Kiss László óbudai polgármester úgy hazudik, mint Karácsony: korábban örült a Mocsárosdűlő beépítésének

Kiss László óbudai polgármester úgy hazudik, mint Karácsony: korábban örült a Mocsárosdűlő beépítésének
 • A Városháza-mutyi érdekes szála volt a III. kerületi Mocsárosdűlő tervezett ingatlanfejlesztése, beépítése.
 • A helyi DK-s polgármester tagadta, hogy beépítést terveznének, de egy hangfelvételen a Vagyonkezelő vezetője és az ingtlanos megerősítették, hogy "örülni fog" annak.
 • Karácsony kapálózva tagadott és hazudozott az ügyben, pont ahogy bármilyen más ügyben is szokott, és erre ráerősített Szabó Tímea is.
 • A Városháza eladását vizsgáló bizottság előtt azonban kiderült az igazság.
 • A meghallgatáson ugyanis a Főváros főépítésze, Erő Zoltán elmondta, 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel a Mocsárosdűlő  beépítéséről született döntést, aki egyértelműen örült a Mocsáros beépítésének.

A Mocsáros-dűlő eladásával és beépítésével kapcsolatban hallgatta meg hétfőn Óbuda polgármesterét a főváros ingatlanjainak eladását kivizsgáló bizottság. Kovács Péter elnököt az ÓbudaiHírek kérdezte az ülést követően.

Emlékezetes, az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételeket követően kirobbant Városháza és Mocsáros eladási botrányban arról beszélnek zárt ajtók mögött a fővárosi cégek vezetői üzletemberekkel, hogyan lehetne befektetőket találni az értékes önkormányzati ingatlanokra és hogy milyen jutalékot lehetne utánuk kérni. Ön a Városháza eladását vizsgáló bizottság elnöke. Lapunk is sokat foglalkozott korábban a Mocsáros-dűlő tervezett eladásával és beépítésével. Hétfőn megjelent a bizottság előtt Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, akiről hangfelvételen azt állította Barts J. Balázs, a Fővárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója, hogy lakásépítési megállapodást, „deal-t” kötöttek a Mocsáros területére az óbudaiak háta mögött. Mit mondott el Kiss László a bizottságnak? Hajlandó volt-e végre elárulni, hogy pontosan mikor és kivel kötötte meg az említett lakásépítési megállapodást? És ebben a deal-ben volt-e megegyezés a jutalékról is?

- Kiss László meglehetősen furcsán viselkedett az ülésen, az első kérdés után, melyben azt kérdeztem tőle, hogy kivel kötötte meg a "deal-t" és mikor, egy hosszú monológot adott elő, amiben leginkább elődjét Bús Balázst és a Fidesz-kormányt támadta mindenféle állításokkal, majd azt állította, hogy fideszes vállalkozók állították róla, hogy deal-t kötött volna, de ő ilyet nem tett, végül egy rosszul sikerült viccmesélés után elmenekült a bizottság üléséről. Így tőle nem tudtuk meg mi történt. Viszont a vizsgálóbizottsági meghallgatáson mellette ült Barts J. Balázs, aki a polgármester gyorsra sikerült távozását követően elismerte, hogy valóban ő hallható a hangfelévteleken és valóban ő mondta, hogy megszületett a „deal” és már lehet lakásokat építeni a Mocsáros-dűlőre. Arra a kérdésre, hogy ő tárgyalt-e Kiss Lászlóval, határozott válasza az volt, hogy nem, hanem ezt az információt Erő Zoltán fővárosi főépítésztől kapta.

Kiss László korábban azt állította, hogy soha nem volt ilyen egyeztetés a főváros és a kerület között, de időközben nyilvánosságra kerültek dokumentumok, amelyek három, A, B és C beépítési variációt is tartalmaztak a főváros részéről és egy levél is kikerült a sajtóhoz, amelyet Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester írt Kiss Lászlónak címezve. A jelenlegi információk alapján tudjuk-e már, hogy volt-e ilyen egyezetetés a két önkormányzat között és azon kik vettek részt?

- Erő Zoltán főépítész pontos dátumokat közölt a vizsgálóbizottsági meghallgatásokon. 2021. januárjában egy főépítészi ankéton döntöttek arról, hogy a három beépítési változat közül, a legkisebb lehetséges beépítést az „A” változatot támogatják, ahol 8 szintes irodaépületeket és 5 szintes lakóépületeket lehet építeni. Ezt követően 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel ezt a döntést. Arra a kérdésre, hogy a polgármester hogyan fogadta a döntést a főépítész egyszerű válasza az volt, hogy örült neki. Meg annak, hogy ennyi zöld terület is marad.  

Úgy tudjuk, hogy Kiss László a meghallgatáson Barts Balázst azzal vádolta meg a jelenlétében, hogy ő egy fideszes oligarcha. Valóban így történt? Mit szólt ehhez a Fővárosi Vagyonkezelő igazgatója?

- Valóban így volt, nem személy szerint őt vádolta meg, hanem azt, aki a hangfelvételen beszél. Amit ugye a polgármester úr viharosra sikeredett távozása után mondott Barts J. Balázs a vagyonkezelő vezérigazgatója, aki természetesen azt mondta ő nem tarja magát fideszes vállalkozónak vagy oligarhának.

Fény derült-e arra, hogy Kiss László asszisztálása mellett miért akarja a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladni és beépíteni az értékes zöld területet, miközben a Mocsáros-dűlőn eddig egyik korábbi főpolgármester sem tervezett sem lakópark, sem irodakomplexum beruházást?

- Sajnos erre nem tudtunk rákérdezni Kiss László polgármesternél, mert faképnél hagyta a bizottsági ülést az első kérdés után. Karácsony Gergely meghallgatásakor a baloldali többség meg ügyrendi javaslatokkal megszabta, hogy mit lehet kérdezni a főpolgármestertől és maximum hány kérdést lehet feltenni, így ott se került sor ennek tisztázására. Az egy korábbi vizsgálóbizottsági ülésen kiderült, Barts J. Balázs válaszából, hogy a 2019-es önkormányzati választás hozott változást a Mocsáros-dülő ügyében, hiszen a korábbi polgármester Bús Balázs határozottan kijelentette, hogy amíg ő polgármester egyetlen négyzetméter sem lesz beépítve a Mocsáros-dűlőn, így 2019 októberéig nem volt pálya a cápáknak cápázni ezen a területen.
 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-25 | 13:24
Nesze neked adatvédelem: Szegeden úgy pózoltak az előválasztási ívekkel, hogy látszottak a fotón a személyes adatok

Nesze neked adatvédelem: Szegeden úgy pózoltak az előválasztási ívekkel, hogy látszottak a fotón a személyes adatok

 • Ha ez a Fidesznél történik meg, hetekig cikkez róla az ellenzéki propagandamédia.
 • Az ellenzék nyíltan listázza a támogatóit, ahogyan arról a BENNFENTES is írt.
Botrány 2021-09-23 | 17:37
Egy pikáns hangfelvétel kering a jobbikos Havas Henrikről

Egy pikáns hangfelvétel kering a jobbikos Havas Henrikről

 • Mintha egy különös szerepjátékra akarná rávenni hölgy beszélgetőpartnerét a már csak a jobbikos médiának kellő Havas tanár úr.
 • Nem ez lenne az első alkalom, ha szexuális zaklatás vádja vetülne rá.
Botrány 2021-11-28 | 13:20
Márki-Zay a rezsicsökkentés támogatóiról: sötétben tartott, trágyával etetett gombák

Márki-Zay a rezsicsökkentés támogatóiról: sötétben tartott, trágyával etetett gombák

 • Ezt a hangnemet senki sem engedte még meg magának a magyarokkal szemben a rendszerváltás óta.
Botrány 2021-11-29 | 13:45
Jakab annyira felsült az ingatlansztorikkal, hogy egy három éve elhunyt fideszes képviselők lakásbérleti szerződéseivel akar visszavágni

Jakab annyira felsült az ingatlansztorikkal, hogy egy három éve elhunyt fideszes képviselők lakásbérleti szerződéseivel akar visszavágni

 • A politikában a pitiség és az agresszió rossz párosítás.
 • Hiába bukott le a kabinetfőnökével egy, a Jobbik által bérelt lakásban, és hiába bukott le a lakásbérletével, amit az Országgyűlés fizet neki, de nem ott tartózkodik, Jakab fideszezéssel van elfoglalva.
Botrány 2021-09-06 | 15:44
Mit csinál Karácsony, ha szóba kerülnek a dugók? Kínosan heherészik, mint egy tinilány

Mit csinál Karácsony, ha szóba kerülnek a dugók? Kínosan heherészik, mint egy tinilány

 • A budapesti autósok egy dologgal vígasztalódhatnak a dugóban ülve: Karácsony heherészés közben kivillanó foghelyével.
Botrány 2021-08-05 | 16:23
Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

 • A Momentum a 2018-as kampány után mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.
 • 2018-2019-ben pedig a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát.
Botrány 2021-07-07 | 12:04
Az európai gittegylet ismét Magyarországot támadja

Az európai gittegylet ismét Magyarországot támadja

 • Az Európai Parlamentben ma megint Magyarország a téma, és a pedofil-ellenes törvény.
 • Európa-szerte lezárások vannak, 4. hullám és a delta-variáns, továbbá jelentős gazdasági visszaesés, délről pedig ömlenek a migránsok Észak-Afrikából, de az Európai Parlament legnagyobb problémája a magyar pedofil-ellenes törvény.
Botrány 2022-03-13 | 19:46
Z. Kárpát a náci karlendítéséről: Fidesz

Z. Kárpát a náci karlendítéséről: Fidesz

 • Z. Kárpát Móricka megszólalt, és fideszezéssel kommentálta karlengetős botrányát.
 • Szerinte antiszemiták a Fideszben vannak.
 • Nagy kérdés, akkor miért egy jobbikosról kerül elő megint karlendítés.