Bemondásra megy: a Kontra újságírói két előválasztási sátornál is szavazhattak azonosítás nélkül

Bemondásra megy: a Kontra újságírói két előválasztási sátornál is szavazhattak azonosítás nélkül
  • A Kontra újságírói könnyedén kijátszották a sátraknál az azonosítást.
  • Két különböző helyszínen is le tudtak szavazni fals adatok bemondásával.

Kíváncsiak voltunk, hogy meghekkelhető-e mindenféle előzetes felkészülés nélkül a sokat dicsért rendszer. Bár az előválasztás távolról sem törekszik még csak fele olyan komolynak se látszani, mint nagytestvére, a parlamenti választás, azért mikor útnak indultunk leadni szavazatunkat, nem sejtettük, hogy ennyire tökmindegy az ellenzéki pártoknak, mi is történik a szavazósátraknál. Az egyik helyszínen bemondásra beírták a személyi azonosító számunkat, a másiknál pedig a lakcímünket. Majd mindkét helyen kaptunk egy minden bélyegző vagy egyéb hitelesítés nélküli szavazólapot, amit az önkéntesek előtt kellett kitöltenünk - írja a Konra.

(...) A második forduló kezdete után a demokratikus erekciónk csillapítására egy forgalmas budapesti közterületen kihelyezett mobil szavazópontot választottunk helyszínnek. Már a tér túlsó oldalán kihelyezett Márki-Zay aktivista őrposzt önkénteseinek a porszívóügynököket megszégyenítően lendületes biztatása is különleges élmény volt, meg is ígértük nekik, hogy noha eredetileg WC-kefét szerettünk volna venni, de végül is vásárolhatunk éppen Dobrevet is, az majdnem ugyanaz.

Messziről ijesztőnek tűnt a tucatnyi emberből álló sor, de rövidesen láthattuk, milyen flottul és olajozottan halad az ügyintézés.

Nem vitték túlzásba a formalitásokat, így rövidesen sorra is kerültünk. A várakozás közben kezünkbe nyomták a Gyurcsány-hűségeskü szövegét, amivel tudomásul vesszük a senki által komolyan nem vehető szabályokat, valamint ígéretet teszünk arra, hogy akármit is csinálnak, mi őket támogatjuk. Aláírtuk, persze, miért ne?

DR. MINISZTERELNÖK ÚRNAK SOSE LEGYEN KOMOLYABB KIHÍVÓJA, MINT MRS. GYURCSÁNY VAGY A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI CEAUȘESCU-EPIGON.

A szavazólap kézhez vétele előtti regisztrációnál derült ki: otthon maradt az a fránya lakcímkártya.

Az idősebb úr demokratikusan bús arcunkat látva igyekezett megoldani a helyzetet: az se baj, ha csak úgy bediktáljuk a személyi azonosító számunkat, nem ragaszkodik annak ellenőrzéséhez. Bár erre nem készültünk fel, egy, a város másik, nem túl távoli pontján felállított sátorba már konkrét számsorral érkeztünk, jelezve, hogy az elvárt azonosításra alkalmas okmányok egyikét nem tudjuk felmutatni.

SENKIT NEM ZAVART. BEMONDÁSRA BEÍRTÁK, AHOGY A LAKCÍMET IS.

Ennek fejében pedig kaptunk egy minden bélyegző vagy egyéb hitelesítés nélküli szavazólapot, amire ott, az önkéntesek szeme láttára kellett beikszelnünk a számunkra szimpatikus miniszterelnök-jelölt nevét. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-11-16 | 15:52
Kiss Ambrus pályaíve - portré

Kiss Ambrus pályaíve - portré

  • A zalaegeszegi kádercsalád gyermeke a celldömölki Kiss Péter egykori kancellária-miniszterrel ápolt jó kapcsolatot.
Botrány 2022-03-26 | 13:44
Kokóbizniszből finanszírozzák Szabó Tímea kampányát?

Kokóbizniszből finanszírozzák Szabó Tímea kampányát?

  • Az eddigi legmeghökkentőbb felvételekkel állt elő Anonymus.
  • A felvételen két férfi arról beszélget, hogy egy harmadik ember kokainbizniszben utazik Marbellán, és haza kellene hozni a pénzét, ami "kanyaronként" 3-400 millió forintnak megfelelő dollár vagy euró.
  • A pénzből nem csak a férfi részesül, hanem hárman-négyen, de ők csak kisebb részben.
  • A hangfelvételen szereplő egyik férfi elmondja, van nála ugyan annyi pénz, amiből ki tudja [fizetni a dolgokat], de Szabó Timi kampánya nagyok sok pénzt emészt fel.
Botrány 2023-03-01 | 20:54
Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

  • Olyan lakókat is kitesznek az idősek otthonából, akik lélegeztetőgépen vannak.
  • Ennek oka, hogy a migránsotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok.
Sztori 2021-05-09 | 21:59
Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

Egyre több választókerületben van előre lezsírozva az ellenzéki előválasztás

  • Az összefogott ellenzék nagy újításként tálalta korábban az előválasztás intézményét: az volt az ígéret, "füstös szobák" helyett a helyi választók dönthetnek a legalkalmasabb, akár civil jelöltekről.
  • Mostanra ezt az ígéretüket sem tartják az ellenzéki pártok: egyre több választókerületben jelentik be, hogy egymás jelöltjeit támogatják a választásokon, vagyis nem indítanak egymásra jelölteket. Ennek értelmében helyben választani sem lehet majd a különböző pártjelöltek között.
  • Ennek oka az is, hogy bár nem beszélnek róla, de az ellenzéki pártok vidéken rendkívül gyengék, országos hálózattal, szervezeti beágyazottsággal alig-alig rendelkeznek. A Jobbik volt korábban a legerősebb vidéken az ellenzéki pártok közül, de 2018-at követően komplett régiókban is szétzilálódott a párt.
  • Egyedül a Mometum és a Demokratikus Koalíció ragaszkodik ahhoz, hogy mindenhol indít jelölteket, és a Momentum "rástartolt" biztos balos körzetre is. Ezzel kihúzták a gyufát az összefogáson belül.
  • A többiek különalkukat kötnek egymással, egymás háta mögött, sokszor pont a Momentum kárára.
  • Mivel a Momentumnak jelenleg minden vicc új, ebből komikus helyzetek is adódnak: Szolnokon azt a Kármán Irént indítják az előválasztáson, aki előbb Pető Iván SZDSZ-es politikus, majd Portik Tamás, a '90-es évek rettegett alvilági alakjának szeretője volt.
  • A tét az, akár ellenzékben, akár kormányon, de kinek lesz a legnagyobb frakciója. Aki a legnagyobb frakcióval rendelkezik, az fog diktálni. A DK pontosan tudja ezt.
  • Ám közben a pártok között arról is vita van, legyen-e online lehetőség az előválasztásra, vagy csak a személyes megjelenést fogadják el.
Botrány 2021-07-28 | 09:31
Feltalálták a meleg vizet: meglévő technológiával pályázhattak Cseh Katalinék

Feltalálták a meleg vizet: meglévő technológiával pályázhattak Cseh Katalinék

  • Másfél hete tart az Anonymous-ügyként elhíresült botrány, amelyben egy álarcos alak hívta fel a sajtó figyelmét, hogy Cseh Katalinhoz köthető cégháló több mint 4,7 milliárd európai uniós támogatást nyert el.
  • Az origo megírta, hogy a cégek összejátszhattak és azóta az is kiderült, hogy a cégháló tagjai rendszeresen együtt változtatta a telephelyét.
  • A Nolimpiával ismertséget szerző politikus, aki az olimpiára hivatkozva kért eu-s támogatást hologramos technológia kifejlesztésére, elismerte a pályázás tényét és azt állította, hogy minden rendben volt a pályázattal.
  • A Pesti Srácok cikke után megvizsgáltuk a céghálóba tartozó svájci céget is és észrevettük, hogy HoloTech Switzerland AG már évekkel korábban kifejlesztett egy hologram technológiát.
Botrány 2021-11-10 | 14:57
Azonnali vizsgálatot követel Láng Zsolt a Városháza tervezett eladása miatt

Azonnali vizsgálatot követel Láng Zsolt a Városháza tervezett eladása miatt

  • Az elmúlt két évben már megszokhatták Karácsony Gergely rögtönzéseit, de ez az ügy minden képzeletet felülmúl, a főpolgármester pedig hol tagad, hol ellentmondásos nyilatkozatokat tesz - mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.