Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség
 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig – számolt be az eseményről az Origó.

"Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára?" – tette fel a kérdést.

"A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. A politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való".

"Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett" – tette hozzá.

"Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt" – mondta Orbán Viktor.

"Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást" – tette hozzá.

"A woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni" – mondta a kormányfő.


"A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában" – mondta.

"Akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a nyugat egyetlen koncepciója. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat"– tette hozzá a kormányfő.

Az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő elmondta, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik.

"Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet.Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem" – mondta a kormányfő.

"Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme."

Orbán Viktor szerint a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.

"A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor "létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek és nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek."

Egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában "Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok.Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van. Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak" – mondta a kormányfő.

"A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet" – tette hozzá. "A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát" – mondta Orbán Viktor.

"A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben" – mondta a kormányfő. "Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat." – zárta szavait.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-26 | 14:09
Brutális szigorításokat tartalmaz a Fidesz pedofil-ellenes törvénycsomagja, végre nem úszhatják meg a pedofilok

Brutális szigorításokat tartalmaz a Fidesz pedofil-ellenes törvénycsomagja, végre nem úszhatják meg a pedofilok

 • "Benyújtottuk a pedofilellenes törvénycsomagot az Országgyűlésnek Selmeczi Gabriella képviselőtársammal. A cél az, hogy a gyermekeket minél nagyobb védelem illesse meg, a pedofilok büntetései pedig szigorodjanak" – írta Kocsis Máté a Facebookon.
Bel 2022-02-07 | 12:59
Karácsony és Dobrev után Donáth Anna is a biztosat választja: nem kíván szerepet vállalni Márki-Zay kormányában

Karácsony és Dobrev után Donáth Anna is a biztosat választja: nem kíván szerepet vállalni Márki-Zay kormányában

 • Karácsony és Dobrev ott lesznek a lista elején, amit Márki-Zay vezet, de bejelentették, maradnak eddigi politikai posztjaikon.
 • Vasárnap este Donáth Anna is azt sem tudta megmondani, a Momentum elnökeként rajta lesz-e a listán.
 • Elmondása szerint sem az Országgyűlésben, sem Márki-Zay kormányában nem kíván szerepet vállalni.
 • Ezzel ő a 3. ellenzéki vezető, aki kikosarazta a Messiást.
 • Az interjúból az is kiderült, az ellenzéknek sorra mondanak nemet a fölkért köztársasági elnök-jelöltek.
Bel 2021-11-30 | 16:49
Az ellenzék nem szavazta meg, de a kormányoldal igen: Magyarország megvédi a gyermekeket

Az ellenzék nem szavazta meg, de a kormányoldal igen: Magyarország megvédi a gyermekeket

 • Négy kérdésésben népszavazást tartanak Magyarországon a gyermekvédelmi törvénnyel összefüggésben.
 • A kormányoldal megszavazta a javaslatot, az ellenzék egységesen kivonult.
 • Ez legalább tiszta sor, minden magyar tudhatja mostantól, ki akarja megvédeni a gyermekeket és ki az, aki nem.
Bel 2021-06-17 | 17:28
Gyurcsány délutánra valószínűleg behörpintett, így várja Kocsist, meg a Viktort, hogy kézen fogva édes hármasban lehessenek

Gyurcsány délutánra valószínűleg behörpintett, így várja Kocsist, meg a Viktort, hogy kézen fogva édes hármasban lehessenek

 • Szürreálisan homoerotikus posztot osztott meg Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő a Facebookján.
Bel 2022-05-23 | 11:26
Újabb embercsempész elfogás

Újabb embercsempész elfogás

 • 2022. május 23-án 7 óra 55 perckor egy osztrák honosságú gépkocsit állítottak meg Fertőrákoson, a Fő úton.
 • A járművet egy 25 éves osztrák férfi vezette, rajta kívül az autó utasterében 7 – magukat afgán és tunéziai állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A járőrök az embercsempészt elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Sopron Rendészeti Integrált Központba előállították.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Az osztrák férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-08-24 | 12:19
Orbán: Magyarországon mindenkit be tudunk oltani, aki kéri az oltást

Orbán: Magyarországon mindenkit be tudunk oltani, aki kéri az oltást

 • A miniszterelnök arra biztatja az embereket, győzzék meg azokat, akik még nem oltatták be magukat.
Bel 2021-12-21 | 13:47
Nézőpont: az emberek 70 százaléka a Fidesz győzelmére számít, 55 százalék a kormánypártokra szavazna

Nézőpont: az emberek 70 százaléka a Fidesz győzelmére számít, 55 százalék a kormánypártokra szavazna

 • Márki-Zay Péter és környezete kézzel-lábbal tagadta az általuk mgrendelt, és számukra lesújtó eredményeket közlő közvélemény-kutatás számait.
 • Erre szinte naponta jönnek ki olyan kutatások, melyek megerősítik: nagy bajban van a baloldali ellenzék, a lendület elfogyott.
 • A 444-en ismertetett számokat követően a Medián, a Századvég, az Alapjogokért Központ, és most a Nézőpont is azt erősíti meg, hogy Márki-Zay és az ellenzéki lista lefelé tart.