Kibújt a szög a zsákból: nem lesz ÁFA-csökkentés, és Márki-Zayék megemelik a középrétegek adóját

Kibújt a szög a zsákból: nem lesz ÁFA-csökkentés, és Márki-Zayék megemelik a középrétegek adóját
 • Eddig minden ellenzéki párt azt állította, nagyarányú ÁFA-csökkentést tervez, ha kormányra kerülnek.
 • Máki-Zay korábban azt mondta, az SZJA-kulcs sem emelkedhet.
 • Kedden viszont Bojár Gábor, aki gazdasági ügyekben segíti az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és pénzeli is annak kampányát a BENNFENTES információi szerint, a Szabad Európában elszólta magát.
 • Bojár szavai szerint hiába ígérik, nem lesz ÁFA-csökkentés, és azt tervezik, megemelik a középrétegek SZJA-kulcsát.

A baloldal ismét a választók átverésére készül, 2006-hoz hasonlóan hazugságokkal kampányol: áfacsökkentést ígérnek, miközben a kulisszák mögött már megállapodtak arról, hogy győzelmük esetén nem csökkentenék az adókat, sőt a középosztályt magasabb terhekkel sújtanák – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: a 2006-os választási kampányban is hazudott a baloldal, amely Gyurcsány Ferenc vezetésével áfacsökkentést ígért, majd néhány hónappal később az ellenkezőjét tette.

Elsőként megszüntették a középső, kedvezményes áfakulcsot, ami így 15-ről 20 százalékra nőtt, és négy százalékkal emelték az szja felső kulcsát. Szintén ekkor, 2006 augusztusában 30 százalékkal növelték a gáz, 10-14 százalékkal a villamos áram árát, holott a tavaszi kampányban kategorikusan tagadták, hogy erre készülnének.

A közös program ne tartalmazza az áfacsökkentést

Ezúttal azonban nem tudták titokban tartani a terveiket, még a hivatalos kampányrajt előtt lebuktak, ugyanis Márki-Zay Péter egyik tanácsadója, a baloldal gazdasági programját jegyző Bojár Gábor nagyvállalkozó kedden interjút adott a Szabad Európának, amelyben elmondta: sikerült meggyőzniük az ellenzéki pártokat, hogy a közös program ne tartalmazza az áfacsökkentést.

A programalkotás menetéről Bojár azt mondta a portálnak, az a ritkább eset, amikor rá tudják venni a pártokat arra, hogy valamit vegyenek ki a programból. 

"De mondok egy olyat, ahol sikerült őket meggyőzni. Nem került bele a végső programba egy általános áfacsökkentés. Azt ugyanis nem bírná ki a költségvetés. Az áfa a legnagyobb tétel a költségvetési bevételek között, egy-két százalékpontos csökkentése nem hozna semmit. Hiába rekordmagas az áfa, a csökkentéssel jól nem járna senki, mert már beleépült az árakba, és az inflációt sem csökkentené érezhetően. […] Az alapvető élelmiszereknél lehet szó csökkentésről, de azt elértük, hogy általános áfacsökkenés nem lesz" – fogalmazott Bojár Gábor az interjúban.

Magasabb szja-kulcs jöhet a középosztálynak

Az áfacsökkentés elvetése mellett Bojár Gábor a Szabad Európának arról is beszélt, hogy a baloldal győzelme esetén változtatnának az adórendszer más területein is. Szerinte Európában kimagaslóan magas adó terheli az alacsony jövedelmeket. A közepeseket és a magasakat nem. 

"Sőt! A magasakat kifejezetten alacsony adó terheli. Tehát szolidaritási szempontból ez nagyon rossz szerkezet" – mondta Márki-Zay Péter tanácsadója. Ez azt jelenti, hogy a baloldal a középosztályra is nagyobb sarcot vetne ki, ha kormányzati pozícióba kerülne.

Bojár méltatta a Bokros-csomagot is az interjúban. Arról beszélt, hogy ha a vállalkozók azt látják, hogy nem lehet politikai kapcsolatokkal előre jutni, akkor másképp próbálnak érvényesülni. Szerinte a sokat szidott Bokros-program idején ez elindult.

"Ennek a folyamatnak a visszafordítása viszont már Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején megindult. A Bokros-csomagból mindenki csak a megszorításaira emlékezik, de azzal indult el, amit az előbb elmondtam, hogy a vállalkozásoknak stabil jogi környezet kell, stabil infrastruktúra, és hogy erre kell költenie az államnak. Akkor nemcsak a költségvetés lett jobb, hanem a vállalkozási szellem is azonnal javulni kezdett" – dicsérte Bojár Gábor a drasztikus megszorításokról emlékezetes Bokros-csomagot.

A baloldal eddig az alábbiakat ígérte az ÁFA-csökkentéséről

Bojár nyilatkozata leleplező erejű, hiszen Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, valamint az összefogás pártjai korábban több alkalommal is áfacsökkentést és általában is adómérséklést ígértek. Tavaly az év utolsó napján az ATV híradójának úgy nyilatkozott Márki-Zay Péter, hogy megállapodtak az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésében és abban is, hogy szja-kulcs emelés nem lesz. 

"Csökkentés igen, emelés nem. Tehát gyakorlatilag adócsökkentésben állapodtunk meg az áfa és az szja területén is" – hangsúlyozta december 31-én a baloldal miniszterelnök-jelöltje. 

De korábban is ennek szellemében nyilatkozott, például tavaly november 25-én, amikor az ATV-ben a műsorvezető felvetésére, miszerint az MSZP, a DK és a Jobbik meg akarja őt győzni, hogy csökkenteni kell az áfát, így felelt: 

"Igen. Egészen biztosan előbb-utóbb csökkenteni kell az áfát, de azt is tudomásul kell venni, hogy Orbán Viktor üres, kisöpört kasszát fog átadni. Abban az esetben, hogyha bármilyen, például áfát tervez csökkenteni az új kormány, akkor azt is el kell mondani, hogy honnan veszi el azt a pénzt."

Márki-Zay Péter idén január 4-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: "Én azt gondolom, hogy egy élelmiszer-áfacsökkentés vagy áfacsökkentés, az nem fog eljutni az emberekhez, a bélszín meg az articsóka áfája az nem a szegényeket fogja támogatni, de megállapodtunk abban az ellenzékkel, amikor a programról olyan kompromisszumot kötöttünk, ami mindenkinek megfelel, garantálni fogjuk. Nyilvánvalóan ez volt az én kérésem, hogy az tényleg a szegényeket támogassa, ne csak az állam bevételeit csökkentse."

Magyarán a baloldal kormányfőjelöltje itt is kompromisszumos megállapodásról beszélt az áfacsökkentés kapcsán, holott a közös programban – a fent idézett Bojár-nyilatkozat értelmében – nem lesz benne az adónem csökkentése. A baloldal jelöltje több alkalommal támadta a kormányt az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása miatt. Márki-Zay szerint a hatósági ár nem megoldás. 

"Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére van szükség" – hangoztatta egy január 13-i Facebook-videójában. Még ugyanezen a napon közzétett egy bejegyzést is a közösségi oldalán, amiben azt írta: "Kiderült az is, hogy az Orbán-kormány kapkodó, beismerő vallomással felérő, az 50-es éveket idéző pánikreakciója nem jelent megoldást, nem járnak jól sem a magyar vásárlók, sem a magyar termelők, sem a magyar kiskereskedők. A megoldás az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentése."

A baloldali pártok egyébként még 2021 júniusában a Közös alap nevű összellenzéki programban is áfacsökkentést ígértek.  A dokumentum szerint "a rekordmagas áfa csökkentése a költségvetési mozgástértől függően nemcsak középtávú cél, hanem a kiemelt társadalmi célok (például a családok alapvető szükségleteinek kielégítése, a fenntarthatóság, az egészségmegőrzés) érdekében már rövid távon is enyhíteni kell a magyar társadalomra nehezedő terheket."

Az egyes pártok külön külön is folyamatosan adócsökkentéseket követelnek. A Jobbik többször is hitet tett az élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges termékek áfájanak drasztikus csökkentése mellett. Az MSZP szerint nem lehet 27 százalékos általános forgalmi adót alkalmazni az élelmiszereknél, 5 és 18 százalékos áfakulcsra lenne szükség. A DK legutóbb éppen a napokban nevezte felháborítónak, hogy a kormány meghagyta a temetkezések 27 százalékos áfáját.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-11 | 19:01
Micsoda meglepetés: Soros összes hazai szervezete ellenzi a gyermekvédelmi népszavazást

Micsoda meglepetés: Soros összes hazai szervezete ellenzi a gyermekvédelmi népszavazást

 • Hol máshol adtak volna ennek hírt, mint a Soros által fizetett 444.hu portálon.
Bel 2021-12-15 | 07:47
15 illegális migráns volt az autójában, ezért elfutott a rendőrök elől

15 illegális migráns volt az autójában, ezért elfutott a rendőrök elől

 • A Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának információja alapján a Pest megyei rendőrök 2021. december 15-én 5 óra 57 perckor Inárcs magasságában állítottak meg egy járművet, amiben 15 migráns utazott.
 • A sofőr kipattant a kocsiból és elfutott, őt jelenleg is keresik. 
 • A magukat szír állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat -meghallgatásukat követően- a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik a biztonsági határzárhoz, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-08-05 | 11:57
Ezt se Karácsony építi: hatalmas, multifunkciós közparkot épít a kormány Csepelen

Ezt se Karácsony építi: hatalmas, multifunkciós közparkot épít a kormány Csepelen

 • Az a jó a főpolgármesteri melóban, hogy elég csak facebookozgatni.
 • Minden másra ott a kormány, amely Budapestet is fejleszti.
Bel 2022-01-10 | 11:14
MigránsTaxi és határsértők rendőrkézen

MigránsTaxi és határsértők rendőrkézen

 • Battonya belterületén 2022. január 10-én 3 óra 30 perc körül feltartóztattak a rendőrök három külföldit, akik indiai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat.
 • Nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.
 • Emellett néhány órával később igazoltattak egy román állampolgárságú férfit, aki egy francia honosságú személyautóval közlekedett, és a gyanú szerint segíteni akart a határsértőknek abban, hogy illegálisan eljussanak Nyugat-Európába.
 • A rendőrjárőrök előállították a határsértőket a Battonyai Határrendészeti Kirendeltségre, ahol idegenrendészeti eljárás indult ellenük.
 • A 33 éves román férfi ellen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya embercsempészés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított.
Bel 2021-09-16 | 12:24
Karácsony felolvasta az angol szöveget egy konferencián, a cselédmédia állva tapsikol neki

Karácsony felolvasta az angol szöveget egy konferencián, a cselédmédia állva tapsikol neki

 • Csütörtök délelőtt - elég álmoskás arccal - azt játszotta el Karácsony, hogy ő igenis beszél angolul.
 • Fölolvasott egy elérakott szöveget - a videóból ugyanis jól kivehető, hogy végig olvassa azt, feltehetően fonetikus fordításban elé volt téve a teljes beszéd.
 • A cselédsajtó a produkciót terítve állva tapsikol a saját bevallása szerint is hiperpasszív nyelvtudással rendelkező Főpolgármesternek.
 • Karácsony biztos, hogy azt sem értette, amit eléraktak.
 • A Deutsche Welle egyszerű kérdéseire sem tudott válaszolni a nyár elején.
 • Külön pikáns az egészben, hogy a lelkendező cselédsajtót Karácsony fizeti: az ő hirdetései futnak azon cikkek felet is, amelyben arról lelkendeznek, hogy angolul beszél.
 • Vajon Karácsony és a baloldali cselédmédia életében akad egyetlen pillanat, ami nem velejéig hazug?
Bel 2022-07-06 | 08:04
Hajtóvadászat: Elfutott az embercsempész

Hajtóvadászat: Elfutott az embercsempész

 • 2022. július 6-án 5 óra 20 perc körül, a 4603-as úton, Ócsa térségében állítottak meg egy gépkocsit.
 • A sofőr kiugrott és elszaladt, jelenleg is keresik a rendőrök.
 • A járműben 7 külföldi tartózkodott.
 • A magukat afgán állampolgárnak valló migránsok jogszerű magyarországi tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a Pest megyei rendőrök elfogták és előállítják őket.
Bel 2022-01-20 | 13:34
DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

 • Az IDEA intézet lassú, de a Fidesz irányába mutató átrendeződést mért január első felében.
 • Eszerint a Fidesz 48-44 arányban vezet a választani tudó biztos szavazók előtt a baloldali ellenzékkel szemben.
 • Az összefogás pártjai közül az MSZP, a Párbeszéd és az LMP a saját erejéből be sem jutna az Országgyűlésbe.