A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán

A nagy óbudai teniszmutyi - alig pár nappal korábban alakult a cég, majd azonnal bérlővé válhatott Óbudán
  • Gyanús szerződés, 100 fa kivágása, engedély nélküli építkezés, haveroknak jól fialó üzlet - csak egy újabb, szokásos gyurcsányista-baloldali üzletelés, most éppen Óbudán.
  • Az előző, fideszes önkormányzat megszerzett az államtól egy területet, hogy ott közösségi sport- és rekreációs központot építsen fel.
  • Aztán jött Kiss László és szoros szövetségese, Szabó Tímea, leseperték a kész terveket, és bérbe adták az értékes önkormányzati ingatlant, ahol teniszpályákat üzemeltet a bérlő vállalkozás.
  • Holott az állam és az önkormányzat között létrejött szerződés értelmében a területen csak vízi- és kerékpáros sportokhoz kapcsolódó tevékenységeket lehetne végezni.
  • Furcsa véletlen továbbá, hogy a bérlő cég épp a pályázat beadása előtti napokban alakult meg, vagyis mindenféle referencia nélkül adták nekik 15 évre bérbe az önkormányzati telket.

Pokollá teszi az életét a római parton lakóknak az önkormányzati területre felhúzott teniszcentrum. Gyanús szerződések, engedély nélküli építkezés, haveroknak jól fialó üzlet, minden, ami a balos-gyurcsányista beruházásokra jellemző.

Óriási felháborodást váltott ki a Kossuth Lajos üdülőparton az újonnan megnyitott teniszközpont. A közelben lakók levélben fordultak az összes III. kerületi képviselőhöz. Az levél elején a kétségbeesett szomszédok arról tájékoztatják a képviselőket, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő területen óriási fakivágás kezdődött, a területet munkagépekkel ledózerolták, a korábbi medencéket betemették és helyükön teniszpályákat hoztak létre. 

Az érintett terület egyébként a Kossuth Lajos Üdülőparton, a Barát-patak mellett található 6900 m2-es ingatlan, korábban állami, jelenleg önkormányzati tulajdonban.

Még a Bús Balázs vezette előző önkormányzat szerezte meg az államtól 2015-ben, hogy a lepusztult területen közösségi sportcélú és turisztikai beruházást valósítsanak meg.

A telken csónakház, két medence, ezek kiszolgáló épületei, szolgálati lakás, öltöző, egy étkező épület, valamint egy középkori eredetű kápolna álltak meglehetősen leromlott állapotban.

Az állam úgy engedte át az ingatlan tulajdonjogát, hogy a korábbi önkormányzat vállalta a terület teljes felújítását és a közösség számára nyitva álló sportkomplexum, valamint turisztikai központ megépítését, felélesztve a korábbi pezsgő közösségi és sportéletet a Rómain. 2019-re el is készültek a fejlesztési tervek, koncepciók, kiviteli anyagok a beruházás megindításához.

A 2019-ben felálló új önkormányzat viszont Szabó Tímea és Kiss László felügyelete alatt a terveket lesöpörte az asztalról és helyette a klasszikus baloldali módszert választották, bérbe adták az önkormányzati tulajdont. 

A jelenlegi bérlő teniszpályák kialakítására nyújtott be pályázatot, majd a kiírás győzteseként szinte azonnal több mint 100 fa kivágására adott be kérelmet, hogy koncepcióját megvalósíthassa. Az önkormányzat ezt az engedélyt megadta, a fákat ki is vágták. Több, mint 100 darabot.

A dühös helyiek már azt is megkérdőjelezik, hogy volt-e egyáltalán építési engedélye a beruházónak, hiszen korábban az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el a területre. Sérelmezik, hogy a fejük felett átnyúlva, hozzájárulást sem kértek a szomszédoktól, de még a közvetlen telekhatáros ingatlan tulajdonosától sem.

A családi házakban lakók leginkább a teniszpályákkal járó környezeti hang és fényszennyezésre panaszkodnak. A pályákat hatalmas halogén lámpákkal világítják meg, így a környező kertek és lakások a teniszcentrum nyitvatartása alatt, egészen 23:00 óráig fényárban úsznak.

A játékosok gyakran obszcén megjegyzéseket használnak, káromkodnak a meccsek közben, ami a cipőcsikorgással egyetemben még a sokadik kertben is tisztán hallható.

A környéken élők kérdésként teszik fel a polgármesternek címezve, hogy hol van ilyenkor az emberek nyugodt lakhatásához, illetve pihenéséhez való joga, miért írhatja ezt felül egy önkormányzati "biznisz"? Problémájukkal egyébként már korábban írásban fordultak a jegyzőhöz és Kiss László polgármesterhez, azonban mindketten hárítani igyekeztek a felelősségüket és eltolták maguktól az ügyet.

A lakók ezért petícióra készülnek az üzemeltető ellen és a nyilvánossághoz fordultak.

A hivatalos önkormányzati honlapon az szerepel az üggyel kapcsolatban, hogy az érintett területet az Óbudai Vagyonkezelő Zrt. pályázat útján adta bérbe 15 évre, havi 652.000 Ft-os bérleti díj ellenében. Ebből az összegből ráadásul a vállalkozás levonhatja a beruházásokra fordított összeget is. Az önkormányzat tehát tényleges bevételhez nem jut még egy jó ideig, így feltehetjük a kérdést, hogy kinek és miért érte meg ilyen kondíciókkal elkótyavetyélni ezt az értékes önkormányzati vagyont? 

További érdekességek is felmerülnek az ügylet kapcsán. Például, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel még 2015. március 3-án kötött megállapodás értelmében az ingatlan csak vízi- és kerékpáros sporttelep funkcióra használható.

Akkor mégis, hogy lehet az, hogy épp a vízi sportágakat kiszolgáló épületek tűntek el a területről és adták át helyüket a teniszpályáknak?

Furcsa véletlen továbbá, hogy a bérlő cég épp a pályázat beadása előtti napokban alakult meg, tehát mindenféle referencia nélkül adták 15 évre bérbe az önkormányzati telket.
A lakók teljesen tehetetlennek érzik magukat, mert az üzlet télen sem állhat meg. A pályákat a hideg beálltával elkezdték befedni. Az egész környékből kiemelkedő csarnokokat építenek a teniszezők védelmére, a helyiek állítása szerint engedély nélkül.


A szomszédok attól tartanak, hogy a pavilonok fűtésére telepített nagyteljesítményű hőlégbefúvók az eddig csak a sporttevékenység során felmerült zajártalmat egésznapossá, éjszakára is elviselhetetlenné teszik. A sátrakat ugyanis egész télen fűteni kell és könnyű elképzelni, hogy a kerítéstől néhány méterre üzemelő generátorok milyen erővel zúgnak majd a nap 24 órájában.

Szabó Tímea és Kiss László mindeközben valahol épp a baloldali előválasztás utózöngéjével és a baloldali pártok közti marakodással vannak elfoglalva. A polgármesternek különösen főhet a feje, mert az összbaloldali cirkusz számai alapján a DK egész egyszerűen megbukott Óbudán. Ezért a MSZP-t épp két éve eláruló DK-s polgármester most zöld demokratává igyekszik maszkírozni magát.

A fenti történetet olvasva, ez az elképzelés sem fog "zajos" sikert aratni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Biznisz 2023-01-15 | 15:55
Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

Baloldali újságírók megvettek egy berlini háztömböt, majd az állami milliók ellenére "asztal" alatt kiadták annak lakásait

  • A szélsőbaloldali, aktivista-újságírók közben nem feledkeztek meg a "magánmohóság" és az állam "kudarcáról" értekezni.
  • Az újságírók a SPIEGEL, a ZEIT, a taz és a Süddeutsche Zeitung újságírói voltak.
  • Összeségében milliókat csaltak ki a német államtól.
Biznisz 2021-11-11 | 10:59
A baloldal vezető politikusai eddig nem tudtak a Városháza tervezett eladásáról, de mostanra kitisztult a tudatuk, és mégis látták korábban a terveket

A baloldal vezető politikusai eddig nem tudtak a Városháza tervezett eladásáról, de mostanra kitisztult a tudatuk, és mégis látták korábban a terveket

  • Horváth Csaba azt állítja, egy éve látta a Városháza eladásával kapcsolatos terveket.
  • Azokat a terveket, amiket minden fővárosi baloldali vezető politikus eddig letagadott.
Biznisz 2021-07-09 | 20:28
Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

Ha felépül a debreceni vakcinagyár, szinte teljesen önellátóvá válunk az egészségipar tekintetében

  • A Covid-világjárvány első hulláma mutatta meg, micsoda sérülékenységet okoz, ha sem maszkot, se fertőtlenítőszert, se gyógyszereket nem tudunk idehaza gyártani - ezt akarja kiküszöbölni a kormány sorozatos fejlesztésekkel.
  • Most már maszkokat, fertőtlenítőszereket- kendőket és a vírus elleni Favipiravirt is tudunk Magyarországon gyártani.
  • A következő állomás a debreceni vakcinagyár, ennek felépítéséről is döntött korábban a kormány.
Biznisz 2021-07-17 | 12:45
Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

Infláció: Németországban is jelentősen emelkedett a benzin, a fűrész- és faáru ára, majd a gabonáé is

  • A németeknél annak ellenére is hiány van faáruból, hogy a fűrészüzemek 80%-kal több fát dolgoztak dolgoztak fel, mint tavaly.
  • A globális kereskedelmben Kína és az Egyesült Államok a kereslet fő hajtóereje, gyakorlatilag mindent megvesznek a kínai és amerikai kereskedők, bármilyen áron.
Biznisz 2021-05-14 | 08:00
A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

A járványon is egy csomót kerestek - 3,2 millió dollárt adott Soros György a Fővárosnak, ezt Budapest 500 millió forinttal egészítette ki, aztán Karácsonyék az egészet elköltötték Gyurcsány és Bajnai kormányzása alatt futtatott egészségügyi háttércégeknél

  • Bár a Főváros 2020-ban sem szorult volna rá, tavasszal 1,5 milliót, télen 1,7 millió dollárt "adományozott" Budapestnek a hírhedt nemzetközi spekuláns, Soros György.
  • A Fővárosnak pontosan 477,992,900 forintot utalt a Nyílt Társadalom Alapítvány tavasszal, majd a decemberi szerződés szerint 531,403,340 forint landolt Budapest számláján; az adományt a Főváros további 500 millióval egészítette ki.
  • Ahogyan az közismert, Karácsony kampányszerű teszteléssel állította volna meg a járványt, jelszava az volt, "teszteltni, tesztelni, tesztelni". A kormány kezdetektől fogva azt mondta, egyedül az oltás törheti le a járványt.
Biznisz 2021-05-17 | 11:33
Eddigi legeredményesebb évét zárta tavaly a Gránit Bank

Eddigi legeredményesebb évét zárta tavaly a Gránit Bank

  • Továbbra is jól teljesít a még Demján Sándor által alapított, teljesen magyar tulajdonban álló Gránit Bank.