Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség
  • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig – számolt be az eseményről az Origó.

"Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára?" – tette fel a kérdést.

"A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. A politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való".

"Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett" – tette hozzá.

"Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt" – mondta Orbán Viktor.

"Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást" – tette hozzá.

"A woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni" – mondta a kormányfő.


"A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában" – mondta.

"Akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a nyugat egyetlen koncepciója. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat"– tette hozzá a kormányfő.

Az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő elmondta, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik.

"Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet.Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem" – mondta a kormányfő.

"Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme."

Orbán Viktor szerint a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.

"A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor "létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek és nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek."

Egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában "Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok.Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van. Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak" – mondta a kormányfő.

"A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet" – tette hozzá. "A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát" – mondta Orbán Viktor.

"A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben" – mondta a kormányfő. "Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat." – zárta szavait.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-04 | 12:41
Karácsony nem tudja, hol él: a tranzitzónákban lévőkkel szembeni gonoszság megszüntetésével kampányol, holott a tranzitzónákat egy éve bezárták

Karácsony nem tudja, hol él: a tranzitzónákban lévőkkel szembeni gonoszság megszüntetésével kampányol, holott a tranzitzónákat egy éve bezárták

  • Nem ez az első alkalom, hogy Karácsony eltéved Magyarországon.
  • Emlékezetes alakításai közé tartozik, amikor Zuglóban mutogatott egy irányba, hogy arra van az iskola, csak az éppen a háta mögött volt.
  • Csepelt sem tudta elhelyezni a térképen.
  • Most is kínos magyarázkodásba keveredett, a Zeit c. német lapnak ugyanis elmondta - feltehetően tolmács segítségével -, hogy a baloldalnak fontosak a migránsok jogai, de ezt nem teszik plakátra, mert ezzel nem lehet nyerni.
  • Majd idehaza már azzal védekezik, a tranzitzónák felszámolására gondolt.
  • Csakhogy a tranzitzónákat egy éve bezárták.
Bel 2021-12-17 | 09:05
A gyermekeket 77 kórházban és a házi gyermekorvosoknál oltják

A gyermekeket 77 kórházban és a házi gyermekorvosoknál oltják

  • A beoltottak száma 6 208 430 fő, közülük 5 923 284 fő már a második oltását is megkapta, 3 065 350 pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 4977 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 218 295 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 026 254 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 154 511 főre csökkent.
  • 5856 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-05-17 | 11:59

Ellenzéki pártmutyi az előválasztás előtt: most egy momentumos mögé állt be a Jobbik

  • Folytatódik az ellenzéki pártok mutyizása a körzetekkel.
  • Korábban azt ígérték, az előválasztás során majd az emberek dönthetnek a helyi jelöltekről.
  • Egyre kevésbé lesz ebből az ígéretből bármi.
Bel 2022-01-19 | 10:08
15 polgármester követeli Márki-Zaytól, hogy a "megosztó politikáját ne hurcolja be"

15 polgármester követeli Márki-Zaytól, hogy a "megosztó politikáját ne hurcolja be"

  • 19 település van a választókörzetben, ebből 15-ben Márki-Zay "persona non grata".
Bel 2022-08-29 | 07:23
REKORD: 39 fős illegális MigránsTaxit fogtak el

REKORD: 39 fős illegális MigránsTaxit fogtak el

  • A rendőrök 2022. augusztus 28-án az M1-es autópályán, Tatabánya térségében ellenőriztek egy tehergépkocsit.
  • Jármű rakterében 38 férfi tartózkodott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A járőrök őket a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Török állampolgárságú járművezetővel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-09-28 | 09:36
725 ezren már felvették a harmadik oltást

725 ezren már felvették a harmadik oltást

  • A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg.
  • A betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. 
Bel 2021-07-29 | 14:48
Ismét román embercsempészeket fogtak a rendőrök Fertőendréd közelében

Ismét román embercsempészeket fogtak a rendőrök Fertőendréd közelében

  • Tizenegy illegális migránst szállított autójában a román férfi.
  • Ez a mai második elfogás.