Újabb maratoni sajtótájékoztatón derült ki, a magyar miniszterelnök messze az ellenzéki mezőny felett áll

Újabb maratoni sajtótájékoztatón derült ki, a magyar miniszterelnök messze az ellenzéki mezőny felett áll
  • Orbán Viktor miniszterelnök több mint három és fél órán át válaszolt minden újságírói kérdésre.
  • Legyen szó külpolitikáról, járványkezelésről, egészségügyi részletkérdésekről, a Völner-ügyről vagy a külföldi befolyásolási kísérletekről, a miniszterelnök mindenre szabatosan válaszolt.
  • Ha a geopolitika vagy az energetika került szóba, akkor ezeken a területeken felmerült kérdésekre is részletesen felelt Orbán Viktor.
  • Szereplése és az ellenzéki vezetők - Karácsony, Márki-Zay, stb. - nyilatkozatai, felkészültége és munkabírása között égbekiáltó különbség van, Orbán javára.

Magyarország nem fogja megváltoztatni a határvédelem rendjét és nem fog beengedni senkit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Karmelita kolostorban az év utolsó Kormányinfóján. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság teljesen világossá tette: mindegy, hogy mit döntött az Európai Bíróság, Magyarországnak meg kell védenie a határait. Elmondta, a döntés után a kormány megvizsgálta a lehetőségeit és úgy döntött, "semmit sem fogunk tenni annak érdekében, hogy megváltozzon a határvédelem rendje, vagyis fenntartjuk pontosan azt a rendet, amit eddig is működtettünk, akkor is, ha az Európai Bíróság arra szólított fel bennünket, hogy változtassuk meg. Nem fogjuk megváltoztatni és nem fogunk beengedni senkit". Brüsszelben olyan kormányt akarnak, amely nem okoz problémát azzal, hogy kiáll a nemzeti érdekekért - tette hozzá.



A koronavírus elleni oltásra épülő védekezést folytatni fogja a kormány az év hátralévő részében is. Most a megerősítő oltáson és az 5-11 évesek oltásán van a hangsúly - közölte a miniszterelnök kedden Budapesten, a Karmelita kolostorban az év utolsó Kormányinfóján.  Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, a harmadik oltásokat nézve ismét Magyarország a leggyorsabb: Magyarországon a népesség 32 százaléka kapott ilyen oltást, míg az uniós átlag 21,5 százalék.

A kormányfő úgy értékelt: 2021 nagyon nehéz év volt, meggyötörte az egész világot és Magyarországot is, a magyarok életében az év a vírus elleni védekezésről és a gazdaság újraindításáról szólt. Hozzátette: 2021-ben már nem volt eszköztelen a koronavírus-járvány elleni védekezés, mivel a világ tudóstársadalma kifejlesztette a vírus elleni oltást. Orbán Viktor együttérzését fejezte ki azoknak, "akik családjában életek vesztek el" és azok felé is, akik most is betegeskednek, majd mielőbbi gyógyulást kívánt nekik.

A kormányfő azt mondta , hogy szeretné elkerülni a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét. Orbán Viktor - kulcskérdésnek nevezve a harmadik, megerősítő oltást - arról beszélt: hogy "kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése", mint arról szó van más országokban, de a magyar kulturális közeg, néplélek ezzel szemben még nagyobb ellenállást fejtene ki.

Meggyőzéssel könnyebben lehet eljutni az emberek eszéhez, és szívéhez, mint előírással, így a kormány minden meg fog tenni a magyarok meggyőzése érdekében - jelentette ki a miniszterelnök.

A gazdaságélénkítést, a koronavírus-járvány elleni védekezést és a gyermekvédelmi népszavazást nevezte meg a 2022-es év három legfontosabb témájának Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő megjegyezte, korábban nem ismert gazdaságpolitikai intézkedéseket, "komoly kísérleteket" is tesz a kormány, ilyen a 25 év alattiak szja-mentessége.

Hozzátette: FOLYTATNI KELL A JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉST, AMELY OLTÁSALAPÚ MARAD. Közölte: jelenleg csak Pfizer-vakcinából 2,4 milliónál több adag áll rendelkezésre, a kormány rendel 2 millió, gyerekoltásra alkalmas dózist is. Mivel a hétvégi uniós csúcson az Európai Bizottság azt közölte, hogy az omikron variánshoz újfajta vakcinára lesz szükség, ebből is rendel 9,5 millió adagot a kormány; ezek a jövő év második felében és 2023-ban érkeznek, a szállítmányban 1,5 millió adag gyermekek oltásához szükséges vakcina lesz. Volt, van és lesz elegendő vakcina Magyarországon - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A gyermekvédelmi népszavazás kapcsán a miniszterelnök elmondta, vita van arról, hogy gyermekeink nevelése kinek az irányítása, felügyelete és engedélye alatt történjen, mihez van a szülőknek kizárólagos joga. Mi az uniós megközelítést e tekintetben elutasítjuk - jelentette ki, jelezve, hogy a bevándorlás témájához hasonlóan ez ügyben is népszavazáson nyilváníthatják ki véleményüket a magyarok.

Orbán Viktor miniszterelnök a nukleáris energia zöldenergiaként való besorolását és a gázból nyert energia átmeneti fenntarthatóságának elfogadását várja az Európai Bizottságtól.

A kormányfő közölte: az Európai Tanács csütörtöki ülésén a résztvevők az éjszakába nyúló vitán az energiaárakról nem tudtak megegyezni. Ugyanakkor azt várja, hogy az ottani vita során is nyilvánvalóvá vált elsöprő többség véleményének megfelelő bizottsági előterjesztés kerül nyilvánosságra még az év végéig. Orbán Viktor úgy fogalmazott: "az atomenergiát ellenzők nincsenek annyian, hogy blokkoló kisebbséget tudnának létrehozni".

EZÉRT AZT VÁRJA, HOGY MÉG AZ ÉV VÉGÉIG EGYÉRTELMŰ EURÓPAI ÁLLÁSPONT SZÜLETIK ARRÓL A BIZOTTSÁG RÉSZÉRŐL, HOGY A NUKLEÁRIS ENERGIA NÉLKÜL A KLÍMAVÉDELEM NEM VALÓSÍTHATÓ MEG, EZÉRT A NUKLEÁRIS ENERGIÁT A FENNTARTHATÓ, ZÖLDENERGIÁK KÖZÉ SOROLJÁK, VALAMINT, HOGY A BIZOTTSÁG KIMONDJA AZT IS, HOGY A GÁZBÓL NYERT ENERGIA ÁTMENETILEG FENNTARTHATÓNAK FOGADHATÓ EL.

Magyarország nem fogja megváltoztatni a határvédelem rendjét és nem fog beengedni senkit - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a magyar Alkotmánybíróság teljesen világossá tette: mindegy, hogy mit döntött az Európai Bíróság, Magyarországnak meg kell védenie a határait. Elmondta, a döntés után a kormány megvizsgálta a lehetőségeit és úgy döntött, "semmit sem fogunk tenni annak érdekében, hogy megváltozzon a határvédelem rendje, vagyis fenntartjuk pontosan azt a rendet, amit eddig is működtettünk, akkor is, ha az Európai Bíróság arra szólított fel bennünket, hogy változtassuk meg. Nem fogjuk megváltoztatni és nem fogunk beengedni senkit".

AZ AB DÖNTÉSÉT A KORMÁNYFŐ ÚGY ÉRTÉKELTE: "A BENNSZÜLÖTTEKET, A BENNSZÜLÖTTEK KULTURÁLIS SZÖVETÉT ALAPJOGI VÉDELEMBEN RÉSZESÍTETTE MAGYARORSZÁGON AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG". 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-25 | 09:00

Az első oltással beoltottak száma 5 026 529 fő, de 3 072 940 fő már a második oltását is megkapta

  • Keddre mindössze 164 új fertőzöttet találtak.
  • 21 fő, többségében idős, krónikus beteg hunyt el.
  • A koronavírus-járvány harmadik hullámának végét jelzik a csökkenő esetszámok.
Bel 2021-06-05 | 09:30

622 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen

  • 5 millió 254 ezer a beoltott, 300 az új fertőzött, elhunyt 24 beteg.
  • 3 966 193 fő már a második oltását is megkapta.
Bel 2022-06-15 | 13:28
Kettős elfogás: 13 migráns a csomagtérben

Kettős elfogás: 13 migráns a csomagtérben

  • A rendőrök 2022. június 15-én 9 óra 10 perckor a 81-es számú főúton, Székesfehérvár külterületén ellenőriztek egy moldáv honosságú gépjárművet és annak 42 éves grúz állampolgárságú sofőrjét, valamint a mellett ülő 42 éves moldáv segítőjét.
  • Járműben rajtuk kívül további 13 férfi utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • A rendőrök a két embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a rendőrségre előállították.
  • A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a migránsokat – meghallgatásukat követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel és társával szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Bel 2022-05-18 | 10:07
Nagykutyák: Összehangolt bűnszövetsegben csempészték a migránsokat

Nagykutyák: Összehangolt bűnszövetsegben csempészték a migránsokat

  • Nyomozók befejezték az ügynek a vizsgálatát, azzal a három gyanúsítottal szemben, akik mintegy félszáz határsértőt csempésztek, vagy azokat megkísérelték elszállítani Nyugat-Európába.
  • A magyar szabályozás szerint: Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.
Bel 2022-04-01 | 12:56
Ismét Pest megyében fogtak el egy 13 fős MigránsTaxit

Ismét Pest megyében fogtak el egy 13 fős MigránsTaxit

  • A Pest megyei rendőrök 2022. április 1-jén n 4 óra 51 perc körül az M0 autóút szigetszentmiklósi pihenőhelyénél vezettek ki egy lengyel honosságú gépjárművet, amelyet egy bolgár férfi vezetett, a járműben 12 külföldi tartózkodott.
  • A magukat afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a bolgár férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-05-13 | 15:37
Álprobléma: 34 fős migránsbanda Szegednél

Álprobléma: 34 fős migránsbanda Szegednél

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel együttműködve 2022. május 13-án 14 óra 50 perckor 34 illegális migránst tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-07-19 | 17:13
Szijjártó utasította az IH vezetőjét, tekintse át, milyen titkosszolgálati művelet lehet a "lehallgatási botrány"

Szijjártó utasította az IH vezetőjét, tekintse át, milyen titkosszolgálati művelet lehet a "lehallgatási botrány"

  • A külügyminiszter megkérdezte az Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt mondta, ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.
Bel 2022-07-07 | 09:33
Ukrán sofőr csempészett 32 illegális migránst

Ukrán sofőr csempészett 32 illegális migránst

  • 2022. július 7-én 7 óra előtt az M30-as autópályán - Ináncs közelében - állítottak meg egy cseh honosságú gépjárművet.
  • Az autót egy ukrán állampolgárságú férfi vezette, amelynek rakterében 32 külföldi tartózkodott.
  • A magukat szír állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, így a rendőrök a sofőrrel együtt előállították őket.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.