Bárki is a jelölt, a vesztébe rohan Orbán ellen - újabb baloldali közvélemény-kutató mérte fel az ellenzéki patthelyzetet

Bárki is a jelölt, a vesztébe rohan Orbán ellen - újabb baloldali közvélemény-kutató mérte fel az ellenzéki patthelyzetet
  • A Medián után a baloldal másik közvélemény-kutató intézete, a Závecz is felmérte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek helyezését.
  • Eszerint ha Dobrev és Karácsony indulnak a második fordulóban, akkor 53-39 az állás.
  • Ha Dobrev és Márki-Zay a második forduló résztvevője, akkor is Dobrev nyer, 50-43% arányban.
  • A baloldal szempontjából kiábrándítóak a számok a kormányváltás reményéről is.
  • Ha Dobrev vezeti az ellenzék listáját, akkor most vasárnap 47-39% arányban alulmaradna a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben.
  • Hajszálpontosan ugyanez az eredmény, ha Karácsony Gergely vezeti az ellenzéki listát.
  • Minimálisan jobbak az ellenzék esélyei, ha Márki-Zay vezeti a baloldali listát: akkor Fidesz 45%-ot, a Márki-Zay vezette lista 40%-ot érne el.

Elkészült az a közvélemény-kutatás, aminek a számait Márki-Zay Péter szerint figyelembe kell venni, amikor eldöntik, hogy ő vagy Karácsony Gergely lépjen-e vissza az előválasztás második fordulójában - írja a 444.

A Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom a Závecz Research kutatóintézetet bízta meg a felméréssel, amelyik a módszertannál azt írja, hogy a csak az ellenzéki szavazókra vonatkozó kérdések esetében +/- 4 százalék a statisztikai hibahatár, az összes választót illető kérdéseknél pedig +/- 2,6 százalék.

E kutatás szerint is az előválasztás második fordulójának fő esélyese Dobrev Klára.
A hétfőn és kedden felvett adatok alapján az előválasztás második fordulójában a Dobrev-Karácsony páros indulása esetén így szavaznának az ellenzékiek:

Dobrev Klára: 53%

Karácsony Gergely: 39%

Ha Márki-Zay lenne Dobrev kihívója, akkor a felmérés szerint ez a hangulat:

Dobrev Klára: 50%

Márki-Zay Péter: 43%

Vagyis a felmérés szerint mindenképpen Dobrev Klára nyerne, és Márki-Zay ugyan jobban meg tudná szorongatni, de a különbség az ő és Karácsony várható eredménye között éppen eléri a mérés statisztikai hibahatárát. Ugyanakkor Márki-Zay érvelhet azzal, hogy nemcsak azt mutatja a mérés, hogy ő jobban szerepelne, hanem azt is, hogy ellene Dobrev kicsit rosszabb eredményt érne el.

Márki-Zay első fordulós szavazóinak csak 51 százaléka támogatná Karácsonyt a második fordulóban, ha Márki-Zay lépne vissza; míg Karácsony szavazóinak 56 százaléka támogatná Márki-Zayt, ha Karácsony lépne vissza.

Ugyanakkor a Márki-Zay-hívek 29 százaléka Dobrevre szavazna, ha az első fordulós kedvencük visszalép, 20 százalékuk pedig még nem döntötte el, hogy mit tenne.

Vagyis itt elég sok még a bizonytalanság.

Karácsony első fordulós szavazói közül 37 százalék szavazna inkább Dobrevre, ha az első fordulós kedvencük visszalép, de csak 7 százalékuk nem döntötte még el, hogy mit tenne a második fordulóban. Ezek alapján nem lehet nagyon egyértelműen megmondani, hogy a másik táborát ki támogatná jobban

Ami viszont egyértelműen látszik, hogy a momentumos és jobbikos szavazók inkább Márki-Zayt preferálják Karácsonnyal szemben, ha választhatnak kettejük közül. Kérdés, hogy ők mennyire lennének aktívak a második fordulóban, illetve ha eljön egy igazi szavazás ideje, akkor mennyire lennének rugalmasak. (Itt nem Jakab Péter és Fekete-Győr András első fordulós szavazóiról, hanem a pártok szimpatizánsairól van szó.)

A 2022-es választások esélyese a felmérés szerint a Fidesz-KDNP.

A 2022-es parlamenti választás esetén, a teljes népességen mért kérdések alapján így alakulna a végeredmény:

Fidesz lista: 47%

Dobrev vezette ellenzéki lista: 39%

vagy

Fidesz lista: 47%

Karácsony vezette ellenzéki lista: 39%

vagy

Fidesz lista: 45%

Márki-Zay vezette ellenzéki lista: 40%.

Eszerint Márki-Zay lenne képes a legjobb teljesítményre a mostani hangulat alapján, ám előnye itt is a statisztikai hibahatáron belül van.

Márki-Zay és Karácsony várhatóan szerdán is folytatják az egyeztetéseiket arról, hogy ki lépjen vissza kettejük közül. Az első fordulóban Karácsony mintegy 40 ezerrel kapott több szavazatot Márki-Zay Péternél, de a hódmezővásárhelyi polgármester az azóta készített felmérések alapján hajlik arra, hogy ő az erősebb jelölt. A Median kedd este közölt mérése szerint 11 százalékpontos előnye van Karácsonynyal szemben, míg az előválasztás első fordulójában Karácsony előnye szűk 7 százalékpont volt vele szemben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-06-13 | 08:21
Hajnalban próbálkozott a román embercsempész

Hajnalban próbálkozott a román embercsempész

  • 2022. június 13-án 4 óra 5 perc körüli időben ellenőriztek egy román rendszámú autót az 5112-es mellékúton a 19-es kilométerszelvény közelében, Tolna-Mözs határában.
  • A járművet egy 32 éves román férfi vezette, aki autójának utas- és rakterében hét illegális migráns férfit szállított.
  • A külföldiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
  • Az illegális migránsokat előállították a Szekszárdi Rendőrkapitányságra, majd meghallgatásuk után a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-11-10 | 16:22
A rendőrök 47 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök 47 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség munkatársai és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás járőrei 2021. november 10-én 15 óra 15 perckor 47 illegális migránst tartóztattak fel Ruzsa külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-06-02 | 09:37
Mindenki a képességeinek megfelelően kommunikál: a Momentum ugrálóiskolákat rajzolt a minisztériumok elé, volt, aki ki is próbálta

Mindenki a képességeinek megfelelően kommunikál: a Momentum ugrálóiskolákat rajzolt a minisztériumok elé, volt, aki ki is próbálta

  • Országvezetésre fel!
  • Közleményükben azt írják, "a Momentum kiáll minden tagja és aktivistája mellett és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy fiatalokat egy betonra festett hajó miatt vegzáljanak és veszélyesnek tituláljanak. A politikai véleménynyilvánítás szabad, nem fognak minket ilyen eljárásokkal megfélemlíteni!"
Bel 2021-12-16 | 09:16
Ma újabb Oltási akció kezdődik, ismét nem kell időpontot foglalni

Ma újabb Oltási akció kezdődik, ismét nem kell időpontot foglalni

  • A beoltottak száma 6 200 040 fő, közülük 5 914 603 fő már a második oltását is megkapta, 3 043 950 pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 5298 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 213 318 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 144 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 016 089 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 159 853 főre csökkent.
  • 6109 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 542-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-10-25 | 10:31
Bár közös lesz a baloldali lista, a Momentum azt állítja, a listavezetőjük Fekete-Győr lesz

Bár közös lesz a baloldali lista, a Momentum azt állítja, a listavezetőjük Fekete-Győr lesz

  • Fekete-Győr vigaszágon hozzájuthat így a milliós fizetéshez, bukott miniszterelnök-jelöltként és bukott pártelnökként addig sem kell elmennie dolgoznia.
Bel 2022-01-28 | 12:52
Mennyire lehet beteg az, aki Jézushoz hasonlítja magát?

Mennyire lehet beteg az, aki Jézushoz hasonlítja magát?

  • Márki-Zay ezt tette Londonban, mikor azt mondta, munkatársai akár csak az apostolok, eldobtak mindent, hogy csatlakozzanak a Mesterhez.
Bel 2021-07-01 | 21:01
A család bizalmába férkőzött a férfi, majd megerőszakolta mindkét gyereküket és leszúrta az anyjukat

A család bizalmába férkőzött a férfi, majd megerőszakolta mindkét gyereküket és leszúrta az anyjukat

  • Amikor az anya gyanút fogott, a férfi életveszélyesen megfenyegette.
  • Aztán később leszúrta a nőt a pedofil bűnelkövető.
Bel 2022-03-21 | 20:24
Kunhalmi Ágnes Bécsben elismerte: Orbán jól kezeli a helyzetet

Kunhalmi Ágnes Bécsben elismerte: Orbán jól kezeli a helyzetet

  • Idehaza persze uszít az ellenzék, ahogy szokott.