Nahát: az MSZP bérelemzője szerint Karácsony a favorit

Nahát: az MSZP bérelemzője szerint Karácsony a favorit
  • A Medián és a Závecz szerint csúnyán le van maradva a hiperpasszív főpolgármester, a pártközeli kutatóintézetek szerint viszont nem.
  • Az MSZP-közeli Publicus szerint Karácsonyé lenne az aranyérem.
  • Ahány kutatás, annyi eredmény.

A bizonytalan szavazók közül Karácsony Gergelynek van a legnagyobb tartaléka, így jelenleg csak az ő vezetésével felálló ellenzéki lista tudja legyűrni a Fidesz-KDNP-t – erre jutott a Népszava felkérésére kutató Publicus Intézet friss felmérése.

Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje vezette ellenzéki összefogás a bizonytalanok körében a voksok 35 százalékra számíthat, míg Dobrev Klára a DK, és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom aspiránsával felálló egyesülés a szavazatok 31 százalékával számolhatna.

Ennek is nagy szerepe van a Publicus szerint abban, hogy felméréseik alapján csak a Karácsony vezette ellenzék győzhetné le Orbánt – a mostani kutatások alapján 38-34 arányban. A Publicus szerint a Dobrev irányította összefogás 35-37 százalékos arányban kikapna, Márki-Zay Péterrel pedig 33-38-as vereségre számíthatna az ellenzék.

A felmérés szerint Karácsony az MSZP-Párbeszéd tábor szinte egészét maga mögött tudhatja, a jobbikosok 84, a DK-sok 86, a momentumosok 87 százaléka szavazna egy olyan listára, amelyet ő vezet. Dobrev Klára mögött nem meglepően a DK tábora áll ki egyöntetűen, de az MSZP-Párbeszéd szimpatizánsok 87 százaléka is elfogadná őt. A jobbikosok és a momentumosok is 82 százaléknyian támogatnák.

Márki-Zay Péter az egyetlen olyan versenyben maradt kormányfő-jelölt, akit nem támogat egy párt sem, a saját mozgalmán kívül. A kutatásból viszont az derült ki, hogy a Jobbik szimpatizánsait megnyerte magának, hiszen 90 százaléknyian szavaznának egy olyan listára, amelyet ő vezet. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke – a párt elnökségének döntése alapján – egyetlen jelölt mellett sem állt ki a második fordulóban.

A napokban nyilvánosságra került kutatások adatai egyébként feltűnően nagy skálán mozognak.

A Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre kedd este mutatta be a HVG által megrendelt felmérésüket, amelyben Dobrev Klára 37 százalékkal vezet a 33 százalékos Márki-Zay Péter előtt, míg Karácsony Gergely nagyobb lemaradással csak 24 százalékot tud felmutatni. Szerda délelőtt a Závech Research is közzétette adatait, amelyet Márki-Zay Péterék rendeltek. E szerint Márki-Zay a második forduló favoritja, de a kutatás úgy látja, sem ő, sem Dobrev, sem Karácsony nem győzhet Orbán ellen. Szerda délután a Republikon Intézet is jelentkezett saját adataival, amelyből viszont már az derült ki: Karácsony Gergely megnyerné a második fordulót Dobrevvel szemben, ha egyedül indul ellene, viszont Márki-Zay Péter már - ha szorosan is - de kikapna a DK aspiránsától. Az intézet szerint míg a Márki-Zay-szavazók 81 százaléka szavazna át Karácsony Gergelyre egy visszalépés esetén, addig a Karácsony-szavazók közül csak 67 százalék támogatná a hódmezővásárhelyi polgármestert Dobrev ellen, akire 26 százalékban voksolnának át a főpolgármester hívei. Tegnap kora este még a Pulzus adatai is megjelentek az ATV.hu-n, e szerint Dobrev Klára a legalkalmasabb Orbán Viktor leváltására, míg a többség nem tartaná elfogadhatónak, ha Karácsony vagy Márki-Zay visszalépne a megmérettetéstől.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-09 | 11:49
Gyurcsány elővette a nagy kést, élesre fente, és rendületlenül szalámizza szövetségeseit

Gyurcsány elővette a nagy kést, élesre fente, és rendületlenül szalámizza szövetségeseit

  • Most a Veszprém megyei közgyűlés Momentum-Jobbik frakcióját robbantották szét azzal, hogy a Momentumból leigazoltak egy jelöltet.
  • Az utóbbi hetekben MSZP-s politkusokat, köztük a párt korábbi elnökét, Molnár Gyulát igazolta le a Demokratikus Koalíció.
  • De nemrégiben szétrobbantották az ingatag szivárványkoalíciót Baján, Pécsett és Miskolcon is.
  • E kavarások mögött is Gyurcsányékat sejtik azok, akiket átejtettek a palánkon.
Bel 2022-01-12 | 09:07
Alkudozás, feszültségek, mikromenedzsment - a 24 összeszedte az ellenzék kampányának gyengeségeit

Alkudozás, feszültségek, mikromenedzsment - a 24 összeszedte az ellenzék kampányának gyengeségeit

  • A baloldali propagandaportálnak névtelenül nyilatkozó ellenzéki politikusok és háttéremberek óvatosan elárulták: nem kifejezetten olajozott a baloldali miniszterelnök-jelölt és a pártok együttműködése.
  • A pártok szerint Márki-Zay stábja tele van képesség nélküli amatőrökkel, a 'vásáhelyi polgármester stábjának tagjai azonban az ellenzéki pártok embereit szidják, mondván, miattuk lett a Fidesznek kétharmada.
  • Feszültséget okoz Zaránd Péter kampányfőnök is, akiről senkinek sincsen jó véleménye.
  • Az utóbbi napokban a BENNFENTES is hasonló információkat hallott a baloldal környékéről.
  • Szervezetlenség, káosz, mindenbe beleokoskodó Márki-Zay, és borzalmas fluktuáció kísérti a stábokat.
  • A BENNFENTES informátora szerint Márki-Zay kampánystábjába egyre gyengébb képességű embereket vesznek fel, mert miután a korábbi emberek kipörögnek, más nem vállalja a feladatokat.
  • Ezekkel az emberekkel mindent újra, az elejétől kell kezdeni, be kell őket tanítani, de ez csak viszi az időt és az energiát.
  • A kilépő, az egész cirkuszt maguk mögött hagyó stábtagok pedig nyíltan "bolondnak", "őrültnek" nevezik a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, vagy egyszerűen lehülyézik.
Bel 2021-08-19 | 12:22

15 illegális migránst akart becsempészni az emberkereskedő

  • A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel együttműködve elfogtak egy magyar állampolgárt, aki 15 határsértőt próbált jogellenesen Magyarország területére szállítani.
Bel 2021-06-04 | 15:27

Újabb DK-Jobbik mutyi: Törökszentmiklóson is visszalép a DK a Jobbik javára

  • Folytatódik az előválasztásnak nevezett bohóctréfa, ahol a pártok visszalépnek egymás javára, de közben kitartóan azt hazudják az embereknek, ők dönthetik el, ki legyen a helyi jelölt.
Bel 2021-10-07 | 09:07
19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

  • Bogyiszló térségében állítottak meg egy kisteherautót, melyben 18 illegális migránst szállítottak.
Bel 2022-02-03 | 08:40
Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

Május 1-ig érvényesek két oltással a védettségi igazolványok

  • Magyarország részt vesz a közös európai gyógyszerbeszerzésben, melynek során Paxlovidot szerez be az unió.
  • Ezt magas kockázatú betegek gyógyítására lehet majd felhasználni.