Orbán Viktor: 2022-ben 10 százalékos tanári béremelés jöhet, 2023 januárjától pedig egy nagyobb

Orbán Viktor: 2022-ben 10 százalékos tanári béremelés jöhet, 2023 januárjától pedig egy nagyobb
  • De emelik az ápolónők, a bölcsődei dolgozók, és a kulturális dolgozók bérét is.

A harmadik oltásról, energiaárakról, Brüsszel túlkapásairól, valamint a várható béremelésekről is beszélt a kormányfő péntek reggel a Kossuth rádióban - összefoglaló.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: az őszi időjárás kedvez a koronavírusnak. Csak az oltás segít, aki nincs beoltva, az veszélyben van – húzta alá.

Hozzátette: aki nincs beoltva, nemcsak magát, másokat is veszélybe sorolhatja. A kormányfő mindenkinek azt tanácsolja, hogy a harmadik oltást is vegye fel. Jövő héten én is felveszem a harmadik oltást – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy még mindig nem ismerjük a vírust, de az biztos, hogy az oltás működik. A miniszterelnök úgy látja, jobb hogy van harmadik oltás, mintha nincsen.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarországhoz képest vannak olyan államok, ahol kevésbé fontos a rezsiár. Emlékeztetett: ez közvetlen politikai kérdés volt itthon az elmúlt 20 évben. Felidézte: 2002-ben is figyelmeztetettük az embereket, hogy a baloldali kormány rezsiárakat fog emelni, de ezt a baloldal tagadta, mégis később 11-szer emelt – emlékeztetett a kormányfő. A baloldal most is piaci energiaráakat követelt, ha ezt teljesítjük, akkor több mint 30 ezer forinttal kellene többet fizetnie egy magyar háztartásnak havonta – húzta alá a miniszterelnök.

Hozzátette: az áremelkedések miatt több nyugati országban is kitört a pánik, Brüsszel azonban tovább rontja a helyzetet.

Brüsszelben a klímavédelmet az energiaárak emelésével szeretnék elérni – fogalmazott a kormányfő. Mint mondta: vissza kell vonni ezeket a döntéseket. Orbán elmondta azt is: 2035-ben kellene ott lennie az energiaáraknak, mint ahol most vagyunk. A csehek, a lengyelek és mi követeljük, hogy Brüsszel vonja vissza a korábbi lépéseket – tette hozzá. Aláhúzta: javaslataink is vannak, hogyan lehetne kezelni a helyzetet. Brüsszel viszont ahelyett, hogy segítene, tovább rontja azt. A miniszterelnök hozzátette: a két múlva esedékes uniós csúcson újra napirendre kerül majd a rezsikérdés.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdaság elérte a járvány előtti teljesítményét, és ez a magyar embereknek köszönhető. Mint fogalmazott: a gazdaság teljesíténye attól függ, hogyan teljesítenek az emberek. Felidézte: a Gyurcsány-Bajnai korszak rossz szabályai miatt a segélyből élés volt a kedvezőbb, ezért a gazdaság visszaesett. Most 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak a nyugdíjasok, és az infláció felett emelik a nyugdíjakat.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: 1,9 millió család kapja vissza a 2021-ben befizetett adót 2022-ben.

A miniszterelnök bejelentette: az ápolónók bérét 21 százalékkal, a bölcsődei dolgozókét 20 százalékkal, a kulturális dolgozókét 20 százalékkal emelik majd 2022-ben. A kormányfő közölte azt is, hogy egymillió fiatalt érint majd, hogy nem kell szja-t fizetnie.
Ha sikerül a minimálbért 200 ezer forintra emelni, akkor egy szép évet zárhatunk – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy hitelből nem lehet bért emelni. Nekünk teljesítmény kell, és akkor van fedezet a különféle emelésekre - tette hozzá. A gazdaságpolitikának fontos eleme, hogy a gazdasági növekedés és a béremelések szinkronban legyenek.

A pedagógusoknak igaza van, 2013-ban nagy arányú emelés volt, de időközben a többi bér emelkedett, és a bérük hátrébb sorolódtak.

Jövőre egy 10 százalékos béremelés lehet, és 2023. januárjától lehet nagyobb emelés.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar gazdaság jó állapotban van, de vékony jégen vagyunk, mert az államadósság magas. Sikerült többször is levinni, 1998-2002 között, és 2010-2020 között. A pandémia miatt 75-80 százalékos államadóssági sávban vagyunk - tette hozzá.Nem akarom, hogy a 100 százalék körüli sávba csússzunk bele - mondta a kormányfő, és szerinte vissza kel menni az 50 százalékos adóssági sávba.

Nem engedjük át a gyerekeink nevelését LMBTQ-aktivistáknak: a brüsszeli pénzekről azt mondta, hogy hitelfelvételről van szó. Úgy volt, hogy mindegyik ország együttesen kapja meg ezt az összeget, mindez nem fair. Orbán Viktor szerint az LMBTQ-lobbi miatt nem kaptuk még meg ezt az összeget. Az unió visszaél a hatalmával, nem csoda, hogy minden országban nő az ellenállás az EU-val szemben.

Orbán azt is elmondta, Karikó Katalin a mi hősünk, aki többmillió ember életét mentette meg. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem tudjuk, hogy miért nem kapott Nobel-díjat Karikó Katalin. Karikó Katalin ennek ellenére a mi hősünk. Sok millió ember életét megmentette, és ezért büszkék vagyunk rá - tette hozzá. Mindezek mellett a fiatal szakmunkásaink nemzetközi versenyen nagy sikert értek el. Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasainkon, hanem a szakmunkásaikon is múlik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-23 | 17:55
A szegedi Binszki József után Gyurcsány is bejelentette, hogy Dobrev Klára fölényesen vezet az előválasztáson

A szegedi Binszki József után Gyurcsány is bejelentette, hogy Dobrev Klára fölényesen vezet az előválasztáson

  • A BENNFENTES már nyár közepén olyan pletykákat hallot városházi körökből, hogy Karácsony nagyon megijedt Dobrev előretörésétől.
  • A Főpolgármester sokáig ugyanis abszolút favoritként tekintett önmagára, aki majd "begaloppozik a győzelembe", ahogy a HVG is megírta azt.
  • Ehelyett viszont az történt, hogy Jakab és Dobrev is rájöttek a nyakára, sőt, van olyan felmérés, amelyben már csak a negyedik helyezett Karácsony.
  • Ez magyarázhatja az utóbbi idők óriási volumenű, heti tízmilliós Facebook, Youtube, Google Ads-költéseit a Főpolgármesternek.
  • Igaz, arra nem adott magyarázatot, hogy a hirdetésekért fizető Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületbe ki pakolt tízmilliókat.
Bel 2021-10-15 | 17:23
Hiába ugrott ki az autópályán és menekült az embercsempész

Hiába ugrott ki az autópályán és menekült az embercsempész

  • Kilenc perc alatt elfogták a rendőrök azt a 36 éves szerb férfit, aki migránsokkal teli autóját hátra hagyva, az autópálya sávjain keresztül, futva próbált elmenekülni.
Bel 2022-01-31 | 12:00
Harmincnégy illegális szír migránst találtak elbújva

Harmincnégy illegális szír migránst találtak elbújva

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. január 31-én 10 órakor 34 külföldit tartóztattak fel Hóduna térségében.
  • Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-09-05 | 11:42
Megint 39 migránst szállított egy embercsempész

Megint 39 migránst szállított egy embercsempész

  • 2022. szeptember 4-én 4 óra 20 perckor Kelebia közigazgatási területén egy kisteherautót ellenőriztek, amelyet egy georgiai férfi vezetett.
  • A kocsiban a sofőrön kívül 39 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak.
  • A georgiai állampolgárt előállították, őrizetbe vették, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
  • A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-09-30 | 10:36
Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét közel kétharmaddal verte a momentumos

Budapest utolsó főúttörő-elvtársnőjét közel kétharmaddal verte a momentumos

  • Gy. Németh Erzsébet eddigi karrierje során egyetlen választást sem volt képes megnyerni.
  • 8 445 szavazatot kapott a kerületi alpolgármester Orosz Anna, 3 801-et a főpolgármester-helyettes Gy. Németh.
Bel 2021-06-09 | 11:49
Berlin-Neukölln: machetés támadás történt éjszaka

Berlin-Neukölln: machetés támadás történt éjszaka

  • Egy 22 éves férfi megsérült.
Bel 2021-07-22 | 12:44
Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat

Gulyás: a Nemzetbiztonsági Bizottság össze fog ülni, és ott az ellenzéki képviselők megismerhetik a titkos információkat

  • Mindezek mellett a Kancelláriaminiszter szólt a gyermekvédelmi törvényről és a helyreállítási alapról is.