5%-ot esett az ellenzék az előválasztás során

5%-ot esett az ellenzék az előválasztás során
  • Ez az eredménye a szervezetlen káosznak és a Karácsony-Márki-Zay bohóckodásnak.

Októberre a teljes népességen belül 45 százalékra erősödött a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága, miközben a baloldali összefogásé 5 százalékkal 37 százalékra zuhant.

Az előválasztás szemmel láthatóan kudarccal végződött a Gyurcsány Ferenc által vezetett összefogás számára: a teljes népességen belül az augusztusi 42 százalékos támogatottságukhoz képest októberre 5 százalékpontos visszaesés tapasztalható. Az előválasztásnak nevezett mozgósítási verseny nem járt politikai haszonnal a baloldal számára.

Az elmúlt két hónap nemhogy erősítette a kormányellenes pártszövetséget, hanem éppen ellenkezőleg, 5 százalékponttal gyengítette a Gyurcsány Ferenc által vezetett összefogás támogatottságát a teljes népességen belül. A szervezetlenül lebonyolított előválasztás, a háttéralkukkal átvert választók haragja, a nyilvánosság számára kiteregetett belső konfliktusok, valamint a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között lejátszódó "vissza nem lépési" verseny egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy októberre 5 százalékpontnyi kormánykritikus szavazó ábrándult ki a baloldalból.

A Társadalomkutató októberi közvélemény-kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatottsága 45 százalékra erősödött az augusztusi 43 százalékról, miközben a baloldali összefogásé 37 százalékra zuhant az augusztusi 42 százalékhoz képest. Ezek alapján kijelenthető, hogy az előválasztás alatt nem sikerült a baloldali szavazótábort gyarapítani.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk októberben egyaránt 1-1 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népességen belül, míg egyéb pártok támogatottsága gyakorlatilag mérhetetlen. Feltételezhetően a kiábrándult baloldali szavazók erősítik a bizonytalanok táborát, amelynek aránya az augusztusi 13 százalékról októberre 2 százalékponttal növekedett (15 százalék).

Szinte minden korcsoportban vezet a Fidesz-KDNP: a 30-59 évesek korcsoportjában 43 százalékos támogatottsággal rendelkeznek, míg a baloldal népszerűsége csupán 39 százalékos.

A 60 évnél idősebbek körében – amely csoportba tartozik minden harmadik választópolgár – a kormánypártok népszerűsége töretlen: az említett korcsoport 59 százaléka a Fidesz-KDNP vezetésével képzeli el Magyarország jövőjét, míg mindössze 28 százalékuk szavazna a Gyurcsány-listára. Egyedül a 18-29 közötti korosztályban látható, hogy a baloldal népszerűbb lenne a kormánypártoknál.

A korosztályba tartozó minden negyedik választó a kormánypártokra (25 százalék), míg minden második a baloldalra (50 százalék) szavazna. Fontos kiemelni, hogy körükben is 5 százalékot zuhant a baloldal augusztushoz képest, azaz a legkevésbé aktív szavazóréteg is kiábrándulással jellemezhető.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-06 | 12:15
Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

Így bánnak Karácsonyék egy fővárosi, védett építménnyel

  • Igénytelenség, igénytelenség, igénytelenség.
  • Persze érhető, hogy így néznek ki a budapesti közterek, a városházán mindenki Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva.
Bel 2022-02-11 | 07:25
Közös Akció: Cseh és osztrák rendőrökkel együttműködve 81 illegális migránst fogtak hajnalban

Közös Akció: Cseh és osztrák rendőrökkel együttműködve 81 illegális migránst fogtak hajnalban

  • Jogellenesen próbált meg bejutni az országba az éjszaka folyamán öt csoportban 81 határsértő Csongrád-Csanád megyében. 
Bel 2021-12-08 | 12:55
30 ezer diák és tanár kap ingyen laptopot

30 ezer diák és tanár kap ingyen laptopot

  • Pest, Zala, Tolna, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyékben.
Bel 2021-06-27 | 17:10
Agyhalál: a 2%-ra töppedt LMP szerint nincsenek dugók Budapesten, és további kerékpársávokra van szükség

Agyhalál: a 2%-ra töppedt LMP szerint nincsenek dugók Budapesten, és további kerékpársávokra van szükség

  • Szükség lenne szerintük szennyezés és használat-alapú útdíjra is.
  • Valamint a Soroksári úton, az Üllői úton és Váci úton is szükség lenne kerékpársáv.
Bel 2021-08-19 | 12:26

Már Frankfurtban van a kimentett 26 magyar

  • Hazaszállításukról még csütörtökön gondoskodik a külügy.
Bel 2022-08-24 | 07:38
37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

  • Szarvas lakott területén 2022. augusztus 23-án 20 óra 59 órakor a magyar rendőrök ellenőrizni akartak egy 40 éves litván állampolgárságú férfit, aki egy osztrák honosságú teherautót vezetett.
  • A gépkocsiban 37 fő, magukat bangladesi állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.
  • Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni
  • Ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való vissza kíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.