Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség
  • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig – számolt be az eseményről az Origó.

"Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára?" – tette fel a kérdést.

"A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. A politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való".

"Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett" – tette hozzá.

"Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt" – mondta Orbán Viktor.

"Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást" – tette hozzá.

"A woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni" – mondta a kormányfő.


"A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában" – mondta.

"Akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a nyugat egyetlen koncepciója. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat"– tette hozzá a kormányfő.

Az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő elmondta, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik.

"Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet.Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem" – mondta a kormányfő.

"Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme."

Orbán Viktor szerint a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.

"A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor "létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek és nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek."

Egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában "Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok.Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van. Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak" – mondta a kormányfő.

"A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet" – tette hozzá. "A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát" – mondta Orbán Viktor.

"A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben" – mondta a kormányfő. "Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat." – zárta szavait.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-13 | 17:16
Növekedő nyomás: Újabb MigránsTaxit fogtak el az M1-esen

Növekedő nyomás: Újabb MigránsTaxit fogtak el az M1-esen

  • A koronavírus járvány következtében kialakult mutációk miatt, kiemelt veszélyforrás az illegális migráció.
Bel 2021-09-08 | 19:14
Egymás előtt is sumákolnak az ellenzéki pártok az aláírásokkal

Egymás előtt is sumákolnak az ellenzéki pártok az aláírásokkal

  • A DK nem igazán akarja a többi párt rendelkezésére bocsátani az aláíróíveket.
  • Az aláíásgyűjésnél kiderült, hogy a Jobbik vidéken is bajban van, nem gyűltek az aláírások a várt sebességben.
  • Karácsony aláírásaival volt a legnagyobb gond, mert míg Dobrev aláírásainak 10%-a nem volt rendben, a Főpolgármesternél magasabb volt ez az arány.
Bel 2021-06-02 | 09:42

Az oltás letörte a harmadik hullámot: az elvégzett tesztek 1%-a pozitív, 275 új fertőzöttet azonosítottak - közben 90-re csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma

  • A WHO ajánlása szerint 5%-os pozitív tesztarányig lehet kontroll alatt tartani a járványt.
  • 837-re csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, 90-en vannak lélegeztetőgépen, október óta nem volt 100 alatt ez a szám.
  • Szerdára 13 új áldozata van a járványnak.
Bel 2021-07-01 | 21:01
A család bizalmába férkőzött a férfi, majd megerőszakolta mindkét gyereküket és leszúrta az anyjukat

A család bizalmába férkőzött a férfi, majd megerőszakolta mindkét gyereküket és leszúrta az anyjukat

  • Amikor az anya gyanút fogott, a férfi életveszélyesen megfenyegette.
  • Aztán később leszúrta a nőt a pedofil bűnelkövető.
Bel 2022-03-29 | 09:18
A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét mindenkinek

  • A beoltottak száma 6 402 100 fő, közülük 6 186 486 fő a második, 3 842 265 fő a harmadik, 256 527 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • 1730 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 846 311 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 48 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 700 728 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 100 193 fő.
  • 1896 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-02-23 | 17:56
Orbán Viktor: Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia!

Orbán Viktor: Magyarországnak a fegyveres konfliktusból ki kell maradnia!

  • A miniszterelnök azt is mondta: "szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek szerint fegyvereket és katonákat akarnak küldeni Ukrajnába."
Bel 2021-07-08 | 11:18
Azt állítják, nem a gyerekeket célozzák az LMBTQ+ tartalmakkal, erre nekik szóló honlapot indítanak

Azt állítják, nem a gyerekeket célozzák az LMBTQ+ tartalmakkal, erre nekik szóló honlapot indítanak

  • Minden LMBTQ+ szervezet azzal érvel, dehogy akarják ők a gyerekeket elérni és manipulálni.
  • Erre a hazai LMBTQI-társaság indított egy honlapot szivarvanyszakkor.hu címen, ahol szándékosan a fiatal korosztályt célozzák ezekkel a tartalmakkal.
  • Miért fontosak nekik ennyire a gyerekeink?
  • Miért akarják a kiskamaszok szexualizálását?
Bel 2021-07-29 | 13:52
Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt

Összeomlott Karácsony kampánya: már csak a harmadik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt-jelölt

  • Az IDEA-Závecz legfrissebb közvélemény-kutatása megerősíti azt a hetek óta terjedő szóbeszédet, hogy Karácsony kampánya megfeneklett.
  • Kitartóan tartja magát ugyanis politikai körökben, hogy Karácsony kampányából elillant az erő, és ezzel egyre messzebb kerül az áhított előválasztási győzelemtől.
  • A BENNFENTES körüljárta a kialakult helyzetet.