A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit

A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit
 • Kovács Gergely, az MKKP elnöke hívta fel erre a figyelmet, majd az Átlátszó járt ennek utána.

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke a Partizán vasárnapi műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, saját városának honlapján elég nagy hiány van ebből - írja az Átlátszó.

"Mi egy tiszta, átlátható, tisztességes országot akarunk. Enélkül nem lesz gazdasági fejlődés sem" – mondta Márki-Zay Péter az Elszámoltatás 2022 című konferencián 2021. július 14-én.

A Kutyapárton kívüli ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje nyilatkozataiban rendszeresen emlegeti az átláthatóságot és annak fontosságát.

A Debrecinernek adott interjújában 2021 februárjában például arról beszélt, hogy "a kultúraváltás a nyugat-európai demokratikus, jogállami kultúra elterjesztését jelenti. Ebben olyan dolgok vannak, mint az átláthatóság", majd Orbán Viktort emlegetve részletesebben is beszélt a témáról. "Úgy látom, hogy a modernitás, a Nyugat felé elköteleződés, a gazdasági hatékonyság és az átláthatóság áll az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bezárkózás, a beszűkülés és a provinciális, gyűlöletkeltő politikát folytató gondolkodás".

Márki-Zay miniszterelnöki programjának is része a korrupció felszámolása, amelynek egyik fontos eleme az átláthatóság. Eredményei között pedig szerepelteti, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta elérte, hogy "átláthatóvá váltak a beszerzések, tiszta versenyben nyernek a vállalkozások". Ez azonban nem teljesen igaz, Hódmezővásárhely honlapján ugyanis nem érhetők el a 2018 utáni, 5 millió forintot elérő szerződések listái, amiket az Infotörvény szerint kötelező (lenne) közzétenni.

Erre Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke hívta fel a figyelmet a Partizán Spartacus című műsorának november 7-i adásában, ahol Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével voltak Gulyás Márton műsorvezető vendégei. Gulyás annak próbált utánajárni a kérdéseivel, hogy miért nem csatlakozott az MKKP a többi ellenzéki párthoz, miért van köztük vita. Kovács Gergő erre elmondta, hogy nem szeretnének beülni az MSZP-frakcióba, valamint felsorolta, milyen témákban nem értenek egyet a többi párttal és Márki-Zay Péterrel.

A beszélgetés végén pedig Kovács közölte, hogy milyen hiányosságai vannak a hódmezővásárhelyi honlapnak.

"Amikor Márki-Zay Péter az átláthatóságról beszél, akkor tök szerencsés lenne, hogyha mondjuk Hódmezővásárhely weboldalán szerepelne 2018 óta az 5 millió forint feletti szerződések listája, ami az átláthatóságnak a legalapabb dolga, és sajnos nem így van" – mondta Kovács Gergő. Valóban, a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján elvileg itt érhetők el a 2011 és 2020 közötti szerződések adatai.

Azonban a 2018-as, 2019-es és 2020-as kiadásokat tartalmazó pdf-formátumú listákra kattintva a 404-es hibaüzenet érkezik (lásd címlapképen), vagyis a dokumentum nem elérhető. 2021-es szerződések pedig egyáltalán nincsenek fent a honlapon, még a hűlt helyükre mutató döglött link formájában sem.

Az MKKP-társelnöknek igaza van, írja az Átlátszó, az átláthatósággal kampányoló politikusként valóban nem szerencsés, hogy Márki-Zay hódmezővásárhelyi polgármesterként a saját városa honlapján se teszi közzé az önkormányzati kiadásokról szóló szerződéseket. Ráadásul a nettó 5 millió forintot elérő vagy meghaladó szerződések listáját az Infotörvény alapján kötelező is kitenni minden közpénzből működő szervezet (önkormányzat, minisztérium, háttérintézmény stb.) és cég (pl. állami vállalat, önkormányzati vagyonkezelő stb.) honlapjára, hogy a közügyek iránt érdeklődő állampolgárok könnyedén megtalálhassák őket. Ezek ugyanis közérdekű adatok, hiszen közpénzre vonatkoznak – mit vett az önkormányzat vagy minisztérium, kitől, mikor és mennyiért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-15 | 13:54
Újabb embercsempész rendőrkézen

Újabb embercsempész rendőrkézen

 • Az M8-as autópálya Fejér megyei szakaszán igazoltatott sofőr, négy illegális migránst szállított járművében.
Bel 2021-06-08 | 20:16
Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

 • Újabb baloldali véleményvezér kritizálja a DK-Jobbik összefogást az előválasztás előtt.
 • Bauer Tamás sokáig az SZDSZ meghatározó politikusa volt.
 • 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, 2011-től 2014-ig a Demokratikus Koalíció alelnöke volt.
Bel 2021-11-03 | 07:27
A moldáv férfi 11 illegális migránst akart átcsempészni az országon

A moldáv férfi 11 illegális migránst akart átcsempészni az országon

 • A Kisbéri Rendőrkapitányság járőrei 2021. november 3-án hajnalban Bakonyszombathelyen állítottak meg egy személygépkocsit.
 • A járműben a 30 éves sofőrön kívül 11, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • Az egyenruhások mindannyiukat előállították a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra.
 • Az illegális migránsokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.
Bel 2021-11-04 | 12:25
Márki-Zay népnevelő tanácsai: kevesebb gázt, villanyt kell használni

Márki-Zay népnevelő tanácsai: kevesebb gázt, villanyt kell használni

 • A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje többször is kifejtette, a rezsicsökkentés hiba, a magyarokkal meg kell fizettetni a piaci árakat.
 • Közben Nyugat-Európában, ahol a szabadpiacra bízták az energiahordozók árazását, energiakrízis tombol, a földgáz és az áram három-négy-ötszörösébe kerül a hazainak.
 • De nem csupán nyugaton, hanem keleten is: Romániában háromszorosára emelkedett a földgáz ára fél év alatt.
Bel 2022-03-16 | 16:16
Két rendőrautónak is nekiment a menekülő embercsempész

Két rendőrautónak is nekiment a menekülő embercsempész

 • A férfi nemcsak a kocsijában szállított illegális migránsokat, hanem a többi közlekedő és a rendőrök életét is veszélyeztette.
Bel 2022-01-19 | 10:08
15 polgármester követeli Márki-Zaytól, hogy a "megosztó politikáját ne hurcolja be"

15 polgármester követeli Márki-Zaytól, hogy a "megosztó politikáját ne hurcolja be"

 • 19 település van a választókörzetben, ebből 15-ben Márki-Zay "persona non grata".
Bel 2021-08-02 | 09:58
Pulai András, az ellenzék bérelemzője: Karácsony elsőségét cibálja Jakab és Dobrev

Pulai András, az ellenzék bérelemzője: Karácsony elsőségét cibálja Jakab és Dobrev

 • A Népszavának adott interjút a bármire kapható Publicus elemzője, Pulai András.
 • Ebben megerősíti az IDEA-Závecz felmérést, hogy Karácsony elsőségét kikezdte Jakab és Dobrev.
 • Azt is elmondja, a Momentum népszerűségvesztésével a pártnak "kezdenie kellene valamit".