A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit

A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit
 • Kovács Gergely, az MKKP elnöke hívta fel erre a figyelmet, majd az Átlátszó járt ennek utána.

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke a Partizán vasárnapi műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, saját városának honlapján elég nagy hiány van ebből - írja az Átlátszó.

"Mi egy tiszta, átlátható, tisztességes országot akarunk. Enélkül nem lesz gazdasági fejlődés sem" – mondta Márki-Zay Péter az Elszámoltatás 2022 című konferencián 2021. július 14-én.

A Kutyapárton kívüli ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje nyilatkozataiban rendszeresen emlegeti az átláthatóságot és annak fontosságát.

A Debrecinernek adott interjújában 2021 februárjában például arról beszélt, hogy "a kultúraváltás a nyugat-európai demokratikus, jogállami kultúra elterjesztését jelenti. Ebben olyan dolgok vannak, mint az átláthatóság", majd Orbán Viktort emlegetve részletesebben is beszélt a témáról. "Úgy látom, hogy a modernitás, a Nyugat felé elköteleződés, a gazdasági hatékonyság és az átláthatóság áll az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bezárkózás, a beszűkülés és a provinciális, gyűlöletkeltő politikát folytató gondolkodás".

Márki-Zay miniszterelnöki programjának is része a korrupció felszámolása, amelynek egyik fontos eleme az átláthatóság. Eredményei között pedig szerepelteti, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta elérte, hogy "átláthatóvá váltak a beszerzések, tiszta versenyben nyernek a vállalkozások". Ez azonban nem teljesen igaz, Hódmezővásárhely honlapján ugyanis nem érhetők el a 2018 utáni, 5 millió forintot elérő szerződések listái, amiket az Infotörvény szerint kötelező (lenne) közzétenni.

Erre Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke hívta fel a figyelmet a Partizán Spartacus című műsorának november 7-i adásában, ahol Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével voltak Gulyás Márton műsorvezető vendégei. Gulyás annak próbált utánajárni a kérdéseivel, hogy miért nem csatlakozott az MKKP a többi ellenzéki párthoz, miért van köztük vita. Kovács Gergő erre elmondta, hogy nem szeretnének beülni az MSZP-frakcióba, valamint felsorolta, milyen témákban nem értenek egyet a többi párttal és Márki-Zay Péterrel.

A beszélgetés végén pedig Kovács közölte, hogy milyen hiányosságai vannak a hódmezővásárhelyi honlapnak.

"Amikor Márki-Zay Péter az átláthatóságról beszél, akkor tök szerencsés lenne, hogyha mondjuk Hódmezővásárhely weboldalán szerepelne 2018 óta az 5 millió forint feletti szerződések listája, ami az átláthatóságnak a legalapabb dolga, és sajnos nem így van" – mondta Kovács Gergő. Valóban, a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján elvileg itt érhetők el a 2011 és 2020 közötti szerződések adatai.

Azonban a 2018-as, 2019-es és 2020-as kiadásokat tartalmazó pdf-formátumú listákra kattintva a 404-es hibaüzenet érkezik (lásd címlapképen), vagyis a dokumentum nem elérhető. 2021-es szerződések pedig egyáltalán nincsenek fent a honlapon, még a hűlt helyükre mutató döglött link formájában sem.

Az MKKP-társelnöknek igaza van, írja az Átlátszó, az átláthatósággal kampányoló politikusként valóban nem szerencsés, hogy Márki-Zay hódmezővásárhelyi polgármesterként a saját városa honlapján se teszi közzé az önkormányzati kiadásokról szóló szerződéseket. Ráadásul a nettó 5 millió forintot elérő vagy meghaladó szerződések listáját az Infotörvény alapján kötelező is kitenni minden közpénzből működő szervezet (önkormányzat, minisztérium, háttérintézmény stb.) és cég (pl. állami vállalat, önkormányzati vagyonkezelő stb.) honlapjára, hogy a közügyek iránt érdeklődő állampolgárok könnyedén megtalálhassák őket. Ezek ugyanis közérdekű adatok, hiszen közpénzre vonatkoznak – mit vett az önkormányzat vagy minisztérium, kitől, mikor és mennyiért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-20 | 08:52
Orbán Viktor: a magyaroknak joguk van saját hazájukhoz

Orbán Viktor: a magyaroknak joguk van saját hazájukhoz

 • Újabb szamizdat-írással jelentkezett a kormányfő a személyes oldalán, melyben az Alkotmánybíróság legutóbbi döntéseit ismerteti.
Bel 2022-01-15 | 11:33
A magyarok kétharmada a rezsiköltségek emelkedésére számít, ha a baloldal kerül hatalomra

A magyarok kétharmada a rezsiköltségek emelkedésére számít, ha a baloldal kerül hatalomra

 • A népesség mindössze 10%-a gondolja, hogy baloldali győzelem esetén nem áll be negatív fordulat az adók, a családtámogatások és a rezsiköltségek tekintetében.
Bel 2021-10-07 | 07:40
Nahát: az MSZP bérelemzője szerint Karácsony a favorit

Nahát: az MSZP bérelemzője szerint Karácsony a favorit

 • A Medián és a Závecz szerint csúnyán le van maradva a hiperpasszív főpolgármester, a pártközeli kutatóintézetek szerint viszont nem.
 • Az MSZP-közeli Publicus szerint Karácsonyé lenne az aranyérem.
 • Ahány kutatás, annyi eredmény.
Bel 2021-09-21 | 18:23
Szánalmas: 4 napig élt Karácsony hazugsága, hogy ő igenis beszél angolul

Szánalmas: 4 napig élt Karácsony hazugsága, hogy ő igenis beszél angolul

 • Múlt hét csütörtökön az ellenzéki propagandamédia ujjongva közölte a hírt, hogy Karácsony 15 perces nyitóbeszédet tartott angolul.
 • Már akkor kilógott a lóláb, mert Karácsony láthatóan olvasta az elé - feltehetően fonetikusan - leterített beszédet.
 • Hétfőn feltöltöttek egy felvételt a Youtubera, ahol Karácsony egy panelbeszélgetésben vesz részt Francis Fukuyamával.
 • Nem meglepő módon Karácsonynak angol szinkrontolmács segít a beszélgetés során, mert csak magyarul beszél a felvételen is.
 • Holott csütörtökön eljátszotta, hogy beszél angolul.
Bel 2021-06-05 | 20:50
Pert vesztett a Forbes magazinnal szemben Bige László, a baloldal egyik oligarchája

Pert vesztett a Forbes magazinnal szemben Bige László, a baloldal egyik oligarchája

 • Bige legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy a baloldali összefogásnak finanszírozott 5.000 fős közvéleménykutatást.
 • Az egész onnan derült ki, hogy a Republikon Intézet vezetője, Horn Gábor tőle Nyíregyházáról hazaelé tartva balasetet szenvedett.
Bel 2021-05-22 | 17:57
Orbán elbúcsúztatta a maszkot, megvan az 5 millió beoltott

Orbán elbúcsúztatta a maszkot, megvan az 5 millió beoltott

 • "Az operatív törzs úgy döntött, hogy nem kell maszkot viselni, búcsút inthetünk neki, itt a vége, fuss el véle, kedves maszk, viszontlátásra" – jelentette be szombat délután a kormányfő.