Érdemes influenza ellen is oltatni, hogy a kockázati csoportba tartozók elkerüljék a betegséget

Érdemes influenza ellen is oltatni, hogy a kockázati csoportba tartozók elkerüljék a betegséget
  • Tavaly ősszel és télen a széleskörű influenza-oltásnak és a maszkhasználatnak köszönhetően gyakorlatilag nem volt influenza-megbetegedés Magyarországon.
  • Idehaza széles körben ingyenesen biztosítja a nemzeti Népegészségügyi Központ az influenza elleni oltást.

Mindenkinek azt javaslom, hogy amennyiben még nem tette meg, akkor a koronavírus elleni vakcinát most, az influenza elleni oltást pedig októberben vegye fel – mondta a 24.hu megkeresésére dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke.

A szakember ezt azzal indokolta, hogy az influenzát egyelőre nem tudtuk száműzni, ám a védőoltással jelentősen csökkenthető a megfertőződés veszélye, illetve a szövődmények kockázata is. Mint fogalmazott, az oltás az influenza és a Covid-19 esetében nem csak önmagunk miatt, hanem környezetünk megóvása miatt is fontos. "Sokan mondják erre, hogy az oltás ellenére is megfertőződtek. Ez előfordulhat, viszont jellemzően ilyenkor enyhébb, náthaszerű tünetekkel esünk át a betegségen, és ezzel a családtagjainkat, barátainkat, kollégáinkat is óvjuk, hiszen, ha csak kis mértékben szaporodik el a szervezetünkben a kórokozó, akkor jellemzően kevesebb vírust ürít a szervezetünk a környezetbe például a tüsszögés vagy köhögés alatt" – magyarázta.

Ezen múlik, milyen erős lesz az influenzaszezon

Dr. Szabó Attila a 24 kérdéseire válaszolva közölte, a veszélyeztetett csoportba tartozókra – például az idősekre, a gyenge immunrendszerrel rendelkezőkre, illetve a krónikus betegséggel küzdőkre – nagyobb veszélyt jelent az influenza is, melynek szövődményeként szintén előfordulhat tüdőgyulladás vagy szívizomgyulladás.

Hozzátette, tavaly ősszel a pandémia második hulláma miatt hazánkban bevezetett intézkedések, így a maszkhasználat, a társas érintkezés visszaszorítása és a szigorúbb higiénés szabályok hatására kevesebb volt az igazolt influenza, de általában a légúti megbetegedés is.

Az, hogy idén milyen erős influenzaszezonra számíthatunk, azon múlik, mennyire tud majd az emberek között terjedni a vírus. "Ez pedig attól is függ, mennyire figyelünk az elmúlt időszakban előtérbe került megelőzési lehetőségekre, mint a távolságtartás és a kézhigiénia fontossága" – emelte ki.

A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese arról is szót ejtett, miként lehet megkülönböztetni adott esetben az influenza és a koronavírus delta variánsa által okozott tüneteket.

A delta variáns leggyakoribb tünetei közé tartozik a fejfájás, a torokfájás, az orrfolyás, a tüsszögés, a hőemelkedés vagy láz, a bágyadtság vagy levertség, az emésztőszervi panaszok, valamint a szemet érintő irritáció, kipirosodás vagy duzzanat. Az influenza a légúti tünetek mellett ízületi és izomfájdalommal, valamint magas lázzal jelentkezhet. Csak a tünetek alapján 100 százalékos biztonsággal nem különíthető el a két betegség, ezért a legbiztosabb a diagnosztika, a tesztelés – fogalmazott.

Attól, hogy egy új betegség megjelenik, a másik még nem válik kevésbé veszélyessé

A szakembert arról is kérdezte a 24, hogy elképzelhető-e, hogy a jövőben a koronavírus veszi át az influenza helyét, és utóbbi nem jelent majd akkora veszélyt az emberekre.

Az influenzavírus évről évre mutálódik, ezért szükséges a védőoltáson folyamatosan változtatni. Attól, hogy egy új betegség megjelenik, a másik még nem válik kevésbé veszélyessé. A legfontosabb, hogy védekezzünk ellenük.

A vakcinák folyamatosan fejlődnek, korábban gyakoriak voltak az élő, ám legyengített kórokozót tartalmazó oltások, a napjainkban használatos védőoltások nagy része azonban nem ilyen: a legújabb típusú oltások többsége a kórokozóknak csak egy kis darabját tartalmazza, vagy a kis darabot termelteti meg a szervezetünkkel, amely önmagában nem okoz betegséget, de mivel a vírusra nagyon jellemző rész, az immunrendszer felismeri azt, és elkezd ellenanyagot termelni, védekezni.

Megjegyezte, így sokkal felkészültebbé válik a szervezetünk a valós megbetegedésre. "Százszázalékos pontossággal nem lehet megmondani, hogy a következő influenzaszezont a vírus milyen mutációja okozza majd, az előző évek vírusainak vizsgálata alapján összeállított védőoltás így is komoly védelmet jelent a fertőzés ellen. Mint azt láthatjuk, a koronavírus is mutálódik, változik, az eddig alkalmazott vakcinák azonban a vizsgálatok szerint hatásosak a különböző vírusmutánsok ellen" – tette hozzá.

A kockázati csoportba tartozók számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a 24.hu megkeresésére közölte, az influenza figyelőszolgálat a 40. héttől, azaz október elejétől indul. Hozzáfűzték, egyedi esetek bármikor lehetnek, azonban a figyelőszolgálat megkezdése előtt, a betegellátás során a kórházban, esetleg a szakrendelőben azonosított influenzás páciens járványügyi helyzet szempontjából irreleváns, hiszen a vírus nem tűnik el nyáron, egész évben velünk van, csak nem okoz járványt.

Arra a kérdésre, mennyi influenza elleni védőoltás áll rendelkezésre Magyarországon, azt felelték, a tavalyi évben felhasznált influenza elleni védőoltás mennyisége alapján biztosítják a lakosság számára a szükséges vakcinát, amelynek átvételéről a korábbi évekhez hasonlóan a Nemzeti Népegészségügyi Központ időben értesíti a kormányhivatalokat, a járási és a kerületi hivatalokat.

Az NNK tájékoztatása szerint az előző években meghatározott kockázati csoportba tartozók számára idén is biztosan térítésmentes lesz a védőoltás. Magyarországon tavaly mindenki számára ingyenes volt az influenza elleni védőoltás, de hazánkban egyébként is kifejezetten széles kör jogosult térítésmentesen a vakcinára.

Itthon 60 év az a korhatár, amely felett bárki – egészségügyi állapotától függetlenül – megkaphatja a vakcinát, de az NNK egy korábbi ismertetője szerint az időseken kívül igényelhetik még a krónikus betegségben szenvedők is.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-05 | 14:37
Hadházy letette a fegyvert Tóth előtt: "az előválasztás előtt és annak sikere esetén sem tervezem az újabb esetleges visszaélések felkutatását, hanem ezek megakadályozásának módjáról fogok beszélni"

Hadházy letette a fegyvert Tóth előtt: "az előválasztás előtt és annak sikere esetén sem tervezem az újabb esetleges visszaélések felkutatását, hanem ezek megakadályozásának módjáról fogok beszélni"

  • Hosszú, és magyarázkodásokkal teli interjút adott Hadházy Ákos a 168.hu portálnak, miután Molnár Zsolt, az MSZP párigazgatója "összeférhetetlennek" nevezte Hadházy viselkedését.
  • Az interjúban szó esik arról, vannak-e a múltjában sötét foltok, és természetesen Zugló is sorra kerül.
  • Hadházy azt állítja, nincs a múltjában olyan cselekedet, amelyet egy közszereplő ne bírna el.
  • Átbeszélte a feleségével is a teljes életét, és közösen jutottak erre a megállapításra.
  • Az egész interjúnak "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél" hangulata van.
  • Az interjú közepén Hadházy gyakorlatilag leteszi a fegyvert a szocialista Tóth Csaba előtt.
  • Azt mondja, az előválasztás sikere érdekében nem tár fel több, a baloldali önkormányzathoz kötődő ügyeket, sem Zuglóban, sem máshol.
Bel 2021-08-26 | 09:51
Aláírás körbe-körbe: a szolnoki momentumos importjelölt azért nem tudott aláírni a riválisoknak, mert nincs a városban lakcíme

Aláírás körbe-körbe: a szolnoki momentumos importjelölt azért nem tudott aláírni a riválisoknak, mert nincs a városban lakcíme

  • Kármán Irént a Momentum erőltette Szolnokon, de a helyiek ellenállásán elbukhat a jelöltsége.
Bel 2021-06-02 | 09:55
Idén eddig majd 40 ezer illegálist fogtak el a magyar hatóságok - tavaly ugyanekkor 10 ezer volt ez a szám

Idén eddig majd 40 ezer illegálist fogtak el a magyar hatóságok - tavaly ugyanekkor 10 ezer volt ez a szám

  • Triplázódott az elfogott embercsempészek száma is: tavaly ebben az időszakban 118 embercsempész ellen intézkedtek, most már 350 ellen.
Bel 2021-10-19 | 10:01
Századvég: 51-41 arányban Orbán vezet a miniszterelnöki versenyben

Századvég: 51-41 arányban Orbán vezet a miniszterelnöki versenyben

  • A választók 51 százaléka szeretné Orbánt miniszterelnöknek, és 41 százalék Márki-Zayt.
Bel 2022-01-18 | 19:08
Berobbant az omikron Budapesten - a baloldal aláírásgyűjtése miatt történt ez?

Berobbant az omikron Budapesten - a baloldal aláírásgyűjtése miatt történt ez?

  • A 3. hullámot is meghaladó fertőzésszámok jellemzik Budapestet, erről tanúskodnak a múlt heti fertőzésszámok.
  • A magas kontaktusszám ennek az oka, mondják szakértők.
  • A legtöbb kontaktus pedig a hétköznapi élet mellett a budapesti baloldal népszavazási aláírásgyűjtése miatt történhetett a budapesti emberek között.