A Telex az ellenzék és Márki-Zay közötti egyeztetésekről: "Tűzszünet, nem békeszerződés"

A Telex az ellenzék és Márki-Zay közötti egyeztetésekről: "Tűzszünet, nem békeszerződés"
  • Nagy, összegző anyagban járta végig a Telex a baloldali ellenzék aktuális helyzetét.
  • Múlt héten hétfőn és kedden hatpárti, legmagasabb szintű pártelnöki egyeztetést tartott a közös listán szereplő hat párt elnöke.
  • Márki-Zay tudott erről a megbeszélésről, de csak szerdán csatlakozott a hatos fogathoz.
  • Itt dőlt el, hogy hetedik frakció egyelőre nem lesz, de ha győz az ellenzék a választásokon, akkor újra kinyitják ezt a kérdést.
  • A tárgyalások egyes résztvevői szerint az a kérdés is az asztalon volt, hogy Márki-Zay Péterrel menjenek-e tovább.
  • Más szereplők tagadták ezt, és azt nyilatkozták az ellenzék ügyeiben jártas propagandalapnak, hogy föl sem merült Márki-Zay lecserélése.
  • Vagyis biztosak lehetünk abban, hogy látva a kiábrándító számokat, fölmerült a súlyos hibákat vétő jelölt menesztése.
  • A mélyben zajló folyamatokból kiolvasható: elképesztő feszültség van a hivatalos miniszterelnök-jelölt, és a pártok vezetése között.
  • Márki-Zay tapasztalatlanságáról ír a Telex is.

A tárgyalásokon a Telex szerint végül sikerült megállapodnia az ellenzéki pártoknak, így a napi, kampányt érintő kérdésekben Márki-Zay stábja mondhatja ki a végső szót.

Azonban az is eldőlt, egyelőre nem lesz hetedik frakciója Márki-Zaynak, így lekerült a napirendről az önálló frakcióalakítási terv. Bár Márki-Zay azóta is lebegteti ezt a kérdést, egyszer azt mondja, elengedi a terveit, másszor pedig azt, ez még nem eldöntött kérdés.

A legmagasabb, pártelnöki szinten tárgyaltak ugyanis múlt hétfőn és kedden az ellenzéki pártok arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat.

A Telex értesülései szerint Márki-Zay Péter tudtával, ám a közös miniszterelnök-jelölt nélkül ült össze a hat, közös listán induló ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnöke, hogy egyeztessen a kampányról, a programról, illetve egyesek szerint magáról Márki-Zay Péterről is.

Ezután szerdán a hat pártelnök találkozott a miniszterelnök-jelölttel is, mindezek nyomán erősíthette meg épp a Telexnek Márki-Zay Péter, hogy elengedi (egyelőre legalábbis) az általa szorgalmazott hetedik frakció igényét, ne ezen múljon az ellenzéki egység. Nem lesz hetedik frakció Magyarán a választáson a hat, előválasztáson is részt vevő ellenzéki párt indul, a közös listát is hat jelölőszervezet jegyzi majd, mindennek köznyelvi összefoglalása és vizuális, azaz arculati megnevezése pedig az Egységben Magyarországért lesz.

Ugyanakkor győzelem esetén frakcióalakítási szabadságról döntöttek, vagyis nyitva hagyták, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnökként szervezhessen magának frakciót (más kérdés, hogy ehhez a kétharmados házszabályt is kéne módosítani). A legtöbb ellenzéki szereplő szerint Márki-Zay Péter és a pártok közötti viszony lefagyását leginkább a miniszterelnök-jelölt hetedik frakcióról szóló igénye okozta az előválasztás után, vannak ugyanakkor olyanok is, akik szándékos feszültségkeltésnek nevezték ezt a kérdést, amely elsősorban Márki-Zay hibájából, tapasztalatlanságából és erőfitogtatási vágyából, valamint egyes szereplők személyes ambícióiból, így például Gyurcsány Ferenc DK-elnök ön-újrapozicionálási kényszeréből is fakadhatott.

Azt ugyanis több, a hatosban részt vevő párt már tavaly ősszel világossá tette: csak akkor van értelme a frakciózásról tárgyalni, ha egyáltalán annyi képviselő juthat be a parlamentbe, amennyiből létre lehet hozni különálló frakciókat. Ezek a pártok most is úgy látják, az elmúlt hetek adok-kapokjában közösen vesztettek, mások viszont úgy magyarázzák: a mostani döntés lényegében a pártok győzelme, de Márki-Zay kedvéért beépítették azt a kiskaput a megegyezésbe, hogy győzelem esetén újra előveszik a hetedik frakció kérdését.

Volt olyan forrásunk, aki azt állította, hogy a hétfő-keddi pártelnöki megbeszéléseken született olyan döntés, amely szerint "a hat párt elismeri, hogy Márki-Zay Péter a közös miniszterelnök-jelölt, nem leváltható, nem lecserélhető. Ezzel tehát a hat párt és Márki-Zay Péter is lényegében az októberi előválasztás eredményét ismerte el és szentesítette." Egy másik pártelnök viszont jelezte: még csak fel sem merült témaként, hogy az előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelölt leváltható, lecserélhető lenne, vagy hogy akár csak bármely együttműködő pártban megkérdőjeleződhetne Márki-Zay támogatása.

"Soha nem volt erről szó, ez teljes kavarás" – fogalmazott egy forrásunk, egy megint másik pártelnök pedig egyértelművé tette: aki egyéni vagy akár személyes indíttatásból azt terjeszti, hogy egyáltalán felmerült az, hogy kiálljanak Márki-Zay mögül, az beárazta a vereséget, és nem a kormányváltásért dolgozik. Persze azt is hozzátette, hogy nem is feltételez ilyet egyetlen együttműködő partneréről sem, ezért ezt az állítást az abszolút dezinformáció kategóriába sorolta.

További részletek a Telex cikkében.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-06 | 13:39
Újabb 22 illegális határátlépő migráns

Újabb 22 illegális határátlépő migráns

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és az ásotthalmi mezőőrökkel együttműködve 2021. december 6-án 9 óra 30 perckor egy csoportban újabb 22 illegális migránst tartóztattak fel Ásotthalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
Bel 2022-01-24 | 11:27
Századvég: az emberek kétharmada szerint Orbán inkább megvédi a rezicsökkentést és a családtámogatásokat, mint Márki-Zay

Századvég: az emberek kétharmada szerint Orbán inkább megvédi a rezicsökkentést és a családtámogatásokat, mint Márki-Zay

  • A magyarok fele szerint Orbán Viktor képviseli a jövőt, Márki-Zayról a megkérdezetteknek csak a 34 százaléka gondolja ezt.
Bel 2021-12-13 | 12:07
Völner Pál feltétel nélkül támogatja mentelmi jogának kiadatását

Völner Pál feltétel nélkül támogatja mentelmi jogának kiadatását

  • Az ellenzékben közben ÁFA-, és vád alatt álló adócsalók, korrupciós ügyekbe keveredett alakok, offshorozók, antiszemita politikusok és EU-s pályázati csalások érintettjei határozzák meg a politikát, ők az ellenzék "első vonala".
  • A baloldalon soha nem mondanak le, és soha nem ismerik el, ha hibát vagy bűnt követtek el.
Bel 2021-09-28 | 08:44
Káosz: akár egy hetet is halaszthatnak az előválasztás 2. fordulóján

Káosz: akár egy hetet is halaszthatnak az előválasztás 2. fordulóján

  • A szavazólapok nyomtatásával és az informatikai átállással indokolják ezt a szervező pártok.
Bel 2022-08-31 | 12:48
Balesetet okozott a menekülő embercsempész

Balesetet okozott a menekülő embercsempész

  • Az M1-es autópályán, Tatabánya térségében akartak megállítani egy lengyel hatósági jelzésű tehergépkocsit 2022. augusztus 30-án délután.
  • Sofőr megpróbálta kivonni magát az intézkedés alól, nekiütközött az előtte haladó gépkocsinak, majd fennakadt a belső szalagkorláton.
  • Az embercsempész megpróbált elmenekülni, de az egyenruhások a helyszínen elfogták.
  • Járműben tizenkilenc, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A grúz állampolgárságú járművezetővel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2022-01-26 | 07:41
Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. január 26-án 2 óra 40 perckor Kelebia közigazgatási területén 17 illegális migránst, majd fél órával később Kunbajánál egy 11 fős csoportot tartóztattak fel.
  • A csoportok tagjai szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
  • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-03-07 | 09:07
Szabadság: mától nem kell maszkot viselni

Szabadság: mától nem kell maszkot viselni

  • A beoltottak száma 6 397 455 fő, közülük 6 175 674 fő a második, 3 821 429 fő a harmadik, 225 507 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt három napban 5852 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 805 898 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 150 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 632 325 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 129 137 főre csökkent.
  • 2745 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 117-en vannak lélegeztetőgépen.