Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség
 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig egészen a hallgatókig – számolt be az eseményről az Origó.

"Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára?" – tette fel a kérdést.

"A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. A politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor azt mondta, hogy "a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való".

"Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra. A Nyugat küldetéstudata nékül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett" – tette hozzá.

"Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt" – mondta Orbán Viktor.

"Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást" – tette hozzá.

"A woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni" – mondta a kormányfő.


"A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában" – mondta.

"Akik küldetéstudattal bírnak azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a nyugat egyetlen koncepciója. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének. Mi itt Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket, és inspirációnkat"– tette hozzá a kormányfő.

Az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék. A kormányfő elmondta, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik.

"Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellet.Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem" – mondta a kormányfő.

"Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugaszanak. Nyugaton egy nemzet küldtéstudata elfogadhatatlan és gyanús. Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme."

Orbán Viktor szerint a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.

"A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sokszáz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor "létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek és nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek."

Egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában "Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok.Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopilitikai és filozófiai különbségről van. Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani. Minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szív-kérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak" – mondta a kormányfő.

"A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet" – tette hozzá. "A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát, és bővülő tartalmát" – mondta Orbán Viktor.

"A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben" – mondta a kormányfő. "Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat." – zárta szavait.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-28 | 16:15
Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

Heisler András: Azt reméltük, hogy Bíró László már múlt idő

 • Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket valló embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk, de jövőjük nem lehet - írja a Mazsihisz elnöke.
Bel 2021-10-08 | 12:46
Karácsony ismét elárulta az LMP-t, így a párt senki mögé nem áll be

Karácsony ismét elárulta az LMP-t, így a párt senki mögé nem áll be

 • Karácsony volt az, aki szétszakította az LMP-t Bajnai Gordon kedvéért, majd 2021-ben visszatért a támogatásukért kuncsorogni.
 • Mostani visszalépésével kétszer is átejtette Karácsony a zöld pártot.
 • Az LMP bejelentette, hogy Karácsony árulása és bukása után senki mögé nem állnak be.
Bel 2021-10-11 | 17:34
Már hétfőn hazaárulózásba fordult a baloldali előválasztás

Már hétfőn hazaárulózásba fordult a baloldali előválasztás

 • Márki-Zay szerint a Dobrevet támogató ellenzéki politikusok hazaárulók.
Bel 2021-08-13 | 10:46
5 millió 669 ezer a beoltott, 104 az új fertőzött

5 millió 669 ezer a beoltott, 104 az új fertőzött

 • Magyarország az elsők között tette lehetővé a 12 év feletti gyermekek oltását, ennek köszönhetően már 200 ezer 12-17 év közötti diákot regisztráltak oltásra és 81%-uk már fel is vette azt.
 • Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.
Bel 2021-09-30 | 15:05
Lehet, hogy pont a BMW-ben maradt 17 millió kellett volna a sikerhez? - A karlendítő jobbikos búcsút inthet a jelöltségnek

Lehet, hogy pont a BMW-ben maradt 17 millió kellett volna a sikerhez? - A karlendítő jobbikos búcsút inthet a jelöltségnek

 • A náci karlendítését integetésnek hazudó ózdi jobbikos jelölt elbukott az előválasztáson.
 • Farkas Péter Barnabás előválasztási koordinátora vezette azt a luxus kupé BMW-t, ami az M3-as autópályán tört össze múlt hét szerdán.
 • Az autóból előválasztási szavazólapok szóródtak szét, és nagy mennyiségű, összesen 17 millió forint készpénzt is találtak benne.
 • A pénzért azóta sem jelentkezett senki a rendőrségen.
 • Kis Sándor (MSZP-P) 2734 szavazattal nyerte a körzetet, Farkas Péter Barnabás (Jobbik-DK) 2517 szavazattal a második lett.
 • Érdekesség, hogy Jakab is veszített ebben a körzetben, és Karácsony nyert.
Bel 2021-10-18 | 13:47
Gyurcsány megüzente: ha a DK-nak többsége van a Parlamentben, "akkor mi választhatunk kormányfőt"

Gyurcsány megüzente: ha a DK-nak többsége van a Parlamentben, "akkor mi választhatunk kormányfőt"

 • Szerinte 100 ellenzéki szavazóból 44 a DK-s jelöltre szavazott, ami siker.
Bel 2021-08-13 | 11:55
Európa legolcsóbb energiáját használhatják a magyarok

Európa legolcsóbb energiáját használhatják a magyarok

 • Ezért fontos a rezsicsökkentés, és hogy olyan politikusok vezessék az országot, akik számára elsődleges cél, hogy a magyarok olcsó energiát használhassanak.
 • A baloldali ellenzéknek ez nem fontos.
 • Amikor kormányon voltak, rendszeresen emelték a gáz-, és az áram árát is, és ha kormányra kerülnének, most is ezt tennék.
Bel 2021-06-17 | 09:00
Legyőztük a harmadik hullámot

Legyőztük a harmadik hullámot

 • Tavaly 2020 szeptemberében volt utoljára ennyire kevés elhunyt.
 • A beoltottak száma 5 375 923 fő.