A Telex az ellenzék és Márki-Zay közötti egyeztetésekről: "Tűzszünet, nem békeszerződés"

A Telex az ellenzék és Márki-Zay közötti egyeztetésekről: "Tűzszünet, nem békeszerződés"
 • Nagy, összegző anyagban járta végig a Telex a baloldali ellenzék aktuális helyzetét.
 • Múlt héten hétfőn és kedden hatpárti, legmagasabb szintű pártelnöki egyeztetést tartott a közös listán szereplő hat párt elnöke.
 • Márki-Zay tudott erről a megbeszélésről, de csak szerdán csatlakozott a hatos fogathoz.
 • Itt dőlt el, hogy hetedik frakció egyelőre nem lesz, de ha győz az ellenzék a választásokon, akkor újra kinyitják ezt a kérdést.
 • A tárgyalások egyes résztvevői szerint az a kérdés is az asztalon volt, hogy Márki-Zay Péterrel menjenek-e tovább.
 • Más szereplők tagadták ezt, és azt nyilatkozták az ellenzék ügyeiben jártas propagandalapnak, hogy föl sem merült Márki-Zay lecserélése.
 • Vagyis biztosak lehetünk abban, hogy látva a kiábrándító számokat, fölmerült a súlyos hibákat vétő jelölt menesztése.
 • A mélyben zajló folyamatokból kiolvasható: elképesztő feszültség van a hivatalos miniszterelnök-jelölt, és a pártok vezetése között.
 • Márki-Zay tapasztalatlanságáról ír a Telex is.

A tárgyalásokon a Telex szerint végül sikerült megállapodnia az ellenzéki pártoknak, így a napi, kampányt érintő kérdésekben Márki-Zay stábja mondhatja ki a végső szót.

Azonban az is eldőlt, egyelőre nem lesz hetedik frakciója Márki-Zaynak, így lekerült a napirendről az önálló frakcióalakítási terv. Bár Márki-Zay azóta is lebegteti ezt a kérdést, egyszer azt mondja, elengedi a terveit, másszor pedig azt, ez még nem eldöntött kérdés.

A legmagasabb, pártelnöki szinten tárgyaltak ugyanis múlt hétfőn és kedden az ellenzéki pártok arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat.

A Telex értesülései szerint Márki-Zay Péter tudtával, ám a közös miniszterelnök-jelölt nélkül ült össze a hat, közös listán induló ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnöke, hogy egyeztessen a kampányról, a programról, illetve egyesek szerint magáról Márki-Zay Péterről is.

Ezután szerdán a hat pártelnök találkozott a miniszterelnök-jelölttel is, mindezek nyomán erősíthette meg épp a Telexnek Márki-Zay Péter, hogy elengedi (egyelőre legalábbis) az általa szorgalmazott hetedik frakció igényét, ne ezen múljon az ellenzéki egység. Nem lesz hetedik frakció Magyarán a választáson a hat, előválasztáson is részt vevő ellenzéki párt indul, a közös listát is hat jelölőszervezet jegyzi majd, mindennek köznyelvi összefoglalása és vizuális, azaz arculati megnevezése pedig az Egységben Magyarországért lesz.

Ugyanakkor győzelem esetén frakcióalakítási szabadságról döntöttek, vagyis nyitva hagyták, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnökként szervezhessen magának frakciót (más kérdés, hogy ehhez a kétharmados házszabályt is kéne módosítani). A legtöbb ellenzéki szereplő szerint Márki-Zay Péter és a pártok közötti viszony lefagyását leginkább a miniszterelnök-jelölt hetedik frakcióról szóló igénye okozta az előválasztás után, vannak ugyanakkor olyanok is, akik szándékos feszültségkeltésnek nevezték ezt a kérdést, amely elsősorban Márki-Zay hibájából, tapasztalatlanságából és erőfitogtatási vágyából, valamint egyes szereplők személyes ambícióiból, így például Gyurcsány Ferenc DK-elnök ön-újrapozicionálási kényszeréből is fakadhatott.

Azt ugyanis több, a hatosban részt vevő párt már tavaly ősszel világossá tette: csak akkor van értelme a frakciózásról tárgyalni, ha egyáltalán annyi képviselő juthat be a parlamentbe, amennyiből létre lehet hozni különálló frakciókat. Ezek a pártok most is úgy látják, az elmúlt hetek adok-kapokjában közösen vesztettek, mások viszont úgy magyarázzák: a mostani döntés lényegében a pártok győzelme, de Márki-Zay kedvéért beépítették azt a kiskaput a megegyezésbe, hogy győzelem esetén újra előveszik a hetedik frakció kérdését.

Volt olyan forrásunk, aki azt állította, hogy a hétfő-keddi pártelnöki megbeszéléseken született olyan döntés, amely szerint "a hat párt elismeri, hogy Márki-Zay Péter a közös miniszterelnök-jelölt, nem leváltható, nem lecserélhető. Ezzel tehát a hat párt és Márki-Zay Péter is lényegében az októberi előválasztás eredményét ismerte el és szentesítette." Egy másik pártelnök viszont jelezte: még csak fel sem merült témaként, hogy az előválasztáson nyertes miniszterelnök-jelölt leváltható, lecserélhető lenne, vagy hogy akár csak bármely együttműködő pártban megkérdőjeleződhetne Márki-Zay támogatása.

"Soha nem volt erről szó, ez teljes kavarás" – fogalmazott egy forrásunk, egy megint másik pártelnök pedig egyértelművé tette: aki egyéni vagy akár személyes indíttatásból azt terjeszti, hogy egyáltalán felmerült az, hogy kiálljanak Márki-Zay mögül, az beárazta a vereséget, és nem a kormányváltásért dolgozik. Persze azt is hozzátette, hogy nem is feltételez ilyet egyetlen együttműködő partneréről sem, ezért ezt az állítást az abszolút dezinformáció kategóriába sorolta.

További részletek a Telex cikkében.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-23 | 12:16
Hadházy lebuktatta az ellenzéki előválasztást: "Nagyon helyes, hogy az ellenzéki összefogás ilyen jól szervezett, de ne csak abban fogjunk össze, hogy elosztjuk a képviselő-jelöltek helyeit, aztán ne csináljunk semmit"

Hadházy lebuktatta az ellenzéki előválasztást: "Nagyon helyes, hogy az ellenzéki összefogás ilyen jól szervezett, de ne csak abban fogjunk össze, hogy elosztjuk a képviselő-jelöltek helyeit, aztán ne csináljunk semmit"

 • A Fideszt, az LMP-t, a Márki-Zay alapította MMM-t, és most újabban a Momentumot megjárt Hadházy Ákos interjút adott a Magyar Narancsnak.
 • Az ellenzéki képviselő szerint Orbán rendszere orosz-típusú, és Orbán fél, ha sokan tüntetnek ellene.
 • Szerinte a törvények megszegése is járható út.
 • Az interjúban lerántja a leplet az ellenzéki csodafegyverről, az előválasztásról is. Bevallja, hogy az egész egy színjáték.
 • Elárulja, hogy az egész átverés, mert jelenleg az összefogás csak arról szól, hogy "elosztjuk a képviselő-jelöltek helyeit".
Bel 2021-06-12 | 10:20
Lelepleződik a kádári krumplileves hazug mítosza: eladó az egykori pártfőtitkár 7,6 hektáros birtokon elterülő villája a festői Karancsberényben

Lelepleződik a kádári krumplileves hazug mítosza: eladó az egykori pártfőtitkár 7,6 hektáros birtokon elterülő villája a festői Karancsberényben

 • A legtöbben ma is azt gondolják az egykori kommunista pártfőtittkárról, hogy a gyári melósoknál is egyszerűbb életet élt.
 • Ezt közvetítette ugyanis a kommunista propaganda a magyarok felé.
 • Ennek megfelelően Kádár krumplilevest evett a hokedlin ücsörögve, felesége a legenda szerint tyúkokat tartott a Rózsadombon.
 • Ha el is mentek nyaralni, azt a Balatonnál tették Aligán, napközben békésen pecázgatva.
 • A valóság, és amit a kommunisták megmutattak belőle, természetesen különbözik, ezt leplezi le egy friss ingatlaneladás.
Bel 2021-12-20 | 13:56
Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

Bajnait dicsérte a kíméletlen megszorításokért Márki-Zay

 • A Kálmán Olgának tollba mondott könyvében az egekig magasztalta Bajnai megszorításait a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
 • Teljesen helyénvaló volt megszüntetni a 13. havi nyugdíjat és bevezetni a brutális megszorításokat - fejtette ki Márki-Zay.
Bel 2021-09-14 | 12:17
Bő 200 ezer család tervezi, hogy részt vesz az otthonfelújítási programban

Bő 200 ezer család tervezi, hogy részt vesz az otthonfelújítási programban

 • Megint megdőlt egy baloldali hazugság, ugyanis az emberek nyílászáró-cserét és hőszigetelési munkálatokat szeretnének elvégeztetni, vagyis energetikai felújításokra költenék a támogatásokat.