Eddig titkolta, de Márki-Zay korábban egy brüsszeli, nagyvállalati érdekeket képviselő energetikai lobbiszervezetnél volt vezető

Eddig titkolta, de Márki-Zay korábban egy brüsszeli, nagyvállalati érdekeket képviselő energetikai lobbiszervezetnél volt vezető
  • A csoportosulás az elektromos iparág lobbiszervezete Brüsszelben.
  • Innen könnyen megérthető, miért is akarja megemelni a magyarok rezsijét Márki-Zay.
  • Azért, mert a nagyvállalatok profitérdekeit képviseli az emberek helyett.

Egyik önéletrajzában sem tüntette fel, hogy a rezsicsökkentés környékén az Eureletric bizottsági tagja volt, azonban a Kontra rátalált az elrejtett információra.

Pedig fontos lett volna erről tájékoztatnia a közvéleményt, hiszen a globális szervezet több évtizede bejáratos az uniós vezérkarhoz, rendszeresen fogalmazza meg véleményeit és iránymutatásait az Európai Bizottságnak.

Ezzel egyre inkább érthetővé válik, a baloldal kormányfő-jelöltje miért megy el a falig annak érdekében, hogy megfúrja a magyarok millióinak komoly segítséget nyújtó rezsicsökkentést. A közös kormányfő-jelöltnek megválasztott politikus ugyanis kártékonynak, "felelőtlen lépésnek", "ostobaságnak" minősítette a kormányzati segítséget, sőt, még a visszavonását is belengette.

"Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni" – szólta el magát Márki-Zay Péter az előválasztás második fordulójában a Greenpeace által rendezett vitában, ahol  választási győzelme esetére nem is olyan finoman kilátásba helyezte a lakossági kedvezmény megszüntetését.

A baloldal közös kormányfő-jelöltje ennél is tovább menve azt is kijelentette, hogy a rezsicsökkentés "káros hatással van a környezetvédelemre", és "az igazságosság szempontjából" is problémás. Áprilisban pedig gunyorosan úgy fogalmazott a Spotify-on elérhető podcastműsorában, hogy "lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni."

Ahogy a Kontra elsőként számolt be róla, a hódmezővásárhelyi polgármester 2009-től egy multinacionális energiavállalat, az EDF francia energiaszolgáltató vállalat alkalmazásában állt. Egész pontosan 2009 és 2010 között projektvezetőként, 2010-től stratégia és regulációvezetőként dolgozott itt.

A kormányváltás előtt a társaság visszatetsző módon extra nagy profitra tett szert a zavaros rezsiügyletekből, sok pénzt kiszedve a magyar emberek pénztárcájából.

Bár már ez is jelzésértékű, önmagában még nem magyarázza az erőteljes kirohanásokat. A Kontra azonban talált egy olyan eltitkolt részletet Márki-Zay karrierjéből, ami már választ adhat a miértre. Nevezetesen azt, hogy két éven át (2011–2012) az EURELECTRIC Budget 2020 Task Force nevű projektjében töltött be bizottsági tagságot.

A jelek szerint a jól hangzó brüsszeli állás ma már kellemetlen a politikus számára, hiszen azt egyik nyilvánosan elérhető életrajzában sem tüntette fel. Így az információ kimaradt az előválasztás és Hódmezővásárhely hivatalos oldalán közzétett CV-jéből is, sőt, Wikipédia-oldalán sem lehet találkozni az adattal. A Kontrának is csak az archívkeresővel sikerült rátalálnia.A brüsszeli székhelyű Eurelectric az európai villamosenergia-ipari vállalatok legjelentősebb szakmai és érdekvédelmi szervezete, de más kontinenseken is létezik tagszervezete. Munkájuk kiterjed az ágazatot érintő valamennyi fontos kérdésre, a piacoktól az energiapolitikán át a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés és a lakossági fogyasztók területéig.

A globális társaságnak alapításakor, 1989-ben az volt a legfőbb célja, hogy megvédje a status quót az Európai Közösségek energiapiac liberalizálását célzó javaslataival szemben. Ahogy azt honlapjukon kiemelik, európai szinten képviselik "az iparág közös álláspontját", és rendszeresen egyeztetnek az Európai Unió tisztségviselőivel. Ebből pedig az következik, hogy az Eurelectric egy nemzetközi lobbiszervezet. Az Európai Bizottság weboldalán több javaslatuk is elérhető, rendszeresen írják meg véleményüket a brüsszeli vezérkarnak a témában.

Emlékezetes, hogy a magyar kormány a rezsicsökkentés érdekében komoly harcokat vívott, és jelenleg is vív Brüsszellel, ahol nem akarták elfogadni a magyar megoldást.

A vita csúcspontján, 2015-ben az Európai Bizottság eljuttatta a magyar kormányhoz a törvénnyel kapcsolatos észrevételeit. Nem sikerült közös nevezőre jutni, aminek következtében az uniós szerv az Európai Bírósághoz fordult, ahol tavaly szeptemberben kimondták, a rezsicsökkentéssel nem sérült uniós jog. Az ítélet értelmében tehát Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés nem ütközik a közösségi jogba.

Ennek ellenére a küzdelem folytatódik, hiszen az Európai Unió a klímavédelem jelszava alatt erőltetni kezdte a hagyományos európai energiatermelés leépítését, miközben minden átmenet nélkül liberalizálta a gáz- és árampiacot. Ezzel kiszolgáltatták az európaiakat és vállalkozásaikat az energiaszolgáltatóknak, hogy aztán most széttárják a karjaikat, mondván, nincs mit tenni a magas árak ellen.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2021-08-13 | 13:22
Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

Egymást ölik Zuglóban: Hadházy mutyival vádolja a polgármestert, a szoci polgármester hazudozással vádolja Hadházyt

  • Egymásnak feszült a Momentum támogatásával induló Hadházy, és a szocialista polgármester Horváth Csaba.
  • Utóbbiról Karácsony azt mondta, neki legalább van annyi esze, hogy tudja, miért lehet börtönbe kerülni.
Biznisz 2021-07-04 | 13:59
Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

Rég várt fordulat: Magyarország nettó hitelezővé válhat a következő években

  • A magyar gazdaságirányítás tudatosan törekedett arra, hogy leépítse az ország devizában (főként dollárban, euróban és japán jenben) fennálló adósságát.
  • Ugyanis annál sérülékenyebb egy ország, minél több devizaadóssága van.
  • És fordítva: annál inkább a saját lábán áll és válságálló, amikor az államadóság nagyobb aránya nemzeti fizetőeszközben (magyarul: forintban) áll.
Biznisz 2021-11-07 | 20:47
Fővárosi ingatlanseftről szól az új Anonymus-videó, amelyben az álarcos alak nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt

Fővárosi ingatlanseftről szól az új Anonymus-videó, amelyben az álarcos alak nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt

  • Anonymus új videójában felteszi a kérdést: nem tudjátok, ki az a Berki Zsolt? Ez egy utalás arra, hogy a napokban kirobbant Városháza-eladási ügy egyik főszereplője Berki Zsolt.
  • Róla Gy. Németh Erzsébet, Karácsony egyik, és Kerpel-Fronius Gábor, a Főpolgármester másik helyettese is azt állította, nem tudja, hogy kicsoda.
  • Az Anonymus által közreadott hangfelvételen egy férfi a budapesti ingatlanmutyik világába enged bepillantást. Mépedig abba, hogyan és milyen prakatikákkal lehet megszerezni budapesti, köztulajdonban álló ingatlanokat a Fővárostól.
Biznisz 2021-11-23 | 08:32
Bigéék nem fizették be a büntetést, de Márki-Zay abban bízik, kampányának ötödét is fizetheti a baloldali oligarcha

Bigéék nem fizették be a büntetést, de Márki-Zay abban bízik, kampányának ötödét is fizetheti a baloldali oligarcha

  • Bige Lászlóék vállalkozásaira a GVH bírságot szabott ki műtrágyapiaci kartellezés miatt.
  • A baloldali vörösbáró nem ismeri el a büntetés jogosságát, helyette azt hangoztatja, őt "ki akarják csinálni".
  • Miközben az áldozatiságát kommunikálja, többször is megüzente, hogy bárki lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, annak támogatást nyújt a kampányához.
  • Majd miután Márki-Zay lett a befutó, újból üzent a baloldali oligarcha: bármennyit kérhet tőle a hódmezővásárhelyi polgármester, és egy "kis aprót" már adott is neki.
  • Közben pedig a magyar gazdáknak is üzent Bige: nem érdekli, ha a gazdák nem jutnak műtrágyához, mert ő a nagy kereslet miatt exportálni fog, sokkal magasabb áron.
  • Embert barátjáról: miután a büntetését nem fizette be, aznap Márki-Zay egy videóban visszaüzent: nagyon reméli, kampányának tizedét, vagy akár az ötödét is kifizeti Bige László.
Biznisz 2023-01-15 | 15:55
Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

  • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
  • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
  • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.
Biznisz 2021-11-07 | 21:22
Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

Az Anonymus-videón elhangzott helyrajzi számot beazonosította a sajtó

  • Anonymus megnevezett egy, a Főváros által nemrégiben eladott ingatlant, hogy igazolja azon állításait, a Főváros Vagyonkezelőjéhez Berki Zsolt "intéző" emberként (lobbistaként) bejáratos.
  • Berki Zsolt ugyanis a Városháza eladásának ügyében is érintett, de a Főváros vezetése letagadta, hogy tudná, ki az a Berki Zsolt.
  • Az interneten elérhető adatok szerint a 232340/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan, és az Anonymus videójában megszólaló férfi által megszerzett telek egy XXII. kerületi, a 2020-as iratok szerint 7400 négyzetméteres, beépítetlen telekre utal.
  • Ezt az ingatlant a férfi elmondása szerint Berki Zsolt segített neki megszerezni.
  • Az ingatlan vételára bruttó 101 millió volt a Főváros saját honlapja szerint.
  • Vagyis elég nehezen védhető, hogy Berki Zsoltot senki sem ismeri a Városházán.