Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás

Energiakrízis Romániában: Temesváron fűtés nélkül maradtak a kórházak és 50 ezer háztartás
  • Ennek oka az, hogy liberalizálták a ázpiacot keleti szomszédunknál, és elszabadultak az árak.

Bekövetkezett, amitől Temesvár önkormányzata, több tízezer lakos és közintézmények, kórházak vezetői tartottak: keddtől megszűnik a távhő- és melegvíz-szolgáltatás a bánsági nagyvárosban - írja a Krónika.

A Colterm szolgáltató ugyanis hivatalosan fizetésképtelenné vált felhalmozott adósságai miatt, a Delgaz és az E.On pedig elzárta a gázcsapot. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 50 ezer háztartás fűtés nélkül marad, és ami még rosszabb: a kórházakban sem lesz fűtés és meleg víz.

"Kéréssel fordulok valamennyi romániai gázszolgáltatóhoz, hogy segítsen rajtunk" – nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Dominic Fritz polgármester. Az elöljáró kivételként említette a Victor Babeș-kórházat és az Odobescu-szülészetet, amelyek saját hőközponttal rendelkeznek. Fritz kijelentette: a Coltermnek jelenleg nincs földgáz-szolgáltatója olyan körülmények között, hogy egész Európa gázválsággal küzd.

Elmondása szerint megpróbálnak legalább kis mennyiségre szerződést kötni, közben pedig széntüzelésre áttérni. Utóbbi tekintetében ellátást igényeltek az állami tartalékokból, de ezt csak sürgősségi rendelettel lehet engedélyezni, ideiglenes, ügyvezető kormány pedig ezt nem teheti meg.

"Tudom, hogy pusztító erejű hír ez sok temesvári számára, azoknak, akik a kórházakban szenvednek, orvosoknak, ápolóknak, aki amúgy is kimerültek. Mindent megteszünk azért, hogy túllépjünk ezen az időszakon, és a lehető leggyorsabban újraindíthassuk a távhőszolgáltatást Temesváron" – közölte az elöljáró.

A bánsági város polgármestere szerint jelenleg is tárgyalásokat folytatnak gázszolgáltatókkal. Hangsúlyozta: a leendő árat három forrásból kell rendezni: a lakosság által, illetve helyi és állami költségvetésből, miközben jelenleg csak az első két pillér "áll". Ilyen árak közepette nem lehet a harmadik, az állami forrás nélkül megoldást találni.

"Egyetlen olyan forgatókönyv sincs, amely szerint a távhőszolgáltatók túlélhetnek jelentős kormánytámogatás nélkül" – szögezte le Fritz. Az elöljáró a gigakalória árának megduplázását javasolja Temesváron, ahol elmondása szerint a Colterm azért halmozott fel óriási adósságokat – több mint 320 millió lejt –, mert eddig jóval az előállítási áron alul biztosította a szolgáltatást.

Közölte: a bíróság kedden fizetésképtelenné nyilvánította a Coltermet, amely élére csődbiztost neveztek ki. Az elmúlt egy évben – mióta Fritz átvette a város vezetését – nekiláttak az adósság visszafizetésének. Hozzátette: csak ebben az évben 137 millió lejt fizetett a város a szolgáltatónak. Az összegből két iskolát lehetett volna felépíteni.

Megjegyezte: nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával a város jövőjét élik fel. Azt is hozzátette: hogy az egyik gázszolgáltató 80 millió lej kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását. Ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni. Dominic Fritz elmondta: a temesvári Románia második legnagyobb távhőszolgáltató rendszere a bukaresti után. Úgy vélte: az energiaárak megemelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-06 | 13:08
A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

  • Szerinte kapcsolat áll fent a baloldali szélsőségesség és a német közmédia újságírói között.
  • A német közvéleményben rengeteg kritika éri az utóbbi években a közmédiát, mert az szélsőségesen elfogult a Zöldekkel és a migrációval szemben.
Kül 2021-07-15 | 19:38
Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

  • A Junge Freiheit kommentátora szerint feltehetjük a kérdést, létezik-e még Hollandiában "belső biztonság".
Kül 2021-07-06 | 12:10
Az ellenzék brüsszeli szövetségese: egy bosszúpornó miatt elítélt máltai baloldali képviselő

Az ellenzék brüsszeli szövetségese: egy bosszúpornó miatt elítélt máltai baloldali képviselő

  • Bosszúpornó az, amikor egy kapcsolat végeztével az egyik fél zsarolja a kapcsolat során készült képekkel és videókkal a volt partnerét, vagy nyilvánosságra is hozza azokat.
  • A szerdai, brüsszeli határozathozatal koordinátora a baloldali Cyrus Engerer, aki szakításuk után letöltötte volt barátjának gépéről annak szexképeit, majd heteken keresztül küldözgette azokat boldog-boldogtalannak.
Kül 2021-07-22 | 15:40
Német elemzés: az őslakosok kiszorulnak a belvárosokból, mert növekszik a problémás migráció

Német elemzés: az őslakosok kiszorulnak a belvárosokból, mert növekszik a problémás migráció

  • Nyugat-Európában egyre jellemzőbb trend, hogy a helyiek kiszorulnak a nagyvárosok belvárosaiból, és migránsok foglalják el a belvárosokat.
  • Ez a minta Hollandia, Franciaország, Belgium, és most már Németország nyugati részén is.
Kül 2021-06-22 | 20:31
Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

  • Egy újabb bukott állam Észak-Afrikában semmi jót nem ígér migrációs szempontból.
  • Így is csónakos migránsok tömegei indulnak meg naponta Libanonól és Tunéziából az olasz Lampedusa felé.