Kiss László óbudai polgármester úgy hazudik, mint Karácsony: korábban örült a Mocsárosdűlő beépítésének

Kiss László óbudai polgármester úgy hazudik, mint Karácsony: korábban örült a Mocsárosdűlő beépítésének
 • A Városháza-mutyi érdekes szála volt a III. kerületi Mocsárosdűlő tervezett ingatlanfejlesztése, beépítése.
 • A helyi DK-s polgármester tagadta, hogy beépítést terveznének, de egy hangfelvételen a Vagyonkezelő vezetője és az ingtlanos megerősítették, hogy "örülni fog" annak.
 • Karácsony kapálózva tagadott és hazudozott az ügyben, pont ahogy bármilyen más ügyben is szokott, és erre ráerősített Szabó Tímea is.
 • A Városháza eladását vizsgáló bizottság előtt azonban kiderült az igazság.
 • A meghallgatáson ugyanis a Főváros főépítésze, Erő Zoltán elmondta, 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel a Mocsárosdűlő  beépítéséről született döntést, aki egyértelműen örült a Mocsáros beépítésének.

A Mocsáros-dűlő eladásával és beépítésével kapcsolatban hallgatta meg hétfőn Óbuda polgármesterét a főváros ingatlanjainak eladását kivizsgáló bizottság. Kovács Péter elnököt az ÓbudaiHírek kérdezte az ülést követően.

Emlékezetes, az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételeket követően kirobbant Városháza és Mocsáros eladási botrányban arról beszélnek zárt ajtók mögött a fővárosi cégek vezetői üzletemberekkel, hogyan lehetne befektetőket találni az értékes önkormányzati ingatlanokra és hogy milyen jutalékot lehetne utánuk kérni. Ön a Városháza eladását vizsgáló bizottság elnöke. Lapunk is sokat foglalkozott korábban a Mocsáros-dűlő tervezett eladásával és beépítésével. Hétfőn megjelent a bizottság előtt Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, akiről hangfelvételen azt állította Barts J. Balázs, a Fővárosi Vagyonkezelő vezérigazgatója, hogy lakásépítési megállapodást, „deal-t” kötöttek a Mocsáros területére az óbudaiak háta mögött. Mit mondott el Kiss László a bizottságnak? Hajlandó volt-e végre elárulni, hogy pontosan mikor és kivel kötötte meg az említett lakásépítési megállapodást? És ebben a deal-ben volt-e megegyezés a jutalékról is?

- Kiss László meglehetősen furcsán viselkedett az ülésen, az első kérdés után, melyben azt kérdeztem tőle, hogy kivel kötötte meg a "deal-t" és mikor, egy hosszú monológot adott elő, amiben leginkább elődjét Bús Balázst és a Fidesz-kormányt támadta mindenféle állításokkal, majd azt állította, hogy fideszes vállalkozók állították róla, hogy deal-t kötött volna, de ő ilyet nem tett, végül egy rosszul sikerült viccmesélés után elmenekült a bizottság üléséről. Így tőle nem tudtuk meg mi történt. Viszont a vizsgálóbizottsági meghallgatáson mellette ült Barts J. Balázs, aki a polgármester gyorsra sikerült távozását követően elismerte, hogy valóban ő hallható a hangfelévteleken és valóban ő mondta, hogy megszületett a „deal” és már lehet lakásokat építeni a Mocsáros-dűlőre. Arra a kérdésre, hogy ő tárgyalt-e Kiss Lászlóval, határozott válasza az volt, hogy nem, hanem ezt az információt Erő Zoltán fővárosi főépítésztől kapta.

Kiss László korábban azt állította, hogy soha nem volt ilyen egyeztetés a főváros és a kerület között, de időközben nyilvánosságra kerültek dokumentumok, amelyek három, A, B és C beépítési variációt is tartalmaztak a főváros részéről és egy levél is kikerült a sajtóhoz, amelyet Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester írt Kiss Lászlónak címezve. A jelenlegi információk alapján tudjuk-e már, hogy volt-e ilyen egyezetetés a két önkormányzat között és azon kik vettek részt?

- Erő Zoltán főépítész pontos dátumokat közölt a vizsgálóbizottsági meghallgatásokon. 2021. januárjában egy főépítészi ankéton döntöttek arról, hogy a három beépítési változat közül, a legkisebb lehetséges beépítést az „A” változatot támogatják, ahol 8 szintes irodaépületeket és 5 szintes lakóépületeket lehet építeni. Ezt követően 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel ezt a döntést. Arra a kérdésre, hogy a polgármester hogyan fogadta a döntést a főépítész egyszerű válasza az volt, hogy örült neki. Meg annak, hogy ennyi zöld terület is marad.  

Úgy tudjuk, hogy Kiss László a meghallgatáson Barts Balázst azzal vádolta meg a jelenlétében, hogy ő egy fideszes oligarcha. Valóban így történt? Mit szólt ehhez a Fővárosi Vagyonkezelő igazgatója?

- Valóban így volt, nem személy szerint őt vádolta meg, hanem azt, aki a hangfelvételen beszél. Amit ugye a polgármester úr viharosra sikeredett távozása után mondott Barts J. Balázs a vagyonkezelő vezérigazgatója, aki természetesen azt mondta ő nem tarja magát fideszes vállalkozónak vagy oligarhának.

Fény derült-e arra, hogy Kiss László asszisztálása mellett miért akarja a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat eladni és beépíteni az értékes zöld területet, miközben a Mocsáros-dűlőn eddig egyik korábbi főpolgármester sem tervezett sem lakópark, sem irodakomplexum beruházást?

- Sajnos erre nem tudtunk rákérdezni Kiss László polgármesternél, mert faképnél hagyta a bizottsági ülést az első kérdés után. Karácsony Gergely meghallgatásakor a baloldali többség meg ügyrendi javaslatokkal megszabta, hogy mit lehet kérdezni a főpolgármestertől és maximum hány kérdést lehet feltenni, így ott se került sor ennek tisztázására. Az egy korábbi vizsgálóbizottsági ülésen kiderült, Barts J. Balázs válaszából, hogy a 2019-es önkormányzati választás hozott változást a Mocsáros-dülő ügyében, hiszen a korábbi polgármester Bús Balázs határozottan kijelentette, hogy amíg ő polgármester egyetlen négyzetméter sem lesz beépítve a Mocsáros-dűlőn, így 2019 októberéig nem volt pálya a cápáknak cápázni ezen a területen.
 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-05 | 17:32
Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

Tüttő Kata áldozatpózba vágta magát a tengerparti lovaglás után

 • Ha egy baloldali lebukik az életmódjával, vagy belebukik a hazugságaiba és a képmutatásába, akkor áldozatpózba vágja magát.
 • Karácsony is mindig ugyanezt csinálja.
Botrány 2023-01-15 | 17:03
Kisgyerekeket szexualizál egy kijevi cég a "glamour" fotói készítésekor

Kisgyerekeket szexualizál egy kijevi cég a "glamour" fotói készítésekor

 • A kijevi "művészeti projekt", a Gorsad beszállítója olyan nagy nevű nyugati magazinoknak, mint a Vogue, L'officel, a Numero, a Liberation, a Dazed magazin.
 • Twitteren a felhasználók azt kérdezgetik, hogy lehet ez legális a divatiparban?
Botrány 2022-01-20 | 13:06
Hazugságspirálban vergődik Karácsony

Hazugságspirálban vergődik Karácsony

 • Jutalmat adott a Városháza tervezett eladásában közreműködő vagyonkezelő vezetőjének, majd letagadta azt.
 • Karácsonynak egyszerűen nem megy az igazmondás.
Botrány 2022-01-24 | 19:38
Az ember, aki életében nem épített még semmit, ismét a Magyar Zene Házát szidja

Az ember, aki életében nem épített még semmit, ismét a Magyar Zene Házát szidja

 • Karácsony, a sikertelen főpolgármester, aki alól majdnem eladták a Városházát, és életében nem épített még semmit, ismét a világklasszis Magyar Zene Házát szidta.
 • Ilyen egy frusztrált, tehetségtelen politikus.
Botrány 2021-10-01 | 18:22
Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

 • Ráczné Földi Judit nem viselte jól, hogy kiderültek offshoreos ügyletei, és a baloldali előválasztáson is leszavazták az emberek.
Botrány 2023-02-22 | 17:56
Nahát: a mosdatlan szájú szlovák külügyminiszter egy atlantista háborús uszító?

Nahát: a mosdatlan szájú szlovák külügyminiszter egy atlantista háborús uszító?

 • Az utóbbi hetekben Rastislav Káčer nagyon rá van fixálódva az Orbán-kormányra, legutóbb azt üzente a magyar miniszterelnöknek, hogy húzzon a faszba.
 • Szinte minden napra jut egy magyargyalázás.
 • Ez az agresszív hangnem és nyomásgyakorlás nem véletlen.
 • Káčer egy olyan atlantista szervezethez is kapcsolható, ahol egymást érik a háborús héják, ukrán tanácsadók, és amelynek tagja a friss cseh elnök, aki szintén aggódik Magyarország miatt, de megtaláljuk itt Bajnai Gordont is.
 • A GLOBSEC az elmúlt években 5 millió eurót kapott Szlovákiától, döntően a külügyminisztériumtól.
Botrány 2023-02-06 | 15:46
Karácsony haverja, Jávor Benedek Paks II. kapcsán egy amerikai cég érdekében lobbizik

Karácsony haverja, Jávor Benedek Paks II. kapcsán egy amerikai cég érdekében lobbizik

 • A lengyel EurActivnak adott interjút az Európai Parlamentből kihullott, de Karácsony jóvoltából továbbra is Brüsszelben élő Jávor Benedek.
 • A városban történő tartózkodását évente több, mint százmillióval támogatja a Karácsony-féle budapesti városvezetés.
 • Névleg azzal az indokkal, hogy segítsen Budapestnek EU-s forrásokat találni, de feltehetően inkább azért, hogy Jávor folytathassa Paks II. elleni ámukfutását.
 • Az egykori LMP-s képviselő ugyanis nagy ellenfele a Paks II. beruházásnak.
 • A lengyel portálnak mondott interjúban az is felsejlik, hogy miért dolgozik a beruházás, így Magyarország biztonságos áramellátása ellen.
 • Az interjúban Jávor azt a konteót terjeszti, hogy az ukránok vereségével visszatérhet Kárpátalja, és erről informálisan neki kormánytagok beszéltek.
 • A Roszatom tüzelőanyagát ki lehet váltani az amerikai Westinghouse tüzelőjével - mondja, egyértelművé téve, hogy valamely idegen érdek érdekében beszél.
 • Illetve a brüsszeli nukleáris szankcióknak csak az újépítésű atomerőműveket kellene céloznia.
 • Vagyis Karácsony kitartott haverja, Jávor Benedek Paks II. ellen akar szankciókat az EU-ban.