Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket

Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket
 • Márki-Zay Péter szerint az Orbán-kormány rosszul tette, hogy csökkentette a lakossági energiaárakat.
 • Pedig ennek köszönhető, hogy a magyarok az egyik legolcsóbb áram- és gázárat fizetik jelenleg Európában.
 • És ennek köszönhető az is, hogy amíg Európában súlyos ellátási zavarokról szólnak a hírek, Magyarország ellátása biztonságos és olcsó maradt.

Az áraknak kell takarékosságra ösztönözni az embereket - jelentette ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter a lakossági energiaárak kapcsán is a baloldal és Brüsszel álláspontját képviseli. Minden megnyilatkozásával a piaci árak fogyasztókra hárításáért száll síkra.

A baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentette: az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket. A baloldal miniszterelnök-jelöltje csak azért nem akar a rezsicsökkentés megszüntetésével kampányolni, mert abba azonnal belebukna.

"Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat" – fogalmazott Márki-Zay Péter a hvg.hu és a Greenpeace közös, Klímaválasztás 2022 című online vitaműsorában közvetlenül a baloldali előválasztás második fordulóját megelőzően. 

Az október 14-i műsorban a végül a baloldal közös miniszterelnök jelöltjévé avanzsált politikus akkori riválisának, Dobrev Klárának azt is megjegyezte, hogy "a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni". 

Márki-Zay szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak "iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is." "Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet" – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, aki azt is hozzátette: hogy a fenntarthatóság azt is jelenti, hogy mindenki megérzi az áremelkedéseket, mert "végül mindent a fogyasztó fizet". 

Márki-Zay szerint az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket, ezzel a baloldal miniszterelnök jelöltje a lakossági energiaárak tekintetében is a Gyurcsány vezette szivárványkoalíció kottájából játszik. A baloldali képviselők egy-két hónapja is arról beszéltek, hogy a 2010 előtti Gyurcsány–Bajnai-korszakhoz hasonlóan – a brüsszeli ajánlásoknak megfelelően – liberalizálni kell az energiaárakat, és a piac után kell igazodni.

A baloldal vezető ereje, a DK elnöke a rezsicsökkentést "hülyeségnek" nevezte egy, az Origónak 2014-ben adott interjúban.

Ugyanabban az évben Gyurcsány egy szegedi lakossági fórumon így fogalmazott: "Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon."

Az akkor LMP-s, most Momentum-közeli Szél Bernadett áremelkedést jelentő piaci árakat akart. "Ezt a szemfényvesztést és bűvészkedést, amit a rezsivel tesznek, sokáig nem fogják tudni fenntartani, még akkor sem, ha azt gondolják most, hogy önök itt feltalálták a spanyolviaszt. Nem, kérem, a piaci áraktól nem lehet elszakadni" – mondta a politikus.

A baloldal és Brüsszel követeléseinek veszélyére Orbán Viktor egy októberi videójában is felhívta a figyelmet.

A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés eltörléséével ugyanolyan ütemben növekednének a magyar energiaárak is, mint a nyugatiak, ez két-háromszoros emelkedést jelentene ágazattól függően.

Amennyiben visszatérnénk a 2010 előtti piaci energiaár-szabályozáshoz, akkor egy átlagos magyar család nagyjából havi 32 ezer, éves szinten 360-400 ezer forinttal költene többet rezsire.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az energiaszektorban a piaci árakat követő nyugat-európai államokban Brüsszel elhibázott klímavédelmi politikája is tehet a rezsiköltségek drasztikus mértékű emelkedéséről.

A miniszterelnök erről így nyilatkozott: Ők csináltak egy kalkulációt arra, hogyan alakul majd az ár a következő időszakban egészen 2050-ig, és ahol most vannak a gázárak, meg az energiaárak, ott valahol 2035-ben kellene lennünk. – Komoly szakmai hibát követtek el. Brüsszel ma a probléma, nem a megoldás – emelte ki.

Orbán Viktor szerint a megoldás a következő lenne: vissza kell vonni ezeket a lakosságot terhelő döntéseket, a klímavédelem költségeit pedig a klímaromboló nagy cégekkel kell megfizettetni.
Márki-Zay azt sem veszi figyelembe, hogy a rezsiárak tartós csökkentése mellett a kormány több hullámban indított már napelem-pályázatokat. Legutóbb pár hete, ennek során 100%-os vissza nem térítendő támogatás mellett korszerűsíthetik fűtéseiket és áramellátásukat a családi házban élők.

Energiapolitikai szempontból életveszély jelenleg a klímaintézkedésekbe burkolt brüsszeli és a német álláspont képviselete: azok az országok, amelyek vakon követték a brüsszeli ukázokat az energiapiacon, jelenleg nagyon súlyos energiakrízist élnek ált.

Németországban a világ legdrágább áramárát fizetik a fogyasztók, és megháromszorozódott a magyarhoz képest korábban is kétszeres gázár. De Romániában is elszálltak a gázárak, olyannyira, hogy Temesvár az utóbbi hetekben fűtés nélkül maradt, a kórházak is.

S miközben energia- és földgáz-hiány sújtja a kontinenst, az európai csővezetékek szolgáltatói sosem látott extraprofitot könyveltek el ebben a félévben a földgáz szállításán.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-04 | 10:30
Tízből hat magyar nem tartja Márki-Zayt őszintének és egyenesnek

Tízből hat magyar nem tartja Márki-Zayt őszintének és egyenesnek

 • A magyarok 70 százaléka szerint Márki-Zay esélytelen Orbánnal szemben.
Bel 2021-12-14 | 15:37
Ilyen a baloldalon sosem fordul elő: felfüggesztette a Parlament a fideszes Völner Pál mentelmi jogát

Ilyen a baloldalon sosem fordul elő: felfüggesztette a Parlament a fideszes Völner Pál mentelmi jogát

 • A baloldalon továbbra is korrupciógyanúba keveredett kokainisták, a gyanú szerint EU-s forrásokkal visszaélő korrupcióellenes amazonok, vád alatt álló adócsalók és offshore-botrányokban érintettek képviselik az ellenzéki magyarokat.
 • Na meg Karácsony Gergely és üzlettársai, akik a Városháza tervezett eladását is leegyeztették "jutalékos" rendszerben, sok más fővárosi ingatlan értékesítése mellett.
Bel 2022-02-01 | 10:44
A kamuvideós Korózs 44 milliót tett állampapírba

A kamuvideós Korózs 44 milliót tett állampapírba

 • Ő is egyike azon baloldali képviselőknek, akik folyamatosan azt hazudják az embereknek, Magyarországon minden tönkrement.
 • De közben bíznak annyira a magyar kormány gazdaságpolitikájában, hogy állampapírt vásárolnak.
 • Nem is kis tételben: 44 millióért.
Bel 2021-09-10 | 10:22
Több, mint 1,4 millióan töltötték ki a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációt.

Több, mint 1,4 millióan töltötték ki a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációt.

 • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed.
 • A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.
 • Aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.
Bel 2022-09-28 | 13:12
Idehaza továbbra is a 2. legolcsóbb az energia ára Európában

Idehaza továbbra is a 2. legolcsóbb az energia ára Európában

 • Hiába hazudozik a komcsi média és az ellenzék.
Bel 2021-05-28 | 09:00

Orbán Őszödről: először is biztonságos helyre zártam a serdülő fiamat, aki már indult volna a barátaival

 • A Kossuth rádiónak nyilatkozott a miniszterelnök. Szerinte a nyájimmunitás senkit nem véd, a vírus itt marad közöttünk, és az oltatlanok előbb vagy utóbb, de megfertőződnek.
 • "Most úgy tűnik leszorítottuk a földre a vírust. Így most jött el az idő, hogy újraindítsuk a gazdaságot" - mondta.
 • Hozzátette, mindenkit megviselt a járvány, sokan otthon maradtak, megváltozott a munkavégzésük, elvesztették az állásukat. "A vállalkozóknak is vissza kell nyerniük a vállalkozó kedvüket".
 • "Az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizettessük meg, az Nyugaton természetes, de Magyarországon évekig küzdöttünk azért, hogy a rezsit leszorítsuk" – fejtette ki.
 • "A klímavédelem szétterítése nem fogadható el" – tette hozzá Orbán Viktor. "Mi azt valljuk, hogy fizessenek a klímarombolók, a nagy cégek."
 • Az őszödi beszédről úgy nyilatkozott a miniszterelnök, hogy mellbevágó élmény, hogy aki a beszédet elmondta, még mindig a közélet része.
 • Azt is megjegyezte, fiát inkább biztonságos helyre zárta, mert az meg akart indulni a barátaival, amikor meghallották a beszédet.
Bel 2021-10-21 | 09:03
A háziorvosoknak most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket

A háziorvosoknak most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket

 • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
 • A beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • Összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 20 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 793 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 17 521 főre emelkedett.
 • 1 105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.