Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa

Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa
 • V. Naszályi Márta budavári polgármester ügyében a rendőrség is nyomoz.
 • Megalapozott annak gyanúja, hogy a polgármester közokirat-hamisítást követhetett el.
 • 6 milliárdről 12 milliárdra nőtt közben az önkormányzat működési költsége, a 11 milliárdos megtakarításnak pedig hűlt helye, de az eredmények nem látszanak.

Akár öt év letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetik V. Naszályi Mártát, az I. kerület párbeszédes polgármesterét, amennyiben a bíróság bebizonyítja, hogy okirat-hamisítást követett el, amikor a testület által elfogadotthoz képest százmillió forinttal eltérő költségvetési rendeletet hirdetett ki 2020-ban - írja a Magyar Nemzet.

Ráadásul a 2022-es költségvetést sem sikerült decemberben elfogadni. A budavári Fidesz szerint a baloldal véletlenszerű számokkal készít költségvetéseket, becslésekkel dobálózik, amit később, a zárszámadásra korrigálnak.

"Duplájára nőtt az önkormányzat működési költsége, hamarosan elfogy a pénz. A napokban kaptuk meg az értesítést, a rendőrség megalapozottnak tartja azt a gyanút, hogy közokirat-hamisítást követhetett el Váradiné Naszályi Márta. Ha ez beigazolódik akkor egytől öt évig tartó szabadságvesztés elé nézhet a polgármesterasszony" – mondta el a Magyar Nemzetnek Gulyás Gergely Kristóf fideszes önkormányzati képviselő.

Mint a lap korábban megírta, a helyi kormánypárt szerint V. Naszályi Márta, az I. kerület baloldali polgármestere meghamisította a budavári önkormányzat 2020. évi költségvetését.

Ezért hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettek még tavaly év végén. A fideszes képviselők szerint a testület 2020. február 20-án tárgyalta és elfogadta az önkormányzat költségvetését, ám V. Naszályi az elfogadott tervhez képest százmillió forintnyi átcsoportosítást hajtott végre, ami a kihirdetett rendeletből már kimaradt. Amikor a jobboldali képviselők észlelték az eltérést, azonnal az illetékes kormányhivatalhoz fordultak, a vizsgálat után az önkormányzat feletti szerv hatályon kívül helyezte az addig kihirdetett 2020-as költségvetési rendeleteket, és a képviselő-testület által kihirdetett rendeleteket írta elő.

Gulyás Gergely Kristóf a lapnak elmondta, hogy azt látják, hogy a baloldali városvezetésnél a költségvetés egyfajta propagandaeszközként működik. 

"Véletlenszerű számokat beleírnak a költségvetésbe, majd a márciusi zárszámadásra kijavítják azokat. Ilyen volt a 2020-as költségvetés is, ahol megtalálhatók voltak olyan tételek, amelyeket csak 33 százalékban használtak ki, ami azt jelenti, hogy 77 százalékkal túlbecsülték. Sőt az állami bevételeket pedig háromszorosan alá, valójában háromszor annyi állami bevétel érkezett az önkormányzathoz" – emlékeztetett a budavári önkormányzati képviselő, aki nyomatékosította: a kerület működési kiadásai hatmilliárd forintról 12 milliárd forintra, azaz duplájukra nőttek az előző fideszes ciklushoz képest.

Mindezek mellett úgy tapsolták el az önkormányzat 11 milliárdos megtakarítását, hogy nincs jelentősebb beruházás a kerületben. 

"A működésre fordítható állami támogatás is nőtt, nem igaz, hogy most kevesebb jutna az önkormányzatnak. Még nem láttunk pontos számokat, de előrejelzések szerint az iparűzési adó bevétele is több lesz, mint a koronavírus-járvány előtt volt. A megtakarítás saját fizetésekre, jutalmakra és kisebb dologi kiadásokra költhették el" – magyarázta Gulyás.

A képviselő benyújtott egy közérdekű adatigénylést is, hogy megtudja: pontosan mennyi jutalmat is osztottak szét párbeszédes tanácsadók között. V. Naszályi Márta egy televíziós műsorban beismerte, hogy a jövő év végére az önkormányzat elköltheti az összes tartalékát.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-02-09 | 10:16
Cseh Katalinnak vastagabb a bőr a képén, mint a Kínai Nagy Fal

Cseh Katalinnak vastagabb a bőr a képén, mint a Kínai Nagy Fal

 • Átláthatóságról és integritásról szóló online eseményen lépett fel a művésznő.
 • Ennek a "közösségi források jövőjének védelme" és a "fenntartható beruházások" voltak a témái.
 • Közben 4,8 milliárdos, EU-s pénzek jogtalan felhasználásának ügyében folyik egykori céghálója ellen a nyomozás.
Botrány 2021-11-16 | 15:52
Kiss Ambrus pályaíve - portré

Kiss Ambrus pályaíve - portré

 • A zalaegeszegi kádercsalád gyermeke a celldömölki Kiss Péter egykori kancellária-miniszterrel ápolt jó kapcsolatot.
Botrány 2021-07-17 | 13:47
Budapesti méhlegelők: 28 hektárral kevesebb területet kaszál a Főváros, jóval drágábban

Budapesti méhlegelők: 28 hektárral kevesebb területet kaszál a Főváros, jóval drágábban

 • Jelentősen csökkent a Főkert által kaszáltatott zöldterület Budapesten, de sokkal többet fizet ezért a Főváros.
Botrány 2021-12-21 | 17:58
Két héttel a Városháza-ügy kipattanása után írott levélben is a Mocsárosdűlő egyes részeinek átadását kérte Kerpel-Fronius

Két héttel a Városháza-ügy kipattanása után írott levélben is a Mocsárosdűlő egyes részeinek átadását kérte Kerpel-Fronius

 • Karácsony és Szabó azt hazudta, ők meg akarják védeni a Mocsárosdűlőt.
 • Kiss László, Óbuda DK-s polgármestere is hazugságvonaton ült, azt állította, semmilyen "deal" nem köttetett a Mocsorsdűlő beépítéséről.
 • Kiszivárgott azonban egy levél, ebben Kerpel-Fronius Gábor, aki korábban elfelejtette, hogy ő rendelte meg a Városháza értékesítésének terveit, azt kéri a DK-s krületi vezetőtől, hogy a korábbi egyeztetéseknek megfelelően a Mocsárosdűlő startégiai területeit adja át az önkormányzat a Főváros részére.
 • Vagyis hiába tagadta mindenki, a Mocsárosdűlőre ténylegesen lakóparkot álmodott a Főváros és a III. kerületi DK-s polgármester, miközben minden érintett a zöldfelületek védelméről hazudozott.
Botrány 2022-02-14 | 00:54
"A kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi" - így kommentálta Karácsony jelöltje a halálos balesetét

"A kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi" - így kommentálta Karácsony jelöltje a halálos balesetét

 • Gér Mihály, a Karácsony-párt Párbeszéd, Pest megye 10-es jelöltje 2016-ban az Andrássy egyik zebráján elütött egy fiatal párt.
 • Az elütött fiú a helyszínen meghalt, a lány "csak" nyomorék lett.
 • Gér Mihály az esetet követően szinte dicsekedve számolt be tettéről a Facebook egyik zárt csoportjában, és erről képernyőmentések jutottak el a BENNFENTES-hez.
 • Kommentje szerint a fiatal párból a fiú a helyszínen meghalt, de "a csajt csak megnyomorítottam."
 • "Azt hitték, erősebbek a quattrónál" - írta érzéketlenül egy másik kommentben.
 • Köztudott, Karácsony korábban azzal indokolta, hogy nincsen jogosítványa, hogy az apukája egyszer nem érkezett haza.
 • Karácsony párttársa, a gázoló Gér Mihály az ellenzéki összefogás jelöltje Pest megye 10-es, monori központú választókerületében.
 • Egy facebookos csoportban azt írta a baleset után, hogy "a kocsim is csupa velő, meg haj, tök undi."
 • Gér Mihály beágyazott embere a Párbeszédnek, rendszeresen közös fotón szelfizik Karácsonnyal, Tordai Bencével, Szabó Tímeával, Jakab Péterrel, és Márki-Zay Péterrel is.
 • Karácsony embere egy kommentben azt írta, "lett volna jobb programja."
Botrány 2021-05-28 | 10:11

Ez gyorsan ment: alighogy bejelentették, Soros bevásárolta magát a ViacomCBS médiaórásba, a Paramount+ LMBTQ-karakterekkel elkészíti a Fecsegő tipegők felújított verzióját

 • Nemrégiben a BENNFENTES a Bloombergre hivatkozva megírta, Soros György befektetési alapja bevásárolta magát a ViacomCBS médiaóriásba.
 • Most az óriáshoz tartozó Paramount+ jelezte, LMBTQ-karakterekkel készíti el a Fecsegő tipegők felújított verzióját.