Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket

Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket
 • Márki-Zay Péter szerint az Orbán-kormány rosszul tette, hogy csökkentette a lakossági energiaárakat.
 • Pedig ennek köszönhető, hogy a magyarok az egyik legolcsóbb áram- és gázárat fizetik jelenleg Európában.
 • És ennek köszönhető az is, hogy amíg Európában súlyos ellátási zavarokról szólnak a hírek, Magyarország ellátása biztonságos és olcsó maradt.

Az áraknak kell takarékosságra ösztönözni az embereket - jelentette ki a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter a lakossági energiaárak kapcsán is a baloldal és Brüsszel álláspontját képviseli. Minden megnyilatkozásával a piaci árak fogyasztókra hárításáért száll síkra.

A baloldali miniszterelnök-jelölt kijelentette: az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket. A baloldal miniszterelnök-jelöltje csak azért nem akar a rezsicsökkentés megszüntetésével kampányolni, mert abba azonnal belebukna.

"Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a 13. havi nyugdíjat" – fogalmazott Márki-Zay Péter a hvg.hu és a Greenpeace közös, Klímaválasztás 2022 című online vitaműsorában közvetlenül a baloldali előválasztás második fordulóját megelőzően. 

Az október 14-i műsorban a végül a baloldal közös miniszterelnök jelöltjévé avanzsált politikus akkori riválisának, Dobrev Klárának azt is megjegyezte, hogy "a rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni". 

Márki-Zay szerint azzal, hogy az Orbán-kormány 2010-hez képest csökkentette a lakossági energiaárakat, a rezsit, annak "iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is." "Az olcsó energia, a rezsicsökkentés is egyébként, az túlfogyasztáshoz vezet" – fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester, aki azt is hozzátette: hogy a fenntarthatóság azt is jelenti, hogy mindenki megérzi az áremelkedéseket, mert "végül mindent a fogyasztó fizet". 

Márki-Zay szerint az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket, ezzel a baloldal miniszterelnök jelöltje a lakossági energiaárak tekintetében is a Gyurcsány vezette szivárványkoalíció kottájából játszik. A baloldali képviselők egy-két hónapja is arról beszéltek, hogy a 2010 előtti Gyurcsány–Bajnai-korszakhoz hasonlóan – a brüsszeli ajánlásoknak megfelelően – liberalizálni kell az energiaárakat, és a piac után kell igazodni.

A baloldal vezető ereje, a DK elnöke a rezsicsökkentést "hülyeségnek" nevezte egy, az Origónak 2014-ben adott interjúban.

Ugyanabban az évben Gyurcsány egy szegedi lakossági fórumon így fogalmazott: "Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon."

Az akkor LMP-s, most Momentum-közeli Szél Bernadett áremelkedést jelentő piaci árakat akart. "Ezt a szemfényvesztést és bűvészkedést, amit a rezsivel tesznek, sokáig nem fogják tudni fenntartani, még akkor sem, ha azt gondolják most, hogy önök itt feltalálták a spanyolviaszt. Nem, kérem, a piaci áraktól nem lehet elszakadni" – mondta a politikus.

A baloldal és Brüsszel követeléseinek veszélyére Orbán Viktor egy októberi videójában is felhívta a figyelmet.

A miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés eltörléséével ugyanolyan ütemben növekednének a magyar energiaárak is, mint a nyugatiak, ez két-háromszoros emelkedést jelentene ágazattól függően.

Amennyiben visszatérnénk a 2010 előtti piaci energiaár-szabályozáshoz, akkor egy átlagos magyar család nagyjából havi 32 ezer, éves szinten 360-400 ezer forinttal költene többet rezsire.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az energiaszektorban a piaci árakat követő nyugat-európai államokban Brüsszel elhibázott klímavédelmi politikája is tehet a rezsiköltségek drasztikus mértékű emelkedéséről.

A miniszterelnök erről így nyilatkozott: Ők csináltak egy kalkulációt arra, hogyan alakul majd az ár a következő időszakban egészen 2050-ig, és ahol most vannak a gázárak, meg az energiaárak, ott valahol 2035-ben kellene lennünk. – Komoly szakmai hibát követtek el. Brüsszel ma a probléma, nem a megoldás – emelte ki.

Orbán Viktor szerint a megoldás a következő lenne: vissza kell vonni ezeket a lakosságot terhelő döntéseket, a klímavédelem költségeit pedig a klímaromboló nagy cégekkel kell megfizettetni.
Márki-Zay azt sem veszi figyelembe, hogy a rezsiárak tartós csökkentése mellett a kormány több hullámban indított már napelem-pályázatokat. Legutóbb pár hete, ennek során 100%-os vissza nem térítendő támogatás mellett korszerűsíthetik fűtéseiket és áramellátásukat a családi házban élők.

Energiapolitikai szempontból életveszély jelenleg a klímaintézkedésekbe burkolt brüsszeli és a német álláspont képviselete: azok az országok, amelyek vakon követték a brüsszeli ukázokat az energiapiacon, jelenleg nagyon súlyos energiakrízist élnek ált.

Németországban a világ legdrágább áramárát fizetik a fogyasztók, és megháromszorozódott a magyarhoz képest korábban is kétszeres gázár. De Romániában is elszálltak a gázárak, olyannyira, hogy Temesvár az utóbbi hetekben fűtés nélkül maradt, a kórházak is.

S miközben energia- és földgáz-hiány sújtja a kontinenst, az európai csővezetékek szolgáltatói sosem látott extraprofitot könyveltek el ebben a félévben a földgáz szállításán.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-11 | 18:09
Fegyőr egy országot akar vezetni, de az elektromos rollert a zuhany alatt mosdatta meg

Fegyőr egy országot akar vezetni, de az elektromos rollert a zuhany alatt mosdatta meg

 • Ön is gyakran tisztítja elektromos eszközeit a zuhany alatt?
 • Holnap akár azt is bejelenthetné, hogy hajszárítóval fürdik.
Bel 2021-09-07 | 19:49
Zuhanórepülés: Karácsony számai úgy esnek, mintha csak szabadesésben lenne a Főpolgármester

Zuhanórepülés: Karácsony számai úgy esnek, mintha csak szabadesésben lenne a Főpolgármester

 • A hiperpasszív munkatempó megtette a hatását.
 • Karácsony pár hónap alatt azok között is rengeteget veszített, akik nem szeretik Orbán Viktort, és kifejezetten kormányellenesek.
 • Lehet, hogy korábban kellene ébrednie a Főpolgármesternek. Vagy többet dolgoznia a budapestiekért. De egyik szcenárióban sem érdemes bízni.
 • Ez már a sokadik közvélemény-kutatás, amely azt mutatja, hogy Karácsony lejtmenetben van.
 • A Pulzus, a Publicus, a Medián, a Nézőpont, a Századvég, a Závecz, az IDEA is azt mérte mostanában, hogy Karácsony folyamatosan veszít.
 • Vagyis jobbról és balról is ugyanezt a vesszőfutást mérik hónapok óta, és mind a HVG-nek, mind a BENNFENTES-nek ugyanezek az értesülései.
 • Karácsonynak nagyon gyengék a városvezetői képességei, és ma már ezt a választópolgárok is így látják.
 • A napokban egy baloldali hetilapnak Márki-Zay azt nyilatkozta, Karácsony "lusta és elkényelmesedett".
Bel 2021-08-25 | 13:17
Minden felmérés szerint a budapestieket zavarják az óriási dugók, Karácsony egykori munkahelye megmérte, hogy nem is

Minden felmérés szerint a budapestieket zavarják az óriási dugók, Karácsony egykori munkahelye megmérte, hogy nem is

 • A kutatást közpénzből fizette Budapest egyik háttércége, a Budapest Brand Zrt.
 • Úgy tűnik, mentőövet kellett dobni Karácsonynak, nem is annyira katasztrofális a tevékenysége, mint amennyire annak látszik.
Bel 2022-01-19 | 08:51
Tízből hét aktív választó szerint a Fidesz fog győzni április 3-án

Tízből hét aktív választó szerint a Fidesz fog győzni április 3-án

 • Az aktív ellenzékiek 42%-a gondolja csak azt, hogy a baloldal lesz a befutó.
Bel 2021-09-27 | 20:00
Előválasztás: Karácsony be van sz@rva

Előválasztás: Karácsony be van [email protected]

 • Múlt hét óta rengeteg pletyka jutott el a BENNFENTES-hez is, hogy Karácsony szénája az előválasztáson kifejezetten rosszul áll.
 • Hiába a hetente elköltött 30 milliók, forrásaink szerint Dobrev nagyon vezet az előválasztáson.
Bel 2021-06-10 | 14:03
A fővárosi, 211 milliós FFP2 maszkrendelés után nem adott le beszámolót a Rotatech Holding Kft.

A fővárosi, 211 milliós FFP2 maszkrendelés után nem adott le beszámolót a Rotatech Holding Kft.

 • Május 31. volt a határideje, hogy a vállalkozások benyújtsák éves beszámolójukat az Igazságügyi Minisztériumnak.
 • A BENNFENTES arra volt kíváncsi, a fővárosi maszk-beszerzésen kaszáló Rotatech Holding Kft. benyújtotta-e beszámolóját, és azokban milyen számok szerepelnek.
 • 2021. június 10-ig nem.
 • Ez azért érdekes, mert a korábban teljesen üres cég - se bevétel, se alkalmazott éveken át - mindig leadta a beszámolóját.
Bel 2021-10-25 | 10:49
A nagy baloldali adatgyűjtés és listázás: százezrek adatai kerülhettek be a baloldali adatbázisba az előválasztással

A nagy baloldali adatgyűjtés és listázás: százezrek adatai kerülhettek be a baloldali adatbázisba az előválasztással

 • Az adatgyűjtés sem mentes Soros György befolyásától: az előválasztás internetes szavazását ugyanis egy soros által támogatott civil szervezet, aHang szervezte meg.
Bel 2021-11-19 | 12:37
Kettős elfogás: 24 fős MigránsTaxi és 47 fős illegális határátlépés

Kettős elfogás: 24 fős MigránsTaxi és 47 fős illegális határátlépés

 • Balotaszállásnál fogták el azt az albán férfit, aki gépjárművében 23 illegális migránst szállított. Nem sokkal később Hercegszántónál egy 47 fős migráncsoportot tartóztattak fel az egyenruhások.