Micsoda meglepetés: Józsefvárosban az nyerte el a strand bérletének jogát, aki a pályázati dokumentumot is elkészítette

Micsoda meglepetés: Józsefvárosban az nyerte el a strand bérletének jogát, aki a pályázati dokumentumot is elkészítette
 • Havi kettőszázötvenezer forintért játszotta át a józsefvárosi baloldal egy vitorlásegyesületnek az önkormányzati tulajdonban álló káptalanfüredi gyermektábor egy részét.
 • Pikó Andrásék sokáig a szerződést is titkolták, és azt állították, csak 3 hónapra, vitrolástárolásról szól a szerződés.
 • Később egy újabb pályázatból kiderült, hogy 5 évre adták rendkívül jutányos áron bérbe a korábban a józsefvárosi gyerekek üdültetésére használt balatoni tábor egy részét, ahol a vállalkozó fizetős vitorlástáborokat szervez.
 • Rendes baloldali szokás szerint a dokumentumok metaadatai szerint az írta az önkormányzati pályázati anyagot, aki később meg is nyerte azt.
 • Mi több, a strand későbbi bérlője már az előtt hirdette a területre a nyári táborait, hogy a pályázat megjelent volna.
 • Ez pedig azt a gyanút erősíti, hogy a bérlők pontosan tudták jó előre, hogy az egyébként szabálytalanul, általuk írt pályázatot meg is fogják nyerni.
 • Az eset tökéletesen példázza, milyen gátlástalansággal használja a baloldal a közvagyont, hogy ott kedvére mutyizhasson az, aki helyzetbe kerül.
 • Elvették a józsefvárosi gyerekek strandját, hogy ott az általuk helyzetbe hozott vállalkozók fizetős vitorlástáborokat szervezzenek olyan gyerekeknek, akiknek a szülei meg tudják fizetni ezt.
 • Vagyis nem arra használják a közvagyont, amire azt kellene.
 • Józsefvárosi gyerekek kedvezményes üdültetése helyett bérbe adják a közvagyont olyan szereplőknek, akik minimális kockázat mellett nagy bizniszt csinálhatnak a közvagyont olcsón felhasználva.

Furcsa és ködös megállapodás nyomán zsírozhatták le Pikó Andrásék, hogy a kerület gyermekstrandjának egy jelentős részét átjátsszák egy vitorlásklubnak. Maga a szerződés is csak hosszú hallgatás után került elő, és az önkormányzat és a vitorlásklub is egymásnak ellentmondó állításokat tett az ügyben. Mindez a lényegen azonban nem változtatott: a strand jelentős részét a józsefvárosiak nem használhatták ezen a nyáron.

Minden előzetes tájékoztatás nélkül, fű alatt került 14 vitorlás Józsefváros káptalanfüredi strandjának területére. Az eset úgy derült ki, hogy önkormányzati képviselők egy csoportja meg akarta tekinteni, mennyire felkészült a strand a józsefvárosi gyermekek nyári fogadására.

A helyszínen az áldatlan állapotok mellett egy vitorlásdepó fogadta őket, amihez egy kikötő építésének előkészületeit tapasztalták. "Így pedig szinte lehetetlen akár csak egy-egy napos kirándulásokat is szervezni a kerületi gyerekeknek a nyáron" – írta akkor Sára Botond.

Sára Botond azt a kérdést tette fel nár elején, hogy mehetnek ezután a kerületiek strandolni.

"Miért kapták meg a strandot inkább a vitorlások, mint a józsefvárosi gyerekek? Hogyan mehetnek így a kerületiek strandolni? Milyen megállapodás alapján kerültek a vitorlások a strandra? Miért titkolják a szerződést?" – tette fel a kérdéseket nyár elején Sára Botond.

Az ügyben megszólalt Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője is, aki szerint különösen visszás, hogy a baloldal folyamatosan kritizálja a szocializmusban lepusztított Balaton-part felújítási munkálatait, és közben meg elveszik a józsefvárosi gyerekektől annak lehetőségét, hogy a magyar tengenél nyári tábort lehessen szervezni nekik. Pikó András a témáról nyár elején csak szűkszavúan számot be a közösségi oldalán. Mint írta: szabályosan, szerződéssel, 3 hónapra adják bérbe a partszakasz harmadát, hogy a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület ott tárolhassa vitorlásait, és ez szerinte nem mutyi. Az ebből származó bevételeket a strand fejlesztésére fordítanák.

Idén június 23-án megjelent a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. honlapján egy pályázat, a strand egy részének bérbeadásáról. A pályázati felhívást a strandot üzemeltető cég tette közzé, a dokumentum szerzője a metaadatok alapján "ricsi7", később pedig Horti Zsófia üdültetési divízóvezető mentette utoljára.

Ő 2010 előtt az FKF szővívője, majd Karácsony Gergely zuglói kalandja során a polgármester és a Párbeszéd elnevezésű mikropárt sajtófőnöke volt.

A "ricsi7" által írt önkormányzati pályázat szerint 1500 négyzetmétert adnak bérbe Pikóék a strand területéből, havonta nettó 250 000 forintért cserébe.

De nem csupán a pályázati anyagot szerezte "ricsi7", hanem a pályázat mellékleteként az önkormányzat nonprofit zrt-jének oldalán megtalálható helyszínrajzot is.

Csakhogy van egy csavar a sztoriban: már májusban, a pályázat meghirdetése előtt(!) meghirdették a fizetős vitorlástáboroztatást a káptalanfüredi területre - az az egyesület és kapcsolat vállalkozás hirdette meg a táboroztatást, mely indult a június 23-án kiírt pályázaton, és el is nyerte azt. A dokumentum az rs-sailing.hu oldalról származik.

A dokumentum szerzője a már jól ismert "ricsi7", ahogyan a pályázati kiírásnál is. Jól látható, hogy a dokumentumot 2021. május 17-én hozták létre.

Vagyis föltehető a kérdés: valaki hónapokkal előre tudott a pályázatról? És annyira biztos volt abban, hogy azt ő is fogja elnyerni, hogy táboroztatást szervezett jóelőre az önkormányzati strandra?

Minden jel szerint igen.

A táboroztatást az RS Sailing Hungary Kft. és a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület szervezte a nyárra. A BENNFENTES talált egy másik dokumentumot is a vgye.hu portálon, mely a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület hivatalos oldala. Ott egy 2019-es, lágymányosi vitorlázásra hívó szórólap szerzője szintén "ricsi7".

A VGYE és az RS-Sailing Kft. ugyanis több helyszínen is szervez fizetős vitorlástáborokat, nem csupán Káptalanfüreden, a VIII. kerületi önkormányzati gyermeküdülőben.

DE KI LEHET AZ A TITOKZATOS RICSI7, AKI MEGÍRTA A PÁLYÁZATOT AZ ÖNKORMÁNYATNAK, CSATOLTA A HELYSZÍNRAJZOT, ÉS KÉSŐBB MEG IS NYERTE A VIII. KERÜLET PÁLYÁZATÁT?

Nem más, mint az RS Sailing Kft. ügyvezető-tulajdonosa, és a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület elnöke, Náray Richárd.

Náray Richárd az egyetlen tulajdonosa a RS Sailing Hungary Kft-nek.

A VIII. kerületi "pályázatot" elnyerő Vitorlázó Gyermekekért Egyesület elnöke is Náray Richárd. 

A nyílt mutyi végül annyira kínossá vált Pikó András polgármesternek is, hogy belső vizsgálatot rendelt el, de annak eredményeit nem hozta nyilvánosságra.

A botrányba pedig belebukott Gőz Gabriella, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. vezetője, Gyurcsány Ferenc egykori sajtótitkára.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-10-01 | 19:53
Újraszámlálás: az épphogy vesztes DK-s jelöltek furcsának tartják az utolsó perces momentumos győzelmeket

Újraszámlálás: az épphogy vesztes DK-s jelöltek furcsának tartják az utolsó perces momentumos győzelmeket

 • Budafokon és Baján is újraszámlálást kértek az alig vesztes jelöltek.
 • Mindkét körzetben a Momentum jelöltje nyerte a baloldali előválasztást az online szavazatok segítségével.
Botrány 2022-02-11 | 11:55
Botka László bizalmasa 271 milliót csalt el a vád szerint

Botka László bizalmasa 271 milliót csalt el a vád szerint

 • Joób Márton egykori MSZP-s, majd Összefogás Szegedért színeiben induló önkormányzati képviselő és városi tanácsnok egy olyan céghálót üzemeltetett, amelynek egyes részei teljesen fiktív vállalkozások voltak.
 • Az egykori MSZP-s képviselő Botka László szegedi polgármester bizalmasa volt.
Botrány 2021-09-19 | 10:09
Előválasztási fiaskó: az ellenzék tagjai arra is képtelenek, hogy egyfélét hazudjanak

Előválasztási fiaskó: az ellenzék tagjai arra is képtelenek, hogy egyfélét hazudjanak

 • Magyar György szombaton még azt állította, nem volt szó szabotázsról.
Botrány 2023-01-24 | 12:18
Eva Kaili lobbizásának köszönhetően a testvérének szervezete 105 172 eurót nyert Brüsszelben

Eva Kaili lobbizásának köszönhetően a testvérének szervezete 105 172 eurót nyert Brüsszelben

 • Majd a szervezet által felkarolt témák hivatalos EU-s szerve még 525 000 eurót kapott Kailitól.
 • Pont ezzel, a blokklánc-technológiával a területtel foglalkozott Eva Kaili testvére.
 • A korrupcióba belebukó szocialista alelnök rendszeresen felszólalt a rendezvényeiken.
 • Családi biznisz a korrupció.
Botrány 2021-11-10 | 08:44
Karácsony képtelen igazat mondani? Pár nap alatt dőlt össze megint a karácsonyi hazudozás

Karácsony képtelen igazat mondani? Pár nap alatt dőlt össze megint a karácsonyi hazudozás

 • Hogy Karácsony nem egy egyenes jellem, azt mindenki tudja, aki követi a közéleti pályafutását.
 • A Főpolgármester bevett taktikája, hogy miközben áldozatpózba vágja magát, addig hazugságokból hazugságokba menekül, és egészen addig hazudozik, amíg teljesen le nem lepleződik.
 • A Városháza tervezett eladása során is napokig terelt, hazudozott, lakájmédiázott. Napokig azt állította, semmilyen terv nem született a Városháza eladásáról, aljas hazugság minden, amit a sajtó állít.
 • Mikor végképp tarthatatlanná vált minden hazugság, akkor a Főpolgármester elismerte, mégis született korábban ilyen terv.
 • Van még Karácsony szavainak bármilyen súlya? Egy egyszerű választó hogyan tudja megállapítani, hogy bármilyen ügyben Karácsony éppen hazudik-e?
 • Valószínűleg sehogy.
 • Azt kell feltételeznünk, hogy Karácsony nekifutásból hazudozik mindenről.
Botrány 2021-05-24 | 11:58
Botka László szabad és szolidáris városa: "Húzz el innen a picsába és vidd a szarodat is!" – így hallgattatja el az önkormányzati cég embere a tiltakozó rendezvényszervezőt

Botka László szabad és szolidáris városa: "Húzz el innen a picsába és vidd a szarodat is!" – így hallgattatja el az önkormányzati cég embere a tiltakozó rendezvényszervezőt

 • Sokadjára hull le az álarc a Botka-vezetette szegedi önkormányzatról.
 • Szavakban hatalmas a szolidaritás és a szabadság, a gyakorlatban az önkormányzat rendszeresen megalázza azokat, akik gyengébbek nála, vagy nem értenek egyet a szegedi városvezetés döntéseivel.
Botrány 2021-09-03 | 12:55
Cseh Katalin behúzott füllel és farokkal magyarázkodik

Cseh Katalin behúzott füllel és farokkal magyarázkodik

 • Az álom-gyilkos párt európai parlamenti képviselője arra reagált, hogy Budai Gyula feljelentette őt a NAV-nál.