Kutatás igazolja, az ellenzéki cselédmédia szerelmes Karácsony Gergelybe

Kutatás igazolja, az ellenzéki cselédmédia szerelmes Karácsony Gergelybe
 • Legforróbban a Telex, a 444, a HVG szereti a kétbalkezes nyafigépet.
 • Ez már csak azért sem lehet véletlen, mert Karácsony mind a 444-en, mind a HVG-n súlyos milliókért hirdet hetente.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány kutatása rávilágít, a Telex, a HVG és a 444 releváns cikkei is túlnyomó részt a főpolgármesterről szólnak.
 
A Transzparens Újságírásért Alapítvány a magyar politika elmúlt heteit leginkább meghatározó eseménysorozattal foglalkozott, vagyis az ellenzéki előválasztással, azon belül a médiával kapcsolatos vonatkozásokkal.

Egy elemzés sorra veszi a kampány során bevetett, látszólag híroldalnak tűnő, valójában pártok által közvetlenül működtetett kommunikációs csatornákat. Jelen elemzésükben pedig azt vizsgálták meg, hogy a nem kormánypártinak tartott médiumok hogyan vesznek részt az előválasztási versenyben és vajon melyik miniszterelnök-jelöltet támogatják?

A kutatási eredmények magukért beszélnek

A címlapképen látható szalagdiagram megmutatja, hogy egy-egy nem kormánypártinak tartott médium a jelöltállítási időszak alatt az összes miniszterelnök-jelöltekkel foglalkozó írása közül milyen arányban szóltak a cikkek az egyes miniszterelnök-jelöltről.

Így például a Telex július 23. és augusztus 23. között megjelent bármelyik ellenzéki miniszterelnök-jelölt nevével címkézett összes írása közül 38,3% foglalkozik Karácsony Gergellyel, 17% Jakab Péterrel és 12,8-12,8% Dobrev Klárával és Fekete-Győr Andrással, valamint 10,6% Pálinkás Józseffel és csak 8,5% Márki-Zay Péterrel.

Favorit a főpolgármester

Az Alapítvány hipotézise az volt, hogy a mainstreambe tartozó ellenzékinek tartott portálok leginkább Karácsony Gergelyt támogatják a miniszterelnök-jelölti versenyben. Ezt a feltételezést a számok is alátámasztják: a Telex, a HVG és a 444 releváns cikkei is túlnyomó részt a főpolgármesterről szólnak.

Az első kettő esetében több mint kétszer, a 444 esetében pedig háromszor annyi cikk szól Karácsonyról, mint a második legtöbbet említett miniszterelnök-jelöltről, Jakab Péterről.

Elemzésükből világosan kiderül: a mainstream baloldali sajtó teljes erővel Karácsony Gergely mögé állt be.

Felmerülhet  a kérdés, írják, hogy ezek a cikkek mekkora mértékben szólnak a Karácsonyról mint Budapest főpolgármesteréről és mekkora mértékben róla mint miniszterelnök-jelöltről. Hozzátették: ez a kérdés azonban azon túl, hogy kutatás-módszertanilag nem, vagy csak nagyon nehezen értelmezhető, valószínűleg még irrelevánsnak is tekinthető. "Ahogyan egy írásban nem pontosan beazonosítható, hogy a szerző főpolgármesteri vagy miniszterelnök-jelölti minőségében foglalkozik Karácsonnyal, úgy az emberek fejében sem válik erőteljesen szét a két szerep. Nem beszélve arról, hogy a főpolgármester maga is gyakran összemossa kommunikációjában a két szerepkört,  legyen szó akár a social media kommunikáció fókuszáról, akár arról, hogy a közelmúltban több ellenzéki párt szerint a Fővárosi Önkormányzat közpénzből segítette Karácsony Gergely előválasztási kampányát."

Az eredmények azt is mutatják, teszik hozzá, hogy míg Karácsony Gergely, Fekete-Győr András és Pálinkás József erősen felülreprezentáltak a vizsgált sajtótermékekben a mért népszerűségükhöz képest, addig Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és különösen Jakab Péter masszívan alulreprezentáltak.

Újságírás, pártpolitikai érdekek mentén

Érdekes szereplők azok a portálok, írják, melyek széles körű elfogadottsága lényegesen kisebb a fent említett médiumokénál, ám tulajdonosi hátterük, jogi és anyagi kapcsolatrendszerük pedig közvetlenebb pártkötődésre utal. Az Alfahír portál például erős jobbikos kötődésű médiumként van számon tartva. Mindezek alapján tehát nem meglepő, hogy az Alfahír a kutatás szerint több mint kétharmad arányban Jakab Péterrel, a Jobbik jelöltjével foglalkozik az írásaiban.

Nem mehetünk el említés nélkül a Nyugati fény portál mellett sem, írják, amit sokan a DK első számú online médiumának tartanak, amit az is alátámaszt, hogy a Nyugati fény feltűnően nagy arányban, a releváns cikkek 56,7%-ban foglalkozik Dobrev Klárával.

Azonkívül egyébként, hogy a lap részben a DK internetes hirdetéseiből működik, más tények is utalnak erre.

Szigetvári Viktor, az Együtt ellenzéki párt korábbi vezére egy 2016. február 3-i Facebook-bejegyzésében szó szerint ezt írta a lapról: "Amikor Juhász Péter barátommal közösen találkoztunk Gyurcsány Ferenccel, és megkértük, ne az asztal alatt rugdosódjanak, hanem nyíltan mondják el a véleményüket, ne névtelen blogokon, akkor a pártelnök elismerte, hogy a párt kommunikációs teamje irányítja a Nyugati Fényt és az Európa Kávézót is. Még találkozót is szervezett nekem Mandula Viktorral, aki Vágó István és Gréczy Zsolt mellett írja ezen blogokat. Mandula Viktor azt ajánlotta a megbeszélésen, hogy ha az Együtt nem kritizálja Gyurcsányt, akkor a blogok is felhagynak a névtelen gyalázkodással. A találkozó gyors véget ért."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-08 | 12:56
Embercsempészt fogtak el a rendőrök az M1-es autópályán

Embercsempészt fogtak el a rendőrök az M1-es autópályán

 • A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – 2022. április 8-án 9 óra 10 perckor egy cseh honosságú gépkocsit állítottak meg az M1-es autópálya 135. kilométerszelvényénél.
 • A járművet egy 28 éves ukrán férfi vezette, rajta kívül az autó utasterében tizennyolc  – magukat szír és afgán állampolgároknak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A járőrök a sofőrt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A magyar férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2022-02-18 | 12:59
Évtizedeken át fasisztáztak, most Márki-Zay kijelentéseiről hallgatnak

Évtizedeken át fasisztáztak, most Márki-Zay kijelentéseiről hallgatnak

 • Mély csöndben lapít Havas Henrik, Gálvölgyi János és Dés László.
 • Az elkötelezett baloldali közszereplők évtizedeken át minősítettek fasisztának mindenkit, aki tőlük kicsit is jobbra áll.
 • 2014-ben még a Jobbik fasisztaveszélyével riogattak.
 • Most, hogy a napokban Márki-Zay kijelentette, a szövetségük egyaránt képviseli a kommunistákat és a fasisztákat is, ugyanezek az emberek némán lapítanak.
Bel 2021-08-02 | 10:20
Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

 • Az 1 százalékos Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ellátogatott a 2 százalékos LMP-hez.
 • Ahhoz a párthoz, amelyet 2013-ban ő szakított szét, hogy Bajnaival fogjon később össze. Aztán abból se lett semmi.
 • A másik 2 százalékos pártot, az MSZP-t nem hívták meg a nagy találkozóra.
 • Minek is tették volna: mindhárom párt túlélése Gyurcsány Ferenc jóindulatától függ, ő döntheti el, kit tesz lélegeztető-gépre, azaz kit vesz fel a közös listára.
Bel 2021-05-14 | 16:00

Gréczy Zsolt annak ellenére is beletörölte Karácsonyba a lábát, hogy az ellenzék megállapodott egy közös etikai nyilatkozatban, és kinyilvánították, nem támadják egymás jelöltjeit

 • Gréczy Zsolt a Facebook-oldalán közzétette, kire szavaz majd az ellenzék miniszterelnök-jelölti előválasztásán.
 • Az írás sokkal megalázóbb Karácsonyra nézve, mint egy egyhetes jobboldali sajtóhadjárat.
 • Gréczy indirekten azt állítja Karácsonyról, hogy a Főpolgármester lusta, erőtlen, nincs benne hit, és nem ismeri ki magát sem az adópolitikában, sem az államigazgatásban.
 • Ha az embernek ilyen szövetségesei vannak, minek neki ellenség?
Bel 2021-09-01 | 11:09
Miközben Karácsony adót emelne, a kormány 0%-os jövedelemadón gondolkodik a kiskeresetűek esetében

Miközben Karácsony adót emelne, a kormány 0%-os jövedelemadón gondolkodik a kiskeresetűek esetében

 • Karácsony a programismertető hakniján mondta be a többkulcsos, progresszív jövedelemadót, amit még a saját hívei sem vettek jó néven.
 • A kormány továbbra is az adócsökkentésben látja a kiutat, nem az adóemelésben.
Bel 2021-08-05 | 11:14

A DK-s jelölt is azt tanácsolja Karácsonynak, csökkentse a biciklisávok számát

 • Manhalter Dániel, a Demokratikus Koalíció jelöltje úgy fogalmazott, "Budapesten fontos felújítások vannak, de arra is kell figyelnünk, hogy a várost mindannyian használni tudjuk: gyalogosok, tömegközlekedők, biciklisek, autósok egyaránt".
Bel 2021-12-13 | 16:55
Orbán-Macron találkozó: kölcsönös tisztelet, és egyetértés a "stratégiai szuverenitás" kérdéskörében

Orbán-Macron találkozó: kölcsönös tisztelet, és egyetértés a "stratégiai szuverenitás" kérdéskörében

 • Rossz hír az ellenzéknek, hogy a francia államfő és a magyar miniszterelnök kölcsönösen szívélyes és partneri hangot ütöttek meg egymással.
Bel 2021-08-23 | 10:27
Míg az ország az Államalapítást ünnepelte, 860 illegálist tartóztattak fel a rendőrök és a katonák

Míg az ország az Államalapítást ünnepelte, 860 illegálist tartóztattak fel a rendőrök és a katonák

 • Pénteken 291, szombaton 249, vasárnap 319 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök.