Kibújt a szög a zsákból: nem lesz ÁFA-csökkentés, és Márki-Zayék megemelik a középrétegek adóját

Kibújt a szög a zsákból: nem lesz ÁFA-csökkentés, és Márki-Zayék megemelik a középrétegek adóját
 • Eddig minden ellenzéki párt azt állította, nagyarányú ÁFA-csökkentést tervez, ha kormányra kerülnek.
 • Máki-Zay korábban azt mondta, az SZJA-kulcs sem emelkedhet.
 • Kedden viszont Bojár Gábor, aki gazdasági ügyekben segíti az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, és pénzeli is annak kampányát a BENNFENTES információi szerint, a Szabad Európában elszólta magát.
 • Bojár szavai szerint hiába ígérik, nem lesz ÁFA-csökkentés, és azt tervezik, megemelik a középrétegek SZJA-kulcsát.

A baloldal ismét a választók átverésére készül, 2006-hoz hasonlóan hazugságokkal kampányol: áfacsökkentést ígérnek, miközben a kulisszák mögött már megállapodtak arról, hogy győzelmük esetén nem csökkentenék az adókat, sőt a középosztályt magasabb terhekkel sújtanák – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet: a 2006-os választási kampányban is hazudott a baloldal, amely Gyurcsány Ferenc vezetésével áfacsökkentést ígért, majd néhány hónappal később az ellenkezőjét tette.

Elsőként megszüntették a középső, kedvezményes áfakulcsot, ami így 15-ről 20 százalékra nőtt, és négy százalékkal emelték az szja felső kulcsát. Szintén ekkor, 2006 augusztusában 30 százalékkal növelték a gáz, 10-14 százalékkal a villamos áram árát, holott a tavaszi kampányban kategorikusan tagadták, hogy erre készülnének.

A közös program ne tartalmazza az áfacsökkentést

Ezúttal azonban nem tudták titokban tartani a terveiket, még a hivatalos kampányrajt előtt lebuktak, ugyanis Márki-Zay Péter egyik tanácsadója, a baloldal gazdasági programját jegyző Bojár Gábor nagyvállalkozó kedden interjút adott a Szabad Európának, amelyben elmondta: sikerült meggyőzniük az ellenzéki pártokat, hogy a közös program ne tartalmazza az áfacsökkentést.

A programalkotás menetéről Bojár azt mondta a portálnak, az a ritkább eset, amikor rá tudják venni a pártokat arra, hogy valamit vegyenek ki a programból. 

"De mondok egy olyat, ahol sikerült őket meggyőzni. Nem került bele a végső programba egy általános áfacsökkentés. Azt ugyanis nem bírná ki a költségvetés. Az áfa a legnagyobb tétel a költségvetési bevételek között, egy-két százalékpontos csökkentése nem hozna semmit. Hiába rekordmagas az áfa, a csökkentéssel jól nem járna senki, mert már beleépült az árakba, és az inflációt sem csökkentené érezhetően. […] Az alapvető élelmiszereknél lehet szó csökkentésről, de azt elértük, hogy általános áfacsökkenés nem lesz" – fogalmazott Bojár Gábor az interjúban.

Magasabb szja-kulcs jöhet a középosztálynak

Az áfacsökkentés elvetése mellett Bojár Gábor a Szabad Európának arról is beszélt, hogy a baloldal győzelme esetén változtatnának az adórendszer más területein is. Szerinte Európában kimagaslóan magas adó terheli az alacsony jövedelmeket. A közepeseket és a magasakat nem. 

"Sőt! A magasakat kifejezetten alacsony adó terheli. Tehát szolidaritási szempontból ez nagyon rossz szerkezet" – mondta Márki-Zay Péter tanácsadója. Ez azt jelenti, hogy a baloldal a középosztályra is nagyobb sarcot vetne ki, ha kormányzati pozícióba kerülne.

Bojár méltatta a Bokros-csomagot is az interjúban. Arról beszélt, hogy ha a vállalkozók azt látják, hogy nem lehet politikai kapcsolatokkal előre jutni, akkor másképp próbálnak érvényesülni. Szerinte a sokat szidott Bokros-program idején ez elindult.

"Ennek a folyamatnak a visszafordítása viszont már Medgyessy Péter pénzügyminisztersége idején megindult. A Bokros-csomagból mindenki csak a megszorításaira emlékezik, de azzal indult el, amit az előbb elmondtam, hogy a vállalkozásoknak stabil jogi környezet kell, stabil infrastruktúra, és hogy erre kell költenie az államnak. Akkor nemcsak a költségvetés lett jobb, hanem a vállalkozási szellem is azonnal javulni kezdett" – dicsérte Bojár Gábor a drasztikus megszorításokról emlékezetes Bokros-csomagot.

A baloldal eddig az alábbiakat ígérte az ÁFA-csökkentéséről

Bojár nyilatkozata leleplező erejű, hiszen Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje, valamint az összefogás pártjai korábban több alkalommal is áfacsökkentést és általában is adómérséklést ígértek. Tavaly az év utolsó napján az ATV híradójának úgy nyilatkozott Márki-Zay Péter, hogy megállapodtak az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésében és abban is, hogy szja-kulcs emelés nem lesz. 

"Csökkentés igen, emelés nem. Tehát gyakorlatilag adócsökkentésben állapodtunk meg az áfa és az szja területén is" – hangsúlyozta december 31-én a baloldal miniszterelnök-jelöltje. 

De korábban is ennek szellemében nyilatkozott, például tavaly november 25-én, amikor az ATV-ben a műsorvezető felvetésére, miszerint az MSZP, a DK és a Jobbik meg akarja őt győzni, hogy csökkenteni kell az áfát, így felelt: 

"Igen. Egészen biztosan előbb-utóbb csökkenteni kell az áfát, de azt is tudomásul kell venni, hogy Orbán Viktor üres, kisöpört kasszát fog átadni. Abban az esetben, hogyha bármilyen, például áfát tervez csökkenteni az új kormány, akkor azt is el kell mondani, hogy honnan veszi el azt a pénzt."

Márki-Zay Péter idén január 4-én az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: "Én azt gondolom, hogy egy élelmiszer-áfacsökkentés vagy áfacsökkentés, az nem fog eljutni az emberekhez, a bélszín meg az articsóka áfája az nem a szegényeket fogja támogatni, de megállapodtunk abban az ellenzékkel, amikor a programról olyan kompromisszumot kötöttünk, ami mindenkinek megfelel, garantálni fogjuk. Nyilvánvalóan ez volt az én kérésem, hogy az tényleg a szegényeket támogassa, ne csak az állam bevételeit csökkentse."

Magyarán a baloldal kormányfőjelöltje itt is kompromisszumos megállapodásról beszélt az áfacsökkentés kapcsán, holott a közös programban – a fent idézett Bojár-nyilatkozat értelmében – nem lesz benne az adónem csökkentése. A baloldal jelöltje több alkalommal támadta a kormányt az alapvető élelmiszerek árának befagyasztása miatt. Márki-Zay szerint a hatósági ár nem megoldás. 

"Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére van szükség" – hangoztatta egy január 13-i Facebook-videójában. Még ugyanezen a napon közzétett egy bejegyzést is a közösségi oldalán, amiben azt írta: "Kiderült az is, hogy az Orbán-kormány kapkodó, beismerő vallomással felérő, az 50-es éveket idéző pánikreakciója nem jelent megoldást, nem járnak jól sem a magyar vásárlók, sem a magyar termelők, sem a magyar kiskereskedők. A megoldás az alapvető élelmiszerek áfájának öt százalékra csökkentése."

A baloldali pártok egyébként még 2021 júniusában a Közös alap nevű összellenzéki programban is áfacsökkentést ígértek.  A dokumentum szerint "a rekordmagas áfa csökkentése a költségvetési mozgástértől függően nemcsak középtávú cél, hanem a kiemelt társadalmi célok (például a családok alapvető szükségleteinek kielégítése, a fenntarthatóság, az egészségmegőrzés) érdekében már rövid távon is enyhíteni kell a magyar társadalomra nehezedő terheket."

Az egyes pártok külön külön is folyamatosan adócsökkentéseket követelnek. A Jobbik többször is hitet tett az élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges termékek áfájanak drasztikus csökkentése mellett. Az MSZP szerint nem lehet 27 százalékos általános forgalmi adót alkalmazni az élelmiszereknél, 5 és 18 százalékos áfakulcsra lenne szükség. A DK legutóbb éppen a napokban nevezte felháborítónak, hogy a kormány meghagyta a temetkezések 27 százalékos áfáját.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-10 | 22:08
Lázár: Márki-Zay megváltónak képzeli magát, de csak egy szélhámos

Lázár: Márki-Zay megváltónak képzeli magát, de csak egy szélhámos

 • A volt kancelláriaminiszter rendesen odapirított a szerepzavarban lévő Márki-Zaynak.
Bel 2021-07-29 | 16:14
Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

 • Egyre környezettudatosabban választanak autót a magyarok, megugrott a hibridek eladási aránya.
 • Ezek a modellek általában drágábbak is a robbanómotoros kiviteleknél.
 • Nagy kár, hogy az Európai Bizottság a hibrideket is száműzné 2035-re, és maradnának a tisztán elektromos autók.
 • Pedig ha valami értelmezhető az individuális, motoros közlekedésben, az pont a hibrid: városokban elmegy a villanymotorral, városokon kívül pedig a robbanómotor húzza.
 • A brüsszeli zöld őrület ennek a logikának azonban keresztbe tesz.
Bel 2021-09-17 | 21:14
Kölcsönös vádaskodás mellett zajlott a zuglói vita

Kölcsönös vádaskodás mellett zajlott a zuglói vita

 • Hadházy Ákos és a szocialista Tóth Csaba csaptak össze, de az utóbbi politikus higgadtabbnak tűnt a vita során.
Bel 2021-10-07 | 18:49
HVG, ATV, Mandiner: Karácsony végül mégis megfutamodik?

HVG, ATV, Mandiner: Karácsony végül mégis megfutamodik?

 • A három lap olyan információk birtokába jutott Karácsony stábjából, hogy a Főpolgármester azt fontolgatja, kiszáll a versenyből.
 • A Mandiner azt írja, összeomlott Karácsony kampánya.
Bel 2021-09-30 | 11:26
Portik Tamás egykori szeretője, a Momentum szolnoki importjelöltje sem lesz képviselőjelölt

Portik Tamás egykori szeretője, a Momentum szolnoki importjelöltje sem lesz képviselőjelölt

 • A Szolnokra ejtőernyőztetett Kármán Irén csak a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg.
 • De még így is közel tízszer annyi szavazatot kapott, mint miniszterelnök-jelöltként Fekete-Győr.
Bel 2021-10-18 | 09:51
Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak

Újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak

 • A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.
 • A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt.
Bel 2021-05-14 | 07:59

Orbán: egy-két hónappal járunk a nyugati országok előtt, a baloldal csúfosan leszerepelt, nem segítettek, csak ártottak

 • Szép eredménynek mondható, hogy az Európai Unióban átoltottság tekintetében Magyarország az első helyen áll, de nem szabad elfelejteni, hogy emberéletekről van szó.
 • A kormányfő hozzátette, hogy Karikó Katalinnal való csütörtöki találkozóján a professzor elmondta neki, hogy az általuk kifejlesztett módszerrel egy mutáns megjelenése esetén gyorsan tudnak választ adni.
 • A miniszterelnök a baloldallal kapcsolatban azt mondta, hogy a járványhelyzetben csúfosan leszerepeltek, nem segítettek, csak ártottak.
 • Orbán Viktor szerint a nyugati országok egy-két hónappal mögöttünk járnak. A 16-18 év közöttiek oltása a legtöbb helyen fel sem merül, van ország ahol még a nyugdíjasok oltják.
 • Amint a diákok oltása befejeződött átlagosan hetente 150 ezer adag körüli Pfizer vakcina lesz elérhető a lakosság számára, de más vakcinák folyamatosan felvehetőek.
 • Nincs értelme jövőt tervezni, ha nincs gyerek, hiszen kinek terveznének jövőt, ha nem a gyerekeknek. A kutatások azt is kimutatták, hogy a fiatal párok több gyereket vállalnának, csak nincs meg hozzá az anyagi keretük.