Márki-Zay megfenyegette az ellenzéket: ha valaki vezércserét akar, az a Fidesz beépített embere

Márki-Zay megfenyegette az ellenzéket: ha valaki vezércserét akar, az a Fidesz beépített embere
 • A hódmezővásárhelyi Napóleon ezek szerint vezérként tekint magára.
 • Az új jelszó a demokraták között tehát az, hogy kuss legyen, elvtársak, tartani kell az irányt.
 • Az interjú nagy része árulózással telt, Márki-Zay azokat árulózta, akik vele szövetségben indultak.
 • De azt is elárulta, hogy a nagyobb pártok nem rajonganak a 7. frakció ötletéért.

Töretlen az ellenzéki pártok bizalma ön felé? – tette fel a kérdést az ATV-n, a szerda esti Egyenes beszédben Szöllősi Györgyi műsorvezető Márki-Zay Péternek - tudósít a kormánypárti elfogultsággal legkevésbé sem vádolható Telex.

Ekkor már túl voltak azon, hogy a parlamenti ellenzéki pártok adhatnának több pénzt is az ellenzék kampányára, mint tették ("ha a Jobbik négy év alatt 10 milliárdot kap, akkor ahhoz képest ha beletesz 60 millió forintot egy kampányba, azt gondolnám, hogy akár több is lehetne", mondja, de hozzáteszi rögtön, hogy nem csak a Jobbikról van szó, "én mindenkitől sokkal többet szerettem volna"), de még előtte vannak egy másik kényes kérdésnek, Márki-Zay pártalapítási szándékának.

Viszont már ezzel a kérdéssel eljutunk oda, hogy kijelentse:

"Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója. Vannak ilyenek, mindenki tudja" – mondja az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve, hogy "Gyurcsány Ferenctől kezdve az összes ellenzéki politikus egyöntetűen kijelentette, hogy aki itt arról beszél, hogy vezércserére, hogy miniszterelnök-jelöltet cseréljenek, és ne engem válasszanak meg, az a Fidesz győzelmén dolgozik". Innen így folytatódik az interjú:

– Most azt mondja, vannak árulók az ellenzékben.
– Vannak.
– Sőt, azt mondja, hogy rengeteg áruló van az ellenzékben. Megvárja, amíg aktívak lesznek? Miért nem áll elő a nevekkel?
– Nem fogunk most kollektív öngyilkosságot elkövetni (...) Hozzáteszem, nem én fogok előjönni nevekkel, ők fognak előjönni akkor, amikor a Fidesz megnyomja a gombot, és aktiválja őket. (...) Bárki, aki ezt a hajót lékeli, süllyeszti, amiben mi mind ülünk, az a Fidesz érdekében teszi ezt.
– Vannak nevei?
– Persze, én látok ilyen jeleket természetesen. És azt szeretném, ha ezek az emberek nagyon átgondolnák, hogy mit csinálnak. Mert ennek az országnak nincs még négy éve arra, hogy ellenzéki padsorokat feltöltsünk képviselőkkel, akik nagyon jól érzik magukat az ellenzéki padsorokban... Az a világ vége, hogy ha most a Fidesz négy évet kap.

– Beszélt velük? – tér vissza a kérdésre, a Márki-Záy által vélt árulókra nem sokkal később Szöllősi.
– Valakivel beszéltem, valakinek üzenek a sajtón keresztül, valakivel nem is törődök. Nekem nem az a feladatom, hogy minden egyes árulóval személyesen törődjek, hanem hogy megpróbáljuk ezt a csapatot egyben tartani, és eljuttatni a győzelemig.

A múlt heti, "teljesen kamu" közvélemény-kutatási adatokat nevezi meg később az egyik olyan lépésnek, ami szerinte csak a Fidesz érdekében történhetett. Azt is elmondja, hogy tudja, ki szivárogtatta ki azt a felmérést, de nem fogja elmondani.
Az interjúban elmondja viszont azt, hogy eldőlt: az ellenzék az Egységben Magyarországért néven indul a választáson, ez a név lesz majd a szavazólapon.

"A kulcsszó az egység, mi azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez már több mint összefogás" – mondja erről.

Ha közös név és közös stratégia van is, közös program még nincs. Annak 90 százalékában megállapodtak, de például arról vita van, amit ő nagyon szeretne, hogy maximum 2 cikluson keresztül lehessen valaki miniszterelnök. Az euró bevezetését említette hasonló problémának, arról, hogy kell a magyar euró, megállapodtak, de a dátumról még vannak viták.

– Kik nem fogadták el a maradék 10%-ot?
– Nem szeretnék neveket mondani. (…) Nagyon sok ember van, akin látom, hogy azon dolgozik, hogy a Fidesz győzzön, de én a legnagyobb nyitottsággal fogok erről beszélni, ha ők elsüllyesztik a közös küzdelmünket. Nincs olyan párt és nincs olyan ember, aki ezt elviheti szárazon.
– Meddig vár?
– Addig, amíg azt látom, hogy ezt a választást meg fogjuk nyerni.

A műsorvezető kérdezi Márki-Zayt a saját pártalapítási ambícióiról is, amiről lapunk itt írt hosszabban. Erről azt mondja: nagyon fontos üzenete van annak, hogy "még a jobbközép szavazók is az ellenzékre kell, hogy szavazzanak", és persze szerinte az is Orbán Viktort tartja hatalmon, aki ezt a projektet akarja fúrni.

– Ki kérdőjelezi meg ezt a pártot? – kérdezi erre a műsorvezető.
– Jó páran.
– A DK megkérdőjelezi?
– Én azt hiszem, hogy ők is.
– A Jobbik?
Szerintem ők is, ők egyébként érthető módon, mert ugye attól félhetnek, hogy nagyon sok ember, az aktivisták vagy a szavazóik választhatják helyettük ezt az új jobbközép formációt.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az ellenzék közvetlen elnökválasztást szeretne, és nem egyeztettek arról, hogy lesz-e saját államfőjelöltjük az Orbán Viktor által kedden bejelentett Novák Katalinnal szemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-14 | 12:08
Szijjártó élőben tette helyre a CNN riporterét

Szijjártó élőben tette helyre a CNN riporterét

 • Ez hiperpaszív angoltudással, olyannal, ami Karácsonynak is van, nem sikerült volna.
Bel 2021-06-25 | 09:46
A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 737 233 fő

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 737 233 fő

 • Összesen 66 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 807 910 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Meghalt 8 beteg.
 • A beoltottak száma 5 454 866 fő, közülük 4 728 655 fő már a második oltását is megkapta.
 • 5 500 000 beoltottnál újabb könnyítések lesznek Magyarországon.
Bel 2021-10-19 | 10:01
Századvég: 51-41 arányban Orbán vezet a miniszterelnöki versenyben

Századvég: 51-41 arányban Orbán vezet a miniszterelnöki versenyben

 • A választók 51 százaléka szeretné Orbánt miniszterelnöknek, és 41 százalék Márki-Zayt.
Bel 2021-09-14 | 11:15
Még Szegeden is olyan nagy sikere van a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciónak, hogy sorban állnak az emberek, hogy aláírhassák

Még Szegeden is olyan nagy sikere van a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciónak, hogy sorban állnak az emberek, hogy aláírhassák

 • Jóval 300 ezer felett van a STOP Gyurcsány, STOP Karácsony petíciónak aláírói száma.
 • Az ellenzék a miniszterelnökjelölt-jelölteknek alig tudott összeszedni 200 ezret két hét alatt.
Bel 2021-10-06 | 10:30
Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

 • Ilyen leplezetlenül még senki nem beszélt pénz és hatalom viszonyáról idehaza.
 • Így azt is megkérdezhetnénk, hogy aki a százmilliókat adta Karácsony kampányára, az megvásárolta magának a jelöltet?
 • Vagyis Karácsony nem a maga ura, hanem azok diktálnak neki, akik százmilliókat adtak a kampányára?
 • Persze ez érthetővé válik az alábbiak ismeretében.
 • A Szabad Európának a neve elhallgatását kérő politikai tanácsadó lesújtó véleményt mondott Karácsonyról és a kampányáról.
 • "Karácsonyt a hetente a Facebookra költött tízmilliók szőnyegbombázása tartja életben" - mondta a politikai tanácsadó.
 • További abszurd ötletek is születnek az egyezkedés során, ami végképp bohóckodásba fojtja a baloldali előválasztást.
 • Márki-Zaynak állítólag az az ötlete, hogy 2 év után majd váltják egymást Karácsonnyal a kormányfői székben.
 • Csakhogy ahogyan a Szabad Európa is írja, "az egyszerre összefogó és egymással is vetélkedő Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem veszi figyelembe, hogy a DK-é és a Jobbiké lesz várhatóan a két legnagyobb frakció – akár ellenzéki, akár kormánypárti lesz."
Bel 2021-11-24 | 09:24
Hétfőn és kedden közel 256 ezer oltást adtak be

Hétfőn és kedden közel 256 ezer oltást adtak be

 • A beoltottak száma 6 057 367 fő, közülük 5 808 536 fő már a második oltását is megkapta, 2 043 213 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 12 637 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 044 852 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 176 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 856 330 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 155 003 főre emelkedett.
 • 6840 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 664-en vannak lélegeztetőgépen. 
 • Hétfőn és kedden összesen közel 256 ezer oltást adtak be, több mint 32 ezer eddig oltatlan ember jelent meg az oltópontokon az első oltásért és közel 209 ezren a megerősítő harmadik oltást is felvették.
Bel 2022-01-19 | 08:59
Eger után Debrecenben is fogyatkozik a Jobbik: kilépett az eddigi alelnök

Eger után Debrecenben is fogyatkozik a Jobbik: kilépett az eddigi alelnök

 • Ismerői szerint a város legaktívabb jobbikos politikusa adta le a szerelést ezúttal.