Kutatás igazolja, az ellenzéki cselédmédia szerelmes Karácsony Gergelybe

Kutatás igazolja, az ellenzéki cselédmédia szerelmes Karácsony Gergelybe
 • Legforróbban a Telex, a 444, a HVG szereti a kétbalkezes nyafigépet.
 • Ez már csak azért sem lehet véletlen, mert Karácsony mind a 444-en, mind a HVG-n súlyos milliókért hirdet hetente.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány kutatása rávilágít, a Telex, a HVG és a 444 releváns cikkei is túlnyomó részt a főpolgármesterről szólnak.
 
A Transzparens Újságírásért Alapítvány a magyar politika elmúlt heteit leginkább meghatározó eseménysorozattal foglalkozott, vagyis az ellenzéki előválasztással, azon belül a médiával kapcsolatos vonatkozásokkal.

Egy elemzés sorra veszi a kampány során bevetett, látszólag híroldalnak tűnő, valójában pártok által közvetlenül működtetett kommunikációs csatornákat. Jelen elemzésükben pedig azt vizsgálták meg, hogy a nem kormánypártinak tartott médiumok hogyan vesznek részt az előválasztási versenyben és vajon melyik miniszterelnök-jelöltet támogatják?

A kutatási eredmények magukért beszélnek

A címlapképen látható szalagdiagram megmutatja, hogy egy-egy nem kormánypártinak tartott médium a jelöltállítási időszak alatt az összes miniszterelnök-jelöltekkel foglalkozó írása közül milyen arányban szóltak a cikkek az egyes miniszterelnök-jelöltről.

Így például a Telex július 23. és augusztus 23. között megjelent bármelyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevével címkézett összes írása közül 38,3% foglalkozik Karácsony Gergellyel, 17% Jakab Péterrel és 12,8-12,8% Dobrev Klárával és Fekete-Győr Andrással, valamint 10,6% Pálinkás Józseffel és csak 8,5% Márki-Zay Péterrel.

Favorit a főpolgármester

Az Alapítvány hipotézise az volt, hogy a mainstreambe tartozó ellenzékinek tartott portálok leginkább Karácsony Gergelyt támogatják a miniszterelnök-jelölti versenyben. Ezt a feltételezést a számok is alátámasztják: a Telex, a HVG és a 444 releváns cikkei is túlnyomó részt a főpolgármesterről szólnak.

Az első kettő esetében több mint kétszer, a 444 esetében pedig háromszor annyi cikk szól Karácsonyról, mint a második legtöbbet említett miniszterelnök-jelöltről, Jakab Péterről.

Elemzésükből világosan kiderül: a mainstream baloldali sajtó teljes erővel Karácsony Gergely mögé állt be.

Felmerülhet  a kérdés, írják, hogy ezek a cikkek mekkora mértékben szólnak a Karácsonyról mint Budapest főpolgármesteréről és mekkora mértékben róla mint miniszterelnök-jelöltről. Hozzátették: ez a kérdés azonban azon túl, hogy kutatás-módszertanilag nem, vagy csak nagyon nehezen értelmezhető, valószínűleg még irrelevánsnak is tekinthető. "Ahogyan egy írásban nem pontosan beazonosítható, hogy a szerző főpolgármesteri vagy miniszterelnök-jelölti minőségében foglalkozik Karácsonnyal, úgy az emberek fejében sem válik erőteljesen szét a két szerep. Nem beszélve arról, hogy a főpolgármester maga is gyakran összemossa kommunikációjában a két szerepkört,  legyen szó akár a social media kommunikáció fókuszáról, akár arról, hogy a közelmúltban több ellenzéki párt szerint a Fővárosi Önkormányzat közpénzből segítette Karácsony Gergely előválasztási kampányát."

Az eredmények azt is mutatják, teszik hozzá, hogy míg Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Pálinkás József erősen felülreprezentáltak a vizsgált sajtótermékekben a mért népszerűségükhöz képest, addig Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és különösen Jakab Péter masszívan alulreprezentáltak.

Újságírás, pártpolitikai érdekek mentén

Érdekes szereplők azok a portálok, írják, melyek széles körű elfogadottsága lényegesen kisebb a fent említett médiumokénál, ám tulajdonosi hátterük, jogi és anyagi kapcsolatrendszerük pedig közvetlenebb pártkötődésre utal. Az Alfahír portál például erős jobbikos kötődésű médiumként van számon tartva. Mindezek alapján tehát nem meglepő, hogy az Alfahír a kutatás szerint több mint kétharmad arányban Jakab Péterrel, a Jobbik jelöltjével foglalkozik az írásaiban.

Nem mehetünk el említés nélkül a Nyugati fény portál mellett sem, írják, amit sokan a DK első számú online médiumának tartanak, amit az is alátámaszt, hogy a Nyugati fény feltűnően nagy arányban, a releváns cikkek 56,7%-ban foglalkozik Dobrev Klárával.

Azonkívül egyébként, hogy a lap részben a DK internetes hirdetéseiből működik, más tények is utalnak erre.

Szigetvári Viktor, az Együtt ellenzéki párt korábbi vezére egy 2016. február 3-i Facebook-bejegyzésében szó szerint ezt írta a lapról: "Amikor Juhász Péter barátommal közösen találkoztunk Gyurcsány Ferenccel, és megkértük, ne az asztal alatt rugdosódjanak, hanem nyíltan mondják el a véleményüket, ne névtelen blogokon, akkor a pártelnök elismerte, hogy a párt kommunikációs teamje irányítja a Nyugati Fényt és az Európa Kávézót is. Még találkozót is szervezett nekem Mandula Viktorral, aki Vágó István és Gréczy Zsolt mellett írja ezen blogokat. Mandula Viktor azt ajánlotta a megbeszélésen, hogy ha az Együtt nem kritizálja Gyurcsányt, akkor a blogok is felhagynak a névtelen gyalázkodással. A találkozó gyors véget ért."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-28 | 16:15
Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

 • Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet - írja a Mazsihisz elnöke.
Bel 2021-12-22 | 12:56
Történelmi adócsökkentés: 1500 milliárd forint marad 2022-ben az embereknél

Történelmi adócsökkentés: 1500 milliárd forint marad 2022-ben az embereknél

 • Közben az ellenzék azt hazudja, mindent ellopnak idehaza.
 • De ha mindent ellopnak, akkor hogyan jut 1500 milliárd forint adócsökkentésre?
 • A baloldali ellenzéknek nagyon fáj az adócsökkentés, ők ugyanis a régi gyurcsányi receptet ajánlják az embereknek: megszorítás, adóemelés, rezsiemelés.
Bel 2021-11-24 | 12:45
40 illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

40 illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

 • A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. november 23-án 22 óra 50 perckor Hercegszántónál 27 külföldit, majd 2021. november 24-én 2 óra 45 perckor Garánál 13 illegális migránst tartóztattak fel.
 • A határsértők szír és török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportot visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-01-12 | 10:44
Álprobléma: Megint rendőröket támadtak meg a migránsok

Álprobléma: Megint rendőröket támadtak meg a migránsok

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő rendőrök egy körülbelül 15 fős migránscsoport Magyarországra történő illegális bejutását akadályozták meg Kunbaja közigazgatási területén 2022. január 12-én 3 óra 45 perckor.
 • Az illegális migránsok kődarabokat dobáltak át a határkerítés felett, mely során egy rendőrautó karosszériaeleme megsérült, valamint a szélvédője berepedt.
 • Ezt követően a migránscsoport visszaszaladt a szerb mélységbe.
 • Az esemény során senki sem sérült meg.
 • A rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt feljelentést tesz az illetékes ügyészségen.
Bel 2022-06-13 | 08:21
Hajnalban próbálkozott a román embercsempész

Hajnalban próbálkozott a román embercsempész

 • 2022. június 13-án 4 óra 5 perc körüli időben ellenőriztek egy román rendszámú autót az 5112-es mellékúton a 19-es kilométerszelvény közelében, Tolna-Mözs határában.
 • A járművet egy 32 éves román férfi vezette, aki autójának utas- és rakterében hét illegális migráns férfit szállított.
 • A külföldiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
 • Az illegális migránsokat előállították a Szekszárdi Rendőrkapitányságra, majd meghallgatásuk után a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-02-25 | 16:01
Áder János: Vigyáznunk kell a szabadságra

Áder János: Vigyáznunk kell a szabadságra

 • Ezt Magyarország államfője a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából mondta.
 • Márki-Zay Péter eközben hatalmas bulit csap Vásárhelyen, azt ünnepelve, hogy már 4 éve polgármester.
Bel 2021-06-15 | 11:02
Ellenzéki repedés Pécsett: a helyi DK visszahívja az alpolgármesterét, az országos központ ezzel nem ért egyet

Ellenzéki repedés Pécsett: a helyi DK visszahívja az alpolgármesterét, az országos központ ezzel nem ért egyet

 • Eger, Göd, Szeged, és most Pécs: gyakorlatban a nagy összeborulás.
Bel 2022-01-20 | 18:34
Tordai: Rá lehet engedni a világpiaci árakat a lakosságra

Tordai: Rá lehet engedni a világpiaci árakat a lakosságra

 • A sztálinista kullancspárt verőlegénye is ugyanazt a követ fújja, mint Márki-Zay és Gyurcsány.