Márki-Zay megfenyegette az ellenzéket: ha valaki vezércserét akar, az a Fidesz beépített embere

Márki-Zay megfenyegette az ellenzéket: ha valaki vezércserét akar, az a Fidesz beépített embere
 • A hódmezővásárhelyi Napóleon ezek szerint vezérként tekint magára.
 • Az új jelszó a demokraták között tehát az, hogy kuss legyen, elvtársak, tartani kell az irányt.
 • Az interjú nagy része árulózással telt, Márki-Zay azokat árulózta, akik vele szövetségben indultak.
 • De azt is elárulta, hogy a nagyobb pártok nem rajonganak a 7. frakció ötletéért.

Töretlen az ellenzéki pártok bizalma ön felé? – tette fel a kérdést az ATV-n, a szerda esti Egyenes beszédben Szöllősi Györgyi műsorvezető Márki-Zay Péternek - tudósít a kormánypárti elfogultsággal legkevésbé sem vádolható Telex.

Ekkor már túl voltak azon, hogy a parlamenti ellenzéki pártok adhatnának több pénzt is az ellenzék kampányára, mint tették ("ha a Jobbik négy év alatt 10 milliárdot kap, akkor ahhoz képest ha beletesz 60 millió forintot egy kampányba, azt gondolnám, hogy akár több is lehetne", mondja, de hozzáteszi rögtön, hogy nem csak a Jobbikról van szó, "én mindenkitől sokkal többet szerettem volna"), de még előtte vannak egy másik kényes kérdésnek, Márki-Zay pártalapítási szándékának.

Viszont már ezzel a kérdéssel eljutunk oda, hogy kijelentse:

"Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója. Vannak ilyenek, mindenki tudja" – mondja az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve, hogy "Gyurcsány Ferenctől kezdve az összes ellenzéki politikus egyöntetűen kijelentette, hogy aki itt arról beszél, hogy vezércserére, hogy miniszterelnök-jelöltet cseréljenek, és ne engem válasszanak meg, az a Fidesz győzelmén dolgozik". Innen így folytatódik az interjú:

– Most azt mondja, vannak árulók az ellenzékben.
– Vannak.
– Sőt, azt mondja, hogy rengeteg áruló van az ellenzékben. Megvárja, amíg aktívak lesznek? Miért nem áll elő a nevekkel?
– Nem fogunk most kollektív öngyilkosságot elkövetni (...) Hozzáteszem, nem én fogok előjönni nevekkel, ők fognak előjönni akkor, amikor a Fidesz megnyomja a gombot, és aktiválja őket. (...) Bárki, aki ezt a hajót lékeli, süllyeszti, amiben mi mind ülünk, az a Fidesz érdekében teszi ezt.
– Vannak nevei?
– Persze, én látok ilyen jeleket természetesen. És azt szeretném, ha ezek az emberek nagyon átgondolnák, hogy mit csinálnak. Mert ennek az országnak nincs még négy éve arra, hogy ellenzéki padsorokat feltöltsünk képviselőkkel, akik nagyon jól érzik magukat az ellenzéki padsorokban... Az a világ vége, hogy ha most a Fidesz négy évet kap.

– Beszélt velük? – tér vissza a kérdésre, a Márki-Záy által vélt árulókra nem sokkal később Szöllősi.
– Valakivel beszéltem, valakinek üzenek a sajtón keresztül, valakivel nem is törődök. Nekem nem az a feladatom, hogy minden egyes árulóval személyesen törődjek, hanem hogy megpróbáljuk ezt a csapatot egyben tartani, és eljuttatni a győzelemig.

A múlt heti, "teljesen kamu" közvélemény-kutatási adatokat nevezi meg később az egyik olyan lépésnek, ami szerinte csak a Fidesz érdekében történhetett. Azt is elmondja, hogy tudja, ki szivárogtatta ki azt a felmérést, de nem fogja elmondani.
Az interjúban elmondja viszont azt, hogy eldőlt: az ellenzék az Egységben Magyarországért néven indul a választáson, ez a név lesz majd a szavazólapon.

"A kulcsszó az egység, mi azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez már több mint összefogás" – mondja erről.

Ha közös név és közös stratégia van is, közös program még nincs. Annak 90 százalékában megállapodtak, de például arról vita van, amit ő nagyon szeretne, hogy maximum 2 cikluson keresztül lehessen valaki miniszterelnök. Az euró bevezetését említette hasonló problémának, arról, hogy kell a magyar euró, megállapodtak, de a dátumról még vannak viták.

– Kik nem fogadták el a maradék 10%-ot?
– Nem szeretnék neveket mondani. (…) Nagyon sok ember van, akin látom, hogy azon dolgozik, hogy a Fidesz győzzön, de én a legnagyobb nyitottsággal fogok erről beszélni, ha ők elsüllyesztik a közös küzdelmünket. Nincs olyan párt és nincs olyan ember, aki ezt elviheti szárazon.
– Meddig vár?
– Addig, amíg azt látom, hogy ezt a választást meg fogjuk nyerni.

A műsorvezető kérdezi Márki-Zayt a saját pártalapítási ambícióiról is, amiről lapunk itt írt hosszabban. Erről azt mondja: nagyon fontos üzenete van annak, hogy "még a jobbközép szavazók is az ellenzékre kell, hogy szavazzanak", és persze szerinte az is Orbán Viktort tartja hatalmon, aki ezt a projektet akarja fúrni.

– Ki kérdőjelezi meg ezt a pártot? – kérdezi erre a műsorvezető.
– Jó páran.
– A DK megkérdőjelezi?
– Én azt hiszem, hogy ők is.
– A Jobbik?
Szerintem ők is, ők egyébként érthető módon, mert ugye attól félhetnek, hogy nagyon sok ember, az aktivisták vagy a szavazóik választhatják helyettük ezt az új jobbközép formációt.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az ellenzék közvetlen elnökválasztást szeretne, és nem egyeztettek arról, hogy lesz-e saját államfőjelöltjük az Orbán Viktor által kedden bejelentett Novák Katalinnal szemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-11 | 09:46
11 559 új fertőzött, 1.4 millió gyógyult

11 559 új fertőzött, 1.4 millió gyógyult

 • A beoltottak száma 6 379 065 fő, közülük 6 131 361 fő már a második, 3 754 698 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 11 559 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 695 991 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 423 921 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 229 710 fő.
 • 5152 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 209-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-05-23 | 17:28
Megpróbált elmenekülni a török embercsempész

Megpróbált elmenekülni a török embercsempész

 • 2022. május 23-án 8 óra 15 perckor Sopronkőhidán, a homokbánya közelében észlelték az osztrák honosságú gépkocsit. 
 • A járművet vezető férfi a rendőri intézkedés elől elmenekült, azonban őt az egyenruhások a közeli erdőben megtalálták.
 • Igazoltatásakor a járőrök megállapították, hogy az elfogott 37 éves török sofőr akart hét magát szír állampolgárnak valló férfit jogellenesen Ausztriába vinni.
 • Mivel a külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt előállították őket a Soproni Rendészeti Integrált Központba.
 • A török gépkocsivezetővel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-02-04 | 10:30
Tízből hat magyar nem tartja Márki-Zayt őszintének és egyenesnek

Tízből hat magyar nem tartja Márki-Zayt őszintének és egyenesnek

 • A magyarok 70 százaléka szerint Márki-Zay esélytelen Orbánnal szemben.
Bel 2022-02-16 | 13:40
Ölik egymást a listás helyekért: a Párbeszéd mandátumait vágnák most vissza

Ölik egymást a listás helyekért: a Párbeszéd mandátumait vágnák most vissza

 • A Telex elrejtette a mandátum-sorsolásos cikkében, de öli egymást az ellenzék a befutó listás helyekért.
 • A DK-Jobbik-LMP alkuhoz a Momentum is csatlakozott, ezzel nyomnák vissza a Párbeszéd követeléseit.
 • A pártok törekvése érthető, hiszen a Párbeszédnek gyakorlatilag nincsenek saját választói, évek óta 1-2%-on vergődik.
 • Az ellenzék nagyobb pártjai is tudják, hogy a Párbeszéd egy belterjes baráti társaság, tele megélhetési politikusokkal.
 • Karácsonyék önmagukon kívül senkit sem képviselnek.
Bel 2022-01-18 | 19:08
Berobbant az omikron Budapesten - a baloldal aláírásgyűjtése miatt történt ez?

Berobbant az omikron Budapesten - a baloldal aláírásgyűjtése miatt történt ez?

 • A 3. hullámot is meghaladó fertőzésszámok jellemzik Budapestet, erről tanúskodnak a múlt heti fertőzésszámok.
 • A magas kontaktusszám ennek az oka, mondják szakértők.
 • A legtöbb kontaktus pedig a hétköznapi élet mellett a budapesti baloldal népszavazási aláírásgyűjtése miatt történhetett a budapesti emberek között.
Bel 2022-02-01 | 09:25
Érdemes kihasználni az oltási akciót

Érdemes kihasználni az oltási akciót

 • A beoltottak száma 6 364 167 fő, közülük 6 103 465 fő már a második, 3 688 593 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 9422 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 562 827 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 66 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 291 499 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 229 857 fő.
 • 4218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amelyben februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton folytatódik. 
Bel 2022-01-05 | 10:44
Január 6. csütörtök és 8. szombat között újabb oltási akció lesz

Január 6. csütörtök és 8. szombat között újabb oltási akció lesz

 • A beoltottak száma 6 269 955 fő, közülük 5 990 568 fő már a második, 3 191 997 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 5270 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 269 979 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 82 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 128 923 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 101 457 főre emelkedett.
 • 3090 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 307-en vannak lélegeztetőgépen.