Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Budapestiek tüntetnek a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza-botrány, a fővárost irányító baloldali pártok korrupciós ügyei miatt.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt még a napirend megszavazása előtt jelezte: vegyék le a 2022-es büdzséről szóló javaslatot, mert az egy fél évre szóló politikai pamflet, a dokumentum nem alkalmas arra, hogy szakmai szempontok alapján döntsön Budapest jövő évi költségvetéséről. A baloldali többség ezt nem szavazta meg - tudósít a Mandiner.

Ezt követően Kovács Péter, a Városháza-ügy vizsgálóbizottságának elnöke szólalt fel. A fideszes kertvárosi polgármester beszámolt az eddig tapasztaltakról. Mint mondta, három hete állt fel a bizottság, az eddigi tapasztalat pedig az, hogy a baloldal minden erővel hátráltatja az igazság kiderítését.

"Kezdődött mindez azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely csupán három hetet adott a munkák elvégzésére; hogy olyan szálakat akar kivizsgáltatni, mint az orosz titkosszolgálatok beavatkozása; hogy a főjegyző korlátozza a bizottsági elnök munkáját; és hogy egyetlen kulcsfigura sem akar eljönni a meghallgatásokra" – utalt Kovács Péter Bajnai Gordon egykori kormányfőre, Gansperger Gyula és Berki Zsolt üzletemberekre.

A vizsgálóbizottság elnöke kijelentette: a baloldali képviselők megpróbálják összemosni a Városháza eladását az előző városvezetés tevékenységével; olyan személyeket akarnak meghallgatni, akiknek semmi köze nincs a Városháza-ügyhöz. "Amíg Önök lapítanak, vannak, akik dolgoznak. A rendőrség például pártatlanul végzi a munkáját. Lapítanak, félnek, menekülnek" – mondta, azt hangsúlyozva, hogy jó lenne arra koncentrálni: kik a kiszivárgott Anonymus-felvételeken elhangzott cápák, miként működik a korábbi miniszterelnök által is szóba hozott korrupciógyanús "jutalékos rendszer".

Előbb-utóbb ki fog derülni az igazság. Akár az Önök segítségével, akár anélkül" – jegyezte meg. A fentiekre Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás reagált. Mint fogalmazott, a baloldal állította össze a napirendet; az ellenzéki politikusok kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállásának meghosszabbítását; majd feltette a kérdést: "hány vizsgálóbizottság alakult valódi ügyekben?"

Horváth Csaba, Zugló szocialista vezetője kifejtette, reménykedett abban, hogy miután a főpolgármester 1 millió forintos nyomravezetői díjat felajánlott a Városháza-ügyben, Kovács Péter és Láng Zsolt előáll egy perdöntő dokumentummal.

A főpolgármester napirend előtt felszólalásában arról értekezett, választási időszak jön, amely feszült időszak lesz. "Nem a mi szándékunk szerint alakult, hogy a Fővárosi Önkormányzat ilyen mértékben az országos politika színterévé vált. A magyar kormány támadást indított a Fővárosi Önkormányzat ellen, mert nem tudják elfogadni, hogy az önkormányzat helyhatóság és nem helytartóság" – mondta, hozzáfűzve: a kabinet a pénzek és a becsületük elvételével harcol ellenük. Jelezte, a most tárgyalandó budapesti büdzsé annak a lenyomata, hogy a kormány miként próbálja ellehetetleníteni a főváros működését.

"Bármilyen nyomás alá helyeznek minket, én tűzbe teszem a kezem minden kollégámért. (...) El a kezekkel Budapest adóbevételéről, el a kezekkel a Budapestet tisztességesen szolgáló politikusok becsületéről!" – jelentette ki a baloldali városvezető.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre reagálva közölte: "Karácsony Gergely egy kétszínű játékot játszik Budapest életében. Egyrészt elhiteti, hogy ő maga egy szegény, megbántott fiú, akit a jószándék vezérel – holott szó sincs erről, épp ellenkezőleg: a főpolgármester az, aki nem akar a kormánnyal együttműködni. Ön az, aki hídfőállásokat állít, (…) Ön idézi elő a hadiállapotot" – tette hozzá Láng Zsolt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a 2022-es költségvetés vitája előtt szót ejtett a hétfői, Városháza-ügyben tartott házkutatásokról. "Egyikőjüknek sem kívánom, hogy a családjukat vegzálják" – utalt arra, hogy a nyomozó hatóság a házában is vizsgálódott. Hangsúlyozta, nem viszi haza a munkáját, az irodájában tárolt számítógépét és telefonját másolták le.

Vita a büdzséről

Az általános főpolgármester-helyettes a vitában elismerte, ugyan instabil lábakon áll a büdzsé, azonban a dokumentumtervezet arról szól, hogy béremeléssel segítik a főváros dolgozóit, hogy zöldfejlesztéseket hajtsanak végre. "2022 szóljon az emberi erőforrásról" – jelentette ki.

Kovács Péter ugyanakkor több alkalommal is azt hangsúlyozta, a baloldali városvezetés úgy beszél kivéreztetésről, hogy a kormányzati működési támogatás 2022-ben is növekszik, a hipa-bevétel pedig a járvány előtti szintet is meghaladhatja. "Ez egy kamuvárosvezetés kamuköltségvetése" – fűzte hozzá, megjegyezve: a BKV-nek például azért kell többlet forrást biztosítania a Fővárosnak, mert Karácsony Gergelyék bevezették a 14 éven aluliak számára az ingyenes tömegközlekedést.

Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd a vita folyamán rákérdezett a főjegyzőnél: lehet-e ebben a formában tárgyalni a költségvetésről; mi fog történni az áprilist követő hónapokban; s hogy jogszerű-e ez az eljárás annak fényében, hogy a főpolgármester és helyettese is féléves büdzsét emlegetett? A jegyző a városvezetőkkel szemben arról beszélt, ez egy egész éves költségvetési terv, épp ezért tárgyalható és jogszerű folyamat zajlik.

A kormánypártok frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva kifejtette, miközben az ellenzéki polgármesterek arról beszélnek, miért rettenetes a helyzet, a számokról kéne tényszerűen tárgyalni. V. Naszályi Márta budavári polgármester felszólalásához pedig azt fűzte hozzá Láng Zsolt: a Fidesz-KDNP is meg akarja emelni a fővárosi dolgozók fizetését, csakhogy ezt januárban is lehetne – érdemben – tárgyalni, ezért javasolták a büdzsé vitájának napirendről való levételét.

A 2022-es büdzsét 18 igen 11 nem ellenében megszavazták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-11-15 | 12:41
Súlyos jogsértések Budapest használt-villamos tendere körül

Súlyos jogsértések Budapest használt-villamos tendere körül

 • Karácsony szerint - aki egyszemélyben döntött a beszerzésről -, minden teljesen rendben van.
 • Mondja ezt azt követően, hogy két hétig hazudozotott a Városháza tervezett eladásáról.
Botrány 2021-07-27 | 12:56
Fióktelep-váltásokkal trükköztek a Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló cégnél, hogy EU-s forrásokat nyerhessenek el

Fióktelep-váltásokkal trükköztek a Cseh Katalin ügyvezetése alatt álló cégnél, hogy EU-s forrásokat nyerhessenek el

 • Egy rejtélyes Anonymous-álarcos alak vezette rá az újságírókat arra, a momentumos Cseh Katalin kettős játékot játszik.
 • Útmutatásai alapján derült ki, hogy Cseh Katalin és családi vállalkozásához köthető cégháló 4,7 milliárd forint értékben nyert uniós támogatást.
 • Az origo korábban arról írt, hogy a cégek közbeszerzéseken is összejátszhattak. Cikkük megjelenése után a GVH és a Közbeszerzési Hatóság is eljárást indított.
 • A Pesti Srácok pedig bebizonyította, hogy a cégek rendszeresen egyszerre változtattak telephelyet, akár a pályázati kiírásoknak megfelelően.
 • Időközben Cseh Katalin elismerte, hogy maga is adott be pályázatot, azonban azt is állította, hogy nem történt semmi szabálytalan.
 • A BENNFENTES arról is írt, hogy nem ez volt a családi Pannónia Nyomda Kft. első botránya, korábban a Momentumtól is kaptak megbízásokat a 2018-as kampányban, amely pénzekkel nem tudott megfelelően elszámolni a párt.
 • A Demokrata hétfőn megírta: az olimpiaellenes Cseh Katalin a budapesti olimpián is nyerészkedett.
 • Ma a Magyar Nemzet hozta ki a hivatalos cégadatok alapján: a Cseh Katalin ügyvezette Pannónia Nyomda Kft. is úgy váltott fióktelepet, ahogyan az az EU-s támogatások maximalizálásához kellett.
 • A dokumentumok javarészén Cseh Katalin aláírása áll.
Botrány 2022-03-28 | 19:06
Bokros Lajos: a választások után hozzá kell nyúlni a rezsicsökkentéshez

Bokros Lajos: a választások után hozzá kell nyúlni a rezsicsökkentéshez

 • A Bokros-csomag névadója azt is elmondta, a 13. havi nyugdíj sem jár.
Botrány 2022-02-19 | 16:28
Óriási botrány Vácott: nők és kiskorúak megerőszakolásáról fantáziált újságjában a jobbikos képviselő

Óriási botrány Vácott: nők és kiskorúak megerőszakolásáról fantáziált újságjában a jobbikos képviselő

 • Egészen döbbenetes "újságokat" hozott nyilvánosságra a Váci Anonymus néven jegyzett honlap.
 • Fehér Zsolt veterán jobbikos képviselő saját készítésű fekete-fehér periodikáit, ezeket Zsizsik néven jegyezte a képviselő.
 • Az újságban válogatott és gyomorforgató írások vannak nők megerőszakolásáról, pedofil erőszakról, csecsemők megbecstelenítéséről, pisi- és kakiszexről.
 • A héten ez a második botrány, hogy egy ellenzéki képviselőről, képviselő-jelöltről kiderül: nemhogy helye nincs a közéletben, de mindenki jobban járna, ha kezeltetné magát.
Botrány 2021-08-06 | 18:28
Karácsony visszaengedte az italozó hajléktalanokat az Örs vezér terére, akik gyorsan le is rohasztották azt

Karácsony visszaengedte az italozó hajléktalanokat az Örs vezér terére, akik gyorsan le is rohasztották azt

 • A 2014-ig hatalmon lévő jobboldal Zuglóban önkormányzati rendeletben titltotta meg a közterületen történő életvitelszerű tartózkodást, akkor egy pár évre rend volt az Örsön.
 • Majd jött Karácsony Gergely, aki zuglói polgármesterként a baloldali többség segítségével leseperte a rendeletet.
 • Mostanra visszafoglalták az Örs vezér terét és az aluljárót a hajéktalanok, akik sokszor összeszarva és behugyozva, öntudatlanul fetrengenek az aluljáróban.
 • Budapest mindenkié.
Botrány 2022-03-02 | 20:31
Karácsony tolmácsa egy New York-i felhőkarcoló tetején él

Karácsony tolmácsa egy New York-i felhőkarcoló tetején él

 • Korányi Dávid Gyurcsány alatt kezdte a szakmát, majd szolgálta Bajnait is.
 • Hivatalosan ő Karácsony külpolitikai tanácsadója, de leginkább tolmácskodik neki, mert a Főpolgármester továbbra sem beszél egy mukkot sem angolul.
 • A Metropol kiderítette, Korányi egy New York-i felhőkarcoló tetején múlatja hétköznapjait, miközben Budapesttől egymilliót kap a tanácsadásaiért.
 • Ami a legtöbbször az, hogy szépen beszéljen Karácsony mellett angolul, aki szégyenszemre továbbra is csak makogni tud nemzetközi rendezvényeken is.
 • Korányi arról is híres még, hogy a híres maneken, Mihalik Enikő híres férje.
Botrány 2022-01-31 | 13:18
Óbuda főkertésze Orbán és Kásler akasztásáról fantáziál

Óbuda főkertésze Orbán és Kásler akasztásáról fantáziál

 • A Momentum helyi kultúrpolitiksua pedig lájkolta a bejegyzést.
 • Ilyen a szeretet hatalma a baloldalon.