Aki akarja, a 4. oltást is kérheti

Aki akarja, a 4. oltást is kérheti
  • Erről Gulyás Gergely beszélt a Kormányinfón.

Február 15-től az minősül oltottnak, aki három oltást kapott vagy a másodikat hat hónapon belül kapta meg - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón. A rezsicsökkentés havi negyven, évi pedig ötszáz ezer forint könnyebbséget jelent egy átlagos családnak - mondta a miniszter. A benzinár plafon bevált, ezért február közepén döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e – fűzte hozzá. A tárcavezető megismételte, hogy a szerbekhez hasonlóan nálunk is bevezetik az élelmiszerárstopot. Ennek megfelelően pedig hat termék – a kristálycukor, a búzafinomliszt, az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a farhát és a 2,8 százalékos tehéntej – esetében az árakat október 15-i szintre viszik vissza. Gulyás Gergely bejelentette, hogy március 10-én választja meg az Országgyűlés az új államfőt.

Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben mint hat hónapja kapták meg a második oltást - jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kiemelte, hogy ettől a naptól a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul. Hozzátette, hogy a harmadik oltást a második vakcina után négy hónappal már fel lehet venni, de hat hónappal utána már kötelező lesz, ahhoz, hogy érvényes maradjon az oltási igazolvány.

A fertőzések jelentős részét az új, omikron variáns okozza, ezért a következő hetekben a betegek száma jelentősen növekedhet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az év első kormányüléséről adott tájékoztatást.

A NÖVEKVŐ ESETSZÁMBÓL NEM KÖVETKEZIK ARÁNYOSAN NÖVEKVŐ BETEGSZÁM A KÓRHÁZAKBAN ÉS AZ ELHALÁLOZÁSOKBAN- emelte ki.

Ismertette a napi esetszámokat, amelyek 9 ezer fölé nőttek és ez a közeljövőben még magasabb is lehet. Franciaországban 360 ezer volt az új fertőzések száma.

JÓL ÁLLUNK A KÓRHÁZI KAPACITÁSOK TERÉN IS, ÖSSZESEN 8506 SZABAD ÁGY ÁLL RENDELKEZÉSRE- hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a kórházi kapacitások 75 százaléka áll még rendelkezésre.

A védekezés lehetőségei adottak, összesen 9,2 millió oltóanyag van raktáron. Február első két hetében is folytatódik az oltási akció, amikor nem kell előregisztrálni az oltásokra.

Soha nem látott gazdasági növekedés

Gulyás Gergely elmondta, hogy a novemberi és decemberi adatok alapján 6,5-7 százalék között lehet a tavalyi GDP növekedés, amely 1990 óta a legmagasabb érték. Ez az érték még magasabb is lehetett volna a globális chiphiány nélkül.

A miniszter megismételte, hogy az emelkedő energiaárak miatti inflációs spirál miatt már eddig is több intézkedést hozott a kormány, hogy megvédje a magyar családokat az áremelkedésektől.

A REZSICSÖKKENTÉS EGY ÁTLAGOS HÁZTARTÁS SZÁMÁRA FÉLMILLIÓ FORINT MEGTAKARÍTÁST JELENT EGY ÉVBEN A PIACI ÁRAKHOZ KÉPEST.

A kormány február közepén dönt arról, hogy meghosszabbítsák-e a benziárplafont, amely megállította az árak emelkedését.

Gulyás Gergely sikeresnek nevezte a devizahitelek kamatstopját is, amiről kiemelte, hogy a veszteséget a bankoknak kell viselniük.

Élelmiszerárstop

Gulyás Gergely ezután megismételte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését:

február elsejétől hat termék árát hatóságilag rögzítik, ezt követően a tavaly október 15-i áron kell árulni ezeket a boltokban és üzletekben.

Az élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik:

- kristálycukor
- búzafinomliszt
- napraforgó-étolaj
- a sertéscomb
- csirkemell
- csirkefarhát
- 2,8 százalékos tehéntej

Emlékeztetett, hogy a kormány az adócsökkentés oldalán áll és már korábban is több alapvető élelmiszer esetében is öt százalékra csökkent az általános forgalmi adó.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-18 | 14:32
Magyar Levente: önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni

Magyar Levente: önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni

  • A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam.
  • Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja - jelentette ki.
Bel 2021-07-16 | 20:00
Tilos volt kérdezni Karácsonyt a sajtótájékoztatóján

Tilos volt kérdezni Karácsonyt a sajtótájékoztatóján

  • Pár hete még azt mondta, olyan országban szeretne élni, ahol az újságírók szabadon dolgozhatnak.
  • Mai sajtótájékoztatóján is áldozatpózba vágta magát, és a Budapestet megbénító dugókat nyafogva ráfogta a kormányra.
Bel 2021-10-21 | 09:03
A háziorvosoknak most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket

A háziorvosoknak most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket

  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
  • A beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 20 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 793 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 17 521 főre emelkedett.
  • 1 105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-09-20 | 13:46
Új konferenciaközpontot adtak át Budapesten, a HungExpo területén

Új konferenciaközpontot adtak át Budapesten, a HungExpo területén

  • Nagy a konferencia-turizmus iránti érdeklődés világszerte, mostantól bármekkora konferenciát lehet Budapesten tartani.
  • Ezt a beruházást is a kormány tervezte és valósította meg Budapesten, nem pedig Karácsony Gergely.
Bel 2022-04-11 | 19:56
Négy illegális migránst szállított gépkocsijában a moldáv embercsempész

Négy illegális migránst szállított gépkocsijában a moldáv embercsempész

  • A járőrök az 5422 es út 10-es kilométerszelvényében 2022. április 11-én 18 órakor ellenőriztek egy magyar honosságú, moldáv állampolgár által vezetett személyautót.
  • Ellenőrzés során a gépjárműben négy magát afgán állampolgárnak valló férfit találtak.
  • Az illegális migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök őket, valamint a sofőrt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre előállították.
  • Moldáv sofőrrel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indul eljárás.
Bel 2022-02-02 | 09:21
Balesetet okozott az embercsempész, többen megsérültek

Balesetet okozott az embercsempész, többen megsérültek

  • A sofőr nem állt meg a rendőri jelzésre, lehajtott az autópályáról és Tatán balesetet okozott.
Bel 2021-05-19 | 10:11
Az oltás letöri a járványt - szerdára ismét csökkent a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, és tovább csökkent a lélegeztetőgépen lévőké is

Az oltás letöri a járványt - szerdára ismét csökkent a kórházban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma, és tovább csökkent a lélegeztetőgépen lévőké is

  • Az előrehaladott vakcináció az adatok alapján hamarosan megállítja Magyarországon a járványt, szerdára 633 új fertőzöttet azonosítottak.
  • A nyolcszor ekkora, és átoltottságban rosszabbul teljesítő Németországban szerda reggelre nem nyolcszor ennyi, hanem 11 040 új fertőzöttet regisztráltak.
Bel 2021-06-25 | 17:44
Vajon hány közpénzből kitartott pártalkalmazott kell Újbudán egy szivárványos zászló felvonásához?

Vajon hány közpénzből kitartott pártalkalmazott kell Újbudán egy szivárványos zászló felvonásához?

  • Barabás Richárd, Újbuda párbeszédes alpolgármestere a Pride-hónap alkalmából Újbudán fel akarta vonni a szivárványos zászlót.
  • Nem igazán sikerült neki, a jeles történés egyik részében már a fotós is besegített, hol akadt el a csodazászló a rúdon.