A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit

A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit
  • Kovács Gergely, az MKKP elnöke hívta fel erre a figyelmet, majd az Átlátszó járt ennek utána.

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke a Partizán vasárnapi műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, saját városának honlapján elég nagy hiány van ebből - írja az Átlátszó.

"Mi egy tiszta, átlátható, tisztességes országot akarunk. Enélkül nem lesz gazdasági fejlődés sem" – mondta Márki-Zay Péter az Elszámoltatás 2022 című konferencián 2021. július 14-én.

A Kutyapárton kívüli ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje nyilatkozataiban rendszeresen emlegeti az átláthatóságot és annak fontosságát.

A Debrecinernek adott interjújában 2021 februárjában például arról beszélt, hogy "a kultúraváltás a nyugat-európai demokratikus, jogállami kultúra elterjesztését jelenti. Ebben olyan dolgok vannak, mint az átláthatóság", majd Orbán Viktort emlegetve részletesebben is beszélt a témáról. "Úgy látom, hogy a modernitás, a Nyugat felé elköteleződés, a gazdasági hatékonyság és az átláthatóság áll az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bezárkózás, a beszűkülés és a provinciális, gyűlöletkeltő politikát folytató gondolkodás".

Márki-Zay miniszterelnöki programjának is része a korrupció felszámolása, amelynek egyik fontos eleme az átláthatóság. Eredményei között pedig szerepelteti, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta elérte, hogy "átláthatóvá váltak a beszerzések, tiszta versenyben nyernek a vállalkozások". Ez azonban nem teljesen igaz, Hódmezővásárhely honlapján ugyanis nem érhetők el a 2018 utáni, 5 millió forintot elérő szerződések listái, amiket az Infotörvény szerint kötelező (lenne) közzétenni.

Erre Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke hívta fel a figyelmet a Partizán Spartacus című műsorának november 7-i adásában, ahol Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével voltak Gulyás Márton műsorvezető vendégei. Gulyás annak próbált utánajárni a kérdéseivel, hogy miért nem csatlakozott az MKKP a többi ellenzéki párthoz, miért van köztük vita. Kovács Gergő erre elmondta, hogy nem szeretnének beülni az MSZP-frakcióba, valamint felsorolta, milyen témákban nem értenek egyet a többi párttal és Márki-Zay Péterrel.

A beszélgetés végén pedig Kovács közölte, hogy milyen hiányosságai vannak a hódmezővásárhelyi honlapnak.

"Amikor Márki-Zay Péter az átláthatóságról beszél, akkor tök szerencsés lenne, hogyha mondjuk Hódmezővásárhely weboldalán szerepelne 2018 óta az 5 millió forint feletti szerződések listája, ami az átláthatóságnak a legalapabb dolga, és sajnos nem így van" – mondta Kovács Gergő. Valóban, a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján elvileg itt érhetők el a 2011 és 2020 közötti szerződések adatai.

Azonban a 2018-as, 2019-es és 2020-as kiadásokat tartalmazó pdf-formátumú listákra kattintva a 404-es hibaüzenet érkezik (lásd címlapképen), vagyis a dokumentum nem elérhető. 2021-es szerződések pedig egyáltalán nincsenek fent a honlapon, még a hűlt helyükre mutató döglött link formájában sem.

Az MKKP-társelnöknek igaza van, írja az Átlátszó, az átláthatósággal kampányoló politikusként valóban nem szerencsés, hogy Márki-Zay hódmezővásárhelyi polgármesterként a saját városa honlapján se teszi közzé az önkormányzati kiadásokról szóló szerződéseket. Ráadásul a nettó 5 millió forintot elérő vagy meghaladó szerződések listáját az Infotörvény alapján kötelező is kitenni minden közpénzből működő szervezet (önkormányzat, minisztérium, háttérintézmény stb.) és cég (pl. állami vállalat, önkormányzati vagyonkezelő stb.) honlapjára, hogy a közügyek iránt érdeklődő állampolgárok könnyedén megtalálhassák őket. Ezek ugyanis közérdekű adatok, hiszen közpénzre vonatkoznak – mit vett az önkormányzat vagy minisztérium, kitől, mikor és mennyiért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-12 | 17:30
Annyira besült a publicusos bérelemzés, hogy egy időre felhagynak vele Pulaiék

Annyira besült a publicusos bérelemzés, hogy egy időre felhagynak vele Pulaiék

  • Az ellenzéki választók "hullámzó lelkiállapotával" indokolják, hogy az előválasztás végéig nem tesznek közé közvélemény-kutatásnak álcázott közvélemény-befolyásoló felméréseket.
  • A Publicus az az intézet, mely az MSZP-t és Karácsonyt rendszeresen felülmérte a "kutatásaiban".
Bel 2022-09-06 | 09:17
Fának ütközött és árokba borult a MigránsTaxi

Fának ütközött és árokba borult a MigránsTaxi

  • Egy ismeretlen sofőr közlekedett kistehergépkocsival 2022. szeptember 5-én 14 óra 30 perc körül a 8627-es számú úton Lövő felől Völcsej irányába.
  • Útja során nem tartott megfelelő követési távolságot egy előtte haladó személygépkocsi mögött, és amikor forgalmi okok miatt a személyautó az út szélére húzódott, akkor a tehergépkocsi nekihajtott.
  • A karambolt követően a kistehergépkocsi a vízelvezető árokba sodródott, majd fának ütközött, és az oldalára borulva állt meg.
  • A balesetben a tehergépjármű ismeretlen sofőrje és utasa megsérült, őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.
  • A rendelkezésre álló információk szerint a jármű a balesetet megelőzően illegális migránsokat fuvarozott Ausztria felé.
Bel 2022-01-19 | 09:47
Márki-Zay az ellenzékről: Nincs főnök, nincs beosztott sem

Márki-Zay az ellenzékről: Nincs főnök, nincs beosztott sem

  • Merész dolog ezt kijelenteni annak ismeretében, hogy a Demokratikus Koalíciónak, azaz Gyurcsány Ferencnek lesz a legnagyobb frakciója a Paralemntben.
  • Márpedig egy esetleges baloldali koalíciós kormányban a legnagyobb frakciót adó párt elnöke lesz a főnök, neki lesz a legnagyobb súlya, a legtöbb embere.
  • Ez pedig jelen állás szerint a DK és Gyurcsány Ferenc.
Bel 2021-05-24 | 12:23
Ezért kellett az orosz és a kínai vakcina: Magyarország messze előzi átoltottságban a környező államokat, de Ausztriát is

Ezért kellett az orosz és a kínai vakcina: Magyarország messze előzi átoltottságban a környező államokat, de Ausztriát is

  • Az ellenzéknek ebben sem lett igaza.
  • A magyar oltási program utcahosszal előzi a környező államok átoltottsági szintjét.
  • Mindez nem sikerülhetett volna a kínai és az orosz vakcinák nélkül.
  • Ha a magyar kormány nem kapcsolt volna időben, és nem vásárol keletről vakcinákat, akkor a jelenlegi 52%-os oltottsági arány helyett mi is 35% körül teljesítenénk.
  • Vagyis a nyitás és az élet újraindulása sem kezdődhetett volna el.
  • Ha az oltásellenes ellenzéken múlt volna, akik tiltakoztak a keleti vakcinák ellen, akkor ma is ezrek lennének kórházban és naponta százakat vinne el a járvány.
Bel 2022-02-23 | 17:56
Orbán Viktor: Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia!

Orbán Viktor: Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia!

  • A miniszterelnök azt is mondta: "szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek szerint fegyvereket és katonákat akarnak küldeni Ukrajnába."
Bel 2022-01-28 | 12:36
Orbán: Mindig kell annyi vakcinának lenni a raktárban, amennyi biztonságosan ellátja Magyarországot

Orbán: Mindig kell annyi vakcinának lenni a raktárban, amennyi biztonságosan ellátja Magyarországot

  • A miniszterelnök azt is elmondta a Kossuth rádióban, hogy szeretné növelni a Magyarországnak biztosított gáz mennyiségét, ezért utazik Moszkvába.
  • De azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy folyamatosan egyeztet a szövetségesekkel az utazása előtt.
Bel 2021-11-24 | 11:22
A kormány felvilágosította a Főpolgármestert Budapest valós pénzügyi helyzetéről

A kormány felvilágosította a Főpolgármestert Budapest valós pénzügyi helyzetéről

  • Karácsony csapot-papot hátrahagyva kiszállt a miniszterelnök-jelölti kampányából, és visszatért ahhoz a kedvenc elfoglaltságához, hogy a kormányt szidja és siránkozzon mindenen.
  • Ez nagyon jól megy neki, de a kormány megelégelte a dackorszakot, és nyilvánosságra hozta Budapest valós anyagi helyzetét.
  • Karácsonynak nincs oka sírdogálni, de munka helyett mégis ez a legkönnyebb neki.
Bel 2022-01-26 | 07:41
Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

Kettős elfogás: 28 illegális migránst fogtak el a magyar rendőrök hajnalban

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. január 26-án 2 óra 40 perckor Kelebia közigazgatási területén 17 illegális migránst, majd fél órával később Kunbajánál egy 11 fős csoportot tartóztattak fel.
  • A csoportok tagjai szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
  • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.