Orbán: a magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában, a legtöbbet költjük családpolitikára

Orbán: a magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában, a legtöbbet költjük családpolitikára

"Európa jövője a gyermekekben van, nem a digitalizációban, ezért nem szabad elfogadni, hogy az EU migránsokkal pótolja a gyermekhiányt” – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy adott esetben a Gyurcsány-Bajnai-kormány által elvett teljes 13. havi nyugdíjat is visszakaphatják az érintettek jövőre. Európa jövője nem az iparban, a zöldítésben vagy a digitalizációban, hanem a gyermekekben van - hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve: ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekeink helyett Európa migránsokkal pótolja a hiányzó népességcsökkenést, a gyermekek jelenlétét.

Orbán Viktor rámutatott: megindult egy vita Európa jövőjéről, és még fontosabb kérdés lehetne, ha a kontinens jövőjéről gondolkodunk, hogy lesz-e Európának jövője, ez pedig azon múlik, hogy lesz-e gyermek, vagyis mi, szülők elkötelezettek vagyunk-e a mellett, hogy a földi életünk ne érjen véget a halálunkkal, hanem lesz-e olyan, aki azt folytatja, akikben mi magunk is tovább élünk.

Ha ez a hit elvész az emberekből, akkor nincsenek gyerekek, nincsenek családok, és nem érdemes beszélni Európa jövőjéről - fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette: család és gyermekek kellenek, ezért izgalmas a téma, hiszen a Nyugat jelenleg nem képes magát fenntartani.

Szavai szerint a magyar családpolitika unortodox, különleges és példátlan Európában, a legtöbbet költjük családpolitikára, mindenkit az érdekel, hogy hogyan csináljuk, hogy működik-e. Az abortuszok száma 41 százalékkal csökkent, a házasságkötések száma nőtt, a termékenységi mutató szintén elérte a 2,5-ös szintet.

De a családpolitikánk eredményei legkorábban egy évtized múlva, hosszú távon fognak látszani - magyarázta.

Ezt Nyugaton nem lehetne kimondani

Arra a kérdésre, hogy ideológiai okokból támadják a magyar családpolitikát és a migrációval erősítenék a gazdaságot Európában, Orbán Viktor elmondta: elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó magyar gyerek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből. – Ez pusztán matematikai megközelítés – mondta, majd hozzátette: ezt Magyarországon még ki lehet mondani, Nyugaton azonban már megfeszítették volna, mondván, hogy gyűlöletbeszédet mondott, pedig csak szereti a saját nemzetét.

Az LMBTQ-lobbi családkritikájára vonatkozóan a miniszterelnök úgy reagált: megérti az LMBTQ-emberek életét is, ezért gondoskodni kell arról, hogy emberhez méltó életük legyen, ugyanakkor ne ők legyenek az általános értékrend.

– Nem fogadjuk el, hogy ők neveljék a gyerekeinket, vagy ők mondják meg, hogy mi legyen az iskolákban. Ez a szülők dolga – hangsúlyozta, majd hozzátette: kéri az LMBTQ-embereket, hogy elégedjenek meg azzal, hogy emberhez méltó és őket semmilyen hátrányban nem részesítő politikában van részük Magyarországon, de ne akarják megmondani, hogy hogyan neveljük a gyerekeket Magyarországon.

Ők éljenek jobban

A családpolitika öt pillérére reagálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: a legfontosabb gondolat, hogy akinek gyereke van, az jobban éljen.

– Ez még az előtt volt, hogy az állam garantálta az egészségügyet, a nyugdíjat és átvette a család összetartó erejét. Ma nagyon sokan úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás nem hozzáad anyagilag az élethez, hanem elvesz abból, mert sok költséggel jár – fogalmazott.

Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte: csodálattal nézi azokat a nőket, akik a karriert és az anyaságot összeegyeztetve próbálnak boldogulni.

Emlékeztetett, ha a kormány nem hoz olyan szabályozást, amely segíti a gyermeket vállaló nőket abban, hogy gazdaságilag jobban éljenek, akkor a motiváció a gyermekvállalásra el fog veszni.

– Be kell látnunk, hogy kenyéren is él az ember. A kormánynak segítenie kell a fiatalokat abban, hogy akarjanak családot alapítani – mondta. Én harcolok a családokért, hogy eljuthassunk oda, hogy aki gyermeket vállal, valóban előnyösebb gazdasági helyzetben legyen - húzta alá.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindenkit meggyötört a pandémia, de azoknak volt a legnehezebb, akiknek gyerekük van. Le a kalappal a családok előtt! - tette hozzá. Nagyon nagy terheket viseltek, és hogy most az újraindítás minden várakozást felülmúlóan sikerült, döntést kell hozni, mi legyen a többletbevétellel. Az volna a legigazságosabb, ha a gyermeket nevelők visszakapnák a befizetett adójukat - mondta a kormányfő. A nemzeti konzultáció ezt megtámogatta.

Majdnem 20 százalékos minimálbér-emelés jöhet

Orbán Viktor közölte, hogy a kisvállalkozók is visszakapják a befizetett adójuk egy részét.

Két nagy adóssága volt a kormánynak, de ezt nem a mostani okozta: be kellett bizonyítani, hogy vége van a korábbi Gyurcsány-Bajnai-korszaknak.

VISSZA KELLETT ADNI LEGALÁBB EGYHAVI BÉRT ÉS EGYHAVI NYUGDÍJAT - tette hozzá. Majdnem 20 százalékos minimálbér-emelést szeretnénk elérni, de ehhez segítségre van szükség a kormány részéről. Ha rosszul emelünk minimálbért, akkor abból munkanélküliség lesz.

Esetleg a 3. és a 4. heti nyugdíjat is megpróbáljuk jövőre visszaadni a nyugdíjasoknak, hogy úgy álljak a választók elé, hogy a Gyurcsány-Bajnai-korszakot végleg meghaladtuk - mondta a kormányfő.

Koronavírus-helyzet

Orbán Viktor a koronavírus-járványról azt mondta, hogy lesz negyedik hullám. Majdnem olyan jól ismerjük a vírust, amilyen jól ismer minket. Csak az oltás segít, de aki ezt nem hiszi el, az nem oltatja be magát. A kormányfő szerint az oltatlanok egy súlyos betegségnek vannak kitéve. Mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát, mert kockáztat. Egyelőre nem lesz kötelező oltás, mert az ellenállásba ütközne Magyarországon. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a kormánynak csak annyi felelőssége van, hogy legyen oltóanyag.

Év végére közel 18 millió adag vakcina lesz - tette hozzá.

Méltányosnak kell lenni az esetleges korlátozásokat illetően, nem szabad olyan korlátozást bevezetni, amit valaki igazságtalannak érez - mondta. Igazságtalanok lennének a beoltottakkal szemben a korlátozások. Az utolsó pillanatig a lezárások ellen érvelek. Ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor az a védettségi igazolványhoz lesz kötve. Azokat kell korlátozni, akik nem oltották be magukat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-29 | 11:51
Az embercsempészek autójában kilenc migráns bujkált

Az embercsempészek autójában kilenc migráns bujkált

  • A mosonmagyaróvári rendőrök a 8508. számú úton, Jánossomorja külterületén állítottak meg egy lengyel rendszámú gépkocsit 2021. november 29-én 7 óra 45 perckor.
  • Az autót egy 28 éves lengyel tartózkodási engedéllyel rendelkező tádzsik állampolgár vezette, mellette pedig egy 37 éves szintén lengyel tartózkodási engedéllyel rendelkező ukrán nő ült.
  • A járműben rajtuk kívül kilenc külföldi utazott, akik személyazonosságukat és magyarországi jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták, azonban magukat szír állampolgárnak vallották.
  • A járművezetőt és a mellette helyet foglaló társát a rendőrök elfogták, majd a migránsokkal együtt előállítják őket a megyei rendőr-főkapitányságra. A sofőrrel és az ukrán nővel szemben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-09-07 | 19:31
Karácsony amerikai kommunista nevét viselte a reggeli pólóján, és a nap többi részében sem volt semmi köszönet

Karácsony amerikai kommunista nevét viselte a reggeli pólóján, és a nap többi részében sem volt semmi köszönet

  • A Főpolgármester kedden reggel 8:33-kor jelentkezett élő videóval, ismételten álmatag fejjel.
  • A nap további része sem volt diadalmenet a számára.
  • A pólója szerint kommunistákkal kel és hál, és ő ezt nagyon progresszívnek tartja.
  • Közben egész kedden nem Budapestért dolgozott, hanem saját magáért kampányolt.
  • De napközben kijöttek a legfrissebb közvélemény-kutatási-eredmények, és igen csehül áll.
  • Meredeken esnek a számai.
  • A BENNFENTES információi szerint teljes a pánik a Karácsony-stábban.
  • Hiába a Facebookon és a Google hirdetési rendszerében elégetett heti tízmilliók, a Főpolgármester olyan lejtmenetben van minden közvélemény-kutató mérése szerint, hogy azt már nem lehet megállítani.
Bel 2021-09-28 | 17:36
Egyre jobban belegabalyodik a székesfehérvári DK-s az offshore hazugságaiba

Egyre jobban belegabalyodik a székesfehérvári DK-s az offshore hazugságaiba

  • A DK-s jelölt először csípőből tagadta offshore-érintettségét.
  • Aztán az Országos Előválasztási Bizottságnak elismerte, hogy 2010-től idén nyárig igazgatója volt a cégnek, de azzal védekezik, hogy ettől még sosem volt a cég tulajdonosa, márpedig csak ez lenne kizáró ok az előválasztáson.
  • De egy általa aláírt, angol nyelvű dokumentum tulajdonosként jelöli meg őt. Szerinte abban csak elírás történt.
Bel 2021-07-05 | 12:00
A beoltottak száma 5 506 665 fő, közülük 5 058 824 fő már a második oltását is megkapta.

A beoltottak száma 5 506 665 fő, közülük 5 058 824 fő már a második oltását is megkapta.

  •  Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát.
  • Miután átléptük az 5,5 millió beoltottat, szombaton életbe lépett az újraindítás következő fokozata. 
Bel 2021-07-05 | 12:39
Derűlátóak a magyarok a sorsukat illetően

Derűlátóak a magyarok a sorsukat illetően

  • Tízből három magyar abban bízik, személyes életében előbbre léphet a következő egy évben.
  • Ez az arány csaknem kétszerese azoknak, akik attól tartanak, lecsúsznak.
  • Az utóbi hetek gazdasági- és konjunktúra-indexei is azt igazolják, a magyarok bíznak abban, a koronavírus-járványt követően gyorsan helyrejönnek a dolgok.
Bel 2021-09-23 | 17:18
Karácsony majdnem agyvérzést kapott, amikor Márki-Zay megdicsérte a kormány adórendszerét

Karácsony majdnem agyvérzést kapott, amikor Márki-Zay megdicsérte a kormány adórendszerét

  • Gyorsan be is jelentette a pletykák szerint az egyik mecénásának tartott Varga Zoltán által tulajdonolt 24 portálon, hogy fel akarja forgatni az adórendszert.
  • Ez csak egyet jelenthet egy baloldali politikus esetében: radikális adóemeléseket, és a bérből és fizetésből élők, a középosztály kifosztását.
  • Karácsony gyakorlatilag fölmentette magát a munkavégzés alól, szerinte Budapest jövője nem azon múlik, hogy telefonról intézi-e a fővárosi ügyeket, vagy emailen.
Bel 2021-07-20 | 19:26
Gulyás Gergely: a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, ezek a szabályok évtizedek óta rögzítettek, ezeket kell betartani

Gulyás Gergely: a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, ezek a szabályok évtizedek óta rögzítettek, ezeket kell betartani

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden szabályt betartottak a titkos információgyűjtéseknél, de a konkrét szoftverről nem beszélt.
  • Gulyás szerint nincs jelentősége annak, mi a technikai eszköz, minden államnak van alkotmányvédelmi és hírszerző tevékenysége.