Alkudozás, feszültségek, mikromenedzsment - a 24 összeszedte az ellenzék kampányának gyengeségeit

Alkudozás, feszültségek, mikromenedzsment - a 24 összeszedte az ellenzék kampányának gyengeségeit
 • A baloldali propagandaportálnak névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek óvatosan elárulták: nem kifejezetten olajozott a baloldali miniszterelnök-jelölt és a pártok együttműködése.
 • A pártok szerint Márki-Zay stábja tele van képesség nélküli amatőrökkel, a 'vásáhelyi polgármester stábjának tagjai azonban az ellenzéki pártok embereit szidják, mondván, miattuk lett a Fidesznek kétharmada.
 • Feszültséget okoz Zaránd Péter kampányfőnök is, akiről senkinek sincsen jó véleménye.
 • Az utóbbi napokban a BENNFENTES is hasonló információkat hallott a baloldal környékéről.
 • Szervezetlenség, káosz, mindenbe beleokoskodó Márki-Zay, és borzalmas fluktuáció kísérti a stábokat.
 • A BENNFENTES informátora szerint Márki-Zay kampánystábjába egyre gyengébb képességű embereket vesznek fel, mert miután a korábbi emberek kipörögnek, más nem vállalja a feladatokat.
 • Ezekkel az emberekkel mindent újra, az elejétől kell kezdeni, be kell őket tanítani, de ez csak viszi az időt és az energiát.
 • A kilépő, az egész cirkuszt maguk mögött hagyó stábtagok pedig nyíltan "bolondnak", "őrültnek" nevezik a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, vagy egyszerűen lehülyézik.

Karácsony visszalépése komoly indulatokat keltett, Márki-Zay győzelme "sokkolta" a pártvezetők, aktivisták egy részét. Bizalmatlanság, "alkudozás, csencselés" zajlik a baloldali összefogásban – a 24.hu ellenzéki politikusokkal, háttéremberekkel beszélgetett, szemlézi az írást a Mandiner.
 
"Beragadt az ellenzék: törés és feszültség van Márki-Zay stábja és a pártok közt, és nem csak ez a baj" – olvasható a 24.hu szerdai írásában. Mint a portál fogalmaz: ellenzéki pártok tucatnyi politikusaival, háttéremberével beszélgettek, hogy megértsék, "miért állt le az ellenzék az előválasztás után, és miért alakulhatott ki az az érzés széles körben, hogy valami nem stimmel".

Márki-Zay győzelme "sokkolta" az ellenzéket

Mint a portál fogalmaz: "a pártok politikusai, háttéremberei – akik névtelenséget kértek cikkünkben – nehezen találják a hangot Márki-Zay Péter stábjának tagjaival, a döntési rendszer pedig nehézkes, lassú. Érzékelhető elégedetlenség alakult ki Zaránd Péter kampányfőnökkel szemben is, hogy a hetedik frakcióról vagy a betűtípusvitáról ne is beszéljünk".

A 24.hu szerint a baloldali előválasztás végeredménye "nemcsak meglepte a pártokat, de a vezetők, aktivisták egy részét – egy MSZP-s politikus szavával élve – sokkolta". Mint írják: az, hogy Márki-Zay Péter megverte a második fordulóban Dobrev Klárát – miután Karácsony Gergely visszalépett a javára – olyan helyzetet állított elő, amire az ellenzéki szereplők közül senki sem számított.

"Minden arra volt kalibrálva, hogy egy első fordulós Dobrev-győzelem után végül Karácsony nyer, minden párt ezzel számolt. Aztán az utolsó héten bedőlt ez a sztori" – nyilatkozta az egyik párt befolyásos embere a portálnak. Az új szituáció pedig bizonytalanságot, sőt bizalmatlanságot is hozott – teszik hozzá.

"Az előválasztás után minden párt más és más miatt lehetett csalódott"

A 24.hu cikke szerint "az előválasztás után minden párt más és más miatt lehetett csalódott". Mint írják: Karácsony visszalépése rengeteg pénz elégetését jelentette a mögötte állók számára, ugyanakkor az még a szűkebb stábon belül is komoly indulatokat keltett – az MSZP-ről nem szólva –, hogy a második forduló előtt Karácsony önként kiszállt a versenyből. ( A BENNFENTES információi szerint az LMP - mely pártnak jelöltje volt Karácsony - a Demokratikus Koalíció vezetőitől tudta meg, hogy Karácsony visszalép.) A Jobbikot Jakab Péter sima kiesése sokkolhatta, mivel arra mutatott rá, hogy a komoly energiákat mozgósító vidékjárás, illetve Jakab aktív Facebook-jelenléte nem vagy csak alig volt szavazatra váltható.

A Momentum amúgy sem tárgyalt igazán jól tavasszal és nyáron, Fekete-Győr András pedig kifejezetten gyenge kampányt futott, és tök utolsó lett. Az LMP-nek pedig az volt a legnagyobb eredménye, hogy egyáltalán meghívták az ellenzéki asztalhoz, és ezzel reményt kapott egy frakcióra a következő parlamentben, amit saját erejéből aligha csíphetne meg. Hiába nyerték meg a legtöbb körzetet, a DK-ban sem lehetettek igazán elégedettek."

Olyan valaki győzött, aki szitokszóként használta Gyurcsány Ferenc nevét az előválasztás során, aztán pedig azt kérte az elnökünktől, hogy ne kampányoljon. Én ezt politikusként még le tudom nyelni, de az aktivistáinknak ez elképesztően rosszul esik" – nyilatkozta a lapnak egy győztes DK-s jelölt.

Bizalmatlanság, "alkudozás, csencselés"

A 24.hu írása szerint egy ellenzéki politikus így összegzi a helyzetet: "Nincs olyan felállás, hogy ez a kirakós, a sok egyeztetés a hét szereplő közt, akik között számos érdekellentét is van, könnyű legyen. Pláne úgy, hogy bizalmatlanság és más tényezők is nehezítik ezt. Ha valaki enged, akkor egyből kér érte valamit. Ha Márki-Zay lemond a hetedik frakcióról, kér érte valamit, például nagyobb beleszólást a kampányba. Alkudozás, csencselés megy: pont úgy, mint egy koalíciós kormányban."

A következő nagy dielmma a listaállítás lehet a 24 összegzése szerint, mert egyelőre minden párt 30%-kal több helyet kér, mint amennyire lehetőség van.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-29 | 20:58
Jópofa ajándékot hozott Orbán Viktornak a Tót Atyafi

Jópofa ajándékot hozott Orbán Viktornak a Tót Atyafi

 • Hivatalos látogatáson járt az új szlovák miniszterelnök Orbán Viktor miniszterelnöknél.
 • Eduard Heger egy, a Magas-Tátrát ábrázoló festményt és egy ottani népi kalapot ajándékozott a magyar kormányfőnek.
 • A magyar miniszterelnök úgy megörült az ajándéknak, hogy fel is próbálta a fejére.
 • Aztán elmesélte, 50. születésnapját a családjával pont a Magas-Tátrában ünnepelte meg.
 • A kétoldalú találkozón azonban nagyon lényeges, a két állam életére jelentős hatást kifejtő döntésekről is beszámoltak.
 • Új híd épül az Ipolyon, újabb határátkelők létesülnek, kibővítik a gáz-interkonnektort a két ország között, és a cél az, hogy gyorsvasút kösse össze Budapestet Pozsonnyal.
 • Orbán azt is elmondta, hamarosan elkészül a Miskolc-Kassa autópálya is.
Bel 2021-12-20 | 15:36
Az Index megszerezte az eltitkolt kutatást, amiről szemrebbenés nélkül hazudott az ellenzék

Az Index megszerezte az eltitkolt kutatást, amiről szemrebbenés nélkül hazudott az ellenzék

 • Múlt héten szerdán a 444 ismertette az ellenzék első, saját kutatását, amely drámai számokat tartalmazott az ellenzékre nézve.
 • Kunhalmi Ágnes azt mondta a kutatásról, nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni, igaz, ő nem is látta.
 • Márki-Zay pedig úgy nyilatkozott, ezt kutatásnak se lehet nevezni, és csak nyers adatokat tartalmaz.
 • Vita volt arról is, a kutatásnak van-e ismert a módszertana, és a kutatást sem vette senki a nevére.
 • Minden ellenzéki szereplő hazudott, mert a pártvezetők ismerték ezt a kutatást, és a módszertan is benne van a 69 oldalas dokumentumban.
 • Ahogyan arról is hazudtak, hogy a kutatásnak ne lenne gazdája, mert van.
 • Az Iránytű Intézet volt az adatfelvevő (Jobbik-háttérintézmény), és az adatokból a 21 Kutatócsoport (Momentum-háttérintézmény) készítette az elemzést.
Bel 2021-06-11 | 10:48
Hadházy: a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák

Hadházy: a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák

 • Újabb szereplő kritizálja az ellenzéki pártok paktumát az előválasztás előtt.
Bel 2021-08-06 | 11:04
Orbán: a nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy létezik egy konzervatív nemzeti alternatíva, amely a mindennapokban sikeresebb

Orbán: a nyugati liberálisok nem tudják elfogadni, hogy létezik egy konzervatív nemzeti alternatíva, amely a mindennapokban sikeresebb

 • Az amerikai Tucker Carlsonnak, a FOX News sztárműsorvezetőjének adott interjút a miniszterelnök, angolul.
Bel 2021-05-10 | 12:50

Gyurcsány felesége az Altusról nem nyilatkozik, inkább orbánozással üti el az időt

 • Az ellenzék háziversenyében Dobrev Klára is fontos tényező. A dinasztikus pártállami leszármazott képviselőnő, Apró Antal unokája Gyurcsány Ferenc felesége és egyben Európai Parlamenti képviselő Brüsszelben.
 • Brüsszelhez azonban nem csupán a képviselőség, de az Altus megbízásai is kötik: az Európai Bizottság több alkalommal is százmilliós megbízásokkal látta el korábban családi cégüket, az Altus Zrt-t.
 • Dobrev Klára online kampányát pedig rendszeresen az európai pártcsaládja fizeti, tízmilliós értékben.
 • A Telex egy barátságos, kedves hangulatú interjút készített Dobrevvel, ahol orbánozásra nagy felület jutott, az Altus Zrt-vel kapcsolatos kérdésekre viszont semennyi.