Másfél havi fizetést vinne el évente Márki-Zay rezsiemelése

Másfél havi fizetést vinne el évente Márki-Zay rezsiemelése
  • A baloldal miniszterelnök-jelöltjének az energiaszolgáltató multik profitja fontos, nem az emberek megélhetése.

Márki-Zay Péter a rezsicsökkentett hatósági árak helyett piaci árakat vezetne be. Az intézkedés összesen 366 ezer forint többletkiadást okozott volna egy átlagos magyar családnak 2021-ben. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének rezsipolitikája csaknem háromszorosára növelte volna az energiaszegénységet Magyarországon – állapította meg a Századvég Alapítvány elemzése.

Magyarországon a lakossági rezsidíjak hatóságilag rögzítettek, így – más európai országokkal szemben – a több mint fél éve tartó energiaválság okozta áremelkedés nem befolyásolja a hazai háztartási tarifákat – azok továbbra is a legalacsonyabbak az Európai Unióban. Márki-Zay Péter (a korábbi baloldali kormányokhoz hasonlóan) megszüntetné a rezsicsökkentést és a hatósági tarifák helyett piaci árakat vezetne be. A Századvég – októberi és novemberi elemzése folytatásaként – megbecsülte, hogy az intézkedés hogyan befolyásolta volna a magyar családok 2021-es kiadásait.
 
Ha Márki-Zay Péteren múlna, a jelenleginél ötször magasabb rezsiszámlák érkeznének a napokban

A rezsicsökkentésnek köszönhetően egy magyar háztartás átlagosan havi 22 ezer forintot, azaz évente 264 ezer forintot költ áramra és gázra. A piaci árszabás bevezetése a havi kiadásokat átlagosan 30, az éves költséget pedig 366 ezer forinttal emelte volna meg. Az év második felében kirobbanó és azóta mélyülő energiaválság miatt az átlagos kiadásnövekedés éven belüli eloszlása egyenlőtlen: a januári számlák 34 százalékkal (körülbelül 8 ezer forinttal), a decemberi rezsiköltségek pedig 400 százalékkal (91 ezer forinttal) emelkedtek volna a hatósági védőháló nélkül. Ez azt jelenti, hogy ha a Márki-Zay által támogatott tarifaszabályozás működne Magyarországon, egy átlagos háztartás összesen 113 ezer forintról kapna áram- és gázszámlát januárban.

A baloldali rezsipolitika okozta árnövekedés hatására az energiakiadások aránya jelentősen megemelkedne a családok költségvetésében. Míg egy átlagos háztartás jelenleg kiadásainak mindössze 9 százalékát fordítja áramra és gázra, az arány decemberre – a piaci árazás és változatlan költségvetési korlát mellett – 44 százalékra nőne, így az emberek kénytelenek lennének jelentősen visszafogni más (például élelmiszer vagy oktatási) célú kiadásaikat.

A rezsicsökkentés eltörlése súlyos terhet jelentene a családoknak

Az energiafogyasztás mértékére a háztartásban élők száma gyakorolja a legnagyobb hatást: például egy többgenerációs, nyolcfős család energiaigénye átlagosan két és félszer akkora, mint egy egyedülállóé. Így az áremelkedés leginkább a nagycsaládosokat súlytaná: egy átlagos egyedülálló éves energiaköltsége 190 ezer forintról 450 ezer forintra, egy nyolcfős családé pedig 480 ezer forintról 1,1 millió forintra növekedett volna 2021-ben.

Mivel a nagycsaládosok kiadásaik nagyobb arányát költik áramra és gázra (a jelenlegi árak mellett egy nyolcfős háztartás 13 százalékot) az áremelkedés súlya is fokozott lenne: a januárban érkező rezsiszámlák aránya – változatlan költségvetési korlát mellett – 62 százalékra növekedne.

A piaci árak hatására elszabadulna az energiaszegénység

A rezsicsökkentési program bevezetése óta, a fűtési nehézségekkel küzdő háztartások aránya, az Európai Unión belül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben és mára az európai átlag (8,2 százalék) csaknem kétszerese a hazainak (4,2 százalék). Márki-Zay rezsipolitikája azonban megfordítaná ezt a kedvező tendenciát és több százezer családot taszítana energiaszegénységbe.

A piaci árszabás következményeképpen, a 2021-es évre 12 százalékra emelkedett volna az energiaszegény háztartások aránya. Ez azt jelentené, hogy a fűtési nehézségekkel küzdő családok száma a jelenlegi 172 ezerről 520 ezerre emelkedne, így a a tavalyi évben átlagosan több mint egymillió embernek kellett volna lemondania a fűtött otthon kényelméről. Fontos megjegyezni, hogy mivel a tavalyi áremelkedés az év második felére összpontosult (és az árak folyamatosan növekedtek), napjainkra az energiaszegénységben élő családok aránya még drasztikusabban megemelkedne: a decemberi árak alapján 2022 év elejére a fűtési nehézségekkel küzdő háztartások száma meghaladhatná az egymilliót, ami több mint kétmillió embert érintene.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-17 | 19:43
Videó: a Vadhajtások szerkesztője megkérdezte Karácsonyt, mit akart bizonyítani az angol szöveg felolvasásával

Videó: a Vadhajtások szerkesztője megkérdezte Karácsonyt, mit akart bizonyítani az angol szöveg felolvasásával

  • Karácsony nem tudott válaszolni, csak esetlenül vigyorgott, majd elmenekült.
  • A BENNFENTES csütörtökön írta meg, Karácsony papírból olvasott fel egy nyitóbeszédet, amit feltehetően fonetikusan leírtak neki.
  • Ezzel azt akarta bizonyítani, igenis beszél angolul, holott korábban maga ismerte el, angoltudása "hiperpasszív".
  • A nyáron a Deutsche Welle egyszerű kérdésére egy mukkot nem tudott kinyögni, ahogy más riportereknek sem tudott válaszolni.
  • Vagyis csütörtökön csak az öncélú hazudozás miatt játszotta el Karácsony, hogy beszél angolul.
  • Persze a produkció a balliberális cselédmédiában osztatlan sikert aratott, ott úgy tálalták az egészet, hogy "Karácsony angolul mondott beszédet."
  • Mindez nem lehet független attól, hogy az utóbbi másfél hétben Karácsony milliós fizetett hirdetései futnak az ellenzéki cselédmédia reklámhelyein.
Bel 2021-08-18 | 11:54
Már 147 ezren vették fel a harmadik oltást

Már 147 ezren vették fel a harmadik oltást

  • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért arra kérnek mindenkit, aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
  • Az iskola közeledtével felhívják a szülők figyelemét, hogy a 12 éven felüli gyermeket automatikusan lehet regisztrálni oltásra és számukra is nyitva az időpontfoglaló. 
Bel 2022-02-03 | 07:24
Hajnalban 1 óra alatt 35 illegális határsértőt akadályoztak meg

Hajnalban 1 óra alatt 35 illegális határsértőt akadályoztak meg

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. február 3-án 2 óra és 2 óra 35 perc között egy 10 és 11 főből álló határsértő csoportot tartóztattak fel Mátételke és Bátmonostor térségében.
  • 3 óra 25 perckor  további 14 külföldit tartóztattak fel Kiskunmajsa közelében.
  • A magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A nagy létszámú csoportok tagjait a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-09-30 | 14:34
A tönkrevert, a vereségbe beleőszült Jakab harcba hív

A tönkrevert, a vereségbe beleőszült Jakab harcba hív

  • Két és fél nap bujkálás után Jakab Péter új videóval jelentkezett Facebook-oldalán.
  • Érthető, hogy el volt tűnve, a BENNFENTES korábbi értesülései szerint nagyon megviselte a negyedik helyezés.
  • Megint harcba hívja az embereket, csak hát ahhoz erő is kellene.
  • Az meg nincs, lásd megalázó negyedik helyezés a Gyurcsány-showban.
Bel 2021-08-15 | 13:15
Összenő, ami összetartozik: a volt szoci beül a Jobbik frakciójába

Összenő, ami összetartozik: a volt szoci beül a Jobbik frakciójába

  • Letellt az idő: ismét pártot vált Demeter Márta.
  • Volt már szoci, kereste, hol lehet más a politika, most pedig a Jobbikon belül keresi boldogulását.
  • A korábban jócskán megcsappant támogatású Jobbik pedig mindenkit örömmel lát.
Bel 2021-10-27 | 09:58
A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni

  • A beoltottak száma 5 943 832 fő, közülük 5 724 539 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 141 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 3125 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 855 339 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 36 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 796 435 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 28 257 főre emelkedett.
  • 1 798 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
Bel 2021-08-26 | 13:49
A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

A kormány minden magyart kimenekített Afganisztánból

  • A magyar repülőgépek 14-szer fordultak az afgán főváros, Kabul és az üzbegisztáni Buhara között.