Márki-Zay megfenyegette az ellenzéket: ha valaki vezércserét akar, az a Fidesz beépített embere

Márki-Zay megfenyegette az ellenzéket: ha valaki vezércserét akar, az a Fidesz beépített embere
 • A hódmezővásárhelyi Napóleon ezek szerint vezérként tekint magára.
 • Az új jelszó a demokraták között tehát az, hogy kuss legyen, elvtársak, tartani kell az irányt.
 • Az interjú nagy része árulózással telt, Márki-Zay azokat árulózta, akik vele szövetségben indultak.
 • De azt is elárulta, hogy a nagyobb pártok nem rajonganak a 7. frakció ötletéért.

Töretlen az ellenzéki pártok bizalma ön felé? – tette fel a kérdést az ATV-n, a szerda esti Egyenes beszédben Szöllősi Györgyi műsorvezető Márki-Zay Péternek - tudósít a kormánypárti elfogultsággal legkevésbé sem vádolható Telex.

Ekkor már túl voltak azon, hogy a parlamenti ellenzéki pártok adhatnának több pénzt is az ellenzék kampányára, mint tették ("ha a Jobbik négy év alatt 10 milliárdot kap, akkor ahhoz képest ha beletesz 60 millió forintot egy kampányba, azt gondolnám, hogy akár több is lehetne", mondja, de hozzáteszi rögtön, hogy nem csak a Jobbikról van szó, "én mindenkitől sokkal többet szerettem volna"), de még előtte vannak egy másik kényes kérdésnek, Márki-Zay pártalapítási szándékának.

Viszont már ezzel a kérdéssel eljutunk oda, hogy kijelentse:

"Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója. Vannak ilyenek, mindenki tudja" – mondja az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve, hogy "Gyurcsány Ferenctől kezdve az összes ellenzéki politikus egyöntetűen kijelentette, hogy aki itt arról beszél, hogy vezércserére, hogy miniszterelnök-jelöltet cseréljenek, és ne engem válasszanak meg, az a Fidesz győzelmén dolgozik". Innen így folytatódik az interjú:

– Most azt mondja, vannak árulók az ellenzékben.
– Vannak.
– Sőt, azt mondja, hogy rengeteg áruló van az ellenzékben. Megvárja, amíg aktívak lesznek? Miért nem áll elő a nevekkel?
– Nem fogunk most kollektív öngyilkosságot elkövetni (...) Hozzáteszem, nem én fogok előjönni nevekkel, ők fognak előjönni akkor, amikor a Fidesz megnyomja a gombot, és aktiválja őket. (...) Bárki, aki ezt a hajót lékeli, süllyeszti, amiben mi mind ülünk, az a Fidesz érdekében teszi ezt.
– Vannak nevei?
– Persze, én látok ilyen jeleket természetesen. És azt szeretném, ha ezek az emberek nagyon átgondolnák, hogy mit csinálnak. Mert ennek az országnak nincs még négy éve arra, hogy ellenzéki padsorokat feltöltsünk képviselőkkel, akik nagyon jól érzik magukat az ellenzéki padsorokban... Az a világ vége, hogy ha most a Fidesz négy évet kap.

– Beszélt velük? – tér vissza a kérdésre, a Márki-Záy által vélt árulókra nem sokkal később Szöllősi.
– Valakivel beszéltem, valakinek üzenek a sajtón keresztül, valakivel nem is törődök. Nekem nem az a feladatom, hogy minden egyes árulóval személyesen törődjek, hanem hogy megpróbáljuk ezt a csapatot egyben tartani, és eljuttatni a győzelemig.

A múlt heti, "teljesen kamu" közvélemény-kutatási adatokat nevezi meg később az egyik olyan lépésnek, ami szerinte csak a Fidesz érdekében történhetett. Azt is elmondja, hogy tudja, ki szivárogtatta ki azt a felmérést, de nem fogja elmondani.
Az interjúban elmondja viszont azt, hogy eldőlt: az ellenzék az Egységben Magyarországért néven indul a választáson, ez a név lesz majd a szavazólapon.

"A kulcsszó az egység, mi azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez már több mint összefogás" – mondja erről.

Ha közös név és közös stratégia van is, közös program még nincs. Annak 90 százalékában megállapodtak, de például arról vita van, amit ő nagyon szeretne, hogy maximum 2 cikluson keresztül lehessen valaki miniszterelnök. Az euró bevezetését említette hasonló problémának, arról, hogy kell a magyar euró, megállapodtak, de a dátumról még vannak viták.

– Kik nem fogadták el a maradék 10%-ot?
– Nem szeretnék neveket mondani. (…) Nagyon sok ember van, akin látom, hogy azon dolgozik, hogy a Fidesz győzzön, de én a legnagyobb nyitottsággal fogok erről beszélni, ha ők elsüllyesztik a közös küzdelmünket. Nincs olyan párt és nincs olyan ember, aki ezt elviheti szárazon.
– Meddig vár?
– Addig, amíg azt látom, hogy ezt a választást meg fogjuk nyerni.

A műsorvezető kérdezi Márki-Zayt a saját pártalapítási ambícióiról is, amiről lapunk itt írt hosszabban. Erről azt mondja: nagyon fontos üzenete van annak, hogy "még a jobbközép szavazók is az ellenzékre kell, hogy szavazzanak", és persze szerinte az is Orbán Viktort tartja hatalmon, aki ezt a projektet akarja fúrni.

– Ki kérdőjelezi meg ezt a pártot? – kérdezi erre a műsorvezető.
– Jó páran.
– A DK megkérdőjelezi?
– Én azt hiszem, hogy ők is.
– A Jobbik?
Szerintem ők is, ők egyébként érthető módon, mert ugye attól félhetnek, hogy nagyon sok ember, az aktivisták vagy a szavazóik választhatják helyettük ezt az új jobbközép formációt.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az ellenzék közvetlen elnökválasztást szeretne, és nem egyeztettek arról, hogy lesz-e saját államfőjelöltjük az Orbán Viktor által kedden bejelentett Novák Katalinnal szemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-21 | 11:24
Márki-Zay miatt bizonytalanná válnak a baloldaliak

Márki-Zay miatt bizonytalanná válnak a baloldaliak

 • 50%-os listás eredményt mért a Nézőpont a Fidesznek, 3-3%-ot a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak.
 • "Most vasárnap" 43 százalékot érne el a baloldali ellenzék egyelőre nemlétező listája.
 • Gattyán György Megoldás Mozgalma is 1% körüli eredményre számíthatna.
Bel 2021-05-09 | 16:21

Hétköznapi propaganda a 444-en

Felthetően az olvasóknak, de már az újságíróknak sem tűnik fel, mennyire hézagmentes propagandával eteti az embereket a 444. Mutatjuk a részleteket.

Bel 2021-11-03 | 09:07
A védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet

A védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet

 • A beoltottak száma 5 958 890 fő, közülük 5 740 424 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 243 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 2595 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 879 092 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 74 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 801 690 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 46 408 főre emelkedett.
 • 3172 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 350-en vannak lélegeztetőgépen.
 • A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött.
 • Ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak, a korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérjük.
Bel 2021-09-08 | 19:14
Egymás előtt is sumákolnak az ellenzéki pártok az aláírásokkal

Egymás előtt is sumákolnak az ellenzéki pártok az aláírásokkal

 • A DK nem igazán akarja a többi párt rendelkezésére bocsátani az aláíróíveket.
 • Az aláíásgyűjésnél kiderült, hogy a Jobbik vidéken is bajban van, nem gyűltek az aláírások a várt sebességben.
 • Karácsony aláírásaival volt a legnagyobb gond, mert míg Dobrev aláírásainak 10%-a nem volt rendben, a Főpolgármesternél magasabb volt ez az arány.
Bel 2022-01-22 | 11:40
Márki-Zay, a bába: a szüléshez nem kell orvos

Márki-Zay, a bába: a szüléshez nem kell orvos

 • Ő csak tudja, érvelt, hiszen 7 gyermek születésénél is jelen volt.
 • Korábban azt mondta, el kell fogadnia a vidéki lakosságnak, hogy nem lesz a közelükben szülészet és traumatológia.