Érdemes influenza ellen is oltatni, hogy a kockázati csoportba tartozók elkerüljék a betegséget

Érdemes influenza ellen is oltatni, hogy a kockázati csoportba tartozók elkerüljék a betegséget
  • Tavaly ősszel és télen a széleskörű influenza-oltásnak és a maszkhasználatnak köszönhetően gyakorlatilag nem volt influenza-megbetegedés Magyarországon.
  • Idehaza széles körben ingyenesen biztosítja a nemzeti Népegészségügyi Központ az influenza elleni oltást.

Mindenkinek azt javaslom, hogy amennyiben még nem tette meg, akkor a koronavírus elleni vakcinát most, az influenza elleni oltást pedig októberben vegye fel – mondta a 24.hu megkeresésére dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke.

A szakember ezt azzal indokolta, hogy az influenzát egyelőre nem tudtuk száműzni, ám a védőoltással jelentősen csökkenthető a megfertőződés veszélye, illetve a szövődmények kockázata is. Mint fogalmazott, az oltás az influenza és a Covid-19 esetében nem csak önmagunk miatt, hanem környezetünk megóvása miatt is fontos. "Sokan mondják erre, hogy az oltás ellenére is megfertőződtek. Ez előfordulhat, viszont jellemzően ilyenkor enyhébb, náthaszerű tünetekkel esünk át a betegségen, és ezzel a családtagjainkat, barátainkat, kollégáinkat is óvjuk, hiszen, ha csak kis mértékben szaporodik el a szervezetünkben a kórokozó, akkor jellemzően kevesebb vírust ürít a szervezetünk a környezetbe például a tüsszögés vagy köhögés alatt" – magyarázta.

Ezen múlik, milyen erős lesz az influenzaszezon

Dr. Szabó Attila a 24 kérdéseire válaszolva közölte, a veszélyeztetett csoportba tartozókra – például az idősekre, a gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre, illetve a krónikus betegséggel küzdőkre – nagyobb veszélyt jelent az influenza is, melynek szövődményeként szintén előfordulhat tüdőgyulladás vagy szívizomgyulladás.

Hozzátette, tavaly ősszel a pandémia második hulláma miatt hazánkban bevezetett intézkedések, így a maszkhasználat, a társas érintkezés visszaszorítása és a szigorúbb higiénés szabályok hatására kevesebb volt az igazolt influenza, de általában a légúti megbetegedés is.

Az, hogy idén milyen erős influenzaszezonra számíthatunk, azon múlik, mennyire tud majd az emberek között terjedni a vírus. "Ez pedig attól is függ, mennyire figyelünk az elmúlt időszakban előtérbe került megelőzési lehetőségekre, mint a távolságtartás és a kézhigiénia fontossága" – emelte ki.

A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese arról is szót ejtett, miként lehet megkülönböztetni adott esetben az influenza és a koronavírus delta variánsa által okozott tüneteket.

A delta variáns leggyakoribb tünetei közé tartozik a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás, a tüsszögés, a hőemelkedés vagy láz, a bágyadtság vagy levertség, az emésztőszervi panaszok, valamint a szemet érintő irritáció, kipirosodás vagy duzzanat. Az influenza a légúti tünetek mellett ízületi és izomfájdalommal, valamint magas lázzal jelentkezhet. Csak a tünetek alapján 100 százalékos biztonsággal nem különíthető el a két betegség, ezért a legbiztosabb a diagnosztika, a tesztelés – fogalmazott.

Attól, hogy egy új betegség megjelenik, a másik még nem válik kevésbé veszélyessé

A szakembert arról is kérdezte a 24, hogy elképzelhető-e, hogy a jövőben a koronavírus veszi át az influenza helyét, és utóbbi nem jelent majd akkora veszélyt az emberekre.

Az influenzavírus évről évre mutálódik, ezért szükséges a védőoltáson folyamatosan változtatni. Attól, hogy egy új betegség megjelenik, a másik még nem válik kevésbé veszélyessé. A legfontosabb, hogy védekezzünk ellenük.

A vakcinák folyamatosan fejlődnek, korábban gyakoriak voltak az élő, ám legyengített kórokozót tartalmazó oltások, a napjainkban használatos védőoltások nagy része azonban nem ilyen: a legújabb típusú oltások többsége a kórokozóknak csak egy kis darabját tartalmazza, vagy a kis darabot termelteti meg a szervezetünkkel, amely önmagában nem okoz betegséget, de mivel a vírusra nagyon jellemző rész, az immunrendszer felismeri azt, és elkezd ellenanyagot termelni, védekezni.

Megjegyezte, így sokkal felkészültebbé válik a szervezetünk a valós megbetegedésre. "Százszázalékos pontossággal nem lehet megmondani, hogy a következő influenzaszezont a vírus milyen mutációja okozza majd, az előző évek vírusainak vizsgálata alapján összeállított védőoltás így is komoly védelmet jelent a fertőzés ellen. Mint azt láthatjuk, a koronavírus is mutálódik, változik, az eddig alkalmazott vakcinák azonban a vizsgálatok szerint hatásosak a különböző vírusmutánsok ellen" – tette hozzá.

A kockázati csoportba tartozók számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a 24.hu megkeresésére közölte, az influenza figyelőszolgálat a 40. héttől, azaz október elejétől indul. Hozzáfűzték, egyedi esetek bármikor lehetnek, azonban a figyelőszolgálat megkezdése előtt, a betegellátás során a kórházban, esetleg a szakrendelőben azonosított influenzás páciens járványügyi helyzet szempontjából irreleváns, hiszen a vírus nem tűnik el nyáron, egész évben velünk van, csak nem okoz járványt.

Arra a kérdésre, mennyi influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre Magyarországon, azt felelték, a tavalyi évben felhasznált influenza elleni védőoltás mennyisége alapján biztosítják a lakosság számára a szükséges vakcinát, amelynek átvételéről a korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Népegészségügyi Központ időben értesíti a kormányhivatalokat, a járási és a kerületi hivatalokat.

Az NNK tájékoztatása szerint az előző években meghatározott kockázati csoportba tartozók számára idén is biztosan térítésmentes lesz a védőoltás. Magyarországon tavaly mindenki számára ingyenes volt az influenza elleni védőoltás, de hazánkban egyébként is kifejezetten széles kör jogosult térítésmentesen a vakcinára.

Itthon 60 év az a korhatár, amely felett bárki – egészségügyi állapotától függetlenül – megkaphatja a vakcinát, de az NNK egy korábbi ismertetője szerint az időseken kívül igényelhetik még a krónikus betegségben szenvedők is.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-18 | 10:07
Nagykutyák: Összehangolt bűnszövetsegben csempészték a migránsokat

Nagykutyák: Összehangolt bűnszövetsegben csempészték a migránsokat

  • Nyomozók befejezték az ügynek a vizsgálatát, azzal a három gyanúsítottal szemben, akik mintegy félszáz határsértőt csempésztek, vagy azokat megkísérelték elszállítani Nyugat-Európába.
  • A magyar szabályozás szerint: Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  • A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.
Bel 2021-11-03 | 14:45
A kormány 57 kilométeren megtisztítja a Ráckevei-Dunát, hogy a budapesti szakaszán is lehessen fürdeni

A kormány 57 kilométeren megtisztítja a Ráckevei-Dunát, hogy a budapesti szakaszán is lehessen fürdeni

  • Karácsony Gergely eközben ölbe tett kézzel Facebookozik.
  • Mióta kiszavazták az előválasztási komédiából, a délelőtti élő, videós bejelentkezéssekkel is alábbhagyott.
  • Korábban ezekben játszotta el, hogy éppen dolgozik.
  • Biztos erre is ráunt, mint a miniszterelnök-jelölti kampányára.
Bel 2022-01-28 | 10:33
Az osztrák rendőrökkel összefogva, 31 illegális migránsra csaptak le

Az osztrák rendőrökkel összefogva, 31 illegális migránsra csaptak le

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák rendőrökkel és a mórahalmi polgárőrökkel együttműködve 2022. január 28-án 9 óra 10 perckor 31 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-02-17 | 13:00
8 év alatt 10 ingatlant és félmilliárdot szedett össze az óbudai szocialista

8 év alatt 10 ingatlant és félmilliárdot szedett össze az óbudai szocialista

  • Rosszul megy a sora a diktatúrában az óbudai szocialista Czeglédy Gergőnek.
  • 2014-ben még csak egy átlagos vagyoni helyzetű átlagos képviselő volt, de 2022-re megtáltosodott, 11 inatlant és félmilliárdos vagyont gyűjtögetett össze.
  • Nagy kérdés, hogy hogyan.
Bel 2021-05-17 | 15:31
A régió legmodernebb hadserege épül idehaza - újabb fegyverrendszerek beszerzéséről beszélt a kormánybiztos

A régió legmodernebb hadserege épül idehaza - újabb fegyverrendszerek beszerzéséről beszélt a kormánybiztos

  • Erőteljes fegyverkezés indult a térségünkben az utóbbi időkben, de Magyarország csak az elmúlt pár évben kezdte meg haderőfejlesztési programját.
  • Mint ismert, a rendszerváltást követően a magyar honvédséget elhanyagolta a politika, és a NATO kötelezettségek ellenére az egyetlen komolyabb haderőfejlesztést az Orbán-kormány vezényelte le a SAAB Gripen harci gépek beszerzésével.
  • A szocialisták alatt gyakorlatilag szétrohadt a honvédelem, az eszközök tönkrementek, vagy Gyurcsányék elajándékozgatták őket; a NATO keretein belül Gyurcsányék tették akkoriban a legjelentősebb felajánlást. Így került 77 darab, 2,5 millió dollárért felújított T-72-es tank Irakba, majd később egy jelentős részük a megerősödő Iszlám Állam kezére. 
  • A negyedik Orbán-kormány nekilátott a haderőreformnak, ennek jegyében alkotta meg a Zrínyi 2030 programot.
  • Ez a program azonban sokkal több, mint modern fegyverrendszerek összevásárolgatása. A közelmúlt eredményeihez tartozik, hogy a csúcstechnológiát képviselő hadiipart is sikerült Magyarországra vonzani: olyan megállapodásokat kötött a kormány, hogy nem csupán legmodernebb eszközöket veszünk, de a gyártók ide telepítik a gyáraik egy részét is. Ez amellett, hogy jó munkahelyeket teremt, egy nagyon fontos és jövedelmező exportpiacot nyit meg az ország előtt.
  • Ezek közül is kiemelkedik a német Rheinmetall és az Airbus helikopteralkatrész-gyár letelepítése.
  • Maróth Gáspár egy, a HírTV-nek adott interjújában azt mondta, hamarosan dróntechnológiát is vásárol Magyarország a Lynx-harcjárművek, a Leopard-2 harckocsik, a török gyalogsági eszközök, és az izraeli "Vaskupula", azaz a rakétaelhárító eszközökön túl.
Bel 2021-06-14 | 17:40
Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

  • "Sem magasság sem mélység nem rettent" - posztolta Facebook oldalára Bányai Gábor fideszes képviselő.
Bel 2021-12-09 | 14:28
A fideszes Boldog István bejelentette, hogy visszavonul a politikától

A fideszes Boldog István bejelentette, hogy visszavonul a politikától

  • Nem indul a 2022-es választásokon.
  • A baloldal jelöltjei között közben elismert kokainisták, korrupciós ügyekbe keveredett bátor emberek, offshore-lovagok, antiszemita politikusok és vád alatt álló adócsaló ügyeskedők vannak.
Bel 2021-05-29 | 19:31
A Fidesz-vezette kormányban a hibáknak van következménye: Bus Szilveszter thai nagykövet vállalhatatlan életet élt, ezért menesztette és kirúgta a Külügy

A Fidesz-vezette kormányban a hibáknak van következménye: Bus Szilveszter thai nagykövet vállalhatatlan életet élt, ezért menesztette és kirúgta a Külügy

  • A thaiföldi magyar nagykövetség hírszerző tisztjének jelentése alapján rendelték vissza Bust az állomáshelyéről.
  • "Vállalhatatlan életet élt kint" – mondta a 168-nak egy diplomatatárs.
  • "Persze, mindenki tisztában volt a szexuális orientációjával, de hát kit érdekel ez. Azt viszont már nem lehetett tolerálni, hogy folyamatosan bulikba, orgiákra jár. Ő ott kint Magyarországot képviselte."
  • Bus Szilveszter 1991 óta volt a Külügyminisztérium állományában.
  • Bangkoki külszolgálata 2021. április 30-án lezárult, már nincs a KKM állományában.