Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség
 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig – számolt be az eseményről az Origó.

"Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára?" – tette fel a kérdést.

"A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. A politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való".

"Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett" – tette hozzá.

"Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt" – mondta Orbán Viktor.

"Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást" – tette hozzá.

"A woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni" – mondta a kormányfő.


"A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában" – mondta.

"Akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a nyugat egyetlen koncepciója. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat"– tette hozzá a kormányfő.

Az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő elmondta, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik.

"Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet.Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem" – mondta a kormányfő.

"Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme."

Orbán Viktor szerint a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.

"A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor "létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek és nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek."

Egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában "Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok.Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van. Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak" – mondta a kormányfő.

"A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet" – tette hozzá. "A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát" – mondta Orbán Viktor.

"A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben" – mondta a kormányfő. "Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat." – zárta szavait.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-25 | 10:17
Ezen a hétvégén is százakat tartóztattak fel a határokon és már bent az országban a rendőrök

Ezen a hétvégén is százakat tartóztattak fel a határokon és már bent az országban a rendőrök

 • Nem csillapodik a migrációs nyomás, százakkal szemben intézkedtek a rendőrök.
Bel 2021-07-30 | 11:39
5 millió 617 ezer a beoltott, 64 az új fertőzött

5 millió 617 ezer a beoltott, 64 az új fertőzött

 • A kormány rendeletben rögzítette, hogy a még be nem oltott egészségügyi dolgozóknak immár kötelező a védőoltás. 
 • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább.
 • Lehet regisztrálni a harmadik oltásra is.
Bel 2021-05-17 | 15:31
A régió legmodernebb hadserege épül idehaza - újabb fegyverrendszerek beszerzéséről beszélt a kormánybiztos

A régió legmodernebb hadserege épül idehaza - újabb fegyverrendszerek beszerzéséről beszélt a kormánybiztos

 • Erőteljes fegyverkezés indult a térségünkben az utóbbi időkben, de Magyarország csak az elmúlt pár évben kezdte meg haderőfejlesztési programját.
 • Mint ismert, a rendszerváltást követően a magyar honvédséget elhanyagolta a politika, és a NATO kötelezettségek ellenére az egyetlen komolyabb haderőfejlesztést az Orbán-kormány vezényelte le a SAAB Gripen harci gépek beszerzésével.
 • A szocialisták alatt gyakorlatilag szétrohadt a honvédelem, az eszközök tönkrementek, vagy Gyurcsányék elajándékozgatták őket; a NATO keretein belül Gyurcsányék tették akkoriban a legjelentősebb felajánlást. Így került 77 darab, 2,5 millió dollárért felújított T-72-es tank Irakba, majd később egy jelentős részük a megerősödő Iszlám Állam kezére. 
 • A negyedik Orbán-kormány nekilátott a haderőreformnak, ennek jegyében alkotta meg a Zrínyi 2030 programot.
 • Ez a program azonban sokkal több, mint modern fegyverrendszerek összevásárolgatása. A közelmúlt eredményeihez tartozik, hogy a csúcstechnológiát képviselő hadiipart is sikerült Magyarországra vonzani: olyan megállapodásokat kötött a kormány, hogy nem csupán legmodernebb eszközöket veszünk, de a gyártók ide telepítik a gyáraik egy részét is. Ez amellett, hogy jó munkahelyeket teremt, egy nagyon fontos és jövedelmező exportpiacot nyit meg az ország előtt.
 • Ezek közül is kiemelkedik a német Rheinmetall és az Airbus helikopteralkatrész-gyár letelepítése.
 • Maróth Gáspár egy, a HírTV-nek adott interjújában azt mondta, hamarosan dróntechnológiát is vásárol Magyarország a Lynx-harcjárművek, a Leopard-2 harckocsik, a török gyalogsági eszközök, és az izraeli "Vaskupula", azaz a rakétaelhárító eszközökön túl.
Bel 2021-08-18 | 13:53
Még egy kislánynak is sikerült interjút készíteni Orbán Viktorral - újságíró iskola a Telexnek - 1. lecke

Még egy kislánynak is sikerült interjút készíteni Orbán Viktorral - újságíró iskola a Telexnek - 1. lecke

 • Több mint egy évtizede azt hallgatjuk, hogy amellett, hogy a magyar kormányfő elszigetelődött, a sajtószabadságot is két lábbal tiporja és soha nem ad interjút.
 • A magukat függetlenobjektívnek tartó újságíróknak az sem elég, amikor órákon keresztül faggathatják a miniszterelnököt egy-egy sajtótájékoztatón.
 • Most egy kislány leiskolázta a szakma krémjét: exkluzív interjút készített Orbán Viktorral.
Bel 2021-06-21 | 10:24

Folyamatosan javul idehaza a járványhelyzet

 • Péntek óta 202 új fertőzöttet regisztráltak.
 • 9 áldozata volt a járványnak az elmúlt három napban.
 • 275 koronavírus-fertőzött van kórházban, múlt hét elején még 406 volt ez a szám.
 • Lélegeztetőgépen 37-en vannak.
Bel 2022-01-13 | 09:21
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, 3.3 millióan már felvették

 • A beoltottak száma 6 299 590 fő, közülük 6 045 893 fő már a második, 3 306 370 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • 9216 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 318 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 81 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 155 505 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 122 424 főre emelkedett.
 • 2647 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton.