Orbán az M30-as autópálya átadásán: a mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni

Orbán az M30-as autópálya átadásán: a mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni
  • Ezt arra utalva mondta a kormányfő, hogy Trianon előtt a Lengyelország felől jövő áruforgalom központja Kassa városa volt.
  • Mostantól Miskolcot és Kassát újra jó minőségű út köti össze.

Nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Tornyosnémetinél.

A Miskolc és Kassa összeköttetését megteremtő M30-as gyorsforgalmi út átadásán a kormányfő kiemelte: ha van közép-európai együttműködés, akkor tud boldogulni a magyar vidék is. Amit akarunk, az nem egyszerűen csak virágzó vidéki Magyarország, hanem egy erős Közép-Európa, amely elég erős ahhoz, hogy megvédje magát az olyan természetellenes beavatkozásokkal szemben, amelyeknek a mai napig érezni a következményeit – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: hogy ez a cél megvalósuljon, utakat kell építeni, amelyek összekötik a vidék különböző részeit, a vidékieket beviszik a nagyvárosba, összekötik az anyaországi magyarokat, a határon túli magyarokat és összekapcsolják a térség népeit. A most átadott út is ezt a célt szolgálja – mutatott rá. Orbán Viktor kifejtette: régen a Lengyelország felé vezető kereskedelem fő gócpontja Kassa volt, nagyon fontos útvonal volt ez, és úgy lehetett egy jelentős nemzetközi útvonalat működtetni, hogy nem kellett hozzá érinteni a fővárost. Mi, Trianon utáni magyarok ezt nehezen tudjuk elképzelni – tette hozzá.

A miniszterelnök úgy látja, vissza kell alakítani a gondolkodásunkat, hogy rájöjjünk: egy olyan korszakba lépünk, amikor nem Budapestről kiindulva kell útvonalakat tervezni, hanem megvannak a régi természetes, egybetartozó térségek, amelyeket érdemes összekötni.

A kormányfő közölte: ez egy virágzó vidék volt, amíg a nagyhatalmak az első világháború után szét nem szabdalták. A mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni – fogalmazott. Hozzáfűzte: ha ezt nem tesszük meg, akkor a magyar vidék adottságai nem érvényesülnek.

Hangsúlyozta: azonban mindenhol határokba ütközünk, így a magyar vidék boldogulása akkor képzelhető el, hogy ha a ma már különböző államokhoz tartozó területeket össze tudjuk egymással kapcsolni. Ez azt jelenti, hogy nem lehetséges a magyar vidék fejlődése a közép-európai egység gondolatának megvalósítása nélkül – mondta.

Orbán Viktor felidézte: 2010-ben három célt tűztek ki, az első az volt, hogy minden megyei jogú város kapcsolódjon be a gyorsforgalmi úthálózatba. A második cél az volt, hogy Magyarország minden polgárának – bármilyen kis településen is éljen –, módja legyen arra, hogy a lakóhelyétől legfeljebb fél óra alatt elérje a gyorsforgalmi úthálózatot. A harmadik cél pedig az volt, hogy az összes gyorsforgalmi út érje el az országhatárt és kapcsolja össze Magyarországot a szomszédjaival – sorolta.

Kiemelte: hatalmas erőket, rengeteg pénzt mozgósítottak e célok elérése érdekében.

2010 májusa óta 33 autópálya- és egyéb gyorsforgalmi útszakaszt adtak át, összesen hatszáz kilométert. Már csak három olyan megyei jogú város maradt, amely nem kapcsolódik be közvetlenül a gyorsforgalmi úthálózatba, 2010-ben még kilenc ilyen volt – emlékeztetett, megjegyezve: a három város – Zalaegerszeg, Kaposvár és Békéscsaba – esetében is folynak az útépítési munkálatok.

Úgy folytatta, a magyar emberek 87 százaléka harminc percen belül rá tud kapcsolódni a gyorsforgalmi úthálózatra, ez az arány 2010-ben hatvan százalék volt. Ami a határokat elérő utakat illeti, 2010 előtt mindössze három gyorsforgalmi út érte el az országhatárt, ma ez a szám kilenc, 2025-re pedig 11 lesz – mondta. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a most átadott beruházás fél órával fogja lerövidíteni az utat Kassától Miskolcig, a beruházás értéke 200 milliárd forint. 2014 és 2020 között 700 milliárd forint érkezett a megyébe, és ha megnyerik a következő választást, ez a szám el fog törpülni azok mellett a fejlesztések mellett, amelyek itt megvalósulnak majd – közölte.

Úgy látja, a most átadott útnak köszönhetően könnyebben jut majd el ide a tőke, az áru és könnyebben jönnek a turisták is. Orbán Viktor hangsúlyozta: senki sem tudja, mi fog történni a világban, meglehetősen zavaros a helyzet mindenhol, és mivel Magyarország a legnagyobb nemzetek játszmáját érdemben nem befolyásolhatja, az egyetlen biztos dolog, amelynek értelme és haszna van a számunkra, hogy Közép-Európát építjük, erősítjük.

Az ilyen fejlesztésekkel a határok csak politikai tények lesznek, a mindennapi élet zavartalanul folyhat – magyarázta. Hozzátette: ez nemcsak a magyaroknak, hanem a többi térségbeli népnek is az érdeke. Azt mondta: az útátadással a magyarországi vidék fejlesztése és Közép-Európa megerősítése érdekében is fontos lépést tettek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-30 | 11:37
Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

  • A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.
  • Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is.
Bel 2021-06-09 | 10:12
Akkora a nyomor Magyarországon, hogy nettó 260 ezerért sem lehet napszámosokat találni a zöldség-gyümölcsöskertekbe

Akkora a nyomor Magyarországon, hogy nettó 260 ezerért sem lehet napszámosokat találni a zöldség-gyümölcsöskertekbe

  • A munkaerőhiány évi mintegy 50-80 milliárd forint kárt (termelésiérték-kiesést) okoz az évi 300 milliárd forint körüli termelési értékű zöldség-gyümölcs-ágazatban.
Bel 2022-01-31 | 17:57
MigránsTaxi: 18 illegális migránst csempészett a szerb

MigránsTaxi: 18 illegális migránst csempészett a szerb

  • A rendőrök az M1-es autópálya 57-es kilométerszelvényében, Tatabánya térségében állítottak meg egy szerb honosságú kisbuszt 2022. január 31-én délután.
  • A járműben a sofőrön kívül 18, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-06-02 | 12:39

Így viselkedik egy Közép-Európában meghatározó állam: 300 ezer adag AstraZeneca vakcinát adott kölcsön Magyarország Szlovéniának

  • Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát.
  • Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.
  • A tárcavezető kiemelte, azért tudunk segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.
Bel 2022-02-01 | 05:25
Hadházy majdnem húszmillióval gyarapodott egyetlen év alatt

Hadházy majdnem húszmillióval gyarapodott egyetlen év alatt

  • Azt nem árulja el, mennyit keres a családi cégéből.
  • Államkötvényeket vásárolt tavaly 6,3 millió forint értékben, ahogy négymillió forint is megjelent a bankszámláján, mellette pedig 5,8 millió forintnyi deviza is.
  • Hadházy ezek szerint fényevő, hivatalos országgyűlési keresete szinte egy az egyben megmaradt neki 2021-ban.
Bel 2021-11-02 | 10:56
Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket

Már megint a régi baloldali lemez: Márki-Zay piaci rezsiárakkal nevelné energiatudatosságra az embereket

  • Márki-Zay Péter szerint az Orbán-kormány rosszul tette, hogy csökkentette a lakossági energiaárakat.
  • Pedig ennek köszönhető, hogy a magyarok az egyik legolcsóbb áram- és gázárat fizetik jelenleg Európában.
  • És ennek köszönhető az is, hogy amíg Európában súlyos ellátási zavarokról szólnak a hírek, Magyarország ellátása biztonságos és olcsó maradt.
Bel 2021-06-09 | 09:21
Láng Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője lerántotta a leplet a baloldal hazugságairól, és ismertette a Főváros költségvetésének valós számait

Láng Zsolt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője lerántotta a leplet a baloldal hazugságairól, és ismertette a Főváros költségvetésének valós számait

  • Természetesen ismételten az derült ki, hogy a baloldali városvezetők hazudnak a kormányzati elvonásokról.
  • Hazugság az is, hogy az önkormányzatok tönkrementek volna.
  • Budapest másfél év alatt eltapsolt közel 100 milliárd forintnyi állampapírt.
Bel 2022-01-26 | 16:15
Stabilitás és frissítés: nyilvános a Fidesz 106 jelöltjének neve

Stabilitás és frissítés: nyilvános a Fidesz 106 jelöltjének neve

  • Összesen 26 válsztókerületben cserélt jelöltet a Fidesz a 2018-as indulókhoz képest.