Kutatás igazolja, az ellenzéki cselédmédia szerelmes Karácsony Gergelybe

Kutatás igazolja, az ellenzéki cselédmédia szerelmes Karácsony Gergelybe
  • Legforróbban a Telex, a 444, a HVG szereti a kétbalkezes nyafigépet.
  • Ez már csak azért sem lehet véletlen, mert Karácsony mind a 444-en, mind a HVG-n súlyos milliókért hirdet hetente.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány kutatása rávilágít, a Telex, a HVG és a 444 releváns cikkei is túlnyomó részt a főpolgármesterről szólnak.
 
A Transzparens Újságírásért Alapítvány a magyar politika elmúlt heteit leginkább meghatározó eseménysorozattal foglalkozott, vagyis az ellenzéki előválasztással, azon belül a médiával kapcsolatos vonatkozásokkal.

Egy elemzés sorra veszi a kampány során bevetett, látszólag híroldalnak tűnő, valójában pártok által közvetlenül működtetett kommunikációs csatornákat. Jelen elemzésükben pedig azt vizsgálták meg, hogy a nem kormánypártinak tartott médiumok hogyan vesznek részt az előválasztási versenyben és vajon melyik miniszterelnök-jelöltet támogatják?

A kutatási eredmények magukért beszélnek

A címlapképen látható szalagdiagram megmutatja, hogy egy-egy nem kormánypártinak tartott médium a jelöltállítási időszak alatt az összes miniszterelnök-jelöltekkel foglalkozó írása közül milyen arányban szóltak a cikkek az egyes miniszterelnök-jelöltről.

Így például a Telex július 23. és augusztus 23. között megjelent bármelyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevével címkézett összes írása közül 38,3% foglalkozik Karácsony Gergellyel, 17% Jakab Péterrel és 12,8-12,8% Dobrev Klárával és Fekete-Győr Andrással, valamint 10,6% Pálinkás Józseffel és csak 8,5% Márki-Zay Péterrel.

Favorit a főpolgármester

Az Alapítvány hipotézise az volt, hogy a mainstreambe tartozó ellenzékinek tartott portálok leginkább Karácsony Gergelyt támogatják a miniszterelnök-jelölti versenyben. Ezt a feltételezést a számok is alátámasztják: a Telex, a HVG és a 444 releváns cikkei is túlnyomó részt a főpolgármesterről szólnak.

Az első kettő esetében több mint kétszer, a 444 esetében pedig háromszor annyi cikk szól Karácsonyról, mint a második legtöbbet említett miniszterelnök-jelöltről, Jakab Péterről.

Elemzésükből világosan kiderül: a mainstream baloldali sajtó teljes erővel Karácsony Gergely mögé állt be.

Felmerülhet  a kérdés, írják, hogy ezek a cikkek mekkora mértékben szólnak a Karácsonyról mint Budapest főpolgármesteréről és mekkora mértékben róla mint miniszterelnök-jelöltről. Hozzátették: ez a kérdés azonban azon túl, hogy kutatás-módszertanilag nem, vagy csak nagyon nehezen értelmezhető, valószínűleg még irrelevánsnak is tekinthető. "Ahogyan egy írásban nem pontosan beazonosítható, hogy a szerző főpolgármesteri vagy miniszterelnök-jelölti minőségében foglalkozik Karácsonnyal, úgy az emberek fejében sem válik erőteljesen szét a két szerep. Nem beszélve arról, hogy a főpolgármester maga is gyakran összemossa kommunikációjában a két szerepkört,  legyen szó akár a social media kommunikáció fókuszáról, akár arról, hogy a közelmúltban több ellenzéki párt szerint a Fővárosi Önkormányzat közpénzből segítette Karácsony Gergely előválasztási kampányát."

Az eredmények azt is mutatják, teszik hozzá, hogy míg Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Pálinkás József erősen felülreprezentáltak a vizsgált sajtótermékekben a mért népszerűségükhöz képest, addig Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és különösen Jakab Péter masszívan alulreprezentáltak.

Újságírás, pártpolitikai érdekek mentén

Érdekes szereplők azok a portálok, írják, melyek széles körű elfogadottsága lényegesen kisebb a fent említett médiumokénál, ám tulajdonosi hátterük, jogi és anyagi kapcsolatrendszerük pedig közvetlenebb pártkötődésre utal. Az Alfahír portál például erős jobbikos kötődésű médiumként van számon tartva. Mindezek alapján tehát nem meglepő, hogy az Alfahír a kutatás szerint több mint kétharmad arányban Jakab Péterrel, a Jobbik jelöltjével foglalkozik az írásaiban.

Nem mehetünk el említés nélkül a Nyugati fény portál mellett sem, írják, amit sokan a DK első számú online médiumának tartanak, amit az is alátámaszt, hogy a Nyugati fény feltűnően nagy arányban, a releváns cikkek 56,7%-ban foglalkozik Dobrev Klárával.

Azonkívül egyébként, hogy a lap részben a DK internetes hirdetéseiből működik, más tények is utalnak erre.

Szigetvári Viktor, az Együtt ellenzéki párt korábbi vezére egy 2016. február 3-i Facebook-bejegyzésében szó szerint ezt írta a lapról: "Amikor Juhász Péter barátommal közösen találkoztunk Gyurcsány Ferenccel, és megkértük, ne az asztal alatt rugdosódjanak, hanem nyíltan mondják el a véleményüket, ne névtelen blogokon, akkor a pártelnök elismerte, hogy a párt kommunikációs teamje irányítja a Nyugati Fényt és az Európa Kávézót is. Még találkozót is szervezett nekem Mandula Viktorral, aki Vágó István és Gréczy Zsolt mellett írja ezen blogokat. Mandula Viktor azt ajánlotta a megbeszélésen, hogy ha az Együtt nem kritizálja Gyurcsányt, akkor a blogok is felhagynak a névtelen gyalázkodással. A találkozó gyors véget ért."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-14 | 17:23
A Jobbik és a DK közösen állt be a sátoraljaújhelyi körzetben a Miskolcról importált Rokker Zsolti mögé

A Jobbik és a DK közösen állt be a sátoraljaújhelyi körzetben a Miskolcról importált Rokker Zsolti mögé

  • A miskolci Erdei Sándor Zsoltot indítja a Jobbik-DK paktum Sátoraljaújhelyen.
  • Ez az az a zempléni választókörzet, ahol Bíró László 2020-ban kikapott a fideszes Koncz Zsófiától.
  • Jakab korábban fogadkozott, a tetűcsúszdázó Bíró Lászlónak is szerepet szánnak, de ezek szerint ejtették.
  • A Rokker Zsolti művésznéven ismert miskolci képviselőnek 4 felügyelőbizottsági helyet is kiszorítottak a város cégeiben a 2019-es önkormányzti választások után.
Bel 2021-05-29 | 09:10

Hungarian or English? - Orbán Viktor angolul tájékoztatta Londonban az újságírókat

  • Londonban tárgyalt pénteken Orbán Viktor, ahol Boris Johnson brit kormányfő fogadta pénteken.
  • A magyar miniszterelnök a megbeszélés után az újságírók kérésére angolul nyilatkozott a Downing Street 10. előtt – közölte az M1 Híradó.
Bel 2021-05-11 | 12:38
Marakodás a tuti befutó helyekért: Hadházy bolsevikozza MSZP-s szövetségesét

Marakodás a tuti befutó helyekért: Hadházy bolsevikozza MSZP-s szövetségesét

  • A szekszárdi születésű, és ott is élő Hadházy Ákost a zuglói választókerületben indítja a Momentum.
  • A fiatal párt ezen húzása a szövetségeseknél is kicsapta a biztosítékot, az ugyanis egy biztosnak mondható baloldali körzet, vagyis bárki indul baloldali színekben, az nyerhet ott.
  • Hadházy nem csupán Szekszárdot hagyja hátra: másfél évtizedes közéleti karrierje során megjárta már a Fideszt, az LMP-t, a Márki-Zay alapította MMM-t, és most a Momentum színeiben indul.
  • A választókörzet jelenlegi MSZP-s képviselője és Hadházy között éles szócsata folyik, mióta a Momentum Hadházyt ejtőernyőzette a zuglói választókerületbe.
  • Tóth interjút adott a Partizánnak, cserébe a nemzet leghíresebb lódoktora kommentben bolsevikozza őt.
Bel 2021-05-16 | 11:27

Újabb hűségeskü Gyurcsánynak: Jakabék Varju Lászlót támogatják Budapest 11-es választókerületében

  • Újabb körzetben sorolt be a Jobbik a Gyurcsány Ferenc elnökölte Demokratikus Koalíció mögé. Ezúttal Budapest 11-es körzetében nem indítanak jelöltet, helyette Varju Lászlót támogatják.
  • Ezzel megint egy körzettel csökkent azon országgyűlési választókörzetek száma, ahol az előválasztásnak bármi értelme lesz.
  • Az ellenzéki pártok az ígéreteikkel szemben előre lemutyizzák egymás között a körzeteket, így az ellenzéki választók helyett a pártok vezetői döntenek egy-egy körzet jelöltjéről.
Bel 2021-06-02 | 10:07
Az ellenzék sirámaival szemben sikeres volt a válságkezelés: Magyarország az élmezőnyben, bőven az EU átlaga alatt van a hazai munkanélküliség

Az ellenzék sirámaival szemben sikeres volt a válságkezelés: Magyarország az élmezőnyben, bőven az EU átlaga alatt van a hazai munkanélküliség

  • Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség Európában.
  • "Továbbra is a lista elején vagyunk" – írja a közösségi oldalán Dömötör Csaba.
  • Az államtitkár az Eurostat statisztikájáról osztott meg képet, amelyből kiderült: Magyarországon 4,3 százalékkal az ötödik legalacsonyabb a munkanélküliség Európában, messze felülmúlva a 7,3 százalékos uniós átlagot.
  • Dömötör Csaba szerint a vendéglátó szektor újraindulásával még jobbak lesznek az adatok.
  • Dömötör szerint ezek az adatok valószínűleg javulni fognak, amint újraindul a vendéglátó szektor és "újra pörögnek majd a rendezvények".
Bel 2022-02-08 | 11:39
Karácsonyt annyira elfárasztotta a semmittevés, hogy síparadicsomba utazott pihenni

Karácsonyt annyira elfárasztotta a semmittevés, hogy síparadicsomba utazott pihenni

  • Budapest hiperpasszív első emberét megviseli a munkának álcázott facebookozgatás.
Bel 2022-04-12 | 07:25
Két migránsbanda sunnyogott az éj leple alatt

Két migránsbanda sunnyogott az éj leple alatt

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások Kunbaja térségében 2022. április 12-én 0 óra 30 perckor 11, 1 óra 55 perckor Kelebiánál további 10 külföldit tartóztattak fel.
  • A magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.