A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit

A korrupcióellenességet hirdető Márki-Zay titkolja Hódmezővásárhely szerződéseit
 • Kovács Gergely, az MKKP elnöke hívta fel erre a figyelmet, majd az Átlátszó járt ennek utána.

Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt társelnöke a Partizán vasárnapi műsorában hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester miniszterelnök-jelöltként az átláthatóságot hirdeti, saját városának honlapján elég nagy hiány van ebből - írja az Átlátszó.

"Mi egy tiszta, átlátható, tisztességes országot akarunk. Enélkül nem lesz gazdasági fejlődés sem" – mondta Márki-Zay Péter az Elszámoltatás 2022 című konferencián 2021. július 14-én.

A Kutyapárton kívüli ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltje nyilatkozataiban rendszeresen emlegeti az átláthatóságot és annak fontosságát.

A Debrecinernek adott interjújában 2021 februárjában például arról beszélt, hogy "a kultúraváltás a nyugat-európai demokratikus, jogállami kultúra elterjesztését jelenti. Ebben olyan dolgok vannak, mint az átláthatóság", majd Orbán Viktort emlegetve részletesebben is beszélt a témáról. "Úgy látom, hogy a modernitás, a Nyugat felé elköteleződés, a gazdasági hatékonyság és az átláthatóság áll az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a bezárkózás, a beszűkülés és a provinciális, gyűlöletkeltő politikát folytató gondolkodás".

Márki-Zay miniszterelnöki programjának is része a korrupció felszámolása, amelynek egyik fontos eleme az átláthatóság. Eredményei között pedig szerepelteti, hogy Hódmezővásárhely polgármestereként 2018 óta elérte, hogy "átláthatóvá váltak a beszerzések, tiszta versenyben nyernek a vállalkozások". Ez azonban nem teljesen igaz, Hódmezővásárhely honlapján ugyanis nem érhetők el a 2018 utáni, 5 millió forintot elérő szerződések listái, amiket az Infotörvény szerint kötelező (lenne) közzétenni.

Erre Kovács Gergő, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) társelnöke hívta fel a figyelmet a Partizán Spartacus című műsorának november 7-i adásában, ahol Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével voltak Gulyás Márton műsorvezető vendégei. Gulyás annak próbált utánajárni a kérdéseivel, hogy miért nem csatlakozott az MKKP a többi ellenzéki párthoz, miért van köztük vita. Kovács Gergő erre elmondta, hogy nem szeretnének beülni az MSZP-frakcióba, valamint felsorolta, milyen témákban nem értenek egyet a többi párttal és Márki-Zay Péterrel.

A beszélgetés végén pedig Kovács közölte, hogy milyen hiányosságai vannak a hódmezővásárhelyi honlapnak.

"Amikor Márki-Zay Péter az átláthatóságról beszél, akkor tök szerencsés lenne, hogyha mondjuk Hódmezővásárhely weboldalán szerepelne 2018 óta az 5 millió forint feletti szerződések listája, ami az átláthatóságnak a legalapabb dolga, és sajnos nem így van" – mondta Kovács Gergő. Valóban, a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján elvileg itt érhetők el a 2011 és 2020 közötti szerződések adatai.

Azonban a 2018-as, 2019-es és 2020-as kiadásokat tartalmazó pdf-formátumú listákra kattintva a 404-es hibaüzenet érkezik (lásd címlapképen), vagyis a dokumentum nem elérhető. 2021-es szerződések pedig egyáltalán nincsenek fent a honlapon, még a hűlt helyükre mutató döglött link formájában sem.

Az MKKP-társelnöknek igaza van, írja az Átlátszó, az átláthatósággal kampányoló politikusként valóban nem szerencsés, hogy Márki-Zay hódmezővásárhelyi polgármesterként a saját városa honlapján se teszi közzé az önkormányzati kiadásokról szóló szerződéseket. Ráadásul a nettó 5 millió forintot elérő vagy meghaladó szerződések listáját az Infotörvény alapján kötelező is kitenni minden közpénzből működő szervezet (önkormányzat, minisztérium, háttérintézmény stb.) és cég (pl. állami vállalat, önkormányzati vagyonkezelő stb.) honlapjára, hogy a közügyek iránt érdeklődő állampolgárok könnyedén megtalálhassák őket. Ezek ugyanis közérdekű adatok, hiszen közpénzre vonatkoznak – mit vett az önkormányzat vagy minisztérium, kitől, mikor és mennyiért.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-11 | 13:31
Jakab Péter hazudik, a cselédsajtó falaz neki

Jakab Péter hazudik, a cselédsajtó falaz neki

 • Jakab a Telexnek azt hazudta, semmilyen dalt nem lopott el, csak énekelgetett, amit a fórumain tapasztalt.
 • Csakhogy a Jakab által ellopott és átírt dal eredeti szerzője azt nyilatkozta, megtiltotta a Jobbiknak, hogy politikai célokra használják és megmásítsák a dalát.
Bel 2021-06-06 | 11:27

Színtiszta égés: Karácsony a héten az angoltudásával villogott, szombaton a Deutsche Wellének egy mondatot sem tudott kinyögni

 • Totális megsemmisülés: Karácsony a héten angoltudásával villogott, de szombaton nem tudott válaszolni egy egyszerű kérdésre sem.
 • Karácsony az elmúlt hetekben talán egyszer mondott igazat: amikor azt állította, hogy angoltudása sepciális, "hiperpasszív".
Bel 2022-05-06 | 10:24
Határvédelem: Megállítottak 4 migránsbandát és elfogtak egy MigránsTaxit

Határvédelem: Megállítottak 4 migránsbandát és elfogtak egy MigránsTaxit

 • Bács-Kiskun megyében 57 határsértőt tartóztattak fel és őrizetbe vettek egy 45 éves férfit, aki 20 migránst szállított az éjszaka.
Bel 2022-01-13 | 13:16
Márki-Zay úgy uszít a keleti vakcinák ellen, hogy a magyarok többsége helyesli azok beszerzését

Márki-Zay úgy uszít a keleti vakcinák ellen, hogy a magyarok többsége helyesli azok beszerzését

 • Az oltásellenes baloldal régi lemezét elővéve Márki-Zay a keleti, különösen a kínai vakcina ellen uszított a napokban.
 • Azt nyilatkozta, "népirtás" volt az időseknek beadni a kínai vakcinát.
 • Holott az tízezrek életét mentette meg egy olyan időben, amikor nyugatról nem érkezett annyi vakcina, mint amennyi kellett volna.
 • Márki-Zay és a baloldal oltásellenes hangjaival nem ért egyet a magyarok többsége.
Bel 2021-09-25 | 13:07
Alacsonyan szállnak az etikai vizsgálatok: Bangónét élelmiszerosztás, Kiss Lászlót rágalmazás miatt panaszolták be

Alacsonyan szállnak az etikai vizsgálatok: Bangónét élelmiszerosztás, Kiss Lászlót rágalmazás miatt panaszolták be

 • Továbbra is forrnak az indulatok Hajdú-Bihar megyében, most éppen az 5-ös számú választókerületben.
 • Az egész megye konfiktusos terület, mert Karácsonyék a saját jelöltjüket is ki akarták golyózni a választásból.
 • A debreceni egyetem egykori rektorát, dr. Fábián Istvánt Karácsonyék kérték fel a jelöltségre, majd közölték vele, ejtették.
 • Az 5-ös választókerületben pedig egymást vádolják a felek előválasztási visszaéléssel, tudósít a Debreciner.
Bel 2021-07-21 | 16:40
Bánáti János, állítólagos lehallgatott: nincs abban semmi különös, hogy nemzetbiztonsági szervek céljához kötődően lehet alkalmazni titkos lehallgatásokat

Bánáti János, állítólagos lehallgatott: nincs abban semmi különös, hogy nemzetbiztonsági szervek céljához kötődően lehet alkalmazni titkos lehallgatásokat

 • Kipukkant a lehallgatási lufi: egy állítólag érintett sztárügyvéd is hiányolja a konkrét bizonyítékokat.