Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Anonymus-maszkos tüntetők fogadták Karácsonyt

Budapestiek tüntetnek a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza-botrány, a fővárost irányító baloldali pártok korrupciós ügyei miatt.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt még a napirend megszavazása előtt jelezte: vegyék le a 2022-es büdzséről szóló javaslatot, mert az egy fél évre szóló politikai pamflet, a dokumentum nem alkalmas arra, hogy szakmai szempontok alapján döntsön Budapest jövő évi költségvetéséről. A baloldali többség ezt nem szavazta meg - tudósít a Mandiner.

Ezt követően Kovács Péter, a Városháza-ügy vizsgálóbizottságának elnöke szólalt fel. A fideszes kertvárosi polgármester beszámolt az eddig tapasztaltakról. Mint mondta, három hete állt fel a bizottság, az eddigi tapasztalat pedig az, hogy a baloldal minden erővel hátráltatja az igazság kiderítését.

"Kezdődött mindez azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy olyan határozatot fogadott el, amely csupán három hetet adott a munkák elvégzésére; hogy olyan szálakat akar kivizsgáltatni, mint az orosz titkosszolgálatok beavatkozása; hogy a főjegyző korlátozza a bizottsági elnök munkáját; és hogy egyetlen kulcsfigura sem akar eljönni a meghallgatásokra" – utalt Kovács Péter Bajnai Gordon egykori kormányfőre, Gansperger Gyula és Berki Zsolt üzletemberekre.

A vizsgálóbizottság elnöke kijelentette: a baloldali képviselők megpróbálják összemosni a Városháza eladását az előző városvezetés tevékenységével; olyan személyeket akarnak meghallgatni, akiknek semmi köze nincs a Városháza-ügyhöz. "Amíg Önök lapítanak, vannak, akik dolgoznak. A rendőrség például pártatlanul végzi a munkáját. Lapítanak, félnek, menekülnek" – mondta, azt hangsúlyozva, hogy jó lenne arra koncentrálni: kik a kiszivárgott Anonymus-felvételeken elhangzott cápák, miként működik a korábbi miniszterelnök által is szóba hozott korrupciógyanús "jutalékos rendszer".

Előbb-utóbb ki fog derülni az igazság. Akár az Önök segítségével, akár anélkül" – jegyezte meg. A fentiekre Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás reagált. Mint fogalmazott, a baloldal állította össze a napirendet; az ellenzéki politikusok kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállásának meghosszabbítását; majd feltette a kérdést: "hány vizsgálóbizottság alakult valódi ügyekben?"

Horváth Csaba, Zugló szocialista vezetője kifejtette, reménykedett abban, hogy miután a főpolgármester 1 millió forintos nyomravezetői díjat felajánlott a Városháza-ügyben, Kovács Péter és Láng Zsolt előáll egy perdöntő dokumentummal.

A főpolgármester napirend előtt felszólalásában arról értekezett, választási időszak jön, amely feszült időszak lesz. "Nem a mi szándékunk szerint alakult, hogy a Fővárosi Önkormányzat ilyen mértékben az országos politika színterévé vált. A magyar kormány támadást indított a Fővárosi Önkormányzat ellen, mert nem tudják elfogadni, hogy az önkormányzat helyhatóság és nem helytartóság" – mondta, hozzáfűzve: a kabinet a pénzek és a becsületük elvételével harcol ellenük. Jelezte, a most tárgyalandó budapesti büdzsé annak a lenyomata, hogy a kormány miként próbálja ellehetetleníteni a főváros működését.

"Bármilyen nyomás alá helyeznek minket, én tűzbe teszem a kezem minden kollégámért. (...) El a kezekkel Budapest adóbevételéről, el a kezekkel a Budapestet tisztességesen szolgáló politikusok becsületéről!" – jelentette ki a baloldali városvezető.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője erre reagálva közölte: "Karácsony Gergely egy kétszínű játékot játszik Budapest életében. Egyrészt elhiteti, hogy ő maga egy szegény, megbántott fiú, akit a jószándék vezérel – holott szó sincs erről, épp ellenkezőleg: a főpolgármester az, aki nem akar a kormánnyal együttműködni. Ön az, aki hídfőállásokat állít, (…) Ön idézi elő a hadiállapotot" – tette hozzá Láng Zsolt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a 2022-es költségvetés vitája előtt szót ejtett a hétfői, Városháza-ügyben tartott házkutatásokról. "Egyikőjüknek sem kívánom, hogy a családjukat vegzálják" – utalt arra, hogy a nyomozó hatóság a házában is vizsgálódott. Hangsúlyozta, nem viszi haza a munkáját, az irodájában tárolt számítógépét és telefonját másolták le.

Vita a büdzséről

Az általános főpolgármester-helyettes a vitában elismerte, ugyan instabil lábakon áll a büdzsé, azonban a dokumentumtervezet arról szól, hogy béremeléssel segítik a főváros dolgozóit, hogy zöldfejlesztéseket hajtsanak végre. "2022 szóljon az emberi erőforrásról" – jelentette ki.

Kovács Péter ugyanakkor több alkalommal is azt hangsúlyozta, a baloldali városvezetés úgy beszél kivéreztetésről, hogy a kormányzati működési támogatás 2022-ben is növekszik, a hipa-bevétel pedig a járvány előtti szintet is meghaladhatja. "Ez egy kamuvárosvezetés kamuköltségvetése" – fűzte hozzá, megjegyezve: a BKV-nek például azért kell többlet forrást biztosítania a Fővárosnak, mert Karácsony Gergelyék bevezették a 14 éven aluliak számára az ingyenes tömegközlekedést.

Csepel fideszes polgármestere, Borbély Lénárd a vita folyamán rákérdezett a főjegyzőnél: lehet-e ebben a formában tárgyalni a költségvetésről; mi fog történni az áprilist követő hónapokban; s hogy jogszerű-e ez az eljárás annak fényében, hogy a főpolgármester és helyettese is féléves büdzsét emlegetett? A jegyző a városvezetőkkel szemben arról beszélt, ez egy egész éves költségvetési terv, épp ezért tárgyalható és jogszerű folyamat zajlik.

A kormánypártok frakcióvezetője az elhangzottakra reagálva kifejtette, miközben az ellenzéki polgármesterek arról beszélnek, miért rettenetes a helyzet, a számokról kéne tényszerűen tárgyalni. V. Naszályi Márta budavári polgármester felszólalásához pedig azt fűzte hozzá Láng Zsolt: a Fidesz-KDNP is meg akarja emelni a fővárosi dolgozók fizetését, csakhogy ezt januárban is lehetne – érdemben – tárgyalni, ezért javasolták a büdzsé vitájának napirendről való levételét.

A 2022-es büdzsét 18 igen 11 nem ellenében megszavazták.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-27 | 13:42
Felháborodás: a hiperpasszív Karácsony belepisált a szenteltvízbe

Felháborodás: a hiperpasszív Karácsony belepisált a szenteltvízbe

 • Karácsony azt mondta a Magyar Zene Házáról, hogy parkban építkezni olyan, mint belepisálni a szenteltvízbe.
 • Bunkó megjegyzése miatt bocsánatkérésre szólítják fel a hiperérzéketlen Karácsonyt a keresztény értelmiségiek.
Botrány 2021-08-25 | 13:24
Nesze neked adatvédelem: Szegeden úgy pózoltak az előválasztási ívekkel, hogy látszottak a fotón a személyes adatok

Nesze neked adatvédelem: Szegeden úgy pózoltak az előválasztási ívekkel, hogy látszottak a fotón a személyes adatok

 • Ha ez a Fidesznél történik meg, hetekig cikkez róla az ellenzéki propagandamédia.
 • Az ellenzék nyíltan listázza a támogatóit, ahogyan arról a BENNFENTES is írt.
Botrány 2022-02-10 | 08:53
Karácsony nem tartotta be a szociális dolgozóknak tett 15%-os béremelési ígéretet

Karácsony nem tartotta be a szociális dolgozóknak tett 15%-os béremelési ígéretet

 • Karácsonynak addig fontosak a szociális dolgozók, amíg kampányolás közben a képükbe hazudhat.
Botrány 2022-03-29 | 13:16
Anonymus: Patek Gábor 1,6 milliárdos bizniszt vitt el Horváth és Molnár elől

Anonymus: Patek Gábor 1,6 milliárdos bizniszt vitt el Horváth és Molnár elől

 • Ugyanő kifejtette, hülye az, aki a parkolásból visszakér 50%-ot.
 • Patek azzal is hencegett, egy BKK-s tenderrel kapcsolatban lejárató cikket írattak a HVG-ben, amit átvett a Telex és az Index is.
Botrány 2021-08-05 | 16:23
Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

Fiatalok voltak, kellett a pénz: nem erőssége a momentumosoknak elszámolni a pénzügyeikkel

 • A Momentum a 2018-as kampány után mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta.
 • 2018-2019-ben pedig a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége nem volt biztosított. A párt nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát.
Botrány 2022-02-17 | 16:58
Bűnszervezetben játszott össze a Cseh Katalin körüli cégháló?

Bűnszervezetben játszott össze a Cseh Katalin körüli cégháló?

 • A legfrissebb gyanú szerint igen.
 • A gyanú szerint a cégháló szereplői folyamatosan, üzletszerű módon, rendszeres haszonszerzés céljából követtek el költségvetési csalásokat.
Botrány 2023-01-21 | 16:08
Agybaj, de igaz: napokon belül rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

Agybaj, de igaz: napokon belül rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

 • Január 24-én ugyanis életbe lép az Európai Bizottság rendelete, mely egy sor élelmiszer előállításához engedélyezi a házi tücsök (Acheta domesticus) és a penészevű gabonabogár (Alphitobius diaperinus) felhasználását.
 • A cél természetesen a klíma- és bolygóvédelem.
 • A porokat egy vietnámi és egy franci cég szállíthatja be az élelmiszerelőállításba.