Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Budapestiek tüntetnek a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza-botrány, a fővárost irányító baloldali pártok korrupciós ügyei miatt.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt még a napirend megszavazása előtt jelezte: vegyék le a 2022-es büdzséről szóló javaslatot, mert az egy fél évre szóló politikai pamflet, a dokumentum nem alkalmas arra, hogy szakmai szempontok alapján döntsön Budapest jövő évi költségvetéséről. A baloldali többség ezt nem szavazta meg - tudósít a Mandiner.

Ezt követően Kovács Péter, a Városháza-ügy vizsgálóbizottságának elnöke szólalt fel. A fideszes kertvárosi polgármester beszámolt az eddig tapasztaltakról. Mint mondta, három hete állt fel a bizottság, az eddigi tapasztalat pedig az, hogy a baloldal minden erővel hátráltatja az igazság kiderítését.

"Kezdődött mindez azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely csupán három hetet adott a munkák elvégzésére; hogy olyan szálakat akar kivizsgáltatni, mint az orosz titkosszolgálatok beavatkozása; hogy a főjegyző korlátozza a bizottsági elnök munkáját; és hogy egyetlen kulcsfigura sem akar eljönni a meghallgatásokra" – utalt Kovács Péter Bajnai Gordon egykori kormányfőre, Gansperger Gyula és Berki Zsolt üzletemberekre.

A vizsgálóbizottság elnöke kijelentette: a baloldali képviselők megpróbálják összemosni a Városháza eladását az előző városvezetés tevékenységével; olyan személyeket akarnak meghallgatni, akiknek semmi köze nincs a Városháza-ügyhöz. "Amíg Önök lapítanak, vannak, akik dolgoznak. A rendőrség például pártatlanul végzi a munkáját. Lapítanak, félnek, menekülnek" – mondta, azt hangsúlyozva, hogy jó lenne arra koncentrálni: kik a kiszivárgott Anonymus-felvételeken elhangzott cápák, miként működik a korábbi miniszterelnök által is szóba hozott korrupciógyanús "jutalékos rendszer".

Előbb-utóbb ki fog derülni az igazság. Akár az Önök segítségével, akár anélkül" – jegyezte meg. A fentiekre Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás reagált. Mint fogalmazott, a baloldal állította össze a napirendet; az ellenzéki politikusok kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállásának meghosszabbítását; majd feltette a kérdést: "hány vizsgálóbizottság alakult valódi ügyekben?"

Horváth Csaba, Zugló szocialista vezetője kifejtette, reménykedett abban, hogy miután a főpolgármester 1 millió forintos nyomravezetői díjat felajánlott a Városháza-ügyben, Kovács Péter és Láng Zsolt előáll egy perdöntő dokumentummal.

A főpolgármester napirend előtt felszólalásában arról értekezett, választási időszak jön, amely feszült időszak lesz. "Nem a mi szándékunk szerint alakult, hogy a Fővárosi Önkormányzat ilyen mértékben az országos politika színterévé vált. A magyar kormány támadást indított a Fővárosi Önkormányzat ellen, mert nem tudják elfogadni, hogy az önkormányzat helyhatóság és nem helytartóság" – mondta, hozzáfűzve: a kabinet a pénzek és a becsületük elvételével harcol ellenük. Jelezte, a most tárgyalandó budapesti büdzsé annak a lenyomata, hogy a kormány miként próbálja ellehetetleníteni a főváros működését.

"Bármilyen nyomás alá helyeznek minket, én tűzbe teszem a kezem minden kollégámért. (...) El a kezekkel Budapest adóbevételéről, el a kezekkel a Budapestet tisztességesen szolgáló politikusok becsületéről!" – jelentette ki a baloldali városvezető.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre reagálva közölte: "Karácsony Gergely egy kétszínű játékot játszik Budapest életében. Egyrészt elhiteti, hogy ő maga egy szegény, megbántott fiú, akit a jószándék vezérel – holott szó sincs erről, épp ellenkezőleg: a főpolgármester az, aki nem akar a kormánnyal együttműködni. Ön az, aki hídfőállásokat állít, (…) Ön idézi elő a hadiállapotot" – tette hozzá Láng Zsolt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a 2022-es költségvetés vitája előtt szót ejtett a hétfői, Városháza-ügyben tartott házkutatásokról. "Egyikőjüknek sem kívánom, hogy a családjukat vegzálják" – utalt arra, hogy a nyomozó hatóság a házában is vizsgálódott. Hangsúlyozta, nem viszi haza a munkáját, az irodájában tárolt számítógépét és telefonját másolták le.

Vita a büdzséről

Az általános főpolgármester-helyettes a vitában elismerte, ugyan instabil lábakon áll a büdzsé, azonban a dokumentumtervezet arról szól, hogy béremeléssel segítik a főváros dolgozóit, hogy zöldfejlesztéseket hajtsanak végre. "2022 szóljon az emberi erőforrásról" – jelentette ki.

Kovács Péter ugyanakkor több alkalommal is azt hangsúlyozta, a baloldali városvezetés úgy beszél kivéreztetésről, hogy a kormányzati működési támogatás 2022-ben is növekszik, a hipa-bevétel pedig a járvány előtti szintet is meghaladhatja. "Ez egy kamuvárosvezetés kamuköltségvetése" – fűzte hozzá, megjegyezve: a BKV-nek például azért kell többlet forrást biztosítania a Fővárosnak, mert Karácsony Gergelyék bevezették a 14 éven aluliak számára az ingyenes tömegközlekedést.

Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd a vita folyamán rákérdezett a főjegyzőnél: lehet-e ebben a formában tárgyalni a költségvetésről; mi fog történni az áprilist követő hónapokban; s hogy jogszerű-e ez az eljárás annak fényében, hogy a főpolgármester és helyettese is féléves büdzsét emlegetett? A jegyző a városvezetőkkel szemben arról beszélt, ez egy egész éves költségvetési terv, épp ezért tárgyalható és jogszerű folyamat zajlik.

A kormánypártok frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva kifejtette, miközben az ellenzéki polgármesterek arról beszélnek, miért rettenetes a helyzet, a számokról kéne tényszerűen tárgyalni. V. Naszályi Márta budavári polgármester felszólalásához pedig azt fűzte hozzá Láng Zsolt: a Fidesz-KDNP is meg akarja emelni a fővárosi dolgozók fizetését, csakhogy ezt januárban is lehetne – érdemben – tárgyalni, ezért javasolták a büdzsé vitájának napirendről való levételét.

A 2022-es büdzsét 18 igen 11 nem ellenében megszavazták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-05-11 | 16:05
Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

Kínos: ez gyors lebukás volt, mert az internet nem felejt - hiába állítja ellenkezőjét, egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsonynak nincsen nyelvvizsgája

 • A testszégyenítés-botrányt az angol nyelvtudás vagy annak hiánya körüli botrány váltotta fel a napokban.
 • Karácsony tegnap azzal mentegetőzött, a miniszterelnök beszélt angolja feltehetően jobb, mint az övé.
 • A Főpolgármester egy középfokú egyetemi nyelvvizsgára hivatkozott hétfőn.
 • Csakhogy egy korábbi párbeszédes nyilatkozat szerint Karácsony a középfokú nyelvvizsgát sem szerezte meg.
 • Értelmszerűen tehát papírja sem lehet a nyelvtudásáról.
Botrány 2021-10-14 | 21:19
Karácsonyt mégsem zsarolták SMS-ben

Karácsonyt mégsem zsarolták SMS-ben

 • Fél napokat se érnek már Karácsony szavai - képtelenség eldönteni, mikor hazudozik az előválasztásba belebukott Főpolgármester.
Botrány 2021-05-19 | 15:20
Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

 • Ezt is megértük Európa perifériáján: a migránsokkal úgy bánnak, mint a lábasjószágokkal.
 • Oda hajtják őket, ahol zűrzavart kell kelteni, bosszúból.
Botrány 2021-09-23 | 10:05
Karácsony jó előre ismeri az Európai Bíróság ítéletét?

Karácsony jó előre ismeri az Európai Bíróság ítéletét?

 • Egy ideje az tartja lázban az ellenzéket, hogy ha sikerül magukat kormányra verekedni, akkor feles többséggel akarnak kétharmados szabályokon változtatni.
 • Azt is hangoztatják, "kukába dobják" az egyébként eljárásjogi és minden más értelemben szabályosan elfogadott és érvényes Alaptörvényt.
 • Karácsony egy rádióinterjúban tovább ment, azt kotyogta ki, hamarosan megszülethet az Európai Bíróságon egy döntés, amely azt fogja kimondani, hogy a magyar kormány leépítette a jogállamot, és a működése nem összeegyeztethető az uniós alapértékekkel.
 • Azon túl, hogy ez egy marhaság, igazi skndallum, hogy egy jelenleg is hivatalban lévő ellenzéki politikus (Főpolgármester), aki a legfőbb hatalomra pályázik (miniszterelnök akar lenni), hamarabb értesül az Európai Bíróság ítéletéről, mint a magyar állam.
 • Ez arra bizonyíték, hogy Brüsszel a baloldali ellenzék kampányát segíti: mind a Bizottság, mind a Bíróság azt akarja, ha egy baloldali koalíció váltaná a jelenlegi Orbán-kormányt.
 • De az is benne van a pakliban, hogy a hazai baloldali hálózat diktálja az ítéletet a legfőbb európai bíróságnak.
Botrány 2021-09-22 | 19:50
Náci karlendítését integetésnek hazudja a DK támogatta jobbikos jelölt

Náci karlendítését integetésnek hazudja a DK támogatta jobbikos jelölt

 • Közben eléggé náci karlendítésnek tűnik az egész.
 • Ózd jobbikos alpolgármesterét a Demokratikus Koalíció is támogatja.
 • Úgy tűnik, akit a DK a keblére ölel, az majdnem úgy hazudik, mint Gyurcsány.
Botrány 2021-10-05 | 15:25
Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

 • Előbb aljas rágalomnak tartotta, hogy karlengetne, most újabb magyarázattal állt elő az előválasztáson vesztes ózdi jobbikos.
 • Illuminált állapotban volt - mondja.
 • A mosakodásban továbbra is hű partnere az ellenzéki propagandamédia.
 • Kérdés, ki az, aki Holokauszt-múzeumba jár részegen?
Botrány 2021-07-24 | 14:21
Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton

Emberkísérlet: súlyos pszichiátriai problémákba nyúlnak bele a transzaktivisták Nyugaton

 • Az eredmény pedig félrediagnosztizált gyerekek tömege, akik később megbánják a nemváltó-műtéteket.
 • Sokan közülük öngyilkosok lesznek a nemváltást követően.
 • Sokáig azonban hiába kongatták a vészharangot elismert pszichiáterek és pszichózis-kutatók, a transzaktivisták őrjöngése elnyomta a hangjukat.
 • Svédországban az életben maradt, nemváltáson átesett fiatal felnőttek már úgy fogalmaznak, felhasználták őket egy "tudományos alapokat nélkülözö, embertelen kísérlet tengerimalacaiként".
 • Az eredmény: 10 év alatt 1500%-os növekedés a transzneműek számában.