Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség
 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig – számolt be az eseményről az Origó.

"Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára?" – tette fel a kérdést.

"A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. A politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való".

"Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett" – tette hozzá.

"Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt" – mondta Orbán Viktor.

"Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást" – tette hozzá.

"A woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni" – mondta a kormányfő.


"A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában" – mondta.

"Akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a nyugat egyetlen koncepciója. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat"– tette hozzá a kormányfő.

Az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő elmondta, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik.

"Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet.Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem" – mondta a kormányfő.

"Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme."

Orbán Viktor szerint a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.

"A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor "létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek és nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek."

Egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában "Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok.Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van. Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak" – mondta a kormányfő.

"A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet" – tette hozzá. "A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát" – mondta Orbán Viktor.

"A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben" – mondta a kormányfő. "Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat." – zárta szavait.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-10 | 11:20
Van bőr a képükön: miután előre lezsírozták egymás között az előválasztást az ellenzék pártjai, most pénzt tarhálnak a Gyurcsány-showra

Van bőr a képükön: miután előre lezsírozták egymás között az előválasztást az ellenzék pártjai, most pénzt tarhálnak a Gyurcsány-showra

 • Közös adománygyűjtő kampányt indítanak az ellenzéki pártok – olvasható közös közleményükben.
Bel 2022-03-07 | 07:47
Minden magyarnak jó, de a baloldal minden fronton támadja a rezsicsökkentést

Minden magyarnak jó, de a baloldal minden fronton támadja a rezsicsökkentést

 • Cseh Katalin arról nem ad számot, mi történt 4,8 milliárd forinttal a céghálójában, de Paks II-t leállítaná.
Bel 2022-02-14 | 12:27
Újabb settenkedő migránscsapat

Újabb settenkedő migránscsapat

 • A járőrök 2022. február 14-én, 7 óra 18 perckor, Bozsok térségében igazoltattak tíz személyt, akik az igazoltatás során azt állították magukról, hogy afgán állampolgárok.
 • Az intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • Ezért a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-01-31 | 12:00
Harmincnégy illegális szír migránst találtak elbújva

Harmincnégy illegális szír migránst találtak elbújva

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. január 31-én 10 órakor 34 külföldit tartóztattak fel Hóduna térségében.
 • Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-07-12 | 11:20
5 millió 538 ezer a beoltott, 102 az új fertőzött

5 millió 538 ezer a beoltott, 102 az új fertőzött

 • Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. 
 • Több országban terjed a delta vírusmutáns, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg. 
Bel 2022-04-19 | 18:21
MigránsTaxi: A rendőrök elfogtak egy román állampolgárt, aki öt határsértőt próbált átcsempészni Magyarországon

MigránsTaxi: A rendőrök elfogtak egy román állampolgárt, aki öt határsértőt próbált átcsempészni Magyarországon

 • A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 2022. április 19-én 15 óra 30 perckor Ruzsa külterületén ellenőriztek egy román honosságú Volkswagen Golf Karavan típusú személygépkocsit.
 • Az ellenőrzés során az egyenruhások az autó utasterében öt határsértőt találtak, akik pakisztáni és indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Sofőrt a rendőrök a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol elszámoltatása folyamatban van.
 • A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-08-23 | 12:22
Az elgyengült Karácsony szójalattés videóval üzeni a lezsírozott előválasztás kezdetén: történelmi ez a nap

Az elgyengült Karácsony szójalattés videóval üzeni a lezsírozott előválasztás kezdetén: történelmi ez a nap

 • A Főpolgármester az egybehangzó kutatások szerint csak a harmadik Jakab és Dobrev mögött.
 • Kampányának összeomlásáról július végén írt a BENNFENTES, majd augusztus közepén a HVG.
 • A BENNFENTES és a HVG is úgy értesült, Karácsony és a stábja azt hitte, egy diadalmenet lesz Karácsonynak az előválasztás.
 • Nem így lett.
 • A HVG úgy tudja, a Karácsony-stábban a rossz számok és a gyenge támogatottság miatt kitört a pánik.
Bel 2021-10-20 | 09:55
Márki-Zay hátán mászik vissza a bukott múlt

Márki-Zay hátán mászik vissza a bukott múlt

 • Az eddig Karácsony mögött álló Bajnai Gordon is új mozgalmat indít, minden választókerületbe akarnak szavazatszámlálót.
 • Ez teljesen legitim cél, csak annyi vele a bibi, hogy maga Márki-Zay ismerte el egy hangfelvételen: az országgyűlési választásokon nem lehet csalni.