Márki-Zay, a bába: a szüléshez nem kell orvos

Márki-Zay, a bába: a szüléshez nem kell orvos
  • Ő csak tudja, érvelt, hiszen 7 gyermek születésénél is jelen volt.
  • Korábban azt mondta, el kell fogadnia a vidéki lakosságnak, hogy nem lesz a közelükben szülészet és traumatológia.

Nem kell orvos a szüléshez Márki-Zay Péter szerint, aki nemrég egy fórumon mondta azt, hogy egy szülésznő jelenléte is elegendő a csecsemők világrajövetelekor.

A baloldali jelölt – a fűszoknyás mojitót keverő lányok, az indiai szemműtétek és az afrikai fizetős egészségüggyel való példálózás után – megint elképesztő gondolatokat osztott meg egészségügyi terveiből. Míg korábban azt mondta, vidéken szülészeti és sürgősségi osztályokat szüntetne meg, most már azt mondta, orvos sem kell ezekbe.

Életveszélyes gyakorlatra buzdított Márki-Zay Péter a kampányában néhány hete. A baloldal jelöltje a Kiszomborban tartott tavaly decemberi fórumán azt hangoztatta, hogy a szüléshez nem kell orvos, mivel az "nem betegség". 



"A szüléshez például, mint nagyon sok más beavatkozáshoz, éppenséggel orvos sem kell. Hogy egy normál szülésznő, ha megfelelően fel van készítve egy holisztikus szülésznő, az tökéletesen biztonságosan le tud vezetni egy szülést – mondta.

A marketinges múltú jelöltnek semmilyen egészségügyi végzettsége nincs, a feleségére hivatkozva próbálta a témában való jártassága látszatát kelteni.

"A szülészet az egy speciális ágazat, a feleségem sokáig foglalkozott vele, úgyhogy nagy rálátásom van, és hét gyermek szülésénél magam is ott voltam" – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.

Szakértők szerint az orvos nélkül lefolytatott szülés nagyon kockázatos, számos előre nem látható komplikáció adódhat, amelyeket egy bába vagy dúla nem képes kezelni, kiváltképpen azért, mert a megfelelő szaktudás mellett a szükséges kórházi műszerek sem állnak rendelkezésére.

Márki-Zay itt tehát arról beszél, hogy a kórházi szülészetekre nem kell orvos. Gyurcsányék jelöltje már korábban is azt mondta, hogy megszüntetné egyebek mellett a szülészeti és sürgősségi ellátást a vidéki városokban – írja az Origó.hu.

Most viszont kifejezetten orvos nélküli osztályok létrehozásáról beszélt, ezeket nevezte kívánatosnak.

Márki-Zay nehezen követhető gondolatmenetében többek között ezt is mondta: "És hogy milyen oka van annak, hogy ne legyen a makói kórházban szülészet? Én nem látom ezt. Tehát én azt szeretném mondani, hogy vannak bizonyos olyan egyszerű dolgok, járóbeteg-ellátás föltétlenül. De még a sürgősségi dolgok is, és őszintén szólva a szülészet is egyfajta sürgősségi dolog, mert amikor szülni kell, akkor szülni kell, és a traumatológia is ilyen" – vázolta az elképzelését Márki-Zay. 

Nehezen értelmezhető volt az a tanácsa is, hogy a szemműtétekre váró magyar betegek menjenek Indiába, mert szerinte az ottani orvosok ügyesebben bánnak a szikével a látószerv egyes hályogos elváltozásainak operálásakor. Még korábban pedig azt mondta, afrikai példák bizonyítják, hogy a fizetős egészségügy jobb, mint az ingyenes.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-18 | 15:21
Új megállapodást kötött Orbán Viktor a német Rheinmetall elnökével - alább a részletek

Új megállapodást kötött Orbán Viktor a német Rheinmetall elnökével - alább a részletek

  • Történelmi haderő- és hadiipar-fejlesztés zajlik Magyarországon a Zrínyi 2030 program keretében.
  • Ahogyan a BENNFENTES hétfőn ismertette olvasóival, Magyarország komplex hadiipari gazdaságfejlesztést valósít meg.
  • Vagyis a legmodernebb honvédségi eszközök nagy részét idehaza gyártáják majd, magyar munkavállalalók.
Bel 2021-09-23 | 17:08
Orbán Viktor: a legfontosabb, hogy az életünket folytatásra érdemesnek találjuk, és ezt csak a gyermekek révén lehet elérni

Orbán Viktor: a legfontosabb, hogy az életünket folytatásra érdemesnek találjuk, és ezt csak a gyermekek révén lehet elérni

  • A IV. Budapesti Demográfiai Csúcson, a Várkert Bazárban beszélt a miniszterelnök.
Bel 2021-11-11 | 07:28
132(!) illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök az éjszaka során Csongrád-Csanád megyében

132(!) illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök az éjszaka során Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség, a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zalai Megyei Rendőr- főkapitányság, a Szegedi Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. november 10-én 23 óra 20 perckor 21 fő, 23 óra 45 perckor 15 fő,  november 11-én 1 óra 10 perckor 40 fő, 1 óra 40 perckor 13 fő, 3 óra 5 perckor 14 fő, 5 óra 30 perckor 19 fő és 6 óra 15 perckor 10 fő illegális migránst tartóztattak fel Röszke, Ruzsa, Deszk, Öttömös és Szeged-Gyálarét külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, pakisztáni, afgán, jemeni és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
     
     
     
     
     
     
Bel 2021-06-30 | 11:24
Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele

Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő: ha az ellenzék atomellenes lázálmai megvalósulnak, rögtön hőgutát kap az ország fele

  • Az új energiacsúcs ismét megmutatta, hogy a megújulók nem képesek az alap ellátásbiztonságot garantálni az áramtermelésben.
  • Az időjárásfüggő megújulók (szél-, naperőművek) a kiépített kapacitásaiknak csak a 11%-át adták le akkor, amikor a legnagyobb szükség volt az elektromos áramra.
Bel 2022-01-26 | 13:10
Az emberek többsége inkább azt gondolja, hogy az ismerősei kormánypárti szavazók

Az emberek többsége inkább azt gondolja, hogy az ismerősei kormánypárti szavazók

  • A Real-PR 93 azt mérte fel, az emberek mit gondolnak a barátaik szavazatairól.
  • A megkérdezettek 43 százaléka azt gondolja, ismerősei a kormánypártokra szavaznak majd, és csak 33 százalék azok aránya, akik szerint az ellenzéki összefogásra.
Bel 2021-06-26 | 15:11
750 lakásos lakóparkmutyi és egyéb ingatlanpanamák borzolják a kedélyeket Pestszentlőrincen

750 lakásos lakóparkmutyi és egyéb ingatlanpanamák borzolják a kedélyeket Pestszentlőrincen

  • A DK-s Szaniszló Sándor a veszélyhelyzeti különleges jogrendet kihasználva ingatlanok beépíthetőségének megemelését tervezte.
  • Miután észlelte, hogy a saját baloldali frakciójában sincsen meg a többsége, visszavonta az előterjesztést.
  • Amellett azonban kitart, hogy egy vállalkozó 750 lakásos társasházfejlesztést valósíthasson meg egy, még át nem minősített telekegyüttesen.
  • A vállalkozó ezzel az ötletével a korábbi, fideszes városvezetést is megkereste, de ők nem támogatták az ötletét, mert jelentős infrastruktúra-fejlesztést igényelne az építkezés.
  • Szaniszló az a gyurcsányista oltásellenes polgármester, aki a kerületből visszaküldte a kínai vakcinákat a pandémia közepén.
Bel 2022-07-07 | 15:32
Újabb migránsbandát fogtak el Bács-Kiskun megyében

Újabb migránsbandát fogtak el Bács-Kiskun megyében

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. július 7-én 13 órakor Kiskunfélegyháza térségében 27 külföldit tartóztattak fel.
  • Az illegális migránsok szír, tunéziai és líbiai állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.