Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa

Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa
  • V. Naszályi Márta budavári polgármester ügyében a rendőrség is nyomoz.
  • Megalapozott annak gyanúja, hogy a polgármester közokirat-hamisítást követhetett el.
  • 6 milliárdről 12 milliárdra nőtt közben az önkormányzat működési költsége, a 11 milliárdos megtakarításnak pedig hűlt helye, de az eredmények nem látszanak.

Akár öt év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik V. Naszályi Mártát, az I. kerület párbeszédes polgármesterét, amennyiben a bíróság bebizonyítja, hogy okirat-hamisítást követett el, amikor a testület által elfogadotthoz képest százmillió forinttal eltérő költségvetési rendeletet hirdetett ki 2020-ban - írja a Magyar Nemzet.

Ráadásul a 2022-es költségvetést sem sikerült decemberben elfogadni. A budavári Fidesz szerint a baloldal véletlenszerű számokkal készít költségvetéseket, becslésekkel dobálózik, amit később, a zárszámadásra korrigálnak.

"Duplájára nőtt az önkormányzat működési költsége, hamarosan elfogy a pénz. A napokban kaptuk meg az értesítést, a rendőrség megalapozottnak tartja azt a gyanút, hogy közokirat-hamisítást követhetett el Váradiné Naszályi Márta. Ha ez beigazolódik akkor egytől öt évig tartó szabadságvesztés elé nézhet a polgármesterasszony" – mondta el a Magyar Nemzetnek Gulyás Gergely Kristóf fideszes önkormányzati képviselő.

Mint a lap korábban megírta, a helyi kormánypárt szerint V. Naszályi Márta, az I. kerület baloldali polgármestere meghamisította a budavári önkormányzat 2020. évi költségvetését.

Ezért hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettek még tavaly év végén. A fideszes képviselők szerint a testület 2020. február 20-án tárgyalta és elfogadta az önkormányzat költségvetését, ám V. Naszályi az elfogadott tervhez képest százmillió forintnyi átcsoportosítást hajtott végre, ami a kihirdetett rendeletből már kimaradt. Amikor a jobboldali képviselők észlelték az eltérést, azonnal az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, a vizsgálat után az önkormányzat feletti szerv hatályon kívül helyezte az addig kihirdetett 2020-as költségvetési rendeleteket, és a képviselő-testület által kihirdetett rendeleteket írta elő.

Gulyás Gergely Kristóf a lapnak elmondta, hogy azt látják, hogy a baloldali városvezetésnél a költségvetés egyfajta propagandaeszközként működik. 

"Véletlenszerű számokat beleírnak a költségvetésbe, majd a márciusi zárszámadásra kijavítják azokat. Ilyen volt a 2020-as költségvetés is, ahol megtalálhatók voltak olyan tételek, amelyeket csak 33 százalékban használtak ki, ami azt jelenti, hogy 77 százalékkal túlbecsülték. Sőt az állami bevételeket pedig háromszorosan alá, valójában háromszor annyi állami bevétel érkezett az önkormányzathoz" – emlékeztetett a budavári önkormányzati képviselő, aki nyomatékosította: a kerület működési kiadásai hatmilliárd forintról 12 milliárd forintra, azaz duplájukra nőttek az előző fideszes ciklushoz képest.

Mindezek mellett úgy tapsolták el az önkormányzat 11 milliárdos megtakarítását, hogy nincs jelentősebb beruházás a kerületben. 

"A működésre fordítható állami támogatás is nőtt, nem igaz, hogy most kevesebb jutna az önkormányzatnak. Még nem láttunk pontos számokat, de előrejelzések szerint az iparűzési adó bevétele is több lesz, mint a koronavírus-járvány előtt volt. A megtakarítás saját fizetésekre, jutalmakra és kisebb dologi kiadásokra költhették el" – magyarázta Gulyás.

A képviselő benyújtott egy közérdekű adatigénylést is, hogy megtudja: pontosan mennyi jutalmat is osztottak szét párbeszédes tanácsadók között. V. Naszályi Márta egy televíziós műsorban beismerte, hogy a jövő év végére az önkormányzat elköltheti az összes tartalékát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-10 | 20:20
A 24.hu május 21-én osztotta meg februári cikkét egy perről, amelyben Márki-Zay Péterék is érintettek - az írás szerint a felelősségre vont szülők Márki-Zay feleségét hibáztatták gyermekük elvesztése miatt

A 24.hu május 21-én osztotta meg februári cikkét egy perről, amelyben Márki-Zay Péterék is érintettek - az írás szerint a felelősségre vont szülők Márki-Zay feleségét hibáztatták gyermekük elvesztése miatt

  • A szövevényes és bonyolult történet messzire nyúlik vissza: az otthonszüléssel foglalkozó Te Szülésed kft. ügyvezetője és tulajdonosa 2011-től Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester volt, a felesége pedig szülésznőként dolgozott a családi vállalkozásban.
  • 2015-ben 8 hetesen elhunyt egy baba, mert agyvérzést kapott annak következtében, hogy születését követően nem kapta meg az ilyenkor előírt K-vitamint. A K-vitamin első adagját közvetlenül a születéskor, a másodikat az első vizsgálat alkalmával kell beadni.
Botrány 2022-03-18 | 12:09
A jobbikos Potocskáné a fiát és a férjét kímélné, de magyar katonákat küldene a háborúba

A jobbikos Potocskáné a fiát és a férjét kímélné, de magyar katonákat küldene a háborúba

  • Szerinte azért kapják a fizetésüket a magyar katonák, hogy "ha a NATO hadba küldi, akkor felüljön a repülőre és elmenjen a háborúba."
  • A baloldal nem tett le arról, hogy háborúba rángassa Magyarországot.
Botrány 2022-02-19 | 13:21
A Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított Cseh Katalinék ellen

A Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított Cseh Katalinék ellen

  • A gyanú szerint bűnszervezetet alkotó cégek a közbeszerzési eljárások során is összehangoltan indultak.
Botrány 2021-07-22 | 13:24
Egymást segítve zsebeltek be többszáz milliót közbeszerzéseken a Cseh-cégbirodalom tagjai

Egymást segítve zsebeltek be többszáz milliót közbeszerzéseken a Cseh-cégbirodalom tagjai

  • Megdöbbentő leleplezést ígért egy kétszínű politikusról Anonymous a bennfentes.net-nek eljuttatott videóiban.
  • A BENNFENTES kiderítette, a momentumos Cseh Katalin cége és a céghálójának tagjai nyerhettek az utóbbi években csaknem 4,8 milliárd forint EU-s támogatást.
  • Bár a politikus azzal védekezett, hogy a közös telephelyre bejegyzett cégeknek semmi köze egymáshoz, a Pesti Srácok feltárta: nem véletlen egybeesés, hogy a vállalatok hálózatszerűen együtt mozognak és nyernek uniós forrásokat.
  • Az origo.hu csütörtökön bemutatta a bizonyítékokat: a cégháló tagjai egymást segítették a közbeszerzéseken, többszáz millió forintot nyertek fideszes önkormányzatoktól is.
Botrány 2021-10-19 | 09:11
Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

  • A Fidesz nem tud mit kezdeni Márki-Zay Péter jelöltségével, félnek – mondta Szabó Tímea hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
  • Korábban Karácsonyról állította a képviselőnő, hogy tőle retteg a Fidesz.
Botrány 2021-11-30 | 10:58
Újabb Anonymus-videó: "a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik"

Újabb Anonymus-videó: "a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik"

  • Karácsony Gergely korábban végig azt állította, a Főváros ingatlanpályázatai transzparensek, átláthatóak, és nem lehet azokba kívülről belepiszkálni.
  • Anonymus legújabb hangfelvétele szerint megfelelő méretű "jutalékért" cserébe vásárolhatóak meg az ingatlanok, mert Berki Zsolt egyengeti a pályázatok útját, azt is megmondja, hogy mások milyen "számot" írtak a pályázatba, azaz mennyit ígértek egy adott ingatlanért.
  • De ha kellett, akkor érvénytelenítették is a rivális pályázatokat.
  • Majd az álarcos alak azt is ismerteti, milyen ingatlanokat árul jelenleg a Főváros.
  • Gansperger szerint amire igazán ki vannak éhezve, az a Városháza.
  • Vagyis a tervezett eladásra, és az abból bezsebelhető "jutalékra".
Botrány 2021-11-23 | 11:52
Bajnai Gordon tájékoztatta üzletfeleit a fővárosi jutalékos rendszerről

Bajnai Gordon tájékoztatta üzletfeleit a fővárosi jutalékos rendszerről

  • Karácsony Gergely bizalmasa, Magyarország egykori kormányfője arról beszél egy friss hangfelvételen, hogy a hatpárti koalíció egy menedzsment-probléma.
  • Mégpedig azért, mert ha valaki kiszagol egy üzletet vagy egy dealt közülük, akkor be akar ékelődni a folyamatba, hogy a maga jutalékát megszerezze.
  • Bajnai ehhez hozzáteszi, hogy sok cápa kering a tóban.
  • Beszélgetőpartnere leszögezi: nem akar hatfelé "beszélgetni", ez egy óvatos jelzés lehet arra, hogy nem akar hatfelé fizetni a Városháza körül formálódó ügyletben.
  • Majd megállapodnak abban, hogy ezt Tordai Csabának, Karácsony jogi bizalmasának kellene intéznie, hogy ne így legyen.