ért egyébként is.

Online lakossági fórumon mutattuk be a Déli Körvasút mentén létesülő Újbudai zöldfolyosó közösségi tervezéssel készült tájépítészeti tanulmányterveit. Tavaly öt alkalommal dolgoztak együtt a tervezők és a helyben lakó érdeklődők, hogy közösen kitalálják, milyen legyen a főváros XI. kerületében kialakuló hosszú, a Déli Körvasút mentén két oldalt a Budaörsi úttól a Dunáig húzódó zöld tengely, ezt követően dolgoztak a tervezők a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával, a Újbuda, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK - Budapesti Közlekedési Központ bevonásával - írja Vitézy Dávid a Facebook oldalán.

A Kelenföldtől Ferencvárosig tartó, a Dunát is keresztező vasúti szakasz kapacitásbővítése, tehát a Déli Körvasút megvalósítása elengedhetetlenül szükséges annak érdekében, hogy a jelenleg itt félóránként járó elővárosi vonatok tízpercenként vagy még sűrűbben közlekedhessenek.


A meglévő kettő mellé ezért épül harmadik, egyes szakaszokon negyedik vágány, illetve három teljesen új vasútállomás, köztük egy Budán, a Kopaszi-gátnál Nádorkert néven. Hogy a jelentős építkezés után a vasút menti területek a legjobban szolgálják az itteniek mindennapjait, rendezett, zöld, a gyalogosok, kerékpárosok, sétálók, pihenők igényei szerint berendezett városi tereket kívánunk létrehozni - ez nem csak a ma is zöld Hamzsabégi úti szakaszt, hanem számos elhanyagolt, megközelíthetetlen vasút menti területet is érint. Ahogy a Déli Körvasút fejlesztése, az ehhez kapcsolódó környezetrendezés is a NIF Zrt. és a BFK együttműködésében valósul meg.


Fontos megjegyezni, hogy a környezetrendezés jelentős részben csak a vasútfejlesztés után tud megtörténni, hiszen számos érintett terület a kivitelező felvonulási területe lesz. A Déli Körvasút fejlesztése a megkötött kivitelezői szerződés szerint 2027 végéig tart, tehát a terveken látható park nem holnap épül meg - de ahogy vállaltuk, a terveit most, a projekt elején elkészítjük, hogy mindenki számára világos legyen: az a cél, hogy a vasút környezete is megújuljon a beruházás végére.

Míg a tervezett zöldfolyosó központi része, a Hamzsabégi sétány évek óta az itt élők számára értékes zöldterületként, parkként funkcionál, addig a Budaörsi úttól a Dunáig tartó tengely eleje (a Hamzsabégi út zsákutcában végződő része) és vége (az Infopark előtti terület) ma inkább rendezetlen és funkcióhiányos terület.


A tervezés érinti a vasúti töltés másik oldalát, a Sárbogárdi és Dombóvári utak környékét is, a két oldal között hiányzó összeköttetést pedig a vasúti beruházás részeként épülő gyalogos-kerékpáros átjárók teremtik meg. Ez a teljes terület válhat összefüggően parkosított, gyalogosan és kerékpárral kényelmesen bejárható, a szükséges helyeken forgalomcsillapított folyosóvá a jövőben. Kiemelt feladat a keresztező főutaknál humánus, élhető, zöld és városias teresedések kialakítása, akár a Bartók Béla úti csomópontra, akár a Csonka János térre, akár a Rákóczi híd budai hídfője alatti területre gondolunk.

A BFK történetében először szervezett közösségi tervezést itt, de ilyen jelentős terület kialakításába az országban sem sok helyen szólhattak bele eddig a polgárok közvetlen módon. A lakók, érdeklődők és Újbuda önkormányzatának képviselői tavaly júliustól szeptemberig öt alkalommal találkoztak a Völgyzugoly Műhely moderátori segítségével a tervezőkkel, azaz a Lépték-Terv Tájépítész Iroda vezette konzorcium képviselőivel. (Konzorciumi tagok még az Utiber, a Közlekedés Kft. és a Viköti.) A résztvevők közösen vitatták meg a tervek egyes részleteit, az így kialakult eredményt pedig a tervezők figyelembe veszik a tervek készítésénél.


A mai online fórumot a közösségi tervezés segítségével megalkotott tájépítészeti vázlatterveket ismertettük. A Lépték-Terv képviselője körülbelül 40 perces, részletes prezentációban mutatta be a terület egyes szakaszait, utána pedig a kérdésekre is válaszoltak a szakemberek.

A tervezés során a tájépítészek az alábbi szempontokat érvényesítették, hogy önfenntartó, természetes területek jöjjenek létre:

- Minél nagyobb zöldfelületek
- Természetes burkolatok
- Vízáteresztő felületek az egészséges vízgazdálkodás érdekében
- Ahol lehetséges, a jelenleginél kevesebb burkolt felület
- Visszafogott, a maihoz képest nem bővített közparki funkciók

A közösségi tervezési alkalmak során a résztvevők koncepcionálisan és konkrétan is számos olyan javaslatot tettek, ami beépült a most bemutatott tervekbe. Az elsőre példa lehet, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben azt kérték a helyiek, hogy a plusz funkciók bizonyos területeken, koncentráltan jelenjenek meg, ugyanakkor legyenek csak egyszerűen zöld, füves, fás területek is.

A konkrét kérések közül a pingpongasztalok említhetők, melyekről a fórumon kialakult némi vita a résztvevők között, egyes lakók szeretik, mások nem. Hasonló a helyzet a vasút alatt átvezető átjárók kapcsán is - akik délre laknak a vasúttól, örülnek az új átjárási lehetőségnek, akik északra, azok közül néhányan kevésbé örülnek, hogy mások átjárnak az eddig csak általuk használt területekre.

Mindenkinek köszönjük, aki nyáron részt vett a közösségi tervezésben vagy egyéb módon juttatta el a javaslatait hozzánk, illetve annak, aki részt vett az online tervbemutatón! A mai prezentációt és a fórumról készült videófelvételt, ahogy szoktuk, rövidesen közzétesszük. Folytatódik a tervezés, a részletesebb tervek várhatóan év végére lesznek kész!

Részletek a vasúti beruházásról: www.delikorvasut.hu

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-29 | 16:34
A BENNFENTES igazat írt kedden este: Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend

A BENNFENTES igazat írt kedden este: Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend

  • Pontos eredmények ugyan még nincsenek, de a BENNFENTES igazat írt kedd este, amikor lehoztuk: a baloldali ellenzéki összefogás szélsőjobboldali vezetője kihullott az előválasztásból.
  • Késő délutánra az ellenzéki propagandamédia is lehozta: Dobrev nagyon vezet, jelentősen leszakadva Karácsony a második, és tőle alig marad el Márki-Zay.
  • Jakab a negyedik helyezett, ezzel pedig búcsúzik az előválasztástól.
  • Fekete-Győr András pedig megalázóan kevés szavazattal végzett az 5. helyen.
  • Ez az eredmény Karácsonynak is nagyon kínos.
  • Ha nem lenne ennyire leszakadva Dobrev Klárától, elégedett lehetne, de Dobrev majdnem annyira megverte a Főpolgármestert, hogy egyedül 50%-ot érjen el, azaz ne legyen szükség 2. fordulóra.
  • Ismét leszerepelt a liberális propagandamédia is: végig ellenőrizetlen adatokat közöltek az előválasztásról, és ma is az állítólagos részvétel nagyságát ünneplik.
  • 11 éve, hogy az Orbán-kormány nemzeti Konzultációkat tart.
  • A Nemzeti Konzultációkon a részvétel az előválasztás állítólagos részvételének minimum kétszerese, háromoszorosa.
  • Ennek ellenére az ellenzéki propagandamédia a Nemzeti Konzultáción csak gúnyolódik minden évben, most pedig a töredék akkora részvételt ünnepli.
Bel 2022-06-14 | 15:47
Kánikula: Hűtőkocsiban csempészte a migránsokat

Kánikula: Hűtőkocsiban csempészte a migránsokat

  • az M5-ös autópálya petőfiszállási pihenőhelyén intézkedés alá vontak egy moldáv honosságú hűtőkamiont, amelyet egy 40 éves román férfi vezetett.
  • A járőrök a jármű átvizsgálásakor további 13 külföldit találtak, akik indiai, afgán, pakisztáni és nepáli állampolgárnak vallották magukat.
  • A csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • A gyanú szerint a román sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak.
  • A férfit előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
  • A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-02-23 | 17:56
Orbán Viktor: Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia!

Orbán Viktor: Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia!

  • A miniszterelnök azt is mondta: "szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek szerint fegyvereket és katonákat akarnak küldeni Ukrajnába."
Bel 2022-01-21 | 10:04
Lejtmenet: drámaian zuhan Márki-Zay kedveltsége

Lejtmenet: drámaian zuhan Márki-Zay kedveltsége

  • És közben minden településtípuson meredeken nő az elutasítottsága.
Bel 2021-07-15 | 11:52
Folytatják a rikácsolást: feljelentették a munkásembert Jakabék

Folytatják a rikácsolást: feljelentették a munkásembert Jakabék

  • Ezt a Jakab Péter helyett nyilatkozó, az eredeti videón is hatalmasat rikácsoló Magyar Enikő jelentette be.
  • Ő az, aki az eredeti videón Jakabnak is dirigált.
Bel 2022-02-16 | 11:53
Ezért is bünteti Brüsszel a hazánkat: EU-rekord a 2021-es növekedés

Ezért is bünteti Brüsszel a hazánkat: EU-rekord a 2021-es növekedés

  • Magyarország annak ellenére ért el rekordnövekedést 2021-ben, hogy Brüsszel jogtalanul visszatartja a Helyreállítási Alap Magyarországnak járó pénzeit.
Bel 2022-06-16 | 07:57
MigránsTaxi: 14 pakisztánit csempészett a szerb sofőr

MigránsTaxi: 14 pakisztánit csempészett a szerb sofőr

  • 2022. június 16-án 1 óra 40 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél vezettek ki egy szerb honosságú személygépkocsit.
  • A járművet egy szerb férfi vezette, az utastérben 14 külföldi tartózkodott.
  • A magukat pakisztáni állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállították őket.
  • Az illegális migránsokat – kihallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-05-19 | 12:27
Az ellenzék újabb hazugságát cáfolja a matematika - közel megháromszorozódott a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona 2010 óta

Az ellenzék újabb hazugságát cáfolja a matematika - közel megháromszorozódott a magyar háztartások nettó pénzügyi vagyona 2010 óta

  • Az ellenzék szerint parizerre és csirkefarhátra se jut idehaza.
  • A számok nagyon mást mutatnak: 2010 óta soha nem látott dinamikával közel a háromszorosára nőtt a magyarok nettó pénzügyi vagyona.
  • Ebben a készpénzállomány, a bankbetétek, a részvények és a befektetési jegyek is szerepelnek.