Újabb iszlamista fiatalt fogott el a TEK

Újabb iszlamista fiatalt fogott el a TEK

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez köthető magyar fiatalt fogott el a Terrorelhárítási Központ (TEK) – mondta a TEK főigazgatója az M1-en hétfő este.

A PestiSrácok úgy tudja, a férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként, akit a bíróság múlt héten le is tartóztatott.

Hajdu János a napokban történtekről kifejtette: ez az ügy összefügg a júniusban elfogott, magát iszlamistának valló, fiatal magyar férfi ügyével, aki többféle terrortámadást tervezett Magyarországon.

V. Kende kommunikációelemzése során találták meg beszélgetését a most elfogott T. Dominikkal.

Ezzel egyidőben a német rendőrségtől is érkezett információ, miszerint a férfi különböző dzsihadista harcra buzdító anyagokat osztott meg online. A németek a TEK-nek azt az információt adták, hogy Magyarország tekintetében is beazonosítottak egy személyt, aki 2018 és 2019 között összesen 18 file-t töltött fel az internetre. Radikális tartalmuk miatt ezeket a szolgáltató kiszűrte és eltávolította az oldalról.

Ennek ellenére a hatóság le tudta menteni az adatokat és azokat továbbította a TEK számára.

A férfi IP-címét azonosították Magyarországon, ráadásul a férfinak az egyik közösségi oldalon is fellelhető volt a profilja, amelyből a lakhelye is kiderült. T. Dominik több mint ezer fájlt mentett le a legkegyetlenebb kivégzési módokról, terrorpropagandáról.

A férfi olyan oldalakat is elért, amelyekhez rendszergazdai hozzáférés szükséges – mondta a TEK főigazgatója, aki kérdésre megerősítette: az Iszlám Állam propagandacsatornájáról van szó.

A főigazgató szerint T. Dominik nem tartott a radikalizálódás és merénylet-tervezés folyamatában még olyan messze, mint V. Kende, de ha most nem fogják el, "egyenes út" vezetett volna odáig.

A főigazgató elmondta: a 23 éves, magát muszlim vallásúnak valló férfi magyar, édesapja is Magyarországon született, de családja algériai gyökerekkel rendelkezett. A fiatalnak nagyon nehéz a családi háttere – emelte ki, megjegyezve: a terrorszervezetek pont az ilyeneket keresik, akik reményvesztettek, úgy érzik senkik.

A PS úgy értesült, a férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként, akit a bíróság múlt héten le is tartóztatott. Hajdu Jánost annak kapcsán kérdezték, hogy egyre aktívabb az online térben a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet. Kiemelte: a terrorfenyegetettség nem szűnt meg, átalakult. Az online radikalizáció nyomán sokkal gyorsabb elkövetések vannak.

Ha egy fogékony fiatalt elérnek, utána napokon, heteken belül merényletet hajthat végre. Egészen addig viszont a hatóságok, családjuk, környezetük számára is láthatatlanok lehetnek. Elképzelhető, hogy csak az elkövetés napján jelenik meg az online térben, ezért is nehéz a merényletek megakadályozása – fejtette ki. A TEK főigazgatója szerint szinte minden az interneten zajlik.

Hangsúlyozta: az európai közösség felkészült a terrorveszély kezelésére. V. Kendét június elején fogta el a TEK Kecskeméten, az egyetemistát azzal gyanúsítják, hogy merényleteket akart elkövetni Magyarországon az Iszlám Állam nevében. Hajdu János, a TEK vezetője az elfogás után arról beszélt, hogy a férfi tömegrendezvényen akart robbantani. Ellene nem az NNI, hanem a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomoz.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-28 | 10:45
Jogellenes határátlépők, ittas vezetők - Ez történt a hétvégén

Jogellenes határátlépők, ittas vezetők - Ez történt a hétvégén

  • Az elmúlt három nap eseményei számokban.
Bel 2021-07-04 | 13:52
Újabb szállítási útvonal garantálja Magyarország gázfüggetlenségét

Újabb szállítási útvonal garantálja Magyarország gázfüggetlenségét

  • Az osztrák, a szlovák, a román, a horvát és az ukrán irányok mellett októbertől szerbia felől is érkezhet földgáz a földközi-tenger délkeleti térségéből.
  • Ez Magyarország energiapozíciói és az energiabeszerzés diverzifikációja miatt fontos fejlemény.
  • Vagyis egyre kevésbé lesz az ország arra rászorulva, hogy csak egyetlen irányból és forrásból vásároljon földgázt.
Bel 2021-09-08 | 11:13
Migránstaxi: 11 illegális migránst csempésztek az M9-es autópályán

Migránstaxi: 11 illegális migránst csempésztek az M9-es autópályán

  • Dusnok közelében fogták el azokat a román és albán férfiakat, akik 11 illegális migránst szállítottak.
Bel 2021-06-23 | 10:11
Piros-fehér zöldbe öltözött a székesfehérvári Városháza kedd estétől csütörtök reggelig

Piros-fehér zöldbe öltözött a székesfehérvári Városháza kedd estétől csütörtök reggelig

  • A magyar válogatottat biztatja így Székesfehérvár.
  • Ezt Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester jelentette be a Facebookon.
  • Az Operaház, a Groupama, az MTK és a Debreceni Nagyerdei Stadion is csatlakozott a kezdeményezéshez. 
Bel 2021-06-17 | 17:28
Gyurcsány délutánra valószínűleg behörpintett, így várja Kocsist, meg a Viktort, hogy kézen fogva édes hármasban lehessenek

Gyurcsány délutánra valószínűleg behörpintett, így várja Kocsist, meg a Viktort, hogy kézen fogva édes hármasban lehessenek

  • Szürreálisan homoerotikus posztot osztott meg Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő a Facebookján.
Bel 2021-08-05 | 11:14

A DK-s jelölt is azt tanácsolja Karácsonynak, csökkentse a biciklisávok számát

  • Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció jelöltje úgy fogalmazott, "Budapesten fontos felújítások vannak, de arra is kell figyelnünk, hogy a várost mindannyian használni tudjuk: gyalogosok, tömegközlekedők, biciklisek, autósok egyaránt".
Bel 2021-08-12 | 11:41
Szerb migránstaxit kaptak el Vaskútnál

Szerb migránstaxit kaptak el Vaskútnál

  • A készenléti rendőrök elfogták azt a szerb sofőrt, aki a gyanú szerint hét illegális migránsnak akart segítséget nyújtani abban, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak.