Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Budapestiek tüntetnek a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza-botrány, a fővárost irányító baloldali pártok korrupciós ügyei miatt.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt még a napirend megszavazása előtt jelezte: vegyék le a 2022-es büdzséről szóló javaslatot, mert az egy fél évre szóló politikai pamflet, a dokumentum nem alkalmas arra, hogy szakmai szempontok alapján döntsön Budapest jövő évi költségvetéséről. A baloldali többség ezt nem szavazta meg - tudósít a Mandiner.

Ezt követően Kovács Péter, a Városháza-ügy vizsgálóbizottságának elnöke szólalt fel. A fideszes kertvárosi polgármester beszámolt az eddig tapasztaltakról. Mint mondta, három hete állt fel a bizottság, az eddigi tapasztalat pedig az, hogy a baloldal minden erővel hátráltatja az igazság kiderítését.

"Kezdődött mindez azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely csupán három hetet adott a munkák elvégzésére; hogy olyan szálakat akar kivizsgáltatni, mint az orosz titkosszolgálatok beavatkozása; hogy a főjegyző korlátozza a bizottsági elnök munkáját; és hogy egyetlen kulcsfigura sem akar eljönni a meghallgatásokra" – utalt Kovács Péter Bajnai Gordon egykori kormányfőre, Gansperger Gyula és Berki Zsolt üzletemberekre.

A vizsgálóbizottság elnöke kijelentette: a baloldali képviselők megpróbálják összemosni a Városháza eladását az előző városvezetés tevékenységével; olyan személyeket akarnak meghallgatni, akiknek semmi köze nincs a Városháza-ügyhöz. "Amíg Önök lapítanak, vannak, akik dolgoznak. A rendőrség például pártatlanul végzi a munkáját. Lapítanak, félnek, menekülnek" – mondta, azt hangsúlyozva, hogy jó lenne arra koncentrálni: kik a kiszivárgott Anonymus-felvételeken elhangzott cápák, miként működik a korábbi miniszterelnök által is szóba hozott korrupciógyanús "jutalékos rendszer".

Előbb-utóbb ki fog derülni az igazság. Akár az Önök segítségével, akár anélkül" – jegyezte meg. A fentiekre Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás reagált. Mint fogalmazott, a baloldal állította össze a napirendet; az ellenzéki politikusok kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállásának meghosszabbítását; majd feltette a kérdést: "hány vizsgálóbizottság alakult valódi ügyekben?"

Horváth Csaba, Zugló szocialista vezetője kifejtette, reménykedett abban, hogy miután a főpolgármester 1 millió forintos nyomravezetői díjat felajánlott a Városháza-ügyben, Kovács Péter és Láng Zsolt előáll egy perdöntő dokumentummal.

A főpolgármester napirend előtt felszólalásában arról értekezett, választási időszak jön, amely feszült időszak lesz. "Nem a mi szándékunk szerint alakult, hogy a Fővárosi Önkormányzat ilyen mértékben az országos politika színterévé vált. A magyar kormány támadást indított a Fővárosi Önkormányzat ellen, mert nem tudják elfogadni, hogy az önkormányzat helyhatóság és nem helytartóság" – mondta, hozzáfűzve: a kabinet a pénzek és a becsületük elvételével harcol ellenük. Jelezte, a most tárgyalandó budapesti büdzsé annak a lenyomata, hogy a kormány miként próbálja ellehetetleníteni a főváros működését.

"Bármilyen nyomás alá helyeznek minket, én tűzbe teszem a kezem minden kollégámért. (...) El a kezekkel Budapest adóbevételéről, el a kezekkel a Budapestet tisztességesen szolgáló politikusok becsületéről!" – jelentette ki a baloldali városvezető.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre reagálva közölte: "Karácsony Gergely egy kétszínű játékot játszik Budapest életében. Egyrészt elhiteti, hogy ő maga egy szegény, megbántott fiú, akit a jószándék vezérel – holott szó sincs erről, épp ellenkezőleg: a főpolgármester az, aki nem akar a kormánnyal együttműködni. Ön az, aki hídfőállásokat állít, (…) Ön idézi elő a hadiállapotot" – tette hozzá Láng Zsolt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a 2022-es költségvetés vitája előtt szót ejtett a hétfői, Városháza-ügyben tartott házkutatásokról. "Egyikőjüknek sem kívánom, hogy a családjukat vegzálják" – utalt arra, hogy a nyomozó hatóság a házában is vizsgálódott. Hangsúlyozta, nem viszi haza a munkáját, az irodájában tárolt számítógépét és telefonját másolták le.

Vita a büdzséről

Az általános főpolgármester-helyettes a vitában elismerte, ugyan instabil lábakon áll a büdzsé, azonban a dokumentumtervezet arról szól, hogy béremeléssel segítik a főváros dolgozóit, hogy zöldfejlesztéseket hajtsanak végre. "2022 szóljon az emberi erőforrásról" – jelentette ki.

Kovács Péter ugyanakkor több alkalommal is azt hangsúlyozta, a baloldali városvezetés úgy beszél kivéreztetésről, hogy a kormányzati működési támogatás 2022-ben is növekszik, a hipa-bevétel pedig a járvány előtti szintet is meghaladhatja. "Ez egy kamuvárosvezetés kamuköltségvetése" – fűzte hozzá, megjegyezve: a BKV-nek például azért kell többlet forrást biztosítania a Fővárosnak, mert Karácsony Gergelyék bevezették a 14 éven aluliak számára az ingyenes tömegközlekedést.

Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd a vita folyamán rákérdezett a főjegyzőnél: lehet-e ebben a formában tárgyalni a költségvetésről; mi fog történni az áprilist követő hónapokban; s hogy jogszerű-e ez az eljárás annak fényében, hogy a főpolgármester és helyettese is féléves büdzsét emlegetett? A jegyző a városvezetőkkel szemben arról beszélt, ez egy egész éves költségvetési terv, épp ezért tárgyalható és jogszerű folyamat zajlik.

A kormánypártok frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva kifejtette, miközben az ellenzéki polgármesterek arról beszélnek, miért rettenetes a helyzet, a számokról kéne tényszerűen tárgyalni. V. Naszályi Márta budavári polgármester felszólalásához pedig azt fűzte hozzá Láng Zsolt: a Fidesz-KDNP is meg akarja emelni a fővárosi dolgozók fizetését, csakhogy ezt januárban is lehetne – érdemben – tárgyalni, ezért javasolták a büdzsé vitájának napirendről való levételét.

A 2022-es büdzsét 18 igen 11 nem ellenében megszavazták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-12-13 | 17:07
Karácsony berezelt: megcsapta az üzérkedés és a hűtlen kezelés szele

Karácsony berezelt: megcsapta az üzérkedés és a hűtlen kezelés szele

 • Nagyon megrémült a Főpolgármester, hogy a 14 feljelentés miatt, ami a Városháza-ügyben érkezett, házkutatásokat tartott a rendőrség.
 • Minden bizonnyal azt gondolta, neki annyi a szerepe Budapest élén, hogy vigyorogjon és dacoljon a kormánnyal, több felelőssége nincs is.
Botrány 2021-05-31 | 16:52
Nem tudtak hibázni, fővárosi maszkmutyi, III. rész: Karácsonyék maszkbeszerzésén a Rotatech Kft. a sebészeti maszkokat árazta túl, a Business Rally Kft. pedig az FFP2 maszkokét, így a Rotatech szállította az FFP2-, míg a Business Rally a sebészeti maszkokat

Nem tudtak hibázni, fővárosi maszkmutyi, III. rész: Karácsonyék maszkbeszerzésén a Rotatech Kft. a sebészeti maszkokat árazta túl, a Business Rally Kft. pedig az FFP2 maszkokét, így a Rotatech szállította az FFP2-, míg a Business Rally a sebészeti maszkokat

 • Cikksorozatban ismertetjük a Főváros 2020-as maszkbeszerzéseit - III. rész.
 • A vizsgálódás során különös mintázatra figyelt fel a BENNFENTES: a Főváros 2020 márciusi maszkbeszerzése teljesen lezsírozottnak tűnik.
 • A Rotatech Kft. és a Business Rally Kft. is érvényes ajánlatot nyújtott be sebészeti- és FFP2 maszkbeszerzésre is.
 • Csakhogy a Rotatech a sebészeti maszkokat árazta túl az ajánlatában, a Business Rally Kft. pedig az FFP2 maszkokét.
 • Így a Rotatech szállíthatta az FFP2 maszkokat, és a Business Rally a sebészeti maszkokat.
 • A beszerzés külön érdekessége, hogy az összes többi ajánlattevő érvénytelen ajánlatot tett - alaki és formai hibák miatt kizárták őket az eljárásból.
 • Mintha csak szándékosan az lett volna a cél, mindenképpen a Rotatech Kft. nyerje el az FFP2 maszkszállítást, és a Business Rally a sebészeti maszk-beszállítást.
Botrány 2021-06-30 | 14:24
Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették

Nonszensz: a német média azzal mentegeti a würzburgi gyilkos késelés elkövetőjét, hogy német szélsőjobboldaliak megijesztették

 • Állítólag az iszlamista szomáliai afgán barátját német neonácik megverték 2018-ban Chemnitzben.
 • Ő el tudott futni, de nagyon megijedt, és rettegett a városban.
 • Innen csak egy lépésre van attól a német tömegmédia, hogy a gyilkos késelőt állítsa be áldozatként, akit a szélsőjobboldal annyira traumatizált, hogy kést kellett rántania, és öldöklésbe kellett kezdenie Würzburg belvárosában.
Botrány 2021-06-30 | 15:46
A Miss Nevada győztese egy férfi

A Miss Nevada győztese egy férfi

 • Ő az első transznemű nő (értsd átoperált férfi), aki megnyerte a Miss Nevada USA szépségversenyt.
Botrány 2022-02-25 | 16:21
Poligráfos vizsgálat igazolja, hogy kapott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba

Poligráfos vizsgálat igazolja, hogy kapott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba

 • Fuzik Zsolt, a SIS Parking Kft. egyik vezetője vállalta a hazugságvizsgálatot.
Botrány 2022-02-11 | 11:55
Botka László bizalmasa 271 milliót csalt el a vád szerint

Botka László bizalmasa 271 milliót csalt el a vád szerint

 • Joób Márton egykori MSZP-s, majd Összefogás Szegedért színeiben induló önkormányzati képviselő és városi tanácsnok egy olyan céghálót üzemeltetett, amelynek egyes részei teljesen fiktív vállalkozások voltak.
 • Az egykori MSZP-s képviselő Botka László szegedi polgármester bizalmasa volt.
Botrány 2021-09-15 | 10:56
Aranyélet: százmilliós adótartozások és bedöntött cégek a Cseh-családnál

Aranyélet: százmilliós adótartozások és bedöntött cégek a Cseh-családnál

 • Cseh Katka egész politikai pályafutását az állítólagos fideszes korrupció miatti aggodalmaskodásra fűzte fel.
 • Kár, hogy a családi cégek bűzlenek a trükkösen megszerzett uniós millióktól, és a 100 millió feletti adótartozásoktól.
 • És még mindig nem látszik a botránysorozat vége.