Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket

Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket
 • Márki-Zay Péter szerint az Orbán-kormány rosszul tette, hogy csökkentette a lakossági energiaárakat.
 • Pedig ennek köszönhető, hogy a magyarok az egyik legolcsóbb áram- és gázárat fizetik jelenleg Európában.
 • És ennek köszönhető az is, hogy amíg Európában súlyos ellátási zavarokról szólnak a hírek, Magyarország ellátása biztonságos és olcsó maradt.

Az áraknak kell takarékosságra ösztönözni az embereket - jelentette ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter a lakossági energiaárak kapcsán is a baloldal és Brüsszel álláspontját képviseli. Minden megnyilatkozásával a piaci árak fogyasztókra hárításáért száll síkra.

A baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentette: az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket. A baloldal miniszterelnök-jelöltje csak azért nem akar a rezsicsökkentés megszüntetésével kampányolni, mert abba azonnal belebukna.

"Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat" – fogalmazott Márki-Zay Péter a hvg.hu és a Greenpeace közös, Klímaválasztás 2022 című online vitaműsorában közvetlenül a baloldali előválasztás második fordulóját megelőzően. 

Az október 14-i műsorban a végül a baloldal közös miniszterelnök jelöltjévé avanzsált politikus akkori riválisának, Dobrev Klárának azt is megjegyezte, hogy "a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni". 

Márki-Zay szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak "iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is." "Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet" – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, aki azt is hozzátette: hogy a fenntarthatóság azt is jelenti, hogy mindenki megérzi az áremelkedéseket, mert "végül mindent a fogyasztó fizet". 

Márki-Zay szerint az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket, ezzel a baloldal miniszterelnök jelöltje a lakossági energiaárak tekintetében is a Gyurcsány vezette szivárványkoalíció kottájából játszik. A baloldali képviselők egy-két hónapja is arról beszéltek, hogy a 2010 előtti Gyurcsány–Bajnai-korszakhoz hasonlóan – a brüsszeli ajánlásoknak megfelelően – liberalizálni kell az energiaárakat, és a piac után kell igazodni.

A baloldal vezető ereje, a DK elnöke a rezsicsökkentést "hülyeségnek" nevezte egy, az Origónak 2014-ben adott interjúban.

Ugyanabban az évben Gyurcsány egy szegedi lakossági fórumon így fogalmazott: "Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon."

Az akkor LMP-s, most Momentum-közeli Szél Bernadett áremelkedést jelentő piaci árakat akart. "Ezt a szemfényvesztést és bűvészkedést, amit a rezsivel tesznek, sokáig nem fogják tudni fenntartani, még akkor sem, ha azt gondolják most, hogy önök itt feltalálták a spanyolviaszt. Nem, kérem, a piaci áraktól nem lehet elszakadni" – mondta a politikus.

A baloldal és Brüsszel követeléseinek veszélyére Orbán Viktor egy októberi videójában is felhívta a figyelmet.

A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés eltörléséével ugyanolyan ütemben növekednének a magyar energiaárak is, mint a nyugatiak, ez két-háromszoros emelkedést jelentene ágazattól függően.

Amennyiben visszatérnénk a 2010 előtti piaci energiaár-szabályozáshoz, akkor egy átlagos magyar család nagyjából havi 32 ezer, éves szinten 360-400 ezer forinttal költene többet rezsire.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az energiaszektorban a piaci árakat követő nyugat-európai államokban Brüsszel elhibázott klímavédelmi politikája is tehet a rezsiköltségek drasztikus mértékű emelkedéséről.

A miniszterelnök erről így nyilatkozott: Ők csináltak egy kalkulációt arra, hogyan alakul majd az ár a következő időszakban egészen 2050-ig, és ahol most vannak a gázárak, meg az energiaárak, ott valahol 2035-ben kellene lennünk. – Komoly szakmai hibát követtek el. Brüsszel ma a probléma, nem a megoldás – emelte ki.

Orbán Viktor szerint a megoldás a következő lenne: vissza kell vonni ezeket a lakosságot terhelő döntéseket, a klímavédelem költségeit pedig a klímaromboló nagy cégekkel kell megfizettetni.
Márki-Zay azt sem veszi figyelembe, hogy a rezsiárak tartós csökkentése mellett a kormány több hullámban indított már napelem-pályázatokat. Legutóbb pár hete, ennek során 100%-os vissza nem térítendő támogatás mellett korszerűsíthetik fűtéseiket és áramellátásukat a családi házban élők.

Energiapolitikai szempontból életveszély jelenleg a klímaintézkedésekbe burkolt brüsszeli és a német álláspont képviselete: azok az országok, amelyek vakon követték a brüsszeli ukázokat az energiapiacon, jelenleg nagyon súlyos energiakrízist élnek ált.

Németországban a világ legdrágább áramárát fizetik a fogyasztók, és megháromszorozódott a magyarhoz képest korábban is kétszeres gázár. De Romániában is elszálltak a gázárak, olyannyira, hogy Temesvár az utóbbi hetekben fűtés nélkül maradt, a kórházak is.

S miközben energia- és földgáz-hiány sújtja a kontinenst, az európai csővezetékek szolgáltatói sosem látott extraprofitot könyveltek el ebben a félévben a földgáz szállításán.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-31 | 09:00

5 millió 147 ezer ember kapott oltást, 156 fő új fertőzött, és elhunyt 5 beteg

 • Napról-napra csökkennek a járvány mutatói idehaza.
Bel 2022-04-25 | 18:36
Újabb 28 fős migránsbanda tartott ezúttal Szeged felé

Újabb 28 fős migránsbanda tartott ezúttal Szeged felé

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőre az osztrák és cseh rendőrökkel együttműködve 2022. április 25-én 15 órakor újabb 28 határsértőt tartóztattak fel Ruzsa külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, indai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat.
 • Azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
Bel 2021-10-24 | 14:03
Annyira lebőgött az ellenzék a közös demonstráción, hogy a propagandamédia sem tudja a kínos égést kisebbíteni

Annyira lebőgött az ellenzék a közös demonstráción, hogy a propagandamédia sem tudja a kínos égést kisebbíteni

 • Pár ezren lézengtek a baloldali ellenzék szombati demonstrációján, teljesen eljelentéktelenítve ezzel a rendezvényt, a baloldali összefogás pártjait, és a pástra emelt Márki-Zay Pétert.
 • A Fidesz által szervezett Békemeneten eközben több százezer résztvevő ünnepelte az '56-os forradalmat és szabadságharcot és emlékezett méltósággal.
 • A 444, a Telex, 24, a HVG újságírói is szomorúan összegezték: a szombati napot a Fidesz nyerte meg, a baloldal demonstrációján nevetségesen kevesen voltak.
 • A Békemenet Magyarország szebbik arca, és ezt az élményt senki sem veheti el azoktól, akik szeretik a hazájukat, támogatják a magyar kormányt és Orbán Viktor politikáját.
Bel 2021-12-20 | 14:39
10%-os béremelést, hathavi fegyverpénzt kapnak a fegyveres testületek tagjai

10%-os béremelést, hathavi fegyverpénzt kapnak a fegyveres testületek tagjai

 • Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be katonák és rendőri vezetők társaságában.
 • A kormányfő kifejezte köszönetét, hogy a koronavírus-, és a migrációs válság alatt a magyar fegyveres testületek helytálltak.
 • Hozzátette: az előttünk álló években további jelentős bérfejlesztések fognak történni a fegyveres testületeknél.
Bel 2021-11-19 | 10:48
1 millió 765 ezren már a harmadik adag vakcinát is megkapták

1 millió 765 ezren már a harmadik adag vakcinát is megkapták

 • Elhunyt 135, többségében idős, krónikus beteg.
 • Újabb 11 289 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte pénteken a koronavirus.gov.hu hivatalos portál.
 • Eddig 6 017 807 embert oltottak be, közülük 5 788 775-en a második, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
 • Kórházban 6122 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen.
 • Hatósági házi karanténban 59 177-en vannak.
 • Jövő héten oltási akció lesz az országban, regisztrálás és bejelentkezés nélkül 101 oltóponton lehet reggel 7-től este 7-ig felvenni a vakcinát.
Bel 2022-03-09 | 09:29
Megint konvojban próbálták csempészni az illegális migránsokat

Megint konvojban próbálták csempészni az illegális migránsokat

 • Három szerb férfi hét illegális migránst akart Ausztriába vinni.
Bel 2022-05-23 | 17:28
Megpróbált elmenekülni a török embercsempész

Megpróbált elmenekülni a török embercsempész

 • 2022. május 23-án 8 óra 15 perckor Sopronkőhidán, a homokbánya közelében észlelték az osztrák honosságú gépkocsit. 
 • A járművet vezető férfi a rendőri intézkedés elől elmenekült, azonban őt az egyenruhások a közeli erdőben megtalálták.
 • Igazoltatásakor a járőrök megállapították, hogy az elfogott 37 éves török sofőr akart hét magát szír állampolgárnak valló férfit jogellenesen Ausztriába vinni.
 • Mivel a külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a járművezetővel együtt előállították őket a Soproni Rendészeti Integrált Központba.
 • A török gépkocsivezetővel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.